Avrättningar i andra länder som metod – eller inte bara al-Baghdadi och IS

6
4471
al-Baghdadi. Bild Sypanze.

Detta är ett utdrag ur en aktuell artikel av Lars Drake på mycket läsvärda Synapze. Läs hela artikeln! Synapze: Lars Drake:: Avrättningar i andra länder som metod.

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Vidgar perspektivet minst sagt.

Sedan den publicerades har andra spektakulära avrättningar skett. Jag tänker nu inte på gängkriminaliteten i Sverige utan på insatser av USA:s och Israels regeringar. Vi har mordet på iranske toppgeneralen Soleimani i januari 2020 Tre gånger som Soleimani räddade amerikanska liv.

Irans främsta kärnkraftsforskare, Mohsen Fakhrizadeh, mördades i november förra året, med betydande sannolikhet med vapen från Israel. Uppgift: Israeliska vapen användes vid mordet på Irans ledande kärnenergiforskare.


Utdrag ur artikeln ”Avrättningar i andra länder som metod”

 

* Ännu ett utomrättsligt mord beordrat av en president i USA har genomförts. IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har avrättats i Idlibområdet i Syrien av specialstyrkor från USA. President Donald Trump jublar och tar åt sig äran – intet nytt under solen.

US President Donald Trump

* Det som kommer i bakgrunden på nyhetsflödet är att denna metod att hantera brottslingar strider på ett grundläggande sätt mot den rättsordning som propageras i USA och övriga världen. Den som begått ett brott ska åtalas och fallet prövas domstol. Här ned kommenteras några andra kända fall.

* USA:s drönarkrig, som heller inte är förenligt med internationell lag, innebär riktade mord i massomfattning

* Motsvarande insats i Pakistan 2011 då Usama bin Laden blev avrättad. De här två fallen har något gemensamt. De var båda ledare för terrorgrupper som hade begått mycket allvarliga brott. Det avgörande motivet för att ledningen under två olika presidenter valt utomrättslig avrättning är dock det mest intressanta i sammanhanget. Båda organisationerna hade under tidigare skeden fått aktivt stöd av USA. En rättegång skulle föra upp denna smutsiga verksamhet till allmänt beskådande. När det gäller bin Laden skedde avrättningen på order av president Barack Obama och det ekonomiska och materiella stödet till mujahedin beslutades av president Jimmy Carter.

President Barack Obama and First Lady Michelle Obama greet His Excellency Paul Kagame, President of the Republic of Rwanda, and his daughter, in the Blue Room during a U.S.-Africa Leaders Summit dinner at the White House, Aug. 5, 2014. (Official White House Photo by Amanda Lucidon)

* Den av Irakkriget avsatte presidenten Saddam Hussein även han avrättad avseende en massaker i Dujail 1982. Det skulle ha blivit synnerligen avslöjande för USA om Saddam Hussein hade stått i en domstol som bevakades av internationell press och ingående berättat om det intima samarbete han haft med USA, bl.a. om just kriget mot Iran. Kriget mot Iran genomfördes huvudsakligen under president Ronald Reagans och rättegången under president George W Bushs respektive tid vid makten.

* Lynchningen av president Muammar al-Ghadaffi, skedde med USAs indirekta stöd 2011. Det är svårt att glömma Hillary Clintons ”vi kom, vi såg, han dog”-uttalande. Han hade inte haft lika omfattande samröre med USA som de andra tre. I Libyen samverkade USA/Nato med islamister och vapen skickades senare till Syrien för att användas i nästa västerländska krig mot länder i Mellanöstern. En rättegång hade sannolikt upprört känslorna i flera afrikanska länder och kanske snabbat på försvagningen av dollarn som Ghadaffi försökt göra Libyen och afrikanska länder oberoende av. Detta tilldrog sig under president Barack Obamas tid i Vita Huset.

