Vad kom ut av Parisförhandlingarna om Ukraina?

4
1385
Bakgrundsbild: Demonstranter i Kiev 8 december 2019 varnar Vladimir Zelenskij (infälld) mot att korsa deras ”röda linjer”. Shutterstock.

Överenskommelsen i Paris
• Bägge sidor förbinder sig till en fullständig vapenvila före slutet av 2019.

• Trupperna ska dras tillbaka i tre områden till före slutet av mars 2020.

• Alla krigsfångar ska utväxlas före slutet av 2019.

• Donetsk och Luhansk ska få självstyre.

Ingress: Först ett utdrag ur en artikel av DN:s Rysslandskritiska #Rysslandsexpert” Anna-Lena Laurén. Hon skriver bland annat:

Vad kontrollen över gränserna beträffar konstaterade Zelenskyj frankt att Putin och han har ”helt olika åsikter”.

” Det var ett långt och svårt möte. Men det var ändå framför allt positivt. Jag säger öppet att Rysslands president och jag har helt olika åsikter om när Ukraina ska återfå kontrollen över sina gränser. Han anser att vi ska få den efter valet, enligt det avtal som Ukrainas förra president skrev under i Minsk. Jag anser att vi ska få den före valet. Men det finns en orsak till att vi träffas på nytt om fyra månader. Jag tror vi hittar en lösning, och jag inte bara tror det. Vi är förpliktade att göra det, sade Zelenskyj.

Putin vidhåller att det bara finns ett sätt att läsa Minskavtalet.

– Det stämmer att vi har olika åsikter när det gäller gränsen. Vår åsikt är enkel att förstå. Vi vill att Minskavtalet ska uppfyllas. Det är bara att läsa vad där står. Där står att Ukraina återfår kontrollen över gränsen dagen efter valet. Varför ska vi skriva om Minskavtalet? undrade Putin.

Han tillade dock att även han hoppas att de kvarvarande problemen ska gå att lösa efter fyra månader.” Anna-Lena Laurén: Mötet i Paris var inget genombrott, men Ukraina är ändå lite närmare fred.

Jag återger nedan med tillåtelse en artikel av Pål Steigan Hva kom ut av Paris-forhandlingene om Ukraina? Den har vänligen översatts till svenska av Karl Lötberg.


Vad kom ut av Parisförhandlingarna om Ukraina?

(Pål Steigans artikel).
Ukrainas president Vladimir Zelenskij har träffat Rysslands Vladimir Putin för samtal i Paris. Det var första gången de två träffades ansikte mot ansikte? Närvarande var också värden Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Mötet var en uppföljning av Minsk-avtalet, och det ägde rum inom det så kallade Normandie-formatet, vilket är en kod för att det är just dessa fyra länder som förhandlar, medan till exempel USA är uteslutet.

Frankrike och Tyskland är skittrötta, ursäkta franskan, över att ha stöttat den korrupta och nazi-infekterade regimen i Kiev. Det tyska och franska kapitalet vill avsluta sanktionerna mot Ryssland, som de har förlorat så mycket på. Zelenskij fick ett oerhört starkt mandat från sina väljare när han lovade dem fred och försoning, men samtidigt har de beväpnade nazi-miliserna i hans hemland gjort det klart för honom att de är redo att bokstavligen döda honom om han ”förråder Ukraina”.

Denna bakgrund blev mötet en paradmarsch för Ryssland och Vladimir Putin. Bloggaren The Saker kommenterar resultaten från mötet och skriver att Zelenskij uppnådde ingenting, Merkel uppnådde ingenting, Macron uppnådde lite och Putin segrade.

Det är en ganska korrekt sammanfattning. Merkel verkar fullständigt förlamad och var närvarande nästan bara pro forma. Med nästan dagliga protester på gatorna och en ekonomi som bara hankar sig fram, finns det inte mycket glamour runt Macron. Och även om han antagligen är både underhållande och trevlig, har Zelenskij inte mycket att gå på.

Ryssland, å andra sidan, har inte bara tagit itu med de stora problem som uppstod efter de västliga sanktionerna 2015, utan även fått ekonomin på fötter, har förvandlat kriget i Syrien från att luta mot nederlag till något som närmar sig seger, och har skapat en allians med Kina som få skulle ha trott vara möjlig för ett halvt decennium sedan. Putin hade inget behov av att gå med på stora eftergifter, och det gjorde han inte heller.

Både Macron och Merkel vet att Ukraina är konkursmässigt, och hålls vid liv med konstgjord andning bara för att skapa problem för Ryssland. De vet mycket väl att de sanktioner som Barack Obama och Jo Biden tvingade dem att genomföra har skadat deras egen och EU:s ekonomi mycket mer än de har skadat Ryssland. De vill ut ur detta, men de vet inte riktigt hur.

Och det råder fortfarande ingen fred i Ukraina. Folk dör på fronten i Donbass hela tiden. Samma dag som förhandlingarna i Paris pågick dödades tre ukrainska soldater på fronten mot folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. Dagen före toppmötet i Paris samlades tusentals högerextremister på Maidan-torget i Kiev för att varna Zelenskij från att korsa vad de kallar sina ”röda linjer”. Där demonstrerade Petro Poroshenkos och Yulia Tymoshenkos partier tillsammans med det nazistiska partiet Svoboda. Men ukrainska medier var mindre kritiska. Det kallade resultatet för ”oavgjort” och ”ingen kapitulation”.

