Kakhovka – ett perfekt brott…

2
1113
Tysta flöden Dnepr: Vatten rinner genom ett brott i Nova Kakhovka vattenkraftsdammen, Cherson, Ukraina, 6 juni 2023

Även pensionerade indiske diplomaten M.K. Bhadrakumar har tankar om dammkatastrofen.
Källa: https://www.indianpunchline.com/kakhovka-dam-breach-is-a-perfect-crime/

Förstörelsen av Nova Kakhovka-dammen vid floden Dnepr i det krigshärjade Ukraina på tisdagen är utan tvekan en katastrof av kolossala proportioner, en veritabel ekologisk och mänsklig katastrof som kan vara längre än kriget i sig.

Det som dock är slående med Vita husets svar på incidenten från John Kirby, samordnare för strategisk kommunikation vid Nationella säkerhetsrådet, är att han taktfullt undvek att stödja Ukrainas president Vladimir Zelenskys anklagande finger mot ryssarna.

Kirby sa: ”Vi har sett rapporterna om att Ryssland var ansvarigt… Vi gör vårt bästa för att bedöma dessa rapporter. Och vi arbetar med ukrainarna för att samla in mer information. Men vi kan inte säga definitivt vad som hände just nu…” 

Kirby skulle inte dras in på en väg som bara dårar trampar på, där änglar fruktar att beträda. Och intressant nog är hans kommentar väldigt lik vad Storbritanniens premiärminister Rishi Sunaks sa: ” det är för tidigt att säga definitivt.” Sunak, som var på väg till Washington den 6 juni, sa att den brittiska militära underrättelsetjänsten skulle ” grundligt undersöka” i syfte att fastställa vem som var ansvarig för katastrofen.

Naturligtvis är det fullt tänkbart att Storbritannien så småningom kommer att hitta en metod för att på något sätt lägga skulden på Ryssland. Men för närvarande har de inget konkret i handen för att förtala Moskva.

Det som faktiskt komplicerar saken är att, baserat på det klassiska latinska cui bono (till vems fördel?) att identifiera brottsmisstänkta, kan både Ukraina och Ryssland betraktas som ”vinnare” eller ”förlorare”. Detta måste förklaras.

Se Washington Post.

Ta Ukraina först. Det är en vinnare eftersom Ryssland tydligen sköt sig själv i foten genom att förstöra dammen, eftersom topografin på platsen är sådan att det är den nedre östra sidan av Dnepr i den ryskhållna regionen Kherson som är mer drabbad av översvämningen.

För det andra har översvämningen sköljt bort minfälten och mycket av de befästningar som ryssarna omsorgsfullt hade förberett för att förhindra en storskalig ukrainsk offensiv. De ukrainska styrkorna kommer nu utan tvekan att ha en öppen väg när översvämningen avtar.

För det tredje är det ett stort propagandatrick för Kiev med skicklig hjälp av västerländska mediers trumslag, att ryssar begick ett krigsbrott. Zelensky skrev på Facebook: ”Ryska terrorister. Förstörelsen av Kakhovka vattenkraftsdammen bekräftar bara för hela världen att de måste drivas ut från varje hörn av ukrainskt land. Inte en enda meter ska lämnas åt dem, eftersom de använder varje meter för skräck. Endast Ukrainas seger kommer att ge säkerhet. Och den här segern kommer. Terroristerna kommer inte att kunna stoppa Ukraina med vatten, missiler eller något annat.” 

Denna stora psykologiska seger sammanfaller också med lanseringen av Kievs förväntade ”våroffensiv”. Dessutom är Kiev en stor vinnare om förstörelsen av Kakhovkadammen påverkar kylsystemet i reaktorn/reaktorerna vid kärnkraftverket i Zaporozhye (vilket skulle göra det till en europeisk kris av första rang) och/eller äventyrar vattenförsörjningen till Krimhalvön (vilket skulle kunna påverka den ryska opinionen). Likaså var Kakhovkadammen ett vattenkraftverk, och det kan finnas kraftbrist i de ryskkontrollerade områdena.

Men den största ”win-win” för Kiev kommer att vara att det inte finns något som hindrar dess framtida amfibieanfall i den strategiska Cherson-regionen när vattnet drar sig tillbaka, eftersom Ryssland redan har använt trumfkortet för översvämningar från Kakhovkadammen för att tvätta bort Ukrainska landstigningsstyrkor på den östra stranden av Dnepr.

Å andra sidan, när det gäller Ryssland, är den stora frågan som att besvara: varför skulle den vilja förstöra dammen när det alltid hade det enklare alternativet att skapa massiva översvämningar för att dränka de ukrainska utplaceringarna genom att helt enkelt öppna dammluckorna någon gång i framtiden?

