Världens rikaste man, Amazons Jeff Bezos, avslöjar sin vision för världen

11
3955

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är lika aktuell. (Tror ni Jeff Bezos ska flytta till sitt ”paradis”?)


Världens rikaste man, Amazons Jeff Bezos, avslöjar sin fula vision för den värld han försöker att styra

 

Denna artikel av Caitlin Johnstone har vänligen översatts av Björn Nilsson med bloggen ”Björnbrum” Läs Bloggen Björnbrum! Caitlin Johnstone skriver sympatiskt ”Everyone has my unconditional permission to republish or use any part of this work (or anything else I’ve written) in any way they like free of charge.” Caitlin Johnstone: Bezos Reveals His Ugly Vision For The World He’s Trying To Rule

Bilderna är från Caitlin Johnstones artikel.

Jeff Bezos har sedan tidigare samarbete och stora kontrakt från CIA. Han äger också Washington Post. CIA, Amazon, Washington Post, pressens frihet och extremism.

Amazon betalar ingen skatt i USA för andra året i rad. här

Världens rikaste man, Jeff Bezos, presenterar sin framtidsversion.
Caitlin Johnstone

Bezos avslöjar sin fula vision för världen han försöker att styra

”Gissa vilken den bästa planeten är i detta solsystem” frågade Amazons vd Jeff Bezos vid en media-händelse nyligen angående sitt Blue Origin-rymdprogram.

”Det är lätt att veta svaret på den frågan,” fortsatte han. ”Vi har skickat robotsonder som den här till alla planeterna i vårt solsystem. Några av dem varit förbiflygningar, men vi har undersökt dem alla. Jorden är den bästa planeten. Ingen annan kommer nära. Den här är verkligen bra.”

Bezos fortsatte sedan med att diskutera sin plan att skeppa människor bort från den bästa planeten i solsystemet och skicka dem för att leva i flytande cylindrar i rymden.

Bezos hävdade att den växande mänskliga befolkningen och växande energiförbrukning kommer att tvinga oss att välja mellan ”stagnation och ransonering” och ”dynamik och tillväxt”.

Han hävdade att den senare delen i hans dikotomi endast är möjlig genom att flytta människor från planeten.

”Om vi är ute i solsystemet kan vi få en biljon människor i solsystemet, vilket innebär att vi skulle ha tusen Mozartar och tusen Einsteinare”, sade Bezos. ”Detta skulle vara en otrolig civilisation. Hur skulle den här framtiden se ut? Var skulle en biljon människor bo? Jo det är väldigt intressant, någon som heter Gerry O’Neill, en fysikprofessor, tittade mycket noga på denna fråga och frågade en mycket exakt fråga som ingen någonsin hade frågat förut och det var ”Är en planetyta det bästa stället för människor att expandera i solsystemet? ”Och han och hans elever satte sig till att arbeta med att svara på den frågan, och de kom till ett mycket överraskande – för dem – motintuitivt svar: Nej.”

Bezos fortsatte med att beskriva hur de andra planeternas begränsade ytor, avstånd och gravitationskrafter i vårt solsystem gör bosättning på dessa opraktiskt och kostnadsavskräckande.

 

Bygge av gigantiska rymdcylindrar som kan rymma en miljon människor närmare Jorden, är långt mer praktiska. Dessa cylindrar skulle rotera för att kopiera Jordens gravitationskraft med centrifugalkraften.

Här är några illustrationer som Bezos använde i sin presentation för att visa oss hur dessa ”O’Neill-kolonier” skulle kunna se ut:

 

 

”Det här är verkligen trevliga ställen att leva i” sa Bezos. ”Några av dessa O’Neill-kolonier kan välja att kopiera städer på Jorden. De kan välja historiska städer och efterlikna dem på något sätt. Det skulle kunna finnas helt nya typer av arkitektur. Dessa har idealiska klimat. Det är miljöer för sommarkläder. Detta är Maui på sin bästa dag, inget regn, inga stormar, inga jordbävningar. ”

Inget regn? Inget väder? Bara stora, snurrande cylindrar som flyter monotont i rymden?

En biljon delad med en miljon är en miljon, vilket innebär att den bästa idén som den rikaste mannen i världen kan komma med för framtiden för vår art är att fylla vårt solsystem med en miljon av dessa flytande homogeniserade rymdgallerior.

