Styrdes den svenska kampanjen mot världsberömda pianisten Valentina Lisitsa från utlandet?

9
2997
Valentina Lisitsa - Foto: Michael von Aichberger, licens CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Valentina Lisitsa – Foto: Michael von Aichberger, licens CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Läsaren ”Vivianne Månsson” har skickat in en lång kommentar som jag publicerad separat. Jag publicerar kommentaren även här som inledning före återpublicering av en artikel om förföljelse av den ukrainska kända pianisten Valentina Lisitsa

CENSUR, CENSUR OCH MERA CENSUR, För att man säger att nazister är nazister inget mera.
Den världskända och talangfulla pianisten Valentina Lisitsa är född i Ukraina men har bott i väst under många år. Valentina svartlistades i Kanada för ”fel åsikter”
Valentina Lisitsa har blivit censurerad många år för hennes avslöjande av nazister i Ukraina.
En dokumentär gjordes en utmärkt video från kanadensiska ”Press for Truth” , då hon fick en konsert inställd med Torontos Symfoniorkester.
Videon har jag haft sparad i många år, men nu är den borttagen av censuren.

Hon blev upptäckt som barn av talangscouter från Sovjet, och utbildad i Moskva till pianist, vilket hon är tacksam för och hon försvarar ofta Putin. Hon var ett begåvat barn som är tacksam för att hon fick en chans att utveckla sin begåvning.

Hon skrek ut sin ilska då attackerna flög mot Ryssland då de gick in i Ukraina ”Var var ni fredsälskande människor, då Ukraina bombade dagligen sjukhus, daghem och bostäder och människor slets i bitar under 8 år”
Hon åkte till Donbass och höll konserter för dem utomhus, så alla kunde deltaga.

Hon blev utmobbad i Sverige.
Publicerad 29 oktober 2015 kl 14.24
KULTURNYHETER. Norrköpings Tidningars liberale kulturchef Mats Granberg, 49, erkänner nu öppet att han mörkar kvällens pianokonsert med den ukrainska artisten Valentina Lisitsa som hämnd för hennes kritiska uttalanden om den USA-närstående regimen i Kiev.
”Lisitsa sprider hat”, skriver Granberg om hennes kritik mot de ukrainska makthavarna.

Granberg får medhåll av Mikael Skillt, tidigare frivillig i en av Kievregimensnationalistiska milisgrupper och i nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

”Vad gäller @ValLisitsa så anser jag att hon är talangfullt trash. Hon är inte välkommen i mitt land om du frågar mig”, skriver han på Twitter.

Men det är inte bara hos Mats Granberg och Mikael Skillt som den ukrainska artisten väcker heta känslor. Även den afrosvenske liberalen Alex Voronov (FP) går till attack mot vad han kallar ”en pianist i Putins tjänst”. I Eskilstunakuriren uppmanar Voronov läsarna att stanna hemma från konserten och ber kommunen att avboka spelningen.

Stor Skam för Sverige anser jag.

Nu har Valentina Lisitsa åter blivit avbokad för att hon inte försvarar Zelenski.
One of the best pianists in the world, V. Lisitsa, censored in Venice for being Ukrainian but not defending Zelenski.
◾The event organizer claims it made the decision after receiving violent threats on social media.
◾The Venetian association Musikàmera has decided to censor and suspend the concerts of Valentina Lisitsa, considered one of the most prestigious pianists in the world, and which was planned to offer the next days 4 and 5 April at the Teatro La Fenice of venice.
◾Since a few days ago the pro-NATO right has unleashed a campaign on social networks against the presence in the programming of the Ukrainian-origin pianist (born in Kiev in 1973) who has repeatedly expressed his support for the Donbass and criticized the Ukrainian government.”

Beethoven ”Moonlight” Sonata, III ”Presto Agitato” Valentina Lisitsa

————————————————————————————————

Återpublicering av artikel om förföljelse av pianisten och om yttrandefrihet.

Denna artikel ifrågasätter hur yttrandefriheten fungerar i Sverige, och skrevs hösten 2015.

Detta är den svenska versionen av artikeln ”We defend Valentina Lisitsa’s freedom of speech denouncing Ukraine’s HR violations på hemsidan för SWEDHR (Swedish Doctors for Human Rights, SWEDHR Research & Reports. Vol 2., N° 35, 27 October 2015.)

