Vem var avlidne Navalny? Dödsfallet klar motgång och nackdel för Putin. Uppdaterad

31
2177
Navalny i Moskva i december 2020.

Dödsorsaken r inte fastställd då detta skrivs. Så mycket är klart att Navalnys död skadar Putins och Rysslands anseende och att det kommer mycket olägligt inför presidentvalet. Navalny har tidigare i upprepade opinionsundersökningar av fristående Levada fått stöd av 3-5 % av befolkningen i Ryssland.

DN skriver ”I ett uttalande som publicerats av den ryska kriminalvården skriver myndigheten att Navalnyj ”mådde dåligt” efter en promenad på fredagen, och ”nästan omedelbart förlorade medvetandet”. Enligt uttalandet ska sjukvård ha tillkallats, utan att lyckas återuppliva Navalnyj.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger i ett uttalande att Rysslands president Vladimir Putin informerats om Navalnyjs död. Peskov säger också att man inte har någon information om dödsorsaken, enligt Reuters.

Navalnyj har suttit fängslad sedan 2021 och har den senaste tiden avtjänat sitt långa fängelsestraff på den ökända straffkolonin IK-3 i Sibirien.

Han är dömd för bland annat förskingring och extremism. I omvärlden bedöms Navalnyj ha varit en politisk fånge – fängslad för att ha varit i opposition mot Putin.

Enligt ryskkontrollerade statliga Kommersant vill Navalnyjs advokat Leonid Solovjov inte kommentera ”över huvud taget”.

”Familjen har beslutat att jag inte ska kommentera någonting alls” uppges han säga, enligt Kyiv Independent.

Kira Yarmysj, Navalnys talesperson, säger att dödsfallet inte är bekräftat än.
https://www.dn.se/varlden/ryska-kriminalvarden-aleksej-navalnyj-ar-dod/
________________________________________________________________________

Vem är Aleksej Navalnyj?

I västerländska medier framställs han som oppositionens ”ledare”. Men som en artikel i tidningen Libérations avsnitt ”Checknews” erkänner är han bara den mest synliga oppositionsfiguren. Han är en del av den så kallade ”off-system”-oppositionen, som består av små grupper som ofta befinner sig i ytterligheterna av det politiska spektrumet och som är för små för att bilda partier. Navalnyj började sin karriär som affärsman på 2000-talet. I enlighet med en vanlig praxis i Boris Jeltsins Ryssland på 1990- och 2000-talen köpte han företag för att privatisera deras vinster (en olaglig praxis som ledde till Vladimir Putins kamp mot vissa oligarker, som till slut tog sin tillflykt till Storbritannien eller Israel). I ett första fall (Kirovles) dömdes Navalnyj till fem års fängelse, villkorligt.

Men det mest uppmärksammade fallet är det som rörde kosmetikaföretaget Yves Rocher. Detta är ett relativt komplicerat fall, med ett virrvarr av företag och konton, en del av dem utomlands, vilket ligger utanför ramen för denna bok. Den bästa beskrivningen av fallet finns i Yves Rochers pressmeddelande och på Wikipedia (på ryska!). I korthet är det ett fall av personlig berikning genom missbruk av en officiell ställning som ställer den ryska staten mot Oleg Navalny, Aleksej bror. År 2008 var Oleg chef för det ryska postverkets automatiska sorteringscenter i Podolsk. För att underlätta leveransen av Yves Rochers produkter till sorteringscentralen pressade han det franska företaget att anlita ett privat logistikföretag, Glavpodpiska (GPA). Problem: GPA tillhör familjen Navalnyj. Det fanns därför en tydlig intressekonflikt mellan Oleg Navalnyjs ställning och GPA, vilket gav upphov till en utredning om olaglig berikning och missbruk av en officiell ställning. Förutom detta fall, som liknar korruption, fanns det anklagelser om överfakturering. Det är viktigt att notera att Oleg Navalnyj var den huvudanklagade, medan Aleksej Navalnyj ”bara” var medbrottsling. Därför dömdes Oleg till tre och ett halvt års fängelse och Aleksej till tre och ett halvt års villkorligt fängelse. Det var denna villkorliga dom som efter överklagande sköts upp – och som förbjöd honom att lämna ryskt territorium – innan den började verkställas 2021. Vi kommer att återkomma till detta. År 2019 antydde Le Monde att de ryska myndigheterna hade pressat företaget Yves Rocher att lämna in en anmälan. Tidningen citerade ekonomen Sergej Gurjev, som står Navalny nära:

Jag vet inte exakt vilket påtryckningsmedel utredarna använde, men det var viktigt för dem att ett utländskt företag var inblandat. Det gjorde att fallet såg solitt ut.