”Om vi bygger denna vision, dessa O’Neillkolonier, vart tar det oss? Vad betyder det för Jorden?” frågade Bezos. ”Jorden blir zonerad, med bostäder och lätt industri. Det blir en vacker plats att bo på, det blir en vacker plats att besöka, det blir en vacker plats att gå på college i och att bedriva lätt industri. Men tung industri, förorenande industri, alla de saker som skadar vår planet, de kommer att göras utanför Jorden. Vi får ha båda. Vi får behålla denna unika pärla av en planet, som är helt oersättlig – det finns ingen Plan B. Vi måste rädda denna planet. Och vi borde inte ge upp en framtid av dynamik och tillväxt för våra barnbarns barnbarn. Vi kan ha båda.”

Om du nu ser på Jeff Bezos beteende, som exploaterar sina anställda och krossar sina konkurrenter, och som vissa experter säger försöker ta över den underliggande infrastrukturen i hela vår ekonomi, kan du känna dig ganska säker på att den här mannen inte har någon avsikt att lämna ”denna unika pärla på en planet”, eller att låta arvtagarna till sitt imperium heller lämna. När du ser denna ledamot i Pentagons rådgivande styrelse och CIA-entreprenör planera att skicka människor bort från Jordens yta så planeten kan frodas, kan du vara säker på att han pratar om andra människor. De ovärdiga. De som inte var sociopatiska nog att bestiga den kapitalistiska stegen genom att kliva på av alla andras rygg.

Och missa inget, när Bezos talar om att rädda planeten för ”våra barnbarns barnbarn”, pratar han inte bara om sina arvingar, han talar om sig själv. Bezos har investerat stora mängder rikedom i bioteknik som syftar till att åsidosätta åldringsprocessen och knäcka odödlighetens hemlighet.

Detta är den slags vägledande visdom som styr våra arters ödes öde, alla. Världens mest ambitiösa plutokrat förutser en värld där vi, snarare än att utvecklas bortom våra destruktiva tendenser och lära oss att leva i samverkan med varandra och vår miljö, helt enkelt skickas ut i rymden så att han kan sträcka ut sig och njuta av vår vackra planet. Det är hans bästa idé.

Våra plutokratiska överherrar är inte bara sociopater. De är dumskallar.

Bezos otroligt grunda vision för mänskligheten påminner mig om något som Julian Assange sa via videolänk vid en festival i London 2017, om hur Silicon Valley-plutokrater försöker bli odödliga genom att hitta ett sätt att ladda upp sina hjärnor till datorer.

”Jag vet från våra källor djupt inne i Silicon Valley-institutionerna, att de verkligen tror att de kommer att producera artificiella intelligenser som är så kraftfulla, att människor relativt snart kommer att få sina hjärnor digitaliserade, uppladdade till dessa konstgjorda intelligenser och leva för alltid i en simulering, och därför kommer att ha evigt liv, ”sa Assange.” Det är en religion för ateister. De kommer att ha evigt liv, och med tanke på att du är i en simulering, varför inte programmera simuleringen för att få oändliga drog- och sexorgier överallt runt omkring dig. Det är som de 72 jungfrurna, men det är som Silicon Valley-motsvarigheten.”

För tusan. Först av allt, hur dum måste du vara för att förbise det faktum att vetenskapen har praktiskt taget ingen förståelse för medvetandet och vet inte ens riktigt vad det är? Även om dessa idioter finner ett sätt att ladda upp sina neurologiska mönster till någon virtuell AI-simulering, är det inte som om de skulle vara där för att uppleva det.

Det skulle bara vara en massa data som körs i en dator någonstans, efterliknar en död människas personlighet och upplevs av ingen. Människor som tror att allt som finns för dem är deras flummiga mentala mönster har inte spenderat någon tid alls på utforska vad de är och har ingen aning om vad det är att vara mänsklig. Det faktum att någon skulle tro att de kunde bli odödliga genom att digitalisera sina röriga repetitiva personlighetsmönster är galet, och det faktum att de skulle vilja det är ännu galnare.

