USA försöker hindra vänsterns valseger i Ecuador

11
1722
Vänsterns kandidater Andrés Arauz, t.v. och Carlos Rabascall har vind i seglen.

Svensk-kubanska: USA försöker hindra vänsterns valseger i Ecuador


USA försöker hindra vänsterns valseger i Ecuador

Inför presidentvalet 7 februari i Ecuador, leder vänsterns Arauz i opinionsmätningarna. Nu görs nya försök att hindra honom att ställa upp och eliminera honom från det politiska livet.

En talesperson för valmyndigheten CNE, Luis Verdesoto Custode, anmälde till valdomstolen vänsterns kandidater Andrés Arauz och Carlos Rabascall i partiet UNES, för påstådda prov i syfte att upptäcka smittade av Corona.

Enligt pressrapporter ska proven ha tagits i UNES lokaler i Tulcán och Quito. Enligt Verdesoto är detta ett allvarligt brott från UNES och dess kandidater. Han hävdar att proverna bryter mot artikel 204 i ”Demokratilagen” att ”donationer, gåvor eller presenter får inte lämnas till medborgarna med undantag av reglerad reklam.”

Anmälan görs också mot UNES´ advokat Santiago Díaz Asque och kampanjchefen Diana Liceth Cruz Murillo.

Verdesoto kräver att valdomstolen utfärdar böter på 20 basbelopp, ca 8 000 dollar, avsätter Díaz och Cruz, samt upphäver de politiska rättigheterna för president- och vicepresidentkandidaterna från UNES.

Den politiska alliansen bakom UNES fördömer anmälan som en del i högerns kampanj att försöka hindra den så gott som säkra segern för Arauz-Abascal.

Expresident Correa.

Under de senaste dagarna har de ledande personerna i UNES, inklusive förre presidenten Rafael Correa, hävdat att högern desperat försöker smutskasta vänsteralliansen, som leder i opinionsundersökningar. Högern har försökt koppla UNES till ELN-gerillan i Colombia och anklagar det för att ha genomfört olagliga aktioner.

USA-administrationen sitter inte med armarna i kors. Med alla tillgängliga medel försöker de hindra en progressiv regering, även om det innebär att skydda korrupta makthavare som den nuvarande presidenten Lenin Moreno.

Wikileaks har avslöjat att denne förskingrat miljontals dollar som tillfallit familjemedlemmar och placerats i skatteparadis.

Inför valet 7 februari arbetar Washington intensivt med att behålla kontrollen, vilket bara kan göras om högerns kandidat, bankmannen och företagaren Guillermo Lasso vinner. Det är tredje gången kapitalisten Lasso ställer upp. Genom mediemanipulation, finansiering och politiskt stöd försöker Washington främja Lasso och den ecuadorianska högern.

Trots det pekar de senaste opinionsundersökningarna på att medborgarna tar avstånd från USA:s planer att definitivt förvandla Ecuador till en lydig koloni, vilket Lenin Moreno satt klorna i.

En Lenin Moreno som tillät arresteringen av Julian Assange i London för att tillfredsställa herrarna i Washington för att denne avslöjat olagligheter och brott som USA begått.
Se hur Julian Assange släpas ut från Ecuadors ambassad.

USA:s olika organ, också under denna övergång mellan olika administrationer, har intensifierat sin inblandning och destabilisering i Ecuador. Bland annat använder Washington sociala medier i massomfattning mot vänstern, såväl på Facebook som Twitter.

Likaså utövas påtryckningar på Valrådet för att valet ska gå till en andra valomgång. Något som är långt ifrån vad opinionsundersökningarna indikerar. Dessa pekar på seger i första omgången för Arauz-Rabascall. Trots det upprepar regeringen ständigt att det kommer att bli en andra omgång. Det har väckt farhågor om att högern planerar valfusk när 13 miljoner ecuadorianer ska rösta 7 februari. Då ska också 137 ledamöter till enkammarriksdagen väljas. Allt i ett läge där det finns 16 presidentkandidater, många väljare inte bestämt sig och en regering som har stöd av endast 10 procent av befolkningen.

Det som står på spel i Ecuador är möjligheten att återgå till en rättsstat, till en självständig nation. Alternativet är att fortsätta att vara underlydande under Washington också de kommande åren.

