En USA-amerikan far till Ryssland och vad finner han?

31
1791

Scott Ritter har varit i Ryssland i några veckor och är tillbaka. I det här videoklippet intervjuas han om sina iakttagelser och erfarenheter från resan i landet. Det han berättar är raka motsatsen till vad vår media säger. Vanliga ryssar säger idag: ”Tack, Joe Biden, för sanktionerna mot oss!” Enligt Ritter har de lett till en ekonomisk boom av investeringar, inte från väst, utan från den globala södern där majoriteten av människorna på jorden bor. Rysslands ställning i denna del av världen stärks på alla sätt: diplomatiskt, politiskt och ekonomiskt.
Han återger en rad andra betraktelser om vad som nu händer i Ryssland. Politiskt har stödet för Putin stärkts till följd av kriget. Det är västerländskt vanföreställningstänkande att tro och hoppas att Putin faller. Tvärtom. När Putin i höstas öppnade gränserna så att alla som inte ville delta i mobiliseringen kunde lämna, blev han samtidigt av med den sista resten av aktivt motstånd mot Ukrainapolitiken i landet.

Många ryssar betraktar idag de som åkte till väst som förrädare och har inget annat än förakt kvar för dem, även många av dem som fortfarande är kritiska mot Putins politik.

Scott Ritter ger oss också några tankar om det pågående kriget. Ukrainas dilemma idag är att om de inleder en offensiv med styrkor utbildade i väst och som inte kan samordna sina operationer på grund av olika träning och utrustning, så riskerar landet att kollapsa fullständigt efter att dessa styrkor sönderfaller.

Man kan naturligtvis inte tro vad en upprymd Ritter berättar här, men det råder ingen tvekan om att vistelsen i Ryssland har gett honom nya överväganden och stärkt det han tidigare hävdat.
Från: https://steigan.no/2023/06/mange-russere-opplever-na-en-okonomisk-boom-takk-joe-biden/?utm_source=substack&utm_medium=email

Föregående artikelNoam Chomsky: Europa kan få nedgång, avindustrialisering genom att stanna kvar i ”USA-dominerat system
Nästa artikelUkraina har inlett sin motoffensiv?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

31 KOMMENTARER

 1. Här kommer bokslutet över kriget mot Ryssland hittills.
  (Detaljerna nedan)

  1. Sanktioner = misslyckades totalt 🤗🤗🤗
  2. Ekonomisk krig = misslyckades totalt 🤗🤗🤗
  3. Stycka upp Ryssland= total haveri 🤗🤗🤗
  4. Putins stöd = över 80% av ryssarna 🤗🤗🤗
  5. Inflation i Ryssland= bland lägsta i världen 🤗🤗🤗
  6. Rysk befolkningsökning = markant i o m återföreningen av Novorussia (miljoner mer Ryska medborgare) med tillhörande bördig mark och ekonomi 🤗🤗🤗
  7. Rysslands anseende = 85% av världens befolkning är med Ryssland; landets popularitet på topp. Omvärlden hyser respekt för Ryssland och beundrar landets moraliska principer. 🤗🤗🤗
  8. Ryssland stärkte banden med Kina, Iran, Indien, Sydafrika, Indonesien, Brasilien, 🤗🤗🤗
  9. Rysslands militär export = stiger i höjden; ”Rysslands vapen levererar”; ”Man får valuta för pengarna” är några av omdömen 🤗🤗🤗 🤗🤗🤗
  10. Ryssland är i bräschen för en ny multipolär världsordningen (med väst i baksätet) 🤗🤗🤗 🤗🤗🤗
  11. Landet 404 är på G 🤗🤗🤗
  12. USA, Nato, EU har inträtt en långvarig djup kris med ockerräntor, dubbeldigit inflation, stigande arbetslöshet, ökade klyftor och utbredd tillstånd av hopplöshet (OBS: självförvållad) 💩

   • Sveriges Radio Nyheter är den svenska filialen av Kiv Independent. Skulle inte bli förvånad om den rapporterade Kiev intagit Krim. ”Allt för ukrozionazi” verkar parollen hos SVR vara (precis som i övrig privata och statsägda medier i väst i övrigt)

   • Nja. Tveksamt minst sagd om det stämmer. Däremot börjar det sippra mer och mer om det vi bör döpa som ”Lätta brigadens anfall 2.0” och precis som sin föregångare vid Krim kriget år 1854 då lill-Britanniens trupper förintades av Ryssland. Det slaget är också känd som ”dödsritten vid Balaklava” pga de stora förlusterna. Version 2.0 anno 2023 har också gått samma öde till mötes. Moon of Alabama menar att så stora förluster som den hypade ukrozionazi offensiven lidit hittills är ohållbara, med allt vad det innebär (stridsmoral, mm).

