Varför sitter Navalny i fängelse i Ryssland?

12
3049

 

Ja, det man undra. USA, Sverige och EU säger alla att han bör släppas. Men han har dömts för brott som skulle leda till fängelsestraff i alla de länder som vil att Navalny ska släppas fri. Hyckler i kvadrat! Men inte bara det. Övriga länder gör det kanske för vara USA till behag. Inte rättvisan eller demokratin till behag. Domen ska kanske överklagas. Jag noterar att han inte döms för upprepade överträdelser av demonstrationstillstånd som ändring av marschväg efter beviljat tillstånd etc. Bör man helt tiga om det. Varför rapporterar man inte om etablerade ryska oppositionspolitiker? Se under ”Relaterat”

När hör ni våra medier nämna om Navalnys brott? Tacksam tips på länkar så kan jag lyfta fram det.

Här en liten sammanställning, som jag delvis återgivit tidigare på bloggen. Återgivet av Jyrki Seppälä på Aktuell världspolitik.

Översättning av Larisa Eriksen.


Navalny dömd för bedrägeri i stor skala samt förtal.

Brottmål mot Alexej Navalny

1. Den 10 maj 2011 inledde Rysslands utredningsutskott ett brottmål mot Alexej Navalnij enligt paragraf 3, stycke 165 i den Ryska strafflagen (för vållande av avbräck utan tecken på tillgrepp). Enligt brottsutredningen tvingade Navalnij, när han var rådgivare till Kirovs guvernör Nikita Belykh, under perioden 2009 till 2010 ”genom bedrägeri och missbruk av förtroende” skogsföretaget State Unitary Enterprise ”Kirovles” att ingå ett ogynnsamt kontrakt för leverans av virke med ”Vyatskaja Skogsföretag”. Förlusterna beräknades till 1,3 miljoner RUB. Den 10 april 2012 lades ärendet ner på grund av brist på brottsrekvisita, men den 29 maj återupptogs det igen på order av Rysslands utredningsutskott.

Den 31 juli 2012 omvandlade Rysslands utredningsutskott anklagelsen mot Alexej Navalnij enligt paragraf 3, stycke 33 och paragraf 4, stycke160 i den Ryska strafflagen (organisering av förskingring av andras egendom i särskilt stor skala). Enligt utredningen från 2009 jobbade Alexej Navalnij på frivillig basis som rådgivare åt Kirovregionens guvernör Nikita Belykh och organiserade egendomsstölden av skogsföretaget State Unitary Enterprise ”Kirovles”. Efter att ha satt sig i maskopi med direktören för skogsföretaget ”Vyatskaja Skogsföretag” Peter Ofitserov och generaldirektören för skogsföretaget ”Kirovles” Vyacheslav Opalev och organiserade försäljningen av mer än 10 tusen kubikmeter skogsprodukter till underpris. En förundersökning som gjordes i december 2010 uppskattade Kirovregionens ekonomiska avbräck till 1,3 miljoner rubel.

Den sammanlagda värderingen av skadan överstiger 16 miljoner rubel.

Den 18 juli 2013 beslutade ”Leninskij tingsrätt” i Kirov, efter en prövning av ärendet att Alexej Navalnij och Peter Ofitserov är skyldiga och dömde de till fem respektive fyra års fängelse. Den 16 oktober 2013 ersatte Kirovs regiondomstol fängelsestraffen med villkorliga domar. Den 8 februari 2017, efter en omprövning av ärendet, bekräftade ”Leninskij tingsrätt” i Kirov denna dom.

2. Den 14 december 2012, på begäran av generaldirektören för den ryska avdelningen av ”Yves Rocher”, Bruno Leproux, inleddes ett mål mot bröderna Alexej och Oleg Navalnij. De anklagades för bedrägeri när de ingick ett avtal mellan Bolaget med begränsat ansvar ”Huvudprenumerationsbyrån” (bröderna Navalnijs bolag) och ”De automatiserade sorteringscentren”, som är en filial till ”Den ryska posten”, där Oleg Navalnij (Alexejs bror) arbetade som chef för departementet för interna utskick.

