Vem sprängde dammen i rysskontrollerade Kherson?

28
1906

Bild: Kraftverksdammen Nova Kachovka är belägen i floden Dnepr i ryskkontrollerade Chersonregionen. Vattenmängderna riskerar att översvämma centrala Cherson och andra befolkade områden i närheten. Kartan visar dammens placering. Foto: Grafik: SVT

En stor damm har förstörts i väsentligen rysskontrollerade Kherson. I flera etablerade medier påstås att Ryssland förstörde dammen i sitt eget område, ungefär som Ryssland påstås ha förstört sin egen dyra, viktiga gasledning Nord Stream.

Då detta skrivs är det oklart hur dammen förstördes. Vissa har dock en mer eller mindre bestämd åsikt. Dit hör Europarådets ordförande Charles Michel som direkt menar att Ryssland har sprängt dammen och att detta är ett brott mot krigets lagar. https://www.rt.com/russia/577561-eu-russia-kakhovka-attack/

SvT rapporterar ”Förutom påverkad energiproduktion förloras även dricksvattenförsörjningen i stora områden i Chersonregionen och det av Ryssland annekterade Krim.

Minst ett 80-tal byar och samhällen riskerar att påverkas av de massiva vattenflödena efter att i vad som uppges vara en sprängning under natten till tisdagen.

Evakueringar har inletts nedströms. På den norra sidan av floden, som Ukraina kontrollerar, handlar det i nuläget om 20 000 personer som omfattas av räddningsinsatser. På den rysskontrollerade sidan av floden har 600 hushåll översvämmats, säger räddningstjänst till statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Följderna som väntar efter den briserade kraftverksdammen är ännu oöverblickbara. SvT

När de ryska trupperna i oktober 2022 evakuerades från högra Dnepr-stranden var en av orsakerna till detta att ukrainska styrkor börjat beskjuta Kachovka-dammen.

RT rapporterar ”Den övre delen av den viktiga infrastrukturen ”förstördes som ett resultat av en attack”, bekräftade borgmästaren i Novaya Kakhovka, Vladimir Leontyev, till RIA Novosti. Medan flera av dammens dammluckor skadades och släppte ut en okontrollerad ström av vatten, motstod själva undervattensstrukturen attacken, hävdade tjänstemannen.

Leontyev beskrev händelsen som ett stort ”terroristdåd” och sade att vattennivån nedströms hade stigit med upp till 2,5 meter. Han noterade att området har sett högre vattennivåer under tidigare översvämningar orsakade av kraftiga regn, men betonade att lokala tjänstemän fokuserade på att hjälpa medborgarna när de förbereder sig för ett värsta scenario.

”Alla tjänster fungerar i staden, alla administrativa medarbetare är på plats. Elektricitet, gas, internet och kommunikation är tillgängligt”, fortsatte borgmästaren.

Dammen träffades enligt uppgift omkring kl. 02.00 lokal tid. En video som fångats från en drönare har cirkulerat på Telegram som påstår sig visa efterdyningarna av attacken, med vatten som ses strömma genom brottet.

Moskva har upprepade gånger anklagat Kiev för flera attacker mot Kakhovka-dammen och varnat för att ett brott kan leda till att tusentals civila dör. Ukraina har i sin tur hävdat att Ryssland planerade att spränga dammen i en falskflaggad operation som syftade till att ge Kiev skulden för översvämningarna.

Det ihållande hotet angavs som ett av huvudskälen till att civila evakuerades från vissa samhällen i området förra hösten och till att de ryska styrkorna till slut drogs tillbaka från staden Kherson till den vänstra stranden av floden Dnieper.

Regionen Kherson förklarades officiellt som en del av Ryssland i början av oktober, tillsammans med regionen Zaporozhye och folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, efter att befolkningen i dessa territorier med överväldigande majoritet stött detta i folkomröstningar. Kiev och dess uppbackare i väst har betecknat omröstningarna som ”bluff” och lovat att återerövra territorierna med alla nödvändiga medel.

