Rätt att operasångaren Anna Netrebko får Polarpriset?

11
794
Anna Netrebko 2013.. Bild av Manfred Werner (Tsui) – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25704147

Den ryska operasångaren Anna Netrebko har fått ett av årets Polarpris. Detta har väckt diskussion och protester – se litet längre ned.

Inledningsvis kan jag nämna att jag haft förmånen och glädjen att tillsammans med min hustru höra Anna Nebtreko två gånger på Bastille-operan. Dels i “La Traviata” av Verdi, mot Rolando Villazon och dels i “Kärlsdrycken” av Donizetti.

DN skriver “Anna Netrebko poserade med en prorysk separatistledare och höll upp en flagga för utlysta republiken Novorossija. Nu kommer kritik mot valet av operasångerskan som mottagare av 2020 års Polarpris.”

“Det var i slutet av år 2014 som operasångerskan Anna Netrebkos agerande väckte starka reaktioner. Hon donerade en miljon rubel (cirka 150.000 svenska kronor) till en opera i Donetsk, som stod under kontroll av proryska separatister. På bilder poserade hon med separatistledaren Oleg Tsarjov, och höll upp en flagga för Novorossija (Nya Ryssland), den republik som separatisterna utropat ett drygt halvår tidigare, rapporterade The Guardian.

– ”Novorossija” var då en ”federation” av de två separatistrepublikerna DNR och LNR, men begreppet och flaggan kopplades framför allt till uppfattningen att större delen av sydöstra Ukraina egentligen är ryskt och bör tillhöra Ryssland. Hon har senare försökt ta avstånd från detta och säga att det inte fanns någon överenskommelse om att flaggan skulle vara med och att hon inte visste vad det var för flagga, berättar Kalle Kniivilä, författare och journalist på Sydsvenskan, som skrivit flera böcker om Ryssland under Putins styre, för DN.” DN: Valet av Polarpristagare får hård kritik: ”Enorm oförståelse”.

Kommentar:
Ja vi är nu inne på att “Världssamfundets” historieskrivning inte vill kännas vid den av USA och EU stödda fascistinfluerade statskuppen mot folkvalde presidenten Janukovitj (i av OSSE lovordade val 2010), dagen efter det att en överenskommelse ingåtts mellan Janukovitj och oppositionen. Den nya regeringen förbjöd snabbt ryska som officiellt språk fast ryska var det dominerande språket i östra Ukraina.

Detta oerhörda brott mot europeisk rättstradion och demokrati tiger etablissemanget helt om.

Och Anna Netrebko har vid ett tillfälle manifesterat tillsammans med de som ville ha ökad självständighet för sydöstra Ukraina, vilket man också kom överensom i Minsk 2-avtalet. Senar har utvecklats en opinion i denna del av Ukraina för anslutning till Ryssland.

Om man ska tolka detta politiskt – vilket är rimligt – kan man säga att operasångaren Anna Netrebko visat förståelse för strävanden till ökad självständighet för människor i östra Ukraina efter en Väststödd fascistinfluerad statskupp mot demokratiskt vald president.
Vän av demokrati bör uppskatta detta, eller hur?

Utrikesminister Ann Linde sa i den utrikespolitiska deklarationen idag att“Regeringens Rysslandspolitik ligger fast. Där vi har gemensamma intressen kan och bör vi, liksom EU, samarbeta med Ryssland. Det gynnar vår säkerhet och stabiliteten i närområdet. Vi fördömer den ryska aggressionen mot Ukraina och den illegala annekteringen av Krim. Dessa brott mot folkrätten utmanar den europeiska säkerhetsordningen. Regeringen står upp för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och för varje lands rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska väg. Vi verkar för att EU:s sanktioner mot Ryssland ska bibehållas så länge skälen till att de infördes består.”

Ukraina nazistdemonstration 181013

Rysslands fredliga återinförlivning av Krim med befolkningens massiva stöd är förvisso ett brott mot folkrätten. Men är inte acceptans av statskupp i land i Europa ett större brott? Har för Sveriges del följts av stora bistånd i ett Ukraina med stor tolerans för ökad fascism, nya statyer över nazistledare, Ukraina som fortsätter inbördeskriget mot den egna befolkningen i stället för att ge ökad autonomi i linje med Minskavtalet. Och med stort beroende av USA.

Dessa två artiklar ger dels en utförlig bild av statskuppen och dess bakgrund och dels den ekonomiska situationen i Ukraina, nu Europas fattigaste land med en fattigdom på över 50 % – men med ökat inflytande av USA! Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter fem år! och Ukrainas sönderfallande ekonomi.

Det lågintensiva kriget i Ukraina fortsätter, med påtryckningar och beroende av USA. Notera president Trumps telefonsamtal med Ukrainas president Zelensky. Trump träffar Zelensky. Vad pratade de om?

Det är möjligt att en majoritet i östra Ukraina tillhöra Ryssland, men Putin bromsar. Enligt Minsk II ska östra Ukraina få ökad autonomi, men detta har inte skett. Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”

Inte bara mot Anna Netrebko – utan även mot den världsberömda pianisten Valentina Lisitsa, som är född i Ukraina men som nu bor i USA med sin amerikanske man och som är medborgare i USA.