Inledning, av Dr Armando Popa, redaktör för SWEDHR Research & Reports.

En kampanj har inletts i Sverige mot en planerad konsert i Norrköping av världsberömda artisten Valentina Lisitsa. En enkel Twitters-analys visar att denna kampanj stöds av samma människor som Valentina Lisitsa har kritiserats i samband med allvarliga brott om de mänskliga rättigheterna mot Donbass befolkningen (se SWEDHR uttalande nedan). Men också nya uppgifter visar att även från USA och Kanada har man skickat en mängd brev till Norrköping för att stoppa Ms Lisitsas konsert. I den här debatten deltar även en lokal politiker i Norrköping.

Den ultimata frågan är om i Sverige yttrandefrihet också omfattar kritik mot förtryckande regeringar som bistås av Sverige. Eller för att citera SWEDHR ordföranden, “Det räcker att myndigheterna begår en överträdelse av en enda individs yttrandefrihet, för att principen ’yttrandefrihet för alla’ upphör att existera”.

Detta inlägg skickades för publicering i Norrköpings Tidningar (NT), men tidningen har hitintills avböjt att svara. Tidigare publicering om ämnet a) We defend Valentina Lisitsa’s freedom of speech denouncing Ukraine’s HR violations, SWEDHR, 7/4/ updaterad 26/19/2015; b) Musik och politik, i Jinge.se, 12/4/2015. . Musik och politik

Artikelns fortsättning:

Vid flera inlägg i Norrköpings Tidningar (NT) har frågan om Valentina Lisitsas förstående konsert i Norrköping behandlats. Synpunkterna från pro-Ukrainska grupper fick utrymme, och där framförs att Lisitsa inte skulle tillåtas spela i Sverige – i detta fall, hennes musikaliska tolkning av Beethovens pianokonsert.
Det är förvisso inte fel att utrymme ges till dylika protester, eftersom alla ska ha rätt att utnyttja sin yttrandefrihet. Emellertid, det är märkligt att vad man här opponerar mot är just Valentinas Lisitsas rätt att uttrycka sina åsikter. Ännu märkligare blir det mot bakgrund av att Valentina Lisitsa – som har vid flera tillfällen hållit konsert i Sverige, senast vid hennes debut med Kungliga Filharmonikerna – inte någon gång yttrat sig om den ukrainska konflikten i samband med dessa påhopp.

Valentina Lisitsa är inte bara världsberömd för sina konstnärliga talanger; hon har även blivit uppmärksammad för sitt starka fördömande av de brott mot mänskliga rättigheter som skett i Ukraina. Hon har väckt internationell uppmärksamhet efter en intervju i Deutsche Wirtschafts Nachrichten i år, där hon anklagade ”medlemmar i Azov bataljonen for att vara lika hänsynslösa som IS” och därmed ”inte representera vanliga ukrainarna”. [1]

Och kanske där står att finna den irritation mot den ukrainska-amerikanska pianisten och mänskliga-rättighetsadvokaten Valentina Lisitsa:

En svensk f.d. militär, Mikael Skillt, numera krypskytt i den ovannämnda Azov-bataljonen och som enligt BBC skulle ha ”nyfascistiska politiska åsikter” [3] tillfrågades nyligen i Twitter, ”Vad menar Du att (Lisistsa) inte är välkommen till mitt land”? Mikael Skillt svarade: ”Exactly that, and I just deciding if I should go to Sweden to stir something together”. [4]

Swedish Doctors for Human Rights har tidigare dokumenterat förbrytelser mot mänskliga rättigheter i Ukraina, i synnerhet möjliga krigsförbrytelser såsom bombardemang av flera sjukhus i Donbass, eller flygbombardemanget mot civila i Lugansk.

Sverige är inte ett Ukraina där oppositionell press tystas, och där vissa obekväma politiska partier med representation i den ukrainska riksdagen har förbjudits. I Sverige gäller fortfarande yttrandefrihet.

Professor Marcello Ferrada de Noli, ordförande & Professor Anders Romelsjö, vice ordförande samt medarbetare

Swedish Doctors for Human Rights

Referenser

[1] ”Star-Pianistin Lisitsa: „Es gibt Pläne für einen großen Ausverkauf der Ukraine“. Deutsche Wirtschafts Nachrichten, 19/01 2015

[2] Paul Olavi Kuivanens, ”Starka reaktioner inför konsert”. NT Kultur, 22/19 2015

[3] Dina Newman, BBC News, ” Ukraine conflict: ‘White power’ warrior from Sweden”, 16/7 2014.