    Att ukrozioansiterna själva går ut nu och säger att det är inte en offensiv utan en operation (🤭) bekräftar väl att det hela gick i stöpet

    Moon of Alabama har mer att säga om den så hypade offensiven som, vad ska man säga, har säckat redan vi starten. Det måste vara ett rekord i fullständigt misslyckande för en offensiv på så kort tid. Guiness Book of Records är ni redo att anteckna? 😂😂😂

    https://www.moonofalabama.org/2023/06/ukraine-launches-its-counterattack.html#more

   • @Anders Romelsjö (red) 5 juni, 2023 At 17:37
    Men vilka delar och till vilket pris. Att ”återta”, alltså att anfalla, kostar tre gånger så mycket resurser som att försvara. En urgammal strategi, lura fienden att anfalla för förbrukar fienden sina resurser, och vi vet att Ukraina är ordentligt nedkört när det gäller resurser.

 2. Scott Ritter berättar själv om resan:
  ”Waging Peace”: Hur en turné i Ryssland visade mig att propaganda förvränger verkligheten i amerikanernas medvetande
  Min månadslånga turné i landet var en ögonöppnande upplevelse, och det var fientligheten som mötte mig hemma

  I slutet av april lämnade min dotter Victoria och jag New Yorks JFK-flygplats, på väg till den sibiriska staden Novosibirsk, den första destinationen för vad som skulle bli en 26-dagars, 12-stadsrundtur i Ryssland.

  Även om det officiella syftet med besöket var affärer (jag gjorde reklam för min bok, Disarmament Race, som har publicerats på ryska språket av förlaget Komsomolskaya Pravda), var det inofficiella – och för mig, viktigaste – syftet med besöket en möjlighet att bättre förstå dagens Ryssland. För att göra detta tänkte jag gräva djupare i rysk historia, få ett bättre grepp om kulturen och i processen försöka förstå den ”ryska själen” på ett så exakt sätt som möjligt.

  Ur mitt perspektiv uppnåddes båda målen. Jag är benägen att tro att Komsomolskaya Pravda var nöjd med resultatet av en turné som fick positiv mediebevakning, resulterade i välbesökta evenemang i stadshusstil med intensiva frågestunder och enligt uppgift resulterade i den första upplagan av 10 000 böcker som ska säljas ut på ett sätt av dagar. Genom den avsevärda interaktion jag hade med ryssar i alla samhällsskikt kom jag undan med djupare insikter i komplexiteten i det som utgör den moderna ryska nationen omkring 2023. Men genom att spå en formulerad definition av den ryska själen – om det överhuvudtaget är möjligt – kräver djupare introspektion i mängden av data och upplevelser som fångats under den här resan än vad som passerat flera dagar ger och ligger utanför denna artikels räckvidd.

  Jag lämnade detta äventyr fullt medveten om förekomsten av en informationspandemi i Amerika känd som Russophobia, och jag trodde alltid att jag var realistisk när det gäller de utmaningar som jag skulle behöva möta när jag försöker omvandla min ryska erfarenhet till en faktabaserad vaccin för att motverka denna sjukdom i det amerikanska sinnet. Men omfattningen av de hinder som jag föreställde mig att övervinna bleknade i jämförelse med verkligheten som slog hem bokstavligen när jag klev av flygplanet på väg hem, när Victoria och jag båda drogs ut från passkontrollen under en timme lång förhör av utredare från tullen och gränsskyddet som är specialiserade på resenärer från utsedda nationer som Ryssland.

  Jag ska börja med att konstatera att det bemötande jag och min dotter fick var professionellt och tillmötesgående. Jag förstår den politiska verkligheten i den tid vi lever i, och den upplevda nödvändigheten av att ifrågasätta amerikanska medborgare som reser till Ryssland medan relationerna mellan våra två nationer är på den lägsta nivån någonsin. Min oro ligger inte i genomförandet av förhöret, utan snarare innehållet i den grundläggande information som ligger till grund för de frågor som ställts till mig. Som CBP-officeren erkände hade han intervjuat hundratals ryssar efter starten av den militära operationen i Ukraina i februari 2022. Den bild han hade av Ryssland var enastående grundad i perspektivet av politiska dissidenter som hade ett ben att välja på med president Vladimir Putin , och berättelsen som de målade om Ryssland hade blivit evangelium för CBP. I förlängningen har det starkt påverkat den amerikanska regeringens övergripande bedömning, eftersom dessa dissidentdebriefings utgör en viktig källa till den primära underrättelsetjänst som används av nationella säkerhetsanalytiker i hela den amerikanska underrättelsetjänsten.

  Kort sagt, mitt förhör blev snabbt en debatt mellan mig själv å ena sidan, och en kombination av Alexey Navalnyj (den fängslade ryska oppositionsfiguren som de flesta av de ryska dissidenterna stöder, enligt officeren) och den ukrainska regeringen å andra sidan. Praktiskt taget varje poäng jag gjorde definierades omedelbart som ”pro-rysk propaganda.” Jag försökte intrycka på CBP-officeren verkligheten i Ryssland i dag, särskilt när det gäller både det höga stödet för och den underliggande kritiken av den ryska regeringen om den militära kampanjen i Ukraina. Men i slutändan kategoriserades mina argument, och de fakta de baserades på, som ”Kremlin-samtal” oavsett hur mycket jag försökte. Jag lämnade förhöret med en ny uppfattning om hur djupt ingrodd i den officiella amerikanska regeringens intellektuella DNA berättelserna om Navalnyj och Ukraina har blivit, och hur svårt det kommer att vara att utrota dem.