I ett sällsynt uttalande av sitt slag förklarade den ryske försvarsministern Sergej Shoigu att efter att ha lidit mycket stora förluster under de första 2-3 dagarna av den pågående ukrainska offensiven i Donetsk-riktningen, behöver Kiev omedelbart ”flytta enheterna och utrustningen från Cherson” riktning till sitt offensiva område” i norr och ta till terrordådet för att översvämma regionen ”för att förhindra Rysslands offensiva handlingar.”

Det är en logisk förklaring, men det finns en motsägelse i det. Genom att tunna ut insatsen i Khersonfronten, särskilt positionerna inne på de öarna i floden Dnepr där kraftmultiplikatorer som drönarlänkstationer och kommunikationspunkter utplacerades, har ukrainska styrkor hamnat i kläm, vilket den ryska sidan alltid kan dra nytta av när översvämningen avtar.

Det är uppenbart att Ryssland är vinnaren om det bestämmer sig för att korsa Dnepr i Kherson Oblast och befria den historiska Odessa-regionen (och knyta an strax utanför med de ryska trupperna isolerade i Transnistrien, Moldavien), nu när det inte längre finns någon damm med vilken Ukrainska sidan kan översvämma regionen för att förhindra den ryska marschen västerut!

För det andra är det en nettovinst för ryssarna att översvämningarna har sänkt alla ammunitionsförråd som ukrainarna byggt upp i Cherson för en offensiv i den södra regionen. För det tredje förhindrar de nuvarande översvämningarna amfibieangrepp från ukrainska styrkor, vilket gör att den ryska militären kan ta blicken från Chersonfronten och istället koncentrera sig på den norra fronten där huvuddraget i den ukrainska offensiven verkar utvecklas.

Samtidigt, enligt ryska medier som citerar expertutlåtanden:

 • Massevakuering av staden Novaya Kakhovka på grund av förstörelsen av dammen kommer inte att vara nödvändig, eftersom huvuddelen av befolkningen hade lämnat staden på hösten under omgrupperingen av trupper från Kherson-riktningen.
 • Vattennivån förväntas sjunka till det normala inom 72 timmar.
 • Vattennivån i norra Krimkanalen påverkas inte på något sätt, tack vare ytterligare reservoarer som byggdes under perioden 2014–2022 när Kiev hade infört en ”vattenblockad” av Krim.
 • Rysk militär hade förutsett de aktuella händelserna i Cherson och hade förberett defensiva fästningar i lager bakom vilka trupperna nu positionerar sig.

En rysk militärexpert, överste Vitaly Kiselyov sa på tv: ”Vårt folk, våra experter, förutsåg risken att inte bara Kakhovka-reservoaren utan även Kiev och några andra kunde utsättas för explosioner och sabotage… När det gäller förändringar i vår defensiva befästningar, ja, till viss del måste de flyttas. Men detta är inte kritiskt. Det är inte heller kritiskt att fienden kan försöka attackera i detta område.” 

Hur otroligt det än kan tyckas, i en noggrann, insiktsfull ”post mortem” av Kakhovka-dammen, erbjuder den välkände bloggaren Simplicius the Thinker en ny ”naturlig teori, som är att dammen rasade av sig själv.” 

Här finns en damm som redan tagit så mycket stryk från ukrainska och ryska militärstyrkor under det senaste året och som var i allvarligt förfall, med satellitbilder under dagarna fram till genombrottet som redan visade massiva läckor i det centrala området. Kanske kunde dammen, som hade sett strålande dagar under sovjettiden, inte längre tåla det. Pausen ”ser faktiskt ut som en ren paus.”

Kiev, som kontrollerar flera andra dammar uppströms – till exempel ett vattenkraftverk i staden Zaporozhye och i staden Dnipro – också började manipulera vattennivån där och fylla upp Kakhovka-reservoaren, vilket satte enormt tryck på en 67-årig -gammal dam. Det vill säga, ”dammen kollapsade av sig själv snarare än direkt eld eller sabotage av sprängämnen, men den pressades ändå till att kollapsa av direkta åtgärder från Kievregimen.” Läs den mästerliga analysen här .

Relaterat
Vem sprängde dammen i rysskontrollerade Kherson?
Dammbrott i Nova Kakhova
Tucker Carlson om dammkatastrofen.
Rysk-ukrainska kriget: Dam(m)!
Kakhova-dammens förstörelse. Teknisk översikt och händelser före dammkollapsen

Föregående artikelImperiets histora sammanfattat!
Nästa artikelEn generaldirektör får svar av mig om Nato och Ryssland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Hur svårt kan det vara att förstå vilka som utför sabotage, ekonomiska och politiska terrordåd med påtryckningar av västerländska politiker och kända terror-organisationer typ NATO…
  ×××××××××

  9 juni 2023, 20:33

  KAKHOVSKAYA HEP FLOD VLADIMIR PUTIN KHERSON REGIONEN

  Foto: TASS / Ryska federationens utredningskommitté
  Läs iz.ru i

  Den ryske ledaren Vladimir Putin instruerade Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin att bilda en regeringskommission för att eliminera konsekvenserna av översvämningar i Kherson-regionen efter ett genombrott vid vattenkraftverket Kakhovka (HPP). Detta rapporterades fredagen den 9 juni av Kremls presstjänst på sin hemsida.

