”Chockerande behandling av Assange” – anser också internationella advokatsamfundet

0
1011
Assange förs ut från Ecuadors ambassad i april 2019.

Sent omsides har viktiga internationella och svenska organisationer skarpt kritiserat behandlingen av Julian Assange och kräver att han inte ska utlämnas till USA.
Nyligen uttalade sig International and European Federation of Journalists, Svenska Journalistförbundet, International och Svenska PEN, Europarådets High Commissioner mot att journalisten Julian ska utlämnas till USA.

Nu behövs en utredning av svenska rättsväsendets erbarmliga insatser i Assange-frågan menar bland andra överklagaren Sven-Erik Alhem.

Svenska Dagbladet och Aftonbladet bland återger nu ett meddelande från TT (TT13:43 | 2020-03-11). Aftonbladet: ”Chockerande” behandling av Assange av TT.


”Chockerande behandling av Assange”

”Chockerande” behandling av Assange
STORBRITANNIEN Behandlingen av Julian Assange fördöms, och Storbritannien manas vidta åtgärder för att skydda Wikileaksgrundaren. Det säger det internationella advokatsamfundet IBA:s människorättsavdelning (Ibahri).

Kritiken kommer efter rapporter om tortyrliknande förhållanden i samband med rättsförhandlingarna om huruvida han ska utlämnas till USA.

Bland andra The Guardian har skrivit om uppgifter från Assanges advokater om att han ”handfängslats elva gånger och klätts av naken två gånger” i samband med rättsdagarna i Woolwich Crown Court i London i februari.

”Det är djupt chockerande att en mogen demokrati” som Storbritannien inte värnar rättssamhället och skyddar individens rättigheter bättre, säger Michael Kirby, en av Ibahris ordförande, enligt en kommuniké.

USA anklagar Assange för 17 fall av brott mot landets spionagelagar och ett fall av förberedelse till dataintrång. Assanges advokaters linje är att utlämningsbegäran är politiskt motiverad och ett uttryck för hämndlystnad, efter Wikileaks avslöjanden kring amerikansk utrikespolitik.

Nästa förhandling är den 18 maj. Beslutet lär oavsett utgång överklagas, och processen väntas bli långvarig.”

På hemsidan för internationella advokatsamfundet IBA:s människorättsavdelning (Ibahri) finns två kompletterande uttalanden, varav ett från den kända svenska juristen Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund. Jag återges dessa nedan efter översättning. Kompletterande uttalanden från Internationella advokatsamfundet.


Två kompletterande uttalanden

En av IBAHRIs ordföranden, Michael Kirby ’IBAHRI är orolig över att misshandlingen av Julian Assage utgör ett brott mot hans rätt till rättvis rättegång och skydd som förankras i FN: s konvention mot tortyr och andra grymma, omänskliga eller förnedrande behandlingar eller bestraffningar, som Storbritannien är part i. Det är djupt chockerande att i en mogen demokrati där rättsstatsprincipen och individernas rättigheter skan finnas så har den brittiska regeringen förblivit tyst och inte vidtagit några åtgärder för att avsluta ett sådant grovt och oproportionerligt beteende från statstjänstemän. Vi är också förvånade över att rättens ordförande inte har gjort något för att bestraffa tjänstemännen och deras överordnade för detta beteende när det gäller en anklagad vars brott inte är ett personligt våld. Många länder i världen ser på Storbritannien som ett exempel i sådana frågor. Här finns ett chockerande exempel. Det påminner om Abu Grahib-fängelseskandalen som kan hända när fängelsestjänstemän inte är utbildade i grundläggande mänskliga rättigheterna och Nelson Mandela-reglerna. Om Nelson Mandela-reglerna.

I enlighet med Human Rights Act 1998, som trädde i kraft i Storbritannien i oktober 2000, har varje person som prövas i Storbritannien rätt till en rättvis rättegång (artikel 6) och frihet från tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling (artikel 3). På samma sätt upprätthåller artikel 10 den universella förklaringen om mänskliga rättigheter en individs rätt till en rättvis och offentlig prövning av en oberoende och opartisk domstol.

En annan av IBAHRIs ordförande, juris hederdoktor Anne Ramberg, kommenterade: ’IBAHRI instämmer med den omfattande oro över den dåliga behandlingen (ill-treatment ) av Herr Assange. Han måste ges jämlikhet för att få tillgång till effektiv juridisk representation. Med denna utlämningsförsök bevittnar vi den allvarliga undergrävningen av rätts process och av rättsstaten. Det är oroande att Assange har klagat över att han inte kan höra ordentligt vad som sägs vid hans rättegång, och att för att han är inlåst i en glasbur hindras från att kommunicera fritt med sina advokater under rättegången. ’I en ny rapport från Nils Melzer, FN: s särskilda rapportör för tortyr och omänsklig behandling, som presenterades under FN: s råd för mänskliga rättigheter (24 februari – 20 mars 2020) den 43: e sessionen, hävdas att de kumulativa effekterna av Herr Assanges misshandel under det senaste decenniet är psykologisk tortyr. Om Assange betraktades som ett offer för psykologisk tortyr, skulle hans utlämning vara olaglig enligt internationell mänskliga rättigheter.

Manifestationer i Stockholm.
Nedan en kort film från stödmanifestationen 8/2 i Stockholm. Som synes Fullt med färgglada banderoller, musik, utdelning av flygblad från 5-10 personer och två tal.

Nästa manifestation blir 21 mars på Soltorget kl. 12:00.

Bifogade är några foton från 22 februari, en mycket lyckad manifestation med fler deltagare än tidigare!

Från manifestationen i Stockholm 22/2.

Det blev även ett bra möte på Solidaritetshuset senare på eftermiddagen.

Kommande manifestationer på Soltorget kl. 12:00: 21 mars, 18 april, 30 maj och 27 juni.

Relaterat.

Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?
Föregående artikelVar det rätt att mana till bojkott av Eurovision i Israel? Finns samband mellan politik och musik?
Nästa artikelVäst köper journalister som desinformerar om kriget i Syrien? Några från Sverige? Massor av exempel på ”fake news” i svenska media.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here