Ukraina övervägde att spränga dammen för att förlama de ryska styrkor som försvarade staden Kherson – och till och med ”genomföra en testattack med en HIMARS-raket på en av flodportarna” – medgav en tidigare chef för Ukrainas Operational Command South, generalmajor Andrey Kovalchuk, i en intervju med Washington Post i december. https://www.rt.com/russia/577548-kakhovskaya-hydroelectric-dam-breach/

________________

Moon of Alabama skriver: Den 21 oktober 2022 skickade Vasily Nebenzya, Rysslands ständiga representant vid FN, ett brev till FN:s generalsekreterare om Kievregimens planer på att förstöra vattenkraftverket Kakhovskaya.

I en rapport om förra årets motoffensiv i Kherson rapporterade Washington Post om ukrainska planer och försök att spränga dammen:

[Generalmajor Andriy] Kovalchuk övervägde att låta översvämma floden. Ukrainarna, sade han, genomförde till och med en testattack med en HIMARS-raket på en av dammluckorna vid Nova Kakhovka-dammen och gjorde tre hål i metallen för att se om Dneprs vatten kunde höjas tillräckligt för att hindra ryska övergångar men inte översvämma närliggande byar. Testet var en framgång, sade Kovalchuk, men åtgärden ansågs vara en sista utväg.

Att förstöra sin egen infrastruktur är inget nytt för ukrainska soldater. New York Times noterade detta redan i april 2022:

Det som hände i Demydiv var inte en avvikelse. Sedan krigets första dagar har Ukraina varit snabbt och effektivt när det gäller att skapa förödelse på sitt eget territorium, ofta genom att förstöra infrastruktur, som ett sätt att hindra en rysk armé med överlägsna siffror och vapen.
Demydiv översvämmades när trupper öppnade en närliggande damm och skickade ut vatten på landsbygden. På andra håll i Ukraina har militären utan att tveka sprängt broar, bombat vägar och satt järnvägslinjer och flygplatser ur funktion. Målet har varit att bromsa de ryska framryckningarna, leda fiendens trupper i fällor och tvinga stridsvagnskolonner till mindre gynnsam terräng.

Föregående artikel79 år efter invasionen i Frankrike firades åter D-Day. Vad avgjorde det onödiga Andra världskriget?
Nästa artikelNew York Times medger nu åter att Ukraina har problem med nazism medan DN tiger
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

28 KOMMENTARER

 1. US Air Force Lt. Col. Karen Kwiatkowski told Sputnik: ”It was shocking to see the video of the damaged dam, and more shocking to realize not just the potential for downstream damage to people but the damage that may have been done to water supplies needed to cool the Zaporozhye Nuclear Plant,” retired US Air Force Lt. Col. Karen Kwiatkowski, a former analyst for the US Department of Defense, told Sputnik. ”Like many Americans, I may have underestimated the Ukrainian leadership’s desire to physically harm and destroy the Russian-controlled and populated regions in the east.

  According to the former Pentagon analyst, ”this attack, like other recent actions of Ukraine, have all the characteristics of a terror attack, impacting civilians and civilian life, and not geared towards recovering lost land or assets, but destroying them.”
  Per Kwiatkowski, the attack on the Kakhovka HPP is the logical continuation of Ukraine’s recent terror attacks on Russia’s Belgorod region; and increased drone attacks on Russian cities, including Moscow”

  https://sputnikglobe.com/20230606/ex-pentagon-analyst-kievs-terror-attack-on-kakhovka-dam-may-disrupt-western-support-1110960556.html

  Rysslands svar borde vara att jämka Zelinskys palats plus andra viktiga regerings byggnader med marken.Ormens huvud måste kapas och det nu!!!!

 2. Scott Ritter: Kakhovka Dam Attack designad för att bota Wests ”Ukraina Fatigue”

  Kakhovkas vattenkraftverks damm fick allvarliga skador på tisdagen, då dess mur sprack och skickade en våg av vatten nedströms, vilket tvingade fram evakueringar längs båda sidor av floden Dnepr och hotade att lämna Krim och kärnkraftverket i Zaporozhye utan tillräckligt med vatten. Scott Ritter förklarar Kievs motiv för att rikta in sig på infrastrukturen.