Den 4 februari uppgav den fransktalande schweiziska radiostationen ”Matinale” att ”de ryska myndigheterna, som redan utredde bröderna Navalnyj, utövade påtryckningar på Yves Rocher 2012 för att de skulle lämna in ett klagomål mot dem”. Ett fall som – enligt journalisten – illustrerar ”hur svårt det är att vara en verkligt fri ekonomisk aktör i Ryssland”. Detta är lögner: den 3 februari utfärdade företaget Yves Rocher, som tröttnat på dessa falska anklagelser, ett uttalande där man förklarade:

Yves Rocher Vostok har aldrig lämnat in ett klagomål mot bröderna Navalnyj och har inte heller gjort några rättsliga anspråk mot dem vid någon tidpunkt.

Oleg och Aleksej Navalny tog domen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter och hävdade att den var politiskt motiverad. I motsats till vad vissa västerländska medier hävdar ogiltigförklarade inte Europadomstolen denna dom, eftersom den inte bedömde sakinnehållet i fallet utan dess form (som till exempel frågan om bojkott av israeliska produkter). Den 17 oktober 2017 utfärdade Europadomstolen sin dom, där den delvis gav de två bröderna rätt på vissa rättsliga punkter och drog slutsatsen att det ryska rättsväsendet borde betala dem ersättning. Däremot avvisade den påståendet att deras fällande dom var politiskt motiverad (punkt 89).

År 2018 fick Navalnyj inte kandidera till presidentvalet. RFI menar att skälen var politiska. Detta är dubbelt felaktigt: å ena sidan hindrade hans villkorliga dom honom från att kandidera, vilket är praxis i andra länder, å andra sidan var hans fällande dom inte politiskt motiverad som vi har sett.

Därför, och det är inte förvånande, hittar våra kommentatorer, ledarskribenter och andra ”experter” på historier.” Navalny: Västerlandets ”hjälte” – ny bok av Jacques Baud

Jag kompletterar med en påminnelse om Navalnys uttalande om (ö)kända uttalande om ”Muslimska ”kackerlackor” genom att återge del av en artikel i https://www.aljazeera.com/news/2021/2/25/navalny-has-the-kremlin-foe-moved-on-from-his-nationalist-past

”Muslimska ”kackerlackor
I en video från 2007 där Navalnyj förespråkar vapenrättigheter presenterar han sig som en ”certifierad nationalist” som vill utrota ”flugor och kackerlackor” – medan skäggiga muslimska män dyker upp i klipp. Han tar fram en pistol och skjuter en skådespelare i keffiyeh som försökte ”attackera” honom

Den 42 sekunder långa videon släpptes av Ryska nationella befrielserörelsen, en nationalistisk grupp som Navalnyj just hade grundat tillsammans med Zakhar Prilepin, en känd romanförfattare som senare stred för pro-ryska separatister i sydöstra Ukraina och gick med i ett Kremlvänligt socialistparti tidigare i år.

Strax innan Navalnyj publicerade videon sparkades han ut ur Yabloko, Rysslands äldsta liberala demokratiska parti, på grund av sina ”nationalistiska åsikter” och sitt deltagande i den ryska marschen, en årlig sammankomst med tusentals högerextrema nationalister, monarkister och vitmaktanhängare.

”När han sa till mig att framtiden i Ryssland bara tillhör den nationalistiska ryska politiska processen, och jag sa ’Okej, grabben, vi pratar inte mer'”, berättade Lev Ponomaryov, som leder den Moskva-baserade For Human Rights-gruppen och är svartlistad av Kreml som en ”utländsk agent”, för Al Jazeera.