  Jag hade hyst ett visst hopp om att jag skulle kunna engagera mig på ett ansvarsfullt sätt med vissa delar av mainstreammedia om mitt besök och vad jag upplevt och, genom att göra det, hjälpa till att slå igenom i att motverka USA:s officiella linje mot Ryssland . Som sådan, när jag blev kontaktad av en lokal krönikör för den stora regionala tidningen, ringde jag tillbaka honom i hopp om att han skulle vara intresserad av att skriva något som korrekt fångar innehållet och tonen i min resa.

  Jag nämner varken tidningen eller krönikören, för det enkla faktum att jag inte vet om det kommer en artikel eller vad det faktiska innehållet skulle vara. Men vad jag vet är detta – han var bekant med många av de intervjuer jag gav när jag var i Ryssland (de publicerades på amerikanska sociala medier), och som sådan hade han tillräckligt med befogenhet att ställa relevanta frågor.

  Istället försökte krönikören att sätta fart på de uttalanden jag gjorde under dessa intervjuer, utan någon saklig kontext, för att måla ut mig som en pro-rysk shill. Och när jag tryckte tillbaka, vände han sig sedan till den urgamla taktiken att ta upp en tidigare brottsdom som ett sätt att definiera mig och, i förlängningen, min resa. Detta är tydligen vad som gäller för journalistik i Amerika idag. Jag hoppas att händelserna visar mig fel, men det här är inte min första mediarodeo – jag vet hur spelet spelas och hur spelarna beter sig. Tyvärr verkar allt hopp jag hade om att få stöd från lokala, regionala och nationella mainstreammedia för att hjälpa till att sprida mina ryska erfarenheter, insikter och analyser på ett korrekt och rättvist sätt ha varit felplacerad. Mainstreammedia kommer att fortsätta att göra vad de har gjort i många år nu – tanklöst upprepa den officiella berättelsen och undergräva alla som vågar utmana den.

  När jag kom hem kunde jag komma åt mitt e-postkonto, vilket jag inte kunde göra när jag var i Ryssland, och snubblade omedelbart över en intramural diskussion bland människor jag respekterar, som har liknande yrkesbakgrund och antikrigsböjelser. Det kretsade kring frågan om det fanns något mer Ryssland, och i synnerhet Putin, kunde ha gjort för att undvika ett krig i Ukraina. Vissa i denna grupp insisterade på att Putin inte hade något annat val än att agera, medan andra hävdade att det alltid fanns alternativ än krig som kunde ha eftersträvats.

  Det som slog mig med den här debatten var verkligheten att den underliggande analysen, med undantag för mycket få undantag, utfördes från en amerikansk synvinkel, med liten eller ingen hänsyn till vad som skulle vara politiskt möjligt i Ryssland, eller vad den faktiska grunden för problemen som diskuterades var. Spegelbilden av amerikanska perspektiv på den ryska verkligheten resulterade i skapandet av en motberättelse som var lika fundamentalt felaktig som den ifrågasattes i sak. För dem som hävdade att Putin kunde ha undvikit krig, saknade deras argument någon grund i den ryska verkligheten eller fakta i fallet.

  Bristen på insikt i hur Ryssland fungerar skapade konstgjorda förväntningar på ryskt beteende som, när de inte uppfylldes, genererade ångest bland deltagarna över Putins och hans regerings oansvariga agerande, vilket i sin tur hjälpte till att ge en övergripande antirysk berättelse. Som denna debatt underströk, även bland välmenande människor som är benägna att ha ett öppet sinne om landet, skapar russofobi och en övergripande okunnighet om den ryska verkligheten förutfattade intellektuella hinder som är svåra att övervinna.

  Biprodukten av ett sådant fundamentalt felaktigt förhållningssätt till att förstå Ryssland är den hatfyllda retoriken från tjänstemän som South Carolina republikanske senatorn Lyndsey Graham, en livslång russofob, som har galat om att amerikanska skattebetalardollar som används för att finansiera militärt bistånd till Kiev är ”de bästa pengarna”. vi har någonsin spenderat” och gladde sig över hur ”ryssarna dör” i kriget. Under normala omständigheter skulle en sådan bloddrypande retorik öppet utmanas av de flesta amerikaner som oreflekterande av våra värderingar. Russofobi är emellertid en sjukdom i sinnet, vars symtom är upphörandet av det rationella tänkandet.

  Mitt arbete är löst för mig. Även om jag är skrämd av de utmaningar som omedelbart visade sig när jag återvände, är jag optimistisk att jag kommer att lyckas. Jag förblir bemyndigad och uppmuntrad av styrkan i de intryck som gjordes på mig under min resa i Ryssland, särskilt entusiasmen hos de människor som anförtrott mig denna upplevelse. Jag är också uppmuntrad av det stöd som finns i sociala mediers värld, där idéer som utmanar det officiella narrativet utbyts fritt, vilket skapar momentum som har potential att forma sinnen och attityder hos ett betydande antal av mina medamerikaner.