* Något liknande skulle troligtvis ha skett med den syriske presidenten Bashar al-Assad om inte Ryssland hade gått in och gett den syriska armén flygunderstöd 2015.

* Expresident Slobodan Milosevic i Serbien blev inte utomrättsligt avrättad. Milosevic ställdes inför domstol, men inte FN:s ICC i Haag som USA vägrat att erkänna utan en specialinrättad för just krigen i Jugoslavien. Milosevic blev de facto frikänd från de viktigaste åtalspunkterna. Denna ovanliga metod med utdragen rättegång ingick i USA:s regimförändring och demonisering av motståndare. Kanske för att det inte förväntades komma fram något som var graverande för USA. I detta var president Bill Clinton involverad.

* En slutsats är att USA har mycket att dölja och att utomrättsliga avrättningar används för att hindra att den smutsiga byken tvättas offentligt. En annan slutsats är att alla USA:s presidenter de senaste 40 åren varit delaktiga i det fula spelet med stöd till terrorgrupper, förtryckarregimer, regimförändringar och/eller försöken att dölja detta.

Relaterat.
Hur USA dödat ledaren för sin skapelse IS (Obama) med hjälp av Ryssland, Irak, Syrien och Turkiet?
Pentagon: USA har använt kemiska vapen – och utarmat uran – i Syrien och Irak.
Libyen – Från Gaddafi till Haftar.
Radovan Karadzic får livstid, Milosevic frikänd för andra gången – men när ska Nato & Co ställas inför rätta?

Föregående artikelTre anledningar till att Kinas klimatpolitik har förändrats
Nästa artikelPentagon bekräftar att USA har ”stövlar på marken” i Ukraina

6 KOMMENTARER

 1. Om jag inte minns fel inledde Saddam Hussein sin karriär med att mörda vänsterledare i Irak på basen av listor som han fått av CIA. CIA:s och USA:s metod har länge varit att eliminera nyckelpersoner och detta inte bara på toppnivå. Operation Phoenix i Vietnam syftade till att få de lokala samhällena att kollapsa genom att man mördade nyckelpersoner, sådana som genom sitt yrke var samhällsbärande, såsom lärare och läkare.

  En välskriven sammanfattning som lockar till detaljkommentar. Av de nämnda hade nog Gaddafi haft den mest fängslande historien att berätta, det finns fortfarande videointervjuer från senare år som visar en person med skarp blick och omfattande kunskaper om Mellanöstern och Afrika. Bland västmakterna hade kanske Frankrike mest att dölja, därför var Sarkozy så ivrig att få igång ett krig.

  Hur lång listan över avrättade ledare kan bli vet ingen i dagsläget eftersom CIA aldrig redovisar sina aktiviteter. ”Plausible deniability”, möjligheten att förneka inblandning är en faktor som alltid eftersträvas. Dessutom kan villiga mellanhänder brukas och man kan röja undan hinder för en lämplig gärningsman utan att denne ens vet att han styrs av CIA. Aldo Moro i Italien lät man dö som gisslan trots att han hade kunnat räddas.

  Och det är inte bara främmande makter som drabbas utan man ger sig även på de egna. Charles de Gaulles Citroën pepprades med kulor men en kvick chaufför trampade gasen i botten och mordförsöket där mörka krafter från både Frankrike och CIA medverkade misslyckades. Palmemordet är ouppklarat. Bröderna Kennedy och Martin Luther King är andra exempel.

  Helt nyligen sade en FBI-chef att FBI:s uppgift varit att se till att sk. progressiva inte kan klättra upp för samhällsstegen. Detta sades helt ogenerat och inför kameror, Jimmy Dore visade videosnutten på sin show. I FBI:s fall gällde det inte att ta livet av folk, bara att se till att deras karriärer avbröts. Det är därför så många av ledarna i USA har en befläckad personhistoria. Sådana premieras för att de kan göras till föremål för utpressning. ”Gör si och så, annars kommer det att läcka ut att du är en fifflare och ogärningsman.”
  Men för att komma till ett optimistiskt avslut: CIA är inte allsmäktigt, det var Fidel Castro ett levande bevis för.