Rysslandsexperten Bjørn Nistad skriver på sin blogg:
”Förmodligen har Putin, under samtalen med Zelenskij i Paris, gjort klart för den ukrainske presidenten att han måste upplösa de högernationalistiska banden om han vill ha rysk hjälp med att avsluta inbördeskriget i sitt land. Att kravet inte nämndes på presskonferensen efter samtalet mellan Putin och Zelenskij skulle sannolikt göra det lättare för den ukrainske presidenten att genomföra den nödvändiga uppgörelsen med högernationalisterna. ” Från Björn Nistads blogg.

Men han skriver också:
”Problemet är att en uppgörelse med de högernationalistiska banden och deras anhängare – som efter kuppen 2014 har ockuperat viktiga positioner i de väpnade styrkorna, säkerhetstjänsten och polisen – och den extrema anti-ryska nationalismen de står för, till exempel genom att upphäva lagen om långtgående tvångs-ukrainisering, är bokstavligen livsfarlig.”

Och det är Zelenskijs dilemma. Han vill förmodligen bli av med nazisterna, men han vet inte riktigt hur han ska göra det utan att utlösa ett nytt inbördeskrig. Å andra sidan har han fortfarande väljarnas stöd. Hela 69 procent stöder honom fortfarande, och 75 procent av ukrainarna stöder hans förhandling med Putin, medan endast 15 procent är emot.

Merkel lär ha sagt ”“Today you are a winner […],” Merkel said ahead of a joint press conference in Paris on Tuesday, in an apparent nod on the Normandy Four leaders’ talks on the situation in eastern Ukraine.” Sputniknews.

Relaterat.
Minskavtalet bekräftades i Paris.

Föregående artikelVad visar den hemska bilden från Trnopolje under Jugoslavienkrigen?
Nästa artikelUniversitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  • I sista vapenvila är inskrivet att den som bryter mot den ska bli straffad. Ingen har blivit straffad hitintills. Ze har aldrig beordrat eld upphör!

   Chair Hadjiyianni thanked the Trilateral Contact Group for facilitating the recommitment by all sides to an unlimited ceasefire in eastern Ukraine, as agreed at the meeting held in Minsk on 17 July and as called for by OSCE parliamentarians in the 8 July Luxembourg Declaration. Civil and military authorities in place must now be held accountable for enforcing this ceasefire.

   After observing the crossing of the line of contact at the Pyschevyk entry-exit checkpoint, visiting villages along the frontline with an OSCE Special Monitoring Mission (SMM) patrol and talking to the local population, Kiener Nellen stated “No more dead, no more wounded! I urge to strictly respect International Humanitarian Law and to demilitarize all villages.”
   https://www.osce.org/parliamentary-assembly/426332

 1. Donetsk, 13 december Kiev måste uppfylla ett helt paket med åtgärder i samordning med DPR och LPR för att genomföra den politiska delen av Minskavtalen, sade DPR: s representant vid Minsk-förhandlingarna Natalia Nikonorova.
  Det ukrainska parlamentet har förlängt lagen om villkor för fredslösning av Donbass-konflikten till 31 december 2020. Dokumentet förlängdes flera gånger sedan 18 oktober 2014. Det var tvunget att löpa ut den 31 december, men toppmötet i Normandie fyra har bekräftat att särskild status måste permanent införlivas i den ukrainska lagen.
  ”Vi påminner Ukraina om att Zelensky personligen bekräftade vid toppmötet i Paris sitt åtagande till Minskavtalen och att Kiev är redo att samordna alla juridiska aspekter av Donbass-status med oss,” sa Nikonorova.
  Enligt henne förblir de viktigaste aspekterna trots den formella utvidgningen av lagen blockerade. Det har faktiskt inte varit i kraft inte på en dag.
  ”Kiev måste göra ett antal steg i samordning med republikerna för att uppfylla den politiska delen av Minskavtalen: införliva Steinmeier-formularen i sin lagstiftning, utesluta artiklar som blockerar lagen, ändra den i enlighet med den nuvarande lagstiftningen, reformera konstitution för att ge permanent ambassad till Donbass.
  https://dan-news.info/en/politics-en/nikonorova-reminds-kiev-about-zelenskys-commiments-concerning-donbass-status.html

  Donetsk, 13 december Ukrainska väpnade styrkor kränkte vapenvila 63 gånger under den senaste veckan, säger DPR People’s Militia vice stabschef Eduard Basurin.
  ”Fienden kränkte vapenvapnet 63 gånger under den senaste veckan”.
  Ukrainska arméenheter skalade 20 DPR-församlingar med 120 mm- och 82 mm-mortelrundor (94), IFV: er (210), granatskyttar (153) och handeldvapen.
  Flera hus och uthus har skadats i Staromikhailovka den 9 december; inga olyckor har rapporterats.
  ”Alla rapporter med bilder och bilder skickades till internationella organisationer som arbetade i republiken och till åklagarmyndigheternas kontor för att inleda brottmål,” lyder rapporten.
  https://dan-news.info/en/defence-en/kiev-forces-violate-ceasefire-63-times-this-week.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here