Noam Chomsky: Europa kan få nedgång, avindustrialisering genom att stanna kvar i ”USA-dominerat system

17
1635
Karta över Europa – Sputnik International, 1920, 31.05.2023.
CC0 / Pixabay /Europa. Bild Sputnikglobe

Källa: https://sputnikglobe.com/20230531/chomsky-europe-may-face-decline-deindustrialization-by-staying-in-us-dominated-system-1110807834.html

Europa kommer sannolikt att uppleva en nedgång och avindustrialisering om man väljer att stanna kvar inom det system som domineras av USA, säger den välkände amerikanske akademikern och filosofen Noam Chomsky till Sputnik.

”Europa har ett viktigt beslut att fatta: Kommer det att stanna kvar i det USA-dominerade systemet, med en sannolik nedgång och till och med, enligt vissa bedömare, avindustrialisering?” sade Chomsky. ”Eller kommer man att på något sätt anpassa sig till sin naturliga ekonomiska partner i öst, rik på mineraltillgångar som Europa behöver och en inkörsport till den lukrativa kinesiska marknaden?”

Chomsky noterade att dessa frågor har dykt upp i en eller annan form sedan andra världskriget.

”Det gaullistiska konceptet att Europa skulle knyta an till Ryssland som en oberoende kraft i världspolitiken återfanns i Willy Brandts Ostpolitik och andra initiativ, och mer allmänt i Gorbatjovs förslag efter Sovjetunionens kollaps”, sade han. ”Återigen kan vi bara spekulera.”

På frågan om han tror att vi står inför en ny världsordning och om Ukrainakonflikten kan bli en katalysator för stora förändringar, svarade Chomsky ”Det finns många kontroverser om formen på det framväxande världssystemet.”

Chomsky förklarade att de grundläggande alternativen är ett multipolärt FN-baserat system eller ett unipolärt ”regelbaserat” system, där USA sätter reglerna och, som det framgår, bortser från dem när man väljer att göra det.

”Det förstnämnda stöds till stor del av de flesta i världen. Det senare anammas av anglosfären, Europa, Japan och några få andra”, tillade Chomsky och noterade att Rysslands särskilda militära operation ”gav USA en mycket välkommen gåva, drev Europa i Washingtons ficka och stärkte därmed dess krav på en unipolär ’regelbaserad’ ordning”.

”Det finns många osäkerhetsfaktorer kring hur dessa spänningar kommer att lösas”, sade han.

Tidigare i maj sade den amerikanske investeraren Jim Rogers till Sputnik att politiska unioner som Europeiska unionen aldrig har överlevt i historien och att detta block redan upplever problem.

Den välkände amerikanske akademikern och filosofen berättade vidare för Sputnik att han hoppas att Europa kommer att luta sig mot den tidigare sovjetledaren Michail Gorbatjovs vision ”Från Lissabon till Vladivostok” innan det blir värre.

”Jag tror också att det finns betydande förtjänster i Gorbatjovs förslag om ett ’gemensamt europeiskt hem’ från Lissabon till Vladivostok utan militära allianser och med gemensamma ansträngningar att gå mot en socialdemokratisk framtid”, sade Chomsky.

USA valde att följa det atlantiska alternativet, baserat på NATO, som nyligen har utvidgats till Indo-Pacific-regionen i en Washington-ledd ansträngning att engagera Europa i sin konfrontation med Kina, sade Chomsky.

”Jag hoppas att framtiden kommer att utvecklas mot Gorbatjovs vision, innan det är för sent”, tillade Chomsky.

This file was derived from: RIAN archive 850809 General Secretary of the CPSU CC M. Gorbachev.jpg:

Ingen av de åtgärder som vidtogs av efterträdarna till den tidigare amerikanske presidenten George H.W. Bush i strid med överenskommelserna mellan honom och den dåvarande sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov om NATO borde ha ägt rum, sade Chomsky.

Chomsky noterade att Bush och Gorbatjov var överens om att Tyskland skulle återförenas och gå med i Nato, men att militäralliansen inte skulle sträcka sig ”en tum österut” i Tyskland.

”Dokumenten, som är klara och entydiga, finns lätt tillgängliga på National Security Archives hemsida. President Bush levde upp till överenskommelsen”, sade Chomsky.

Bill Clinton

Chomsky sade dock att Bushs efterträdare, Bill Clinton, bröt mot avtalet och åsidosatte de starka invändningarna från amerikanska diplomater på hög nivå och ett brett spektrum av politiska analytiker, som varnade för att åtgärderna för att utvidga Nato var vårdslösa och provokativa.

