USA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream

26
2673
Sergey Lavrov, Minister of Foreign Affairs for the Russian Federation, is seen during the 2019 Comprehensive Test-Ban Treaty Article XIV Conference in Conference Room 2 at United Nations Headquarters in New York, NY, USA on September 25, 2019.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Trots att Sverige lagt ned sin utredning. Kanske var man denna – alltför svårsmälta- utredning på spåret.
USA erkänner öppet att de sprängde Nord Stream enligt Rysslands utrikesminister Lavrov. Skadar inte att veta vad han tycker. https://www.rt.com/news/571372-lavrov-nord-stream-sabotage/

Rörledningarna saboterades eftersom Washington såg det rysk-tyska samarbetet som ett hot, hävdar Sergej Lavrov.

Amerikanska tjänstemän erkänner i princip att de låg bakom sabotaget av Nord Stream-ledningen, som utfördes för att förhindra ett närmande mellan Moskva och Berlin, har den ryske utrikesministern Sergej Lavrov sagt.

”USA beslutade att vi [Ryssland] har samarbetat för bra med Tyskland under de senaste 20 eller 30 åren, eller snarare att tyskarna samarbetat för bra med oss”, sade han i en intervju som publicerades på utrikesministeriets webbplats på söndagen.

Den ”mäktiga alliansen” som bygger på ryska energiresurser och tysk teknik ”började hota många amerikanska företags monopolställning”, förklarade Lavrov.

Så Washington bestämde sig för att förstöra denna allians mellan Moskva och Berlin, och gjorde det ”bokstavligen” genom att attackera de rörledningar som byggdes för att leverera rysk gas till Europa via Tyskland, tillade han.

”Amerikanska tjänstemän erkänner i princip att de explosioner som inträffade vid Nord Stream 1 och 2 var deras verk. De talar till och med om det med glädje”, konstaterade utrikesministern.

Lavrov syftade sannolikt på ett erkännande som gjordes av USA:s vice utrikesminister för politiska frågor Victoria Nuland under en utfrågning i senaten i slutet av januari. ”Jag är, och jag tror att administrationen är, mycket nöjd med att veta att Nord Stream 2 nu är … en metallbit på havets botten”, sade hon då. https://www.globalpolitics.se/ocksa-usas-vice-utrikesminister-hyllar-sprangningen-av-nord-stream-2/

”De västerländska politikernas avskyvärdhet är välkänd”, fortsatte Lavrov och antydde att ”planen, som nu genomförs genom att ’hetsa’ Ukraina mot Ryssland och föra ett krig av hela västvärlden mot Ryssland med hjälp av Ukraina, i stor utsträckning syftar till att förhindra ett nytt närmande mellan Tyskland och Ryssland”.

Kommentarerna från Rysslands toppdiplomat kommer bara några dagar efter att den ikoniska amerikanska undersökande journalisten Seymour Hersh släppte en bombnedslag som anklagar Washington för att ha saboterat Nord Stream-rörledningarna förra året.

Enligt en välinformerad källa som talat med Hersh placerades sprängladdningar vid rörledningarna i Östersjön redan i juni 2022 av amerikanska flottans dykare under förevändning av en Nato-övning. De detonerade i slutet av september och gjorde den viktiga europeiska energiinfrastrukturen obrukbar.

Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, förnekade rapporten från den Pulitzerprisbelönade journalisten och kallade den ”helt och hållet falsk och fullständig fiktion”. Ingen bland höga amerikanska tjänstemän har ens kommenterat Hershs anklagelser.

I månader har de ryska myndigheterna pekat på att den enda sida som gynnades av förstörelsen av Nord Stream var USA, som har sett leveranserna av sin dyrare flytande naturgas till Europa öka massivt sedan explosionerna.

 

Föregående artikelAmnesty: Israel ”utplånar familjer ostraffat” i Rafah, Gaza
Nästa artikelDet censurindustriella komplexet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

