Ännu en rättegång mot Navalny – varför rapporterar inte de svenska och tyska medierna om hans smädelser?

30
2610

Denna artikel Ytterligare en rättegång mot Navalny – varför rapporterar inte de tyska medierna? av den tyske journalisten Thomas Röper har publicerats i Anti-Spiegel.

Ja, varför rapporterar inte heller svenska medier om denna andra rättegångsdag? Jag har kollat DN,SvD, Aftonbladet och Expressen samt sökt på Google.

Thomas Röper

Ännu en rättegång mot Navalny – varför rapporterar inte de svenska medierna?

En annan rättegång mot Navalny ägde rum i Ryssland på fredagen 5 februari. Det handlade om förtal, som faktiskt borde bli en hit för de tyska medierna. Men det finns knappast några rapporter om processen i Tyskland.

I Ryssland är segern över nazistiska Tyskland fortfarande helig och en sann folkfest varje år. Jag har redan rapporterat om det, du kan läsa mer om det här. Victory Day, 9 maj, är den viktigaste nationella helgdagen i Ryssland och miljoner är på gatorna. Ryssarna håller upp sina veterans minne, varje skolbarn kan fortfarande berätta var deras far-far-farföräldrar var i kriget eller var de dog.

Detta är bokstavligen heligt för ryssar, för seger kämpades för till en kostnad av 27 miljoner människoliv, vilket lämnar djupa ärr i ett samhälle.

Så det gick inte bra i Ryssland när Navalny förolämpade en 94-årig veteran som framträdde på en video till stöd för de konstitutionella ändringarna förra året. Detta ledde till en anklagelse mot Navalny för ärekränkning och rättegången ägde rum på fredagen.

Vid rättegången framträdde Navalny inte som de västerländska medierna skulle vilja skildra honom. Han mobbade i rättssalen, upprepade sina förolämpningar, misshandlade vittnen verbalt och blev nästan utvisad från rummet. Rysk TV rapporterade om det i programmet ”Veckans nyheter” och jag översatte rapporten .

Början på översättningen:

Navalny har fått sin första riktiga fängelsestraff. Han provocerade fram det under lång tid och slutligen uppnådde han det. Av hans hysteriska beteende i domstolen kan man se att han till slut inte trodde att domen skulle bli som den blev eftersom rättsväsendet behandlade honom så liberalt och inte straffat hans upprepade brott mot lagen. Han trodde förmodligen att han var okränkbar och dessutom hade tyskarna också skämt bort honom.

I Tyskland kördes han genom landet som en statsgäst i en motorkaravan, vilket antagligen gav honom en ny känsla av hans egen betydelse och till och med exklusivitet. Du skildrade honom som en slags ”ledare för den ryska oppositionen”, vilket är fel.

Han har inga idéer, ingen kreativ upplevelse, inget riktigt folkligt stöd.

Återigen förolämpade han veteranen från det stora patriotiska kriget och kallade honom en ”docka”. I det land där den 9 maj är den viktigaste semestern är det oförlåtligt. Och i folks ögon är Navalny nu dockan. Dockan i Västs händer.

När det gäller förolämpningen mot en veteran från det stora patriotiska kriget ägde den första utfrågningen om förtalet fallet den 5 februari. Navalny uppförde sig frånstötande där. Istället för att helt enkelt be om ursäkt för veteranen fortsatte han att verbalt misshandla den gamle mannen.

Förresten, få tänker på det, men Navalny och hans folk, tillsammans med veteranerna, förolämpar också minnet av det stora patriotiska kriget och segern. Jag vet inte om detta händer spontant eller medvetet, men i själva verket är de redo att radera den ryska kulturella koden, att ”rensa” våra minnen, att omkoda vårt folk, trots allt finns det inga människor utan minne. Om det inte finns något folk finns det inget land. Det är här de dras. Marken har inget värde för dem. Du är ett annat lags fanklubb. Inte vår.

En rapport från vår reporter.

Egentligen spelar det ingen roll vilken dom som utfärdas mot Navalny i händelse av förolämpning mot veteranen, eftersom Navalny uttalade sig själv genom sitt beteende hela dagen på fredag.

Diplomater var återigen närvarande vid rättegången, som i den tidigare rättegången om upphävande av den tillfälliga domen. Den här gången kom sekreteraren för den franska ambassaden Joan Jures och hans brittiska kollega Belle Andrew Richard.

(Anti-Spiegel-Redaktörens anmärkning: Det faktum att en fransk diplomat har kommit är värt att nämna eftersom det inte fanns någon representant för Frankrike bland de tio eller så europeiska observatörerna vid Navalnys rättegång om hans prövning. Anledningen kan vara att det var ett franskt företag som vid tid lämnade in ett bedrägeriklagomål mot Navalny, vilket ledde till hans övertygelse )

Den tilltalade Alexei Navalny var personligen närvarande i rättssalen. Han togs från interneringscentret ”Sailor Rest”. Offret, den 94-årige Ignat Artemenko, en krigsveteran, hade nyligen genomgått en operation. Han kunde inte delta i domstol – han deltog på video. Han är en av dem som deltog i en video till stöd för antagandet av de konstitutionella ändringarna sommaren 2020. Efter att videon släpptes beskrev Alexei Navalny deltagarna som ”nyttiga idioter” på sin sociala mediesida.

(Anmärkning från översättaren: Detta är en väldigt grov översättning, det ryska ordet vi talar om är uttryckligen stötande, men det finns ingen lämplig tysk översättning. ”Användbara idioter” får känslan bäst, men inte alls fullständig )

Det bör bara noteras för att Navalny idag säger att han inte kommer ihåg under vilka omständigheter detta hände. Men internet glömmer ingenting.

