Ukraina sprängde också Togliatti-Odessa-ledningen 5 juni – orsakar stor skada

17
1660
Bild: © Photo : Screenshot / BeZsonoV

Bilder som visar ammoniakmoln som sprider sig i miljön efter en ukrainsk attack mot en stor rysk-ukrainsk pipeline i Kharkov-regionen. – Sputnik International, 1920, 07.06.2023

Källa: https://sputnikglobe.com/20230607/ukraine-blows-up-togliatti-odessa-ammonia-pipeline-in-kharkov-region—moscow-1110978754.html Detta har också rapporterats av Nyhetsbanken.

Det mesta talar för att Ukraina orsakade dammkatastrofen. Man hade tidigare beskjutit dammen och Ryssland har påtalat detta i FN för länge sedan. En ”detalj” är att evakueringen kom igång sent i rysskontrollerade delar av Kherson, vilket nu nämns i morgonnyheterna på Sveriges Radio och att dammen ligger i rysskontrollerade delar av Kherson samt att den var viktig för försörjningen av Krim med dricksvatten. Igår sa man på radion att Ukraina öppnade dammluckor högre upp, vilket inte tycks ha observerat. (Är det konspiratoriskt att mena att indicium på denna tolkning är att Bert Sundström, Sveriges Radio, Maria Persson Lövgren och Johan Paasikivi snabbt menar att Ryssland förstört dammen). Ett slags självskadebeteende som vid sprängningen av Nord Stream, logiskt eller hur?

Sputnikglobe rapporterar:
En ukrainsk sabotagegrupp har sprängt ammoniakledningen Togliatti-Odessa i Kharkov-regionen. Det finns skadade bland civilbefolkningen, sade det ryska försvarsministeriet på onsdagen.

”Den 5 juni, omkring 21:00 Moskvatid [18:00 GMT], sprängde en ukrainsk sabotage- och spaningsgrupp ammoniakledningen Togliatti-Odessa nära bosättningen Masyutovka i Kharkov-regionen”, sade ministeriet.
Explosionen av pipelinen betecknades som en terroristattack, det finns offer bland civilbefolkningen, de har ”fått nödvändig medicinsk hjälp”, enligt MoD (försvarsdepartementet).
”För närvarande dräneras ammoniakrester från det ukrainska territoriet genom de skadade delarna av rörledningen. Det finns inga dödsoffer bland de ryska soldaterna”, sade ministeriet.
På nätet har det dykt upp filmer som tycks dokumentera konsekvenserna av sabotageattacken och som visar giftiga moln av ammoniakånga som strömmar ut i den lokala miljön.

Ammoniak är inte erkänt som en traditionell kemisk vapenagent, men exponering för mycket höga nivåer av kemikalien kan skada lungorna och orsaka dödsfall. Ammoniak är också mycket giftigt för fiskar, vilda djur och växter.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova sade att reparationsarbetet på rörledningen kan ta upp till tre månader, och endast om Ryssland kan säkerställa tillgång till platsen.
”En av pumpstationerna har satts ur funktion. Avstängningsventilerna fungerade, men ett läckage av råvaror inträffade ändå. Enligt preliminära uppskattningar kommer arbetet med att reparera och återställa [pipelinen] att ta ungefär en till tre månader. Detta kommer naturligtvis att kräva tillgång till platsen för skadan”, sade Zakharova vid en briefing.

Talespersonen sade att Ukrainas president Volodymyr Zelensky meddelade att han kunde ”lösa problemet” med den skadade pipelinen, ”men detta betyder inte att han är beredd att återuppta transporten av ammoniak. Vi kommer att anstränga oss för att klargöra omständigheterna kring incidenten. Men redan nu kan vi konstatera att endast en part aldrig var intresserad av att återuppliva pipelinen – Kiev-regimen.”

