DN, USA-regimens språkrör i Sverige?

30
3173

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Med tanke på DN:s publiceringar i olika internationella frågor. Bättre språkrör för USA:s aggressivitet mot andra länder och demoniseringa av betydligt fredligare Kina och Ryssland – finns det? Jag har nyss gjort ett antal kommentarer under ”Ifrågasätt” på DN till dels Anna-Lena Lauréns artikel om Navalny-fallet och dels en artikel på DN Debatt DN Debatts ”Den kinesiska ambassaden försöker skrämma till tystnad”


Denna artikel för ett år sedan med författarens titel ”DN, USA-regimens språkrör i Sverige” kommer från Karl Wang, pensionerad It-tekniker i Kina. Jag har bett Karl om källor för hans bedömning av Huaweis tekniska överlägsenhet. Han svarar initialt ”Det är allmänkunskap bland ingenjörer inom IT&T genom att vara påläst när det gäller utvecklingen under många år, inte bara några enstaka källor. USA saknar helt jämförbar teknologi, de enda andra är Nokia och Ericsson, men även dom ligger efter. Jag skall försöka söka efter några källor som inte är tekniskt avancerade.”

* Observera att artikeln skrevs före Peter Wolodarskis artikel i DN, som diskuterades i en bloggartikel igår eftermiddag.
Det är författaren som är ansvarig för artikeln, inte redaktören.


DN, USA-regimens språkrör i Sverige

Få kan väl ha undgått att journalister Cissi Vallin kommer att åtalas för grovt förtal [1]. Oavsett om det blir en fällande dom eller inte är det glädjande att rättsväsendet nu börjar ta tag i det råttbo av förföljelser, förtal, trakasserier och ofta rena lögner som journalister länge har kunnat fritt ägna sig åt.

Förtal är inte bara något som kan utföras på sociala medier, det är förtal även om det framförs i tal, på gatan, eller i media, och även om det är sant. Här gäller inte obegränsad yttrandefrihet. Vad som är mer intressant är om och hur rättsväsendet kommer att agera mot förtal av folk, folkgrupper, företag och och nationer, och förtal som drivs av politiker och stora media, vilket nu är vanligt. Alltså att media repeterar förtal och lögner av politiker.

USAs nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton anklagade nyligen Kina för att stjäla teknologi, medan Kinas ambassadör Du Wei avfärdade det som förtal [2].

Problemet USA har är att Kina ligger åtminstone 10 år före resten av världen och USA när det gäller teknologi. Allt trojkan Trump, Bolton och Pompeo kan gör är att göra vad dom gör bäst, sprida förtalsrykten, vika distribueras genom svenska media och språkrör som Bonniers, Schibsteds och statliga media, vilka fungerar som den amerikanska propagandamaskinens kanaler in i Sverige. Kina ligger helt enkelt så långt framme att det inte längre går att bygga ett modernt 5G telenät utan dom. Trump har krävt att USA skall utveckla sin egen 5G teknologi men det går inte. Dom klarar det inte.

Endast Ericsson och Nokia kommer i närheten av Huawei, men även dom är i en beroendeställning till Huawei. USA har nästan ingenting alls att komma med i teknologiväg.

Kina ligger åtminstone 10 år före USA i sin teknologiutveckling. Anledningen är dels att Kina har en enorm lokal marknad på 20% av värdens befolkning, dels att man har har en grundläggande princip att lyssna på användarna och snabbt anpassat sig efter deras behov och önskemål, dels att nästan varenda beslutsfattare i både företag och offentliga sektorn är ingenjörer, och att den offentliga sektorn har arbetat på att stötta teknologiutvecklingen, inte reglera och begränsa den som i väst och Sverige. Vad finns det för anledning för Kina att stjäla amerikansk omodern och förlegad teknologi. Cui Bono. Vad Kina och Huawei verkligen gör ar bara att hålla ett öga på hur långt efter USA ligger med teknologin.

Det är även intressant att iaktta att för 50 år sedan drevs Sverige av ingenjörer, ingenjör var Sveriges topp-yrke med högsta status och respekt och dessutom välbetalt, medan Kina drevs av ofta outbildade ideologer. Sverige blomstrade medan Kina förföll i inre konflikter. Kulturrevolutionen den mest kända. Idag är situationen omvänd, Kina drivs av ingenjörer och blomstrar medan Sverige drivs av outbildade och okunniga ideologer och Sverige förfaller i interna konflikter precis som en gång Kina.

