Stor nedgång i ekonomin i USA och EU, uppgång för Kina och stor uppgång för miljardärerna

11
2791

Corona-krisen som verkligen spädde på en inledd nedgång, visar samtidigt hur fantastiskt bra/dålig, avancerad/primitiv, rättvis/orättvis dagens helt dominerande ekonomiska system är.

DN skriver ”Det största ekonomiska raset i USA:s historia är ett faktum. Under årets andra kvartal krympte bnp med en tredjedel – 32,9 procent – mätt på årsbasis.” DN: Rekordras för USA:s bnp.

Faktiska/verkliga BNP bruttonationalprodukt justerat för prisförändringar är ett mått på verklig aktivitet. Med aktuellt värde på dollarna, dvs. utan att justera för prisindexet, var fallet 34,3 procent eller 2 150 miljarder dollar. Pål Steigan: Historiska BNP-fall med 32,9 %.

Ur DN: ”Under andra kvartalet i år minskade bnp med 9,5 procent – motsvarande 32,9 procent mätt på årsbasis. Det är det raset sedan USA inledde kvartalsrapporteringen 1947, betydligt värre än finanskrisen hösten 2008, och av allt att döma värre än kraschen under depressionen på 1930-talet. Men vändpunkten redan under det första kvartalet av 2020, efter en elva år lång uppgång i den amerikanska ekonomin.”

Men denna uppgång i USA:s ekonomi är väsentligen lånebaserad

Bilden kommer från skriften

Vi kan tillägga att medan arbetslösheten i Kapitalets centrumstat, USA, officiellt ligger på drygt 20 % uppgår den till närmare 35 % enligt John Williams ”Shadow Government Statistics” som använder den beräkningsmetod som användes fram till 1994 då de långtidsarbetslösa som hade avstått att söka jobb
uteslöts ur statistiken.

Bild Pål Steigans blogg: https://steigan.no/2020/07/noen-fakta-om-usas-okonomi/.

Men Eurozonen spöar USA med en nedgång på 12,1 % jämfört med första kvartalet och med 15 % jämfört med motsvarande period i fjol.
Eurozone GDP Shows Record 12.1% Slump in Q2 2020, Eurostat Reports.

Tysklands BNP sjönk med 10,1 procent under det andra kvartalet 2020 rapporterar Deutsche Welle. Detta är det största fallet som registrerats sedan denna statistik startade 1970.

Å andra sidan rapporterar
Reuters att Kina ekonomi växte med 3,2 % andra kvartalet, medan den minskade med 6,8 % första kvartalet.

Hur går det då för miljardärerna och andra?


Jeff Bezos är världens rikaste man med en förmögenhet på omkring 178,6 miljarder dollar, eller 1.580.000.000.000 kronor (1, 58 biljoner kronor).

Förra veckan kunde Bezos njuta av den största förmögenhetsökningen inom en 24-timmarsperiod som någonsin registrerats för en enskild person. På bara ett dygn ökade hans förmögenhet med 13 miljarder dollar. Bezos och världens fyra näst rikaste – IT-miljardärerna Bill Gates och Mark Zuckerberg, finansmannen Warren Buffett och företagaren Larry Ellison – ökade sin samlade förmögenhet med 101,7 miljarder dollar mellan mars-juni.

Och idag rapporteras ökade och mycket stora vinster för dominerande bolag som kontrolleras av dessa – herrar.

Under samma period blev nästan 50 miljoner amerikaner av med sina jobb. Proletären 31 juli.

Relaterat
Coronan: Tiotals miljoner kastas ut i arbetslöshet och fattigdom medan miljardärerna blir rikare
Hungern fortsätter att öka. Snabb minskning väntas med demokratisk ekonomi!
Coronan drabbar inte rättvist!
Svälten kan öka dramatiskt i världen!? Snart 1000 miljoner hungriga enligt FN. Och även sommaren 2019. Hungern fortsätter att öka. Snabb minskning väntas med demokratisk ekonomi!
Det är det här de kallar för kapitalism. Del 1.
Det är det här de kallar för kapitalismen (del 2).
Världens rikaste har blivit rikare. Samlas i Davos för odemokratiska möten.

Föregående artikelTextilarbetare protesterar mot H&M:s antifackliga verksamhet
Nästa artikelSlutförandet av Nord Stream 2 är en fråga om europeisk suveränitet
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Det brukar sägas att i kristider för förloras miljoner och skapas nya miljonärer.
  Vilken lycka att jag hade mod att köpa på mig mer av bra värdepapper i mars när allt rasade.

 2. Jo. Det är hemskt att de där skräckföretagen som ökar den ekologiska ohållbarheten, spionerar och manipulerar användarna, samt hotar yttrandefriheten och demokratin, ökar i omsättning, så varför inte skaffa er ryggrad och göra som Richard Stallman? D.v.s. befinna er på andra ställen än Facebook och länka till andra ställen än Facebook? Varför inte klart och tydligt inleda bojkott mot Amazon?