Ammoniakledningen Togliatti-Odessa går från den ryska regionen Samara, in i Ukraina vid Kharkov och vidare söderut och västerut mot kuststaden Odessa vid Svarta havet, där råvaran exporteras. Ammoniak är en viktig råvara som används vid berikning av naturgödsel.
Pipelinen byggdes 1979 under den sovjetiska perioden och kunde fram till nyligen transportera upp till 2,5 miljoner ton ammoniak per år. Användningen av pipelinen stoppades i februari förra året efter att den långvariga krisen i Donbass eskalerat till ett fullskaligt krig mellan Ryssland och Nato i Ukraina.
Ryssland har försökt att återaktivera pipelinen som en del av Grain Deal som förhandlades fram med hjälp av Turkiet och FN förra året. Förra månaden varnade Moskva att om dess krav på att återansluta den ryska jordbruksbanken till SWIFT och återstarta rörledningen inte uppfylldes, skulle Grain Deal avslutas efter den 17 juli.

Ekologisk terrorism

Sabotageattacken mot ammoniakledningen Togliatti-Odessa är den andra stora miljöterroristdådet som Moskva har anklagat Kiev för att ha utfört denna vecka, och den andra sabotageattacken mot en större pipeline sedan september.

På tisdagen förstördes Kakhovka vattenkraftverks damm i den ryska delen av Kherson-regionen av ukrainsk granatbeskjutning, vilket ledde till att miljontals ton sötvatten forsade ut i den lokala miljön, översvämmade städer, skogar och jordbruksmark och hotade att utlösa en stor regional ekologisk katastrof. Ukrainska tjänstemän och deras västerländska kuratorer anklagade Moskva för att ligga bakom attacken.

Ett antal respekterade amerikanska kommentatorer, däribland journalisten Tucker Carlson och FN:s tidigare vapeninspektör Scott Ritter, påpekade dock att Ryssland saknade motiv för att attackera dammen – som bidrog till att säkerställa vattenförsörjningen på Krim och tillhandahöll viktiga vattenresurser som användes för att kyla kärnkraftverket i Zaporozhye. Kievstyrkorna har riktat in sig på Kakhovka-anläggningen och dess damm sedan våren 2022, och Moskva ägnade mer än ett år åt att varna för den katastrof som skulle bli följden om dammen skadades eller förstördes. https://sputnikglobe.com/20230606/nebenzia-russia-bewildered-by-un-remarks-regrets-its-kakhovka-warnings-were-not-heard-1110966093.html

I september 2022 resulterade en sabotageattack mot Nord Stream-nätverket i det största metanutsläppet i mänsklighetens historia. Den amerikanska undersökande journalisten Seymour Hersh avslöjade i februari att USA och dess norska allierade var ansvariga för attacken. Amerikanska tjänstemän och medier smutskastade Hersh som en ”misskrediterad” journalist eller ignorerade hans rapportering när amerikanska underrättelsetjänster sammanställde en rad tvivelaktiga berättelser som pekade ut en mystisk ”proukrainsk grupp” utan kopplingar till Washington eller Kiev som ansvarig för attacken.

Relaterat
Dammbrott i Nova Kakhova.
Vem sprängde dammen i rysskontrollerade Kherson?

Relaterat
De vet att USA sprängde Nord Stream, men får inte prata om det…
Nord Stream-explosioner bör utredas opartiskt – Kina i FN:s säkerhetsråd, som avslog förslag på opartisk utredning
New York Times: Pro-ukrainsk grupp bakom Nord Stream-attacken
Mer om USA-utspel om sabotaget av Nord Stream!
Hur man spränger en rörledning (Nord Stream)
Hur USA slog ut Nord Stream-rörledningen
Folkrättsprofessor: ”USA:s sprängning av Nord Stream innefattar ett flertal brott mot internationell rätt och FN-stadgan”
USA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream.
Sy Hersh och livet. Vilka tjänade mest på sprängningen av Nord Stream? Varför rapporterar media som de gör?
Vem låg bakom explosionen av Nord Stream 1 och 2?
Vem sprängde Nord Stream? Äntligen bevis! Eller hur?
Rysslands ”hyllning”/ersättning av Nord Streams pipelines.
Också USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2

Föregående artikelDammbrott i Nova Kakhova
Nästa artikelTucker Carlson om dammkatastrofen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. I artikeln tar man även upp Nord Stream, så nu har GrayZone kommit ut med en artikel där de fick följa med den första, som de tror oberoende undersökningen.

