Mer om Ukrainas motoffensiv

8
1123

Moon of Alabama skrev 5 juni:

Den sedan länge aviserade ukrainska motoffensiven har börjat. Nya ukrainska enheter som aldrig har setts förut har kommit till fronten.

Attacken inleddes av Ukraina av politiska skäl under påtryckningar från landets ”västerländska” sponsorer. Militärt är det osannolikt att det blir framgångsrikt, men det kommer att tära på det som återstår av Ukrainas militära kapacitet.

Attackerna genomfördes längs hela fronten. I norr mot Belgograd, mot öster och med de flesta krafter, mot söder. Det har hittills varit liten eller ingen framgång i någon av attackerna.

Den dagliga rapporten från det ryska försvarsministeriet listar ukrainska förluster under de senaste 24 timmarna: 910 soldater, 16 stridsvagnar, 33 bepansrade stridsfordon/infanteri och cirka 30 lastbilar.

Hittills har endast ryska truppers främsta positioner attackerats. Det finns två till tre välorganiserade försvarslinjer bakom dessa. Ryssarna kan falla tillbaka när det behövs och låta deras artilleri och flygvapen förstöra sina attackerande fiender.

Som jag skrev tidigare om möjliga attacker i riktning mot Tokmak och Melitopol:

Ur en strategisk synvinkel är de valda målen för attackerna de rätta. Men det är också där den ryska militären har förberett sina starkaste försvarslinjer.

Källa: @Inkvisiit , Scribblemaps

I militära handböcker är detta känt som ”skiktat försvar” med tre rader av väl förberedda positioner tio kilometer från varandra. Varje linje består av stridsvagnshinder, minbälten, förberedda pansarvärnspositioner för att övervaka och motverka potentiella genombrottsförsök och väl förberedd artilleristöd bakom nästa försvarslinje.

Att knäcka en sådan mutter utan flygstöd och utan betydande fördelar då det gäller artilleri är nästan omöjligt.

Det kan fortfarande bli större attacker i andra riktningar. Men hur många kan det bli?

Som en tidigare svensk officer, Mikael Valtersson , noterar :

4 juni UkrAF har skalat upp offensiva operationer på södra fronten, men förlusterna är för höga för långsiktig framgång. Tidigare operationer var huvudsakligen spaning i kraft med  stridsgrupper stora som divisioner och kompanier.
. I går verkade de ukrainska styrkorna vara stridsgrupper av bataljons storlek. Enligt det ryska ministeriet var 8 UkrAF-bataljoner inblandade i offensiva operationer söder om Mala Tokmachka (1), vid Vremivka-utloppet (2) och öster om Vuhledar mot Velikonovoselovka (3). Striderna var intensiva, men på de flesta ställen slogs ukrainska styrkor tillbaka, främst genom intensivt ryskt artilleri och luftangrepp. På vissa ställen lyckades UkrAF ta några hundra meter…[Om de ryska siffrorna stämmer] ser utsikterna för en ukrainsk motoffensiv väldigt svaga ut.
Med förluster på över 1 000 KIA och WIA betyder det att en ukrainsk brigad på 4 000 man förlorar minst 25 procent av sin personal. Det är på gränsen att göra en brigad oanvändbar. Två dagars strid med sådana förluster skulle förstöra en brigads strider 24 dagar med sådana förluster skulle effektivt förstöra hela näven på 12 brigader som UkrAF har samlat för motoffensiven. Med förluster på cirka 12 brigader, 25 000 KIA/WIA, 250 stridsvagnar och 1 000 IFV/APC har alla strategiska reserver UkrAF byggt upp upp under de senaste 6 månaderna vara borta. I utbyte kunde den ukrainska sidan ha avancerat kanske 10 km på vissa ställen eller mer allmänt 2-3 km längs kanske halva sydfronten.
Återigen, OM de ryska påståendena är sanna, måste RuAF vara lättad och UkrAF mycket oroad över resultatet av striderna på sydfronten den 4 juni.
Redaktör Romelsjö

:
En division är ett militärförband som består av flera brigader, och kan utgöra en del av en armékår.En bataljon, är ett militärt förband som ofta är specialiserat för en viss militär uppgift. En bataljon är en underavdelning till en brigad eller ett regemente, och består vanligen av mellan fyra och sex kompanier. Antalet soldater i en bataljon varierar mellan 400 och 1 200 man.
Ett kompani är ett militärt förband som är en underavdelning till en bataljon eller en brigad, och består av mellan två och sju plutoner. Antalet soldater i ett kompani varierar mellan 80 och 200 man. Chefen för ett kompani är vanligen major eller kapten. (Wikipedia.)