  Det avgörande temat för mitt ryska besök och resan av utbildning och medvetenhet som härrör från denna resa är ”För fred.” Det underliggande antagandet som görs vid valet av detta tema är att de processer som föreställs utifrån det involverar oundvikliga konflikter av ideologisk karaktär. För att segra kommer de som är engagerade i denna kampanj att behöva samla alla faktabaserade argument som är möjliga för att motverka den regeringsstödda mainstream-narrativet. Denna typ av aktivitet kan inte förekomma i ett vakuum, utan måste snarare vara förankrad i den urgamla maximen ”känn din fiende”.

  Istället för att bli nedslagen av verkligheten i CBP-förhören, den förutfattade inställningen av amerikanska reportrar eller avsaknaden av livskraftig rysk kontext i relevanta debatter och diskussioner om landet som äger rum i USA, just nu, är jag bemyndigad av det faktum att jag har stått öga mot öga med fienden tidigt i denna kamp, har bekantat mig med deras modus operandi och kommer som sådan att kunna göra de lämpliga justeringar i strategi och taktik som är nödvändiga för att vinna.

  Kriget mot russofobin skulle aldrig bli lätt. Men för Amerikas, Rysslands och resten av världens framtid är det en som måste vinnas. ”Waging Peace” är inte en tillfällig orsak, utan snarare en kamp av existentiella proportioner.

  Vi kommer att vinna, om ingen annan anledning än nederlag inte är ett alternativ.
  https://swentr.site/russia/577345-russophobia-reality-us-ritter/

  • @M 5 juni, 2023 At 17:46
   Detta är något som nästan alla vi som arbetat internationellt och bott utanför Sverige har upplevat och gått igenom. Ett ganska rått, och mindre trevligt uppvaknande, att propaganda bilden faktiskt inte stämmer med verkligheten. På 50- talet och 60- talet pumpades vi i Sverige fulla av intensiv amerikansk propaganda om dessa blodtörstiga ryssar från denna farliga och grymma diktatur i öster. Det gäller även idag och även länder som Kina och Iran.

   När jag väl kom dit till Ryssland och kunde bilda min egen uppfattning stämde ingenting med den amerikanska propaganda bilden. Det blev en ganska smärtsam process att acceptera att jag faktiskt blivit grundlurad och dragen vid näsan och missled.

   Därför ar det så viktigt att börja använda appar som Weixin-WeChat och TikTok, för med dom kan envar köra förbi USAs propaganda och få direktkontakt med andra folk på personnivå. USA kan inte censurera dom och förfalska bilden. Det är därför USA så intesift försöker stoppa dom. Den bild framför allt DN förmedlar av Kina, inklusive Hong Kong, är rent groteskt förvanskad och förfalskad. Kolla själva. Bekymra er inte om språkskillnader, Weixin-WeChat har en utmärkt översättarfunktion. En annan bra app är Baidu Translate som översätter tal, skrift och bilder mellan flera språk, tyvärr inte svenska.

   • När jag var liten kunde man tala om ”fula ord”.
    Ordet hen tycker jag absolut hör till kategorin fula ord.
    Det finns inget vackert i ordet hen.
    Bara provocerande och nedsättande.
    Vem vill vara en hen?
    Jag tror det bara är politiskt laddade människor som kan gilla ordet hen.
    Ordet hen gillas inte i folkhemmet.

    • Kan ordet ”hen” locka fler till siten, om inte annat för att se om det är en man eller kvinna som skrivit en artikel?

 3. ”Man kan inte tro vad en upprymd Scott Ritter berättar”. Och varför inte det ? När Ritter talade om för Joe Biden att Irak saknade massförstörelsevapen föstes han åt sidan med en fnysning från Biden, ”Scotty-Boy” fich han heta. Hans vulkaniska temperament gör väl honom inte opålitlig ? Men det var kanske inte så illa menat.

  Scott Ritter är inte nyomvänd. Om han inte redan som barn i en militär famlij fick rysshatet hemifrån så fick han det under sin egen militära utbildning. Hans helomvändning skedde ungefär som för Andrew Bacevich i Tyskland. När denne till sist fick besöka Östtyskland förstod han att han blivit lurad. Dessa här i öst var inga egentliga fiender. För Ritter blev insikten djupare eftersom han vistades så pass länge i Sovjetunionen för att övervaka att de avtal om nedrustning som Reagan och Gorbatjov kommit överens om verkställdes. Han har skrivit en bok om denna period som har översatts till ryska och därför befann han sig där, för att presentera sin bok.

  Han har givit en antal intervjuer efter hemkomsten som finns att se på bl.a. YouTube. Joe Biden gjorde klokt i att just tro på Ritter även denna gång, och i minst lika hög grad som för tjugo år sedan.

  • @Jan Nybondas 5 juni, 2023 At 21:15
   ”Man kan inte tro vad en upprymd Scott Ritter berättar”
   I alla fall jag kan, för jag har själv gått igenom samma sak, och många med mig som jag känt genom åren.