Ignat Artemenko, 94, blev sjuk efter att ha hört om dessa ord. Strax därefter inledde den utredande myndigheten brottmål för förtal. Och på fredagen hamnade det i domstol. Den dagen verkade det som om Navalny tappade sin mask och han började visa den verkliga vem han var.

Under hela rättegången förolämpade han oupphörligt veteranen och vittnen, avbröt domaren och skrek runt. Han avlägsnades nästan från rättssalen. Oppositionen kallade återigen deltagarna i videon om ändringsförslagen ”användbara idioter” och beskrev uttalandena från veteranen om hans erfarenheter i striderna under andra världskriget som löjliga.

Ignat Artemenko bar en mask hemma. Navalny började håna: ”Sluta håna den äldre mannen, låt honom ta av sig masken, annars ser han inte slutet på processen.” Navalny skrek att han inte skulle göra sig skyldig och blev mer oförskämd. Han kallade den gamle mannen en docka. Han ropade att processen var tillverkad: ”Ni tog en farfar och satte medaljer på honom för att genomföra denna hemska rättegång. Jag hatar dig! ”

Ignat Artemenko kände sig dålig efter det och han var tvungen att avsluta anslutningen. Navalny fortsatte att håna: ”Jag sa att ni, släktingarna, kommer att kväva denna farfar på natten. Det är ett otäckt scenario. Ni behövde en farfar som skakar sina medaljer här! ”

När förhöret med veterans barnbarn började blev det fulare. Navalny ropade till barnbarnet: ”Din farfar uppfostrade en prostituerad som säljer sin farfar.” Det var hans svar på barnbarnsfrågan om varför Navalny inte bara bad veteranen om ursäkt.

Krigsveteranen Ignat Artemenko föddes 1926 i den vitryska byn Vilyachenko. Våren 1942, då byn var under tysk ockupation, blev han en länk till en partisan-grupp. Snart överlämnades han till nazisterna av en bybor, han skickades till fängelse, flydde med transporten och slutligen slutade han med partisanerna. Från 1944 tjänade Artemenko i Röda armén, sedan i den sovjetiska armén.

Under rättegången frågade Navalny Artemenko spottande vad de vitryska partisanerna skulle göra med dem som stjäl deras pensioner och byggde palats åt sig själva. Han hänvisade till Putins påstådda ”palats” i Gelendzhik, som – vi minns – i verkligheten visade sig vara ett oavslutat hotell.

I detta sammanhang skulle man naturligtvis vilja ställa en motfråga: Vad skulle de vitryska partisanerna, som såg nazisterna utplåna judarna, säga till någon som utbringade ”den första skålen för förintelsen” för skojs skull?

Ja, han försöker glömma detta fula faktum från Navalnys biografi, men det fungerade inte. Det var han som gjorde detta skämt på en fest i redaktionskontoret för oppositionstidningen The New Times. Till och med den israeliska tidningen The Jerusalem Post skrev om det hemska faktum. Navalny bad aldrig om ursäkt för det.

Det är värt att komma ihåg att innan Navalny som en liberal oppositionell var han nationalist. Parollen ”Inga pengar för Kaukasus!” var hans uppfinning.

(Redaktörens anmärkning: ryska nationalister är mycket entusiastiska över hur stort deras land är, men de störs av det faktum att landet inkluderar många – inte ens europeiska – etniska grupper. För dem är symbolen för detta Kaukasus, som de tillhör vill klippa statliga medel )

Redaktörens anmärkning: ryska nationalister är mycket entusiastiska över hur stort deras land är, men de störs av det faktum att landet inkluderar många – inte ens europeiska – etniska grupper. För dem är symbolen för detta Kaukasus, som de tillhör vill klippa statliga medel )

Han verkade gilla att en etnisk grupp kallades ”svarta åsnor” i debatter. ( Översättares anmärkning: “Schwarzärsche” är en blank term som används av rasister på ryska för alla sydlänningar )

Sedan deltog han i de ”ryska marscherna” och gick till och med med i deras organisationskommitté. Förresten kallade han judar ”smutsiga judar” vid den tiden. ( Översättarens anmärkning: Det ryska ordet ”жид” är inte bokstavligen översättbart, men översättningen ”Filthy Jew” passar i den mening det används i. Det är, enligt min vetskap, den mest nedsättande termen för judar som talar ryska måste erbjudande )

Senare sa hans rådgivare tydligen till honom att han var tvungen att dra sig tillbaka, annars kunde han förlora supportrar. Och sedan började Navlny att agera annorlunda, bara typiskt för en rysk liberal. Han började kämpa mot krigets minne.

Obs! Med de bästa avsikterna kan jag inte översätta följande delar av artikeln. Jag är djupt ovillig att översätta hur Navalny gjorde narr av barn som hittades i massgravar, mördade av nazisterna och några andra uttalanden från Navalny från det förflutna. Det finns saker som jag helt enkelt inte vill skriva, inte ens om jag ens översätter dem. Därför kommer jag att fortsätta att översätta artikeln efter dessa uttalanden.

Ett slående exempel på Navalnys anhängares okänslighet är den mobbning som utförts av Navalnys anhängare efter rättegången mot Artem Ignatenkos barnbarn. Information omm denne  hans familj publicerades på Internet och de utsattes för en ström av hot och övergrepp. Det händer inte i Ukraina och inte i de baltiska staterna – i Ryssland hotas och förolämpas en man som stod upp för sin farfar, en krigsveteran. Vad tycker du om det? Detta är det land som Navalny och hans anhängare vill bygga.

Allt detta var så chockerande, även för traditionella regeringsmotståndare och Putin-kritiker, att till exempel Grigori Jawlinski sa helt otvetydigt om Navalny: ”Varken Navalny eller de omkring honom är intresserade av det brutna ödet för folket som kallats för icke godkänt demos (folk) och befann sig bakom galler (det räcker att komma ihåg löften om ekonomisk ersättning från Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter för arresteringen). De förespråkar medvetet kriminellt utnyttjande av minderåriga för politiska ändamål.