Jag har en stark misstanke om att den ryska militären kommer att låta de ukrainska attackerna ha sin gång och sedan inleda sina egna angrepp i större skala mot ett försvagat ukrainskt försvar.

Föregående artikelUkraina har inlett sin motoffensiv?
Nästa artikel79 år efter invasionen i Frankrike firades åter D-Day. Vad avgjorde det onödiga Andra världskriget?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Glöm inte WaPos rapport från december om Kievs planer på att spränga Kakhovka-dammen

  Generalmajor Andrey Kovalchuk erkände för Washington Post i december förra året att hans sida tidigare hade planerat att spränga en del av Kakhovka Dam som en del av dess Kherson-motoffensiv. Det verkade därför otänkbart att Kiev i slutändan skulle göra just det över ett halvt år senare och sedan gaslight som Moskva var skyldig när Mainstream Media själva tidigare rapporterade förekomsten av Ukrainas terroristplaner efter att ha citerat samma tjänsteman som skröt om dem.

  Den partiella förstörelsen av Kakhovka-dammen tidigt på tisdagsmorgonen ledde till att Kiev och Moskva utbytte anklagelser om vem som är skyldig, men en rapport från Washington Post (WaPo) i slutet av december ger tilltro till Kremls version av händelserna. Med titeln ”Inuti den ukrainska motoffensiven som chockade Putin och omformade kriget”, citerade dess journalister före detta befälhavare för Novembers Kherson Counteroffensive generalmajor Andrey Kovalchuk som chockerande erkände att han planerat detta krigsbrott:

  ”Kovalchuk övervägde att översvämma floden. Ukrainarna, sade han, genomförde till och med en provanfall med en HIMARS-kastare på en av dammluckorna vid Nova Kakhovka-dammen, och gjorde tre hål i metallen för att se om Dneprarnas vatten kunde höjas tillräckligt för att hindra ryska korsningar men inte översvämma i närheten byar. Testet var en framgång, sade Kovalchuk, men steget förblev en sista utväg. Han höll undan.”

  Hans kommentar om hur ”steget förblev en sista utväg” är relevant att komma ihåg för närvarande med tanke på att den första fasen av Kievs Nato-stödda motoffensiv misslyckades fullständigt på måndagen enligt det ryska försvarsministeriet. Precis som Ukraina lanserade sin proxy-invasion av Ryssland i slutet av maj för att distrahera från dess förlust i slaget vid Artyomovsk, så verkar det också ha gått igenom med Kovalchuks planerade krigsbrott för att distrahera från denna senaste pinsamhet också.

  Den ovannämnda förklaringen är inte heller så långsökt som vissa kanske från början tror. När allt kommer omkring är en av komplexitetsteorins föreskrifter att initiala förhållanden vid början av icke-linjära processer kan forma resultatet oproportionerligt mycket. I detta sammanhang riskerade den första misslyckade fasen av Kievs motoffensiv att förstöra hela kampanjen, vilket kunde ha fått dess planerare att använda Kovalchuks ”sista utväg” för att införa en oväntad variabel i ekvationen som kan förbättra deras odds.

  Ryssland hade över 15 månader på sig att förskansa sig i Ukrainas tidigare östra och södra regioner som Kiev fortfarande hävdar som sina egna genom att bygga olika defensiva strukturer och tillhörande beredskapsplanering för att behålla sin kontroll över dessa territorier. Det följer därför att även den mest korrekt tillhandahållna och genomtänkta motoffensiven inte skulle vara en promenad i parken i motsats till den västerländska allmänhetens förväntningar, vilket förklarar varför den första fasen bara misslyckades.

  Denna verklighetskontroll krossade alla önsketänkande förväntningar som Kiev kan ha haft sedan den visade att den ursprungliga planen att svärma kontaktlinjen (LOC) medför avsevärda kostnader som minskar chanserna att det lyckas om inte allvarligt händer bakom frontlinjerna för att distrahera de ryska försvararna . Däri ligger det strategiska skälet bakom att delvis förstöra Kakhovka-dammen på tisdagsmorgonen, precis som Kovalchuk bevisade i slutet av förra året är möjligt att klara av enligt hans egen antagning till WaPo.