Vad som händer när det gäller teknologin är detta, och jag har själv varit med och arbetat så i över 50 år. När man skall skapa något, kanske ett mjukvaruprogram, då letar man rätt på alla liknande produkter och studerar hur dom har gjort. Sedan bygger man något nytt som är ändå bättre. Man kopierar inte, för då har man ju inte lyft sig över den nivå man kopierar och inte gjort några förbättringar eller innovationer. När en biltillverkare skall konstruera en ny bilmodell köper man upp ett exemplar av alla liknade bilar från konkurrenterna, demonterar som, och studerar i detalj hur dom har konstruerat sin bil, och bygger sedan en ännu bättre bil. När en arkitekt skall designa en byggnad studerar han hur andra arkitekter ha gjort, och gör något ännu bättre. Samma sak med mobiltelefoner eller datorer. Detta är helt normalt inom all teknologi. Det är inte en fråga om stöld, varken moraliskt eller juridiskt. Det är det accepterade normala.

Bill Gates - Photo: Dfid.gov.uk, CC BY 2.0
”Speaking ahead of the Gates Foundation’s Living Proof project launch with One International, the couple discussed their experience working on vaccines, malaria, education and reproductive health as well as the challenges of innovation, measurement of aid and the foundation’s role in developing countries”. – Bill Gates – Photo: Dfid.gov.uk,
CC BY 2.0

Ett typexempel är Microsoft. Dom har nästan aldrig utvecklat något själva, utan nästan alltid, ofta helt lagligt, kopierat från andra. DOS hette egentligen QDOS och utvecklades av företaget Seattle Computer Products, Windows Explorer kopierades från en produkt av en fristående utvecklare omkring 1984, Lotus 123 kopierades till MS Excel, Multimate blev MS Word, Persuation blev MS Powerpoint, osv.

MS arbetade sedan, ofta med hjälp av USAs regering, med att hota och trakassera alla som kunde konkurrerar med dom. Pirate Bay hoten får tjäna som exempel på USAs metoder. [3,4,5,6] Ett flertal konkurrerade operativsystem till Windows stoppades på samma sätt av USA under hot. Det var inte förrän Linux började utvecklas som det blev ändring. MS kunde helt enkelt inte spåra upp och hota tiotusentals anonyma utvecklare som arbetade gratis och inte kunde spåras och därmed inte hotas.

USA och deras företag har förlorat på att gå andra vägen. Man har försökt utveckla monopoliserad teknik och sedan bildligt kört ner den i halsen på användarna.

Apple är ett annat typexempel. En läsplatta demonstrerades för mig i en elektronik affär i Jiefangbei i Kina fem år innan Apple lanserade sina smarta telefoner och läsplattor. Operativsystemet var en Linuxvariation. Apple kopierade konceptet och mycket skicklig marknadsförde det. Det är inte olagligt. Pekskärmen fanns redan 1976 i CDCs Plato projekt för datastyrd undervisning. Jag använde den själv.

DN, som har etablerat sig som USA-regimens främsta språkrör i Sverige, skriver om att Huawei har stulit och kopierat amerikansk teknik [7]. Lägg då fram bevisen DN, och förklara hur ett företag kan bli motiverat att stjäla teknik som är föråldrad och underlägsen deras egen. USAs teknologinivå ligger idag många år efter Kinas, och det går inte att bygga moderna 5G nätverk utan Huaweis teknologi idag. Däremot håller Huawei reda på vad konkurrenterna gör, det är helt normal marknadskunskap och tillåtet.

Att Huawei har rekryterat personal är helt sant och det är helt normalt i teknologisektorn över hela världen [7], företag konkurrerar om de bästa hjärnorna, och så skall det vara. När Ericsson slängde ut hundratals kompetenta ingenjörer när man lade ner tillverkning och utveckling, vad förväntar man sig, att dom skall stå med mössan i handen utanför dörren och be att få bli städare? Företag över hela jorden tävlar om de bästa ingenjörerna, och USA har varit en av de största rekryterarna. Man har varit så aktiva att rekrytera svenska ingenjörer ibland att svenska myndigheter har lagt sig i för att stoppa dom. Svenska ingenjörer är gravt underbetalda räknat i köpkraft och behandlas dåligt av arbetsgivarna. Konkurrens är inte en frivillig valbar verksamhet.

