Tre anledningar till att Kinas klimatpolitik har förändrats

3
1813
Världens största solcellsanläggning invigdes i September i fjol i Ningxia i Kina. TREHUNDRATUSEN individuella solpaneler levererar sammanlagt otroliga 1 GW elektricitet. (https://teslaclubsweden.se/1gw-solcellsanlaggning/)

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna aktuella artikel.

I Glasgow pågår ett viktigt möte om klimatpolitik. Kinas president deltar tyvärr inte. Fast Kinas klimatpolitik är mycket aktuell. Kolkraftverken!
Rolf Nilsson har översatt sammanfattningen av denna långa artikel i Carbonbrief om ”Nio viktiga moment som har ändrat Kinas uppfattning om klimatförändringen.” 

Carbonbrief https://www.carbonbrief.org/analysis-nine-key-moments-that-changed-chinas-mind-about-climate-change


Tre anledningar till att Kinas inställning till klimatförändringar har förändrats

Observatörer och experter säger till Carbon Brief att det finns tre huvudorsaker till den senaste betydande förändringen i Kinas klimatpolitik:

1. Xis beslutsamhet

Det kinesiska samhället har blivit mer medvetet om klimatförändringar och, viktigast av allt, Xi själv har nu ett ”klimatvänligt tänkesätt” och är ”extremt beslutsam” att implementera politik som hjälper till att minska utsläppen.

Professor Lu Zhi säger till Carbon Brief: ”Förändringen i uppfattning är viktig. Det är top-down och drivs av kinesiskt ledarskap.”

2. Ekonomiska förhållanden

Förutsättningarna är mogna i Kina. Efter 2012 hade Kinas ekonomiska tillväxt snabbt minskat, medan energiförbrukningen och koldioxidutsläppen i många delar av landet hade nått sin topp och planat ut. Kinas ekonomi hade förändrats och gick in i ett ”nytt normalt tillstånd” när man strävade efter att övergå från omfattande utveckling till ”högkvalitativ utveckling”. Kina håller på att bli ett höginkomstland, med BNP per capita, som 2019 för första gången överstiger $10 000.

Samtidigt har Kinas industri för förnybar energi redan etablerat en fördel globalt. Den 3 augusti 2021 sade Xie Zhenhua i ett onlinetal, att Kinas installerade förnybara energikapacitet hade stått för cirka 33 % av världens totala kapacitet år 2020 och att landets nyinstallerade energikapacitet 2020 utgjorde 52 % av den globala totala energikapaciteten under året.

Xie noterade att Kina för åttonde året i rad hade varit den främsta investeraren i förnybar energi i världen. Han tillade att Kinas solenergi hade nått 253 miljoner kilowatt installerad kapacitet 2020, mer än 3 000 gånger 2005, medan vindkraftens installerade kapacitet hade nått 281 miljoner kilowatt, mer än 200 gånger 2005 års nivå.

”Förnybar energi har utvecklats snabbt i Kina, vilket avsevärt har minskat kostnaderna för främjande och användning av förnybar energi över hela världen”, sa han.

Dr Jiang Kejun säger till Carbon Brief att, förutom landets tekniska och kostnadsmässiga fördelar, har Kina också etablerat en tillverkningsfördel inom förnybar energi. Han säger att Kinas BNP var 18,7tn (tn står för trillions, dvs biljoner, ö.a.) yuan 2005, 40,3tn yuan 2010 och mer än 100tn yuan [16tn $] 2020.

”100 tn yuan betyder att Kina har en enorm tillverkningskapacitet”, säger Jiang. Han tror att målet med stora utsläppsminskningar inte bara har skapat en ”revolution” inom ny teknik och industri, det kommer också att skapa ”rika möjligheter” för Kinas ekonomiska utveckling.

Sedan 2008 har Kinas tillverkningsindustris ”mervärde” i procent av BNP legat mellan 28 % och 33 %, enligt Kinas nationella informationscenter under NDRC.