Deltagarna i de ryska marscherna demonstrerade mot inflödet av arbetskraftsinvandrare från det forna Sovjetunionens Centralasien och Rysslands mestadels muslimska norra Kaukasusregion. Vissa demonstranter hade kortklippt hår och höjde sina händer i en nazisthälsning.

Navalnyj deltog i den ryska marschen tre gånger och sade 2011 att varje marsch var ”en viktig politisk händelse och att det inte finns något farligt med den”.

Som framgår nedan har Globalpolitics.se publicerat många artiklar om Navalny – och förteckningen är inte fullständig. Titlarna ger information:

  • Navalny finansieras av utländska ambassader;
  • Bevis för att Navalny får instruktioner av CIA.
  • Navalny och förräderi
  • Vem tjänar på förgiftning av Navalny (och Skripal)
  • Svenska FOI:s analyser av blodprov som sägs komma från Navalny.
 • Läs kritiskt!

 

Artiklar om Navalny
Artiklar om Navalny på Globalpolitics.se
Rysslands UD: Navalny finansieras av utländska ambassader.
Ryssland: Bevis finns för att Navalny får instruktioner av CIA! Inbjuder OPCW och Tyskland till samarbete.
Navalny och förräderi.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva?
Varför sittet Navalny i fängelse i Ryssland?
Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Lavrov: Berlin bekräftar att man gav Navalny tillgång till arkiv om Putin
Om svenska FOI:s analyser av blodprov som sägs komma från Navalny.
Tyskland vägrar fortfarande att lämna ut prover i Navalny-fallet, medan Ryssland vill ha gemensam undersökningskommission.
Varför vägrar Tyskland att lämna ut nödvändiga handlingar om Navalny till Ryssland, men ger dem till Nato?
Novichock – Navalny – NordStream – Nonsens
Skapar upphovsmännen bakom Navalny en ny “False Flag” för att dölja lögner?
Mer debatt med DN och andra om Navalny.
Debatt i DN om Navalny-affären. Ryssland och allmänheten förlorare, imperialism och krigshetsare är vinnare.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva.

Artiklar av/om Jacques Baud
Jacques Baud – ger han en trovärdig bild av kriget i Ukraina och dess bakgrund?
Det stora mötet om Ukraina i Stockholm 25 mars. Del 1.

Föregående artikelDet censurindustriella komplexet
Nästa artikelUSA har kränkt Kinas luftrum många gånger med höghöjdsballonger
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

31 KOMMENTARER

 1. Det här visar självklart att dagens inrikeshärskande i ryska landet helt tappat alla etiska spärrar.

  Jag har väntat på detta dödsfall, och nu hände det i Putins Giftstat.

  • Washington och Bryssel är skyldiga till Navalnyjs död.
   https://argumenti.ru/society/2024/02/883506

   Washington och Bryssel är skyldiga till Navalnyjs död. Talmannen för Ryska federationens statsduman Vyacheslav Volodin anser att västvärlden är skyldig till döden av politikern Alexei Navalny (som fanns med på listan över extremister och terrorister i Ryska federationen). Han uppgav detta i sin Telegram-kanal.

   Enligt honom är det först och främst nödvändigt att ställa frågan vem som drar nytta av Navalnyjs död. För Volodin är svaret på denna fråga uppenbart – de som ”vill förstöra Ryssland gör allt för att stoppa dess utveckling.”
   ”Alla, deras namn är välkända: från Natos generalsekreterare och USA:s ledning till Scholz, Sunak och Zelensky, är förövarna av Navalnyjs död”, skrev Volodin.
   Han tror att det är dessa människor som har fattat ett stort antal ”misslyckade beslut” de senaste åren som drar nytta av Navalnyjs död.

   Tidigare kallade det ryska utrikesdepartementet Vita husets och det amerikanska utrikesdepartementets reaktion på nyheten om politikerns död för ”överväldigande cynism”.

  • Stor sak för dej och den liberala Västvärlden.
   Men hur många i Ryssland tror du bryr sig?
   Som jag uppfattat såg få människor i Ryssland Navalny som något alternativ.
   Det rykte han hade om sig var som brottsling och allmän bråkstake.
   Är det något man kan vinna Rysslands presidentskap tror du?

   Västvärldens demokrati gillar Navalny därför Västvärlden helst vill se Rysslands död.
   Nazisten Adolf Hitler hade samma önskan.
   Kan du fatta att väldigt många ryssar ser Västvärlden som ondska?

