Uppgift: Israeliska vapen användes vid mordet på Irans ledande kärnenergiforskare

73
2745
Bild Nordnews.

Ingress: Irans ledande kärnenergiforskare har mördats. Israel misstänks för mordet.

DN:s Nathan Schackar skriver en artikel med titeln ”Nathan Shachar: Israels drömscenario är en förhastad reaktion från Irans sida.” Irans ledare Rouhani uppger ungefär att Iran ska svara på lämpligt sätt vid lämpligt tillfälle.

Läser eller hör Du om fördömandena från världsledare? Inte det?

Antag att Iran sannolikt har mördat en ledande kärnenergiforskare i Israel? Eller att Ryssland sannolikt har mördat en ledande kärenergiforskare i annat land, t.ex. Tyskland eller Sverige. Hur hade reaktionerna blivit då?

Jag har översatt en artikel i RT med intressant information. Observera att uppgifterna visar inte att Israel låg bakom mordet.


Uppgift: Israeliska vapen användes vid mordet på Irans ledande kärnenergiforskare

Vapnet som användes vid dödandet av Irans främsta kärnkraftsforskare, Mohsen Fakhrizadeh i fredags tillverkades i Israel, hävdar iranska statliga medier. Teheran hade tidigare anklagat Israel för att stå bakom mordet . ”Resterna av vapnet” från platsen för attacken utanför Teheran bär ”logotypen och specifikationerna för den israeliska militärindustrin”, berättade en informerad källa till den iranska engelskspråkiga kanalen Press-TV. På söndagen sa Irans försvarsministerium att den ”hade en ledtråd” om förövarnas identitet och lovade ett officiellt tillkännagivande med detaljer ”snart”.

De högsta iranska tjänstemännen beskyllde Israel för att ha hjälpt Fakhrizadehs död och lovade ”hård hämnd”.

Underrättelseminister Eli Cohen i Israel sa att han inte visste vem som stod bakom attacken. Cohen erkände dock att han intesörjde över Fakhrizadehs död, vilket enligt honom gjorde världen till en säkrare plats. ”Den som deltar aktivt i att skapa ett kärnvapen är en död man som går,” sa han till Army Radio. Israel har i flera år anklagat Teheran för att arbeta för att tillverka kärnvapen, samtidigt som Fakhrizadeh märks som chef för programmet.

Iran insisterar på att dess kärntekniska utveckling enbart är av fredlig karaktär. Press-TV specificerade inte vilken typ av vapen som användes, utan sa bara att attacken involverade ”minst en explosion och eld från maskingevär.” Olika versioner fanns om dådet. Rapporter finns om insatser av ett kommandteam på 12 personer, medan en annan hävdade att Fakhrizadehs motorcad besköts med ett fjärrstyrt maskingevär från cirka 150 meters avstånd.

Tillägg. På SvT:s Rapport kl 19.30 sägs att mordet skedde via ett fjärrstyrt maskingevär och via signaler från satellit.

 

Föregående artikelSverige deltar i farlig militarisering också av Arktis
Nästa artikelTerritoriell integritet är grunden för alla stater. Sverige sviker internationell rätt.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

73 KOMMENTARER

 1. Låt oss fundera på ett scenario, att någon forskare blivit mördad i USA, Tyskland, Frankrike eller något annat västland. Efter mordet meddelar myndigheterna att man hittat vapendelar med en tydlig märkning att de är tillverkade i Iran. Jag kan garantera att kommentarerna på Global Politics hade hävdat att detta var en False Flag Operation, för mördare från Iran skulle inte vara så klumpigt att de lämnar kvar så tydliga bevis på att de låg bakom.
  Om inte detta låter troligt så är det bara att leta upp valfri artikel här på bloggen som behandlar 9/11, eller andra terrorattentat och läsa hur personer i sina kommentarer försöker ”bevisa” att det är False Flag.

  Så, vad är det som gör att många i det här fallet tror att det är Israel som ligger bakom? Jag har själv ingen aning men man måste betänka att Israel är en stor exportör av vapen så det är inte helt osannolikt att israeliska vapen används till diverse olika mord även i Sverige. Den israeliska Uzi är genom sin ringa storlek populär hos kriminella gäng i Sverige. Kan ni tänkta er situationen att polisen efter en brottsplatsundersökning där man identifierat Uzi som troligt vapen meddelat att det förmodligen är Israel som mördat knarklangaren i Angered(?)

   • Vilka spekulationer? Som du kan se av kommentarerna nedan så är det endast några få sansade personer som för fram möjligheten att detta är en False Flag. Övriga visar den vanliga ryggmärgsreaktionen, att hävda att Israel ligger bakom.
    Till deras försvar kan jag ju nämna att om attentat är så avancerat genomfört, så är det nog i Mellanöstern endast Israel som har nödvändig kompetens.

     • ”Till deras försvar” syftade till de här på bloggen som utan bevis hävdar att Israel ligger bakom. Ser nu att det gick att missuppfatta.

     • Ledande press i Israel har artiklar som utgår från att Israel ligger bakom mordet. Framgår av flera artiklar i stora tidningar där: ”Opinion Killing Iran’s Nuclear Weapons Chief Was Justified. But It Wasn’t Wise
      When Israel weighed up the targeted killing of Mohsen Fakhrizadeh, there are ten criteria it should have considered. Instead it appears that Netanyahu chose a strike of marginal tactical importance over far bigger strategic gains”Haaretz och ”PODCAST: Did the Iran Assassination Blast a Hole in the Biden-Netanyahu Relationship? Fingers are pointed at Israel in the killing of a top Iranian nuclear scientist just as President-elect Biden’s team is determining its Iran policy. Was it a coincidence? Or a trap set by Trump and Netanyahu?”

     • Ett tillägg till tidigare svar. Utdrag ur artikel i DN av Nathah Schakar som lär bo i Jerusalem ””Israel och USA samarbetar intimt i allt som rör Iran”, skrev tidningen Haaretz militäre kommentator Amir Oren på måndagen, ”men de är inte jämbördiga. Det är USA som ger Israel nära fyra miljarder dollar om året, inte tvärtom. Det beroendet kan inga agentoperationer ändra på”.
      Netanyahu gav klartecken för att angripa Fakhrizadeh dels därför att han anar att Biden inte kommer att tolerera sådana aktioner. Men han ville samtidigt ge Biden ett prov på vad han är i stånd till om Israels intressen negligeras då USA i vår återupptar förhandlingarna med Iran.” DN.

