Putin påstår att Ryssland kommer att hjälpa till att leda den globala ekonomiska återhämtningen efter COVID-19. Nys?

25
2075

 

Den här artikel är från den amerikanske analytikern Andrew Korybko, den 8 juni 2021 i Moskva ”Ryssland kommer att hjälpa till att leda den globala ekonomiska återhämtningen efter COVID-19” återger ett tal president Putin nyligen. Den skrevs före mötet mellan Putin och Biden. Översatt av Rolf Nilsson. Återges med författarens tillstånd.


Ryssland kommer att hjälpa till att leda den globala ekonomiska återhämtningen efter COVID-19.

President Putins huvudtal vid årets SPIEF var anmärkningsvärt, eftersom mötet, med personlig närvaro, representerade det första stora internationella ekonomi-mötet sedan COVID-19-krisen började i början av förra året. Det visar därför att allt så småningom normaliseras över hela världen, men att mycket arbete återstår att göra, särskilt för att säkerställa en rättvis global ekonomisk återhämtning och med avseende på allmän tillgång till vacciner för alla.

Rysslands president Vladimir Putin höll huvudtalet vid årets Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF) förra veckan, där han lovade att hans land kommer att hjälpa till att leda den globala ekonomiska återhämtningen efter COVID-19. Han betonade, att själva det faktum att detta personliga möte överhuvudtaget ägde rum, talar för den gradvisa normaliseringen av den internationella ekonomin och livet i allmänhet. Den ryska ledaren uttryckte också optimism om framtiden för den globala ekonomiska tillväxten i år och tillskrev denna den finanspolitik, som genomförts av många länders centralbanker.

Ändå varnade president Putin för problemen med en ojämn global ekonomisk återhämtning. Han påminde alla om att de 16% av världen som bor i höginkomstländer svarar för cirka 50% av produktionen av COVID-19-vaccin, varför de återhämtar sig snabbare än utvecklingsländer, vilka till stor del saknar COVID-19-vaccintillgång, produktionskapacitet och till och med medel för att köpa in sådan. Den ryska ledaren beklagade att vissa länder inte har uppfyllt sitt ansvar för att hjälpa andra, och han fördömde också dessa staters politisering av att godkänna vissa vacciner, med en tydlig hänsyftning till USA.

Till skillnad från de namngivna, men tydligt underförstådda länderna, betonade han att Rysslands Sputnik V, inte bara är registrerat i cirka 66 länder, utan också inrättar produktionsanläggningar i många av dem, för att öka sina partners möjligheter. Detta tror han kommer att påskynda deras ekonomiska återhämtning och därmed ligga i allas intresse. President Putin utvecklade vidare alla de åtgärder som hans land redan har vidtagit på hemmafronten, för att överleva den ekonomiska krisen och därmed framgångsrikt undvika en katastrof. Med tanke på de kommande åren skisserade han sedan Rysslands planer för att säkerställa högkvalitativ tillväxt och locka till fler investeringar.

Dessa inkluderar riktade och skräddarsydda lösningar för var och en av dess många regioner i världen, geografiskt sett, största land, såsom statligt subventionerad infrastrukturlån, förbättrat samarbete mellan de centrala och regionala myndigheterna, ungdomsarbetsprogram och entreprenörskapsprogram, ansvarsfull avreglering, överkomliga bostadsprogram som att bygga vidare på krisperiodens hypoteksprogram, fortsatt stöd för små och medelstora företag och en skattereform. Hans detaljerade utveckling av var och en av dessa riktlinjer, var avsedd att förbättra Rysslands attraktivitet för utländska investerare, genom att lyfta framtidens konkurrenskraft.

På tal om det, ägnade president Putin en betydande del av den sista tredjedelen av sitt tal till Rysslands roll i att hjälpa till att lösa den globala klimatkrisen. Han upprepade sitt åtagande för relevanta avtal som Parisavtalet och uttryckte hopp om att alla länder kommer att samarbeta för att övervinna denna civilisationsutmaning, utan att politisera den i syfte att hålla tillbaka investeringar, handel och teknikflöden. Den ryska ledaren beskrev sedan de potentiella konsekvenserna av okontrollerbar klimatförändring för sitt lands fjärran nordliga och sibiriska regioner, för att försäkra alla om hur seriöst Moskva betraktar dessa hot.

