Ukraina har inlett sin motoffensiv?

16
1110
Ukraina motoffensiv. Bild Euronews

 

Ukraina verkar ha inlett sin motoffensiv. Uppgifterna är ganska samstämmiga, bortsett från olika uppgifter om resultat av striderna.

DN skriver ”Ryssland påstår att landets styrkor lyckats stoppa en storskalig ukrainsk attack i Donetsk natten till måndagen. Samtidigt hävdar Ukraina att dess styrkor på vissa håll ”går över till offensiva handlingar”. https://www.dn.se/varlden/ryssland-ukrainsk-motattack-har-stoppats/

Utdrag ur artikel på CNN nedan https://edition.cnn.com/2023/06/05/europe/russia-ukraine-offensive-donetsk-intl/index.html, sedan från en artikel på RT.

En ukrainsk offensiv ”pågår i flera riktningar”, sa vice försvarsminister Hanna Maliar till ukrainsk tv på måndagen, vilket förstärkte spekulationerna om att ett stort försök från Kiev för att återerövra mark som innehas av Rysslands ockupationsstyrkor kan vara på gång.

”Det handlar inte bara om Bakhmut. Offensiven pågår i flera riktningar. Vi är glada över varje meter. Idag är en framgångsrik dag för våra styrkor”, sa hon.

Under de senaste veckorna har Ukrainas militär intensifierat sina operationer – attacker mot ryska mål som bränsledepåer och vapenförråd långt bakom frontlinjerna – som vanligtvis föregår ett stort framsteg från markstyrkorna. Men regeringstjänstemän i Kiev har ansträngt sig för att säga att starten av någon motoffensiv inte skulle tillkännages.

I ett inlägg på sitt officiella Telegram-flöde sa det ryska försvarsministeriet att attacken ägde rum vid ”fem sektioner av fronten i södra Donetsk-riktningen.” Ministeriet hävdade att målet med den ukrainska operationen var ”att bryta igenom” ryskt försvar i vad det ansåg vara ”det mest sårbara området av fronten.”

Rogov sa att han inte trodde att en fullskalig motoffensiv hade börjat.

I ett Telegram-inlägg på måndag sa vice försvarsminister Maliar att landets trupper ”utför offensiva aktioner” på östfronten och hade ”avancerat i flera riktningar” runt staden Bakhmut: nära bosättningarna Orikhovo-Vasylivka och Paraskoviivka i norr, och nära Ivanivske och Klishchiivka i sydväst.

Dagar innan berättade Zelensky för Wall Street Journal (WSJ) att Kiev var ”berett” att inleda de efterlängtade militära manövrarna. ”Jag tror att vi från och med idag är redo att göra det. Vi skulle vilja ha vissa saker, men vi kan inte vänta på det i månader”, sa Zelensky i en exklusiv videointervju som publicerades i lördags.

RT rapporterar (utdrag): En video som visar förluster som ukrainska trupper lidit i sin misslyckade attack i södra delen av Folkrepubliken Donetsk har släppts av det ryska försvarsministeriet (MOD). Den visar ukrainsk tung utrustning, till största delen levererad av Kievs västliga uppbackare, som förstörs av ryska anfall under sammandrabbningarna på söndagen.

Tidigare sade försvarsministeriet att ett storskaligt ukrainskt offensivt försök i den södra delen av Folkrepubliken Donetsk framgångsrikt hade avvisats av ryska styrkor på söndagen. Ukraina deltog med sex mekaniserade bataljoner och två stridsvagnsbataljoner i operationen, uppgav försvarsministeriet.

Ministeriet rapporterade att Kievs styrkor förlorade upp till 300 militärer, 16 stridsvagnar, 26 pansarfordon och 14 vanliga fordon under de senaste 24 timmarna.

På måndagen fortsatte de ukrainska styrkorna sina attacker i södra delen av Folkrepubliken Donetsk och skickade tre nya bataljoner med taktiska grupper med stöd av stridsvagnar i aktion, sade talesmannen och tillade att de ukrainska styrkornas försök till framryckning hade hindrats.

Kiev medgav på måndagen att dess trupper hade inlett en offensiv ”på vissa fronter”. Ukrainas vice försvarsminister, Anna Maliar, bagatelliserade situationen ”i söder” som ”lokala strider”. Hon hävdade också att militären hade inlett en större operation riktad mot den viktiga Donbass-staden Artyomovsk, känd som Bakhmut i Ukraina.

Artyomovsk intogs av det privata militärföretaget Wagner som grundades av den ryske affärsmannen Evgeny Prigozhin i slutet av maj 2023. Sedan dess har ukrainska styrkor försökt attackera flankerna av de ryska styrkor som håller staden. På måndagen beskrev chefen för Folkrepubliken Donetsk, Denis Pushilin, situationen i området som ”svår” men fortfarande ”under kontroll”. Det ryska försvarsministeriet har inte rapporterat om några större ukrainska offensiver i Artyomovsk-området.