Människor som tror på det här sättet ska hålla koll på och lära sig om livet, inte styra världen i ett plutokratiskt system där pengar översätts direkt till politiskt inflytande. De som tror att människor lyckligt kan kopplas loss från det ekosystemsammanhang där de utvecklats, det ekosystemsammanhang som de är en oskiljaktig del av, och människor som tror att de kan bli odödliga genom att ladda upp sina dumma personligheter på en dator ska stänga käften, spendera lite tid ensamma med sig själva, kanske prova några psilocybin-svampar och lära sig lite om vad det innebär att vara människa. De borde verkligen inte få bestämma.

Jorden är vårt hem. Den är vad vi är gjorda för. Jorden gick igenom mycket för att ge dig livet. Gnistor måste tändas, oceaner måste frysa, miljarder celler måste överleva oändlig sjukdom, alla dessa fantastiska saker måste hända precis rätt för att ge dig livet. Du hör hemma här. Du är lika mycket en Jordens skapelse som den luft du andas. Du kan känna dig som en enkel organism men du är faktiskt lika mycket en enkel organism som en av de många miljarder organismer som utgör din kropp. Du och Jorden är ett. Och för att du utvecklats på Jorden är du perfekt anpassad till Jorden och den är perfekt anpassad för dig. Det längtar efter din andedräkt som du längtar efter dess bris på ditt ansikte.

Vi har absolut förmågan att överträffa våra ohälsosamma tendenser som en art som, när du verkligen ser på den, bara är skapelsen av ett sinne som känner sig ensamt och separat och som det står i en ständig kamp för sitt liv. Om vi bara sänkte våra mentala svärd för ett ögonblick och lärde oss att kanalisera vår kreativitet till vårt samhälles och vårt ekosystems blomstring, istället för att döda och konkurrera ut varandra, så kommer vi att bli bra. Vägen ut ur detta är vägen mot hälsa. Till exempel, när kvinnor har fått tillbaka bara de mest grundläggande rättigheterna för sexuell självbestämmande som till exempel preventivmedel och tillgång till abort som de har i de flesta västländer, faller födelsetal under reproduktionsnivåerna. Kvinnans egen inre kroppsliga visdom gör problemet med överbefolkning omtvistat, om man får en halv chans att bara fatta beslut på den egna kroppens vägnar.

Ett annat exempel. Folk beklagar bristen på jobb på grund av AI och automation men vi behöver faktiskt desperat att folk gör mindre. Vi behöver många människor som inte gör någonting, inte använder vägarna varje morgon och kväll, inte gör prylar som ingen behöver och skapa reklamkampanjer för att hjärntvätta människor för att köpa dem ändå, bara för att låta dem hamna i havet, eller läcka tungmetaller i jorden.

Att ha en hel del människor som inte gör någonting under större delen av sin vecka skulle ta bort påfrestningar ur våra hälsosystem, eftersom den enskilt största faktorn för sjukdom är stress. Undersökningar visar att stress också krymper din hjärna och minskar din kreativitet och innovation också. Alla straffsinnade libertianer som är oroliga för att vi inte kommer att utvecklas som art om vi börjar dela resurser till människor, som inte gör saker som traditionellt har gett pengar för att vi blir alltför avslappnade, kan slappna av också. Vi behöver inte smälla med piskan för att få människor att göra vackra innovationer. Människor är som bäst när de känner sig lekfulla och avslappnade. Nästan alla tekniska framsteg i det förflutna kom från människor som hade mycket fritid på grund av sin privilegierade status. Att frigöra människor från arbetets slaveri kl. 9 till kl 17 skulle vara det snabbaste sättet att sakta ner vår resursförbrukning och minska trycket i alla våra system, och skulle ha den extra fördelen att vi skulle bli smartare, snyggare, mer kreativa och mer innovativa också.

Och för den delen, när det krävs att man måste tjäna pengar på varje idé och innovation så minskar det vår kreativitet. Vi behöver förmågan att finansiera saker som inte kommer att ge vinst. Hur många gånger har du inte varit i en konversation där någon har kommit upp med en idé som kommer att lösa ett stort miljö-, energi- eller hälsoproblem. Men ingen har blivit upphetsad eftersom det aldrig kommer att förverkligas för att det aldrig kommer att ge några pengar? Vägen framåt är att avskilja mänsklig innovation från pengar och möjliggöra att lösningar blomstrar utan att man också måste göra vinst.