Valentina Lisista

En kampanj inleddes i Sverige mot en planerad konsert i Norrköping 2017. Hon hade kritserat allvarliga brott om de mänskliga rättigheterna mot Donbass befolkningen Från USA och Kanada hade man skickat en mängd brev till Norrköping för att stoppa Ms Lisitsas konsert. I den här debatten deltar även en lokal politiker i Norrköping.

Hon har väckt internationell uppmärksamhet efter en intervju i Deutsche Wirtschafts Nachrichten i år, där hon anklagade ”medlemmar i Azov bataljonen for att vara lika hänsynslösa som IS” och därmed ”inte representera vanliga ukrainarna”. (”Star-Pianistin Lisitsa: „Es gibt Pläne für einen großen Ausverkauf der Ukraine“. Deutsche Wirtschafts Nachrichten, 19/01 2015)

Den svenske f.d. militär, Mikael Skillt, krypskytt i den ovannämnda Azov-bataljonen och som enligt BBC skulle ha ”nyfascistiska politiska åsikter” ((Dina Newman, BBC News, ” Ukraine conflict: ‘White power’ warrior from Sweden”, 16/7 2014.)

Twitter https://twitter.com/MikaelSkillt/status/657622177165000704, 23/10 2015) tillfrågades nyligen i Twitter, ”Vad menar Du att (Lisistsa) inte är välkommen till mitt land”? Mikael Skillt svarade: ”Exactly that, and I just deciding if I should go to Sweden to stir something together”. (Paul Olavi Kuivanens, ”Starka reaktioner inför konsert”. NT Kultur, 22/19 2015)

Swedish Doctors for Human Rights har tidigare dokumenterat förbrytelser mot mänskliga rättigheter i Ukraina, i synnerhet möjliga krigsförbrytelser såsom bombardemang av flera sjukhus i Donbass, eller flygbombardemanget mot civila i Lugansk gjorde ett uttalande “Sverige är inte ett Ukraina där oppositionell press tystas, och där vissa obekväma politiska partier med representation i den ukrainska riksdagen har förbjudits. I Sverige gäller fortfarande yttrandefrihet.”

Professor Marcello Ferrada de Noli, ordförande & Professor Anders Romelsjö, vice ordförande samt medarbetare

Swedish Doctors for Human Rights 2017.

Var vi för optmistiska om yttrandefriheten i Sverige? Glöm inte Peter Handke! KULTUR Fel ge Nobelpris till Peter Handke? – ” En politisk idiot” (DN:s Björn Wiman) eller mer av obehaglig sanningssägare?

Lyssna på detta fina framträdande utomhus inför tiotusentals människor i Moskva! Jag hörde det faktiskt antingen på SvT eller på den utmärkta musiksiten Mezzo!

Stefan Lindgren rekommenderar den också på “8 dagar”. Där kan man läsa mer om Ann Netrebkos bakgrund. 8 dagar.

Relaterat

Ukrainas sönderfallande ekonomi.
Idag 5 år efter Maidan: Kommer Poroshenko att fly sina frysande landsmän i Ukraina?
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn? 6/1 2019 och 2010.
Ukrainas bördiga mark säljs ut trots folkligt motstånd.
Vad kom ut av Parisförhandlingarna om Ukraina?
Hur är läget i Ukraina?
Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

11 COMMENTS

 1. Usch då. Det där är lurigt.
  Vill man bli aktad som artist bör man hålla sig utanför politiken.
  Åtminstone offentligt. Och absolut kring det som är känsligt.

  Sedan förstår jag inte varför USA inte stöttat Ukraina mer än vad de gjort.
  Ukraina har förbjudit kommunistpartier och det kan man tycka USA borde vara beredda att betala för.
  I går kväll läste jag om Holodomor på Wikipedia. Det ska tusan vara lantbrukare och arbeta sig blå när man blivit bestulen på både gård och jord. Inte konstigt produktionen föll och det blev svält när också ryska konvojer kom in i Ukraina och lade beslag på vete, korn och råg som bönderna där producerat. Ett par år av torka gjorde heller inte saken bättre.
  Planekonomiskt vansinne?
  Jag tror faktiskt inte att det bara är USA:s önskemål att det finns NATO-baser utplacerade vid Europas gränser mot Ryssland. Folket där vill absolut inte ha kommunisternas tvång tillbaka.
  Det finns alltså något som förenar USA med Ukraina. Men inte bara Ukraina. Även Polen, Baltikum m.fl. länder.
  Även om vissa i Ryssland vill ha Sovjetunionen tillbaka så tror jag absolut inte samma gäller i forna Östeuropa. Östeuropa var ockuperat i 45 år av förtryckare.
  Sedan havererade revolutionen och Östeuropas stater blev åter fria.
  Det är så man bör betrakta Ukraina idag. Som ett självständigt och fritt land.
  Med full rätt att ha kontakter även med USA.