Föregående artikelFlytta nationaldagen till midsommar?
Nästa artikelMer om Ukrainas motoffensiv
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Ett litte ryk här och ett annat där, eller om den hypade ukrozionazi offensiven som säckade ihop

  ”5 juni 2023. Det ryska försvarsministeriet meddelar att landets försvarsmakt krossat den av Zelenskyregimen i Ukraina sedan länge förannonserande offensiven. Attacken inleddes tidigt söndagen den 4 juni 2023 och stoppades inom loppet av ett par timmar.

  Efter Ukrainas förlust av Bakhmut i slutet på maj, såg det ut som att den förväntade ukrainska offensiven först kan ha antagit formerna av assymetrisk krigsföring, med ett flertal drönarattacker inne på tidigare oomtvistat ryskt territorium, inklusive mot Rysslands huvudstad Moskva, liksom infiltration med mindre soldatgrupper som genomför terroristattacker mot det civila samhället i framförallt den ryska provinsen Belgorod.

  Den Ryska Federationens försvarsministerium:

  ”På morgonen den 4 juni 2023 inledde fienden en stor offensiv på fem avsnitt längs frontlinjen i riktning mot södra Donetsk genom att sätta in 23:e och 31:a mekaniserade brigaderna från AFU:s strategiska reserv, med stöd av andra militära enheter och divisioner.”

  Totalt sex mekaniserade och två tankbataljoner var involverade från fiendens sida.
  Fiendens mål var att bryta igenom Rysslands försvar i det område som ansågs vara mest sårbart på fronten. Fienden lyckades inte uppnå sina mål. Genom skickliga och kompetenta åtgärder från Stridsgrupp Öst uppgick förlusterna för Ukraina till över 250 soldater, 16 stridsvagnar, tre infanterifordon och 21 pansarfordon. Överbefälhavare för stridsgruppen – den ryska federations väpnade styrkors generalstabschef, generalarmé V.V. Gerasimov, befann sig i ett högkvarter nära fronten under striderna”.

  Källa: https://newsvoice.se/2023/06/ukrainas-offensiv-inledd-forsta-anfallsvagen-krossad-pa-bara-ett-par-timmar/

  Text: Kristoffer Hell

 2. Människor som överlevt Ukrainas bombningar i Artyomovsk, berättar om skräcken de upplevt och deras nära som dog inför deras ögon.

  De berättar om hur Ukraina tvingade människor att gå i säkra korridorer till Ukraina, men de fick inte välja utan de som ville till ryskkontrollerat område, måste stanna kvar och bli beskjutna av Ukraina, och att journalister förhandlade med Azov och Right sector.

  Det var väldigt många journalister där och filmade bombningarna som Ukraina gjorde och sedan skrev de att det var Ryssland som bombade.

  Enligt vad de själva såg och berättar så var det ca 90% av bombningar från Ukraina som förstörda civila bostäder och människor, medan bombningar från Ryssland var ca 10%.

  De sa att Röda Korset kom med både hjälp men också med ammunition till Ukraina. En man var så arg för detta, att han vägrade ta emot deras hjälp även om han behövde det.
  De förolämpade människor som var kvar och inte ville gå till Ukraina och kallade dem separatister som förstör vårat land, medan de som intervjuas här anser att det är de som är separatister och förstörde landet under Maidan.

  De gömde sina barn i källaren för att de inte skulle bli kidnappade, som de berättar att flera barn blev.
  En kvinna säger Jag vet vem som sköt på oss, och det var ukrainare, de försöker säga att det var Ryssland, men jag vet vem det var och deras tal är propaganda.
  Nedan på länken intervjuer med en familj som Ukraina påstod var kidnappade av Ryssland.

  https://odysee.com/@donbassinsider:b/red-cross-delivered-ammunitions-to-ukrainian-armed-forces-in-artyomovsk:b

  • Sannolikt var dessa inte journalister utan CIA/MI6/Mossad agenter iklädda journalist täckmantel. Därför ljög de om det de vittnade. Vi vet att många sk journalister är i själva verket agenter. Udo Ulfkotte avslöjade detta i sin bok. Han som också dog som bekant plötsligt och hastigt efter det …

   • https://sv.wikipedia.org/wiki/Udo_Ulfkotte

    Synnerligen intressant människoöde.
    Det är farligt att forska och lägga sig i vissa saker.
    Wikipedia säger Ulfkotte var islamkritiker.
    Det kanske han var också men jag tror inte muslimer dödade honom.
    Ulfkotte blev förmodligen mördad av sina egna västerländska kamrater på grund av felaktiga åsikter samt letande efter sådant som avslöjade deras illgärningar.