 2. I artikeln står det att ”I omvärlden bedöms Navalny ha varit en politisk fånge”.
  Det borde egentligen vara ”I samling neocon/zionist cirklar bedöms Navalny …”

 3. I ryska imperiet likvideras diktatorns utmanare av vasaller, tjänstemän som vill visa sin pålitlighet, eller inte kunna anklagas för att ha svikit den store ledaren längre fram. Eller också har Putin faktiskt gett likvideringsorder på gammalt stalin-manér. Lillefar skrev under tiotusen avrättningar med en enda namnteckning under moskvarättegångarna 1936-38. Varje kväll. Det finns ryska traditioner.

  Putin ska snart ställa upp i ”val”. Med tanke på utmanarnas öden är det kanske lika bra att bara ha en kandidat som man vet vinner, det är ändå inget val. Putins regim försvinner först när han dör.

  • Ryssland kommer ALDRIG att försvinna. Däremot USA och apartheid israel (det senare försvinner först).

   Lucifer news meddelar att Navalny är senaste tillskottet av neocon/zionist springpojkar vars bäst före datum gått ut då regime change planerna för Ryssland gick stöpet.

   Återstår för allehanda ryssofob att banka huvudet på någon klagomur – banga, banga 🤗

  • Moskvarättegångarna 1936-1938, Per Boberg, bestod inte av ”tiotusen” individer utan av totalt 54 st., och de var alla skyldiga till det de anklagades för.

 4. Ryssland mördade Navalnyj och Ukraina mördade Gonzalo Lira. Snabba slutsatser dras av politiska skäl utan egentlig kunskap. Är det någon av alla tvärsäkra bedömare som har en aning om dom verkliga omständigheterna i något av dom två fallen? Vilka åkommor dom eventuellt led av, vilken vård dom fick? Propagandan flödar som alltid när det gäller Ryssland och Ukraina. Kanske skall vi försöka undvika alltför snabba slutsatser på den grunden.

  • Drar du inte också för snabba slutsatser?

   Ryssland har inget att vinna på att Navalny dör,, lika litet som av den påstådda förgiftningen av N. tidigare.

     • Det jag skrev var ju att vi INTE kan dra sådana snabba slutsatser av att folk dör i fängelser, när vi inte känner till detaljerna om dödsfallen.

      Som du skriver så har Ryssland inget intresse av rubriker om en dissident som dött i fängelse. Antagligen har inte Ukraina det heller, fast i det fallet kompliceras det hela av öppna nazister som kan misstänkas agera mer av blint hat än av rationalitet. Dock har vi bara den ena sidans påståenden i bägge fallen och ingen solid grund för snabba slutsatser även om dom råkar passa den politiska agendan.

     • Du har rätt. DNs framsida har bild på Navalny och titeln ”Världsledare lägger skulden på Navalnys död på Putin”. Vad VET de?

     • Precis, inte ett skit vet dom och hur stora var rubrikerna i DN när Gonzalo Lira dog i ett ukrainskt fängelse?

     • På DN får man 4 träffar på ”Gonzalo Lira” – samtliga på fotbollslaget ”Luleå Lira”…

   • Putin har allt att vinna då detta, både inför ”presidentvalet” och framtiden, då det ännu en gång sänder en kraftig signal till alla som funderar på att opponera sig att om ni gör det så kommer ni att sluta såhär.

    • Högerextremisten Navalny hade 2% av rösterna – på sin höjd. MI6 springpojken skulle aldrig vinna valet mot Vladimir Vladimirovich Putin. Fritt farm dock för samling ryssofob att o*****a över tänk om …🙃