26 KOMMENTARER

 1. Giriga Satans Parasiter. Dessa terrorattentat var Satans verk. Dom största parasiterna på denna planet. Jag börjar ärligt talat nu reta mej REJÄLT på Svt utan att nämna övriga nollorna. Men Svt har senaste året korsat över ALLA gränser som finns. Och lägg även märke till VARJE gg Nato nämns. Från vanliga nyheterna till Agenda som sänds på söndagar. VARJE gg är man oroliga för att Sverige också nu kanske inte går hand i hand som de heter med Finland. OCH?? Varför inte NÅGONSIN bara nämna/prata om att kanske ska vi stå utanför då för fan. Såg något häpnadsväckande Korkat igår,där Tyskland delar sitt årliga fredspris,som förra året gick till den livsfarliga krigsidioten Natos Stollenberg. Gissa vem som får fredspriset detta år? Sverige och Finland för att dessa sökt Nato medlemskap🤯Nej jag skämtar inte,detta är på riktigt. Årliga fredspriset till Sverige och Finland i år för att sökt medlemskap i Nato INGET annat. Förra året gick det till korkskallen och den livsfarliga krigsidioten Stollenberg. Vafan lever vi i för tider?? Svt kan ALDRIG alla dessa månader som gått ens bara tänka sej NÅGONSIN att diskutera,prata,fråga om att Sverige borde stå utanför HELT klart om Finland går före,vilket dom kommer göra också. Agenda också har varje vecka blivit rena desinformation och propaganda lögner för länge nu. Vilken värld lever vi i för fan?Är HELT förvirrad YR och jävligt besviken måste jag säga,utan att nämna övriga clownerna och nollorna som Dagens nys, ExpressH**a och AftonH**a som alla borde stämmas flertalet gånger sedan förra året. Gå tillbaka senaste året och titta på alla vidriga första sidorna dessa haft,som ALDRIG stämt och den punkten förstås GENAST

  • Till ”Fred GENAST.Förhandlingar GENAST.”
   Du mår inte väl av att hetsa upp dig. Kampen mot USA-imperialismen kräver lugn och eftertänksamhet. Om vi ständigt använder ord och uttryck som ”Satans verk. Dom största parasiterna på denna planet.” och ”livsfarliga krigsidioten Natos Stollenberg” vad händer då?

   De svenskar som vi vill informera om USA-imperialismen, om hur Sverige är en vasall till denna imperialism, de kommer inta att lyssna. De vill genom att själva, via välgrundade argument, inte okvädningar, komma fram till att t.ex. Jens Stoltenberg är en ”krigsidiotisk Stolle”. En god krigare måste hålla huvudet kallt.

   • FY FAN, FY FAN, FY FAN.
    Ibland har jag verkligen lust att skrika ut all ilska som jag känner över hur medialandskapet i Sverige blivit och speciellt SVT,
    Man känner hjälplöshet och vill svära och ropa högt, ställa sig på torget.
    Kanske kommer någon fram till mig och frågar hur mår du egentligen?
    Då får jag en möjlighet att förklara varför jag skriker, varför jag inte ser någon möjlighet att på ett sansat sätt tala om min frustration över hur världen har blivit.
    Det kanske bara är de högljudda skriken som når människor.
    Jag har under mitt arbetsliv gått tillräckligt många utbildningar i samtalsmetodik, för att ha lärt mig att när någon skriker ut den frustration som jag själv känner, så slipper jag göra detta själv.
    Någon annan gör det åt mig.
    Så när ”Fred GENAST.Förhandlingar GENAST.” gör detta åt mig, så blir jag lugn och slipper själv bli arg och upprörd. Någon har befriat mig från min ilska genom att ge uttryck för sin ilska.

    Du Bertil Carlman är så lugn och balanserad att jag inte ens vet vem du är och vet inte vilka åsikter du har. Dina åsikter har passerat förbi mig, de är för försiktiga och för tysta, så de blir svåra att höra. Du har inte heller förmedlat andras kraftfulla åsikter, så dina välgrundade argument är osynliga för mig.

    • Haha, så JÄVLA bra skrivet, Vivianne Månsson om ”Fred GENAST. Förhandlingar GENAST!´s” kommentar! Gillar särskilt det här ”Förra året gick det till korkskallen och den livsfarliga krigsidioten Stollenberg. Vafan lever vi i för tider??”