Enligt Forbes är Kinas globala andel av solcellstillverkningen 80 %. Av de tio främsta solenergiföretagen i världen är åtta kinesiska.

Liu Hanyuan, en representant för National People’s Congress, Kinas högsta lagstiftande organ, sa i september att Kina hade etablerat en årlig produktionskapacitet på cirka 200 GW för sin solenergisektor. Den el som produceras av sektorn varje år motsvarar 100 miljoner ton olja. (Liu är grundare och ordförande för Tongwei Group, världens största producent av solceller.)

Zou Ji från Energy Foundation China säger till Carbon Brief att före Köpenhamnskonferensen 2009 var Kinas BNP per capita bara några tusen dollar och dess position vid den tiden var att försvara sina rättigheter att släppa ut:

”Även om president Xi lade fram Two Mountains-teorin 2005 (se ovan), var förhållandena då ännu inte idealiska för dess implementering.”

Ett decennium senare har dock förhållandena i Kina förändrats helt och timingen är rätt för implementeringen av Two Mountains-teorin, noterar Zou:

”Kina är i ett annat utvecklingsstadium nu, [därför] är dess nuvarande strategi annorlunda än tidigare.”

3. Internationellt tryck

Majoriteten av Kinaexperterna som intervjuats av Carbon Brief säger att nationens klimatpolitik också påverkas av relationerna inom Kina och Kina-Europa relationer.

Lo Sze Ping, en mångårig miljöförespråkare i Kina, säger till Carbon Brief att under åren sedan Parisavtalet antogs i slutet av 2015 har USA, Kina och Europa varit oense i en rad frågor, men klimatet är fortfarande ett av de få områden där de kan arbeta tillsammans.

Zou Ji säger till Carbon Brief att Kina pressas av både USA och Europa om sin klimatpolitik. Han säger att, under Joe Biden, vill USA att Kina ska sätta högre utsläppsminskningsmål, medan Kina måste se om detta skulle vara i linje med dess egna mål. Han förklarar:

”Om det inte är det, är det meningslöst för er [USA] att öka trycket på Kina. Om Kina tror att det är i linje med dess egna mål, skulle Kina göra det oavsett, oavsett om ni [USA] tar upp det eller inte.”

Precis som andra kinesiska klimattjänstemän och forskare, nämner Zou gärna detta citat från Xi: ”Att ta itu med klimatförändringarna är inte vad andra ber oss om. Vi gör det på eget initiativ.”

Men Xi själv har inte förnekat effekterna av internationella påtryckningar. Han sa 2016:

”Varken internationella eller inhemska förhållanden kommer att stödja Kinas utveckling om vi följer samma typ av omfattande utvecklingsväg som tidigare.”

Zou säger till Carbon Brief:

”Jag tror att president Xi har sett den allmänna trenden i den globala utvecklingen. Att aktivt ta itu med klimatförändringarna bidrar till att bygga ett samhälle med en gemensam framtid för mänskligheten, vilket är i linje med hans utvecklingsfilosofi. Samtidigt är det också i linje med Kinas inhemska processer.” (”Bygg en gemenskap med en gemensam framtid för mänskligheten” är en fras som ofta används av Xi.)

I mars 2021, vid ett ekonomiskt möte på hög nivå i Peking, efterlyste Xi integrationen av utsläppstoppar och koldioxidneutralitet i den övergripande konstruktionen av en ”ekologisk civilisation”. Lo säger att genom att föreslå en ”ekologisk civilisation” främjade Xi faktiskt en kinesisk utvecklingsmodell, som kan vara mer avancerad än den västerländska modellen och som kan leda den globala utvecklingens framtid.

Denna synvinkel liknar vad Professor Hu Angang föreslog för kinesiska ledare för 12 år sedan (se ovan): Kina kan minska sina utsläpp och bli världsledande genom en ”grön revolution”.