  Independent Nord Stream expedition discovers clue missed by official investigators
  JEFFREY BRODSKY·JUNE 5, 2023 FÖRORD TILL ARTIKELN.

  Grayzone deltog i vad som verkar vara den första oberoende expeditionen som undersökte sabotage av Nord Streams rörledningar. Nära en av sprängplatserna upptäckte vi en dykstövel som användes av US Navy-dykare. Hur har svenska utredare missat detta?

  https://thegrayzone.com/2023/06/05/nord-stream-expedition-official-investigators/

  • Svenska ”utredare” har bara som mål att dölja USA:s inblandning i terrordådet väl medvetna om att sanningen om denna skurknation skulle bli dödsstöten för svenskt Natomedlemskap!

 2. Åt skogen med svenska utredare dom är åt papperskorgen här. Samma med EU. Häromdagen när ett gäng terrorister tog sej över gränsen till Ryssland med västerländska vapnen, svenska vapen inräknat, då hör man från Belgien att dessa ska utreda detta? Utreda detta hur de gick till. Vilka korkskallar. ALLT för att som vanligt lugna allmänheten i dom vidriga massmedierna. Hur är det med ALLA övriga terrorister och terrorattentat som skett månad efter månad. Samma SKITSNACK bara. På samma sätt som nordstream attackerna. Nu dammen senast som Ukraina ligger bakom. Terrorist attacker har ju blivit de nya normala sedan längesen. Finns EJ kontroll på dessa ALLA terrorister. De blandade terrorist grupper med Usa ledda västvärlden fulla stöd. Dessa terrorister är blandade, från nynazister, högerextremister och facister. Till Ukrainska regimen och utländska grupper där man EJ har kontroll på dessa. Ukraina är en vapen fabrik sedan längesen nu, där alla nynazister, facister, högerextremister och utländska terroristerna har fria händer. Man har EJ kontroll på ALLA vapen ju och det är HELT huller buller vad gäller allt. Måste minnas att gått över 15mån nu. ALLA dessa terrorist attacker hade ryssarna kunnat genomföra själva för längesedan. Men EJ gjort de alls. Ukraina ligger bakom, de bara titta noga var dessa ägt rum och vem som förlorat och vunnit på dom. Motoffensiven gick åt skogen direkt så detta är de nya normala sedan långt före motoffensiven. Jo för de brinner i arslet på dom Ukraina efter 15mån. Massmedierna fortsätter gå på högvarv och spekulerar HELT korkat. Ukraina vill dessutom att stödet som börjat vackla denna månad icke får göra det. Dessutom är det Usa Nato mötet för klantskallarna, som ligger bakom HELA krisen från första början, i Litauen nästa månad. Ukraina regimen och terroristerna vill EJ dessa viker en tung då. All stödet med vapen och pengar måste fortgå. Men man behöver såkallad draghjälp och därför ser de ut på detta vidriga sätt. Det brinner i arslet på Ukraina som sagt och just denna månad har det börjat vackla lite,vilket ukrainska regimen är mycket oroliga för, då de betyder totalt kollaps omedelbart om hjälpen EJ fortsätter som de gjort. Usa Nato EU är medskyldig till alla terroristattacker som skett och sker. Vi ska”utreda” SKITSNACK då dessa vet direkt vem som är skyldiga. Men man måste fortsätta få massmedierna att gå på stenhårda varven som varit för att EJ tappa allmänhetens och vissa länders stöd,som på sistone vacklat rejält. Man ger”godis propaganda åt massmedierna för att hålla trycket uppe tills nästa månads Usa Nato mötet i Litauen. Detta är vidrigaste Proxy kriget jag bevittnat på deccenier

  • Ryssland anfaller Ukraina. Ukraina försvarar sig vilket enligt dig gör dom till terrorister. Är det ungefär din tes här?

   • Tja, USA kallade ju alla som försvarade sig mot deras anfall i Afghanistan, Irak, Syrien, Libyen, Somalia m m för terrorister? Svinhugg går alltid igen. Begriper du inte det?

    • Du menar bokstavligen terrorist grupper såsom Boko haram och ISIS och det jämför du med Ukrainska armen. Känns som vi är ganska klara här det är svårt att föra en diskussion med nån med de åsikterna.

