De vet att USA sprängde Nord Stream, men får inte prata om det…

9
2006
Båten Andromeda som enligt däckshistoriken ska ha utfört sabotaget. Inte ens Nato tror på detta utan nu.
Denna artikel av Pål Steigan har 5 april publicerats på
https://steigan.no/2023/04/de-vet-at-usa-sprengte-nord-stream-men-far-ikke-lov-til-a-snakke-om-det/?utm_source=substack&utm_medium=email

Till och med mainstreamtidningen Washington Post skriver nu att Nato-folk vet att det var USA som främst var ansvarigt för bombningen av Nord Stream, och att de inte får prata om det.

Som bekant var det Pulitzerpristagaren Seymour Hersh som avslöjade sanningen om sabotageaktionen mot Nord Streams gasledningar: Hur USA och Norge sprängde Nord Streams rörledningar

Redaktör Romelsjö: Flera artiklar om detta har även publicerats på Globalpolitics.se, med start 9/2 med https://steigan.no/2023/04/de-vet-at-usa-sprengte-nord-stream-men-far-ikke-lov-til-a-snakke-om-det/?utm_source=substack&utm_medium=email. Se även https://www.globalpolitics.se/?s=Seymour+Hersh och https://www.globalpolitics.se/?s=Nord+Stream

I denna artikel avslöjar Pulizerpristagaren Seymour Hersh, en av världens mest kända och pålitliga undersökande journalister, hur USA i nära samarbete med Norge sprängde Nord Streams rörledningar i Östersjön och därmed förstörde den viktiga gasförsörjningen till Tyskland och EU. Detta var ett av de största terrordåden i historien och det var en krigshandling mot Ryssland, men också i hög grad mot ”våra allierade” Tyskland och EU.

Avslöjandet baserades på Hershs källa med tillgång till fakta om hela händelseförloppet från dess förberedelse vid US Navy’s Diving and Salvage Center på landsbygden i Panama City, nu en blomstrande semesterort i södra nordvästra Florida. Den 26 september 2022 gjorde ett norskt P8-övervakningsflygplan från den norska marinen en till synes rutinflygning och släppte en ekolodsboj. Signalen spreds under vattnet, först till Nord Stream 2 och sedan till Nord Stream 1. Några timmar senare släpptes de kraftfulla C4-sprängämnena och tre av de fyra rörledningarna sattes ur drift.

Detta var den dramatiska höjdpunkten för en handling som började med diskussioner på högsta nivå i Washington. Det började i december 2021 när Jake Sullivan sammankallade ett möte med en nybildad arbetsgrupp bestående av män och kvinnor från Joint Chiefs of Staff, CIA och stats- och finansdepartementen och bad om rekommendationer om vad man skulle göra mot Ryssland.

Det som blev klart för deltagarna, enligt Seymour Hershs källa, som har direkt kunskap om processen, är att Sullivan hade för avsikt att gruppen skulle komma med en plan för förstörelsen av de två Nord Stream-rörledningarna, och att han levererade med presidentens lyckönskningar.

Historiskt avslöjande

Detta kan rankas som en av vår tids verkligt stora avslöjanden, och de ansvariga var naturligtvis tvungna att anlägga moteld. Med hjälp av tysk underrättelsetjänst kokade de ihop och planterade berättelser om en ad hoc-  operation ”off the books” som hade lett till att rörledningarna förstördes. Hoaxen hade två delar: en  rapport den 7 mars  i New York Times, som citerade en anonym amerikansk tjänsteman som hävdade att  ”[ny] underrättelsetjänst … tyder på”  att  ”en pro-ukrainsk grupp”  kan ha varit inblandad i rörledningens förstörelse; och en  rapport samma dag i Der Zeit, Tysklands mest lästa veckotidning, som sade att tyska tjänstemän som utreder hade spårat en chartrad lyxyacht som man vet hade seglat den 6 september från den tyska hamnen i Rostock, förbi Bornholm utanför Danmarks kust. Och det var meningen att de skulle vara de som hade utfört aktionen.

Detta har lojalt upprepats av NRK: NRK skämmer bort sig själv i sin bevakning av Nord Stream-sabotaget .

Denna mörkläggning avslöjas sedan igen av Seymour Hersh i artikeln: The Cover Up .

”Täckhistorien” faller

Nu bekräftar en nyligen lång utredningsartikel från Washington Post som publicerades i måndags faktiskt många av Hershs slutsatser. Täckhistorien håller redan på att nystas upp. Dessutom säger WaPo-artikeln rakt ut att västerländska tjänstemän inte alls är pigga på att prata om Nord Stream-sabotaget, vilket tyder på att en fortsatt mörkläggning är på gång. Det är också mycket talande att västerländska anklagelser riktade mot Ryssland har dött ut för länge sedan.

