Svälten kan öka dramatiskt i världen!? Snart 1000 miljoner hungriga enligt FN.

2
2294
Hunger. Skepp lastas med korn. (© Copyright John Fiddes and licensed for reuse under Creative Commons Licence)

Ingress:

Michael Winiarski på DN skriver ”Coronaviruset skiljer inte mellan fattig och rik. Men pandemin och den kollapsade ekonomiska världsordningen blottlägger på ett brutalt sätt de sociala klyftorna i världen, såväl mellan som inom länderna. Inom några månader kan vi stå inför svältkatastrofer ”av bibliska proportioner”, varnar FN.” Coronapandemin kan bli en hungerpandemi Liknande rapporter i andra medier.

Sveriges Radios rapport på morgonen 29/4 är litet mer positiv trots rubriken ”Trots den allvarliga coronapandemin finns det på den globala marknaden god tillgång till viktiga matråvaror som vete och ris. Det anser FAO, FNs organ för livsmedel och jordbruk. Men att få fram råvarorna till folk som behöver dem lokalt är ett mycket större problem och om skördarna i sommar slår fel kan en redan skör coronavärld få enorma problem.” Hotande matkris väntar.

I själva verket är hunger onödigt med ett annat, mer rättvist och mera demokratiskt system, som jag skrev sommaren 2019. ”Antalet svältande och undernärda människor ökar för tredje året i rad visar en ny FN-rapport. Var nionde på jorden har inte tillräckligt att äta och målet som alla länder skrivit på att stoppa hungern i världen om ett decennium blir allt svårare att nå. 820 miljoner människor har inte tillräckligt att äta. Hungern fortsätter att öka. Snabb minskning väntas med demokratisk ekonomi! Även väsentligen under coronatider.

* Med 820 miljoner hungriga förra sommaren enligt FN, och FN:s beräkningar om en sannolik klar ökning av antalet svältande är det tyvärr inte orimligt att tala om 1000 miljoner hungriga.

Denna artikel nedan från norska ”Midtifleisen” (Mitt i nyllet) har vänligen översatts av en norrbottning Sjefen for Verdens matvareprogram advarer om sultpandemi av bibelske proporsjoner.

 


Chefen för världens matprogram varnar för svältkatastrof av bibliska proportioner i detta tal.

Chefen för World Food Program varnar för hungerpandemier av bibliska proportioner i denna transkription av kommentar från David Beasley, chef för World Food Program (WFP), till FN: s säkerhetsråd virtuella session.

Han säger: När vi arbetar med en Covid-19-pandemi, ser vi också en hungerpandemi. I mina samtal med världsledarna under de senaste månaderna, innan coronaviruset till och med blev ett problem, sa jag att år 2020 skulle möta den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget, av flera skäl. Som krigen i Syrien och Yemen. De allt svårare kriserna på platser som Sydsudan, Burkina Faso och den centrala delen av Sahelregionen. Ökengräshoppor finns i stora svärmare i Afrika.

Och oftare naturkatastrofer och förändrade vädermönster. Libanons ekonomiska kris som drabbar miljoner syriska flyktingar. Kongo, Sudan, Etiopien. Och listan fortsätter. Med Covid-19, vill jag betona att vi inte bara står inför en global hälsopandemi, utan också en global humanitär katastrof. Miljontals civila som lever i konflikt-härjade länder, inklusive många kvinnor och barn, kan drivas till hungersnöd, och svält av hungersnöd är en verklig och farlig möjlighet. Det här låter riktigt chockerande.

821 miljoner människor lägger sig hungriga varje natt runt om i världen,och som den nya globala rapporten om livsmedelskris som publiceras idag visar, finns det ytterligare 135 miljoner människor som är i gränszon till hunger eller värre. Men nu visar analysen av World Food Programmet att på grund av koronaviruset kan ytterligare 130 miljoner människor pressas till hungersnöden i slutet av 2020. Det är totalt 265 miljoner människor.

Världsmatprogrammet ger varje dag en räddning till nästan 100 miljoner människor, en ökning från cirka 80 miljoner för bara några år sedan. Detta inkluderar cirka 30 miljoner människor som bokstavligen är beroende av oss för att hålla oss vid liv.

Om vi inte kan nå dessa människor med den livräddande hjälp de behöver, visar vår analys att 300 000 människor kan svälta ihjäl varje dag under en tremånadersperiod.
Redaktören: Det blir 27 miljoner…
Detta inkluderar inte ökningen av hunger på grund av Covid-19. I värsta fall kan vi få en hungersnöd i cirka tre dussin länder, och i tio av dessa länder har vi redan mer än en miljon människor i varje land som är i färd att dö av hunger.

Det finns också en verklig fara att fler potentiellt kan dö av de ekonomiska konsekvenserna av Covid-19 än från själva viruset. Det är därför jag talar om en hungerpandemi. Det är avgörande att vi samlas som ett enat globalt samhälle för att besegra denna sjukdom och skydda de mest utsatta nationerna och samhällena från potentiellt förödande effekter. Låsningar och ekonomisk lågkonjunktur förväntas leda till en stor inkomstbortfall bland de arbetslösa.

Privata överföringar från utlandet kommer också att minska kraftigt – detta kommer att skada länder som Haiti, Nepal och Somalia, för att bara nämna några. Förlusten av turistinkomster kommer att skada länder som Etiopien. De kraftigt fallande oljepriserna i låginkomstländer som Sydsudan kommer att ha en betydande inverkan då olja står för 98,8% av den totala exporten. Och naturligtvis, när givarländernas inkomst minskar, hur mycket kommer de att satsa på livräddande utländskt bistånd?