Svenska teleföretag har redan stora installation med utrustning från Huawei. Tekniskt är det ungefär som att köpa ett viss bilmodell, det gör det ganska krångligt eller omöjligt att köpa reservdelar eller uppgraderingar från en annan biltillverkare. Troligtvis har den nya lagen varit en respons efter hotelser från USA, men skulle lagen börja tillämpas för att stoppa Huawei kommer det att bli otroligt dyrt och Sverige kommer att få ett tredje klass kommunikationssystem, och det kommer att hämma hela samhällsutvecklingen och ekonomin.

En annan teknisk problem är att alla leverantörer bygger in en massa extra finesser i sina system, två Huawei-växlar kommer att fungera vida bättre med vandra än med en växel av ett annat fabrikat. Det kommer att fungera, men endast till standard, och kunderna får inte tillgång till många funktioner och finesser.

Den nya lagen, vilken teoretiskt innebär att staten kan förbjuda svenska företag att köpa kinesisk teknologi, som DN skriver om [8] pekar mycket tydligt på en sedvanlig utpressning från USA som vi tidigare sett [3,4,5,6]. USA är desperat och till nästan varje pris stoppa Kina och mest Huawei. Allt det kommer att leda till, om det används som ett vapen mot Kina, är att Sverige kommer att halka än längre efter i det internationella konkurrensen och får undermåliga system, och det kommer att negativt påverka hela samhällsutvecklingen, som redan är svårt belastad och skadad av massinvandringen av analfabeter och lågutbildade som nu måste försörjas.

Trots all prat om att den svenska ekonomin är ”urstark” är den i verkligheten i dåligt skick, och det gör Sverige mycket mottaglig för USA hot och påtryckningar. Det går ju inte en vecka utan att vi får höra om kommuner som riskerar konkurs på grund av massinvandringen och skenande kostnader för att ge bidrag till stora invandrargrupper som är analfabeter eller lågutbildade. Det skulle vara lätt för USA att skada svensk ekonomi och samhälle med sanktioner, vilket vi hör om var vecka nu när det gäller USA.

Svenska regeringen sitter i en mycket prekär situation, faller man undan för USAs hotelser och blockerar Huawei skadar man det svenska samhället svårt, gör man det inte riskerar man att USA skadar det svenska samhället svårt. USA tar som bekant inga hänsyn alls av något slag.

Allt som den amerikanska härskande trojkan Trump, Bolton och Pompeo i desperation skruva upp volymen på propagandaflödet alltmer genom DN, MSM och statliga svenska media hör vi knappas något från Kina annat än dementier. Sverige är inte så viktig, och Kina vet sin styrka. USA skadar sig mest själv, och kanske även drar Sverige med sig i fallet.

Referenser.

[1] https://www.svt.se/nyheter/inrikes/cissi-wallin-jag-ska-bli-atalad-for-grovt-fortal
[2] https://www.rt.com/news/467638-china-bolton-accusations-slander/
[3] https://www.svt.se/nyheter/inrikes/usa-pressade-svenska-regeringen-hot-om-sanktioner-bakom-fildelarrazzia
[4] https://www.expressen.se/nyheter/usa-hotade-sverige-med-sanktioner/
[5] https://www.svt.se/nyheter/inrikes/usa-pressade-svenska-regeringen-hot-om-sanktioner-bakom-fildelarrazzia
[6] https://torrentfreak.com/sweden-threatened-with-trade-sanctions-by-the-us-over-the-piratebay/
[7] https://www.dn.se/ekonomi/svenskkoppling-i-nya-utredningar-av-huawei/
[8] https://www.dn.se/ekonomi/ny-lag-kan-bli-vapen-mot-huawei-i-5g-striden/

Föregående artikelHögerprofil: ”Sverige är ett våldsamt klassamhälle” – Är högern vimsig eller vad sysslar de med?
Nästa artikelIngen verklig uppgång i USA:s ekonomi – rekordhög arbetslöshet
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

30 KOMMENTARER

 1. Ett monopoliseringstänkande har länge dominerat i USA, däri har Karl Wang helt rätt. Detta har uppmärksammats bl.a. av ekonomerna Michael Hudson och Dean Baker. Den sistnämnde har speciellt haft patentmonopolen inom läkemedelsindustrin som tema.

  USA hade tänkt sig att bomba Irak till grus och aska och därefter monopolisera återuppbyggnaden som skulle finansieras med Iraks egen olja som stulits från dem. USA:s jättar inom energisektorn och infrastrukturbyggnad skulle få ensamrätt till hela kalaset. I dessa tecken började det hela när Paul Bremer var ståthållare i Irak, men sedermera lär det mesta ha kommit av sig även om världens största ambassad som skulle övervaka arbetet fortfarande finns kvar i Bagdad.