[4] Twitter https://twitter.com/MikaelSkillt/status/657622177165000704, 23/10 2015

Felix Gustafsson (@UpcomingFront): What do you mean with “She isn’t welcome in MY COUNTRY”?

Mikael Skillt (@MikaelSkillt): Exactly that, and I just deciding if I should go to Sweden to stir something together

valentina-on-AZOV2

Tillägg.

Hon hindrades att framträda vid en planerad konsert i Toronto i våras (Utdrag ur Blogginlägget 12/4)

Valentia Lisitsa

Chefen för Torontos symfoniorkester Jeff Melanson menade att Lisitsas åsikter som kritiserats av media i Ukraina hade överskuggat hennes tidigare prestationer. Läs själv på @ValLisitsa. Hennes åsikter har stöd av många fakta. Lisitsa menar att ”Någon i ledningen för orkestern har beslutat att jag inte ska få spela, troligen efter påtryckningar av en aggressiv lobby som påstår sig representera Ukraina.” På Twitter finns många inlägg som stödjer henne.

På Facebook skriver hon (här bara ett utdrag):

”Kära fans, kära vänner!
Jag har en bekännelse att göra och jag behöver er hjälp. .
Under det senaste året har jag levt ett dubbelliv. Dels är jag en ”kändis” pianist men dels är jag också en vanlig människa: maka, mor och dotter som ser mitt hemland förödas. Detta är vad har drabbat min vackra Ukraina. Mitt hjärta blödde. Alla såg på TV-skärmar världen över hur Ukrainas folk reser sig mot korrupt styrande, för ett bättre liv. Men den härskande klassen släppte inte taget så lätt och lyckades listigt kanalisera bort ilskan till tänkbara fiender och slå ned på folket. Ett år senare är samma rika människor kvar i makt, misär och fattigdom överallt, dussintals tusentals dödade, över en miljon flyktingar.
Så tog jag till Twitter under ett namn ”NedoUkraïnka” (@ValLisitsa)- ett ord som ungefär betyder ”Sub (under)-ukrainska”, ett kritik av Ukrainas premiärminister som kallas rysktalande i södra och östra ukrainare för ”SUBMÄNNISKOR”! Ja, jag skojar inte. I ett officiellt skriftliga dokument. Jag behärskar ukrainska språket perfekt, långt bättre än den så kallade ”presidenten” i Ukraina. Jag tog till Twitter och översatte nyheter från Ukraina och andra håll. Ett exempel: Jag konfronterade den kända franska mode- tidningen ”Elle” som publicerade en positiv artikel om ukrainska armén. Efter efterforskning som visade på Twitter kunde jag visa att deras ”cover girl” var öppet nynazistisk, rasistisk och en antisemit som skröt om att mörda civila för att det var kul! Tidningen utfärdade en skriftlig offentlig ursäkt.”

Föregående artikelTre gånger som Soleimani räddade amerikanska liv.
Nästa artikelEurasiens mellersta korridor: En atlantisk frenesi för att kväva integrationen mellan Europa och Asien
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Hmm…
  Söt tjej, och talangfull.
  Det är Mikael Skillt som är trash istället.
  Jag minns hans äventyr i Ukraina 2014 med svenska militärens samtycke och har aldrig gillat den figuren av den anledningen.
  Typisk demokrat som vill ”demokratisera” världen med militärt våld.

  Men se… Äntligen håller något positivt på att hända.
  Jag har sett fram mot det här samarbetet och har även påpekat det här flera gånger.
  Och nu tycks det vara sant.
  NATO-chefen Jens Stoltenberg har bekräftat.
  Jag är ledsen för dig Johan de Naucler.
  Jag tror du är på ”fel” sida om utvecklingen.

  Stoltenberg talar om en alternativ världsordning.
  Något som länge efterlysts på den här bloggen och något jag också fått upp ögonen för och numera är något jag ser som hoppet om framtiden.