Som enda ledare tänker Navalny bara på sig själv och förstör alla möjligheter för koalitioner. Alla måste själva bestämma om de ska stödja Navalny som politiker. Men man måste förstå att ett demokratiskt Ryssland, respekt för människor, frihet, ett liv utan rädsla och utan förtryck är oförenligt med Navalnys politik. De är i grunden olika saker. ” (Anmärkning d. Översatt: Jawlinski är en hård motståndare till Putin som till och med diskuterades som en möjlig Jeltsin-efterträdare för 20 år sedan, men inte längre spelar en roll i västerländska medier eftersom han definitivt är västlig och liberal, men på intet sätt transatlantisk )

Många journalister, statsvetare och publicister har nyligen skrivit att attityden gentemot Navalny skulle ha varit helt annorlunda – och inte bara för domstolen – om han helt enkelt hade bett om ursäkt till Artemenko.

Men saken är att Navalny inte kan göra det. Han tänker bara inte så. Under alla sina år av offentlig verksamhet har han aldrig skrivit eller sagt något om Victory Day. Han bryr sig inte om segern och människor, bryr sig inte om veteraner. De är ”Sowok”, ”Watnik”, ”Putinister”, inte människor. Sonderkommandos normala logik. ( Redaktörens anmärkning: Sowok och Watnik är nedsättande termer för människor i Ryssland som har positiva minnen från ”gamla dagar” eller ”kommer från byn.” till tyskar och inte bokstavligen kan översättas kan bara klassificeras grovt )

Föregående artikelDen största krisen i kapitalismens historia – kamouflerad som en Covid-hälsokris
Nästa artikelUSA försöker hindra vänsterns valseger i Ecuador
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

30 KOMMENTARER

 1. Det Ryssland måste göra:

  1) Portförbjuda västerländska ”diplomater”. Envisas de med att försöka komma in ändå så ska de sättas på näst bästa flygplan till de västerländska hålor de kröp ifrån.

  2) Avskummen och landsförrädaren Navalny ska få sitta på livstid för förräderi.

  3) Västs propaganda medier såsom BBC ska förbjudas sända från Ryssland.

  https://www.strategic-culture.org/news/2021/02/08/navalny-and-treason/

  Tydliga markeringar tack! Klart kommer det ojas och ojas av västpolitiker. Och sen då?

 2. Man undrar ju om korkskallen Navalny någonsin funderat på att Ryssland idag inte funnits om nazisterna vunnit kriget? Men den här typen av nynazister är knappast begåvade vilket hela ”förgiftningscirkusen” visade! Hade han inte varit användbar för västmedias propaganda hade denna dåre behandlats på samma sätt som en annan tok, nämligen Zirinowski som det inte gullas med i västmedia! Zirinowski är ej användbar för västpropagandan eftersom han förordar hårdare tag mot just västvärlden. (Det ryssarna skulle göra för att ”straffa” den hybris som råder i västvärlden vore att välja Zirinowski som president)…Fast så dumma är inte väljarna i Ryssland, förhoppningsvis! Intressant är att fulmedia ”väljer” att inte visa Navalny som han är i verkligheten..Det skulle väl helt förstöra den skönmålade bilden man vill visa upp och då skulle hela ”projektet” gå i stöpet!

 3. Jag skrev just under ”Ifrågasätt” i DNPeter Wolodarski: Putins senaste drag vittnar om rädsla
  ”En annan rättegång mot Navalny ägde rum i Ryssland på fredagen 5 februari. Men svenska media tiger om den. Vid rättegången excellerade Navalny i smädelser mot en 94-årig veteran i kriget mot nazismen, och dennes barnbarn. (https://www.anti-spiegel.ru/2021/weiterer-prozess-gegen-navalny-warum-berichten-die-deutschen-medien-nicht/) Navalny videofilm där han säger ”Muslimer är kackerlackor” tiger man om liksom beläggen för att Navalnys rapport om ”Putins palats” är osaklig, och beläggen för att samtalet med en förment FSB-agent är en förfalskning. Varför?”

  • Kommentaren har tagits i DN

   ”Hej ,

   ”Efter att våra moderatorer granskat en av dina kommentarer, har du fått kommentaren borttagen.

   Den har tagits bort med motiveringen:

   Kommentaren tas bort då Dagens Nyheter inte tillåter länkar i kommentarer till t.ex. sociala medier samt icke officiella eller allmänt erkända sidor. Exempelvis nyhetssidor som inte är anslutna till det pressetiska systemet.”

   Jag postade den genast igen, men tog bort länken till ”Anti-Spiegel”. Får se hur det går.

  • Den där tråden på DN är verkligen pinsam. Enbart personliga påhopp och löjliga tillmälen. Propagandakramarna gräver gångar långt under sandlådenivå.

   Det är faktiskt rent märkligt att högerkrafterna agerar så amatörmässigt. Någon normalt funtat människa borde dom ju iallafall kunna vaska fram, men icke.

   Sedan undrar man vad som hänt med Sveriges journalister. Kan det vara så illa att allihop vägrar att undersöka en så uppenbar bluff som den om kalsongmannen bara för att inte riskera sin karriär?

   Såg nu i DN att Anna-Lena Lurèn, förlåt, Laurén, som varit mest drivande i Navalnyj-bluffen har nominerats till Årets journalist i Finland!!!!! My god!