Det här är bara tre saker jag kan tänka på som kommer att kunna dramatiskt förbättra vår kollektiva förmåga att vända om från hotande utrotning. Allt vi behöver göra är att bli klokare, sluta straffa varandra, börja dela med oss och börja samarbeta. Det enda problemet vi har som människor är att en handfull mycket konkurrenskraftiga, mycket sociopatiska och ändå otroligt mediokra människor har all makt att bygga framtid för oss människor, med nästan inga inpass från någon annan. Eftersom all makt i form av pengar har tillåtits att samlas i händerna hos dem som är mest villiga att göra vad som krävs för att få det, har vi några hänsynslösa men överraskande dumma individer som bestämmer framtiden för alla levande varelser. Det konkurrensinriktade sinne som gav upphov till Jeff Bezos är exakt motsatsen till den sorts samarbetande harmoniska sinnen som vi kommer att behöva ifall vi skall övervinna de utmaningar som ses vid horisonten.

Föregående artikelPutin påstår att Ryssland kommer att hjälpa till att leda den globala ekonomiska återhämtningen efter COVID-19. Nys?
Nästa artikelFörsöker Storbritannien att farligt sabotera minskad spänning mellan Ryssland med väst – med svenskt stöd?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Jag har bara läst början men den här Amazon-mannen sätter fingret på en mycket intressant fråga tycker jag. Frågan om populationer. Djuren håller sina populationer ganska stabila och skulle någon population skena iväg så brukar naturen själv återställa det eller så gör människan det genom avskjutning. Hämningslöst iskallt dödande alltså. Men människans population lämnas oberörd och tillåts växa utan något som helst ifrågasättande även om ytor och resurser på sina håll inte räcker till och nya måste anskaffas. Jag bara undrar, vad har människan för speciell rätt till jorden som inte de andra arterna har?

  • Om man på allvar verkligen vill ta itu med befolkningsökningen så är inte receptet att skicka ut dem i rymden. Då är det enklare och billigare att ge de fattiga länderna tillgång på billig energi, bygga upp dess infrastruktur, skolor, bostäder, sjukhus, vatten och avlopp, reningsverk med mera. När man gjort det och nya generationer har fått gå skola och universitet kommer barnadödligheten att ha minskat och behovet av att sätta många barn till världen att avta drastiskt. I hela västvärlden minskar befolkningen just av det skälet. Även Sverige hade stora barnkullar för 150 år sedan då vi var ett fattigt folk. Tillgång på billig energi och uppfinningar satt fart på hjulen det är möjligt även i den nu fattiga delarna av världen.

   • Och nu väljer överheten i Sverige att låta klyftorna öka med full fart. Antalet fattigpensionärer är runt 300 000 och starkt ökande. Slutsatsen för dagens unga i vårt land blir snart att dom måste skaffa fler ungar för att få en rimlig ålderdom.

    Visst är svenska politiker fantastiska!

   • Vad du beskriver är ju just exakt vad Kina sysslar med. USA med flera är våldsamma motståndare för det hotar deras makt och kontroll, eller snarare den djupa statens makt och kontroll.

 2. Det hela är egentligen en slags variant av något som förekommit i SF-litteraturen sen 1970-talet. Ringvärldar. Knappast nåt att bli upprörd över eller nåt speciellt revolutionerande av Bezos. Särskilt ful är inte visionen heller.

  Det är väl inte direkt nån lösning på några problem heller eftersom vi idag inte kan konstruera såna världar. Det finns varken användbar teknik för byggandet eller för resorna och inte tillräckligt med råvaror.

  När det gäller barnafödandet har det redan avtagit i världen. Det är under 2 per två vuxna i Europa och två födda per två vuxna i större delan av Asien. Det är egentligen bara i Afrika som det föds fler än 2 barn per två vuxna idag.

  Djurpopulationer är inte heller stabila. De växer obegränsat inte finns sjukdomar och rovdjur. Människan är topprovdjuret på jorden. Vi har inte längre några sjukdomar som kan slå ut stor delar av befolkningen och inga andra djur kan jaga oss. Vi måste begränsa befolkningens själva. Och det gör vi.