 2. Det var en bra fråga som du ställde. Hör vi fördömanden från världsledare?
  Svaret är självfallet inte. Det är dött tyst.
  Varför? Är inte detta ett terrordåd? Jo, det är det. Men …
  Är detta inte en krigshandling? Jo, det är den. Men …

  Varför är det död tyst då? Jo, det handlar om brott och krigshandlingar som begicks av sionister. Och som bekant sionisterna äger mer eller mindre västs ledare. Husse skulle bli arg om politikerna ens yppade om brottet offentligt. Då skulle privilegierna som väst politiker åtnjuter vips vara borta. Att fördöma sionister kostar dyrt inte bara i termer av penning (lön och pension) utan att man även riskerar att sitt namn dras i smutsen

  Å andra sidan. Ponera att en sionist forskare skulle mördas i väst eller på Hell Avivs gator. Det skulle inte dröja ens en timme innan västs politiker uppmanar folk att gå ut på gatorna och fördöma. Politikerna själva skulle gå i främsta ledet. Vi skulle höra många fördömanden av anti di och anti da. Media skulle ha det på första sidorna. Nya lagar skulle stiftas och med mera. Det ena efter det andra krav skulle hagla ner och man skulle ha piskat upp en hemsk stämning … Västpolitikernas och mediernas hyckleri är gränslösa.

 3. Den avgörande frågan är hur Irans säkerhetstjänst kan vara så utomordentligt inkompetent att Irans fiende nr 1 kan utföra ett attentat på landets territorium och sedan försvinna.

  The Saker uttrycker det så här (https://thesaker.is/the-anglozionists-are-trying-to-provoke-a-war-with-iran/ ):

  ”If the Iranian counter-terrorist and counter-intelligence services are so sloppy, then that means that there are many more key Iranian officials which could be killed next. Bottom line: the Iranians have proven that they are not capable of denial.”

  • På SvT:s Rapport kl 19.30 sägs att mordet skedde via ett fjärrstyrt maskingevär och via signaler från satellit.

   • Någon har först gömt ett maskingevär i ett fordon och sen stått i närheten och dirigerat automatiken via mobiltelefon. Oerhörda mängder iranier hatar den religiösa diktaturen och dess terror.

    De kan förstås ha fått hjälp utifrån. Det är ingen brist på omkringliggande länder som hatar Iran. Saudierna och gulfstaterna bl.a.

    • Saudiarabien kan knappast hata religiösa diktaturer, de hatar knappast sig själva som är en av världens värsta diktaturer, och när det gäller terrorism så har de exporterat de värsta terroristerna till Syrien, dessutom bekostat USA:s krig i Syrien, vilket råkade slippa ut ur Trumps mun under en intervju, när han blev pressad av att kriget kostade skattebetalarna i USA massa pengar.
     Saudiarabien har ett stort intresse av att Syrien faller, då de vill dra sina olje- och gasledningar över syrisk mark, som Syrien inte tillåtit dem att göra innan kriget startade i Syrien, som igångsattes av Saudiarabiens betalda terrorister
     Freedom House som är en knappast helt neutral organisation utan väldigt amerikansk, de kan inte dölja för världen att det är Saudiarabien som ligger lägre än Iran i sina demokrativärderingar.
     De rankar länders politiska rättigheter och civila rättigheter (individens frihet att uttrycka sig och tro).
     I deras rankning så får Saudiarabien:
     Politiska rättigheter 1/40 poäng
     Civila rättigheter 6/60 poäng totalt 7/100 poäng
     Iran
     Politiska rättigheter 7/40 poäng
     Civila rättigheter 10/60 poäng totalt 17/100 poäng
     Irak
     Politiska rättigheter 17/40 poäng
     Civila rättigheter 14/60 poäng totalt 31/100 poäng
     När det gäller civila rättigheter så skiljer sig bara Irak från Iran med 4 poäng, medan Iran skiljer sig från Saudiarabien med 6 poäng.
     Hur de räknat fram poängen kan man läsa på flera A-4 sidor för varje land.
     EU har sanktioner mot Iran utan någon rimlig anledning bara för att USA vill det, medan vi inte har det mot Saudiarabien som både har kärnvapen och skickar ut terrorister i Världen.

     • Iran och Saudiarabien är redan i krig genom ombud i bla Syrien och Jemen. Saudiarabien fruktar det iranska kärnvapenprogrammet och är en minst lika trolig utrikes understödjare som Israel, de har dessutom i många fall samma vapen. r.

      Refflexen att skylla på Israel fyller ett syfte. Man vill inte låtsas om att alla utom ayatollornas regim drar en suck av lättnad. Ingen vill ha iranska kärnvapen. Givetvis har saudi vare sig utvecklat egna eller fått några av USA.

    • Ingen vill ha Iranska kärnvapen. Man vill knappast ha Saudiska heller. Du skriver att Saudi vare sig utvecklat egna eller fått några av USA. Så är det Israel som givit dem kärnvapen? Annars finns det ju fler som tror att de verkligen utvecklat egna kärnvapen.
     Detta kan man läsa hos SVT 29 mars 2006
     Saudiarabien arbetar i hemlighet på ett kärnprogram med hjälp av pakistanska experter. Det hävdar den tyska politiska tidskriften Cicero. Upplysningarna bygger på västliga säkerhetskällor.
     Enligt tidningen har pakistanska vetenskapsmän tagit sig till Saudi- arabien förklädda till pilgrimer. Saudiska forskare ska också i flera år ha arbetat i Pakistan, som sedan 1988 är en kärnvapenmakt.
     Cicero skriver också att Saudiarabien byggt en underjordisk stad med silos och robotar söder om Riyad.

     Du borde läsa artikeln på Jinge.se 26/2 2018, där finns det en länk till en video där Dahham Al-Anzi en saudisk regeringsföreträdare medger att de har kärnvapen. Det är så uppseendeväckande så vad sker jo:
     Reportern avbryter då och säger att det är första gången han hör detta från officiellt saudiskt håll och ställer frågan igen. Kan ni bekräfta att ni har kärnvapen? Dahham Al-‘Anzi svarar då att så är fallet och att detta inte är särskilt märkvärdigt.
     Så en sak är säker att de har kärnvapen, frågan är varifrån de kommer?
     Utvecklat själva eller något annat land, Pakistan eller Israel?