     Mark Levengoods fasters eller moster har sagt något i stil med ”Det är bara att bryta ihop och gå vidare”, dvs om man blir upprörd över någonting så är det bra att leva ut alla känslor och göra sig av med dom. När jag jobbade som lärare och om någon liten kille kom in i klassrummet på morgonen och det syntes långa vägar att det hade hänt någonting som gjorde honom väldigt upprörd (på väg till sin skolbänk han hinner han smälla till första bästa klasskamrat till flicka, och i nästa stund riva ner sin egen teckning från väggen som han fått så mycket beröm för dagen innan) …. så var det bästa sättet att få honom lugn, att låta honom springa några varv runt skolhuset och skrika ut sin ilska. Jag lovar, resten av dagen var han lugn och snäll som ett lamm…

     En sak till, det är fint med ett sådant här forum, där alla olika människor och åsikter och tankar får komma till tals…. Första tiden när jag börja besöka bloggen, så blev jag jätteless på en del som skrev, och om jag minns rätt så skrev jag t o m till redaktören Romelsjö att han skulle stänga av vissa som inte var ute efter att diskutera , typ-isch, -isch heter det nu efter typ, 🙂
     Men jag fick inget gensvar alls av redaktören, och jag har faktiskt insett att det var mycket klokt gjort att inte stänga av folk. En del som är extremt envetna har försvunnit av sig själva och andra har tvingat en att lära sig massor när man ska svara, och åter andra skriver plötsligt väldigt kloka saker, och så är det så lärorikt att läsa hur olika åsikter tampas med varandra…
     Och när man tänker på det, så är det just så här vårt sätt att tänka och vara utvecklas….i samspel med andra människor. Det är väl det som borde kallas för demokrati (plus ekonomisk demokrati)
     Jag tror att vi är många som svär för oss själva när vi hör alla absurda nyheter, som häromdagen när jag satte på radion, vilket jag numera har svårt för att göra för alla lögners skull..så kunde man höra hur ”Ryssarna har stulit ukrainska barn och fört dom till Ryssland” , ”tiotusen, men dom har bara lyckats identifiera 400”, och var det inte Human Right Watch eller någon annan NGO som rapporterat, och allt berättades av, var det Maria Persson Löfgren med sin mycket konstiga entoniga ”tordönsstämma” som bara den avslöjar att hon inte gör sitt jobb som journalist, utan bara berättar det som ägarna till MSM VILL att hon ska berätta. Klart man väser lite tyst ”Jävla idiot!”
     Då är faktiskt förlösande att få läsa någon annan som är riktigt riktigt ARG över att ex Public Service som ska vara i ”allmänhetens tjänst” ljuger så FÖRBANNAT!

  • Jag glömde en sak. Du gör dessutom redaktören för globalpolitics en otjänst. De som kanske närmar sig bloggen för att de blivit nyfikna på dess innehåll, de kommer att uppfatta den som mindre seriös om den har många så här känslosamma utbrott.

 2. den stora militärövningen baltops i östersjön skulle stärka och skydda nato-länderna. nato ska nu tillsätta en grupp som ska skydda gasledningar berättar stoltenberg. (beskyddarverksamhet ala maffia?) vad gjorde svenska marinen i sprängningsområdet? tystnaden om terrorattacken är avslöjande….och inga större reaktioner från miljö och klimatgrupper…det kommer säkert mer

 3. Det ligger en video ute på nätet som jag inte har sparad där George Friedman håller ett föredrag för amerikanska högdjur. Från ca 2016, då Friedman var chef för Stratfor, det sk. privata CIA.

  I föredraget betonade Friedman vikten med att hindra ett samarbete mellan Tyskland och Ryssland som en grundbult i den amerikanska utrikespolitiken. Friedman sade till åhörarna att detta mål har varit alldeles centralt ända sedan USA började intressera sig för förhållanden utanför den egna kontinenten och skall sådant förbli. Således redan före Första världskriget.

 4. Det är alltså Joseph Lavrov som citeras, inte företrädare för USA. Ryssland hetsar Ukraina, inte tvärtom. Det är lätt för Ryssland att få fred med Ukraina, det är bara att acceptera den lokala regeringen och sluta försöka få bort den militärt. Orsaken till kriget är att Putin insisterar på att hans vasall ska styra i Kyiv.

  När Ryssland accepterat Ukrainas regering, och att den inte tillsätts från Moskva, utan lokalt, så kan de förhandla som likaberättigade parter. Nu finns mest Rysslands skadestånd att diskutera, så det är nog Lavrov/Putin inte så sugna på.

  • Ryssland gör rent hus i Ukraina. När jobbet är avklarat ska nästa existentiella utmaning tas om hand. Lite tålamod, Nils.