”Hans efterträdare gick längre och upphävde också viktiga vapenkontrollavtal som avsevärt hade minskat krigshotet. Ingen av dessa åtgärder borde ha ägt rum, enligt min mening”, sade Chomsky.

Putin shutterstock_1837223350

Rysslands president Vladimir Putin har upprepade gånger uppmanat till att bygga ett enat fredligt Europa från Lissabon till Vladivostok.

I oktober förra året sade Putin att han anser det vara möjligt att skapa ett gemensamt humanitärt och ekonomiskt område i Eurasien och att ”hoppet är det som sist dör”.

Föregående artikelFörsökte USA att starta en revolt i Peking 1989 och åstadkomma regimskifte i Kina?
Nästa artikelEn USA-amerikan far till Ryssland och vad finner han?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

17 KOMMENTARER

 1. 2023-03-06 Politik..
  https://politpuzzle.ru/?p=7592https://politpuzzle.ru/?p=7592

  Endast ett dokument behöver undertecknas:
  Ryssland har det perfekta straffet för Baltikum. De antiryska provokationerna av de baltiska länderna bör inte lämnas utan en hård reaktion från Ryska federationen.
  Moskva har alla nödvändiga utrikespolitiska verktyg för att svara på de ryssofobiska upptåg i enskilda östeuropeiska länder.

  Vasily Koltashov, chef för Center for Political Economic Research vid Institutet för det nya samhället, kom till denna slutsats. I en intervju med informationsportalen Tsargrad berättade han i detalj om de baltiska staternas märkliga beteende och förklarade också vilket idealiskt straff för Litauen, Lettland och Estland som Ryssland skulle kunna förbereda.
  Vasily Koltashov noterade att Lettland, Litauen och Estland, efter att ha valt en pro-västlig utrikespolitisk position, regelbundet förevigar farliga antiryska upptåg och provokationer. Moskva bör inte stå ut med ett sådant beteende av dessa länder och vidta nödvändiga åtgärder för att neutralisera ett allvarligt hot vid sina gränser.

  Enligt statsvetaren har Ryssland det perfekta straffet för Baltikum. Moskva behöver bara underteckna ett dokument, vilket kommer att bli en verklig dom för Lettland, Litauen och Estland.
  Ett tillbakadragande av avtalet som erkänner dessa statliga enheters suveränitet kommer att sätta ett smärtsamt slag mot deras internationella rykte och även tillåta Moskva att överväga nya geopolitiska scenarier.

  ”Villkoret på grundval av vilket Ryssland gick med på att faktiskt bli källan till dessa staters suveränitet var dessa länders neutralitet. Detta villkor överträddes dock. Förkastandet av neutralitet bör innebära ett förkastande av erkännandet av de baltiska ländernas suveränitet. Jag tror att det här ögonblicket är på väg och vi måste agera på ett liknande sätt gentemot dem, ”sammanfattade Koltashov.

  Moskva har alla nödvändiga utrikespolitiska verktyg för att svara på de ryssofobiska upptåg i enskilda östeuropeiska länder. Vasily Koltashov, chef för Center for Political Economic Research vid Institutet för det nya samhället, kom till denna slutsats.

  I en intervju med informationsportalen Tsargrad berättade han i detalj om de baltiska staternas märkliga beteende och förklarade också vilket idealiskt straff för Litauen, Lettland och Estland som Ryssland skulle kunna förbereda.

  • Fast denna text bäste Ivan är helt förgäves och irrelevant för både ämnet som de baltiska länderna. Det är omvärlden i sin helhet och Förenta nationerna som bedömer och beslutar vilka länder som räknas i den internationella rätten som självständiga. Inte ETT grannland, inte ens de amerikanska Förenta staterna, tro det eller ej.

   Ryska Federationen har i sin fulla helhet erkänt både i FN, Europarådets stadga och i 1975 års Helsingforsdokument erkänt alla sina grannländer, mig veterligen. Bara genom en politisk nyck och ett politiskt beslut i Kreml kan aldrig och inte göra dessa länder ånyo ”osjälvständiga”. Där lever i så fall de ännu troende misströstande putinisterna i total okunnighet, kanske rent blint önsketänkande.

   Vi hörde ju häromdagen vad den utomordentligt erfarne och slipat kunnige ryske försvarspolitikern i Duman Konstantin Zatulin (partitillhörighet: Jedinaja Rossija) uttryckte i direktsändning i rysk tv: att ”kriget inte går att vinna och att Ryssland inte heller gör det”. (Rossija-1, vänligen se).