  Ryssland och Ukraina har båda begärt akuta möten i FN:s säkerhetsråd för att diskutera tisdagsmorgonens attack mot vattenkraftverket i Kakkovka, och anklagat varandra för vad de båda var överens om var ett terrordåd.

  Moskva har tillbringat över ett år med att varna världen för attacker mot anläggningen och dess omgivningar, inklusive civil infrastruktur i staden Novaya Kazkovka, där dammen är belägen, med hjälp av taktiska ballistiska missiler och dess HIMARS-raketartilleri från NATO.

  Den ryske försvarsministern Sergei Shoigu sade på tisdagen att Kiev riktade in sig på dammen för att tillåta den att överföra styrkor nära gränsen till den ryskhållna delen av Cherson till andra fronter. Som bevis citerade han byggandet av försvarsplatser i området.

  Den tidigare FN-vapeninspektören och US Marine Corps underrättelseofficer Scott Ritter säger att det finns ytterligare ett övertygande skäl: ett försök att locka ny sympati för Kiev från väst och bota USA och dess allierade från växande ”Ukrainas trötthet” mot bakgrund av Kievs misslyckade motoffensiv , och det kommande NATO-toppmötet i Vilnius nästa månad.

  ”Målet här är att skapa en källa till internationell kontrovers,” sa Ritter till Sputnik. ”USA och Europa – det kollektiva väst, har visat en benägenhet att till nominellt värde acceptera allt som den ukrainska regeringen säger angående anklagelser mot Ryssland, även om det inte finns några bevis för det. Vi såg detta redan i april 2022 när Ukraina skapade kontroversen om Buchamassakern och anklagade ryska styrkor för att slakta obeväpnade ukrainska civila i Bucha-förorten Kiev. Detta gjordes för att få västvärlden att gå bort från potentialen i en förhandlad uppgörelse mellan Ukraina och Ryssland som var på väg att fullbordas i Istanbul den 1 april.”

  Ritter förklarade att om allt som Kiev ”kan leverera [vid Vilnius]-toppmötet är ännu ett ukrainskt nederlag med lite hopp om att Nato ska kunna vända detta nederlag”, skulle situationen hota att bli ”förfärlig” för Zelensky-regimen så långt som Västerländskt stöd är bekymrat.

  ”Så vad Ukraina försöker göra genom förstörelsen av Kahkovkadammen är att skapa en ny kontrovers, en ny upprördhet, kring vilken de hoppas kunna samla internationellt stöd för sin sak och låta konflikten fortsätta genom att återuppväcka en önskan hos västvärlden. att fortsätta att finansiera Ukraina både finansiellt och att tillhandahålla de tiotals miljarder dollar som skulle behövas för att återuppbygga den ukrainska armén efter att den nuvarande motoffensiven misslyckats”, sa han.

  Men Ritter är inte säker på att tricket kommer att fungera den här gången, och säger att det verkar finnas ”bredt erkännande runt om i världen att den huvudsakliga boven i detta är Ukraina.”

  ”Ryssland har varnat för den ukrainska regeringens avsikt att förstöra Kakhovkadammen under en tid nu”, påminde Ritter. ”Tillbaka i oktober förra året skickade Ryssland ett meddelande till FN:s säkerhetsråd och sa att den ukrainska regeringen hotade att förstöra den här dammen och att konsekvenserna av det skulle bli allvarliga. Det verkar som om den ukrainska regeringen verkligen har utfört detta uppdrag. Naturligtvis är den ukrainska regeringen snabb med att skylla på Ryssland och säger att det är ryssarna som förstörde detta. Men de rättsmedicinska bevisen när det gäller de pågående artillerianfallen mot strukturen från den ukrainska militären gör det klart att Ukraina är ansvarigt.”