President Putin fortsatte sedan med att beskriva Rysslands lovande roll på den nya marknaden för koldioxidutsläpp. Hans land har kolossal potential på grund av sin storlek och det faktum att det rymmer cirka en femtedel av världens skogar, vilka kan hjälpa till att absorbera koldioxidutsläpp. Genom att prioritera återplantering av skog, utvidga naturreservat och förbättra markrehabilitering hoppas han att Ryssland kommer att bli världsledande inom detta område. Han beskrev sedan fördelarna med denna vision, där fler investeringar i grön teknik kommer att leda till förbättrad markrehabilitering, vilket i sin tur leder till mer kvalificerade jobb och bättre levnadsstandard för alla.

Som ett bevis på konceptet avslöjade president Putin att Ryssland håller på att inleda ett banbrytande arbete med ett kombinerat AI- och satellitsystem som kommer att  i realtid övervaka koldioxidutsläpp, vattenresurser och andra sådana saker av relevans. Landet planerar till och med att avtäcka ett pilotprojekt för handel med koldioxidutsläpp i Sakhalins region i Fjärran Östern, för att testa allt detta (se här, ö.a.). För att världen verkligen ska kunna dra nytta av denna framväxande marknad sa president Putin emellertid att det måste finnas ett ömsesidigt erkännande av ett system för beräkning av koldioxidutsläpp, absorption, etc., för vilket han beordrade den ryska regeringen att ta fram ett regelverk för detta senast i juli 2022.

Sammantaget var president Putins huvudtal vid årets SPIEF anmärkningsvärt, eftersom detta möte, med personlig närvaro, representerade det första storskaliga internationella ekonomiska mötet sedan COVID-19-krisen började i början av förra året. Det visar därför att allt så småningom normaliseras över hela världen, men att mycket arbete återstår att göra, särskilt för att säkerställa en rättvis global ekonomisk återhämtning och med avseende på allmän tillgång till vacciner för alla. Den ryska ledaren vet också att världen måste utnyttja denna unika möjlighet att optimera den globala ekonomin, därav behovet av att fokusera på koldioxidmarknaden framöver.

Föregående artikelAtt beskylla Ryssland för hackning gör att bristfällig amerikansk cybersäkerhet går fri från ansvar
Nästa artikelVärldens rikaste man, Amazons Jeff Bezos, avslöjar sin vision för världen
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. Och svenska folket fick av regeringstrogna medier som vanligt inget veta. Detsamma gällde president Vladimir Putins presskonferens efter mötet med president Joe Biden.
  Vid Vladimir Putins presskonferens deltog journalister från USA , Europa och Ryssland.
  På Joe Bidens presskonferens fick inga ryska journalister närvara.
  Och SVT tiger.

 2. Att statligt styrda medier som Schibsteds, Bonniers, SVT och Sveriges Radio tiger är ett välkänt och enormt problem, än mer ett problem är deras selektiva censur av information, desinformation och rena fejknyheter. Det är viktigt att vi arbetar på att utveckla folkmedia, alltså bloggar och oberoende media, och gör av med de uppenbara inskränkningarna i yttrandefriheten. Det behövs en bättre samordning för att få bättre genomslag. Project Veritas, ”veritas” är latin och betyder sanning, avslöjar hur USAs etablissemang har konverterat media till deras propagandakanaler, och glöm samtidigt inte att Sveriges största och dominerande mediasystem, nära nog kontrollerande, är en uppenbar integrerad kanal för USA Djupa Stat och tjänar deras intressen i Sverige.
  https://sputniknews.com/us/202106251083240706-project-veritas-exposures-show-how-us-establishment-turned-media-into-propaganda-tool-journo-says/