Men Kinas ”2030-2060” dubbla klimatmål (koldioxidutsläppen når en topp 2030 och koldioxidneutralitet 2060, ö.a.) står inför stora utmaningar. För det första, kan Xi Jinpings policy implementeras fullt ut av tjänstemän på lägre nivå? För det andra, kan Kinas energiintensiva och höga utsläppsekonomiska utvecklingsmodell, som landet har förlitat sig på under de senaste decennierna, vändas på kort sikt?

Ett år efter tillkännagivandet av målet ”30-60” har minst 20 av landets över 30 regioner på provinsnivå upplevt elransonering eller strömavbrott. (Se Carbon Briefs analys). Lokala tjänstemän står inför otillräcklig strömförsörjning, men de måste också uppfylla de koldioxidminskningsmål som utfärdats av centralregeringen.

Kina säger på den internationella scenen att de vill ta itu med klimatförändringarna, men de säger också att de måste leverera ”nationell energisäkerhet”. Det kommande decenniet kommer att visa om det kan möta denna utmaning. Hela världen förlitar sig på att man gör det.

Föregående artikelEuropeiska unionens anslutning av sex före detta sovjetländer kring en antirysk agenda gjorde dem till ett slagfält för hybridkrigföring. 
Nästa artikelAvrättningar i andra länder som metod – eller inte bara al-Baghdadi och IS
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Det som hänt i Kina är att regimen vägrat importera australiensiskt kol efter att Australien begärt en undersökning av covid-19 i Wuhan. Blockaden har främst drabbat Kina, kolkraftverk byggda för australiensisk kol kan inte bara byta bränsle. Kina har elbrist, även landsdelar med många minusgrader om vintern.

  2. Vem förstör klimatet egentligen: Ryssland, Kina, Indien eller …?
    I Glasgow startade världsklimatkonferensen, där alla garanterat väljer att ”ignorera elefanten”. Ryssland är inte där.. Världsklimatmötet COP26 börjar i Glasgow. Den samlade världsledare för att diskutera kampen mot global uppvärmning och utveckla en strategi för att minska mänsklighetens inverkan på naturen.
    Bland dem som anlände till Skottland fanns inte ledarna för de tre största länderna i världen – Ryssland, Kina och Indien.
    Därför är vad som kan lösas där utan denna halva mänskligheten en mycket svår fråga, eller snarare en retorisk fråga. Men en annan stor producent av växthusgaser var inte inbjuden till toppmötet. Denna luftförorening är den TREDJE efter USA och Kina.
    Vi pratar om den skumma sidan av västerländsk överkonsumtion. Då kommer det bara att finnas siffror, men de slår bara upp – och så förändrar själva bilden av världen, där de förlitar sig på elektriska skotrar och vindkraftverk, att själva problemet med kampen om klimatet vänds upp och ner.
    Så ett kilo mat som slängs är lika med TVÅ kilo koldioxidutsläpp! Varje tysk slänger 55 kilo mat årligen. Amerikaner slänger ut ännu mer – cirka 100! Det vill säga att varje person i den västerländska civilisationen är PERSONLIGT ansvarig för tusentals och åter tusentals ton CO2. Inte Kina, inte Ryssland, inte Indien, där varje smula räknas bland hungriga människor.
    För att bli ännu mer genomsyrad av problemets omfattning producerar världen cirka 260 miljoner ton kött årligen. DEN FEMTE DELEN av den slängs. Detta är liktydigt med en meningslös död för 75 miljoner kor.