  Det första av Kievs mål som denna terroristattack tjänade var att väcka global oro över säkerheten hos det ryskkontrollerade kärnkraftverket Zaporozhye, som är beroende av vatten från den nu snabbt utarmade Kakhovka-reservoaren för kylning. Internationella atomenergiorganet sa att det inte finns någon omedelbar kärnsäkerhetsrisk, men en latent risk kan inte uteslutas. Skulle en kris inträffa, då kan det försätta Rysslands försvar i norra Zaporozhye-regionen i kaos.

  Det andra målet är att områdena nedströms i Cherson-regionen, som är uppdelade mellan Kiev och Moskva, nu har översvämmats. Även om vattnet så småningom kan avta efter en tid, kan detta komplicera Rysslands defensiva planer längs den vänstra stranden av floden Dnepr. Tillsammans med konsekvenserna kopplade till det första scenariot innebär detta att en betydande del av strandfronten bakom LOC snart kan mjukna upp för att underlätta nästa fas av Kievs motoffensiv.

  Faktum är att den geografiska omfattningen av Kievs ”okonventionella uppmjukningsoperation” kan till och med expandera till Krim på grund av hotet som tisdagsmorgonens terrorattack kan utgöra för halvöns vattenförsörjning via dess eponyma kanal. Den regionala guvernören sa att det finns tillräckligt med förråd för närvarande men att de kommande dagarna kommer att avslöja risknivån. Även om Krim fortfarande lyckades överleva Kievs blockad av kanalen i åtta år, råder det ingen tvekan om att denna utveckling är ofördelaktig för Ryssland.

  Det fjärde strategiska målet bygger på de tre som redan diskuterats och berör den psykologiska krigföringskomponenten i denna attack. På den utländska fronten förstärktes Kievs gaslight om att Moskva är skyldig till ”ecocide” av Mainstream Media trots Kovalchuks fördömande tillträde till WaPo i december förra året för att maximera det globala trycket på Ryssland, medan den inhemska fronten syftar till att så panik i Ukrainas tidigare regioner med avsikt att ytterligare mjuka upp Rysslands försvar där.

  Och slutligen, det sista strategiska målet som uppnåddes genom att delvis förstöra Kakhovkadammen är att Ryssland snart kan kastas in i ett dilemma. Kievs ”okonventionella mjukgörande operation” längs Kherson-Zaporozhye LOC kan skilja Kremls fokus från Belgorod-Kharkov och Donbass fronter, vilket kan försvaga en av dessa tre och därmed riskera ett genombrott. Den defensiva situationen kan bli ännu svårare för Ryssland om Kiev utökar konflikten genom att attackera Vitryssland och/eller Moldavien också.

  För att vara helt tydlig, den militärstrategiska dynamiken i det NATO-ryska proxykriget i Ukraina gynnar fortfarande Ryssland för tillfället, även om det är just därför som Kiev utförde tisdagsmorgonens terrorattack i ett desperat försök att omforma dem till dess fördel. Denna bedömning är baserad på iakttagelsen att Rysslands seger i slaget vid Artyomovsk visar att landet kan stå emot Nato i ”logistikens ras”/”utmattningskriget” som blockets chef deklarerade i mitten av februari.

  Dessutom medgav även New York Times att västvärldens sanktioner misslyckades med att kollapsa Rysslands ekonomi och isolera den, medan några av dess främsta påverkare också medgav att det är omöjligt att förneka spridningen av multipolära processer under de 15 månaderna sedan den särskilda operationen började. Dessa inkluderar Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, tidigare medlem i USA:s nationella säkerhetsråd Fiona Hill och Goldman Sachs president för globala frågor Jared Cohen.

  Den militärstrategiska dynamiken som beskrivs i de två föregående styckena kommer oundvikligen att döma väst att besegra i det nya kalla krigets hittills största proxykonflikt om inte något stort oväntat händer för att förändra dem, vilket är precis vad Kiev försökte uppnå via sin senaste terrorist ge sig på.

  Anledningen till att få förutsåg detta är att Kovalchuk erkände för WaPo i december förra året att hans sida tidigare hade planerat att spränga en del av Kakhovka-dammen som en del av dess Kherson-motoffensiv.