 5. För mej var han en förrädare på HÖGSTA nivå. Han var dömd sedan tidigare. Sedan måste man sluta låtsas som att han på något sätt ens hade haft MINSTA lilla chans mot Putin. Lägg ner de där herregud. ALLA politiker som Navalnyj själv stöttade också på olika sätt inför valen och mobilerade sina väljare stenhårt för(Med hjälp även där av Väst på olika sätt självfallet)gjorde alla katastrofala resultat. Nu verkar denna förrädare död. Han pallade inte trycket mera på insidan. Eller kanske dog han i sömnen bara där hjärtat slutade slå. Vet EJ. Men de ej många ryssar som kommer sörja honom. Han var färdig sedan ett tag tillbaka nu. Men i Usa och EU kommer detta att slå och förvandlas åt en bomb självklart. Det är inte lite man investerade i denna förrädare åratal och åratal. Det blir många historier och sagoberättelser självfallet. Våran egna SVTs Elin Jönsson här hemma kommer helt säkert fälla några tårar för sin vän. Vore EJ förvånad om även Bert Karlsson gjorde de faktiskt. Nej jag gillade inte Navalnyj. Jag gillade EJ hur Usa och EU också ständigt behandlade honom och körde ALLA sorters vidriga trix åt höger o vänster i ÅRATAL. Åratal efter åratal utan MINSTA lilla paus. Förrädaren har kommit till en bättre plats, där han nu pallar trycket bättre när gäller att vila

 6. Det var med stora brösttoner framstående politiker från bland annat USA och Tyskland ställde Ryssland till ansvar för Navalnyjs död. Jag tror inte dom var på plats när detta hände eller hade annan säker information om dödsorsaken. Det innebär att ingen i nuläget kan ha en aning om vad hände.
  Samtidigt tänker jag i jämförelse med fallet Julian Assange att det vore klädsamt om samma personer visade samma omtanke om honom.
  För övrigt vad vet den enskilde personen på gatan om Navainyj annat än det som framkommer i västerländsk nyhetsmedia? Är det en ärlig rapportering vi tar del av i en tid då vi indirekt befinner oss i krig med Ryssland?
  Samtidigt är det inte troligt att hålla Putin som ansvarig till detta dödsfall. Dels för att Navalnyj betydelse är av väst alltför överskattad vad avser att hota Rysslands politikiska in och utrikes betydelse. Dessutom förstärker denna händelse en rådande negativ bild av Putin.
  Så vad som ligger bakom detta tragiska besked om en människas död kommer vi sannolikt aldrig få ett klargörande om.

  • https://argumenti.ru/politics/2024/02/883528
   URA.RU: Advokat Kharlamov anser att Navalnyjs kropp* bör ges till familjen 16 februari 2024 , 20:59 Evgeny Kharlamov, advokat, tidigare chef för kriminalpolisen, Rysslands hedersadvokat, sa att kroppen av Alexei Navalny* borde släppas till släktingar.
   Som advokat Kharlamov förklarade, erkänner Ryska federationens författningsdomstol att det är lagligt att inte överlämna kroppar av terrorister till deras släktingar. Advokaten klargjorde att detta överensstämmer med artikel 55.

   Enligt advokaten är tillfälliga inskränkningar av medborgarnas rättigheter och friheter tillåtna för att skydda den konstitutionella ordningen och moralen. Frisläppandet av kroppar kan utgöra ett hot mot den allmänna säkerheten, kan provocera fram masskrockar och leda till nya offer, och begravningsplatser för terrorister kan bli föremål för tillbedjan.

   Evgeny Kharlamov noterade i ett samtal med URA.RU att han aldrig hade hört, läst eller sett någon erkänna Alexei Navalny* som en terrorist. Enligt advokaten vet han att Navalnyj* inte dömdes för detta och inte åtalades för terrorism.
   Enligt advokaten finns det inga lagliga eller juridiska skäl för att inte släppa kroppen av en avliden person i ett förundersökningshäkte eller arbetarkoloni.

   Fredagen den 16 februari rapporterade Federal Penitentiary Service för Yamalo-Nenets autonoma Okrug att den dömde Alexei Navalny*, som avtjänade sitt straff i IK-3 ”Polar Wolf”, blev sjuk efter att ha återvänt från en promenad och förlorat medvetandet.

   Läkare, inklusive de från ett lokalt sjukhus, försökte återuppliva honom i en halvtimme, men han dog.
   Enligt Federal Penitentiary Service håller man på att fastställa dödsorsakerna för den dömde.
   Yulia Navalnaya , fru till Alexei Navalny*, sade fredagen den 16 februari vid den 60:e Münchenkonferensen att hon inte vet om hon kan lita på de rapporter som publicerades idag om hennes makes död i en koloni i byn Kharp på Yamal.