  Men vad säger Stoltenberg om det här?
  Jo, mera vapen mot Ryssland och länderna i Öst.
  Borgerligheten och kapitalet samt deras ”upplysta” anhängare i den så kallade ”arbetarklassen” vill inte ha någon annan världsordning än den som leds av USA och Västvärlden.
  Jag är inte med dem längre. Demokratin har visat sin oduglighet och nu har det börjat våras för de auktoritära systemen.
  Kanske det kan sprida sig ända till USA där delar av Republikanska partiet ser en möjlighet att få ut Demokraterna från både Senat och Kongress och ett annat och mindre aggressivt USA samt mer inåtvänt USA kan börja ta form.

  Tyvärr kanske, mot många här anser jag vänstern lömsk och förrädisk genom sin obevekliga vilja att förändra världen.
  Vi konservativa saknar den drivande kraften.
  Finns den ändå där är man inte riktigt konservativ och då har man tendenser mot liberalhögern.
  Dick Erixon är en typisk sådan person politiskt anser jag.
  Inte min politiker om man så säger.

  Läs på Swebbtv, det var där jag gjorde upptäckten.

  https://nyheter.swebbtv.se/stoltenberg-varnar-for-alternativ-varldsordning-ryssland-och-kina-starker-sitt-samarbete/

 2. FASCISMEN SOM VÄXER DET STÖRSTA HOTET MOT UKRAINA
  Såg en intervju med Valentina några år efter Maidan, och hon ser det största hotet vara fascismen som växer. och får näring i Ukraina. Nedan några av hennes synpunkter.

  Hennes släkt kom till Odessa för ca 200 år sedan. De kom från Kaluga, Warszawa och Belarus.
  Hennes pappa är ukrainare, mamman rysk och en polsk morfar.
  Familjen flyttade till Kiev innan hon föddes.
  Många av hennes tidigare vänner har slutat prata med henne.
  Hon ser det som händer som en kamp mellan normalt tänkande människor och fascismen.
  Hon anser att fascismen sprider sig i världen inte bara i Ukraina.

  Hur skall jag kunna separera mig i olika delar och glömma historien.
  Nu säger de att vi är ockupanter, att vi kommit hit och måste gå ut härifrån.
  Jag lärde mig ukrainska i skolan, jag läste Shevchenko, Sesya Ukrainka, Mark Vovchok, all ukrainsk litteratur i vilken det inte fanns något hat mot bröder. Vi var aldrig separerade, vi hade kärlek till vårt land.

  Vi delade inte in människor i ryska, ukrainska och blandade.
  Vad som händer är exakt Bandera nationalism, det rena blodet, fascistiska ideer det händer nu.
  Jag vill säga till Donbass: Ge inte upp, stå fast. Ni kämpar för oss alla. Allmänna opinionen förändras i världen. Jag önskar Donbass fred, att bombningarna stoppas, så barnen kan gå ut, kan få leka och inte gömma sig i bombskydd, slippa höra missilerna för de är förfärliga.
  Jag hoppas det blir fred.

  För människor i Ukraina, för de är också min oseparerade del av mig att denna mardröm slutar och när de vaknar upp för att finna ,
  När de vaknar upp och ser vad de gjort mot oss, hur de tagit oss till broderskapskriget.
  Hur ukrainarna blivit gjorda för att döda människor i östra delen av landet.
  Hur vi blivit delade.
  Vi måste upptäcka och komma till klarhet att vi har en gemensam fiende.
  Det är fascismen som blivit tagen hit, ålagts på oss

  Vår gemensamma historia, vår historia kastas ut och vi får en ny historia, påhittad av förrädare, som skiljer oss åt rasistiskt, som kom med fascistiska idéer.
  Måtte denna mardröm ta slut.
  Det är tid att vakna upp.

  Valentina spelar för Donetsk i Donetsk

  https://www.youtube.com/watch?v=M-V5SpVpIHA&t=1002s

 3. Juan Sinmiedo, visar hur ukrainska fascister, i kyrkan, har ersatt ikoner med bilder av Bandera&Co
  https://t.me/s/UkraineHumanRightsAbuses/18403

  Två gamla men läsvärda artiklar av George Eliason
  Kiev Forcing Death by Starvation or Relocation in Donbass
  https://www.opednews.com/articles/Kiev-Forcing-Death-by-Star-by-George-Eliason-Death-Civilians_Death-Civilians_Death-Squads_Genocide-141217-334.html

  Ukraine was Right! Why Russia is the Biggest Threat in the World
  https://www.opednews.com/articles/Ukraine-was-Right-Why-Rus-by-George-Eliason-Diaspora_NATO_Nationalism_Nationalism-160821-438.html

 4. Beethoven Sonata # 14 ”Moonlight” Op. 27 No. 2 I. Adagio sostenuto av den vackra Valentina Lisitsa till alla anhöriga till de dödade ryssarna och ukrainarna, De har dödats genom kriminell diktatur och krigsförbrytelser sedan 2014, orkestrerade av satans synagoga.