Enligt utredningen begick bolaget med begränsat ansvar ”Huvudprenumerationsbyrån”, grundat av bröderna genom det cypriotiska företaget ”Alortag Management Ltd”, ett tillgrepp av 55 miljoner rubel från bolaget med begränsat ansvar  (aktiebolag) ”Yves Rocher Vostok” 2008-2011, med vilken det ingick ett avtal för transporten av varor. Enligt utredningen levererades ”Yves Rochers” tjänster till en uppblåst kostnad och via en mellanhand, eftersom ”Huvudprenumerationsbyrån” inte hade den materiella och tekniska basen för detta.

Den 29 oktober 2013 lämnade Ryska federationens undersökningskommitté in en slutlig anklagelse om förskingring mot Navalnij-bröderna på mer än 26 miljoner rubel från företaget ”Yves Rocher”. Den 12 november lade Basmannys tingsrätt i Moskva beslag på brödernas räkenskaper och egendom på begäran av utredningen. Den 19 december 2014 bad åklagaren i ”Yves Rocher”-målet att man skulle döma Alexej och Oleg Navalnij till nio respektive åtta års fängelse. Den 30 december 2014 förklarades Alexej och Oleg Navalnij skyldiga till bedrägeri och penningtvätt. Oleg Navalnij dömdes till tre och ett halvt år i en allmän regimkoloni, och Alexej Navalnij dömdes till tre och ett halvt års villkorligt. Högsta domstolen fastställde sedan domen.
https://www.kommersant.ru/doc/4379155

3. Enligt presstjänsten i Rysslands utredningsutskott har ett brottmål inletts mot Alexej Navalnij gällande artikeln om bedrägerier i särskilt stor skala. Byrån anser att Navalnij har spenderat 356 miljoner rubel av de totalt 588 miljoner rubel som getts som donationer från olika individer. Pengarna har använts för personliga ändamål , inklusive förvärv av personlig egendom, materiella värden och betalning av kostnader, inklusive rekreation utomlands. ”Den huvudsakliga utredningsavdelningen för Rysslands undersökningskommitté har samlat in tillräckliga uppgifter för att på grundval av dessa kunna inleda ett brottmål mot Alexej Navalnij och andra personer på grund av brott enligt paragraf 4, stycke 159 i den Ryska federationens strafflag (bedrägeri i särskilt stor skala).

Denna paragraf föreskriver ett straff på upp till tio år i fängelse. Enligt utredningen samlades donationer för 588 miljoner rubel in för behövande, av olika, av Navalnij kontrollerade ideella organisationer. Listan över organisationer inkluderar Navalnijs egen Antikorruptionsfond, mediafonden ”Årets femte säsong” , Fonden för organisering och samordning av skyddet för medborgarnas rättigheter, Fonden för juridiskt stöd för medborgarna och Fonden ”Shtab” för skyddet av medborgarnas rättigheter.
https://www.kommersant.ru/gallery/4637640#id1998120

4. Domaren Vera Akimova fann Alexej Navalnij, vid en förhandling vid Babushkinskijdomstolen i Moskva, skyldig till förtal mot veteranen från det stora patriotiska kriget Ignat Artemenko. Åklagaren bad domstolen att ge Alexej Navalnij böter på 950 tusen rubel.
Ett straffrättsligt förtalsmål inleddes den 15 juni 2020. Anledningen var uttalandet av Alexej Navalnij om deltagarna i videon från RT-kanalen till stöd för ändringarna av konstitutionen. Bland deltagarna i videon, som publicerades den 2 juni, var Ignat Artemenko. Alexej Navalnij kallade i sina sociala nätverk människorna som deltog i videon för förrädare och ”korrupta lakejer”.
Alexei Navalny beordrades att betala böter på 850 tusen rubel i ett förtal.
Navalnijs försvarare lämnade in ett överklagande, men domstolen avslog detta och beslutade också att avbryta perioden för husarrest från den 30 december 2014 till den 18 februari 2015. Med hänsyn till den avtjänade domen kommer Alexej Navalnij att tillbringa två och ett halvt år i fängelse. Navalnijs försvarare planerar att överklaga domstolens beslut.
https://www.kommersant.ru/doc/4702676