 7. Zelenskij och Västvärlden har fastställd: Putin mördade Navalnyj!
  Slutligen lyckades Putin mörda västvärldens älskling, men han tajmade mordet dåligt. Precis när han fick lite sympati från den västeuropeiska befolkningen, efter intervjun med T. Carlson. Precis när presidentvalet i Ryssland närmar sig. Som sagt, det var en dålig tajming. Putin lyckades inte med det tidigare mordförsöket. Med en kopp av Novitjok te. (Vad har förresten händ med Sergej och Julia Skripal?) Navalny räddades av tyska läkarna. Dit skickade Putin Navalny av helt obegripliga skäl. Navalnyjs död kommer att användas för ytterligare antirysk hysteri i det kollektiva Väst. Kom ihåg att 2021 sa Biden att Ryssland skulle drabbas av ”katastrofala konsekvenser” om Navalnyj dog i fängelse. Nu kan vi vänta en ny storm av rusofobi och hysteri i den ”kollektiva demokratiska” Väst. Som sagt. Dåligt tajming. Sanningen är, att Navalnyj befann sig i en särskilt skyddad regim, så att inget skulle hända honom, eftersom hans död fruktades av Kreml. Just för att han skulle bli en martyr.
  Enligt källorna till den ryska RT-tv:n har läkare redan bestämt dödsorsaken. Nämligen en blodpropp i hjärtmuskelns kärlsystem, vilket indikerar myokardit, vilket är en mycket vanlig biverkning av upprepade vaccinationer mot Covid-19.

 8. https://www.youtube.com/watch?v=Ruv49PYBeds

  Den polska vloggaren Ania intervjuar Scott Ritter som ger en dräpande beskrivning av Navalny: CIA-styrd snubbe med hårresande rasistiska åsikter. En person som om han var aktiv i Västeuropa skulle trängas ut i marginalen och dömas ut som galen. Men nu råkade han befinna sig i Ryssland och blev ”frihetshjälte”.

  Hans död just nu kom olägligt och det kan väcka konspiratoriska tankar. Annars var han ju en drogmissbrukare med tidigare hälsoproblem. Men tänk ifall: Häxan Nuland besökte Kiev nyligen och smilade illistigt med att säga att hon i bagaget har en del överraskningar för Putin. Kanske ett lyckopiller för Navalny bland dessa ?

  Upprördheten bland västledare är rörande men den kommer knappast att få den framgång som tidigare kampanjer, alltför mycket annat händer just nu, folkmordet i Palestina fortsätter.

  Men se den senare delen av Ritters intevju, den som inte handlar om Navalny utan om ett planerat rymdkrig vars detalj slank ut i kongressen förra veckan. Verkligen skrämmande. Galningar styr, det bekräftas om ni trodde annat.

 9. Alexei Navalnyj dog av ”Sudden Death Syndrome”, berättade hans mamma.
  https://www.ndtv.com/world-news/putin-critic-alexei-navalny-died-of-sudden-death-syndrome-his-mother-told-5076885

  Alexei Navalnyj, en 47-årig före detta advokat, föll medvetslös och dog i fredags efter en promenad vid straffkolonin ”Polar Wolf” i Kharp, cirka 1 900 km nordost om Moskva, där han avtjänade ett tre decenniers straff, sa kriminalvården

  Alexei Navalnyjs mamma fick på lördagen veta att Rysslands mest framstående oppositionsledare hade drabbats av ”sudden death syndrome” och att hans kropp inte skulle överlämnas till familjen förrän en utredning var klar, sa hans team.
  Navalnyj, en 47-årig före detta advokat, föll medvetslös och dog i fredags efter en promenad vid straffkolonin ”Polar Wolf” i Kharp, cirka 1 900 km (1 200 miles) nordost om Moskva, där han avtjänade ett tre decennium. straff, sa kriminalvården.

  Västerländska ledare ledda av USA:s president Joe Biden hyllade Navalnyjs mod och anklagade president Vladimir Putin för att vara ansvarig för dödsfallet utan att citera bevis. Storbritannien sa att det skulle få konsekvenser för Ryssland.
  Kreml sa att västvärldens reaktion var oacceptabel och ”absolut rabiat”. Putin har ännu inte kommenterat Navalnyjs död.