  Det Karl W. säger leder osökt tankarna till Nokia som skapades av geniala ingenjörer men sedan kvaddades av tekniskt okunniga chefer som Jorma Ollila. Det mest märkliga för Nokias del var att en person från Microsoft lyckades ta över bolaget och köra det i botten. På vilka vägar kom denne chef in i bolaget, var det bara talets gåva han besatt, eller hade han beskyddare som hade givit honom ett uppdrag att sänka bolaget.

 2. Gedigen analys med väl underbyggd empiri…,

  ”Idag är situationen omvänd, Kina drivs av ingenjörer och blomstrar medan Sverige drivs av outbildade och okunniga ideologer och Sverige förfaller i interna konflikter precis som en gång Kina.”

  Hela inlägget är fullt av subjektivt tyckande. Trist.

 3. Angående åtalet om förtal mot Cissi Vallin och Virtanens eventuella skuld väller beskyllningar fram från båda hållen i hög samtalston där man försöker övertyga genom röstläget, Varför inte avvakta att rättsväsendet får reda ut vad som verkligen skett?

  metoo är på riktigt. Det har alltid förvånat mig att män varit så omedvetna om situationen.

  Brita Hännestrand

  • Den större bilden är att media och bloggar har varit rena parallella domstolsväsendet där människor hängts ut, skändats, förtalats, förföljts, beskyllts, hämnats på, fördrivits, spridits falska rykten om, och till och med drivits i döden. Det har funnits åtskilliga fall där kvinnor erkänt eller avslöjats med att använda uthängningar för revansch i ren svartsjuka eller hämnd efter att kanske ha blivit dumpade. #metoo var lynchmobbens och bödlarnas bila som det kom att användas. Om det kommer att finnas tillräckligt bevis för att fälla Cissi Vallin får väl domstolen avgöra, och vi kan bara vänta. Vad som är viktigt är att samhället markerar mot denna våg av virtuella ”avrättningar”, för att inte säga lynchningar, genom att någon dras inför domstol . Att skipa rättvisa är en uppgift för rättsväsendet, inte mobben.

  • Menar du män i största allmänhet Brita? Inga kvinnor Brita? Är medvetenhet om ”situationen” en könsfråga i första hand?

 4. Dråpslag efter dråpslag
  För minst ett kvartssekel sedan slussade USA sina ingenjörer i civil produktion till militär. De sista hemtillverkade TV-apparaterna överläts att framställas i Japan och Korea och sedan Kina. Därefter hemdatorer och telekom, etc. Här hemma plockade Ericsson, vår ledande industri, bokstavligen ner skylten med början av detta sekel. Sverige övergick till, att som Stig Malm så sant sa, tjäna pengar på pengar. Huvudsakligen i en finanssektor som med en neoliberal ”oberoende riksbank” trissat upp bostadspriserna fem-tio gånger i en enorm skuldfälla (bostadslån tillhör skandalöst nog de ”tjänster” som backar upp ”vår höga BNP”.) Industrin utsåld till Finland, Tyskland, Kina, etc.
  USA:s militärindustriella komplex med alla sina skattefinansierade ingenjörer då? Dem som skulle garantera USA militär världshegemoni. Här kom dråpslaget med Putins tal 1 mars 2018. Sensationella nya ryska super-sonic-vapen lovade att göra alla försök till amerikansk ”first strike capability” obsoleta. Inklusive flottan av hangarfartyg. Ett försprång som, mellan skål och vägg surt erkändes, inte skulle kunna hämtas in under överskådlig framtid. Under detta självmordscenario återstår inte mycket annat än allahanda sabotage, blockader, bromsa dollarfallet och ”war by proxy”. Hålla grytan kokande med värvade u-landsextremister, gränslös invandring av dess offer, Me Too-spektakel och Prideparader.