Relaterat
Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Navalny och förräderi.
Ännu en rättegång mot Navalny – varför rapporterar inte de svenska och tyska medierna om hans smädelser?
Amnestys samvetsfånge Navalny: “Muslimer är kackerlackor”
Sant eller falsk? Putin hävdar att Navalny samarbetar med USA och att Kreml inte ligger bakom påstådd förgiftning.
Ny sanktionsdriven EU-allians med Navalny påminner om hur västerländsk nykolonialism hjälpte till att förstöra Ryssland på 1990-talet.
Vad tycker Rysslands utrikesminister idag om Navalny och Ukraina – mycket öppenhjärtig intervju.
Gav Tysklands försvarsministerium hotfull order till svenska laboratoriet att hitta Novichok i Navalnys kropssvätskor?
Ryssland tillbakavisar hot om sanktioner och söker samarbete med Tyskland om Navalny-fallet.
Denna artikel i Anti-Spiegel OPCW-rapporten ger ingen bekräftelse på Navalny-förgiftning.
Gav Tysklands försvarsministerium hotfull order till svenska laboratoriet att hitta Novichok i Navalnys kropssvätskor?

Föregående artikelBiden avslutar inte Afghanistan-kriget, han privatiserar det: Specialstyrkor, Pentagon-entreprenörer, underrättelsetjänsten ska finnas kvar
Nästa artikelFinns en ledare för en ny multilateral världsordning? Gissa vem?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Varför sitter Assange i ett hög säkerhets fängelse utan att begått ett enda brott medan den dömde lurendrejaren Navalny blivit cause celebre bland de exceptionella skiten som styr väst? Kan någon expert spinnare spinna nåt om varför det förhåller sig till på det viset, tro?

 2. Moskva-åklagare förordar att Alexey Navalnys politiska operationer stängs av innan eventuella domstolsavgöranden om extremism

  De allierade av oppositionsfiguren Alexey Navalny kommer att förbjudas att hålla möten, visas i statsmedier eller delta i val i Ryssland tills en domstol avgör om den politiska gruppen är en ”extremistisk organisation”.

  På måndagen meddelade åklagare i Moskva att de skulle kräva att Navalnys kampanjhuvudkontor upphör ett antal av dess kärnverksamheter medan anklagelser övervägs. Tidigare denna månad väckte tjänstemän ett ärende inför domare i den ryska huvudstaden och hävdade att grupperingen offentliggjorde ”extremistiskt” material, inklusive uppmaningar till upplopp och deltagande i obehöriga protester.

  Navalnys antikorruptionsfond, som redan är registrerad som en ”utländsk agent” av landets justitieministerium, som rapporterar att den har kopplingar till finansiering från utlandet, utvärderas också som en del av förfarandet, men har ännu inte fått ett liknande upphävande . År 2019 kom utrustningen att granskas av statliga utredare, som lanserade en sond på 15 miljoner dollar i medel som påstås tvättas genom sina konton. Sedan, i december förra året, började en ny utredning om huruvida Navalny själv hade spenderat 4,8 miljoner dollar, som ursprungligen samlades in för kampanjer, i ”personliga syften”.

  Den senaste förhandlingsrundan, som inleddes på måndagen vid Moskvas tingsrätt, kan leda till att Navalnys allierade faktiskt förbjuds att lägga fram kandidater eller visa logotyper och paroller. Andra organisationer som har fått ”extremistiska” beteckningar inkluderar den så kallade Islamiska staten och talibanerna.

  Säkerhetsåtgärder har enligt uppgift stärkts runt byggnaden där domstolen äger rum, bakom stängda dörrar. Jurister överväger också begränsningar som införts för studentpublikationen DOXA online, som anklagas för att ha uppmuntrat minderåriga att delta i obehöriga protester till stöd för Navalny. Fyra av dess redaktörer är nu effektivt i husarrest och får inte kommunicera med någon annan än deras juridiska team.

  På frågan om det kommande fallet på måndag insisterade Kreml-talesmannen Dmitry Peskov på att det inte handlade om presidentens administration. ”För det första kommenterar vi aldrig domstolsbeslut”, sa han. ”För det andra finns det inget domstolsbeslut ännu, så det finns inget att kommentera på något sätt.”