     • Jag avfärdar inte hypotesen att Pakistan hjälper Saudi till egna kärnvapen, däremot kan vi nog vara säkra på att Israel eller USA aldrig skulle öppna Pandoras ask på ett sådant sätt. Saudi kan också försöka skrämmas med fantasikärnvapen, det kräver en stor och svårligen dold industri att tillverka vapenplutonium. Raketer och laddningar är två olika saker. Saudi och Israel har gemensamt intresse av att hålla tillbaka Irans inflytande, men att israelerna skulle ge Saudi bomben verkar osannolikt. Vidare efterforskningar krävs.

  • Läste det här svaret på Twitter, från Hillel Neuer (UN Watch) till en tweet av ayatolla Khamenei

   ”Ayatollah, it looks like your regime was to busy beating up peaceful protesters, arresting woman for not covering their hair with the compulsory hijab, and jailing & torturing human rights activists & their layers, that you forgot to protect your own nuclear bomb mastermind”.

   Helt ofattbart inkompetent av Iran, att tillåta detta. Om nu attentatet genomförts på det sätt som meddelats, med automatiska maskingevär, etc, så kan man inte förstå hur all denna utrustning kan installeras utan att någon upptäckt det.
   Kanske är det samma iranska säkerhetsorganisation eller militär som svarade för bevakningen, som medverkade i nedskjutningen av passagerarplanet.

   Tala om att den iranska regimen nu står med rumpan bar.

   • Läs även detta @andersl

    ”Israel and their founding families control the foreign policy of the United States which has the strongest military in the world. These same entities control the entirety of the US mainstream media and much of its government. They also control the US economy through the Federal Reserve System.

    The ultimate goal for these globalists is regime change in Tehran to a puppet regime that will reflect their desire for a one world government based in Jerusalem al-Quds.”

    https://www.presstv.com/Detail/2020/12/03/639942/-Israeli-US-UK-complex-attempts-to-gaslight-the-world

    • ”Al Quds” är de muslimska ockupanternas namn på Jersualem, som burit sitt riktiga namn i tretusen år. ”Istanbul” är de muslimska ockupanternas namn på Konstantinopel, grundlagt av den romerske kejsaren Konstantin. Städernas riktiga namn är Jerusalem och Konstantinopel. När islam drar in och och förintar eller fördriver invånarna söker de dölja sitt brott genom att hitta på ett nytt betydelselöst namn.

     • Marktjuvarna började invadera Palestina runt slutet av 1800-talet Det kom flera horder av marktjuvar från olika hålor i väst (tex Polen) och vräkte ursprungsinvånarna bestående av Palestinier med våld. Jerusalem Al Quds ett av många platser som marktjuven stal med våld. 1948 proklamerade dessa barnamördare och marktjuvar endast för ”judar” d v s en ren rasist stat. Dessa konvertit judar och falska semiter har sedan dess ställt till bara problem, krig, instabilitet, mord och andra hemskheter. Alltsedan israel blev till har inte denna del av världen kunnat andas fred. Det dags frö alla dessa marktjuvar att återvända till de hålor som de kröp ifrån. Annars får inte världen fred.

      Om de falska semiter (ashkenazi) som falskeligen gör anspråk på Jerusalem Al Quds och hela Palestina plus vad dessa sionister ställer till med kan man läsa här.

      https://www.globalresearch.ca/zionism-anti-semitism-bds-and-the-united-nations/5530611

    • Jag brukar inte ha för vana att läsa Press TV eller annan iransk MSM som kontrolleras av den iranska staten.
     Men om det inte finns några satirprogram på TV kan jag emellanåt titta in på deras webbplats för att få mig ett gott skratt.

     • Den som säger det är en västerlänning. Så sant så sant är det ocksä. Världen vet detta. Räkneskapens dag är inte långt borta

 4. Man bör förstås, som alltid, vänta på utredningens fynd.

  Annars är en falskflaggad operation också alltid en möjlighet. Avancerad biljardspel kan ju aldrig uteslutas i världspolitiken.

  Om ett dussin personer har varit inblandade torde utredningen lättare hitta någonting än om blott en utförde attentatet. Vi kommer att delges delar av vad utredningen kommer fram till om några månader, eller åtminstone en officiell version…

 5. https://www.anti-spiegel.ru/2020/bundesverwaltungsgericht-deutsche-buendnisverpflichtungen-stehen-ueber-dem-menschenrecht-auf-leben/

  Högsta förvaltningsdomstolen i Tyskland har slagit knut på sig själv flera gånger om då man tagit ställning till ett klagomål från Jemen som gällde drönarbomberna som skördat otaliga civila offer och där drönarna styrs från Ramstein i Tyskland. I denna domstolsutsaga visar sig mördandets cynism i all sin krasshet. Domstolen vägrar att gå till botten i sakfrågan och som om detta inte vore nog avslutar man med att konstatera att vilket fall går den militära samverkan med USA över alla andra hänsyn, som människoliv t.ex.

  Angående mordet på den iranske forskaren skedde detta vid en märklig tidpunkt, nämligen ett par dagar efter att hangarfartyget Nimitz anlöpte Persiska viken och ett antal B 52:or landade i närheten. Ett sammanträffande ? Väntade Trump och Netanyahu på en julklapp som uteblev, Iran vägrade besvara provokationen.

  Apropå Iran, har Barack Obama tagit sig an uppgiften att slå föregående presidenters rekord om vem som kan klämma in fler lögner sina memoarer. Om bruket av kemiska projektiler i kriget mellan Irak och Iran på 80-talet, hävdar Obama lögnaktigt att även Iran skulle ha använt sådana och fått dem av Sovjetunionen. Däremot låter han bli att gå in på det verkliga övergreppet: Irak försågs med kemiska stridsmedel och USA gav Saddam koordinaterna för målgivning med tusentals offer som följd. Se högintressant diskussion på TheGrayzone med professor Marandi och Gareth Porter.

 6. Det dyker upp vilka påståenden som helst, den vanliga antisemistiska lobbyn är alltid aktiv. Att någon påstått att det använts israeliska vapen betyder ingenting annat än att någon vill att det ska vara israeliska vapen. När Irn presenterar sin utredning kommer de att säga ”israeliska vapen”, och ingen kan kontrollera det.

