Det censurindustriella komplexet

2
1008

0
Av Thomas J. Middelthon.

Fallet som diskuteras här är mycket viktigt för att förstå hur information och nyhetsförmedling kan fungera, eller snarare inte fungera, i dagens samhälle.

Visste du att ett av världens största informationskonsultföretag nyligen har fått en av de största böterna genom tiderna?

De hade hjälpt ett läkemedelsföretag att ”kommunicera” på ett sådant sätt att det kunde genomföra en av de största läkemedelsskandalerna genom tiderna. Opioidskandalen.

Läs gärna Smärtans imperium och Kapitalet, läkemedelsindustrin och mutade läkare orsakar kraftig ökning av heroinmissbruk och dödlighet.

De var rådgivare till marknadsföringen som gjorde det möjligt för detta företag att sälja stora mängder opioider som har dödat och skadat hundratusentals människor. Dom har sedan länge fällts i USA. Detta är historiska fakta.

Samma informationskonsultföretag är aktivt i ett globalt initiativ för att censurera så kallad ”desinformation” i olika ämnen. NewsGuard är namnet på detta initiativ. Trusted News Initiative är ett annat exempel på ett liknande initiativ. Det är en intressant övning att titta närmare på vem som ligger bakom dessa. Det är ett eget ämne.

Läs gärna Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.

Dessa initiativ hade viktiga roller under pandemin för att hjälpa till att censurera oliktänkande och forma den vanliga berättelsen. Den som sa att viruset var livshotande för alla. Och att injektionen var säker, effektiv och den enda vägen ut ur problemen.

Informerade människor idag vet att detta inte är hela sanningen.

Läs detta: Faktakontroll Finansiär Publicis betalar 350 miljoner dollar för roll i opioidepidemi

”Publicis Groupe, ett av världens största PR-företag, gick nyligen med på att betala en förlikning på 350 miljoner dollar för anklagelser om att dess falska och vilseledande marknadsföring av opioider bidrog till den dödliga opioidepidemin i USA. Anklagelserna mot Publicis Health, Purdues pr-företag, inkluderade att skapa marknadsföringsmaterial som övertygade läkare att skriva ut OxyContin , placera illegala annonser för OxyContin i patientjournaler, skapa utbildningsmaterial för säljare om hur man kan övervinna läkarnas invändningar mot läkemedlen, utveckla strategier för att motverka opioidriktlinjer utfärdade av US Centers for Disease Control and Prevention, och skapa marknadsföringsstrategier för att ”humanisera” varumärket OxyContin och motverka negativ press om missbruksrisker.

Purdue Pharma förklarar sig delaktig i opioidepidemin

”Uppgörelsen på 350 miljoner dollar kommer att delas upp mellan 50 stater, med de högsta förlikningsbeloppen tilldelas Kalifornien, Florida och Texas. Publicis erkänner inte fel eller ansvar som en del av förlikningen. Publicis, som nu betalar av sig juridiska problem med falsk marknadsföring, är en finansiär av censur.

Publicis gav startpengar för att lansera NewsGuard , och har officiellt samarbetat med NewsGuard ”för att bekämpa ”infodemin” av felaktig information om covid19 och dess vacciner”. Publicis är också en partner till World Economic Forum , som leder uppmaningen om en ”Great Reset.” Publicis verkar faktiskt samordna den globala ansträngningen att undertrycka information som motsäger den teknokratiska berättelsen om covid-19, dess ursprung, förebyggande och behandling.”

Lee Fang: NewsGuards vinstdrivande censurmodell slår samman regering och företagsmakt

”Frågan om intressekonflikter uppstår eftersom Publicis representerar ett antal företags- och statliga kunder, inklusive Pfizer.
NewsGuard har mött växande kritik om att den, snarare än att fungera som en neutral offentlig tjänst mot propaganda på nätet, istället fungerar som en ogenomskinlig proxy för regeringar och företagskunder att kväva åsikter som helt enkelt strider mot deras egna intressen.
Kritiken finner stöd i interna dokument, som NewsGuard-förslaget till Twitter, som denna reporter fick under Twitter Files-rapporteringen förra året, såväl som i regeringsregister och diskussioner med oberoende mediasajter som de riktar sig till.”
Föregående artikelUSA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream
Nästa artikelVem var avlidne Navalny? Dödsfallet klar motgång och nackdel för Putin. Uppdaterad
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. För läsare av alternativa media är detta gamla nyheter och nästan ett understatement men det är väl bra att åtminstone något av desinformationsprojekten gått till domstol.

    Nedbantningen av offentlig sektor har lett till att denna är underdimensionerad och när en kris tillstöter är denna tvungen att anlita privata aktörer för sin kommunikation. Och när sedan politiken blivit alltmer korrumperad har problemen flerdubblats. Korrupta regeringar upphandlar tjäster av PR-byråer som levererar enligt beställning.

    Bakom alla krig under denna epok finner man en PR-byrå som skapat basnarrativet som regeringarna sedan hänger upp sina egna pratbubblor på. Tänk Jugoslavien, Irak, Libyen, Syrien m.fl. Hur skall man få en domstol att döma mot de byråer som fabricerar propaganda för att backa upp ett krig. Det skulle kräva en politisk revolution.

  2. […] Det censurindustriella komplexet. Gör som medie-Sverige: Protestera för yttrandefrihet och mot (själv)-censur och förslag om ”Spionerilag”! Onsdag vid Mynttorget, Stockholm. Mer om censuren av debatten i DN Hur mina inlägg i debatt i DN censureras och hur yttrandefrihet kan strypas. Emanuel Karlsten: Myndighetens otydliga utredning skrämmer operatörer till censur. Del 3. Pentagon förbereder massiv censur av internet. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here