 2. Vilken vidrig artikel ! Sluta svartmåla Ukraina! Ukraina till skillnad från diktaturryssland med deras diktator är en demokrati. Det finns fler neonazister i Ryssland än i hela världen tillsammans.

  Fördöm olaglig annektering av Krim och kriget i Donbass som finansieras av Putin , bara för att sätta käpparna i hjulet för ett fritt Ukraina.

  Skäms att kalla Majdan revolutionen för statskupp!

  • Hmm..Detta inlägg måste vara någon typ av ironi för ingen kan väl på riktigt vara så förd bakom ljuset! Men visst i ett land som Sverige som är så genommarinerat av MSM-lögner är väl allt möjligt antar jag! Ukraina är för övrigt inget riktigt land utan består av tre delar, västra Ukraina som bebos av ex-polacker, östra som bebos av ex-ryssar och så området runt Kiev som i huvudsak bebos av övervintrande Banderister och likasinnade nazister och fascister som samlats där i brist på annan tillhörighet. Majdan var en klassiskt iscensatt statskupp helt enligt mönster från tidigare exempel där USA via bulvaner sätter dit en egen skurk som tar order direkt från Washington.

  • Är det måhända sex miljoner nazister som finns i Ryssland? Eller är det en Lars-Åke som åker friskjuts på Hata Ryssland tåget – “Hata Rysslands Express”, resa med Åke Åkesson Åkeri.

 3. Fördöm neo-fascistiska statskupper planerade och bekostade av USA.
  Fördöm neo-nazistiska bataljoner inom den ukraiska armén.
  Fördöm Ukrainas massaker på rysketnisk befolkning som den i Odessa.
  Fördöm Ukraina’s vägran att följa Minsk avtal.
  Fördöm Ukraina’s hyllningar av Stepan Bandera.
  Fördöm Ukrainajuntan’s hets och lagstiftning emot sin rysketniska befolkning.

  Skäms att kalla statskuppen för en revolution. Fascister genomför inte revolutioner.

  Synd att ryssofoba troll härjar på Anders Romelsjö’s sida.

 4. Detta oerhörda brott mot europeisk rättstradion och demokrati tiger etablissemanget helt om.

  Och Anna Netrebko har vid ett tillfälle manifesterat tillsammans med de som ville ha ökad självständighet för sydöstra Ukraina, vilket man också kom överensom i Minsk 2-avtalet. Senar har utvecklats en opinion i denna del av Ukraina för anslutning till Ryssland.

  Om man ska tolka detta politiskt – vilket är rimligt – kan man säga att operasångaren Anna Netrebko visat förståelse för strävanden till ökad självständighet för människor i östra Ukraina efter en Väststödd fascistinfluerad statskupp mot demokratiskt vald president.
  Vän av demokrati bör uppskatta detta, eller hur?

  • Östra Ukraina vill bli ryskt men Ryssland vill inte ha Östra Ukraina.
   Det är huvudproblemet för separatisterna där.
   Är Östra Ukraina tillräckligt stort för att bilda en egen stat eller kommer separatisterna fastna i ett wanna be Ryssland som Transnistrien i nordöstra Moldavien?

   Själv tror jag Ryssland vill ha Östra Ukraina precis som det är med ett ständigt lågintensivt krigstillstånd bara för att ge regimen i Kiev en plågsam dygnet runt huvudvärk året om.
   Hämnden är ljuv.
   Med ett inbördeskrig är landet förtryckt i armod och har mycket svårt att utvecklas till välstånd.
   Som vanligt gick det väl inte riktigt som USA hade hoppats.
   Ryssland är världens mäktigaste land.
   Efter USA.
   Ukraina gjorde ett val. Till Rysslands stora besvikelse.
   Ukraina är ingen bra statsbildning med en stor del i väst och en mindre del i öst.
   Det är egentligen där problemet ligger.
   Ingen tänker på det, men Ukraina är faktiskt ett av Europas största länder.
   Men behandlas som en lilliputt någonstans långt där borta….
   Jag tycker faktiskt Ukraina förtjänar långt bättre.

 5. Det är möjligt att den Majdan…. (vad vi nu ska kalla det) blev framhjälpt av USA.
  Jag vill i alla fall tro det.
  Men utan hjälp utifrån kanske den aldrig gått att genomföra?
  Det är precis samma med kommunistrevolutionen i Ryssland 1917.
  Utan hjälp utifrån, inte minst från USA där också, kanske den revolutionen heller aldrig gått att genomföra? Jag tror i alla fall inte det.
  Sedan köper jag inte fascistempitetet. Fascism har med Italien och Mussolini att göra och kan inte placeras överallt i världen under all tid.
  Fascism ryckt ur sitt sammanhang är ett skällsord.
  Däremot finns högerextrema grupper med tradition i Ukraina.
  Jag tror knappast folk är högerextrema i själen.
  Men högerextremism kan blomma ut om förutsättningar finns.
  Även vänsterextremism (kommunism) kan blomma ut på samma sätt.
  Problemet är bara att där har förutsättningarna med stigande välstånd försvunnit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here