 3. Idag kom det mer information. USA stänger ned 33 (Tretiotre) av Irans media.
  https://www.rt.com/op-ed/527683-press-tv-iranian-silence-us/
  Samtidigt bölar Bonnier-klanen, DN främst, över att Apple Daily inte överlevde i Hong Kong. Det var ju USAs mycket välkända propaganda media med Jimmy Lai som helt öppet reser till Vita Huset för strategi möten med då VP Pence, och reser till Taiwan för samma slags möten med Pompeo. Allt för att helt öppet undergräva samhällsordningen för att förbereda en annektering av Hong Kong till USA.
  USA ger USD 300 miljoner till propaganda mot Kina. Undrar hur mycket Bonnier får. Dom lär knappas tala om det. Bonniergruppen skriver ju öppet Kina-fientligt och sprider grov desinformation och för tydligt CIAs narrativ helt öppet.
  https://www.paulcraigroberts.org/2021/04/27/us-pledges-presstitutes-300-million-for-a-propaganda-campaign-against-china/
  Biden ger uppdraget att hitta viruskällan på 30 dagar, till sina spioner och propaganda ministerium, CIA. Vetenskapen får inte vara med.
  https://mychinaway.blog.se/vem-styr-egentligen-har-politiker-eller-vetenskapsman/
  Allt fler journalister träder fram och berättar hur media konverterats till ett system för propaganda.
  https://www.rt.com/op-ed/527732-us-media-stephen-kinzer/
  Big tech fom Facebook. Google. Och Twitter. Är ju redan öppet värvade till propagandasystemet och censurerar friskt. Det finns inget privat på webben längre.
  https://www.rt.com/russia/515438-telegram-youtube-tiktok-kaspersky/
  https://www.rt.com/op-ed/527590-censorious-billionaires-facebook-threat/
  och hur journalister som inte skriver som dom blir tillsagda bara försvinner.
  Vi måste bli alltmer uppmärksamma på detta. Alla måste lära sig att kunna identifiera detta växande fenomen. Jag har följt en viss person som kallar sig ”journalist” och ”Kina expert” och skriver på svenska media. Han var en fanatiskt rasistisk anti-Kina bloggare, men helt plötsligt ändrades stilen. För mig betyder det att han värvades av CIA och fick en CIA minder.

 4. Svenska folket fick inget veta om Sergei Lavrovs viktiga artikel där han avslöjar västs hyckleri. Lavrorv skriver bland annat följande: ”As for Russia, it is high time that everyone understands that we have drawn a definitive line under any attempts to play a one-way game with us. All the mantras we hear from the Western capitals on their readiness to put their relations with Moscow back on track, as long as it repents and changes its tack, are meaningless.”

  http://thesaker.is/article-by-sergey-lavrov-russian-minister-of-foreign-affairs-the-law-the-rights-and-the-rules-moscow-june-28-2021/

  Västländer måste acceptera att den nya epoken lider Ryssland+Kina=Sant. Annars bli läxan väldigt besk

 5. Min lojalitet står till västvärlden som jag både tillhör och är född ur.
  Anders Romelsjö,
  Vart står din lojalitet?

  • Till en bättre, mer rättvis, mer demokratisk och fredligare värld för hela mänskligheten.

   • Lite smått naiva tankegångar kan jag tycka.
    Verkligheten är allt annat än floskler och tomma fraser.
    Om än vackra sådana.
    Många tycker om att höra någonting fint så jag kan förstå du uttrycker dig så.

    Men progressivt övermod är farligt. Det kan snabbt rasera det som under lång tid byggts upp med nit, flit, svett och tårar.
    Jag ser mer eller mindre framstegsvänliga politiker sätter både Sverige och hela västerlandet som insats för sina framtidsvisioner om sådant de menar som ”bättre värld”.
    Om världen på så vis skulle bli bättre är jag långt ifrån säker på men tillräckligt säker på att Sverige och kanske hela västerlandet riskerar gå förlorat och allt där som under långt tid byggts upp.
    Kapital, vad det än må vara, måste vårdas annars riskerar det gå förlorat.
    Vår regering äger ett förtroendekapital.
    Där de har möjlighet att påverka värdet.
    Vi är marknaden och bestämmer priset.
    Det är vad jag kallar för demokrati.
    Det är värdefull tillgång som dessvärre inte finns på jordens alla länder.
    Vår statminister verkar oroad. Ser ut som han är osäker om värdet på förtroendekapitalet just nu i varje fall.
    Hoppas du förstår bättre nu om min lojalitet.
    Samt skillnaden mellan ”bättre världar” och en krass verklighet för dem som finns där.

    När jag cyklade hem i dag på förmiddagen på cykelväg genom en skogsdunge satt där ett plakat på ett träd.
    Jag fick genast en ryggmärgskänsla att det kunde vara något politiskt så jag stannade och läste.
    Det var en förklarande text med färglagda kartor och politiska planbeslut som talade om att skogen skulle avverkas för uppförande av kommunal bostadsmark.
    Det är tvåhundraårig tallskog mitt i staden och alldeles intill staden första koloniområde som anlades för ganska så precis hundra år sedan. Där inne har tiden stått still. Nästan i varje fall. På grund av omfattande regelverk hur allt ska vara för dem som äger stugorna. Hur hemtrevligt som helst. Många stugägare firade sin midsommar där. Man får gå in men jag cyklade utanför på kvällen.
    Hur som helst var det fastbundna plakatet på den gamla tallen ett politiskt upprop om att rädda skogsdungen från avverkning och låta naturen vara kvar.
    Det uppropet kommer jag faktiskt att skriva på.
    Jag gillar inte framförallt röda politikers vilja i den här staden att skövla all natur som finns för deras expansiva planer.
    Ju mer betong, asfalt, hus, människor, bilar, trafik m.m. som tillkommer desto mindre trivs jag.
    Socialdemokratisk politik i den här staden är att växa så snabbt och så mycket som möjligt. Lyssnar man till dem är det lätt att uppfatta som rena tävlingen.
    ”Framåt” tror jag är deras slogan.
    Tyvärr är det säkert många som ser det som någonting bra.
    Jag ser det bara som mer och fler.

