I Coronatider: Miljoner kastas ut i arbetslöshet och fattigdom, men miljardärerna blir rikare än någonsin

15
1907
Bill Gates och Jeff Bezos

Denna artikel publicerades morgonen 16 april av Pål Steigan

Ingress av Red: På eftermiddagen meddelade radionyheterna på P1 att 22 miljoner har blivit arbetslösa i USA sedan mitten av mars.

Och inte bara miljardärerna skor sig på coronakrisen utan också den italienska maffian enligt DN.


I Coronatider: Miljoner kastas ut i arbetslöshet och fattigdom, men miljardärerna blir rikare än någonsin.

 

Bara en vecka efter att 17 miljoner människor i USA hade registrerat sig som arbetslösa, kunde världens rikaste man, Jeff Bezos, notera sin största förmögenhet någonsin. Hans förmögenhet har ökat med 24 miljarder dollar sedan 2019 till hela 138,5 miljarder dollar. Det skriver BloombergBloomberg.

Redaktören: I denna artikel av Bloombergs visas en video med titeln:Amazon avskedar anställda som kritiserar förhållandena i företaget. Jeff Bezos är känd som en mycket hård arbetsgivare. Jeff Bezos äter lagerarbetarens tid.

När massvis av företag går i konkurs och miljontals kastas ner i fattigdom, kan miljardärerna skratta hela vägen till banken.

De 500 rikaste miljardärernas sammanlagda förmögenhet har ökat med 20 procent under krisen, enligt Bloomberg Billionaires Index. Dessutom har Bezos frånskilda hustrun, MacKenzie Bezos, avsevärt ökat sin förmögenhet. Hennes andel i Amazon, som hon förvärvade som en del av skilsmässouppgörelsen, har inneburit att hon nu har en nettoförmögenhet på 43,5 miljarder dollar och finns på 18:e plats på Bloombergs index.
Världens näst rikaste man, Bill Gates, har en nettoförmögenhet på 103 miljarder dollar.

Familjen Walton, som äger stormarknadskedjan Walmart, har nu en sammanlagd nettoförmögenhet på 169 miljarder dollar, en ökning med 5 procent från början av 2020. Teslachefen Elon Musk är den som har ökat sin förmögenhet mest, näst efter Bezos, med hela 10,4 miljarder dollar.

”Jeff Bezos är ägare till tidningen Washington Post från Washington DC, tidningen som går i spetsen för amerikanska nyhetsmedier och dess nästan 100 % – iga stöd för (och kampanjer för) neokonservatism – amerikansk imperialism eller krig. Det handlar bland annat om sanktioner, kupper och militära invasioner, mot länder som USA:s miljardärer vill kontrollera”, skriver Eric Zuesse från Strategic Culture Foundation.

Bezos vill också privatisera allt som kan privatiseras runt om i världen, såsom utbildning, motorvägar, hälso-och sjukvård och pensionssystem. Ju mer miljardärerna kan kontrollerar det här, desto mindre kontrollmöjligheter för alla andra. Att förhindra offentlig kontroll hjälper till att skydda miljardärer mot den slags demokrati som vill höja skatterna, och mot statliga bestämmelser som minskar deras vinster genom att öka företagens avgifter. På så sätt kontrollerar miljardärerna regeringen från att kunna att öka uttaget från företagen.

Genom sitt ägarskap i Washington Post är Bezos en av världens största försäljare åt det amerikanska militära industrikomplexet. Han kontrollerar, och är den största investeraren i Amazon Corporation där deras Web Services division tillhandahåller alla molntjänster till Pentagon, CIA och NSA. Och i april kunde man se denna rubrik: ”CIA överväger Cloud Contract Worth’Tens of Billions,” ett kontrakt som kommer att lyfta Bezos personliga förmögenhet ännu högre in i stratosfären, särskilt om han lyckas med allt (som han tidigare har gjort).