  I slutändan, sa Ritter, finns det ”ingen mängd propaganda, ingen mängd förfalskning av data” som kommer att tillåta Kiev ”att upprätthålla föreställningen att Ryssland gjorde detta. Ukraina begick ett terrordåd mot sin egen civilbefolkning, mot Ryssland och faktiskt mot varje nation i Svarta havet genom förstörelsen av Kakhovkadammen. Frågan är nu, vad ska världen göra åt det?
  https://sputnikglobe.com/20230606/scott-ritter-kakhovka-dam-attack-designed-to-cure-wests-ukraine-fatigue-1110958667.html

 3. Qui-pro-quo ”något för något”. Dammen förser inte bara Krim med elektricitet och dricksvatten utan även i stor utsträckning för bevattning och jordbruk. Detta är alltså ett mycket typiskt slag mot det befriade Krim för att försvaga Krim och skada och försvaga samhället. Vi skall även hålla i minnet att Ukrainas så otroligt hajpade ”motoffensiv” alldeles innan blev ett praktfiasko. Då tog man omedelbart sin tillflykt till sabotage och terrorism. Zelensky’s ”utbrott”, glöm inte att Zelensky är skådespelare.

  Detta är helt enkelt ett nytt amerikanskt ”Nordstream projekt”, en terroristattack, och är uppenbart drivet av USA med tydliga avsikter och helt i enlighet med hur USA och naziregimen i Kiev arbetar. Notera att det inte tog många minuter för den amerikanska propagandamaskinen att gå upp på fullvarv, speciellt i Sverige, och anklaga Ryssland. Vi ser just nu en parad av förmenta ”experter” som med alla metoder försöker kasta skulden på Ryssland, men Ryssland hade all anledning att inte skada dammen därför att den är viktig för det ryska Krim.

  Även driften av kärnkraftverket är nu hotat genom att kylvattnet stryps, och Ukraina och USA har ju länge försökt erövra det eller stänga ner driften, dels genom bombningar, dela genom terrorattacker av kommando grupper, dels genom att stänga ner elförsörjningen.

  I alla fall för mig är det bländande tydligt vem som låg bakom sprängningen och vem som hade motivationen, det oavsett ven som utförde sprängningen.

 4. Det oanmälda Kievbesöket av brittiske utrikesminister (5-6 juni!)
  Den brittiske utrikesministern James Cleverlys besök i Kiev kunde ha fått Ukrainas ledning att utföra sabotage vid vattenkraftverket Kakhovka. Detta framgår av en kommentar som den ryska ambassaden i London skickat till TASS.

  ”Vi noterade att den oanmälda resan till Kiev av den brittiske utrikesministern James Cleverley den 5-6 juni sammanföll med en kraftig intensifiering av de ukrainska väpnade styrkornas fientligheter och Kievs försök att förvärra situationen i de angränsande regionerna i Ryssland. En sådan kombination av omständigheter kan knappast kallas tillfällig. Det personliga besöket av en högt uppsatt brittisk sändebud och hans uppmuntrande offentliga försäkringar kan inte annat än uppfattas av den västkontrollerade Kievregimen som en uppmuntran till nya militära äventyr och sabotage mot Rysslands civilbefolkning.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/06/06/v-posolstve-rossii-svyazali-vizit-glavy-mid-britanii-v-kiev-s-podryvom-kahovskoy-ges

  • Ska ormen då kapa sitt eget huvud? Hur ligger det till med don tankeförmåga, @Basse? Hatet är det inte brist på dock

  • Är detta din enda kommentar om Ukrainas senaste terrordåd ”Basse”? Är det några fler terrordåd Ukraina kan göra som godkänns av ”Basse”? T ex en smutsig kärnladdning i Warzawa för att få igång kriget på riktigt?

 5. Nu håller man från ukrainsk sida för fullt och raderar inlägg de haft under 2022, som kan vara komprometterande för dem nu.

  Jag har gjort skärmdumpar på skärmdumpar, med bilder och text. Den ursprungliga texten är på ryska, så någon har översatt till engelska.

  Jag skriver av den engelska texten.
  En kanal Trukha Ukraine (”Dust) inlägg från 14 september 2022 raderat nu den 6 juni 2023.