    • ”politiska planbeslut som talade om att skogen skulle avverkas för uppförande av kommunal bostadsmark”, Och i Sverige har den politiska adeln och maktklicken ”demokratiskt” fattat beslutet vad som är bäst för dig och alla andra, dom vet, dom behöver inte ens fråga sig eller låta dig vara med och besluta.

  • Så oavsett vad jävelskap som USA och den s k ”västvärlden” hittar på så är du lojal? Du är nog mer en nyttig idiot för USA:s strävanden, men som sagt det är uppenbart att du är hjärntvättad av USA-propagandan! Är ”arbetarklass” någon sorts femtekolonnare för USA! Jag är lojal mot Sverige och de övriga länderna i Norden…Frågan är ju var din lojalitet är? Antagligen för skurkarna som styr USA det är ju ganska uppenbart!

   • Ärligt talat Benny så tycker jag du lever i det som varit.
    USA:s hegemoni är sargad mest på grund av inre splittring i kombination med yttre konkurrens från framförallt det stora landet Kina i Orienten.
    Är du sann vänstersympatisör borde du känna dig mer nöjd med USA idag än du någonsin gjort tidigare.
    Men ofta vill mycket har mera.
    Förnöjsamheten kanske inte infinner sig förrän kommunistpartiet är fast installerat i Vita Huset?

     • Nä, det tror jag inte.
      USA vill väl liksom du ”skapa en bättre värld” utifrån sina övertygelser?
      De går heller inte att bortse från att den sortens ideal och demokrati delas av i stort sett alla västländer och även länder för övrigt.
      Vladimir Putin exempelvis har ju bedyrat att han inte vill ha de kommunistiska idéerna tillbaka men heller inte fördöma det som varit.
      Och vem vill visa upp en dålig historia?
      Nazism exempelvis är knappast populärt i Tyskland.
      Eller fascism i Italien.

      Det är nog väldigt få idag som tycker att extrema politiska idéer tillhör vår tid.
      Men just du Anders kanske inte riktigt håller med där?

      För Sveriges del kan jag tycka USA:s inblandning i Mellanöstern fått förödande konsekvenser.
      Dock vet jag inte vad skulle ha hänt om USA hållit sig utanför.
      Att det då skulle varit frid och fred där tror jag inte ett ögonblick på.
      Mellanöstern är och har alltid varit en krutdurk.
      Migrationsströmmarna hade förmodligen kommit ändå även om nu USA varit pådrivande och ställt krav.
      Och med socialisters internationella solidaritet i kombination med borgerlighetens internationella demokratiseringsidéer har i princip allt europeiskt nationellt motstånd formligen krossats.
      Åtminstone i ett första skede.

      Egentligen tycker jag alla med ambitioner att förändra världen är imperialister.
      Men eftersom det omöjliga sällan lyckas så kommer förändrarna avbyta varandra medan ambition att förändra kommer att bestå.
      Människan lockas och berusas av makt.
      En makt som bara kan väntas på utmaning då människor är likasinnade.
      USA makt är avtagande och utmanas nu av Kina.
      Imperialisterna avlöser varandra men imperialismen består.
      Antiimperialisten Anders Romelsjö kommer förmodligen värna den imperialisten som passar hans egna politiska syften bäst.

    • Vänstersympatisör? Jag är f.d företagare och numera konsult och har inget med tokvänstern att göra! Nej jag känner inget solidaritet med USA eller andra nykoloniala skurkstater som GB, Tyskland och Frankrike som bara ställer till en massa skit i världen! ”Västvärlden” vilket BS…ett gäng gangsterstater som tror de kan styra världen men inte ens kan styra sig själva!

     • Bland de nykoloniala räknar jag det stora landet Kina.
      Kina har bland annat köpt upp intressen i Afrika.