 7. Det ligger helt i ayatollornas intresse att påstå att Israel ligger bakom, varje ”bevis” vi kommer att få har revolutionsgardet haft tillgång till först, eller bara tillverkat. Med tanke på den religiösa regimens allmänna extremism finns det alla anledning att misstänka att det finns en inhemsk opposition, regimer som hänger oskyldiga ungdomar offentligt kan inte undgå att skaffa sig fiender. Någon har utfört dådet, vem kan vi inte veta. Att det cirkulerar så många varianter säger något om tillståndet i landet. Huvudansvaret för Irans katastrofala utveckling faller på ayatollorna och revolutionsgardet. Det är möjliggt att Israel hjälpt till, men någon har arbetat på marken. Denne var sannolikt inte israel.

 8. Inkompetens eller inte, det är femte gången det händer så metoderna från attentatsmännens sida bör ju vara väl inarbetade. Iran är ett brokigt sammansatt land där det finns opposition av konstruktiv och destruktiv art. MEK-terroristerna lär vara väl inbäddade och förmår agera som verkställare om de får hjälp av yttre makter. Detta var ju inget revolverskott vid dörrutgången som skotten mot Ronald Reagan utan ett välplanerat attentat med Nimitz och B-52:or på alerten. Offret var annonserat sedan år tillbaka av Netanyahu vid ett av hans rita och berätta historier -evenemang.

  Det finns mycket i Iran som vi känner oss obekväma inför på goda grunder. Till skillnad från EU och dess enskilda medlemsländer har Iran dock inte medverkat till de krig som slitit sönder Mellanöstern sedan 1990. Skillnad på värderingar således, den underbart charmerande Blair och den hemske ajatollan, det är den europeiska synen. Och på 80-talet fick Saddam kemiska stridsmedel från Europa. När tusentals iranier fick sätta livet till i giftgasangreppen vädjade iransk militär till Khomeini vid två olika tillfällen att Iran skulle svara med samma mynt och utveckla sina egna stridsmedel. Denne vägrade, bruk av massförstörelsevapen var inte förenligt med hans tolkning av islam. För Europa och USA alls inget problem.

  • Så ”bruket av massförstörelsevapen var inte förenligt med hans tolkning av islam”. Men att offentligt avrätta människor genom hängning, människor vars enda ”brott” var att de var homosexuella, det var tydligen förenligt.
   Om detta är exempel på det i Iran som du menar att vi känner oss ”obekväma inför” så kan jag meddela att jag känner mig oändligt obekväm, mer än ordet ”obekväm” kan uttrycka.
   Av denna sorts barbari har vi många exempel, men eftervärldens dom har alltid förr eller senare fallit hård över dem som burit ansvaret. Så kommer även att ske i Iran, även om det kan ta tid.

   • Vad sägs om Israels barbari mot andra länder och statsbildningar. Gaza, över tusen bomgningar i Syrien. Där ligger Iran verkligen i lä.
    Hur många har hängts i Iran för att de var homosexuella? Källa? Hur många civila har Israel dödat i Gaza? Källa kan presenteras.

    • Ett brott kan inte ursäktas med att någon annan gör fel. Sluta att relativisera och låt var och en svara för sina egna handlingar.

     När det gäller avsättningar på grund av homosexualitet så är det inte mer ursäktligt om det endast skulle vara en person än om det skulle vara tusen. För den person som mister livet för att ha älskat en annan människa av samma kön är det lika illa om han eller hon är den enda som avrättas eller om även tusen andra avrättas för samma sak.

     Ett problem med de flesta som kommenterar här på bloggen, och även med dig Anders Romelsjö, är att ni alltid måste sätta alla brott eller våldshandlingar i relation till andra. Som för att ursäkta att Iran eller annan repressiv stat bara för att t.ex. USA har bombat Libyen. Detta är en mycket obehagligt och farlig inställning.

     • ”Ett brott kan inte ursäktas med att någon annan gör fel. Sluta att relativisera och låt var och en svara för sina egna handlingar.” Så är det självklart. Men det är också självklart att om man bestämt sig för att försvara de länder och folk som dag ut och dag in blir attackerade, ja dödade, av jordens mäktigaste militärmakt, då kommer man också att med alla medel som denna militärmakt besitter att bli angripen för detta.
      The Greyzone gör ett enormt professionellt arbete i detta försvar mot den mördande militärmakten. I förrgår publicerades där ett mycket intressant samtal mellan fyra personer mot bakgrund av det senaste mordet på en hög tjänsteman i Iran. Det är inte på minsta vis konstigt att the Greyzone blivit utsatt för många nedtystningsförsök från ”djupa staten” i landet på andra sidan Atlanten. Själv är jag också lite gammaldags. Om en regering i ett land inte accepterar att landets befolkning har alla de personliga friheter som vi har i Sverige
      kan jag inte låta bli att tycka att det är ett intet jämfört med vad USA:s regeringar alltsedan andra världskriget utsatt länder och folk för ÖVER HELA JORDEN. Det är ingen allvarlig relativisering. Kvantitetsskillnad har övergått i kvalitetsskillnad. Det är skillnad på att aga sina egna barn och mörda grannens hustru, även om ingetdera är bra.
      https://youtu.be/z68ikVeVtcQ

     • Ursäktligt är det inte men det är skillnad på antal och syfte. Det är svårt att komma åt brott som sker bland den egna befolkningen i ett annat land. Då förutsätter man att en humanisering successivt äger rum, vilket i regel brukar ske, men knappast gör det när ett land befinner sig under belägring. Denna utveckling kan vara plågsamt långsam. På 50-talet var det praktiskt taget straffritt att döda svarta i USA, vad lagen sade spelade mindre roll för att den inte tillämpades.

      Den internationella rättens eller folkrättens grundstenar från Nürnberg är viktiga just för att planlagda övergrepp mot andra folk blev straffbara. Och antal offer gällde i det sammanhanget i högsta grad.

      Att ett och tusen vore samma sak är en farlig argumentering i internationella sammanhang. Då kan man blåsa i krigstrumpeten när som helst. ”Den regelbaserade ordningen” är en omskrivning för strävan att bortse från suveränitetsprincipen. Då kan man ta verkliga missförhållanden till argument för angreppskrig och hamna ur askan i elden. Och då står tiotusen familjers liv på spel.