 5. Guy Coste informerar mig ”Karl W har skrivit om de verkliga säkerhetsbristerna i dominerande usonisk programvara.
  Jag har av en slump stött på den här artikel från 2016, som tycks antyda att ”säkerhetsbristerna” i Androids kärna i själva verket är medvetna öppningar för spionageverktyg.
  Om så är fallet har USA verkligen skjutit sig i foten genom att tvinga Huawei att utveckla egna operativt system och program, ty fler kommer troligen att följa efter.
  Mvh, Guy

  US Hackers’ Carnival Shows China’s Strength in Cyberspace Protection
  TECH 12:50 15.08.2016 https://sptnkne.ws/sGuZ

  • När jag skrev detta byggde jag det inte på några ”källor” jag läst i veckan, utan 100% på rent personlig insikt, kunskap och erfarenhet efter sådär 50 år i yrkesverksamhet, som baserats på en ganska gedigen grundutbildning och vidareutbildning. Samtliga amerikanska system har inbyggda ”vulnerabilities”, även kallade ”bakdörrar”. Amerikansk lag kräver detta, under hot om omkring 25 års fängelse för den ansvarige. Som regel ligger bakdörrarna inte i systemets ”kernel”, kärnan som får allt att fungera, utan i apparna som Play Services, Play Store, osv, vilka inte kan raderas utan att ”roota” systemet, alltså ta bort de spärrar som skyddar dom från att avinstalleras. Kerneln innehåller serier av mjukvarurutiner, dom kan liknas vid en musikspelare, du laddar 10 stycken av din favorit, kanske Evert Taube, men om någon tar sig in i spelaren kan dom byta ut eller lägga till en sång av Louis Armstrong. Om en säkerhetsfunktion använder en viss mjukvarurutin inom kerneln, och någon byter ut den rutinen mot en annan, då fungerar inte säkerhetsfunktionen längre. Den möjligheten finns i alla system, oberoende om det är Windows, Linux (Android), Apple eller något annat. Det är så NSA arbetar, man använder systemets uppdateringsfunktion. Det är därför Snowden säger att han kunde ta sig in i vilket system som helst med en knapptryckning. Dessa nya säkerhetssystem gör precis vad du gör när fel musikstycke spelas, du tar bort det och återställer musik till va du vill ha. Dom ”lyssnar” alltså vad som händer, vad rutinerna ”spelar”, och om dom hör ”fel melodi”, då rättar dom till det.

   • Karl W, ”Samtliga amerikanska system har inbyggda ”vulnerabilities”, även kallade ”bakdörrar”.” Det är ett väldigt grovt påstående. Vad bygger du detta på? Vad är definitionen på ett amerikanskt system? Vidare ”Amerikansk lag kräver detta, under hot om omkring 25 års fängelse för den ansvarige.” Vilken lag är det du hänvisar till? Har någon blivit anklagad eller dömd för detta?

    • Kan det vara CALEA som Karl W tänker på? I så fall kan följande text vara av intresse, från 47 U.S. Code § 1002. Assistance capability requirements:

     ”(b) Limitations
     (1) Design of features and systems configurations.
     This subchapter does not authorize any law enforcement agency or officer—
     (A) to require any specific design of equipment, facilities, services, features, or system configurations to be adopted by any provider of a wire or electronic communication service, any manufacturer of telecommunications equipment, or any provider of telecommunications support services; or
     (B) to prohibit the adoption of any equipment, facility, service, or feature by any provider of a wire or electronic communication service, any manufacturer of telecommunications equipment, or any provider of telecommunications support services”.

     Kar W – Är detta det du avser?

    • H2, ja din naivitet gällande USA:s spioneri är ju lite rörande! Vi som är i IT-branschen är dock inte lika godtrogna! Det här med ”bakdörrar” har ju varit allom känt i årtionden och spioneriet likaså!

     • H2 Sant, men det är regeringarna som sysslar med spioneri, inklusive den svenska, inte företagen. USA är ett undantag där det är välkänt att CIA bygger i spionvara i nästan all elektronisk utrustning. Den byggs inte in inom företagen som regel, utan utrustningen fångas upp under leveransen och transporten efter det har lämnat företaget och CIA och NSA installerar spionvaran.