 4. Brådskande

  1. sälla sig till Kalsongs journalisternas sällskap med Ekdal, Helmerson och A Lindeberg
  2. djupdyka och utföra grävande (kalsongs)journalistisk – börja företrädesvis i Polen

  • EU:s noggranna plan- och försöken att offentliga tillrättavisa Ryssland i fallet Navalny, av Josep Borrell och Ann Linde misslyckades totalt.
   https://russian.rt.com/world/article/830484-rossiya-mid-borrel-es-porka
   https://www.rt.com/russia/515015-borrell-moscow-visit-fallout/

   Idag har situationen förändrats dramatiskt. En bra illustration är hur Ryssland har svarat på kritik mot bakgrund av Alexey Navalny-fallet. Tidigare, när man konfronterades med liknande situationer kring Yukos (en kollapsad oljegigant som bedrägligt förvärvades av oligarker på 1990-talet), Pussy Riot eller någon annan fråga, försökte Moskva rättfärdiga sina handlingar för västerländska felfinnare med hjälp av sin egen argumentation.
   Nu är det annorlunda. Västs kritiska kommentarer ignoreras antingen eller förlöjligas.

   • https://www.rt.com/russia/515015-borrell-moscow-visit-fallout är en läsvärd kommentar.
    Uppenbarligen har Ryssland nu tillräcklig backning i Asien för att anse sig ha råd att äntligen signalera att ”övernog är mer än nog”, ”dra till pepparn växer” (Lavrov skulle aldrig tappa fattningen och säga ”dra åt helvete!”).

    Det må vara farligt, världspolitiskt sett, men det är ett mycket välkommet drag. I internettermer motsvarar det ”mata inte trollen” och det kommer att destabilisera ”Väst”s gängse fantasilös propaganda.

    Återstår att se om den ryska ledningen kommer att vidta diskreta åtgärder som dock tar ordentligt skruv.
    Att exempelvis följa kontraktsvillkoren till punkt och pricka är mycket användbar under lämpliga omständigheter och exempelvis påpekar Oilprice.com att nivån på gaslagren i Tyskland är på ovanligt låg nivå för årstiden.
    https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Germanys-Gas-Storage-Depletes-Fast-Amid-Lower-Gazprom-Flows.html
    https://oilprice.com/Energy/Natural-Gas/Why-Gazprom-Cut-Gas-Supply-To-Europe-Amid-Rising-Prices.html

    Oil Price skriver inte det med jag undrar om Ryssland möjligen kan ha dels låtit bli att öka flödet till Ukrainas transitrör, dels strypt flödet i Blue Stream till den kontrakterade nivån, så att Turkiet inte kan vidareexportera överskottet.

    Tidigare har Ukraina påståtts nalla gas, och kölden vore anledning till att göra det igen. Obetalda räkningar är dock giltiga skäl till att strypa leveranser, så Ryssland kan förmodligen hävda att det bara sänder den gas som är kontrakterad för transit till EU; kommer den gasen inte fram får EU klaga på Kiev, inte på Moskva.
    Det råder just nu brist på transportkapacitet för LNG och Qatar prioriterar Asien, där priserna är högre.
    https://oilprice.com/Energy/Natural-Gas/Qatar-Loses-Interest-In-Europes-LNG-Market.html
    Det kan bli svettigt för EUs regeringar om kylan fortsätter och gaslagren töms med risk för ransonering till den gasuppvärmd bostadssektorn, för att kunna prioritera den livsviktig elframställningen.
    https://oilprice.com/Energy/Natural-Gas/Whats-Next-For-Very-Volatile-Natural-Gas-Markets.html

    Hela det europeiska elnätet kan säcka ihop om den gaseldade kapaciteten inte kan användas vid förbrukningstoppar en vindstill dag utan sol. Jfr. https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Europes-Unforeseen-Renewables-Problem.html
    Jag vet dock inte om det finns tillräckligt många kol- eller oljeeldade kraftverk i malpåse och tillräckliga kollager för att kunna köra dem en längre tid. Kol och Olja finns det gott om men även där är frågan om frakt- och hamnkapaciteten räcker när ”alla” plötsligt behöver mycket mer än senast.
    Svaren kommer på alla dessa punkter om kylan fortsätter att bita runt norra halvklotet.

 5. Thomas Röper sade sig ha ägnat aktuella nyheter endast ett förstrött intresse fram till Ukraina-krisen 2014. Boende i St Petersburg, ”jag älskar staden”, då han såg vad de tyska medierna rapporterade, blev han så förbannad att han satte sig ner och skrev en bok ”Ukraina-Krise” på 900 sidor där han gjorde rent hus med krigslögnerna. Förlaget bantade ned texten till 660 sidor och den blev en framgång, fem stjärnor på tyska amazon.

  Därefter startade han sin blogg anti-spiegel.ru där han framförallt tar fasta på den tyska rapporteringen av rysk politik och annan världspolitik. Han har skrivit en bok om president Putin och gett ut årsböcker som speciellt tar sikte på propagandaorganet Der Spiegel. ”Spegel, spegel på väggen där, berätta för mig vem den största lögnaren är”.

  • Jan, boken om Ukraina har fått hela 16 recensioner och 33 personer har betygsatt den. Det är inte så vanligt att alla ger 5 stjärnor men så är fallet för denna bok
   Han har också gett ut en bok om Putin där runt 60% ger författaren högsta betyg. Bland de riktigt negativa klagas det på extremt många tyska skrivfel. Exempel nedan
   Positiv: Andere Sichtweise auf die Dinge bekommen und nicht blind glauben, was die westlichen Medien/Propaganda schreiben.
   Negativ:1. Rechtschreibung und Buchstaben falsch gesetzt häufen sich extrem.
   2. Dubiose Quellen: z.B. häufig erwähnte Doku “Präsident”. Außerdem werden Interviews zitiert, die auf Russija 1 von russischen Journalisten geführt, veröffentlicht wurden.

   Onekligen kan man fundera på om denne Thomas Röper är tysk. Det var väl Tage Danielsson som myntade något i stil med att Utan tvivel är man inte riktigt klok?