   • Satanovsky berättade hur Ryssland kommer att hämnas på USA för Nord Streams
    Satanovsky: Ryssland bör inte lämna USA:s sabotage mot Nord Stream obesvarat. Om Ryssland lämnar USA:s sabotage mot Nord Stream obesvarat, kommer sådana provokationer att upprepas, eftersom västvärlden kommer att betrakta detta som Moskvas ovilja att svara på hot. Detta konstaterades av statsvetaren Yevgeny Satanovsky, rapporterar ”Economics Today”.
    Tidigare har den amerikanske journalisten Seymour Hersh sagt att USA, med medverkan av Norge, genomförde undergrävningen av Nord Stream.

    En liknande situation håller på att utvecklas med vapenleveransen till Ukraina. Väst fortsätter att pumpa upp Ukrainas väpnade styrkor med vapen, och av någon anledning tillåter Ryssland att militär utrustning och ammunition kommer in i stridszonen, konstaterade statsvetaren.
    ”Fienden säger till dig: vi har ett brohuvud där, en träningsplats, nu ska vi ge HIMARS där, sedan fler långdistansmissiler, stridsvagnar, flygplan, och några människor därifrån talar till och med om en atombomb. Vad gör vi åt det här?” sa Satanovsky.
    Han påminde om att den ryska armén har olika typer av vapen i sin arsenal, inklusive Sarmat- och Bulava-missiler, Poseidon obemannade undervattensfordon, som kan användas för ett asymmetriskt svar på västerländska provokationer.
    https://news-evi.net/satanovskij-rasskazal-kak-rf-otomstit-ssha-za-severnye-potoki/?utm_source=24smi&utm_medium=referral&utm_term=2202&utm_content=4741870&utm_campaign=25902&utm_referrer=24smi.info

  • ”Nu finns mest Rysslands skadestånd att diskutera, så det är nog Lavrov/Putin inte så sugna på.”🤣🤣🤣

  • Ryssland har accepterat alla Ukrainas regimer ”Nils Johansson” problemet är att deras regimer inte kan uppföra sig och dessutom för en politik som Ukrainas folk inte vill ha, folket i Ukraina röstade t ex för fred senast det begav sig. Zelensky valdes för att hans vallöfte om slut på skjutandet mot Donbass och att de regionala delarna skulle få ökat självstyre vilket man vill i både östra och västra Ukraina så dina försök till desinformation fungerar inte här ”Nils”. Att rapa upp USA-lögner är nog ett rätt dödfött projekt på denna blogg.

  • @Nils Johansson 15 februari, 2023 At 12:01
   Du behöver påminns om att Ukraina inte har någon regering. Det är USA som har en regim i Ukraina. Det kallas marionettregim.

 5. De skramlar ihop till sin egen undergång och den är i princip nu oundviklig, allt annat lika. Och det är inte bara deras det handlar om, utan framförallt de som sett till att Usa ska förstöras dvs city, israhell, washington. Jätteglynet nethanjahuu sa en gång, ”vi ska förstöra Usa”, när han fått en bassning av ”president” obama (ja faktiskt) pga att han oannonserat.. (vilken nötta) dykt upp i kongressen och hållt ett tal inför de köpta, hotade, korrupta och utan att meddela.. ”presidenten” av washington dc (representerar ej Usa och amerikanska befolkningen)

 6. Till Bertil du har rätt👍 (EJ ironiskt) Nej du har rätt faktiskt håller med. Jag antar att jag är både stressig och även hetsig ofta i mitt liv. Jag jobbar MYCKET hårt och har långa dagar på jobbet. Jobbar 14tim per dag måndag-fredag. Och 12tim lördag-söndag. Sedan har jag familjelivet ovanpå det.Barn och frugan. Nästa år ska jag minska något är målet. Från 14till12tim på vardagarna. Och från 12till10tim på helgerna. Men Tack för det goda tipset👍

  • ett terrorangrepp på nato-medlemmen tysklands viktiga gasledning…som genomförts av biden, nuland,blinken och sullivan?….kommer usa och eu sanktionera förövarna? hur försäkrades gasledningarna? world trade center var dubbelförsäkrade och där betalades…har kritiken tystnat när det inte var ryssland som sprängde? pepe escobar funderar och kommenteras på the saker: https://thesaker.is/nord-stream-terror-attack-the-plot-thickens/

 7. Såg TV-serien om USAs historia, Vilda Västern. Det framkommer solklart att USA är en nation som byggts på stulet land.
  Att USA konsekvent bedrivit folkmord, det fanns 60 miljoner indianer innan Columbus, idag mindre än 1 miljon.
  Indianer säger 1:a världskriget började när Columbus kom, det pågår fortfarande.

