Tre gånger som Soleimani räddade amerikanska liv.

6
2949

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel om general Soleimani som mördades av USA och Israel 3 januari 2020.


Detta utgår från en av mig något nedbantad artikel av Ilya Tsukanov i Sputniknews. Ett komplement till USA:s och många mediers bild av Soleimani som terrorist. Bilden av en realpolitiker framtonar tycker jag.

Medan president Trump kallar honom för ”monster” och ”terrorist.” Påminner åter om USA:s långvariga och omfattande stöd till terrorismen, vilket etablerade svenska media vägra att skriva om. (Jag har informerat om detta). Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?

En liten påminnelse, bl.a. till den förment kristet engagerade utrikesminister Pompeo, som varit söndagsskolelärare. They Accept Us as We Are;’ Christians Join Forces With Muslim Group Hezbollah to Fight ISIS in Lebanon.


Tre gånger som Soleimani räddade amerikanska liv.

Företrädare för USA inklusive president Trump har formellt rättfärdigat mordet på Qasem Soleimani delvis på grundval av det ”överhängande hotet” som han påstod utgöra för USA:s intressen och tjänstemän utomlands. Men stämmer dessa påståenden verkligen med verkligheten?

General Qasem Soleimani utnämndes till befälhavare för de iranska revolutionära vakternas Quds-styrka i slutet av 1990-talet och tog ledningen för den bästa specialoperationsstyrkan som var ansvarig för Irans militära operationer utomlands. Sedan dess har hans styrkor tillhandahållit vapen, utbildning, taktisk och strategisk hjälp till en mängd styrkor över hela Mellanöstern som delar en gemensam fiende med USA – radikala sunniislamistiska terrorister. Detta faktum står i skarp kontrast till de senaste amerikanska mediernas försök att framställa Soleimani som en ”ärketerrorist” som söker amerikaners död.
Afghanistan

I. I slutet av 2001, träffades amerikanska tjänstemän tyst i lönndom iranska diplomater samordnade av Soleimani i Genève. Iran sedan länge fiende till al-Qaida och dess ledare, Osama bin Laden, gick med på att ge USA värdefull underrättelse om terroristgruppen, inklusive platserna för misstänkta utbildningsläger i al-Qaida i Afghanistan. Iran var också angelägen om att hjälpa USA i sin kampanj mot talibanerna, eftersom den radikala fundamentalistiska rörelsen var känd för sin hårda behandling av Afghanistans shia-minoritet och hade attackerat och dödat 11 iranska diplomater vid konsulatet i Mazar-i-Sharif 1998.

I november 2001 gick Quds Force specialstyrkor och enheter från US Army Rangers och Delta Force in i staden Herat, nordvästra Afghanistan, och initierade ett antiterroristuppror som leddes av Norra Alliansen. Den aldrig tidigare skådade operationen ledde till att talibanernas kontroll över Herat kollapsade och snart förlorade gruppen makten över resten av Afghanistan.

Quds-styrkan var känd för att ha gett materiellt stöd till Ahmad Shah Massoud, ledare för USA:s allierade Norra Alliansen, åtminstone sedan mitten av 1990-talet. Iranska underrättelsetjänster fortsatte att förse USA med information fram till januari 2002, då USA: s president George W Bush i sitt tal till nationen lade Iran till sin ”Axis of Evil” -lista över möjliga mål för regimändring.

2. År 2012, började Soleimani och Quds-styrkan ge vapen och materiellt stöd samt militära rådgivare till Assad-regeringen. Irans stöd inkluderade bistånd till Hezbollah, som skickade upp till 10 000 krigare till Syrien för att bekämpa terrorister. Soleimanis bistånd till Damaskus skulle fortsätta under hela decenniet, och Quds spelade en direkt roll i al-Qusayar-offensiven mot al-Nusra, den grenen av al-Qaida, från april till juni 2013. Iran satte också in hundratals militärspecialister, och 60-70 man med befälsbefogenheter på marken. Quds deltog i Syrien-offensiven 2015 och rensade Damaskus-förorterna och mycket av södra Syrien från jihadister’. Soleimanis insatser räddade amerikanska liv genom att binda tiotusentals terrorister från Daesh (ISIS), * al-Qaida och en mängd andra terroristgrupper som annars skulle ha spridit sig till västländerna för att genomföra terrorattacker i Paris eller Bryssel. Dessutom tillät detta USA att begränsa sina anti-Daesh-operationer i Irak till flygstöd och begränsa markstödet till kurdiska miliser, vilket innebär att färre amerikanska liv utsattes för fara.

3. USA och den USA-ledda koalitionen har aldrig formellt varit enigt om att samarbeta med Iran mot Daesh i Irak. Men med USA: s insatser i stort sett bara begränsade till luftrummet var det upp till den irakiska armén och de 90 000 starka milisstyrkorna att med stöd av Suleimani och Quds göra det tunga arbetet för att rensa Daesh ur städerna inklusive Mosul. Om det inte var för Soleimani, Quds och PMF, skulle den irakiska armén och de amerikanska trupperna ha behövt utföra betydligt mer markstrider, vilket oundvikligen innebär fler offer. Med andra ord, med sitt engagemang i kampanjen för att förstöra Daesh i Irak, såg Soleimani till att färre män och kvinnor i de amerikanska väpnade styrkorna dödades.