    ”Efter tiden som redaktör profilerade Ulfkotte sig som islamkritiker. Han var år 2006 med och grundade föreningen Pax Europa, som bland annat anordnade demonstrationer mot ”islamiseringen av Europa”, men lämnade gruppen två år senare eftersom han ansåg att den blivit för extrem.[8]

    I boken Gekaufte Journalisten (”Köpta journalister”) från 2014 anklagar Udo Ulfkotte västerländska, och i synnerhet tyska, journalister för att vara korrupta. Han hävdar bland annat, att de amerikanska och tyska underrättelsetjänsterna CIA och BND mutar journalister för att få dem att sprida propaganda för Nato – något som enligt Ulfkotte drabbade honom själv under tiden på FAZ.”

    Källa: Wikipedia

   • @Uppdrag: Ljug! 6 juni, 2023 At 09:21
    Nu kommer emellertid information inte bara från journalister och inte bara från detta tillfälle, utan från ett stort antal samstämmiga källor. Ukraina allvarliga krigsbrott är mycket väl dokumenterade under lång tid av helt oberoende källor som även är oberoende av varandra. Uppgifterna stämmer uppenbarligen med verkligheten.

  • Någon mer ondskefull regim än den i Ukraina torde vara svårt att hitta i världen idag! Hade MSM inte styrts av globalisterna hade sanningen om skurkregimen i Ukraina varit känd bland breda folklager och stödet uteblivit. Och nog f-n vet ”våra” politiker om vad regimen i Kiev sysslar med precis som de visste vad IS pysslade med i Syrien och de svinen ska inte tro att de kommer undan sitt straff denna gång också! Var säkra på att en tribunal förbereds i Moskva för skurkarna som knappast kommer att kunna åka utanför västvärlden när det hela är över.

   • Vad IS gjorde i Syrien vet nog ”våra” politiker men förstår de att USA gav stöd till dem? Att vi gav stöd till dem?
    Vi kan anklaga MSM journalister i Sverige, för att de är delaktiga i att sprida falsk propaganda. De göder därmed det ondskefulla styret i Ukraina. Våra politiker har jag bara förakt kvar för, att se hela riksdagen stå och applådera när clownen Zelensky talat, är så förminskande av deras trovärdighet om de någonsin haft någon.

    Även för någon som bor i samma land, kan det vara svårt att förstå de ofattbara grymheterna som Ukraina utsätter sin befolkning för.
    På nedan länk en man från Kharkov som först nu förstår hur människor i Donbass måste ha haft det under intensiva bombningar av civila under 8 års tid. Nu när han själv har fått uppleva detta.

    Detta säger denna Kharkov-medborgare – Jag behöver inte sådana landsmän, som skjuter på civila. De är kriminella!

    En gammal man från Kharkov-regionen han fortsätter:
    Fredliga byar besköts från Oskolflodens andra strand, vi kan se och höra varifrån den kommer, och det finns de ukrainska väpnade styrkorna där. och skolan, och klubbhuset, allt är krossat, och bageriet är ett fientligt föremål för dem också.
    De sköt så intensivt att begravningar inte kunde göras på kyrkogården. Kroppar begravdes i trädgårdarna, på gårdarna.
    Och vi förstår perfekt nu människorna i Donbass, som inte drabbades i 8 månader som vi, utan snarare i 8 år.
    Vi önskar hälsa till mödrar till ryska soldater för att de har fostrat sådana söner… Våra försvarare är ryska soldater som skyddar oss.

    https://t.me/kharkov_narodnuy/14525

  • Intressant med Röda Korsets vapenleveranser till Västvärldens krig mot Ryssland.

   Jag tycker mig ha hört eller läst att i Röda Korsets olika ledningar placerar sig många utgångna politiker för att få en sista eller reträttplats i samhällets ledningsgarnityr.

   Samtliga är förmodligen Västerländska demokratiska politiker därför förmodar jag Röda Korsets vapenleveranser är sanktionerade uppifrån så hjälporganisationen blir en del av den liberala demokratin.

   ”Arbetarklassen” det vill säga företrädesvis de äldre (och yngre) damer som bär upp hela hjälporganisationen med sitt frivilliga arbete har förmodligen inte en endaste aning vad som sker bakom kulisserna högre upp i organisationen.

   Kan man kalla sådant korruption?

 3. Hej Anders.
  Insändarna är väl pålästa och beskriver verkligheten.
  Trodde inte att det fanns sådant kunnande i
  vårt dårhus. Sverige. hälsn. Bengt

 4. Lögnkör anförd av norske Stollen för oväsen

  Natos ”general sekreterare” en stolle som hejar till namnet Stollenberg anklagar falskeligen Ryssland för att ha sprängt Khakhova dammen. Stollen presenterar inag bevis utan uttalar sig om ”brutalitet.” Stollen är inte ensam i att häva ur sig lögner utan andra stora lögnare såsom lill-Britanniens ”utrikesminister” James Cleverley (who is anything but Clever) och ynka landet Litauens ”ledare” en viss Gitanes Nauseda.