  Det verkade därför otänkbart att Kiev i slutändan skulle göra just det över ett halvår senare och sedan gaslight som Moskva var skyldig när Mainstream Media själva tidigare rapporterade förekomsten av Ukrainas terrorplaner efter att ha citerat samma generalmajor som skröt om dem vid den tiden . Medvetenhet om detta faktum förändrar inte vad som hände, men det kan ha en kraftfull inverkan på den västerländska allmänhetens uppfattningar om denna konflikt, vilket är anledningen till att WaPos rapport bör uppmärksammas på dem.
  https://korybko.substack.com/p/dont-forget-wapos-report-from-december

 2. Ukraina Aid’ rånar behövande hjälpnationer, svenska människorättsorgan Varnar!

  Många europeiska nationer har omdirigerat medel öronmärkta för andra kriser för att betala för att ”stödja” Ukraina, vilket har utlöst oro för förmånsbehandling och anklagelser om dubbelmoral.

  Svenska människorättsorganisationer har varnat för att fler människor kommer att hamna i fattigdom och betala ett högt pris när svenskt bistånd styrs mot Ukraina.

  Den skandinaviska nationen rankas bland de länder som delar ut den största delen av sin bruttonationalinkomst, BNI, till bistånd och Ukraina är idag den enskilt största mottagaren av svenskt bistånd.

  Det ökade stödet för Kiev startade under Socialdemokraterna 2022 och den nuvarande minoritetsregeringen ledd av Moderaterna har i stort sett fortsatt på samma spår. Dessutom skrotade man till och med målet att en procent av landets BNI skulle gå till internationella hjälpinsatser, vilket utlöste skarp kritik från människorättsorganisationer.

  ”Vi flyttar pengar från människor som lever i extrem fattigdom och förtryck till Ukraina. Självklart står vi med Ukraina, men det hade varit mycket bättre att behålla enprocentsmålet”, Mattias Brunander, generaldirektör för Diakonia, en en trosbaserad svensk utvecklingsorganisation med huvudkontor i Stockholm, berättade för lokala medier.

  Brunander kritiserade förändringen som oansvarig och menade att Sverige inte bryr sig om människor i andra länder som härjat av humanitära kriser.

  Liknande kritik mot sådana nedskärningar till nackdel för andra har framförts av Lotta Johnsson Fornarve från Vänsterpartiet, som hävdat att det var ett misstag att överge utgiftsmålet på en procent.

  ”Att hävda att stödet blir effektivare bara för att man skär ner det tycker jag är väldigt konstigt. Företagen blir sällan effektivare när de får mindre pengar”, menade Fornarve.

  Ändå avfärdade Moderaternas utvecklingsminister Johan Forsell kritiken genom att betona att Sverige trots att det är en ”generös givare” ”inte kan vara överallt och göra allt”.

  Tidigare har oron ökat för att det växande stödet till Ukraina, som inkluderar både militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd, kommer att skära ned på humanitärt bistånd till andra krisdrabbade nationer i nöd över hela världen, allt från Etiopien och Sudan till Jemen och Syrien. Tidigare omfördelade många europeiska länder bistånd öronmärkt för andra humanitära kriser för att stå för notan för att ”stödja Ukraina”.

  Europas, och i förlängningen västvärldens övernitiska tillvägagångssätt och särbehandling, där ukrainska flyktingar ivrigt togs emot i stora mängder samtidigt som asylsökande från andra delar av världen i allt högre grad möter hinder, väckte kritik mot dubbelmoral och anklagelser om att upprätthålla en effektiv ”hierarki” av folk. Kritiker hävdade att västvärldens svar skickade ett smärtsamt tydligt budskap till icke-ukrainare som uteslutits från förmåner: att de är mindre förtjänta av hjälp och acceptans.
  https://sputnikglobe.com/20230606/ukraine-aid-robbing-needy-nations-of-relief-swedish-human-rights-bodies-caution-1110940272.html

 3. Ukraina fortsätter med sabotagehandlingar,
  politisk och ekonomisk terror!
  ×××××

  MILITÄR OPERATION I UKRAINA
  6 JUN, 13:21
  Ukraina begår sabotage vid Kakhovka HPP, säger Kreml
  Dmitry Peskov kallade det också omisskännligt att ett av målen med denna sabotagehandling var att beröva Krim på vatten

  Den ryske presidentens talesman Dmitrij Peskov
  © Ilya Pitalev/POOL/TASS
  MOSKVA, 6 juni. /TASS/. Ukraina har begått sabotage vid Kakhovka vattenkraftverk (HPP), och detta kan få allvarliga konsekvenser för regionens invånare såväl som miljön, sade Kremls talesman Dmitry Peskov.

  ”Presidenten tar emot rapporter via försvarsministeriet och andra tjänster om vad som händer runt Kakhovka HPP. Här kan vi redan otvetydigt säga att detta är avsiktligt sabotage från den ukrainska sidan”, sa Kreml-talesmannen till reportrar.