    Varje amerikan slänger 40 KILOGRAM kläder varje år! Volymen av klädproduktion från 2000 till 2014 fördubblades. Modeindustrin producerar 90 miljoner ton textilavfall årligen. – För att producera ett par jeans måste du spendera 7 500 liter vatten. Denna mängd är tillräckligt för en person att dricka i 7 år.
    Multiplicera 7500 liter med de 90 miljoner ton! Sinnet domnar! Detta är naturligtvis inte allt. Alla dessa varor och produkter behöver inte bara produceras utan också levereras över hela planeten till kunderna. Koldioxidavtrycket för denna undersida av shopaholism är ofattbart. Olja.. fartyg bränner den i sina motorer – allt för att John från Alabama ska köpa en 39:e T-shirt, ta på den två gånger och slänga den. Låt oss, om vi redan har värmt upp, låt oss gå vidare till mer seriösa exempel..
    Tiotals miljoner nya bilar ligger nu på sådana deponier vid horisonten. De tillverkades men köptes inte. Överproduktionskris som den är. Nu står de och rostar, för de vill inte ens göra sig av med dem. Och så mycket CO2 spenderades på deras skapelse, vilket är skrämmande att föreställa sig.
    Och om utgången mat IBLAND fortfarande ges till människor, då, du vet, sådana bilar kommer att ruttna – men ingen kommer att få dem.Annars kommer hela det ekonomiska systemet att kollapsa.
    Här är vad du ska titta på! Det är här den verkliga roten till allt ont ligger. Vad är poängen med att hålla sig inom ramen för detta galna paradigm, att ersätta ”smutsig” elektricitet med ”ren”, om en galen mängd, icke-förnybara resurser används för att omedelbart gå till spillo. Om västerländska människor konsumerade minst HÄLFTEN mindre , då skulle detta slöseri sakta ner avsevärt.
    Men istället kommer de att förbjuda koleldade kraftverk, byta till elbilar och sänka temperaturerna i hemmen vintertid. Kasta bort för allt det där, 100 kilo mat och 40 kilo kläder årligen. Och betraktar oss själva som dubbalgröna och miljövänliga och så vidare.
    Ryssland vill inte delta i denna skamliga fars – och det med rätta.
    https://jpgazeta.ru/kto-na-samom-dele-gubit-klimat-rossiya-kitaj-indiya-ili/?utm_source=politobzor.net

  3. Om Ryssland och Kina agerade som USA, så skulle vår planet vara dömd att gå under. För USA gäller maximal profit utan minsta hänsyn till vare sig människor eller miljö, och det oerhört sorgliga är att de europeiska ledarna följer USA till självmordets gräns.
    Ryssland och Kina talar om en MULTIPOLÄR värld, och av artikeln härovanför att döma så har Kina förstått att klimatfrågan måste tas på allvar.
    Häromdagen kunde man läsa det här i en kommentar på Moon of Alabama:
    ”RT har publicerat en utmärkt op/ed av Sergey Karaganov (rysk statsvetare som leder rådet för utrikes och försvarspolitik) färsk från Valdai Club Annual Meeting (tankesmedja i Moskva). Hans främsta budskap: ”Vi bevittnar födelsen av en ny världsordning där väst måste leva inom sina tillgångar”, ett resultat som många här redan har förutspått (….) Karaganov har rätt att varna ”Det viktigaste är att förhindra att ett förlorande väst stoppar historien eller spårar ur den genom ett världskrig.” (….)
    ”Den globala betydelsen av kampen i Ukraina är återkomsten av frihet, värdighet och autonomi till icke-väst (och vi föreslår att kalla det med ett annat namn – den globala majoriteten, som tidigare undertrycktes, rånades och kulturellt förödmjukades). Och, naturligtvis, en rättvis andel av världens rikedom.
    EU- och Imperial-pukes kommer att skjuta sina ord åt sidan när de kämpar för att undvika ovanstående resultat. Lyckligtvis har sanden nästan tagit slut på den övre delen av den historiska klockan och The Age of Plunder kommer äntligen att ta slut och mänskligheten kan gå vidare med den nya utvecklingsåldern så att den kommer att vara redo när den förvandlas till hållbarhetsåldern.”
    (Ur kommentar av:karlof1 på Moon of Alabama| 31 oktober 2022 15:48 UTC | 200)
    ”Hållbarhetsåldern”! Det låter åtminstone som att Ryssland har tänkt efter.

    Vi i Europa måste ställa krav på våra ledare att avbryta allt samarbete med krigsalliansen Nato, vars största medlem är USA (och att vi ska gå ut ur EU).
    För fredens skull. För klimatets skull. Och för en rättvis värld.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here