  ”Here is a retaliation for Krivoy Rog. Our figheters, according to preliminary information, hit the floodgates of the Kakhovskaya hydroelectric powerplant.
  Rashists, have you prepared rubber ducks?”

  Juli 18, 2022. Ukrainian MP Goncharenko:” I confirm the explosions at the Kakhovskaya hydroelectric powerplant. The occupiers will have difficulty sleeping”

  ”Insider.UA” on Juli 24, 2022:
  ”The results of HIMARS work on the road through the Kakhovskaya powerplant. The Russians, in panic, are sending workers to fix the holes that the shells made.”

  Channel ”All-seeing Eye. Ukraine”: Here is another video of the Kakhovskaya powerplant where, at the efforts of the AFU, the bridge got depressed. The old damage of the road is seen.
  At this rate, the pig-dogs will soon have to cross Dniepr on boats”

  Advisor to the Head of the Ministry of Internal Affairs of Ukraine, deputy of the Verkhovna Rada from the Popular Front faction Anton Geraschchenko:

  ”After the last road through Dnepr was destroyed by HIMARS near the Kakhovsaya powerplant all the orcs command centers were ordered to move to the left bank of the river.
  What does it mean for regular orcs? Nothing good It means that, after our offensive, they will be thrown for the AFU to be torn to pieces.

  To save themselves, they will have to swim across Dniepr because all the ferry and pontoon crossings will be destroyed, too, by HIMARS and artillery. What if you cant swim? Well, then we will have to clear the river from thousands of Russian corpses like we once cleared it from fascist bodies”

  Alla dessa inlägg visar tydligt att det är Ukraina som vill och har fördelar av att dammen sprängdes. Nu raderas dessa inlägg. Tur att några snabba personer har gjort skärmdumpar.

 6. Usa EU vet att de va Ukraina. Varför hålla på spekulera och hålla på med SKITSNACK i medierna. Ukraina låg HELT och hållet bakom detta. Punkt. Det är så. Kort och gott. Ukraina låg HELT bakom. Usa Nato EU vet detta. Så jävligt löjligt de blivit HELA denna proxyn

  • EU har gått ut och sagt att detta är ett krigsbrott, så när skall de gå ut och säga att det var Ukraina som begick detta krigsbrott.

   Scott Ritter är helt övertygad om att det är Ukraina, precis som han var när det gällde Butja, då han utmanade Ukraina till en debatt med honom. De ville inte gå i debatt med honom.
   Så övertygad att han inte behöver säga det, utan snarare försöka förklara varför de gjorde detta.
   På nedan länk om man har Telegram kan man lyssna på Scott Ritter då han förklarar.
   Anledningen till att Ukraina gjorde det enligt Scott Ritter:

   Förre FN:s vapeninspektör och US Marine Corps underrättelseofficer Scott Ritter säger att det finns en annan övertygande anledning: ett försök att locka ny sympati för Kiev från väst och bota USA och dess allierade från växande ”Ukrainas trötthet” mot bakgrund av Kievs misslyckade motoffensiv , och det kommande NATO-toppmötet i Vilnius nästa månad.

   ”Målet här är att skapa en källa till internationell kontrovers,” sa Ritter till Sputnik.

   ”USA och Europa – det kollektiva väst, har visat en benägenhet att till nominellt värde acceptera allt som den ukrainska regeringen säger angående anklagelser mot Ryssland, även om det inte finns några bevis för att backa upp det”, sa Ritter.

   https://t.me/ScottRitter/1148

  • Jag tror att MSM helt enkelt testar hur mycket BS de kan lura i folk innan det blir en större reaktion? I det kuvade Sverige där bara ca 20% är vakna går det lättare än i t ex Frankrike!

  • Goebbels hade varit stolt över sina elever i MSM av idag! Orwell måste vara en av historiens bästa på framtidsförutsägelser…På fulmedias redaktioner har man vetat att ukrainarna försökt spränga dammen flera gånger sedan förra året så man har redan desinformationen från CIA färdig att plockas fram ur byrålådorna! Bara fyll i aktuellt datum och mata ut skiten!