     • I Sverige jämför vi brott med varandra, och rangordnar brotten, vilket resulterar i hårdare straff för de brott som vi bedömer som mer skadligt för samhället än andra.
      På samma sätt kan man jämföra länder med varandra, vilka länder som vi bedömer gör mer skada i världen än andra länder. Länder som genom sin utrikespolitik krossar andra länder och skapar stora flyktingströmmar. Jag minns den 11 september 2001, då jag var på mitt arbete och hörde personer som hurrade i korridorerna, förstod ingenting och min arbetskamrat i rummet intill berättade om den otäcka händelsen som ledde till 3000 dödsoffer.
      Då förstod jag vilket hat de som hurrade hade mot USA, de var alla flyktingar från länder som USA krossat. De tyckte väl inte att 3000 dödsoffer var någonting mot de miljoner dödsoffer som USA bidragit till i Mellanöstern och i Afrika. De var inga extrema personer politiskt, bara bittra och hatiska mot att USA krossat deras länder och tvingat dem på flykt. Bittra över att USA bara medfört död och elände och ingenting hade blivit bättre för dem.
      Utveckling måste få ta den tid som det tar, mer samarbete och handelsutbyte och ta bort sanktioner mot länder så kan vi få en bättre värld att leva i.
      Det var inte så länge sedan då England fängslade homosexuella personer bara för att de var homosexuella. När jag var ung var jag i Hyde Park Corner, i hörnan där ordet var fritt och lyssnade på en homosexuell man som berättade hur många gånger engelska polisen fängslat honom p.g.a. hans sexuella läggning , och vad han fick utstå i engelska fängelser.
      Medan jag lyssnade på honom kom två poliser och tog med honom, det var ”speakers corner” där ordet skulle vara fritt men inte om man var homosexuell.

   • Fosforbomber mot barn. Det är inte inte Iran utan barnamördarnas enhet israel som använde de. Mordet på 12 årig Mohammed medan hans pappa vädjar för hansliv. Den Palestin-Amerikaner som brändes till döds levande. Gravida Palestinier som skjuts till döds. Rullstulsbundna Palestinier som mördades kallblodigt. Man skulle fylla en hel bibliotek med sionisternas hemska brott. Och här har vi någon som klagar på att några langare och våldtäcktsmän avrättas genom hängning i Iran. Fy!

  • Mycket svårt med bevis i en fråga som denna, men det finns ganska starka indicier

   ”Ledande press i Israel har artiklar som utgår från att Israel ligger bakom mordet. Framgår av flera artiklar i stora tidningar där: “Opinion Killing Iran’s Nuclear Weapons Chief Was Justified. But It Wasn’t Wise
   When Israel weighed up the targeted killing of Mohsen Fakhrizadeh, there are ten criteria it should have considered. Instead it appears that Netanyahu chose a strike of marginal tactical importance over far bigger strategic gains”Haaretz och “PODCAST: Did the Iran Assassination Blast a Hole in the Biden-Netanyahu Relationship? Fingers are pointed at Israel in the killing of a top Iranian nuclear scientist just as President-elect Biden’s team is determining its Iran policy. Was it a coincidence? Or a trap set by Trump and Netanyahu?”

   Ett tillägg till tidigare svar. Utdrag ur artikel i DN av Nathah Schakar som lär bo i Jerusalem “”Israel och USA samarbetar intimt i allt som rör Iran”, skrev tidningen Haaretz militäre kommentator Amir Oren på måndagen, ”men de är inte jämbördiga. Det är USA som ger Israel nära fyra miljarder dollar om året, inte tvärtom. Det beroendet kan inga agentoperationer ändra på”.
   Netanyahu gav klartecken för att angripa Fakhrizadeh dels därför att han anar att Biden inte kommer att tolerera sådana aktioner. Men han ville samtidigt ge Biden ett prov på vad han är i stånd till om Israels intressen negligeras då USA i vår återupptar förhandlingarna med Iran.” DN.

  • Eftersom Israel ensamt står för det mesta av det lokala jävelskapet i Mellanöstern med god hjälp av USA så är det inte svårt att gissa vilka som är skyldiga till detta dåd! Israelisk media lär gräva fram att Netanyahu själv gav ordern om mordet…Israel är verkligen världens paria

 9. In kom ett mail: Virginia Tech News <>
  Tis 2020-12-01 22:20
  Biden’s return to Iran nuclear deal now considerably more difficult, according to Virginia Tech expert

  Dec. 1, 2020 — President-elect Biden’s hopes to stabilize Iran and the rest of the Middle East is significantly more complicated following the assassination of nuclear scientist Mohsen Fakhrizadeh, according to Virginia Tech’s Djavad Salehi-Isfahani.

  “The killing has succeeded in its main objective of making it harder for Biden to reverse Trump’s exit from the nuclear deal,” said Salehi-Isfahani. “Much depends on how the Iranians respond to the assassination. If they respond with force and escalate, Biden will have to put the return to the nuclear deal on the back burner.”

  The murder was likely carried out by Israel, but all the West will deal with the fallout, said Salehi-Isfahani, a noted expert on economic development in Iran and the Middle East.

  “The killing has intensified the opposition to compromise with the West across Iran and thus empowered the political leaders in Iran who are opposed to rapprochement with the West and globalization. So irrespective of what Iran does, a peaceful resolution of the Iran standoff is more difficult now.”

  What happens next, especially in the final days of the Trump administration is anyone’s guess.

  “It is hard to tell because there is an intense debate inside Iran about the appropriate response. All sides fear that lack of any response would invite further aggressions. Strong condemnation by the global community aimed at dissuading similar actions in the next few months can allay Iranian fears and calm tensions,” said Salehi-Isfahani.

  “They are keen to avoid war as it would make life harder for ordinary Iranians who are already suffering from sanctions and the pandemic.”

  About Dr. Salehi-Isfahani

  Djavad Salehi-Isfahani is Professor of Economics in the College of Science at Virginia Tech, Nonresident Senior Fellow for Global Economy and Development at the Brookings Institution, and a research fellow at the Economic Research Forum (ERF) in Cairo. His research focuses on demographic economics, energy economics, and the economics of the Middle East. A native of Iran, he most recently served as a visiting scholar at the Middle East Initiative at the Harvard Kennedy School.