  Bedrägeri och svek finns i allting, redan från början, och det är fortfarande högst aktuell. Tänk Minsk I och II.
  USA är en ego-centrerad och narcisstisk nation, helt utan etik och moral. Styrd av en osynlig finans-elit.

 8. “På enligt det senaste Ramstein-mötet:
  Storbritannien, Lettland, Danmark, Estland, Tyskland, Litauen, Nederländerna, Sverige och Ukraina kommer att bilda en ”drönarkoalition” för att ”hjälpa” Ukraina att bygga FPV-drönare

  * 15 stater kommer att bilda
  en ”luftförsvars- och missilkoalition” för att ”hjälpa” Ukraina med
  installationer och ammunition

  Intressant att länderna i ”drönarkoalitionen” är exakt de europeiska länder som gick in i skrämselpropaganda om att ”Ryssland kommer att attackera oss under de kommande 5 åren”.
  Det är nästan som om de vill att Ryssland ska attackera dem. självuppfyllande profetia.”

  Inlagd av: Justpassinby | 15 feb 2024 16:13 UTC | 5 ”
  ———————————————————
  Nyss fick jag ett sms från en god vän:”Det engelska kommunistförbundet säger att alla antifascister och antiimperialister i hela världen måste stödja Rysslands krig i Ukrains. Vi måste ha en gemensam plattform mot imperialisterna.”

 9. Ett stort upprop till alla läsare på Global och speciellt Rolf L !!

  Begrav mitt hjärta i wounded knee/ Karnevals förlag 249 kr.

  Flerfaldigt prisbelönt som bästa bok i ämnet.
  Den går igenom alla indianstammarna och deras historiska öde.
  Boken avslöjar historien om Sitting Bull.
  Bästa Rolf köp och läs du kommer att bli överväldigad.
  Det här gäller också alla ni andra som har intresse av det viktiga ämnet !!

  • Jag valde en kort film för barn om Sitting Bull på Youtube.
   Men där fanns hur mycket som helst att välja mellan.

   Who Was Sitting Bull? for Kids | Learn all about this Lakota Chief
   https://www.youtube.com/watch?v=KEcLitMbgms

   Kolonisatörerna kom från England och skulle ta indianernas land och byar.
   Men Sitting Bull var en duktig krigare och kunde leda sin här till kolonisatörernas nederlag.
   Sitting Bull reste även till Kanada men kom tillbaka för att placeras i reservat.
   Engelsmännen gav Sitting Bull tillstånd att delta i en Wilda Western show men där han blev utsatt för rasism och misshandel.
   Så han begav sig frivilligt tillbaka till reservatet där han avslutade sina dagar som frispråkig talare.
   Han blev kallad Sitting Bull för han hade ett lugnt sätt.
   Det är lite som jag minns från den korta filmen.
   De koloniserande engelsmännen och övriga från Europa var mycket grymma mot befolkningen på den amerikanska kontinenten.
   Det är lätt att få avsky mot dessa grymheter.
   Men på något sätt sitter tagen kvar i kolonisatörerna än idag.
   De vill härska och bestämma överallt och vart de än kommer.
   Västeuropén byggde sig ett Imperium över Världen.

   • Innebär socialism att man tar folks privategendom?
    I stället för att vilja ta folks privategendom vill socialisterna att folk skall äga mer än någonsin tidigare.

    Det finns två slags privategendom. Det finns egendom som är personlig till sin natur, konsumentartiklar som används för det privata nöjet. Sedan finns det en slags privategendom som inte är personlig till sin natur, egendom i form av produktionsmedel. Den sortens egendomar används inte för det privata nöjet utan för att producera konsumentartiklar.

    Socialism betyder inte att man lägger beslag på den första sortens privategendom t.ex. dina kläder; det betyder att man lägger beslag på den andra sortens privategendom, t.ex. fabriken där kläderna tillverkas. Det innebär att man lägger beslag på privategendomen för ett fåtal, produktionsmedlen, så att det blir mycket mer privategendom för de många, i form av konsumtionsvaror. Den del av rikedomen som produceras av arbetarna och sedan tas ifrån dem i form av profit blir deras under socialismen. För att kunna köpa mer privategendom, mer kläder, mer möbler, mer mat, fler biobiljetter.

    Mer privategendom att använda och glädjas åt. Ingen privategendom för förtryck och exploatering. Det är socialism.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here