 6. Att monopolkapitalist nummer två helt saknar stöd stämmer naturligtvis inte.
  Han har väl ca 1%-14% stöd i Ryssland. https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Alexei_Navalny_presidential_campaign#Opinion_polls

  Monopolkapitalet gillar nog att ha Navalny som slagpåse i Ryssland och i världen, precis som de gillade Trump som slagpåse. På så vis kan vänsterns partier mörkas i medierna och monopolkapitalisternas guld tryggas från reformer som fördelar Rysslands rikedomar mer rättvist.

  Flera av vänsterns partier i Ryssland verkar dessutom vara intelligenta nog att gå samman och bli en enad bred vänsterkraft mot Putin och i den lär Navalny knappast platsa. Han utgör enbart monopolkapitalets avledningsmanöver, i min mening.

  • ”Att monopolkapitalist nummer två helt saknar stöd stämmer naturligtvis inte.
   Han har väl ca 1%-14% stöd i Ryssland. https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Alexei_Navalny_presidential_campaign#Opinion_polls

   Varför länkar du till LÖGNpedia, till en tabell från 2017?? Vet du inte att vi befinner oss i 2021?

   Navalny popularitet, studie av Levada centrum:
   Trots betydande fokus från västerländska och ryska medier sedan han blev sjuk i vad han hävdar var en statssponsrad förgiftning förra året, verkar Navalny ha misslyckats med att bli en politiker som kan förena oppositionsrörelser mot Kreml.
   Efter månader, att knappt ha varit borta från rubrikerna misslyckades en förväntad studie i december för Moskvas protestledare. Endast tre ryssar av hundra valde aktivisten som en politiker som de litar på. Som en del av undersökningen frågades också 1 607 respondenter vem de skulle rösta på om presidentval hölls i morgon. Undersökaren rapporterade att 39 procent sa att de skulle stödja den sittande presidenten Vladimir Putin, medan höger LDPR-ledare Vladimir Zhirinovsky fick 6 procent av den teoretiska rösterna. Navalny och kommunistfiguren Gennady Zyuganov lockade 2 procent vardera.
   Artkel är från 3 feb 2021 14:40
   https://www.rt.com/russia/514504-journalist-navalny-court-verdict/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

   9 februari: En annan omröstning som publicerades förra veckan av Levada Center, som också är registrerad som en utländsk agent av den ryska regeringen, fann att Putins övergripande godkännande har sjunkit en poäng, medan 64 procent av ryssarna sa att de tänkte positivt om honom. Cirka en tredjedel sa att de inte godkände hans verksamhet, och endast två procent uttryckte inte någon åsikt. Presidentens stöd var starkast bland de som var 55 år och äldre, men en majoritet i varje åldersgrupp betraktade sin tjänstgöringstid som gynnsam hittills, inklusive 51 procent av 18- till 24-åringar.
   https://www.rt.com/russia/515010-navalny-putin-palace-poll/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

   FEMTE KOLUMNBYRÅN ”ECHO OF MOSCOW” LÄNKAR NAVALNY TILL UDALTSOV I HOPP OM ATT FORTSÄTTA PROTESTERNA
   Den liberala radiostationen ” Echo of Moscow ”, som har visat sig vara en högtalare för ryssofobi och ett fäste för pseudo-oppositionister, gjorde för några dagar sedan ett försök att samla bråkmakaren och svindlaren Aleksey Navalny och ledaren för rörelsen ”Vänsterfront” Sergey Udaltsov .
   Bloggaren och aktivisten är i detta avseende oförenliga, som eld och is. Udaltsov är övertygad om Navalnys korruption och vill inte ta itu med honom, som han förklarade tidigare och anklagade honom för att organisera provokationer på Bolotnaya 2012. Ledaren för ”vänstern” anser att bloggaren är Rysslands fiende och en ”h**a” i väst.
   Udaltsov försöker att inte träffa ideologiska motståndare. Samarbete med bloggaren blev för honom en otäck upplevelse: det är omöjligt att förlita sig på Navalny – han kommer att förråda och sälja någon för sin egen fördel.
   Liberaler värmer medvetet upp situationen, för 31 augusti kommer ”icke-systemister” att organisera en annan olaglig sammankomst. I planer – att kasta skolbarn och elever under truncheons av OMON-anställda.
   https://www.stalkerzone.org/fifth-column-agency-echo-of-moscow-links-navalny-with-udaltsov-in-the-hope-of-continuing-the-protests/

 7. Vanessa Beeley förtillfället i karantän på FB hittas på Telegram. Detta med tanke på om medierna kommer att berätta om den video, som har skickats åt Ann Linde och Josep Borell. Om jag förstått rett är de en jämförelse av demonstrationer i olika länder. https://t.me/VanessaBeeley/96

  • Lavrov är en analytisk och nyanserad person, någon liknande politiker med de egenskaperna kan jag inte se att vi har i Sverige. Nedan en länk till vad jag tror han berättar, när han nämner en polisbil som kör över demonstranter. Det ser obehagligt ut, då det verkar som den tar sats och gasar för att medvetet köra över demonstranterna. Folk skriker av förfäran Oh, my god, Oh my god
   https://twitter.com/jasonjgauthier/status/1353185183512465410

 8. Från USA sajter, som : Foreign policy in Focus, via publicering i : Counterpunch, här av John Feffer: Russia – a New Start ? För att få lite grepp om konflikten. Counterpunch kan rekommenderas, de tog in denna artikel från: Foreign policy in Focus, ny för mig, som nog kan vara läsvärd, ombyte förnöjer, samt lite hjärn-gymnastik: kan vara nyttigt, en snabböversättning av delar av artikeln, som förstås alla inte sympar med: Pros and cons: Sociala media säjs radikalisera, men det blir snabbt www:s klick/likes eller tummen ner, svart eller vitt som en fotbolls-match. Man kanske inte skall dras in i det för mycket, men det är lätt gjort:Men det är väl cool analys som även är viktigt, utan att bli en del av: för- eller -mot, vilket är onödigt i viss mån, och som mera kan låsa perspektivet framöver:
  ———————————————————————————-
  Både Putin och Navalny. är skickliga politiker, som känner makten av det: synliga, symboler och berättelser. De förlitar sig på media, för att upprätthålla sin popularitet.