Telesur 210128, 210130 (nedkortat)

Telesr 210130Fórmula UNES enfrenta nuevos intentos de exclusión electoral en Ecuador

Föregående artikelÄnnu en rättegång mot Navalny – varför rapporterar inte de svenska och tyska medierna om hans smädelser?
Nästa artikelVisar det ödesdigra besöket av EU:s Borrell i Moskva på Västs förnekelse?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Preliminärt resultat:

  Andrés Arauz: 32,17%
  Yaku Pérez: 20,00%
  Guillermo Lasso: 19,55%
  Xavier Hervas: 15,98%

  Perez och Lasso slåss om vem som skall ställa upp mot Arauz i andra omgången. Lasso kommer från en gammal godsägarfamilj, det sas att de visste inte hur mycket mark de ägde vid foten av vulkanen Cotopaxi. Byn som låg på Lassos mark kallades även den för Lasso, enligt ryktet bestod byns invånare av oäkta barn till godsägaren Lasso. Efter diverse jordreformer under 1900-talet minskade deras betydelse. Familjen har ändå lyckats prestera ett par presidenter. Lassos slottsliknande gård Cienaga är nu ett trevligt hotell där man kan lära sig allt om familjen. Familjen är på många sätt typisk för latinamerika där vissa familjer har behållt sitt inflytande ända sedan den spanska erövringen. Under vissa perioder har familjen även spelat en positiv roll, t.ex så stödde man Simon Bolivar som också bott på familjens egendom.

  • Intressant. Även familjen Kennedy har haft stor betydelse för den politiska makten i USA.
   Men också det kommunistliknande Nord Korea har i sin topp en dynasti.
   För övrigt tror jag inte västvärlden är något särskilt klansamhälle.
   Snarare tvärt om, och absolut inte Sverige.
   Den enda familjen i Sverige med stor betydelse skulle i så fall vara familjen Wallenberg men den grunden är inte politisk. Inte heller aktuell utan snarare ett betydande stycke tidig bank- och industrihistoria.

   Jag har börjat uppmärksamma familjens betydelse så här på lite äldre dagar.
   Det brukar heta blod är tjockare än vatten och jag tror det ligger något i det.
   Familjen kan vara viktigt både för både fattig och rik.
   Positioner i samhället har inte med familjens vara eller inte vara att göra.
   Familj är snarare identitet och tillhörighet.

   Så här fastslår FN:s deklaration om mänskliga rättigheter familjens betydelse.
   Artikel 16(3)
   ”Familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och äger rätt till skydd från samhället och staten.”

   Jag tolkar det så att ingen stat och inget samhälle äger rätt att angripa familjen som kärna i en samhällsbildning.

   • Sverige hade avskaffat klanväldet redan på medeltiden men sedan började man importera folk från Mellanöstern, Afghanistan och Somalia som är utpräglade klansamhällen! Givetvis fungerar det inte i ett modernt samhälle att klaner stiftar egna lagar, lever på kriminalitet och praktiserar hedersförtryck! Men detta samhälle har vi nu i Sverige och ”myndigheterna” står handfallna. Det svenska rättssystemet är avpassat för att hantera den brottslighet som fanns förr och inte alls dimensionerad för klanvåld och gängbildningar med våldsromantik, knark och annan brottslighet på agendan. Och resultatet av den förda invandringspolitiken kan man läsa om i tidningen varje dag där skjutningar, knivmord, bilbränder och bomber blivit vardagsmat!

    • Vad då modernt samhälle? Wallenbergklanen och andra av kapitalets klaner har egna regler och därmed beteenden som vi som inte tillhör de 0,01 procenten inte kan leva efter. Hur var det t.ex. med de senaste utdelningarna på aktier i många av klanernas revir? Har regering, riksdag eller något riksdagsparti på allvar gjort något åt att dessa klaner dessutom fick extra skattepengar? De klaner du tänker på Benny är inte de klaner som verkligen skor sig på vanliga människors arbete. Rövarklanerna fortsätter att med framgång än mer vidga klasskillnaderna i Sverige och finansminister M. Andersson beklagar, men inte mer. Mycket illa men fullt normalt; och modernt.

    • Sverige har återinfört klanstyret. Klanerna stiftar idag egna lagar i Sverige, lever på kriminalitet och praktiserar hedersförtryck. Svenska politiker och deras propaganda kader i MSM och Public Service stöder även öppet klanerna i Tibet, Xinjiang, och Inre Mongoliet. Kina arbetar på att dom avskaffas. Metoden i Kina är att ge ungdomen utbildning, främst i språk, då undergrävs klanernas makt och kontroll, och då protesterar klanerna på gatorna, och politiker och journalister öppet stöder klanerna.

