Ingen verklig uppgång i USA:s ekonomi – rekordhög arbetslöshet

6
3173

Jag har förmånen att få återpublicera den av mig översatta artikeln Pål Steigan: Ingen verklig uppgång i USA:s ekonomi – rekordhög arbetslöshet

Liknande artiklar finns nedan under ”Relaterat”.


Ingen verklig uppgång i USA:s ekonomi – rekordhög arbetslöshet.

Efter att upp till 40 miljoner människor hade ansökt om arbetslöshetsförmåner i USA rapporterades det att ekonomin hade vänt och att arbetslösheten minskade. Nya siffror från de amerikanska myndigheterna säger att en miljon nya människor registrerar sig som arbetslösa varje vecka.

Lockdown på grund av coronakrisen har lett till den största explosionen i arbetslöshet i USA: s historia. Totalt har 57 miljoner anställda registrerats som arbetslösa på några månader, skriver Business Insider. Det är sant att efter den första enorma chocken återgick ett antal människor till jobbet igen, och i USA talades det om en V-formad ökning, dvs. en snabb nedgång som skulle ersättas av en snabb ökning tillbaka till det normala. Det har inte hänt.

Tvärtom, det ser ut som om massarbetslösheten kommer att ta tag under en lång tid . Denna graf från det amerikanska byrån för arbetsstatistik visar hur många som har registrerats som arbetslösa sedan lockdown inleddes i mars 2020.

Det finns nu 28 miljoner människor som får arbetslöshetsersättningar i USA, men tiden rinner ut och vad som händer när ett stort antal arbetslösa inte längre får stöd medan ekonomin fortsätter att vara stängd är mycket oklart. För att få en bild av hur denna arbetslöshet ser ut i förhållande till tidigare lågkonjunkturer sedan 1980 kan du titta på denna graf från Alhambra Investments.

Här visas inte de första 11 veckorna av lockdown utan bara de 11 veckorna från det att ekonomin åter öppnats. Som ni ser är det som har hänt 2020 mycket värre än till och med de värsta kriserna sedan 1980. Till och med den ”stora lågkonjunkturen” efter finanskrisen överskuggas helt.

Beräkningar visar att arbetslösheten i USA i augusti 2020 är ungefär 30 procent när du också inkluderar alla som har gett upp att leta efter arbete. Framtidsutsikterna är inte mycket bättre. US Internal Revenue Service (IRS) har uppskattat att det kommer att finnas 37,2 miljoner färre jobb 2021 än år 2020. Och ännu värre tror IRS inte att arbetsmarknaden kommer att återhämta sig förrän 2028. Alhambra har lagt IRS-siffrorna in denna graf.

Det säger sig självt att en prognos på åtta år framöver bara är ett försök att få en bild av situationen. Men siffrorna berättar sitt tydliga språk om en massarbetslöshet av historiska dimensioner. Dessa siffror betyder nöd, hunger och fattigdom under överskådlig framtid. Och vad gör människor när det inte längre finns någon social trygghet och det inte finns några jobb?

 

Relaterat.
Stor nedgång i ekonomin i USA och EU, uppgång för Kina och stor uppgång för miljardärerna.
Coronan: Tiotals miljoner kastas ut i arbetslöshet och fattigdom medan miljardärerna blir rikare
Hungern fortsätter att öka. Snabb minskning väntas med demokratisk ekonomi!
Coronan drabbar inte rättvist!
Svälten kan öka dramatiskt i världen!? Snart 1000 miljoner hungriga enligt FN. Och även sommaren 2019. Hungern fortsätter att öka. Snabb minskning väntas med demokratisk ekonomi!
Det är det här de kallar för kapitalism. Del 1.
Det är det här de kallar för kapitalismen (del 2).
Världens rikaste har blivit rikare. Samlas i Davos för odemokratiska möten.

Föregående artikelDN, USA-regimens språkrör i Sverige?
Nästa artikelDebatt i DN om Navalny-affären. Ryssland och allmänheten förlorare, imperialism och krigshetsare är vinnare.
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

6 KOMMENTARER

 1. Om en stat är så full av kaos som USA är nu kan den naturligtvis inte få någon ordning på sin ekonomi. Sedelpressarna går varma, skuldberget ökar och klassklyftorna har i och med pandemin tagit ett språng.

  Valet i november kommer dessutom att bli väldigt hätskt. Demokraterna laddar upp för att med alla medel bli av med den president som är den första på årtionden att inte starta krig. Här är ett visserligen långt (1,5 h), men mycket initierat samtal om vad vi har att vänta i USA i november. Det är fredagssamtalet från the Duran mellan Alex C. och Alexander M. bägge mycket duktiga journalister, och jag anser att den senare dessutom är en mycket kunnig historiker och politisk analytiker.
  https://youtu.be/0zAFImkKpZU

 2. ”Och vad gör människor när det inte längre finns någon social trygghet och det inte finns några jobb?” Vi har ju redan svaret! De är ute och demonstrerar och plundrar i städerna och hemma hos folk som ser välbeställda ut. När människor saknar hopp och inte har några inkomster galopperar brottsligheten precis som den gör i USA och våldet tilltar för varje dag! Frågan är om revolten redan fått det momentum som behövs för att samhällets väv kollapsar? Svårt att sia om men det ser inte bra ut alls…

 3. Krisen fördjupas i USA. Arbetslöshet så som fyra gånger Sveriges befolkning, d v s 40 miljoner. Datumet då USA imploderar fullständigt – november 4, 2020- närmar sig. Världen förbereder det stora partyt då USA rämnar. Texas och Kalifornien bryter löss från Unionen. Andra följer med. Kaput, USA faller som ett kort hus.

  https://www.motherjones.com/media/2020/03/how-do-you-know-if-youre-living-through-the-death-of-an-empire/

  Halleluja! Halleluja! Halleluja! Halleluja! Halleluja! Halleluja! Halleluja! Halleluja!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here