    • Ursäkta mitt direkta och argsinta sätt att uttrycka mig, men man blir regelrätt rejält förbannad över naiviteten och okunnigheten i Sverige, eller kan det vara så att det rör sig om USA betalda propagandatroll som dyker upp på trådarna. Det är väl ändå allmänkunskap att USA har tusentals lagar som möjliggör avancerad övervakning och avlyssning. Är NSA och CIA okänt?
     https://www.aclu.org/other/nsa-spying-americans-illegal
     https://www.uscourts.gov/statistics-reports/wiretap-report-2012
     Glöm samtidigt inte att statliga organ som Pentagon eller NSA och CIA inte behöver några domstolsbeslut för att avlyssna i praktiken.
     https://tcf.org/content/report/reining-warrantless-wiretapping-americans/
     https://www.law.cornell.edu/wex/electronic_surveillance
     FISA, Foreign Intelligence Surveillance Act och Patriot Act är bara små exempel. I slutända struntar staten i allt och i hemlighet avlyssnar ändå, för det går inte att kolla. Skitsnack undanbedes bestämt. Med ”amerikanska system” menas allt som USA har kontroll över, direkt eller indirekt, även om det skrivs i Sverige. Jag talar ofta om den teknologiska degenerationen i Sverige, hur landet och allt fler av dess innevånare alltmer förfaller i teknisk analfabetism och blir rent av funktionshindrade i det avseendet. Hur kommer det sig att allt fler tycks helt sakna förmågan att själva använda något så enkelt som en sökmotor utan hela tiden måste förlita sig på en ”snälla – hålla handen” attityd. USAs spion och övervakningsverksamhet sägs sysselsätta över 3 miljoner anställda, och räknas inte som ”law enforcement” utan ”nationell säkerhet”, vilket betyder att dom i realiteten inte behöver följa några lagar eller ens konstitutionen. Sedan arbetar dom ofta utanför USAs jurisdiktion, i helt laglöst land. Ett par andra länkar.
     https://www.ethnews.com/australia-passes-law-allowing-government-access-to-encrypted-messages
     https://www.pcworld.com/article/2835052/fbi-director-calls-for-greater-police-access-to-communications.html
     https://www.aclu.org/other/nsa-spying-americans-illegal
     https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_the_United_States
     Vi som är kompetenta och erfarna i IT vet detta, vi vet även hur det fungerar.

    • Några fler länkar. Det är lag i USA på att möjliggöra avlyssning, så all USA utrustning måste ha bakdörrar för att rätta sig efter dom lagarna.

     http://www.globaltscmgroup-usa.com/ref/wiretapping/
     The contracts or licenses by which the state controls telephone companies often require that the companies must provide access for tapping lines to the security services

     http://www.thefullwiki.org/Wiretapping
     The contracts or licenses by which the state controls telephone companies often require that the companies must provide access for tapping lines to the security services

     https://en.wikipedia.org/wiki/Communications_Assistance_for_Law_Enforcement_Act
     To amend title 18, United States Code, to make clear a telecommunications carrier’s duty to cooperate in the interception of communications for Law Enforcement purposes, and for other purposes. The U.S. Congress passed the CALEA to aid law enforcement in its effort to conduct criminal investigations requiring wiretapping of digital telephone networks.

  • Många undrar kanske hur Huawei fått fram sitt system HarmonyOS, eller Hongmeng i Kina (Jag tror det betyder ”den röda drömmen” 红梦). Med undantag av vissa delar och appar som ägs av Google, till exempel Playstore, Gmail, Playservices, osv, så är Android GNU öppen källkod som fritt kan användas och kopieras. (GNU= Gnu Not Unix). I princip kunde Huawei, helt lagligt, kopiera Android, skala bort eller bygga om allt som Google ägde, och använda det under annat namn. Nu är kineserna lite smartare än så. Man byggde Harmony, på samma principer som Android, men det kan köras på alla system, inklusive en PC, kylskåpet eller väckarklockan. Det går 60 gånger fortare, och kan köra alla Googles Android program som finns både på Playstore och otaliga andra platser. Det sägs även kunna köra iOS appar. Systemet kan naturligtvis inte koppla upp till varken Googles Playstore eller Apples Appstore utan deras tillstånd. Men i verkligheten finns alla dessa appar redan på andra håll på webben. För den som är nyfiken, vad finns inne i en Google Android app. Ladda ner vilken ni vill. Namn.apk Byt sedan ut .apk mot .zip så den heter namn.zip. Öppna den i vilket zip program som helst, som 7Zip. Inte underligt jänkarna är riktigt byxis nu, och därför lättade man omedelbart på sanktionerna. Android är från 2003 och iOS från 2007, vilket betyder att dom är rena urtidsödlorna som borde varit utdöda för länge sedan i den snabbt föränderliga mjukvaruindustrin. Vad det lutar åt nu är att Harmony kommer att ersätta både iOS och Android, och Google och Apple kommer att under licens från Huawei bygga in egna bitar till egna variationer (forks). Det är därför jag säger att Huawei ligger åratal för USA i teknikutvecklingen. Harmony kommer att bli öppen källkod och därmed gratis.