   Jag var en av de som fick mig ryss-hatet itutat under barnaåren, samtidigt som USA glorifierades som den ”vita riddaren”. TV kvällarna, när TV anlänt 1956, var späckade med amerikansk propaganda och cowboy romantik. När TV en gång för ovanlighetens skull visade en rysk film som hade prisats internationellt som ett mästerverk stämplade media den som rysk propaganda. TVs film kommentator då påpekade att filmen egentligen bara berättar att även ryssar är vanliga människor.

   Egentligen har inget ändrats, även idag pumpar media och politiker allmänheten fulla med grov rasism, hat och desinformation när det främst gäller Ryssland och Kina. Det är Sverige som skadas i slutändan, och de flesta märker det nog numera. Alla så kallade ”kriser”. Därför är Scott Ritters upplevelse så viktig, och därför är appar som TikTok och Weixin-WeChat så viktiga att få i vid användning, det ger direktkontakt mellan folk och förbipasserande propagandan.

 4. Själv ser jag det som en överlevnadsfråga för hela mänskligheten att individer börjar skapa direkta relationer person till person, grupp till grupp, över gränserna och köra över propagandamaskinen. Krigsherrar har alltid arbetat på att skapa aggression och fientlighet mellan grupper, det skedde i Kina under demokratin 1913 till 1949 och kostade många miljoner människoliv. Det sker just nu som vi skriver i just Sverige på media som Bonniers, Schibsted och Public Service.

  Aggressionen maskerades, och har alltid maskerats, som yttrandefrihet, nyheter, analyser, konst, teater, litteratur, osv, och vi upplever identiskt samma sak idag när främst DN eller journalister som frilansaren Johan Nylander i Hong Kong intensivt arbetar på att hetsa den Sverige befolkningen mot till exempel Kina och folken i Kina. Dom ljuger, förfalskar, desinformerar, och hetsar och gör det obehindrat under förevändningen och svepskälet av yttrandefriheten och pressfriheten.

  För vårt allas bästa, och kanske överlevnad, måste envar medverka till att demolera denna propaganda. Det enda vi har är oberoende appar som TikTok och Weixin-WeChat som propagandamaskinen inte kan styra.

 5. Ryssland kväste ytterligare en ukrozionazi offensive. De så ”berömda” tyska Leopard tanks fick smaka på Rysslands antitank och missil effektivitet innan de lämnade ”jordelivet” s a s🤣🤣🤣
  8 stycken! Wow. Väldig dålig marknadsföring för tysk vapenindustri.Först avklädde Ryssland den så hypade USA Patriot luftförsvarssystemet. Och nu har turen kommit till de beryktade Leopard tanks. Världen säger bara BRAVO RYSSLAND!!!🤗🤗🤗

  ”Russia says thwarted another Ukrainian offensive in Donetsk, destroyed 8 Leopard tanks

  Russia’s Defense Ministry says its forces have foiled another major Ukrainian offensive in the Donetsk region, destroying a large number of armored vehicles supplied to Kiev by its Western allies.

  ”Having suffered heavy losses the day before, the Kiev regime reorganized the remnants of the 23rd and 31st mechanized brigades into separate consolidated units, which continued offensive operations,” the ministry said on its Telegram channel early Tuesday.

  ”A complex fire defeat was inflicted by [Russian] army forces, assault and operational-tactical aviation, missile forces and artillery, as well as heavy flamethrower systems,” it added.

  The ministry noted that while thwarting the attack, Russian forces destroyed 28 tanks, including eight main battle Leopard tanks supplied to Ukraine by its Western allies, as well as 109 armored vehicles.

  It concluded by saying that, along with the previous offensive by Ukrainian forces, their total losses now amount to 1,500 troops.

  The new development came after earlier on Monday, Russia said its forces had successfully repelled a large-scale Ukrainian attack in Donetsk, killing hundreds of Kiev’s troops. It also released a video showing the Russian military blowing up several Ukrainian armored vehicles in a field.”

  https://www.presstv.ir/Detail/2023/06/06/704782/Russia-foils-Ukraine-attack-Donetsk

  och även detta

  https://eng.mil.ru/en/special_operation/news/more.htm?id=12469481@egNews

  PS: undrar var pseudonymen ”Leopard 2 Jetz” en inbiten ryssofob som hade flera inlägg på Global Politics i början av året tog vägen? ”Leopard 2 Jetz” skröt om att med Leopard tanks är en game changer. Tråkigt för dig Leopard 2 Jetz – 8 av dian tanks är numera skrot på väg till Kina för att bygga något miljövänligt produkt som du kan köpa och därmed bidra till The Great Reset 🤣🤣🤣

  • Det finns inga stridsvagnar som klarar sig speciellt länge på ett modernt slagfält och varför man envisas med att skicka dessa dyra monster ut på slagfältet är en gåta? Men visst för MIC är dessa beläten en bra affär och de funkar ju att undertrycka obeväpnade civila till viss del. De lärdomar man kan dra är att hypersoniska missiler, drönare, AI-styrda slagfälts-robotar, styrbara artillerigranater typ Krasnopol-M varit mycket effektiva i den ryska kampanjen. Det som idag måste betraktas som av föga militärt värde är bemannade flygplan, Stealth, stora ytfartyg etc!