  De har båda varit villiga att anpassa sina budskap, för att öka sin attraktion bland vanliga ryssar, genom att ty sig till nationalism. Putin som en vanlig sovjetisk byråkrat, men med åtagande mot alla etniska grupper i USSR. Även efter han blev ledare av Ryssland 1999, så uppfattade han sig som ledare av ett multietniskt samhälle. Men från 2014, och Ukraina-konflikten vädjade han till ryssar, snarare sas ryssländare. Han prioriterade försvar av etniska ryssar utomlands.

  Navalny började som en ganska konventionell rysk liberal, samgick in i partiet Yabloko. Liberalismen har dock aldrig attraherat, majoriteten av ryssar, och Yabloko fick få röster. Navalny började då att främja ganska så främlingsfientliga och chauvinistiska budskap.

  Navalny använde sen nationalism för att sudda ut minnet av hans impopulära liberalism, men det var svårt att tävla med Putin på det området. Därför och i ökande grad, den oppositionelle Navalny, fokuserade på korruptionen under Putin, publicerade om Medvedevs rikedomar och det senaste, det lyxiga palatset vid Svarta havet, påstått ägt av Putin.

  Med denna kritik av den styrande elitens korruption, kan Navalny få ut 10.000tals arga demonstranter, särskilt ungdomar, på gatorna. Men till skillnad från Belarus eller Ukraina 2014, demonstranterna representerar inte den stora majoriteten av medborgarna. Putin är fortfarande populär, även om hans siffror gått ner från 80% de är fortfarande omkring 70 %. En USA-president skulle vara hänförd av såna siffror. Men enbart den ryska regeringen har 50%, som antyder att Putin skapat bilden av sig själv som ovanför vardagspolitiken.

  Den närmaste utmaningen kommer från parlamentsvalen senare i år. Putin, Förenade Ryssland har en bekväm majoritet i Duman. Övriga två toppartier, kommunisterna och liberaldemokraterna, leds av nationalister, men en politisk bas som samlas kring Navalny kan bryta Putins maktbalans.

  Därför som Navalny återvände till Moskva. Därför som den ryska domstolen, bestämde att låsa in Navalny i mer än två år, för att ha brutit regeln att anmäla sig till de myndigheter som försökt att mörda honom. Navalny har tagit en enorm chans, men Putin ingen. De som opponerat sig har blivit mördade i förebygg-ande syfte: Nemtsov, V.Kara-Murza, Chodorkovsky, eller till exil som Kasparov.

  Som med alla auktoritära, använder Putin Lag-och-ordning-argumentet, för att undvika att förlora stöd bland folk som gillar järnnäven, inrikespolitiskt, som kan förklara att Stalin hade 70% siffror 2019. Enligt en undersökning från 2020, tror tre av fyra ryssar att Sovjet-eran var den bästa tiden för Ryssland, och det var särskilt inte dissidentrörelsen på den tiden som gjorde dem nostalgiska.

  De som protesterar måste vara försiktiga för att inte tappa folkligt stöd, från som uppskattar järnnäven, men avskyr både korruption, ekonomisk misskötsel och sociala klyftor i Putin-eran. De måste även handskas med att någon värre än Putin kan framträda.

  Ryssarna är ivriga att fullborda Nordstream 2-ledningen, för naturgas till Tyskland, och USA är angelägen att sälja sin fracking-gas till Europa. Men sen Rysslands vana att mörda ryssar i andra länder, och förtrycka oppositionen på hemmaplan…

  Fast Feffer känner motvilja mot den ryske ledaren, måste han erkänna att han leder en viktig global aktör, och han har stöd än så länge av sin befolkning. Så även om vi utmanar det ryska ledarskapet beteende hemma och utrikes, måste vi även arbeta med Moskva för den globala freden, välstånd, och hållbarhet. Visst finns det ett annat ord för detta: Diplomati.
  —————————————————————————————-

  • Uppfattar att lag och ordning-argument används mycket, kanske lika mycket i USA /BLM, riksrätt), Frankrike (Gula västar mm).

  • Tja, Navalny är en dömd brottsling och får väl inte ställa upp som kandidat hur som helst! Har du missat att ”Putins palats” var en fejknyhet av första rang? Navalny har knappast försökt mördas av FSB för då hade han varit stendöd vid detta laget…Han förgiftade sig själv med tabletter och alkohol som i kombination med diabetes inte är bra för hälsan! Sen kom han på att detta gick att utnyttja i propagandasyfte och resten är historia! Angående Nordstream 2 så är det inte bara ryska företag som förlorar miljarder utan även bolag i EU och därtill tvingas man köpa svindyr LNG-gas från USA som minskar lönsamheten. Det Ryssland kan göra i detta läget är att ta förlusten ta upp ledningarna och använda dem för en pipeline till Kina om det är tekniskt möjligt! Sedan visar dem nog EU fingret för gott…EU är inget att lita på precis som USA, de flyttar målstolparna efter eget behag och blir arga om någon sätter emot! Angående Putin så sitter han nog kvar några år tills han hittat en pålitlig efterträdare som inte sabbar det man uppnått i Ryssland efter kaoset som Jeltzin skapade!