      I motsats till dig kan jag inte se kolonialism enbart som något dåligt.
      Industrialiserade västländer har stått för mycket av utvecklingen i världens utvecklingsländer.
      Vad skulle Indien varit utan Englands kolonialmakt?

      Som kolonialmakt kan Kina föra Afrika framåt i utvecklingen.
      Som jag ser det kan det vara vägen till en mer rättvis och jämlik värld.
      I Afrika utom de nordliga delarna kan det gå vägen.
      De nordliga delarna samt nordost därom lider av religiöst förtryck som försvårar möjligheterna till utveckling.

      I jämförelse med rationella delar av världen fungerar samhällen med ideologi som högsta väsen endast i begränsad form.
      Och ju mer samhällena utvecklas desto större blir skillnaderna.
      Vi kan se det i vårt land med integrationsproblem som håller på att äventyra välfärden.
      Men det finns ett politiskt motstånd till det här som heter partiet Sverigedemokraterna.

     • Indien skulle sannolikt vara betydligt rikare. Indien stod på samma utvecklingsnivå som Storbritannien då Storbritannien angrep och intog landet. Kolonialismen har generellt nneburit utplundring.

     • Där håller jag inte med dig Anders.
      Kolonialism som utplundring är en socialistisk föreställning om kapitalism som stöld.
      Men människans rörelsefrihet kan också leverera. Något som Karl Marx inte kunde förstå.
      Förmodligen levde Karl Marx i någon naiv framtidsoptimism som socialister ofta gör tog därför innovation som något givet.
      Tror du landet Kinas ökade investeringar i Afrika kommer plundra och förstöra kontinenten?
      Jag tror faktiskt inte det.
      Inte heller ser jag några problem med landets vita farmare.
      De har gjort stor nytta för Afrika.

     • Jag tror det är så här att Karl Marx levde och verkade i senare delen av 1800-talet, en tekniskt innovativ tid som sprutade fram uppfinningar som under kort tid gjorde bondeland till industriland.
      Med sociala brister naturligtvis då de hänsynen inte lika snabbt utvecklats.
      I det läget är det nog lätt att bli fartblind och inte förstå de krafter som ligger bakom inte är självklara i alla lägen.
      Allt arbete måste få sin lön annars blir det inte längre meningsfyllt.
      Proportioner anknyter, men var just dem som Marx fixerades vid.

      De flesta såg tidigare naturen som obegränsad och självklar.
      Men nu när den mest expansiva arten på jordklotet under kort tid mångfaldigats så ter sig naturens resurser inte lika outömliga.

      Visste du Anders Romelsjö att bara under din ögonblickskorta tid på jorden har mänskligheten ungefärligen fyrdubblats.
      Gemensamt att de alla vill ha. Även du.
      Ingen kan övertyga mig att en fortsatt sådan utveckling är hållbar för vår moder Jord.

      Jag får problem med vår tids humanfixering.
      Det blir för mig någonting väldigt fint för mänskligheten i det korta perspektivet men förödande för vår planet i det längre perspektivet.

      Hur ska en ökande befolkning försörjas av minskade resurser?
      När börjar sökandet efter en extra och beboelig planet i Universum?

      Ny kommentar till Benny 20 minuter senare:
      Jag måste korrigera mig själv.
      Kolonialism för en rättvisare värld var inget bra uttryck från mig.
      Men däremot jämlik.
      Världen blir mer jämlik om skillnader i utvecklingstakten minskar.
      Men problem stöter till när det uppstår meningsskiljaktigheter om vilken utvecklingsväg som är önskvärd.
      Ett förhållande som nu inte minst gäller västvärldens I-länder.

     • arbetarklass Kina har inte ”köpt upp intressen i Afrika”, man har investerat, pengar och teknologi, i Afrika efter att afrikanerna bad dom göra det för att höja levnadsstandarden. Utan Englands kolonialmakts ockupation hade kanske Indien varit som Kina. Kolonialmakter bara sög ut sina kolonier, plundrade och förslavade, men lämnade inget efter sig än stubbar, hål i marken, gifter och interna strider. Kina koloniserar inte, och har aldrig gjort det.

  • Där tycker jag du gör rätt, men betyder det att du är en fiende till resten av världen. Betyder det att du stöder västs plundringståg, deras provokationer i Asien, deras ockupation och annektering av provinser som Taiwan eller Hong Kong, deras systematiska mördande i Mellanöstern, och västs ständiga försök att undergräva samhällen och skapa död och lidande i öst.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here