  Den Globala Syd undrar hur kan västfolken tolerera sådana ledare?

  • Och nu sjunger ytterligare en ”expert” stolle som hejar till namnet Paasikivi i kör och anklagar falskeligen Ryssland. Trots att de långvarig ukrainska beskjutning har dokumenterats och de sista träffarna natten till tisdag blev tungan på vågen. Trots att Ryssland tog fallet till Fns säkerhetsråd redan förra året. ”Dessutom den stora fördelen av katastrofen har de ukrainska styrkorna som nu lättare kan korsa Dnepr i de övre delarna, från Nikopol och Marganets mot Energodar.”

   https://www.nyhetsbanken.se/2023/06/vattnet-i-cherson-steg-fem-meter.html#more

  • När man radar upp allt som Ryssland anklagas för, ter det sig helt absurt, ser de inte detta?
   Alla i EU ställer upp i anklagelse kören mot Ryssland.

   Garland Nixon, radiopratare och politisk analytiker i Washington D.C. gör det på sin twitter och då ser det ut så här:
   According to the main stream media Russia
   1. Attacked their own pipelines
   2. Blew up the Crimea Bridge
   3. Attacked their own nuclear power plant
   4. Attacked the Crimean bridge
   5. Blew up their own dam
   6. Attacked the Kremlin with drones

 5. Det är diagnosen som den äkta experten Scott Ritter avlägger

  There will be nothing left of the Ukrainian Armed Forces before the end of summer 2023

  Before the end of the summer of 2023, Scott Ritter believes there will be nothing left of the Ukrainian Armed Forces.

  You would not commit the best forces you have into a battle that isn’t your primary focus of effort. […] Well, the brigades that Ukraine is preparing to throw into the battle are 9 to 12 brigades that have been created. These brigades have been being formed since October and November of last year. There’s no other brigades and there’s nothing being prepared to replace them. […] It’s not as though, you know, when these 12 brigades get destroyed and they’re getting destroyed as we speak, it’s not like we got another 12 out there ready to go” Ritter added

  E ukrozionazi seger över Ryssland finns bara i den förvrängda fantasivärldar som ryssofober lever i.

  According to Scott Ritter, the idea of a possible victory of the Ukrainian Armed Forces in their counter-offensive against Russia belongs to the annals of the bizarre fantasy world of neocons in the West. Given Russia’s modernized military capacity and capability, it is practically impossible to envisage such a possibility.”

  https://sputnikglobe.com/20230606/ex-intel-officer-scott-ritter-portrays-ukraines-counter-offensive-as-dead-end-1110956743.html

  Måtte Ritter ord besannas.

 6. Skälet att det ser ut som det gör Europas MSM- lögn-medier är, att det sedan länge är inskrivet i stadgarna, att EU ska föra en ”gemensam utrikes och säkerhetspolitik” (Natopolitik). Det är uppenbart att lögnerna och den skamlösa idiotpropagandan slår igenom i samtliga statskontrollerade medier i hela EU.
  Narrativet om” ryss-skurken” kommer inte att brytas förrän EU kollapsar som överstatlig organisation eller förrän länder bryter sig loss från samarbetet.

  Man ser ju tydligt hur den politiska adeln klänger varandra om svansen när de träffa, pussas kramar eller klappar om varandra i social omfamning i något slags familjärt hyckleri, där de producerar en politik som går emot medborgarnas intressen genom överenskommelser som ej har något folkligt stöd.
  Det politiska ”Elit och etablissemangs gänget” där avvikande uppfattningar inte tillåts utan bestraffas ekonomiskt som i tex Viktor Orbàns Ungern, som inte vill underkasta sig allt i EU:s regelverk tex ”Köpta journalister” och utlandsfinansierade redaktioner som har till uppgift att att påverka opinionen i sitt hemland , är ett jätteproblem, därför vill Orbàn reglera utländskt ekonomiskt inflytande till redaktionerna. Vilket vi borde göra även i Sverige. Sveriges mediehus är minst sagt korrupta horhus på detta område. Vill medborgarna i Sverige och andra stater, att CIA, Atlatic Council, integity Initiative, Soros och andra NGO-organisationer som härjar i Europa och sprider propagandalögner ska ha inflytande över svenska medier som förgiftar det politiska samhällsklimatet med Lögnpropaganda som för närvarande? Det är ju precis så det är i dag I SVERIGE (Natos horhus)
  Ska vi tvingas betala skatt till Lögnfabrikörerna?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here