  To schedule a print or broadcast interview with Djavad Salehi-Isfahani, contact Bill Foy at 540-998-0288 or by email.

  Our studio

  Virginia Tech’s television and radio studios can broadcast live HD audio and video to networks, news outlets, and affiliates interviewing Virginia Tech faculty and staff. The university does not charge for use of its studios. Video is transmitted by LTN Global Communications, Skype, or file sharing (Dropbox, Google Drive, We-Transfer, etc.). Radio interviews can be transmitted by ISDN, Comrex, or file sharing.

  • Självklart en provokation från Israels sida för att styra USA:s politik för deras agenda! Men inget förvånar längre när det gäller apartheidstaten Israels ränksmideri! En riktigt vidrig ockupationsmakt vars brott av någon anledning ska bagatelliseras och ursäktas av en del…

 10. Det är osannolikt att israeliska vapen använts, och inga bevis har presenterats. Det som finns i Iran är iranska vapen, och det har sannolikt använts. Frågan är av vem.

  • Om nu israeliska vapen har använts (vilket jag kan tänka mig vara troligt) är detta ytterligare ett bevis på hur inkompetenta den iranska regimen är när det gäller att identifiera och hantera reella hot mot deras säkerhet. Med denna insikt tror jag att den judiska staten Israel, Mellanösterns enda demokrati, inte behöver vara så orolig för att mullorna skall hitta på något. De som lider mest är irans egen befolkning.

    • Frågan är väl vad som händer i förlängningen när de två stora motpolerna i Mellan Östern spelar i så olika divisioner. När det ena landet (Israel) kan avrätta en nyckelperson för det andra landet (Iran), i fullt dagsljus strax utanför Irans huvudstad, utan att Iran vare sig kan skydda sin nyckelperson eller få fram påtagliga bevis för vem som utförde attentatet,
     vad innebär det?

     Jag hade väntat mig att en person med insikt i säkerhetstjänster skulle analysera hur attentatet genomfördes, men han har knappt sagt ”flasklock” (Moon of Alabama).

     Nedskjutningen av det ukrainska flygplanet PS752, där Iran tog på sig skulden, är ju ytterligare ett exempel på inkompetens, för att inte tala om man inte förmådde skydda Soleimani.

     Iran är ju ett land med rika intellektuella resurser, men också med en stor diaspora, vilken måste utgöra en utmärkt grogrund för att infiltrera Irans säkerhetstjänster.

     • Det som är säkert är att med USAs stöd kommer israel att fortsätta med sin brottsliga bana av mord och krigshandlingar. Som bekant kommer en ny israelisk utrikesminister tillträda in den 20 januari i USA. Anthony Blinken förblir garanten för fortsatta israeliska brottshandlingar. Blinken är kände för att lisma till den sionistiska saken.

      https://www.unz.com/pgiraldi/tony-blinken-replaces-mike-pompeo/

   • Nu är ju inte Israel en demokrati, då den arabiska befolkningsgruppen md israeliskt medborgarskap inte åtnjuter samma rättigheter som judarna. Lika lite som Tyskland under Hitler var en demokrati. Läs gärna ”Ett annat Israel” av Nathan, Susan.

  • Inget annat land i världen kommer ens i närheten av israel vad gäller utomrättsliga mord. Även CIA och gamla KGB framstår som rena rama nybörjare på den fronten.

   ”The sheer quantity of such foreign assassinations was really quite remarkable, with the knowledgeable reviewer in the New York Times suggesting that the Israeli total over the last half-century or so seemed far greater than that of any other nation. I might even go farther: if we excluded domestic killings, I wouldn’t be surprised if the body-count exceeded the combined total for that of all other major countries in the world. I think all the lurid revelations of lethal CIA or KGB Cold War assassination plots that I have seen discussed in newspaper articles might fit comfortably into just a chapter or two of Bergman’s extremely long book.”

   Rekommenderad läsning för de som tvivlar på att barnamördarnas enhet israel ligger bakom detta och hundratals andra mord genom åren. https://www.unz.com/runz/american-pravda-mossad-assassinations/

 11. Irak är mångkulturellt, där finns en etnisk maktbalans som framtvingar att alla beslut måste godkännas efter förhandlingar mellan flera korrupta maktcentra. Demokrati är inte absolut, utan relativ, det finns alltid en motsättning mellan individens frihet och kollektivets kontrollkrav. Ökad mångkultur innebär minskad individuell frihet. Formellt sett kan man kanske kalla Irak demokratiskt, i praktiken har krossandet av Saddams regim fört in Irak under iranskt inflytande. Ironiskt. Lätt att starta krig, svårt att avsluta. USA verkar ha begränsade insikter i mellanösterns grundläggande problematik, islams och yttrandefrihetens inneboende motsats.

  Demokrati kan inte tvingas på muslimer, och de kan inte tvinga fram den själva heller. Så fort muslimska majoritetssamhällen får yttrandefrihet får man också muslimska brödraskapet som saboterar. Korrupt religiös inavel.

 12. Jag försöker förstå vad MEK egentligen står för. De slogs ju sida vid sida med nuvarande ledning i Iran mot shahen av Iran och de attackerade shahens militär och polis och även USA som stödde diktaturen. Den bästa informationen hittade jag i en artikel från Proletären med titel: Terrorister eller inte?
  Några utdrag från den :Irak skyddar och hyser terroristgrupper inkluderande organisationen Mujahedin–e Khalq (MEK), som använt sig av terrorism mot Iran och som på 1970-talet var ansvariga för att ha mördat flera amerikanska militärer och civila.”