 7. Vissa som kommenterar på den här bloggen brukar slänga sig med uttrycket cui bono. I det här fallet behöver ingen tvivla på att det är de ryska angriparna som tjänar på att dammen förstördes.
  Några ytterligare kommentarer är inte nödvändiga.

  • Av Dimitry Orlov, 20230607)

   1. Zelensky has wrecked the Ukraine, but has achieved many great things… for Russia. Here are his main achievements in no particular order:

   2. By establishing a totalitarian dictatorship.

   3. By providing Russia with an ironclad reason to start the Special Military Operation: to save civilian lives. By so doing, he helped to expand Russian territory by four very valuable provinces (Donetsk, Lugansk, Zaporozhye and Kherson) and set the stage for the eventual addition of, among others, Nikolaev, Odessa, Kharkov, and Kiev regions.

   4. He squandered $150 billion in foreign aid (much of it by the simple expedient of stealing it), expended a huge amount of military equipment and ammunition with nothing to show for it, and killed off 350 thousand Ukrainian soldiers (many of them Nazi war criminals), with possibly twice as many wounded.

   5. He shrunk his country’s population by almost half, some of it moving to Russia, becoming Russian citizens and integrating productively into the Russian population while rest went to the European Union, becoming a major burden for the welfare budgets of EU countries.

   6. By ordering Ukrainian troops to shell schools, kindergartens, hospitals and apartment buildings in universally recognized Russian regions such as Belgorod and by launching drone attacks directly on the Kremlin, he declared his government to be a terrorist organization, foreclosing any possibility of forcing Russia to negotiate a peace that would not be entirely on its own terms.

   7. He demonstrated the superiority of Russian weapons and military technique over NATO’s, most recently with Russia’s destruction of one of the Patriot missile batteries provided by the US. Almost every bit of equipment the West has been able to provide to the Ukrainians has been shown to be inferior to its Russian counterpart.

   8. He gave the Russian army ample opportunities to perfect their techniques for defeating NATO forces, venturing into new areas of drone warfare and battlefield surveillance from geostationary satellites. This will no doubt be very useful both in opposing NATO and in boosting future weapons sales to non-Western nations that wish to be free from Western oppression and meddling.

   9. He sold some of the weapons he received from the US to Mexican drug cartels, leaving US officials with no other choice than closing their eyes and pretending that this did not happen. Perhaps they will also be forced to look the other way as these cartels make use of these weapons to take over more and more of US cities and towns.

   10. He played host to many high-ranking Western officials, whom, on their to visit to Kiev, he presented with lavish presents such as suitcases of foreign aid money he had laundered, which these officials then brought home in diplomatic baggage, thus collecting blackmail material on all of them.

   11. His wife did a good job demoralizing the Ukrainian population by squandering more money on a single European shopping spree than most Ukrainians see in several lifetimes, all paid for by the US taxpayer. She also worked hard to gaslight Western officials by making them accept at face value and repeat ridiculous tales, such as the one about Russian troops being issued viagra, for them to better rape Ukrainian women.

   12. Zelensky is sometimes incautious; for instance, he got caught appointing operatives from Russia’s Federal Security Service (former KGB) to sensitive posts within the Ukrainian defense establishment, although it is unclear whether what’s left of the Ukrainian judiciary will be capable of prosecuting him.

   13. One of his greatest achievements was in placing the US and NATO in a zugzwang. This is a chess term for a situation in which a player has a choice of several moves, all of which lead to defeat. The US and NATO can either continue supporting the Ukraine, or they can stop supporting the Ukraine; in either case, they will lose.

   14. Perhaps his greatest achievement of all was in helping Russia turn away from its hostile neighbors in the West and toward friendly countries in Asia, Middle East, Africa and Latin America, cutting its economic, financial and cultural ties to the West and freeing itself from Western influences.