Bezos vill skicka ut mänskligheten i världsrymden.

I ett föredrag i maj 2019 agiterade Bezos för en framtid i vilken stora delar av mänskligheten ska skickas ut i världsrymden till gigantiska konstgjorda kolonier.
Då kan mänskligheten kolonisera rymden, och det kommer inte att finnas några gränser för hur många vi kan bli. Och jorden då?

Jorden blir åtskild, ett bostadsområde, med lätt industri. Det kommer att bli en vacker plats att bo på, en vacker plats att besöka, ett vackert ställe att utbilda sig mer på, och en plats för lätt industri. Men tung, förorenande industri, alla de saker som förstör vår planet, kommer att finnas utanför jorden. Vi får både och. Vi får behålla denna unika juvel av planeter, som är helt oersättlig – det finns ingen plan B. Vi måste rädda den här planeten. Och vi bör inte ge upp våra barnbarns barnbarns framtid, den framtid som innehåller dynamisk kraft och tillväxt. Vi kan få både och.”

Sparka iväg större delen av mänskligheten ut i rymden och jorden blir ett paradis för sådana som Jeff Bezos och hans likasinnade. Och han tänker faktiskt på sig själv i ett mycket långt perspektiv. Bezos spenderar mycket pengar på att räkna ut om han kan leva för evigt!

Redaktören: Detta behandlas närmare i Världens rikaste man, Amazons Jeff Bezos, avslöjar sin fula vision för den värld han försöker att styra.

Och, naturligtvis, har Jezz Bezos inrättat en ”klimatfond” på 10 miljarder dollar så att han också kan öka sin förmögenhet på ”klimatet”.

De ultrarika har utmärkt sig som en separat klass av despoter som kan manipulera finansmarknaderna och kontrollera hela stater, och om det sker en ökning eller en kollaps i ekonomin, då hittar de på sätt att öka sin personliga rikedom.

Och alla har de kommit på att det är smart att bedriva filantropisk verksamhet, för då kommer massorna att se upp till dem, och glömma bort att det är samma rika människor som har plundrat dem, och tack vare dem, så har de blivit så rika.

Föregående artikelAllt häftigare debatt från forskare om svenska corona-policyn. Anders Tegnell hyllas av en professor men vill avsättas av en annan. Vad gäller?
Nästa artikelStöd petition till FN från civilsamhället i Syrien för att få bort de olagliga sanktionerna i coronatider.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Sveriges Radio P1 förkunnar att den svenska regeringen tänker låta Amazons molntjänst övervaka oss under förevändning att få koll på epidemin.

  Löfvén har tydligen noll koll.

  • Han låter Hultqvist och Linde, två vänner till USA:s aggressiva krigspolitik ha hand om sådant.

 2. Miljardärerna rikare än någonsin?
  I Sverige är det staten som är den värste penningejagaren.
  Så fort du arbetar eller köper något är det en intäkt till staten.
  Som med tiden bara ökat. ”Miljardären” har med tiden (tiden=skatteökningar) blivit allt rikare.
  Vem styr numera den statliga myndigheten?
  Den bäst lämpade eller en fet katt med de fördelaktigaste politiska meriterna?

  Får jag någon del av det här? Nja.. Något kanske. Men inte i förhållande till vad jag betalat in i skatter.
  Varför har vänsterpolitiken så stort förtroende i Sverige?
  Står det proportion till vad den åstadkommit?
  Även om du inte brukar se Henrik Jönssons filmer, Anders Romelsjö, kan du göra det idag.
  Henrik propagerar precis som du och ibland håller jag med. Ibland inte. Precis som jag gör med dig.
  Men den här filmen är intressant så tillvida den väcker frågor.
  Vilket förhållningssätt ska vi ha till kulturen och hur bör den användas?
  Som politiskt redskap under statlig kontroll eller som en fri kraft ur människors skapande?

  https://www.youtube.com/watch?v=JlMaFOnnqdI

  • Statens tillgångar minskar då den ger hundratals miljarder till företag, och staten kan se fram mot minskade skatteintäkter.