Föregående artikelFolk och Freds konferens 2023! Lyssna!
Nästa artikelStyrdes den svenska kampanjen mot världsberömda pianisten Valentina Lisitsa från utlandet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Det här med att mörda andra länders politiker, statschefer och även deras barn och om möjligt gömma liken tycks vara ett återkommande fenomen. För 100 år sedan mördades familjen Romanov som nu fått en kristen begravning. Den ryska kyrkan har helgonförklarat samtliga medlemmar av familjen och Putin har i Solzjenitsyns anda frikänt det ryska folket från brotten mot kyrkan, statschefen och hans familj. Det pågår också en utredning om morden möjligen är att betrakta som ritualmord. Det ideologiska underlaget för ”ryska revolutionen” överlämnades av Putin till en judisk församling i Moskva. Han tackade för lånet och beklagade samtidigt Rysslands vandring in i den ideologiska återvändsgränd som inleddes med bolsjevikernas statskupp.
  När man tar del av oron som lyser igenom i debatten här i Sverige kan man tro att det är muslimer som mördat miljontals kristna européer och drivit mångdubbelt fler på flykt. Jag har svårt att tro att offren för maktspelet i världen har större ambitioner än att få överleva och att få överleva i fred.
  Oron och kritiken bör riktas mot ett politiskt system som privatiserar olja, gas, jordbruksmark, skogar, gruvor, vatten, infrastruktur och samhällsnyttiga skattefinansierade verksamheter. Ett sorts modernt baggböleri i global skala. Vi har också parasiterande svenska affärsbankers vars verksamheter ger vinster i storleksordningen femtusen miljoner kr per bank och kvartal.
  Man kan ju undra varför USA, inte gav general Qassem Soleimani en muslimsk begravning till havs?

 2. Nja, artikelförfattaren är nog väl politiskt korrekt när han säger att USA och Iran hade en gemensam fiende i den radikala islamismen. Det vore riktigt om USA var en demokrati som värnade om det amerikanska folkets väl, vilket inte är fallet.

  Radikalismen inom islam har uppodlats sedan gamla koloniala tider till ett redskap för att söndra och härska. Britterna överlät extremismens vagga Saudiarabien till den mest extrema klanen. USA skapade av islamsk extremism ett vapen som man gjort bruk av mot Sovjetunionen, Ryssland, Kina, Irak, Syrien, Libyen och andra afrikanska stater. Av PR-skäl har man dels varit tvungen att dölja sitt stöd och dels funnit det av nöden att symboliskt bekämpa dem – som när man lade Mosul och Raqqa i ruiner. Eller när man dödade bin Laden och al Baghdadi när dessa redan var förbrukade krafter.

  Under Andra världskriget myntades begreppet ”phony war”, låtsaskrig, det var när krig förklarades mot Tyskland 1939 men ingenting hände på slagfälten. Tills Hitler på våren 1940 såg till att det började hända saker. Likadant var det under Obama i Syrien fram till 2015. USA låtsades intensivt bekämpa IS genom flygräder i flera års tid. Men bomberna föll över ökensand när de inte föll över den syriska statens infrastruktur – och IS fortsatte att växa och skapa sitt kalifat tills USA meddelade Ryssland på våren 2015 att Damaskus kommer att falla om ett halvår. Sedan hände det som Churchill sade: ”Sällan har så många haft så få att tacka för så mycket”. De få var i Churchills fall RAF-piloterna, i Syriens fall de ryska Sukhoi-piloterna. ”Eye-watering performance” sade en amerikansk militär som inte kunde undertrycka sin respekt.

 3. Tack för artikel och diskussionsinlägg! I en tid av tilltagande polarisering av nyhetsförmedling är det av synnerlig vikt att texter av ovanstående slag distribueras. Men hur länge kan detta ske? Kommer det t o m censur av det slag som USA:s president råkat ut för i dagarna (2021-01-07) – på Twitter t.ex.

  PS Jag reagerade lite på texten ” 60-70 befälhavare på marken”. Befälhavare på svenska – finns väl bara en? Överbefälhavaren Micael Bidén har väl patent på ´befälhavare´? Jag tror det finns fler bättre översättningar, typ plutonchef, batterichef, överfurir, sergeant, löjtnant, kapten, flaggjunkare o s v

  • Tack! ”Befälhavare” kan finnas i olika ställning, bl.a. som ”överbefälhavare. Har ändrat till en mjukar skrivning ” och 60-70 man med befälsbefogenheter på marken.”

 4. General Soleimanis betydelse är större än så. Pepe Escobar menar att ”General Soleimani kick-started the multipolar world”. Vi ska också komma håg att mordet på General Soleimani ”had been “encouraged” since 2007 by a toxic mixture of Straussian neo-cons and neoliberal-cons -supremely ignorant of Southwest Asia’s history, culture, and politics – in tandem with the Israeli lobby in Washington. Alltså samma cabal som nu krigar mot Ryssland via ukrozionazi enheten.

  https://www.presstv.ir/Detail/2023/01/08/695938/How-General-Soleimani-kick-started-the-multipolar-world-

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here