     Och jag vet att vår redaktör har USA tourettes och skriker men USA då så fort Ryssland gör något klandervärt som om det är ett försvar
     Trodde inte det var smittsamt med se där hade visst fel.

     Och Benny jag har börjat spara dina inlägg i en helt egen fil, kommer bli så otroligt roligt att få höra.vad du säger om ett par månader.

     • Vad skulle det vara för stor skillnad på Azov-bataljonen och IS? Azovbataljonen sköt ju mot bostadsområden i östra Ukraina som rena terrordåd! Uppenbarligen har du svårt med logik men om man bara läser MSM så ser ju allt ”bra” ut. Att USA är världens största skurknation genom tiderna är inget som bekymrar ”Robert”.

     • Kan inte svara nedan så gör det här.
      Till Benny. ”Azovbataljonen sköt ju mot bostadsområden i östra Ukraina som rena terrordåd” Men Ryssland skulle aldrig göra nåt sånt eller hur?

      Till Långvarig depression på ryssofob lägret.
      Exakt så har det låtit sen börjar av invasion. Ryssland är överlägset och bäst på alla sätt och vis dom kommer snart köra över Ukraina. Men likföbannat använder dom material ifrån 70talet och tömmer fängelser och skickar fångar till fronten för att inte tala om en väldigt opupulär mobilisering. Allt detta ignorerar ni och fortsätter med samma snack om rysk överlägsenhet. Wagner slår ihjäl folk med slägga och dess ledare utmanar såväl försvarsministern som generaler men allt går enligt planen eller hur? Ni tror på allvar att det här var planen? Att kriget skulle ta så här lång tid och kosta Ryssland allt det har kostat?

     • Dina inlägg, ”Robert”, är en ren avskrift av vad medierna skriver. Inte lärt nånting av alla deras lögner i det förflutna?

     • Robert
      ”Men Ryssland skulle aldrig göra nåt sånt eller hur?”; men USA då?

   • Ryssland gör rent hus av problemet som hotar Rysslands existens.
    Svårare än så är det inte.
    Ryssland kommer att göra rent hus oavsett vad USA/Nato och andra dvärgenheters (Sverige, Polen, Litauen, mm) oväsen om ”Rysslands fullskaliga invasion” och annat tarms.

    Gilla läger @Robban, för ingen kan stoppa Ryssland från denna mission. INGEN. När jobbet är klart så kommer Ryssland att deklarera ”Mission Accomplished” och det kommer garanterat att vara accomplished. Rysslands President Vladimir Putin är inte känt för halvmesyrer i stil med t ex fyllot George W Bushes ökända unaccomplished mission in Iraq

 3. Sedan har vi ju dessa idiotiska svenska Natoanstrukna ”ful-medier”, som okritiskt och gratis hämtar ”SVINFODRET” från USA:s och EU:s ”tankesmedjor” som kontrolleras av storfinansens politiska redaktioner och vräker det över hela Europa som om det vore en soptipp. Ingen logik , måtta eller sans, inte ens minsta trovärdighet.
  För dem betyder inte hederlighet och sanning någonting, endast pengar och politisk kontroll över opinionsbildningen.
  Vilken normalbegåvad person som helst, kan ju med lätthet genomskåda Nato:s och Ukrainas propagandalögner och motstridigheter, eftersom de blir till logiska härdsmältor vid en närmare eftertanke, fastän mediernas journalister inte har insett det själva. Konstigt! Vilket i sig indikerar att de kan ha förvandlats till ”normopater” för att inte riskera att hamna i media-etablissemangets ”frysbox”
  Av det skälet kan knappast längre locka medborgarna till vare sig läsning eller TV-tittande på nyhetsreportage. Vem tusan orkar ta del av lögn-tramset om Ukraina?

 4. Vem gjorde vad? Om ingen vill erkänna sig skyldig till exempelvis sprängningen av Nord Stream 2 kan vi titta på vem som har något/mest att tjäna på en sprängning. Här är det helt klart att det är USA som redan innan bygget uttryckte stark indignation och till och med, om jag minns rätt, hotade att förstöra dem ”om Ryssland anföll Ukraina”. Medan Ryssland var den part som stod bakom bygget.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here