  Men glädje också! Intelligenta män och kvinnor samverkar och motarbetar oligarkernas krigsförbrytelser med allt de bara kan!

  Efter folkets direktdemokratiska övertagande kan oligarkernas stöld nationaliseras successivt ned till en nivå av balanserat ägande och balanserade förmögenheter genom reformer och folket kan vara delägare genom löntagarfonder.

  Detta kallar jag för ”den svenska modellen”, som satans sossar idag har ratat till förmån för EU och globalistiska oligarker på WEF och på Bilderberggruppen, för att därefter tillskansa sig uppdrag i näringslivet eller i NGO:er som är indirekt styrda av oligarker.

  Den som inte står i tydlig opposition till WEF:arna och bilderbergarna och inte valsamverkar brett med hela folket mot dem är i deras indirekta tjänst!

  • Det var som du säger intressant att höra Valentina berätta hur hon upplevt denna mobbning av henne som pågått flera år och numera hur flera ryska artister blir avbokade från konserter de skall hålla. Hon pratar fort och texten är suddig, men jag tror ändå jag kunde uppfatta det mesta då jag hört mycket om henne. För några år sedan var hon aktiv på twitter och där började förföljelsen av henne, de stängde hennes konto hela tiden och hon återkom tills hon inte längre kunde återkomma, för de skulle de stänga hennes konto permanent. Det enda hon gjorde var att bevisa nazistkopplingarna med azov och i övrig ledning i Ukraina.

   Jag saknade hennes uppdateringar på twitter, och visste inte vad som hänt. Det var Eva Bartlett som tycker mycket om Valentina som berättade vad som hänt henne och även gav information om hennes aktiviteter numera bl.a. att hon hade satt sig utanför Ukrainas ambassad i Moskva med en flygel och spelade för Donbass med tända ljus och alla kunde lyssna.

   Valentina är ingen snobb, som andra världsartister, de var många som klagade att hon spelade på en dålig flygel och med en orkester som inte höll hennes klass, när hon spelade i Donetsk. Det viktigaste för henne är att förmedla musik, som hon tror kan ge hopp och inte att spela på den finaste flygeln med den bästa orkestern.

 5. Valentina Lisitsa, en pianist i absoluta världstoppen som har för vana att spela gratis på skolor och liknande under sina lediga dagar mellan världsscenerna.

  Jag har följt henne på Youtube sedan jag hittade henne i ett klipp där hon spelar på ett ostämt ”streetpiano” i St. Pancras station i London. 2015, året efter kuppen i Kiev var hon på (åter)besök hos Norrköpings symfoniorkester och blev utfryst och nerskriven, inte av musiker och publik, men av media för att hon som ukrainsk medborgare kritiserade styret i Ukraina och inte Ryssland.

  Idag är hennes karriär i väst förstörd. Hennes man, också pianist, kör taxi i USA där de bott och har medborgarskap sedan mer än 20 år tillbaka. Själv har hon inte ändrat åsikt trots en förstörd världskarriär och en krossad ekonomi. Hon spelar idag, under betydligt blygsammare förhållanden för invånarna i krigets Donbass och i Ryssland.

  Valentina Lisitsa tillhör den yppersta världseliten av nu levande pianister. Ändå beundrar jag henne ännu mer som människa än som pianist.

 6. De ”utvalda” dryga skit som styr väst tål inte SANNING vare sig om ukrozionazi kriget eller om 1900-talets historia. Alla som går emot den officiella historien svärtas ner och bannlyses.

  Dock the tables will and must turn. De som jagar idag kommer att bli ville brödet i morgon. I slutändan kan SANNING inte tystas. Dessa dryga skits dagar är därmed räknade. Föreställer mig giljotin tas fram och ”utvalda” huvud som rullar på västs torg – vilken åsyn!!!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here