  Förra veckan organiserade Navalnys anhängare en serie sammankomster som hölls i städer över hela Ryssland för att kräva Navalnys frisläppande från fängelset, där han avtjänar tid för att bryta mot villkoren för en avstängd dom som avkunnats för bedrägeri. De obehöriga sammankomsterna, för närvarande förbjudna enligt Rysslands Covid-19-lagar, hölls bland rapporter om att aktivistens hälsa försämrades. Han meddelade den 31 mars att han skulle inleda en hungerstrejk och krävde att han skulle få tillgång till läkare efter eget val för smärta i ben och rygg. Som i många länder är det inte vanligt att ryska fångar väljer sina egna läkare.

  Trots att de lockade nästan en halv miljon signaturer online och uttryckte intresse för att delta, visade sig bara en bråkdel av de förväntade folkmassorna på dagen och händelserna var i stort sett fredliga. Endast isolerade sammandrabbningar rapporterades mellan demonstranter och polis, varvid huvuddelen av gripandena enligt uppgift ägde rum i St Petersburg, som såg några av de mest våldsamma episoder under liknande protester som hölls efter att Navalny greps i januari.

  Efter demonstrationerna sade fängelsekampanjen i ett uttalande att han skulle avsluta sin hungerstrejk och avslöjade att han faktiskt hade sett av privata läkare innan de ägde rum.
  https://www.rt.com/russia/522133-navalny-political-operations-suspension/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

 3. Det måste vara något galet med det ryska rättsväsendet. Var dröjer åtalet mot Navalny för landsförräderi ? Han har blivit tagen på bar gärning för samröre med utländsk underrättelsetjänst.

  En komisk detalj vid de senaste demonstrationerna i Moskva och St Petersburg var hur demonstranterna nästan sprang in på polisens bussar, som skolelever på vårutfärd. Det såg ut som om de uppmanats därtill av sina Soros-handledare. För att få till statistiken om ”stort antal gripna av polisen”.

  Samtidigt ignorerade västmedia -som vanligt – de större och från polisens sida mycket brutalare aktionerna mot demonstranter i Berlin. Polisen i Berlin som sägs ha kapitulerat i kampen mot de kriminella ligorna tog ut sin hämnd mot fredliga demonstranter. Brutalt pucklande på vanligt folk med batonger och mycket välplanerat bortförande samtliga som kunde uppfattas som demonstrationsledare. Bland dem en känd polis ! Hans budskap var att polisen ständigt överskrider både lagen och poliseden de svurit. Strängt förbjudet och ett ohyggligt brott, inte sant ? Men droger kan var och en inhandla i parken framför den lokala polisstationen. Ett bagatellärende när folket skall underkuvas, vilket är målet.

  • Ja, den ryska rättsväsendet borde ha funnit Navalny skyldig till landsförräderi för länge sedan. Vid verkställandet skulle världen fått lite mindre västmediernas tinnitus framkallande skrik och kakofoni om Navalny hit och dit.

   Västländers poliskår använder sig av ”demokratiska batonger” mot helt fredliga demonstranter därför rapporterar inte västmedier om övervåld eller brott mot mänskliga rättigheter. Demokratiska batonger används för att banka demokrati på västländers medborgare. Vad kan vara fel med på demokratisk vis misshandla helt vanliga oskyldiga demonstranter? Dessutom är västländer polisstater. Att polisen går bärsärkagång på vanliga oskyldiga demonstranter är helt i sin ordning således. Vid behov kan man banka demokratin på västländers medborgare genom att inkalla nationella gardet för demokrati står över alla och allt, eller hur?

   Europeiska städer där polisskåren bankade demokrati på helt vandliga oskyldiga demonstranter flera gånger om:
   1. Paris
   2. Berlin
   3. Barcelona
   4. London
   5. Rome
   6. Amsterdam
   7. Aten

   Demokratiska batonger bankar huvuden för att säkra de 1 procentens regim och makt mot de 99 procentens.

   https://www.globalresearch.ca/illusion-democracy-government-rich-even-richer/5735026

 4. Ska man förlita sig till SVT Public Service finns två politiker i Ryssland. Möjligen tre.
  En som heter Navalny och som framstår som mycket viktig för framtidens Ryssland.
  Den andra politikern är Vladimir Putin och som bör betraktas som något mycket avskyvärt.
  Den tredje skulle möjligen kunna vara utrikesministern Sergej Lavrov men som ämbetsman? möjligen går bort från sammanhanget?
  Kvar finns då att Ryssland påverkas av endast två politiker om man ska tro SVT Public Service.