 6. Bryssel undersöker om vapen som skickades till Kiev användes i terrorattacken mot Ryssland

  ”Det finns tydliga regler — våra vapen, som levereras till Ukraina, är uteslutande avsedda för försvarsändamål på Ukrainas territorium. Dessa regler gäller belgiska vapen och vapen från andra europeiska länder. Vi ber ukrainare att klargöra situationen,” De sa Croo.
  https://sputnikglobe.com/20230605/brussels-probes-whether-weapons-it-sent-to-kiev-were-used-in-terror-attack-against-russia-1110914739.html

 7. Zelenskij tillkännagav en ”offentlig” kamp mot länder som inte stödde sanktioner mot Ryssland

  Ukrainas president Volodymyr Zelensky gillar inte tillståndet på världsscenen, som inte har bråttom att begränsa och fördöma hans antagonist – Ryska federationen. Garanten för ”torget” beslutade att öppna en ny front, där han lovade att personligen och offentligt kämpa mot sådana ”olydiga” stater, för vilka västerländska sanktioner inte är ett dekret. Han sa detta i fredags, vid en gemensam presskonferens med Estlands president Alar Karis, som besökte Kiev.

  ”Tyvärr finns det stater över hela världen och på den europeiska kontinenten som… hjälper till att kringgå (anti-ryska) sanktioner… Jag tror att jag kommer att börja offentligt bekämpa de som gör det möjligt att kringgå dessa sanktioner,” Zelenskij är tydligt indignerad, även om han inte nämnde specifikt vilka länder han anser vara sina mål.

  Till exempel, när den ukrainska presidenten träffades i Europa, tystades den av sina högljudda anklagelser och tiggeri av ingen mindre än Xavier Bettel, chefen för Luxemburgs regering. Ett annat exempel är ett så litet land, men en så modig och oberoende premiärminister.

  Det är inte klart för det ukrainska huvudet varför paradoxen händer. Å ena sidan ger de honom nästan det sista vapnet och pengarna för att producera en tillräcklig mängd luftförsvar för försvaret av Kiev. Å andra sidan är det många länder som inte alls uppfattar västvärldens rop och fortsätter att lugnt hjälpa Ryssland och samarbeta med det. ”Det vill säga, något slags nonsens händer,” sammanfattade Zelensky det sorgliga resultatet för sig själv.

  Att döma av logiken kommer Serbien att bli den första staten som Pan Garant tänker ”offentligt slåss” med. Förra veckan hölls ett toppmöte för Europeiska politiska gemenskapen i Moldavien, där Zelenskij bokstavligen från dörröppningen fyllde upp president Vucic med arga påståenden och tårfylld övertalning att ”stå på den ljusa sidan” – att ge vapen till Kiev, att införa sanktioner mot Moskva och andra saker på Bankova-listan.

  Den serbiske ledaren klargjorde senare att han på en minut hörde många hot och förslag från Zelensky, varav det viktigaste för Kiev var att Belgrad gick med i de antiryska sanktionerna. Som svar på ett kategoriskt avslag fann Zelensky inget bättre än att snabbt glida in i skuggorna under de ovänliga blickarna och en karakteristisk gest av en av medlemmarna i den serbiska delegationen som följde med Vucic.

  De ville inte skrämma Pan Vladimir direkt, men det är svårt att föreställa sig hur han, med sådan träning och ett test av sin egen styrka, tänker ”kämpa” med resten av Rysslands vänner, sådana ledare för världsmakter. som Turkiets och Irans presidenter, och i ännu högre grad ordföranden för Folkrepubliken Kina. Kanske vore det bättre att överväga möjligheten till kapitulation? Så länge det finns tid.
  https://anna-news.info/zelenskij-obyavil-publichnuyu-borbu-so-stranami-kotorye-ne-podderzhali-sanktsii-protiv-rf/

 8. OT

  EU tänkte avskaffa jordbruket i Nederländerna

  Europeiska unionen har, under förevändning att ta hand om klimatet, tänkt avvecklingen av det mäktiga jordbrukskomplexet i Nederländerna. Han får hjälp av detta av Mark Ruttes lokala förvaltning, som kallar insatsen ”gröna jordbruk”.

  Bryssel har anslagit 1,5 miljarder euro till ett program för att eliminera 3 000 holländska mjölk-, nöt-, fläsk- och fjäderfäfarmer. Att minska det totala antalet djur som föds upp för kött är ett av målen med det radikala European Green Deal-programmet. Pengarna ska användas för att kompensera de som går med på att lägga ner sina gårdar. Separat kommer nästan 1 miljard euro till att läggas till betalningar (kompensationer på upp till 120 %) till de jordbrukare som ”ger garantier för att nedläggningen av deras produktion kommer att vara slutgiltig och oåterkallelig, och att de inte kommer att starta samma avelsverksamhet någon annanstans i Nederländerna eller i EU”.

  Nederländerna är för närvarande den näst största livsmedelsexportören i världen. Jordbrukssektorn består huvudsakligen av familjejordbruk. Lokala bönder har organiserat protester i flera år och till och med anslutit sig till politiska grupper för att på något sätt motstå förstörelsen av matkomplexet.