 2. Den ”euro-atlantiska integrationen” som nyspråket heter för att den amerikanska ockupationen av Europa sedan 1945 skall kunna fortsätta, är dock bara bra för ålstammen som måste simma från Sargassohavet. För Europas framtid innebär den inget positivt produktivt.

  Där har de flesta bedömare helt rätt.

  Europa måste åter-europeiseras och av-amerikaniseras, inte som någon drivande ”anti-amerikansk” kraft, utan som en pro-europeisk, framtidsinriktad och ekonomiskt produktiv kraft. Och den går alltid -ALLTID- via Ryssland och självklart med Asien, oavsett hur länge (eller kort) det högernationalistiska putinistiska och reaktionära styret förstör det egna landet inifrån.

  Framtidens utrikespolitik grundar sig på geografi, inte suddiga och dimmiga ”värderingar” från de giftiga amerikanska tankesmedjorna.

  Genom att själv bestämma sin utrikes-, försvarspolitik liksom diplomati för ett fritt, befriat och självständigt Europa har Europa en framtid.

  Men aldrig med Washington, Europas dödgrävare.

  • Syftar du på anfall med drönare när du skriver att Ryssland förstörs inifrån – eller menar du att Ryssland inte tillräckligt omfamnar västs spektrum av, delvis, nyligen tillkomna liberala värderingar?

 3. Vad vinner svenska folket på att stödja USA och Nato? Absolut ingenting det kostar bara pengar men givetvis finns det korrupta politiker, oligarker och andra makthavare som tjänar på det i Sverige! Vanligt folk får däremot betala ”kalaset” och man undrar ju när en oberoende kostnadsanalys görs? Antagligen aldrig för det skulle bli ett ramaskri om sanningen kom ut.

 4. Tycker Chomsky prickar många rätt. De känns helt klart att allt som pågår runt oss EU, är farligaste på över 3deccenier. På så många olika sätt. Jag kan EJ minnas under dessa 3deccenier, där Usa så kraftfullt kunnat stoppa EU i lillfickan. Både militärt, politiskt och ekonomiskt. Usa ledda Nato är självklara orsaken till ALLT detta. Man har från Usa ledda Nato hittat denna korrupta tiggaren Zelenski och gjort han till hjältarnas hjälte. Detta samtidigt som jag bara senaste 24tim, kunnat se att denne Zelenski skickat kring 1tusen man till döden. 700soldater i Dnipro provinsen/regionen OCH ytterligare nästan 300soldater i Donetsk regionen. Bara senaste dygnet. Detta är INGET nytt. Pågått såhär i över 15mån nu utan MINSTA lilla tanke på Fred och förhandlingar. Detta är hjälten. Denna vidriga proxy kriget har varit HELT livsfarligt. Ryssland är tvärs igenom censurerade på ALLA sätt från västvärlden. Sanktionerna också som pågått över 15mån nu. Inte ens ALLA tusentals oskyldiga idrottare har skonats. EU har HELT agerat som hjärndöda åsnor på så många olika sätt. Och detta är fortsatt pågående TROTS att de EJ funkat dessa 15mån. Samtidigt hotar Usa Nato den andra jätten Kina rejält på sistone. Jag hade ALDRIG kunnat tro/gissat att EU skulle agera såhär brutalt, vad gäller att vara renodlade nollor gentemot Pentagon maffian. Det är häpnadsväckande dessa 15mån. Massmedierna, EU politikerna, energikrisen, militära upprustningarna överallt. Listan är för lång. Det känns ibland som att världen håller på att dela upp sej i två olika läger ofta. Där Usa ledda Nato EU,med par länder till är på ena katastrofala sidan. Och övriga världen med Brics i spetsen och globala Syd är på andra seriösa sidan. Tycker artikeln här är högst intressant, då den även spänner över 3deccenier bakåt. EU är redan ekonomiskt kris i detta nu. Sverige offrar sitt bistånd till Ukraina, på bekostnad av HELT fattiga svältiga barn och andra människor över världen, som EJ ens har mat för dagen. Usa och dess vidriga krigsindustrin cashar in otroliga biljoner under HELA krisen och tillåter INGET slut, när man hör hur dess regim företrädare även uttalar sej. Senast för par dagar sedan igen av Usa utrikesministern. Man bara fortsätter förlänga detta. Det verkar kanske bli till sista ukrainare,vilket jag finner mycket tragiskt. Det är EJ långt dit heller. Usa cashat in på sin mycket dyrare gasen också. EU är HELT i koma. Har EJ sett MINSTA lilla ledarskap av någon. Vilket jag finner HELT otroligt och GALET samtidigt. Man bara spelar HELT samma kort och får icke ha någon som avviker på något sätt. Stollenberg fortsätter som vanligt, uppmuntra ALLA Nato EU att ständigt EJ sluta vapen stödet till detta vidriga proxyn. Terrorist attacker också, har blivit det nya normala i detta Proxy. Nästan halva befolkningen i Ukraina har lämnat landet. Flera hundra tusentals ukrainska män har HELT i onödan fått sätta livet till. Så länge detta pågår tror jag det är högst svårt att gå vidare med allt de andra som nämns. Usa har EU i lillfickan på mest förnedrande former. Finns EJ någon EU ledare som vågar göra annat, vilket man redan bevittnat över 15mån nu. Ungerns Orban och även kroatiska presidenten är ensamma nu på sistone, utan MINSTA lilla stöd av övriga clownerna. TROTS att det EJ funkat dessa 15mån, så fortsätter dessa hjärndöda åsnorna med samma tragiska katastrof