 6. Man kan göra en hel del reflexioner om detta. Exempelvis:
  Kina har fler patent än USA. Kan detta vara en indikation på Kinas tekniska ledning, eller finns det anledning att betvivla kvaliteten på patenten? Jag antar i alla fall att patent och ”stöld av intellektuell egendom” inte hänger ihop, för stjäl man en idé (som väl redan är patenterad, vissa företag sprutar väl ut patent på varenda liten pryl) tar man väl inte egen patent på den sedan?

  Angående teknisk efterblivenhet under Maos tid så minns jag när jag råkade ratta in Radio Peking på en gammal radio, och det var just den dagen när sändningen inleddes med att den första kinesiska satelliten spelade ”Östern är röd”. En prestation av världens största u-land omkring 1970. Och nu är ju Kina i toppen vad det gäller rymdfart.

  Angående Ericsson så gick firman in i ett skede av ständiga omorganiseringar från 1980-talet, och det fick väl många att tappa sugen, och ekonomerna trängde delvis undan teknikerna i ledningen. Men man hade tjänat en hel del i marknads- och produktutveckling genom statligt samarbete, som med Televerket i Ellemtel (ta den berömda AXE-växeln!). Och Nordiska Mobiltelefonnätet gjorde väl en del för att lyfta fram Sverige och Finland som ledare i den här nya tekniken. Asea jobbade ju också nära staten, och man kan väl säga att det svenska, liksom det kinesiska exemplet, visar på värdet av samarbete mellan stat och företag.

  • Antalet patent ensamt är ingen indikation på ledning, antal och kvalitet är det. Visst finns det skräp-patent, men det är inget tvivel om att Kina leder världens kapplöpning i teknologi, och dom drar ifrån. Bara Huawei har investerat USD 600 miljoner fram till 2018, och bara under 2018 USD800 miljoner i utveckling. USA spenderar på krigsrustningar. Inget tvivel om att Huawei ligger på toppen i att kontrollera teknologin genom patent, men faktiskt, Ericsson ligger inte så långt efter. Huawei är så dominant att jag sett att någon ibland påstått att dom kontrollerar utvecklingen, även om det inte är helt sant. Det går inte längre att bygga ett 5G system utan att betala Huawei för licenser, men liknande gäller även andra företag men i mindre utsträckning. Kina anses ha en ledning på 35%. Det gäller alltså patent, och därmed kontroll, över grundläggande funktioner i ett 5G nätverk som inte går att undvika. Utan dom blir det inget 5G system. Sådant är normalt i teknologi industrin. Apple lär till exempel betala Qualcomm USD 4.5 miljarder i licenser för att använda deras patenterade teknologi i Apple telefoner. Hur man än vrider och vänder på det kommer Huawei att bara raka in pengar från 5G utbyggnaden, oavsett vilket företag som bygger systemet och var det byggs. Det gäller även i USA.

  • ”samarbete mellan stat och företag”. Det var inte bara det. Sverige var till kulturen ett ingenjörsland, ingenjörer var toppyrket som alla ville bli, hade det högsta status och respekt, högskolorna hade tre till fyra gånger sökande till antalet platser. Alla landets toppjobb var ingenjörer, och ingenjörerna var de bäst betalda. När jag studerade till ingenjör var en av lärarna pensionerad LM Eriksson (Ericsson numera) ingenjör, och han berättade. Först, för dom som inte var med. Skulle man ringa från Stockholm till Göteborg fick man beställa ett samtal och ange länden, säg tre minuter. Sedan fick man sitta och vänta vid telefonen till telefonisten ringde tillbaka efter kanske 20 minuter till en timme och sa ”Varsågod, Göteborg klart, tre minuter”. Efter tre minuter klipptes man av. Det var ju vad man beställt. Om TV sändes från Stockholm och nästa program skulle komma från Göteborg, då blev det tio minuters paus för att ”vända länkarna”. Det var manuellt. ”Länkarna” var mikrovågslänkar, torn med en parabolantenn på vardera sidan. Helt manuellt bytte man plats med sändare och mottagare. Hur som helst, Televerket ville utöka kapaciteten till Göteborg och ringde upp ingenjörerna på LM Eriksson och undrade vad dom kunde erbjuda. Siemens hade ett system med 30 kanaler. 120 kanaler svarade ingenjörerna på LM Eriksson. Han berättade: ”Sedan satte vi oss i fikarummet och sa Vad F*n gör vi nu”. Det fanns inget sådant system, men vi byggde ett. Ingenjörerna bara ”visste” vart framtiden pekade och vilka möjligheter som fanns, 10 till 15 år framåt. Nu är det ekonomer, jurister och politiker, och deras horisont är nästa kvartalsrapport, eller som bäst årsrapport. Dom har noll begrepp om teknologisk verklighet. Allt skall nu vara grundat på ideologier som feminism, värdegrund, lika värde, utjämning, osv.