  Enligt Peskov, ”har detta sabotage potential att orsaka mycket allvarliga konsekvenser för tiotusentals av regionens invånare, miljökonsekvenser och konsekvenser av annan karaktär som ännu inte har fastställts.”

  Kremls talesman kallade det också omisskännligt att ett av målen med denna sabotagehandling var att beröva Krim på vatten. ”Vattennivån i reservoaren sjunker, därför minskar vattentillförseln till kanalen [Norra Krim] drastiskt,” tillade han.

  ”Tydligen beror detta sabotage också på att, efter att ha inlett storskaliga offensiva operationer för två dagar sedan, har de ukrainska väpnade styrkorna inte kunnat uppnå sina mål. Deras operationer har avstannat”, sade talesmannen.

  Han påpekade att det var försvarsministeriets privilegium att kommentera andra detaljer kring denna situation. ”Jag kan inte säga något mer”, avslutade Peskov.

  Vladimir Saldo, tillförordnad guvernör i Kherson-regionen, rapporterade tidigare att den ukrainska militären på natten levererade en attack mot Kakhovka HPP, förmodligen från en Olkha MLRS. Beskjutningen förstörde de hydrauliska ventilerna som utlöste ett okontrollerat utsläpp av vatten. I Novaya Kakhovka har vattennivån redan överstigit 10 meter. Det finns för närvarande 14 bosättningar i det översvämmade området, och totalt cirka 80 byar kan bli översvämmade. Invånare i närliggande bosättningar evakueras, även om myndigheterna har sagt att inga storskaliga evakueringar är nödvändiga. Kollapsen av anläggningens damm har orsakat allvarliga miljöskador. Jordbruksfält längs floden Dnepr har spolats bort, och det finns en risk att den norra Krimkanalen blir grund.

  https://tass.com/defense/1628365

 4. WAPOs artikel här, om Kievs plander att spränga dammen, 29 december 2322

  https://www.washingtonpost.com/world/2022/12/29/ukraine-offensive-kharkiv-kherson-donetsk/

  ”Kovalchuk övervägde att översvämma floden. Ukrainarna, sade han, genomförde till och med en teststrejk med en HIMARS launcher på en av dammluckorna vid Nova Kakhovka-dammen och gjorde tre hål i metallen för att se om Dneprens vatten kunde höjas tillräckligt för att hindra ryska korsningar men inte översvämma närliggande byar.

 5. ”men det kommer att tära på det som återstår av Ukrainas militära kapacitet” Den kommentaren är viktig att förstå. Att anfalla för att erövra eller återta kräver minst tre gånger resurserna för att försvara. Slugt har Ryssland suttit still och retat Ukraina (USA) att anfalla, väl medvetna om att Ukraina inte har resurser för att vara framgångsrika. Istället har man ytterlöigare rducerat Ukrainas/USAs kapacitet.

  ”Attackerna genomfördes längs hela fronten” Vilket är dålig taktik. Mycket effektivare att kraftsamla på en plats, där motståndaren är svagast.

  Det hela blev tydligen ett rejält fiasko.

  • Nja, kraftsamlar du på en plats med trupp och vapenkoncentrationer så blir man snabbt utraderad av de stora bomberna typ FOAB som använts mycket sparsamt hittills av Ryssland. Dessa bomber är enormt destruktiva och dyra och används bara mot högprioriterade mål som ansamlingar av trupper och vapen. Detta vet man om i Ukraina så man sprider ut sina trupper men konsekvensen blir ju att de ukrainska offensiverna har små utsikter att lyckas.

 6. 6 juni 2023, 21:27
  Tidigare sa den ryske försvarsministern Sergei Shoigu att Ukrainas väpnade styrkor förlorade upp till 3 715 militärer, 52 stridsvagnar, 48 kanoner, 207 pansarstridsfordon, 134 fordon, fem flygplan, två helikoptrar och 53 drönare under tre dagars strider under offensiven.
  https://vz.ru/news/2023/6/6/1215450.html

 7. Sin perjuicio de quien gobierne. Los suecos son un pueblo inteligente y la libertad de expresión conservada se ejerce dentro de un marco de verdad y responsabilidad. Nosotros solo agradecemos por permitir la lectura de sus publicaciones , considerando que en una guerra lo primero que se pierde es la verdad. Por igual compartimos la importancia de la defensa por el respeto del derecho internacional, la soberanía y principalmente la búsqueda de la paz.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here