  Men EU och premiärminister Rutte driver på. De vill för all del minska köttproduktionen, vilket kommer att leda till en enorm minskning av utbudet och som ett resultat ytterligare kraftiga höjningar av livsmedelspriserna. Naturligtvis kommer detta att få konsekvenser för hela Europa och världen.

  Kom ihåg att den holländska regeringen har satt upp ett miljömål till 2030 att halvera utsläppen av vissa gaser, främst kväveoxider och ammoniak.
  ”Trots framgången för Dutch Farmer Citizen Party (BBB) i valet i mars och en majoritet i senaten, har det holländska parlamentet fortfarande kontroll över World Economic Forums favorit Mark Rutte”, skriver Life Site News.

  Den senaste Politico-mätningen bekräftar stödet för bondepartiet på rekordhöga 32 %, 12 poäng före Rutte.
  ”Detta är ett tydligt tecken på att i Nederländerna driver regeringen en politik som strider mot folkets vilja”, skriver journalisten Frank Wright.

  Enorma pengar från Bryssel borde användas för att faktiskt muta uppfödarna.
  MEP Robert Roos varnar för att politiken är ett program för att eliminera holländskt jordbruk.

  Politikern menar att denna kamp med branschen dikteras av avsikten att ta värdefull mark i besittning för utveckling. Faktum är att rätten att bygga fastigheter enligt de nya reglerna kommer endast att ges till regeringen och företag. Vanliga nederländska medborgare kommer inte att kunna köpa mark åt sig själva efter att jordbruksverksamheten upphört.

  Enligt Roos kommer EU-lagen ”om återställande av naturen”, som EU-parlamentet ska rösta för i sommar, blockera utvecklingsmöjligheter för invånarna, inklusive byggandet av privata hus.

  MP pekar på de knep som EU:s ekoaktivister och Ruttes liberala regering använder för att tysta oliktänkande.

  ”Om du säger att vi behöver mer energi för att vi kommer att ha fler människor, och att förnybar energi inte kommer att ge detta, kommer du att anklagas för att förneka klimatproblem. Om du säger att vi måste stoppa illegal invandring, då kommer du att framställas som en rasist. Om du påpekar att en störning av livsmedelsförsörjningskedjan kommer att få katastrofala konsekvenser, förvärrade av obegränsad immigration, då är du en konspirationsteoretiker. Lyckligtvis gör holländarna motstånd”, sa Roos.

  Analytiker från olika länder säger att denna globalistiska ”gröna” politik kommer att leda till brist på livsmedel och hunger även i välmående regioner i världen.

  Man kan förstå vad myndigheterna i Nederländerna och Bryssel vill uppnå om man tittar på ”Livsmedelsstrategin för Tyskland”, som nyligen presenterades av Tysklands ”gröna” livsmedelsminister, Cem Özdemir.

  Målet med denna strategi är att ”omvandla hela livsmedelssystemet” till förmån för klimatet. Den federala regeringen planerar i framtiden att kategoriskt minska och ransonera befolkningens konsumtion av kött.

  En ”växtbaserad kost” planeras för alla och enligt uppgift max 10 gram kött per dag per capita. Det är 300 gram i månaden, vilket bara är ett par medelstora biffar.
  https://anna-news.info/es-zadumal-likvidatsiyu-selskogo-hozyajstva-niderlandov/

 9. Tankesmedjor finansierade av försvarsentreprenörer dominerar Ukraina-debatten
  Sammanfattning

  Tankesmedjor i USA är en god resurs för media som söker expertutlåtanden om pressande offentliga policyfrågor. Men tankesmedjor har ofta förankrade ställningstaganden; en växande mängd forskning har visat att deras finansiärer kan påverka deras analys och kommentarer. Detta inflytande kan innefatta censur – både självcensur och mer direkt censur av arbete som är ogynnsamt för en finansiär – och direkta avtal om lön för forskning med finansiärer. Resultatet är en miljö där de mest generösa finansiärernas intressen kan dominera tankesmedjors politiska debatter.

  En sådan debatt gäller den lämpliga nivån av amerikansk militär inblandning i den ryska invasionen av Ukraina. Sedan Vladimir Putins olagliga och katastrofala beslut att inleda en fullskalig invasion av Ukraina har USA godkänt cirka 48,7 miljarder dollar i militära utgifter.1 Trots den mycket verkliga risken att upptrappningar kan leda till direkt amerikansk militär inblandning i kriget är det få som tror stridsvagnar har kritiskt granskat denna rekordstora mängd amerikansk militär hjälp.

  Inom ramen för den offentliga debatten om USA:s militära inblandning i kriget i Ukraina undersöker denna kortfattad försvarsdepartementets (DoD) och DoD:s entreprenörsfinansiering av tankesmedjor, dessa organisationers förespråkande ansträngningar för politik som skulle gynna dessa finansiärer, och medias övervägande beroende av tankesmedjor finansierade av försvarssektorn.