 2. Det är offentligt. Halshugga äcklet Simon Eliot (också känt som al Baghdadi) är hos sin skapare, djävulen. Terroristerna har fått en ny ledare som ska manteln och driva den nygamla Mosad/CIA terror agendan.

 3. Brittisk propagandakampanj uppmuntrade masslakt av kommunister i Indonesien på 1960 -talet, avslöjar desklassificerade papper
  Brittiska spioner spelade en roll i massmordet på Indonesiens kommunistiska parti (PKI) på 1960 -talet och uppmanade lokalbefolkningen, inklusive armégeneraler, att ”stänga av” den kommunistiska cancern ”, har avklassificerade papper avslöjat.
  Den indonesiska arméns brutala nedbrytning av PKI 1965 och 1966 anses vara ett av de värsta massmorden under 1900 -talet. Mellan 500 000 och tre miljoner anhängare av kommunistpartiet slaktades, enligt olika uppskattningar.

  …/Strax efter att militärmordet på kommunisterna inleddes begärde det brittiskt producerade nyhetsbrevet att ”PKI och alla kommunistiska organisationer” skulle ”elimineras”. Det hävdade att Indonesien kommer att förbli i fara ”så länge de kommunistiska ledarna är på fri fot och deras ställning får bli ostraffade.”

  …/Ett av nyhetsbrevet, som släpptes under sammanpressningen av kommunisterna, hade berömt ”stridstjänsterna och polisen” för att ”göra ett utmärkt jobb.” De brittiska propagandisterna jämförde PKI med Adolf Hitler och Genghis Khan i broschyren och insisterade på att ”det arbete som armén startade måste fortsätta och intensifieras”.

  …/Han (Sukarno, min anm) störtades av general Suharto, som hade lett den indonesiska armén. Suharto styrde sedan Indonesien fram till 1998 och åtnjöt politiskt och ekonomiskt stöd från väst. Transparency International (TI) utsåg honom till den mest korrupta politiker i modern historia 2004 och hävdade att han förskingrat mellan 15 och 35 miljarder dollar under sin tid i ämbetet.

  Dokument som avklassificerades i USA 2017 visade att Washington inte bara hade ”detaljerad kunskap” om massakern på kommunister i Indonesien, utan gav ”aktivt stöd” för dessa handlingar.

  En studie från Yale University beskrev slakten som Suharto beställde som en ”absolut nödvändig rengöring”, som beskriver dödandet av ”50 till 100 PKI-medlemmar” varje kväll av civila antikommunistiska grupper med militärens ”välsignelse”.
  https://www.rt.com/uk/537711-propaganda-indonesia-communists-massacre/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

 4. Signifikant för US & dess gelikars fulspel med av dem själva statligt sponsrad terror som ursäkt för att få spela ”humanitär Interventor” är att när Ryssland ville ha samarbete i kampen mot terrorn i Syrien eftersom gemensamma krafter hade fort gett en ofantlig utdelning, vägrade väst. Ryssland, Lavrov, Putin synade deras hand. Game Over var det sista väst ville vara med om. De olika terrorledarna har ju bara varit lämpliga fabrikationer för tillfälligheter som när de inte räckte till fick rollfiguren dö, gärna spektakulärt och hjältemodigt så att medaljer fick blänka på uppblåsta bröst till gnisslet av nationalsången.
  Journalister är också förbrukningsvara. Deras politiska värde som döda, offer för det lands politik de snedrapporterat hittar vägs ände när luften gått ur dem. Skylla ett mord på landets regering är den yppersta av belastning. Inte så olikt dödande skott mot demonstranter. Den psykologiska effekten är brutal. Medan eftertankens kranka blekhet låter vänta på sig trots otaliga upprepningar. ”By deception thou shalt do war”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here