  • 2021 är ett icke angenäm år för landsförrädaren Navalny. Denne narkoman och alkoholist kommer att sjunka djupare i eländet. På sin höjd kunde denne islamofob få ca 2% av rosterna. Nu? Vem är intresserad utom CIA/MI6 betalda stackare? Hur som helst snart ska Navlany åka dit för landsförräderi. Stjärnorna säger – långa straff utan droger och alkohol. Dock säger stjärnorna också att han kommer ändå att ha det bättre en Julian Assange i maximum prison Belmarsh i lilla-Britanny

 9. Nu kan man ju fundera på vem denne hemlige Thomas Röper är. En författare som håller sig väldigt hemlig? En pseudonym? Det kan ju finnas många anledningar till det men nog hade denne persons trovärdighet ökat utan anonymitet. Hur vet man att denne person är journalist? Att DN inte vill ha länkar till en sådan sida är väldigt självklart.

   • Det är helt riktigt, något år gammalt foto kanske, sedan kan man kolla på amazon.de och adlibris, där hans böcker finns, ”Ukraina-Krise” och ”Seht ihr was ihr angerichtet hat”, en bok med tal av president Putin som han översatt och kommenterat på tyska. Han förekommer även ofta på NuoVisoTV, tysk alternativ TV, de har bl.a. en sändning som heter Tacheles.

    Alls hemlig är han således inte. Han har en blogg, anti-spiegel.ru, som är mycket läsvärd där han ställer rysk och tysk information mot varann och går åt Der Spiegel så det står härliga till. Fotot på hans hemsida är en reklam och föreställer inte Röper.

 10. Även det regeringskontrollerade, ”opartiska och oberoende” SVT Nyheter och Rapport förbehåller sig rätten att undanhålla nyhetsmaterial (under motiveringen ”saknar nyhetsvärde”) visar endast hur politiskt selektivt
  nyheter förmedlas till ”folket”. Det anges i Sändningstillståndet § 8 ”SVT ska meddela nyheter, stimulera till debatt, kommentera och belysa händelser och skeenden och därvid ge den allsidiga information medborgarna behöver för att vara orienterade och ta ställning i samhälls- och kulturfrågor”. I § 6 talar tillståndet om ”… samt som helhet präglas av folkbildningsambitioner och beakta programverksamhetens betydelse för den fria åsiktsbildningen och utrymme ska ges åt en mångfald av åsikter och meningsyttringar”. Hur det då kan komma sig att inte en av alla 2300 anställda på SVT/SR har en avvikande åsikt i utrikesfrågor är ett fullständigt mysterium. Även i liberala tidningar tillåts, om än sparsamt, andra åsikter än tidningens egna ledarskribenter.
  I Ukraina har president Volodymyr Zelenskyj nyligen förbjudit tre oppositionella TV kanaler att verka. I EU-landet Lettland har 16 ryska Tv kanaler förbjudits. Om detta råder total tystnad på UD, inom EU och på SVT.

 11. Navalny-rättegång: Åklagare under polisskydd efter hot från Navalny-anhängare
  Anhängare av Navalny har på Telegram publicerat personuppgifter om åklagaren som åtalar Navalny i den aktuella rättegången och uppmanar till våld mot henne. Hon är nu under polisskydd.

  På Telegram publicerade anhängare av Navalny åklagaren Yekaterina Frolovas telefonnummer och hemadress före rättegången och krävde våld mot henne. Hon uppträdde sedan vid rättegången med livvakter, som rapporterats av ryska medier:
  ”Åklagaren Ekaterina Frolova, som åtalar Alexei Nabalny för att ha förtalat en veteran från andra världskriget, har fått polisskydd”, säger en källa som är bekant med situationen till RIA Novosti
  https://www.anti-spiegel.ru/2021/navalny-prozess-staatsanwaeltin-nach-drohungen-von-navalny-anhaengern-unter-polizeischutz/

 12. Fick just höra att Joe Biden sänt 200 soldater och 4 amerikanska bombflyg till Norge , planen är kapabla att bomba med kärnvapen. Detta för att hota Putin enligt Daily Mail.
  Så blev det med Joe Biden, det kunde man vänta mer aggressioner utrikes.

 13. Kvällens tv-debatt mellan försvarsministern och Jimmie i SD, påminner om Putins hantering av Navalny, det fungerar inte, med gyttjebrottning, utan debatten måste vara saklig, och inte råskäll och tyckande. Nu såg vi det tydligt. Men regeringen har ju nyss protesterat mot Navalny, och även EU, och nu vill de ha sin egen Borells…på ett fat. De verkar vara nervösa nu i regeringskansliet, först UD:s utvisning av någon rysk diplomatisk 3:e rangens sekreterare, sen stod Jimmie på tur att bankas….nånting ur honom, i SVT-Aktuellt, och Jimmie vann. Det är ju så det fungerar, man trodde ju sossarna kunde detta gemet.

  Skall försvarsministern leda försvaret så här dåligt, rakt på, gå på pumpen, blir som covid19- förlusterna
  det kan inte lumpen och vpl. I19-armén ta, 12.000 offer, en division har stupat i slaget vid Salla/Märka-jäärvi, lika många som i hela svenska frivilligkåren. Men finnarna har hållit huvet kallt , som Sverige i WW2. East goes West. Och det är det som är problemet , som jag alltid sagt, men vissa tycker det är heroiskt att bli en hjälte, och paradera med vad de inte har. Blir som Turkiet som fick sammankalla Nato , när de tog ner ett ryskt plan, och fick kalla fötter.