  Analysen visar att den stora majoriteten av media nämner tankesmedjor i artiklar om amerikanska vapen och kriget i Ukraina kommer från tankesmedjor vars finansiärer tjänar på amerikanska militärutgifter, vapenförsäljning och i många fall direkt från USA:s inblandning i kriget i Ukraina . Dessa tankesmedjor erbjuder också regelbundet stöd för offentliga politiska lösningar som skulle gynna deras finansiärer ekonomiskt utan att avslöja dessa uppenbara intressekonflikter. Även om detta uppdrag inte försökte fastställa ett direkt orsakssamband mellan tankesmedjors politiska rekommendationer och deras vapenindustrifinansiering i fallet med Ukrainakriget, finner vi ett tydligt samband mellan de två. Vi fann också att media i oproportionerligt hög grad förlitar sig på kommentarer från försvarssektorfinansierade tankesmedjor.

  De allra flesta media nämner tankesmedjor i artiklar om amerikanska vapen och kriget i Ukraina kommer från tankesmedjor vars finansiärer tjänar på amerikanska militärutgifter, vapenförsäljning och i många fall direkt från USA:s inblandning i kriget i Ukraina.

  Analysen ger ett antal nyckelresultat.

  För det första, av de 27 tankesmedjor vars givare kunde identifieras, fick 21 medel från försvarssektorn (77 procent). Tyvärr, eftersom givaravslöjande är frivilligt, kan vi inte bestämma procentandelen av tankesmedjans finansiering som kommer från försvarsentreprenörer.

  För det andra, i artiklar relaterade till USA:s militära engagemang i Ukraina har media citerat tankesmedjor med ekonomiskt stöd från försvarsindustrin 85 procent av tiden, eller sju gånger så ofta som tankesmedjor som inte accepterar finansiering från Pentagon-entreprenörer.

  För det tredje, trots en allmän trend mot större insyn i givare vid tankesmedjor, ger nästan en tredjedel av de främsta amerikanska utrikespolitiska tankesmedjorna fortfarande inte allmänheten information om sina finansiärer.

  För det fjärde identifierar medier sällan intressekonflikter från experter som de citerar från försvarsindustrifinansierade tankesmedjor i fall där de ger sina åsikter om politik som skulle gynna försvarsindustrin.

  Dessa resultat leder till flera policyrekommendationer:

  • Tankesmedjor är inte skyldiga att offentligt avslöja sina givare och många väljer att inte göra det, och döljer sina potentiella intressekonflikter för allmänheten och beslutsfattare. Kongressen bör avsluta eran av ”mörka pengar” tankesmedjor genom att anta lagstiftning som kräver att tankesmedjor offentligt avslöjar all finansiering de får från USA eller utländska statliga myndigheter eller företag som arbetar för dem.

  • Tankesmedjor bör också anta en professionell standard för att i själva publikationerna offentliggöra all finansiering som tankesmedjan får från enheter som har ett ekonomiskt intresse av ämnet för publikationen.

  • Medier bör på samma sätt anta en professionell standard för att rapportera eventuella intressekonflikter med källor som diskuterar USA:s utrikespolitik. Genom att inte tillhandahålla denna information lurar media sina läsare, lyssnare eller tittare. Denna information ger ett viktigt sammanhang för att utvärdera expertkommentarer och är utan tvekan lika viktig som själva kommentaren.
  https://quincyinst.org/report/defense-contractor-funded-think-tanks-dominate-ukraine-debate/

 10. Anders, ’vad’ betyder ’hen’..1/ hen är höna/cock betyder.., och globalisterna vill jämföra oss med de mkt intelligenta (vilket globasluskerna inte begripit) djuren (vilket jag i o f s inte personligen har ngt emot, bara jag inte jämförs med parasitmonopolisterna) 2/ förstår nog att det är rubrikironi över globalisternas försök att styra via sina narrativbegrepp (för att få sitt lögnhalsande att gå ihop), men kan det ändå klargöras vad som menas med ’hen’. På samma sätt används ordet kid gällande barn (jmf wuhlo/worldunhealthyleathalorganisation/’who’ och deras kampanj för att sexualisera de kommande samhällsbärarna, så att de..just det inte ska kunna göra det pga inre kaos) (så jobbar sog via sitt tavistock institute for ahuman relations, säte city) och detta syfte har att göra med att vi som sagt ska reduceras. Själv anser jag det inte vara reduktion, att jämföras med djuren. Men globalistpacket vill att vi ska se ner på våra vänner (så split, söndra, försöka härska) el för den delen se ned på andra etniska grupper. Endast då är parasiterna som ’starkast’ och mest ’vederkvickna’. När ’vi’ är tillräckligt programmerade, kommer ’vi’ (80%) också att tro att ’vi’ är hackable..enl yuval hararis psykotiska uttalande på ett davosevent 2022. schwabb, soros, kissinger, gates, roockeffelrs, och såklart..rotchilds..klappade händer o såg att allt går enl plan..El, gör det det, för dom. Det kommer 30-40% av de 80 att avgöra..

 11. fascist-ryssland är vad man finner om man åker till ryssland. Från fascist-ryssland söker sig hundratusentals i alla väderstreck.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here