  ”Forma en regeringskommission för att eliminera konsekvenserna av en storskalig översvämning i Kherson-regionen orsakad av sabotage vid vattenkraftverket Kakhovskaya”, står det i rapporten.

  Rivs från taket: hur är evakueringen efter genombrottet av vattenkraftverket Kakhovskaya
  Förutom ministeriet för nödsituationer hjälper lokala invånare till att rädda offren
  Tidigare samma dag påpekade den tillförordnade chefen för Kherson-regionen Vladimir Saldo att skadorna från genombrottet av vattenkraftverket Kakhovskaya och översvämningar av territorierna skulle vara mer än 1,5 miljarder rubel.

  Genombrottet av dammen i Kakhovskaya vattenkraftverk inträffade natten till den 6 juni. Detta resulterade i ett okontrollerat utsläpp av vatten. Som ett resultat översvämmades dussintals bosättningar, inklusive Cherson och New Kakhovka, nästan helt. Stationen är nästan nedsänkt.

  Den 8 juni sa Saldo att 48 tillfälliga boendecenter för 2,7 tusen platser tog emot invånare i översvämmade områden. Enligt honom har de svåraste timmarna redan upplevts. Samma dag rapporterades det att i 17 bosättningar ökade antalet hus under vatten till nästan 22,3 tusen.

  Samtidigt uppmanade Ryska federationens federationsråd parlamenten i världens stater att ge en principiell bedömning av vad som hände vid Kakhovskaya HPP och rikta sina ansträngningar för att förhindra nya internationella terrordåd.

  Angående förstörelsen av vattenkraftverket Kakhovskaya och översvämningen av territorierna öppnade Ryska federationens utredningskommitté ett brottmål om en terroristattack.

  Den ryske försvarsministern Sergei Shoigu sa att Kiev undergrävde vattenkraftverket för att förhindra den ryska arméns offensiva handlingar och överföringen av enheter och utrustning från Ukrainas väpnade styrkor (APU) från Kherson-riktningen till området offensiva operationer.

  Kakhovskaya vattenkraftverk är det sjätte och lägsta på Dnepr. Den stänger Dnepr-kaskaden och är en del av Ukrainas enhetliga energisystem. Stationen gav avlastning av energitoppar i systemet. Vattnet i Kakhovka-reservoaren matade de torra regionerna i Kherson-regionen och Krimhalvön.

  https://iz.ru/1526322/2023-06-09/putin-poruchil-sozdat-komissiiu-po-likvidatcii-posledstvii-chp-na-kakhovskoi-ges

 2. Nedan text är från telegramkanalen ”War on FAkes”
  Fake news:

  Kakhovka HPP sprängdes av en rysk subversiv grupp. Detta faktum bekräftades av soldater från de ryska väpnade styrkorna i en ljudkonversation, rapporterade ukrainska telegramkanaler, med hänvisning till data från Ukrainas säkerhetstjänst.

  Faktumet:

  Den distribuerade inspelningen av ett telefonsamtal mellan två ryska militärer är tydligt iscensatt. Detta bevisas av flera detaljer på en gång.

  Enligt uppgift säger soldaterna från den ryska försvarsmakten att ”det här vattenkraftverket kyler deras kärnreaktor”.
  Tydligen talades det om reaktorn till kärnkraftverket Zaporizhzhia, som togs över av den ryska armén i februari förra året. Men då, varför påstods ryssarna kalla kärnkraftverket ”någon annans” och inte deras? Detta är en uppenbar reservation av en skådespelare. Det är tveksamt att ryska soldater inte känner till namnet på Zaporizhzhia NPP, som är känt över hela världen. Speciellt eftersom denna anläggning är en av de största inom deras tjänstgöringsområde.

  Hänvisningen till någon ”subversiv rysk grupp” som verkar på ryskt territorium låter ganska absurt.

  Dessutom var rösten för en av männen tydligt förändrad. Om detta gjordes i säkerhetssyfte uppstår en rimlig fråga: varför oroar sig officerare från Ukrainas säkerhetstjänst för fiendens säkerhet?

  För att inte säga något om det faktum att dialogen mellan ”ryssarna” ser väldigt konstlad ut. Männen uttalar lugnt sina fraser och är inte förvånade över att deras landsmän påstås ha begått kriminella handlingar som skadat hundratals civila. En sådan återhållsamhet hade kunnat avundas om vi inte ställdes inför ett samtal mellan två skådespelare.

  Sådana ”avlyssningar” görs av ukrainska CIPsOs på några timmar och sprids regelbundet i informationsutrymmet.
  De används ofta för att ”bevisa Rysslands skuld” i fullständig avsaknad av andra bevis. Till exempel gjordes exakt samma CIPsO-avlyssning efter att UAF beskjutit en koloni med krigsfångar från HIMARS.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here