 5. ”kan få nedgång, avindustrialisering genom att stanna kvar i ”USA-dominerat system. ”Kan” ????

  Det känns som en nästan löjlig fråga. Nedgången pågår för fullt och accelererar. Märker ingen hur kriserna staplas på varandra, bostäder, priser, energi, inflation, välfärd, utbildning, kompetens, massinvandring, och kriserna accelererar.

  Samtidigt rustar USA för krig, på svenskarna bekostnad och förbereder svenskarna med propaganda på att bli amerikansk kanonmat och amerikansk gratis förbrukningsvara, precis som ukrainarna idag.

 6. Chomsky är en gatekeeper och en äkta.. fake. Han flög med epstein till lolita island, struntar i verkligheten bakom 11/9 och anser att konspirationen mot Jfk ’inte är något att orda om’. Han har således noll auktoritet. Att han öht framställs som han gör, beror på att hans talmudpolare äger all ’media’ i fd väst

  • Jag är inte övertygad om att du har rätt i din beskrivning. Ur intervju med Noam Chomsky

   ””Kennedy är lätt. Invasionen av Kuba var ren aggression. Eisenhower planerade det, för övrigt, så han var inblandad i en konspiration för att invadera ett annat land, vilket vi kan lägga till hans poäng. Efter invasionen av Kuba inledde Kennedy en enorm terrorkampanj mot Kuba, vilket var mycket allvarligt. Inget skämt; bombardemang av industrianläggningar med dödande av massor av människor, bombning av hotell, sjunkande fiskebåtar, sabotage. Senare, under Nixon, gick det till och med så långt som att förgifta boskap och så vidare. Stor affär; och sedan kom Vietnam; han invaderade Vietnam. Han invaderade Sydvietnam 1962. Han skickade det amerikanska flygvapnet för att börja bomba.”

   Och sedan i ”On Democracy”, en intervju från 1996 av Tom Morello :

   ”Invasionen i Sydvietnam – Kennedy attackerade Sydvietnam, direkt. 1961-1962 skickade han flygvapnet för att börja bomba byar, godkände napalm. La också grunden för den enorma våg av förtryck som spred sig över Latinamerika med installationen av nynazistiska gangsters som alltid stöddes direkt av USA. Det fortsatte och tog i själva verket upp under Johnson.”

   DF: Det finns över 40 000 böcker om Kennedy i tryck och mer än 10 titlar ute just nu. De handlar antingen om hans arv eller hans död, eller så motverkar de faktahistoria. Beror detta på att Kennedys verkliga historia skulle vara för otäck för att minnas?

   NC: Den sanna historien har så effektivt undertryckts att det inte är en anledning till den kontrafaktiska historien.

   DF: President Obama kommer att tala om arvet från JFK den här veckan. Uttalandena kommer utan tvekan att vara kokta. Hur jämför Obama egentligen med Kennedy när det gäller brott?

   NC: JFK var mycket värre, vilket inte är en komplimang till Obama.https://chomsky.info/20131122/

 7. Tack för repliken, Anders. När en figur som chomsky uttalar sig om t ex Jfk (som försökte dra tillbaks trupper fr Vietnam, krävde inspektion av israhellernas Dimonanläggning, vilket ben gurion motsatte sig och kontaktade sina affilliates i washington/ie lbj, kissinger et al, och några veckor senare mördades Jfk) ville upplösa cia/ie mossad i washington, ville ha vänskap med ett (antibolsjevik)sovjetunionen, hindra globalistmaffian från att invadera Kuba osv osv..När en individ som chomsky uttalar sig (och som flugit med epstein..) då vet man att han är grindvakt för kräken som just nu systeemaatiskt 24/7 har för avsikt att maximalt skada vår planet och människan

  • Det finns inte underlag för den bedömningen. Kanske har han som andra lurats att flyga med Epstein, vet inte.