  Det är samma MEK som USA och Israel i dag använder sig av för att utföra spioneri och sabotageaktioner inne i Iran eller avrätta civiliranier.
  MEK (ibland används även förkortningen MKO) grundades på 1970–talet som en av många organisationer inom det brokiga motståndet mot den väststödda shahens diktatur. Dess politiska språkbruk kunde betecknas som ”vänster-islamistiskt”, och av och till brukade rörelsen även ett marxistiskt språkbruk.
  För att summera MEK:s historia utifrån USA:s perspektiv: Terroristorganisation när de hade ihjäl amerikanska officerare i shahens Iran. I praktiken icke terrorister när de slogs på Saddam Husseins sida i kriget mot Iran. Ånyo terrorister när USA skulle invadera Irak och ville odla diplomatiska förbindelser med delar av iranska styret. För att i dagsläget, i samband med att organisationen används militärt i sabotagekriget mot Iran, strykas från terrorlistan.
  Detta fick kommentatorn John Glaser på amerikanska Antiwar.com att konstatera: ”De är terrorister när vårt militära och politiska ledarskap säger så. Ända tills de börjar samarbeta med vårt ledarskap, då är de inte terrorister längre.”
  Deras syfte i dag när de samarbetar med Israel och USA för att genom terroraktioner inne i Iran försvaga Iran, det är tydligt, men vad är egentligen deras agenda? Vad vill de åstadkomma i Iran?

 13. Vi får hålla i minnet att 70talet är 50 år sedan. På den tiden då strikt korantolkning som samhällets grund inte ens var påtänkt, och Iran hade västliga universitet med kvinnliga studenter i kjol, fanns en vänster som samarbetade med sina framtida banemän mot shahen. De kunde nog inte föreställa sig hur mycket värre regim man kunde få än shahen. Några år senare dinglade de i lyftkranarna över utkommenderad publik, släkt och vänner mfl.

  Dagens ungdom har aldrig upplevt shahen, men däremot ayatollornas bigotta prostitution och revolutionsgardets misshandel. Där är inte svårt att hitta villiga hjältar, och sannolikt finns en hel generation som älskar USA bara för att islampropgandan predikar hat. De vill antagligen slippa svarta lakan och misshandel, små fördelar man erhåller under vanlig marknadsekonomi med religionen i garderoben.

  • Det är märkligt att man inte förstår att de syriska kvinnorna också vill slippa svarta lakan och misshandel.
   Patrick Cockburn erfarenhet journalist i mellanöstern, reste runt i Syrien och skrev en bok som heter ”Jihadisternas återkomst”. Jag har läst boken och han berättar om dem som kallades för moderata rebeller i svenska media, var hård förda islamister som bl.a. misshandlade kvinnor som inte var korrekt klädda enligt dem och gick även in på fester och misshandlade kvinnor som dansade till musik.
   Det har aldrig funnit någon demokratisk motvikt, utan bara extrema islamister bekostade av Saudiarabien i Syrien Detta visste DIA (Defense Intelligence Agency ) i USA som skrev i en rapport 2014 att om Assad faller, kommer Syrien att övertas av extremister. DIA ansåg att Assad måste stanna vid makten om inte extremister skulle få makten i Syrien. Ändå fortsatte man kriget och dödar en massa människor med de omänskliga sanktionerna.
   Flera kristna m.fl. andra religioner säger samma sak att det kommer bli folkmord på dem om oppositionen i Syrien tar över makten, då de består av extrema islamister bekostade av Saudiarabien.
   Issa Touma konstnär från Syrien, vill ha mer frihet, men menar att de som strider i Syrien mot regeringen kommer snarare att mycket begränsa hans frihet om han överhuvudtaget får leva då han är armenier.
   Han har filmat ”Nio dagar från mitt fönster i Aleppo”, som har vunnit flera filmpriser. Han filmade när kriget bröt ut i Aleppo från sitt fönster, och sa att det gick inte fredligt till, utan hård förda män med tunga vapen som gjorde uppror mot syriska armen.
   Detta var mitt under svåra strider i Aleppo år 2015, då SVT hyllade terroristerna som frihetskämpar.
   Det är sorgligt att vi inte fick se dem som var livrädda för islamisterna som tog Aleppo, utan bara de som vill ha sharialagar och en islamistisk stat. Issa Touma intervjuade kvinnor i sin atelje i Aleppo
   En av kvinnorna försökte fly från kriget och åka till Istanbul, men upplevde att speciellt syriska kvinnor utnyttjades där, så hon valde att åka tillbaka till krigets Aleppo.
   En annan som p.g.a. sanktionerna förlorade sin studieplats i Europa, hon läste arkeologi, var livrädd då terroristerna (hon säger IS, men i Syrien säger man ofta IS även om det är andra beteckningar som terroristerna valt, senator Richard Black säger att de hela tiden byter namn för att förvirra, men alla är egentligen al–Qaida ) uttalade en Fatwa att alla som studerar arkeologi skall halshuggas.
   Arkeologi verkar vara ett hatobjekt för dessa allierade med Saudiarabien. Saudiarabien har förstört alla historiska monument i Saudiarabien och byggt moderna USA-hotell på platserna där de fanns.
   En kvinna som är kristen säger att hennes vänner som är sunni-muslimer är livrädda för extremisterna i Aleppo (som public service kallar för frihetskämpar), hon säger om de är rädda som ändå är sunni-muslimer hur rädd bör jag då vara.
   Issa Touma hade fått ett konstnärsstipendium från Gävle kommun och då han var i Sverige såg han på svensk TV, hur reportern grät när Aleppo föll och därmed befriades från extremisterna.
   Han var förfärad hur kunde en reporter gråta när befolkningen som lidit under de hård förda islamisterna blev befriade. Han var också bestört över en person som han känner intervjuades och fick uttala sig i svensk TV om situationen i Aleppo, för den personen hade inte varit i Aleppo under hela denna tid och borde inte få uttala sig som en expert på Aleppo.
   När Assad d.ä. som inte lever nu tog ett beslut att även kristna skulle få sitta i regeringen, blev det stora demonstrationer över 100000-tals människor demonstrerade mot det beslutet.
   Så det finns en stor grupp i Syrien som vill ha islamiska lagar och kvinnor i svarta lakan.
   Så det är väldigt illa när främst Saudiarabien men även hela väst stöder den gruppen i detta krig i Syrien.

  • Vi hålla till minnet 1953 då den demokratisk valde presidenten Mussadeq som jo hade befriat Irans olja från gamarna som Shell och BP, störtades i en CIA/MI6 operation. Iranierna berövades rätten att bestämma över sitt eget samhälle och politik. Istället sattes en marionett tillika sionist lakejen Shah Pahlevi. Ett av historiens ironier är att det var väst och barnamördarnas enhet israel som hjälpte Iran/Shahen att starta det kärnvapen program som sionisterna går bananas på idag.