   15. His unwavering support for Ukrainian Nazis, whose emblems, insignia and slogans are styled after Nazi Germany and whose heroes are Nazi collaborators, coupled with the lavish support they received from the West, whose leaders chose to turn a blind eye toward their fascist proclivities, cemented in view of the Russians the view of the West as their existential enemy: a fascist, racist entity determined to destroy Russia but too weak and cowardly to do the job themselves.

   All of this begs a question: Whom does Vladimir Zelensky serve?”

   Cui Bono? Vad tycker @Johen?

 8. Ja det var ett tag sedan SR var så aktiva som de är nu (gällande Ukraina).
  Hela eftermiddagen igår och sedan tidig morgon idag. Det måste vara oerhört viktigt att ingen ens ska få tänka tanken att Ukraina utför terrordåd mot sin egen befolkning.
  Det blir också mycket snack om vilka som har ammunition och vilka som har störst kanoner.
  Det värsta med alla dessa lögner är att ukrainare dör i massor och så många av oss tror att de vinner kriget.
  Oavsett vem som gör/gjort/sagt vad så måste det väl ändå vara FRED som vi vill ha?

   • Tyvärr har inte det angloamerikanska imperiet något intresse för fred i världen.

    Den Västerländska kapitalismen vill styra världen, även med våld, ända tills de har den totala makten som de kallar ”demokrati”.

    Men som i själva verket är en kontrollapparat för att försörja Västeuropa och USA med sin ohämmade konsumtion.

    Jag är ingen kommunist men jag har förstått det är det ekonomiska systemet som är problemet.

    Skulle kapitalismen i Väst bara göras mer sundare och rättvis så skulle många problem i Världen mycket snabbt kunna få sin lösning.

    Så, kära borgarevän, det är inte Ryssland eller Kina som är problemet.

 9. Under tiden fortskrider Operation Z med följande

  1. Av-militarisering
  2. Av-NATOfiering
  3. Av-Nulandisering
  4. Av-Maidanisering och
  5. Av-ukrozionazifiering

  Färska nyheter: ALLRA FÖRSTA Svenska stridsfordonet Stridsfordon 90 eller CV-90 IFV har reducerats till skrot av den mäktiga ryska armén. i kollektiva väst +ukrozionazi kriget mot Ryssland. CV-90 IFV är one of the most elite and advanced pieces of kit sent to Ukraine.

  Varken Hägglunds eller Bofors (de som producerar Stridsfordon 90) har uttalat sig om detta. Alla förstår jo att det blir dålig marknadsföring – först USAs ack så hypade Patriot, sedan lill-Britanniens dito Storm Dust, jag menar shadow och nu har turen kommit till den Svenska CV-90 IFV som också har reducerats till skrot på Donbas slätten. Hur det gick till då CV90IFV ”lämnade jordelivet” (👹) går det att se här: https://simplicius76.substack.com/p/first-leg-of-afus-offensive-has-begun

  Under våren har Sverige utbildat fyra ukrozionazi kompanier i stridsfordon 90 (SvT text sidan 106, 23-06-08).

  Mer om Stridsfordon 90 här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Stridsfordon_90

  Källa: https://simplicius76.substack.com/p/first-leg-of-afus-offensive-has-begun

  Det sipprar rykten om att Zelinsky själv kan avsättas om ”offensiven” misslyckas (mussolini 2.0?). 🤗🤗🤗

  In the meantime, former Ukrainian presidential advisor believes that Zelensky could be overthrown if he fails in this counter-offensive:

  This was stated by the former adviser to the second President of Ukraine Kuchma Oleg Soskin.

  He believes that the consequences of the explosion of the Kakhovskaya hydroelectric power station in the Kherson region are larger for Ukraine than the accident at the Chernobyl nuclear power plant.

  “If the counter-offensive bogs down, then an internal uprising will begin. Zelensky’s power is melting like snow in the sun. The vital resources of Zelensky, Yermak and this group are evaporating. Now his homeland Krivoy Rog will perish without water,”

  Sommaren melodi för allehanda ryssofob är DEPRESSION och banka huvudet på en klagomur.

  Vi andra kan sjunga tralla li, tralla lei, tjoho tjo hej! och dansa i allegro

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here