 2. Arbetarklass, i Spanskamerika har alltid elitens familjer spelat en enorm roll. Det följer av att spanska kronan betalade erövringen av Amerika med jord och adelstitlar. (Pengar hade man inga eftersom ekonomin varit usel ända sedan man sparkat ut muslimer och judar.) Vid giftermål försökte man behålla alla sina ädla efternamn sammanbundna av ”De”, på svenska ”Af”. På så sätt fick man efternamn som ledde till att körkortet skulle behöva vara meterlångt för att hela namnet skulle få plats. Alla ädlingar kände till andra ädlingar. Tillsammans med fenomenet ”mayorazgo” kom detta system att ge en rad underliga resultat. Mayorazgo innebär att äldste sonen ärver godset, 2e sonen blir officer, 3e sonen blir präst, 4e sonen akademiker osv. På så sätt hittar man ädlingar inom alla yrkesgrupper. Låt oss säg att det bryter ut strejk och VDn upptäcker att fackordföranden tillhör samma släkt. Då avbryts strejken efter en kompromiss som ingen utomstående förstår. Familjen Chamorro i Nicaragua är en sådan familj med mängder av ädlingar men speciellt redaktörer. Under inbördeskriget på 80-talet tillhörde samtliga söner olika stridande parter och alla var redaktörer för varsin tidning. Familjemiddagen varje vecka var heligare än kriget så det ryktas att samtliga möttes, en gång varje vecka och åt tillsammans trots att de egentlig var i krig med varandra. Som sagt, den nya ekonomin har ändrat dessa förhållanden till en del utan att de gamla strukturerna försvunnit.

 3. ”USA-administrationen sitter inte med armarna i kors. Med alla tillgängliga medel försöker de hindra en progressiv regering,..”. Underbart, verkligen underbart, ”alla tillgängliga medel”. Likadant var det nyss i Bolivia. USA lyckades inte med ”alla tillgängliga medel” hindra att Evo Morales parti återkom till makten. En seger för Bolivias folk.
  Vad är det som hänt med gaddarna på tigern? Är de inte längre av dentin och emalj? Är det kanske bara papper? Historikern M. Hudson sade vid ett föredrag i Oxford för några veckor sedan (https://youtu.be/PtHX23Trvy4) att USA inte längre förmår att skicka egna trupper för sin krigföring jorden över. Det blir allt tydligare att det som på allvar återstår för papperstigern, är att trycka på knappen. Så ja, läget är underbart, men det är också otäckt!

  • USA diktaturen börjar falla samman dock. Allt fler böjer sig inte för hoten, Iran, Kina, Ryssland, Bolivia, Venezuela, Tyskland, etc. USAs maktmedel urholkas – som dollardominansen, och problemen dom har är att trycker dom på knappen, då trycker även andra på knappen och det drabbar deras eget territorium. Fortfarande har dom ett massivt övertag i propaganda, men det är våran uppgift att urholka det. Lämna ingen sten orörd.

 4. Bertil Carlman, jag tror att många bl.a på den här bloggen betydligt överdriver USAs möjlighet att påverka inrikespolitiken i Latinamerika. Det är att upprepa USAs tro på t.ex dominoteorin, att allt handlar om stormaktspolitik där inrikespolitik bara spelar en roll som marionetter. Bolivianerna stödde MAS men var trötta på Morales försök att hålla sig kvar vid makten i strid mot sin ”egen” konstitution. I Ecuador så har Rafael Correa ett motsvarande starkt stöd och missnöjet med Lenin Moreno är stort. Att USA sedan utnyttjar situationen om de blir serverade en regim på silverfat är en annan sak. USAs fokus har länge varit Asien och Latinamerika har länge haft ett stort svängrum beroende på USAs bristande intresse. GW Bush upptäckte precis innan sin avgång som president att USA glömt bort sin södra ”bakgård” och gjorde en turné där han desperat pratade om fattigdomsbekämpning vilket bortsett från att det lät som ett skämt var ett desperat försök att vinna tillbaka initiativet. Men Latinamerika har i stor utsträckning lämnat 70-talet bakom sig med sina kupper organiserade av USA, idag står striden mer mellan en korrumperad elit och progressiva krafter där USA kan applådera, stötta och blockera men har begränsad möjlighet att direkt ingripa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here