   Irans intellektuella består av män och kvinnor – det sitter inte i slöjan s a s. Satellit teknologi, försvars teknologi (som t ex drönaren som igår dödade en sionist forskare i Hell Aviv), medicin, transport, mm.

   Kontentan Iran underkuvas ej! Däremot närmar sig barnamördarnas sista dagar i MÖ

 14. Ingen invändning mot vad du skriver, det är helt korrekt. Vi har en iransk och en saudistödd islamistisk sida som strider om positionen som den rätta uttolkaren av skriften, som för proxykrig och företräder skilda ekonomiska intressen. Bägge tvingar på halva befolkningen svarta lakan. Västmedia är helt upptagna av genus, klimat och migration och vill inte höra talas om några problem med islam, uppenbara för alla andra, avfärdat som rasism i samma media. Så får man den tragiska brygden där avancerande sunniextremisterna kallas demokrater, och den någorlunda sekulära alewitregimen på defensiven blir brottslingarna.

  • När det gäller Syrien, så finns det en sammanhållen bild av numera pensionerade höga befäl i USA:s arme som är fullt medvetna om att det är Saudiarabien som är skuld till att störta regeringen där, och hade börjat långt innan år 2011 att skicka ut extremislamister/wahhabister till den extrema grupp i Syrien som ville ersätta regeringen med en islamisk stat, driva ut eller döda de kristna och döda alla andra religionsutövare i Syrien. Detta för att väcka revolt, skapa opinion och lura resten till att tro att de egentligen ville skapa en demokrati för att få med sig världssamfundet. Irans agenda för att hjälpa Syrien är nog endast att de inte ville att Syrien skulle bli ett lilla Saudiarabien, det räcker nog för dem. Det är knappast viktigt för dem att ersätta regeringen i Syrien med en islamisk stat.
   I Idlib finns det vittnesmål att man har dödat alla judar som vägrat konvertera till islam och fördrivit de kristna ut ur Idlib. De judar som konverterade till islam tvingades sedan att gräva upp sina förfäders gravar och begrav dem på nytt enligt islamisk tradition.
   När det gäller kvinnor i Iran och Saudiarabien, har jag alltid haft en uppfattning att det är ett snäpp värre att vara kvinna i Saudiarabien. Vilket också Mats Larsson, Expressen skriver i en krönika 2/1-2018.
   ”Jämfört med kvinnor i Saudiarabien så har Irans kvinnor alltid varit relativt sett friare” ”Iran har i regel också varit liberalare vad gäller kvinnors rätt att röra sig ute i offentligheten, rätten till arbete och utbildning”
   Det har varit mycket angrepp på Iran när det gäller kvinnofrågan i SVT och inte alls på samma sätt när det gäller Saudiarabien. De har t.o.m. hjälpt Saudiarabien med en reklamfilm som saudierna gjort, för att locka till sig turism och visat på bästa sändningstid nämligen under aktuellt. Det är inte undra på att människor får en helt fel bild av Iran och Saudiarabien i Sverige, då man inte vågar kritisera Saudiarabien lika mycket som man kritiserar Iran.

   • ”Jämfört med kvinnor i Saudiarabien så har Irans kvinnor alltid varit relativt sett friare”. Det är sant, men om man inte förtydligar med statistik och exempel kan det vara dagens understatement. Kvinnorna i Iran utgör omkring hälften av de inskrivna vid universiteten och har majoritet på ett antal viktiga utbildningar. Det finns ju livestream när som helst från Teheran och man kan se ett vimmel av kvinnor ute på stan.

    Sedan är det ett trist faktum att utan ett religiöst styre skulle de vara än mer framträdande. Men jag drar mig till minnes att en kvinnlig matematiker utbildad i Teheran rankades som en av toppmatematikerna i världen. Hur står det till med matematikutbildningen i Sverige, män och kvinnor ? Saudiarabien skall vi inte ens tala om.

    • Iran har en mycket stark tradition inom matematik. Den första kvinnliga vinnaren av Fields-medaljen (matematikens Nobelpris), Maryam Mirzakhani, föddes i Tehran och fick sin grundläggande utbildning i matematik där. Hon kom så småningom till USA och blev professor vid Stanford-universitetet. Hon dog tragiskt i cancer 2017 endast 40 år gammal.

    • Kvinnliga matematiker skickade frågan vidare till min dotter som har doktorerat i teoretisk matematisk fysik. Hon var Humboldt stipendiat på Albert Einstein institutet for Gravitational Physics i Potsdam. Hon träffade där en fysiker som hade en syster som doktorerat i fysik och skrev en artikel om kvinnor och matematik i olika länder.
     Systern ville att min dotter skulle läsa hennes artikel och ge kommentarer, vilket hon gjorde, men minns inte vilka slutsatser artikeln kom fram till, förutom att det var vanligare i länder där ojämlikheten mellan kvinnor och män var större, att kvinnor oftare väljer naturvetenskapliga ämnen bl.a. matematik och fysik, än i jämlika länder som Sverige. Länder där det är högstatusyrke att bli läkare, tandläkare eller något annat naturvetenskapligt yrke, så blev tanken att kvinnan kan bli fri och inte behöva ha en man som bestämmer över henne, om hon väljer att studera naturvetenskap, genom den ställning hon får i samhället.
     Min dotter var den första kvinnliga gymnasisten som blev bäst av eleverna på Blackebergs gymnasium i SvD matematiktävling. Massor av okända flickor kom rusande och ropade: äntligen en flicka på vårt gymnasium som vann över pojkarna. SvD matematiktävling har uppgifter som kräver ett helt annat sätt att tänka, det var flera som deltog som gick naturlinjen och hade högsta betyg i matematik men klarade inte av en enda uppgift i tävlingen.
     Ryssland har en väldigt speciell pedagogik i matematik redan från tidiga grundskola, som gör att de får fram många duktiga matematiker.

 15. Det iranska säkerhetstjänsten verkar ha haft känning på någonting, om man skall tro forskarens söner, som påstod att Fakhrizadeh avrådes från att resa den dagen.
  Jfr.
  Iran’s Top Nuclear Scientist Fakhrizadeh Was Warned Not to Travel on Day of Assassination, Sons Say
  Middle East
  13:24 GMT 05.12.2020 (updated 13:25 GMT 05.12.2020) https://sptnkne.ws/E8kG
  by Matthew Daniel

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here