  • Iden är faktiskt bra mycket äldre än 70-talet. Själv kommer jag ihåg serietidningar som beskrev liknade saker på 50-talet. Glöm inte heller romanen De la terre à la lune (Från jorden till månen) som skrevs av Jules Verne 1865. Den tecknade serien Tvillingplaneterna (Twin Earths) började 1952, iden var att jorden hade en tvillingplanet bakom solen som vi inte kunde se. Av någon anledning bebos planeten till 90% av vackra kvinnor, vars samhälle är betydligt mer avancerat än jordens och dom flyger omkring i stora tefat. En del säger sig även kunna utläsa rymdfärder i bibeln.

 3. ”När det gäller barnafödandet har det redan avtagit i världen. Det är under 2 per två vuxna i Europa och två födda per två vuxna i större delan av Asien. Det är egentligen bara i Afrika som det föds fler än 2 barn per två vuxna idag.”

  Skitsnack. Jordens befolkning ökar med ungefär 100 miljoner människor per år. Det är en jätteökning jämfört t.ex. för hundra år sedan.

  ”Vi har inte längre några sjukdomar som kan slå ut stor delar av befolkningen”

  Vad det kan komma för sjukdomar och pandemier vet du inget om.
  Du gör som regeringen. Du sprider vackra bilder och skönmålar. Det gjorde svenska regeringen under ww2 också. Sveriges beredskap var god. De som har lite koll och hänger med vet idag hur det egentligen var.
  Du sprider fake news.

  • Vad vi däremot vet med säkerhet är att med ökad levnadsstandard minska takten i befolkningsökningen. I Japan, som tidigare hade snabb ökning, minskar den nu. Så även i Kina och som vi vet i Sverige, vilket politikerna försöker motverka med massinvandring från länder med låg levnadsstandard, och hög barnproduktion.

 4. Någon gång för sådär 60 år sedan var det en debatt på TV med en då mycket känd läkare, jag är inte säker på hans namn, och temat var, när lever en människa och när lever hon inte. Alltså frågan, vad är livet? En människa anses avliden när hjärtat slutar slå, men vad gäller när hjärnan stannar och hjärtat fortsätter. Hjärtat har sitt eget ”drivsystem”. Hans svar var enkelt, ”personligheten”.

  Att få hjärnor digitaliserade, uppladdade till konstgjord intelligens och leva för alltid i en simulering är inte krångligt, det gör vi ju idag med video, text, ljud osv, men att ge det personlighet…. Tidigare skrev vi ner det i böcker, före det använde vi muntlig tradition. Man tror att vår hjärna består av 2.5 peta-bytes av celler. Det säger inte mycket men i praktiska termer, det räcker för att köra video oavbrutet i 300 år.

  Först, vi vet ju men säkerhet att befolkningen minskar med ökande välfärd. I Japan pågår det, i Kina är det bara runt hörnet. 2019 skrev jag att detta är vad som pågår i Kina och än mer ser vi den utvecklingen idag. Maskinerna tar över och vad dom producerar går inte till kapitalistiska oligarker utan in i befolkningen till gemene man. Ungdomar främst, flyr stressen och därmed sjukdomen och skär ned sin inkomst med en faktor 2 till 5, och trivs. Frihet att välja var man bor, frihet att välja vad man gör och när, frihet att välja hur man lever, frihet att tycka vad man vill, Frihet att välja vem man umgås med, men ingen frihet att förtrycka eller styra andras liv.

  Man använder inte vägarna varje morgon längre, man slår på WeChat när man känner för det. arbetets slaveri kl. 9 till kl 17 dör ut. Kina visar vägen, folk har fritt val att välja sitt liv, i Sverige bestämmer staten, makten. Deras ”piska” är floskler, som jämlikhet, jämställdhet, feminism, solidaritet, utjämning, påbjuden värdegrund och, påbjuden åsiktsmall. Allt drivs med övervakning och åsiktsstyrning, mest genom media, och underhålls med skatter och avgifter.

  I Kina är det inte längre nödvändigt att tjäna pengar på all man hittar på och gör. Det är det man kallar socialism med kinesiska förtecken.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here