   • Hej Anders
    Jag tror inte du ens öppnat länken till HJ nya film.
    Filmen inleder med orden:
    ”Staten tilldelar kulturen en halv miljard kronor i akut krisstöd”

    Väldigt intressant film faktiskt. Särskilt den historiska delen.
    Jag hade till exempel ingen aning om det var staten som låg bakom proggruppen Nationalteatern (! omöjligt namn idag för vänstern?) mycket populära låt ”Alternativ schlagerfestival” som skulle vara en protest mot kulturens kommersialiserande.
    Lägg märke till frågan driven av Socialdemokraterna.
    En helt annan tid. Vem idag ifrågasätter kommersiell kultur?
    Vem idag ifrågasätter ens kapitalismen?
    Jo, en vet jag i alla fall. Men det är inte utan det känns som en röst från en svunnen tid.
    Kanske bra ändå. Så det finns något att argumentera emot?

    • Jag känner till libertianen Henrik Jönsson något. Jag är medlem i föreningen Folket i Bild Kulturfront, som sedan starten 1972 låtit bli att ta emot statligt stöd i någon form.

     • Okej. FIB verkar vara en överlevare. Utan statligt stöd.
      Sådana ställen brukar inte ha plats för feta katter så här får du så klart fullt godkänt 🙂

 3. En stor eloge till den modiga redaktören Anders Romelsjö som törs skriva närmare om att världens rikaste man Amazons Jeff Bezos avslöjar sin fula vision för den värld han försöker att styra, och hans inrättande av en “klimatfond” på 10 miljarder dollar så att han också kan öka sin förmögenhet på “klimatet”.

  Samt om de ultrarika som har utmärkt sig som en separat klass av despoter som kan manipulera finansmarknaderna och kontrollera hela stater, och om det sker en ökning eller en kollaps i ekonomin, då hittar de på sätt att öka sin personliga rikedom.
  Samt att alla har de kommit på att det är smart att bedriva filantropisk verksamhet, för då kommer massorna att se upp till dem, och glömma bort att det är samma rika människor som har plundrat dem, och tack vare dem, så har de blivit så rika.

 4. Det sammanlagda räddningspaketet består av 10 trillioner dollar, d v s, 10 tusen miljarder dollar, vilket är ca 100 biljoner svenska kronor. Endast 2 trillioner dollar är avsedd för ”folket”. Resten är blodspenning till bankirvampyren. Det gäller inte bara USA. Därför konstaterade världsberömde ekonomen Michael Hudson att i o m detta är ”USAs federal Reserve numera en hedge fond för Black Rock”. Total maffia styre av penningen alltså.

  Nästan alla västländer följer efter USA och ger blodspengar till respektive ”nationella” bankirvampyrer. Vill du veta vem som styr över dig? Fråga vem du inte får kritisera, lär Voltaire ha sagd. Att kritisera alla dessa Mnuchins, Flinks, Blankfeins, mm är verboten

  • ”En triljon är det mycket stora talet 1 000 000 000 000 000 000 (en etta följd av 18 nollor) eller 1018 i tiopotensnotation eller en miljon upphöjd till tre. Samma antal kan anges som ”en miljon biljoner” eller en miljard miljarder.” (Wikipedia) I USA menas att 1 000 000 000 000, dvs en etta följt av 12 nollor är en triljon. Jag skulle tro att den beräkning av räddningspaketet som 10 tusen miljarder dollar, vilket är ca 100 biljoner svenska kronor är riktig.

 5. Stort tack för ett påläst och oerhört viktigt inlägg. En väckarklocka för många inklusive mig personligen. Det här låter mycket värre än Ur och Penn även om jag kommer att undvika det företaget framöver. Orättvisorna är tragiska. Vi behöver ett nytt arbetarparti.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here