  Navalnyjs 69-åriga mamma, Lyudmila, trotsade arktiska temperaturer på minus 30 grader Celsius (minus 22 grader Fahrenheit) i lördags för att besöka straffkolonin där hennes son omkom.
  Hon fick ett officiellt dödsbesked som anger tidpunkten för dödsfallet som 14:17 lokal tid (0917 GMT) den 16 februari, berättade Navalnys taleskvinna, Kira Yarmysh, för Reuters.

  ”När Alexeis advokat och mamma anlände till kolonin i morse fick de veta att orsaken till Navalnyjs död var plötslig dödssyndrom”, sa Ivan Zhdanov, som leder Navalnys Anti-Corruption Foundation, på sociala medieplattformen X.

  ”Sudden death syndrome” är en vag term för olika hjärtsyndrom som orsakar plötsligt hjärtstopp och död.
  Det var också oklart var Navalnyjs kropp var, sa hans team. Hans mamma hade fått veta att kroppen hade förts till Salekhard, staden nära fängelsekomplexet, men när hon kom till bårhuset var det stängt.
  När de kontaktades av Navalnys advokat sa bårhuset att det inte hade Navalnys kropp, sa Yarmysh.

  Senare fick de höra av tjänstemän att kroppen inte skulle överlämnas förrän utredningen var klar, även om de tidigare hade fått veta att utredningen inte hade upptäckt några spår av brottslighet.

  ”Just nu har vi inte tillgång till kroppen och vi vet inte säkert var den är, och vi kräver att de ryska myndigheterna omedelbart ger Alexeis kropp till hans familj”, sa Yarmysh i en intervju.
  En anställd vid det enda bårhuset i Salekhard sa till Reuters att Navalnyjs kropp inte hade anlänt.

  Döden av Navalnyj, en före detta advokat, berövar den disparata ryska oppositionen sin mest karismatiska och modiga ledare när Putin förbereder sig för ett val som kommer att hålla den tidigare KGB-spionen vid makten till åtminstone 2030.

  Navalnyjs anhängare – inklusive i väst – hade gjutit Navalnyj som en rysk version av Sydafrikas Nelson Mandela, som en dag skulle gå fri för att leda landet.

  Vissa ryssar avfärdade dock en sådan syn som ett klassiskt fall av önsketänkande och pekade på en opinionsundersökning som visade att de flesta ryssar ogillade honom och att Putin var mycket mer populär.

  Ryska myndigheter såg Navalnyj och hans anhängare som extremister med kopplingar till CIA:s underrättelsetjänst, som de säger försöker destabilisera Ryssland. Navalnyj avfärdade alltid anklagelserna om att han var en CIA-tillgång.
  Vissa ryssar lade ut blommor i Moskva och andra ryska städer för att hedra Navalnyj, men över en natt togs hundratals blommor och ljus bort i svarta påsar.
  I centrala Moskva låg flera dussin rosor och nejlikor kvar i den uppmjukande snön på lördagen vid monumentet över offren för det sovjetiska förtrycket, som ligger i skuggan av det tidigare KGB-högkvarteret på Lubyanka-torget.

  Vladimir Nikitin, 36, var ensam om att lägga en nejlika vid Solovetsky-stenen, som kommer från öarna med samma namn i Vita havet där ett av de första ”Gulag” tvångsarbetslägren grundades 1923 av bolsjevikerna.
  ”Navalnyjs död är fruktansvärd: förhoppningarna har krossats”, sa Nikitin. ”Navalnyj var en mycket allvarlig man, en modig man och nu är han inte längre bland oss. Han talade sanning – och det var mycket farligt eftersom vissa människor inte gillade sanningen.”
  Vid minnesmärket ”Sorgens mur” på avenyn uppkallad efter den sovjetiske fysikern och dissidenten Andrei Sacharov, lade några ryssar blommor bredvid bilder av Navalnyj. Ett meddelande löd: ”Vi kommer inte att glömma, inte heller ska vi förlåta.”

  OVD-Infos protestövervakningsgrupp sa att mer än 270 personer hade arresterats över hela Ryssland vid möten och minnesmärken för Navalnyj sedan hans död tillkännagavs.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here