 8. Anders, spelar ingen roll om han ’lurats’ el inte. Han tillhör den översta talmudtoppen, och vet eexakt vad som sker. Han har all information men ingen trodde (de högmodigas arrogans) att den globalistfinansierade spyopen på världens ’dignitärer’ skulle brisera. Nu har det skett, han vägrar uttala sig (none of your business’) samt försöker han (konstant) desarmera bomber som redan gått av. Ie, en äkta..grindvakt för rotschilds/rockefellers

 9. Ok, vad är det som inte är klarlagt. chomsky, kissinger,,soros, ja i stort sett alla i fd väst är sionister av värsta sort. Sionism bygger på talmud. De ovises protokoll, 24 till antalet, är ett koncentrat av talmud och deras försök till totalt maktövertagande. Vad vi ser i ukraina är bara eett av många av deras smutsiga steg. 1/the big picture 2/därefter sortera bland träden

  • Chomsky har annan uppfattning än Kissinger och Soros i olika viktiga politiska frågor
   Chomsky: ”“Henry Kissinger would certainly be brought to trial for his role in the bombing (in Cambodia), if the world were governed by justice, not forces”

 10. När han uttalar sig om kissinger, så är det runt en bomb som redan exploderat. 3/4 av jordens befolkning vet att kissinger, gates, soros och deras benefactors rockefellers o.. rotschilds är förbrytare och efterlysta, men i väst flödar det över av kognitiv dissonans så därför urskiljs inte det övergripande fr detaljerna. Deras totala kontroll, totala, över ’media’ i väst, är grundorsaken. Bland flertalet andra. Det rotschild/rockefellerstyrda tavistock ligger såklart bakom. What else

  • Nu signaturen pz får Du faktiskt upphöra med det här illa dolt anti-judiska nyset och övergå till seriösa politiska argument.

   John Kennedy bär i sig det politiska och militära huvudansvaret för att såväl det amerikansk-vietnamesiska kriget accelererade liksom samma konflikt men med andra medel med Kuba. Det finns ingen anledning att behandla John Kennedy med politiska silkesvantar post mortem.

   Som svar till Fagerström ovan om det ryska nationella tillståndet, så har dagens putinistiska styre orsakat ett för landet svårt inrikespolitiskt tillstånd med ett närmast helt havererat politiskt system, alla oppositionella sitter i fängelse (de rent politiska fångarna har ökat på några få tretal år från c:a 150 till dagens närmare 560, enligt ryska Memorial), staten begär av de ryska företagen skall ställa om till krigsfot och införa femårsplaner för produktionen; den lilla kvarvarande privata industri som någorlunda fungerat vinstmässigt får idag ställa om till improduktiv militär produktion. Rättssystemet är idag (enligt de röster jag hör pålitligt inifrån Ryssland) mer korrupt och nedgånget än på 1980-talets sista Brezjnevår, och Brezjnev hatade trots allt både krig och politisk oro, och gav med det trots allt en stabilare och lyckligare tid än någonsin i dåvarande SSSR. Jag syftar alltså på den inrikespolitiska situationen politiskt, rättsligt och ekonomiskt (strukturer, progression, vinster, utveckling) där Ryssland idag stagnerar. De flesta ryssar upplever sedan år 2014 en ren reallönesänkning.

   Är detta planerat då av Washingtons tankesmedjor och våldsetablissemang?

   Jag tror det. Om inte direkt så indirekt. Europa och Ryssland med sina 900 miljoner invånare måste naturligtvis hållas svagt och destabiliserat. Det behöver man bara lätt läsa i Brzezinski- och Wolfowitzdoktrinernas ganska otäcka (faktiskt) och hotfulla texter.

   Över gamle professor Chomsky bör inte mången skugga falla. Är det något denne man är bra på är det att se de obehagliga och outtalade sammanhangen i amerikanskt samhälle och politik och från dem visar klart upp hur de fungerar för resten av världen.

   Om inte? -vem känner ni då på den amerikanska kontinenten som bättre som klarar av denna uppgift? (Och det är ingen snitsig kuggfråga).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here