  Vill dock påpeka jag inte alls tar till mig så förenklade föreställningar.
  SVT Public Service borde propagera mindre och informera mera.

 5. En liten undran om människovärde.
  Navalnyi och Assange har troligtvis inte behandlats exemplariskt någon av dem.
  Men…. Proportionerna?
  Det är ett djävla hallå för att Navalny inte kan träffa sin personliga läkare???
  Skulle det bli samma hallå om de på Guantanamo ville träffa sina personliga läkare?
  Assange kommer kanske att Dömas felaktigt av någon domstol.
  I Turkiet sitter 3000 journalister arresterade av politiska skäl och 500.000 har avskedas från statliga jobb av samma skäl.
  Är proportionerna rimliga?

 6. För oss som följer rapporter även från ryska medier tycker jag denna artikel och kommentarer visar hur det oberoende och opartiska programföretagen SVT och SR arbetar med information och tolkningen av ett Sändningstillstånd.
  När har våra skattefinansierade utlandskorrespondenter i Ryssland och hemmavid såsom Bert Sundström, Elin Jönsson, Carl Fridh Kleberg, Maria Persson Löfgren för att nämna några av de mest framträdande någonsin rapporterat om detta? Rätt gissat, inte alls.
  Borde det inte vara straffbart för ett programföretags journalister och ansvariga chefer att selektera och kanske ännu mer undanhålla information genom att avstå från en så självklar arbetsmetod som att höra båda parter? Hur ska du och jag annars kunna ta ställning till sakfrågan? För en domstol gäller just denna viktiga princip innan dom. Vad skulle hända om en domstol agerade på samma sätt? Jo precis som med detta inlägg ”Varför sitter Navalnyj i fängelse i Ryssland” avslöjar. Förlorat förtroende. Och det räcker med ett enda sådant fall.
  Men varför? Är det fel på universitetens medieutbildning? Är det så enkelt att programföretagen är en del av det psykologiska försvaret? Säkerhets- och underrättelsetjänsten? Och känner gemene man om det?(Tidningen Journalisten 2003)
  Det demokratiska samhällets styrelseskick som Sveriges regering och riksdag tolkar det har beslutat att det rikstäckande programföretaget ska ge oss övriga ”den allsidiga information som vi behöver för att kunna orientera oss i världen.” Men när blev begreppet världen och ”omvärlden” synonymer?
  När ”omvärlden” och dess apologeter avgör vad som ska redovisas från den övriga och verkliga världen (160 länder) vad blir då resultatet? Jo, exakt som i fallet ”Navalnyj”. Den skandalösa fadäsen med Arkadij Babtjenkos påhittade mord i Ukraina och ett utpekande av Rysslands underrättelsetjänst är ett annat då inte bara svensk och ”omvärldens” media utan till och med UD:s Margot Wallström fick byxorna neddragna.

  Charlotta Friborg (ansvarig utrikeschef på SVT)
  ”Vår roll är att rapportera och granska, göra skeendet mer begripligt men givetvis också att vara tydliga när människor, även presidenter, far med osanning.”

  2020-10-14 gick SVT ut med en kampanj om saklig journalistik. På frågan om varför SVT genomför denna kampanj svarade man: ”Det är ett sätt att väcka debatt om källkritik och mediernas roll i samhället.
  ”Vi slår ett slag för ett grundläggande samhällsbehov, den sakliga journalistiken, oavsett om det är SVT eller annan seriös medieaktör som står för den.”
  Att döma av GP:s artikel om Aleksej Navalnyj och egna erfarenheter stundar ett sisyfosarbete.

 7. Navalny sitter i fängelse för att han är en skurk och bedragare i första hand och i andra hand för sina nazistiska böjelser som faktiskt anses vara kriminellt i de flesta länder förutom Ukraina!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here