 7. Det du Karl W skriver ”När en biltillverkare skall konstruera en ny bilmodell köper man upp ett exemplar av alla liknade bilar från konkurrenterna, demonterar som, och studerar i detalj hur dom har konstruerat sin bil, och bygger sedan en ännu bättre bil.”
  Det var exakt det som är grunden för LM Ericsson. Lars Magnus Eriksson hade en reparationsverkstad där han reparerade Bells telefoner såg bristerna och gjorde en bättre kopia, så starten/grunden av LM Ericsson skapades av en ”kopierings stöld”. I ”samarbete mellan stat och företag” vill jag nämna statliga Vattenfall&ASEA(del avb ABB), statliga Televerket& LM Ericsson mm.
  Den tekniska kunnandet styrka och bredd som fanns på 60, 70, och 80-talet kommer aldrig att kunna återskapas nu när staten har övergivit utbildningen och vi ser förfallet med privatiseringen av grund och gymnasieskolorna där betygsinflation råder.

 8. Det försåtliga nyspråket breder ut sig. ”Regim” används i massmedia om diktaturer, länder där man inte väljer regering i allmänna val och där oppositionen förbjuds och skjuts när den protesterar. Länder som Nordkorea, Kuba och Iran. USA´s regering är säkert korrupt, liksom vår, men den är ingen regim. Noam Chomsky, AOC mfl bedriver fritt sina kampanjer, utan att kastas i fängelse.

  • Tyvärr är du ute och cyklar.

   Regim kommer från det forna diplomatspråket franska (Lexis, Larousse 1992, régime 1/5 régime politique: regeringsform, monarki, republik osv.) och betecknar en stats styrelseform.
   NE, s 465, 1994. regim 1 en stats konstitutionella, politiska, ekonomiska och sociala organisation.

   Att västkapitalism/imperialism och dess lydiga medier/megafoner använder ordet för att smäda ”misshagliga” regeringar är att våldföra sig på språket, i syfte att hjärntvätta allmänheten i en pågående konflikt.
   Att det sväljs är om något ett tecken på kunskapsdekadens.

   Att ironiskt bruka samma ord i smädande syfte som beteckning på de plutokratier som härskar över världen sedan mycket länge och dessutom smädar såväl sina motståndare som sina mindre presentabla lakejer, är ett sätt påminna om verkligheten.

   Ditt försök att leka språkpolis ställer dig solklart i plutokraternas hejarklack.

  • Saruman I landet Sverige får man inte välja regering, man får rösta på ett förutbestämt urval av partier, precis som i Sovjet, partierna driver sedan partiets politik och utser regeringen, folket har inget inflytande på besluten och kan inte avsätta en oduglig regim. I Kina väljs och utses lokala ledare vid olika tidpunkter, inte i allmänna val samtidigt. Detta för att lokala frågor är mycket olika. I ett elektor system, liknande till USAs president, väljs Kinas riksdag, Nationalkongressen, som sedan utser Politbyrån, Utskottet och alla tunga befattningshavare vilka sedan skall följa folkviljan i var fråga. Oppositionen finns i var sakfråga, men inte i allmän partiideologi utan pragmatiskt. I Sverige används ordet ”regim” i nedsättande och smädande avsikt mot alla stater som inte underordnat sig USAs globala politik och makt.

 9. I USA är det tydligt att det finns en ”Deep State” med mycket makt som styr i skuggorna! Och det är som att ha en regim! I Sverige har vi en liknande situation är S-partiet identifierar sig som staten! Att kalla regeringen och dess vasallpartier i Sverige som liknar en regim har alltså stor bärighet!

  • USA passar begreppet ”regim” för de valda är helt styrda fr[n Den Djupa Staten med propaganda, ekonomiska krafter och politiska mord. De som väljs i USA är bara styrda marionetter för de verkliga makthavarna.

 10. När ska DN och Voododarski, Winarsleski, Sharia-anski, skriva om USA-regimens stundande kollapse, undrar många.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here