Taken while over in Dublin for a couple of weeks. There seem to be a few statues called ’Famine’ dotted around the city.

De ekonomiska och hälsoeffekterna av Covid-19 är mest oroande för samhällen i länder i hela Afrika och i Mellanöstern, eftersom det finns en risk att viruset kan orsaka ytterligare skador på människors liv och försörjning som redan har det svårt. WFP och våra partners gör vårt yttersta för att hjälpa dem, vi gör allt vi kan. Vi vet till exempel att barn är särskilt utsatta för hunger och undernäring, så vi prioriterar hjälp för dem. Nu är 1,6 miljarder barn och unga borta från skolan på grund av lockdown.

Nästan 370 miljoner barn missar näringsrika skolmåltider och deras immunitet kan minska. World Food-programmet är den logistiska ryggraden i den humanitära sektorn. Detta är ännu viktigare nu i den globala ansträngningen att övervinna denna pandemi. Vi har levererat miljoner bitar personlig skyddsutrustning, tester och ansiktsmasker till 78 länder på uppdrag av Världshälsoorganisationen. Vi driver också humanitär lufttransport för att få hälso- och sjukvårdspersonal, sjuksköterskor och humanitär personal till länder som behöver hjälp, särskilt medan passagerarflygtrafiken i princip är stängd. Men vi måste göra så mycket mer.

Först och främst behöver vi fred. Som generalsekreteraren nyligen sa mycket tydligt är global vapenvila viktigt. För det andra behöver alla parter som är inblandade i konflikter ge oss snabb och obehindrad humanitär tillgång till alla utsatta samhällen, så att människor kan få den hjälp de behöver.

Vi behöver också se till att humanitära varor och kommersiell handel fortsätter att fungera eftersom detta är livslinjen för globala livsmedelssystem såväl som den globala ekonomin. Försörjningskedjorna måste fortsätta att fungera om vi ska övervinna denna pandemi och få fram mat där den behövs. Man motstå frestelsen att införa exportförbud eller importsubventioner, vilket kan leda till prisökningar och nästan alltid slår tillbaka.

World Food Programmet arbetar nära myndigheterna för att bygga och stärka nationella skyddsnät. Detta är avgörande just nu för att säkerställa rättvis tillgång till hjälp och för att upprätthålla fred och förhindra ökande spänningar mellan samhällen. För det tredje behöver vi samordnade åtgärder för att stödja livräddande humanitärt bistånd.

Till exempel planerar World Food-programmet att placera mat och kontanter i förväg under tre månader för att hjälpa verksamheter i prioriterade länder. Vi ber givarna att påskynda 1,9 miljarder dollar i redan utlovat finansiering så att vi kan bygga lager och skapa dessa livräddande reserver och skydda dem som är mest utsatta för effekterna av störningar i leveranskedjan, råvarubrist, ekonomiska skador och lockdowns.

NI förstår förmodligen exakt vad jag pratar om.Vi ber också om ytterligare 350 miljoner dollar för att etablera ett nätverk av kuntpunkter för logistik och transportsystem för att hålla humanitära leveranskedjor rörliga runt om i världen. De kommer också att tillhandahålla fältsjukhus och medicinsk evakuering till frontlinjen för humanitära och hälso- och sjukvårdspersonal efter behov och strategiskt.

Ärade församling, för två år sedan, antog säkerhetsrådet en milstolpe då det erkände och fördömde det förödande mänskliga lidande till följd av fattigdom och hunger på grund av konflikter. Resolution 2417 framhöll också behovet av system för tidiga varningar, och idag är jag här för att varna i tidig fas. Det finns ingen hungersnöd ännu.

Men jag måste varna er att om vi inte förbereder oss och agerar nu – för att säkerställa tillgång, undvika brist på finansiering och störningar i handelssystemet – kan vi möta flera hungersnöder av bibliska proportioner inom några månader. De beslut vi tar kommer att avgöra vår framgång eller misslyckande med att bygga hållbara livsmedelssystem som en grund för stabila och fredliga samhällen. Sanningen är att vi inte har tiden på vår sida, så låt oss agera klokt – och låt oss agera snabbt. Jag tror att med vår expertis och partnerskap kan vi samla de team och program som behövs för att se till att Covid-19-pandemin inte blir en humanitär katastrof- och livsmedelskris.

FN: s World Food Program är världens största humanitära organisation som räddar liv i nödsituationer, bygger välstånd och stödjer en hållbar framtid för människor som återhämtar sig från konflikter, katastrofer och effekterna av klimatförändringar.

Kommentar på Midtifleisen (Mitt i nyllet): Beasley nämner coronaviruset, men säger att fler skulle kunna dö av de ekonomiska konsekvenserna av Covid-19 än av själva viruset. Vårt ekonomiska världssystem är till en början kannibalistiskt, men de drakoniska åtgärderna har gjort hungersituationen dubbelt så besvärlig. Till politiker och hälsoexperter som beslutade att stänga av världsekonomin: Är ni medvetna om vad ni har gjort ?!

Föregående artikelHur se på mötet mellan Kim och Putin?
Nästa artikelUtan kraftfulla insatser riskerar covid-19 att öka hälsoklyftorna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. K-O-N-F-L-I-K-T-E-R. Och bakom åtskilliga döljer sig tre bokstäver, U-S-A. Det är inte bara att dela ut mat och pengar, det är plåstret på det brutna benet. Det gäller att förändra och förhindra, lokal matproduktion behövs. Jorden blir grönare, det finns allt fler platser att odla på. Samtidigt spenderar USA mer än 50% av skatteintäkterna på rustningar och krig. Det producerar i alla fall knappas någon mat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here