  Man sa under finskryska kriget, 1940: – Gå ut och stupa, det skulle se bra ut, men detta går inte att snacka bort. Sverige har som även i denna tv-debatt blivit en frontstat, vilket inte vi har råd med. Palme-doktrinen har förkastats, och USA drog in sin dåtida ambassadör,, ca det var obekvämt, då och när Ryssland kastar ut de tre diplomaterna, är det en, markering, som nog många har väntat på, att björnen reagerar och brummar, som i Georgien och Ukraina, som mest eliten har problem med, och skall fostra oss med. Att kontra med samma, Thalions lag,” lika för lika” fungerar inte, med eller utan EU/USA, de kommer att dunsta om det osar katt, för ingenting, så är det, tyvärr utan man trashar oss alla, småstater i Europa. Regeringen framstår som bråkmakare, muckar med alla inom synhåll, men är blind för sina grymma insatser för U.S.Army, , ”den svenska säkerhetspolitiken angår bara Sverige”, sa försvarsministern.Blir att ta minst 40p lektion i statskunskap, nog inskrivning september, hösten 2022.

  Det är så här ryssarna jobbar, försiktigt men om någon gör ett misstag rycker de fram och schackar matt, som Putin i judo. (Eller som med Nato-utvidgningen, åt andra hållet, som ryssarna fått käka i sig…) Det är för rörigt i Sverige, och i EU, och Sverige har retat upp ”Europas gendarm” – Ryssland, det är som att bråka med polisen, eller gängen, det gör man bara inte, utan starka motiv. Det är som både regerings- och EU-gänget ”radikaliserar” varandra, som på nätet. EU stormar fram i Moskva, och får på nöten, även de , right or wrong, demonstrationer smittar lika som… eller värre…..

 14. Journalisterna vid SVT är insomnade vid sina trygga anställningar och lönevillkor. De vågar knappast gå emot den vind som blåser på redaktionen. Då försvinner de troligen ut i otrygghet eller hamnar i ”frysbox” som det brukar kallas. Man måste tydligen”anpassa” sig.
  Frågan är om MSB eller någon underrättelse-organisation springer på redaktionerna och drar i informations och propagandatyglarna för vad som ska publiceras och ej.
  Man blir både förvånad och glad över, att det nu finns avvikande informationskällor på nätet som inte domineras av statsmakten.

 15. Blev Navalny drabbad av abstinensbesvär under rättegången??
  Det framgår av John Helmer artikel:
  Den sista obesvarade frågan om Alexei Navalny besvarades denna vecka i en rättssal i Moskva av Navalny själv. För första gången hade han inte produktionsback-up från sin MI6-hjälpar, Maria Pevchikh i London, eller hans CIA- och BND-team i Schwarzwald i Bayern.

  Frågan är medicinsk-psykiatrisk Det offentliggjordes först av Navalnys behandlande läkare vid Charité-kliniken i Berlin. Det var dessa läkare som avslöjade att Navalny var en stor användare av litium- och bensodiazepindroger. De publicerade detta i en uppsättning av fyra datatabeller som de bifogade som bilagor till sin rapport om Navalny. Deras uppgifter väckte frågan – vad skulle hända om Navalny tvingades till en snabbt avvänjning från sina droger.

  Efter arton dagar i häktningsfängelse i Moskva svarade Navalny själv på denna fråga i Babushkinsky tingsrätt den 5 februari.

  Upplysningen att Navalny hade tagit en stor dos litium, diazepam, nordazepam, oxazepam och temazepam på sitt Tomsk-hotell den 19 augusti, timmar innan han kollapsade och den engelska-tyska OPERATIONEN NOVI-NOVICHOK, publicerades den 22 december i The Lancet. Läs rapporten och analysen här.

  Den medicinsk-psykiatriska litteraturen är tydlig om vad som händer med en vanligt förekommande användare av dessa läkemedel om man försöker en snabbt avvänjning: för litium, läs detta ; för bensodiazepiner, klicka för att öppna.
  http://johnhelmer.net/alexei-navalny-crashes-out-what-happened-when-he-wasnt-on-lithium-and-benzodiazepines/

  Lite info om dessa substanser
  Litium och andra humörstabilisatorer
  Hur länge ska jag fortsätta ta humörstabilisatorer?

  Om du pratar med din läkare om detta kommer deras råd sannolikt att följa National Institute for Health and Care Excellence (NICE) riktlinjer. Dessa rekommenderar följande:
  • Om du har haft en episod av bipolär sjukdom och tar humörstabilisatorer som en långvarig behandling, bör du fortsätta med din medicin i minst två år. Detta för att minska risken för återfall. Om du tidigare har haft återfall kan du behöva fortsätta med din medicin längre.
  • Om du precis har börjat med litiumbehandling rekommenderas det att du stannar kvar i det i minst 6–12 månader. Detta för att ta reda på om det kommer att vara en effektiv behandling för dig. Om du har varit helt fri från återfall efter att ha tagit litium i 3-5 år kan du kanske se om du klarar utan det.
  https://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/lithium-and-other-mood-stabilisers/coming-off-mood-stabilisers/

  Hur lång tid tar avvänjning från bensodiazepiner?
  Bensodiazepiner är en grupp depressiva medel i centrala nervsystemet som används för att behandla ångest, sömnlöshet och kramper. Bensodiazepiner (eller benson som de ofta kallas) är bland de vanligaste förskrivna medicinerna i landet. Det finns flera olika typer av benson som säljs under populära varumärken som Valium, Xanax och Klonopin.

  Den primära skillnaden mellan dessa läkemedel är hur lång tid de förblir aktiva i kroppen. Benzos missbrukas ibland för sina avslappnande och euforiska effekter. Även vid terapeutiska doser kan benson dock orsaka fysiskt beroende och tillbakadragande.
  Bensodiazepiner kan vara vanebildande. Den som tar dem dagligen kan utveckla en tolerans och ett beroende.
  https://www.verywellmind.com/benzodiazepine-withdrawal-4588452

  https://www.verywellmind.com/benzodiazepine-withdrawal-4588452

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here