  (Att många ni känner befinner sig där, handlar där, eller att ni får många klick från Facebooks robotar som saltar er statistik, duger inte som argument. Det är som att säga att eftersom alla mina vänner har hoppat från Kaknästornet så måste även jag göra det, eller att tusen flugor kan inte ha fel. – Skit smakar gott.)

  Det kan inte bli rätt om man inte gör rätt! Skaffa er själva en ryggrad!

  • På tal om ryggrad: diskreta exoskelett framtagna av Beckmans elever i samverkan med KTH-studenter blir snart överkomliga för de som är ”kreditvärdiga”; de blir tillgängliga under disk på NK.
   Fjolårsmodellerna kommer sedan att saluföras på Biltema och Jula när premiummarknaden är mättad.
   Folkvarianten från Konstfack blir beställningsvara på IKEA.

   På tal om flugor som följer John i flock mot närmast färskast komocka fanns ett modeställe som heter Faecesbook.
   Yngre årgångar och trend-lejon har redan flugit till nyare inneställen.

  • Vem skall man stödja? USA:s eller Kinas appar? Jag tror på en tredje väg, den väg som FSF.org representerar, d.v.s. ett öppet och fritt samhälle, genom öppna fria system.

   Det finns nämligen bara två sätt som datorer, operativsystem och appar kan fungera. Antingen har användarna/folket kontrollen över datorer, OS och appar och om det är så, så är datorer, OS och appar, helt evident, utan skadlig kod och bakdörrar, eftersom folket vill ha bra kod, kan få det, samt att koden redovisas öppet i en form som är lätt att läsa för alla människor med kunskaper i programmering, eller så har totalitära stater/företag kontrollen över datorer, OS och appar och då är det antingen skadlig kod, eller oskadlig kod, men vilket det är kommer kanske vara okänt.

   Men om vi tittar på företags och staters beteende hittills kan vi vara tämligen säkra på att det rör sig om skadlig kod, s.k. ”malware” som misshandlar användarna/folket.

   • Sionisternas torped USA ska man absolut inte visa sin stöd för. När USA imploderar så imploderar också den avskyvärda marktjuvarnas och barnamördarnas enheten israel. Två till priset av ett alltså …

 3. Jo Israel-regimen är om sig och kring sig och har ett hårt grepp på sin vilseledda befolkning, så pass att den israeliske Ya’ir Golan var tvungen att dra i nödbromsen och berätta för sitt folk varthän det är på väg.

  Regimen tycks använda agenter som Maxwell och operatörer som Epstein för att lura in ledande politiker i honungsfällor, så om Israel går under när väl USA imploderar hänger nog allra mest på andra länders ledares karaktär och dessa länders folks karaktär vad gäller att välja rätt slags politiker. Ledare och folk måste inte vara felfria, men åtminstone ha ryggrad att ha kraften att gå emot och stå emot fulmedia.

  Det gäller dessutom för folk och ledare att börja stödja valsamverkande partier för fred, sanningssägande medier, icke-spionerande öppna fria sociala medie-system, med rätt ägarförhållanden och där har de flesta en hel del att arbeta med…

  Det kan enbart bli rätt om man gör rätt. Det kan enbart bli fred om man gör det fredliga. Bojkott av de som inte beter sig korrekt är en viktig del i en fredlig kamp, det gäller även när Kina går mot monopolkapitalism och inför totalitär övervakning. Vad är det för ”kommunistiskt” med att kinesiska monopolkapitalister äger hela världen?

  Skulle Kinas s.k. ”kommunistparti” satsa på öppen fri hårdvara och mjukvara, samt system som inte misshandlar användarna med skadlig eller potentiellt skadlig kod, (för det är inte lätt att veta när den är dold) så skulle vi kanske snart ha både världsfred och öppna fria nationer i världen, tror jag.

  Detta är i allas intresse, även de kinesiska kommunisternas intresse givetvis om de säger folkmakt och menar det, för ingen tjänar på de krig som monopolkapitalismen alltid leder till, särskilt inte barnen som kommer bli missbildade av radioaktivt nedfall.

  Om kineserna kommer förstå det här är en annan femma, för det är så mycket pengar i att tillverka skadlig kod och människor tenderar att vara både kortsiktiga och dumgiriga och det hänger inte på rasen, men på individernas karaktär. Barnen trygghet och frihet kommer inte först, tyvärr och det gör mig besviken på världens ledare och de folk som väljer dem.

  Jag är inte enbart besviken, men förvånad.

 4. @Conficius eller Dr Strangelove?

  Jag betvivlar starkt att hårdvaran och mjukvaran från kinesiska monopolkapitalistiska företag är öppen och fri, men om det verkligen blir ett mål, så skulle kineserna förmodligen snabbt och lätt kunna tillfredsställa kraven från FSF.org och FSFE.org givetvis.

  Min egen Huaweitelefon är full med störande totalitär skit som ständigt vill uppdateras, som jag inte kan avinstallera. Den kan säkerligen inte installeras med öppen och fri Linux-distro heller, men visst vore det utmärkt om det gick. Då skulle ju ex. inte Librem5-utvecklingen behövas.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here