Washington Post -artikeln ligger bakom en betalvägg, men här är några höjdpunkter:

Men efter månader av utredning misstänker polisen nu att den 50 fot långa yachten, Andromeda, förmodligen inte var det enda fartyget som användes i den vågade attacken. De säger också att båten kan ha varit ett lockbete, satt till sjöss för att distrahera från de verkliga förövarna, som fortfarande är på fri fot, enligt tjänstemän med kännedom om en utredning ledd av Tysklands justitieminister.
…Experter noterade att även om det var teoretiskt möjligt att placera sprängämnena på rörledningen för hand, skulle även skickliga dykare utmanas att sjunka mer än 200 fot till havsbotten och sakta stiga upp till ytan för att ge deras kroppar tid att dekomprimera.
Mer om segelbåten som ett ”lock” – och ”bevis” som verkar planterat och alltför självklart:
Den tyska utredningen har fastställt att spår av ”militärklassade” sprängämnen som hittats på ett bord inne i båtens hytt matchar satsen sprängämnen som används på rörledningen. Flera tjänstemän tvivlade på att skickliga sabotörer skulle lämna efter sig så uppenbara bevis på sin skuld. De undrar om de explosiva spåren – insamlade månader efter att den chartrade båten återlämnades till sina ägare – var avsedda att av misstag leda utredarna till Andromeda som fartyget som användes i attacken.

– Frågan är om historien med segelbåten är något att distrahera eller bara en del av bilden, sa en person med kännedom om utredningen.

Polska och ukrainska statsrelationer?

Den tyska utredningen har kopplat yachtchartern till ett polskt företag, som i sin tur ägs av ett europeiskt företag kopplat till en framstående ukrainare, vilket underblåst spekulationer från Berlin till Warszawa till Kiev om att en partisan med djupa fickor kan ha finansierat operationen. Det polska företagets och den ukrainska individens identitet, liksom hans potentiella motiv, är fortfarande oklart. Baserat på de första tyska fynden har tjänstemän viskat om potentiell inblandning av den polska eller ukrainska regeringen i attacken.

”Prata inte om Nord Stream”

Grädden på moset i den senaste artikeln från WaPo är vad de skriver om hur detta behandlas, eller det vill säga inte behandlas i Nato:

Trots alla intriger kring vem som bombade pipelinen, är vissa västerländska tjänstemän inte alltför ivriga att ta reda på det. Vid sammankomster av politiska beslutsfattare i Europa och Nato har tjänstemän lugnat ner sig, sa en senior europeisk diplomat: ”Prata inte om Nord Stream.” Ledare ser liten fördel med att gräva för djupt och hitta ett obekvämt svar, sade diplomaten, som upprepade känslorna från flera av deras motsvarigheter i andra länder som sa att de helst inte skulle behöva ta itu med möjligheten att Ukraina eller dess allierade var inblandade.
Incitament att inte ”tala” såväl som självpåtagen okunnighet:
Eftersom inget land ännu har uteslutits från att utföra attacken sa tjänstemän att de var ovilliga att dela misstankar som oavsiktligt kan implicera en vänlig regering som kan ha hjälpt till att bomba Nord Stream. I avsaknad av konkreta ledtrådar har det varit en besvärlig tystnad.

”Som ett lik på en familjefest”

”Det är som ett lik på en familjeåterförening”, sa den europeiska diplomaten med en bister analogi. Alla kan se att det ligger ett lik där, men låtsas att det är normalt. ”Det är bättre att inte veta.”

I Nato vet alla att Seymour Hersh har rätt, men de väljer att inte prata om det.

Det gäller även norsk press från Aftenposten via NRK till Klassekampen. Och det gäller norska politiker från Frp till Röd: Håll käften när det behövs!

Föregående artikel”Vitare kan tvätten inte bli” med Stefan Lindgren och Jan-Erik Gustafsson, Nej till EU
Nästa artikelZelensky i Polen
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

9 KOMMENTARER

  1. Ska DNs Voododarski eller Vinarselski hänga med nu när WaPo har gett grönt ljus och skriva om att USA låg bakom terrordådet mot Nord Stream? Eller blir det ”killen med flugan” Oksanen? Vi vet att Aftonljugs Lönnberg svänger illa kvick som attan, så det kan bli en och annan spalt på Aftonljug om det redan i morgon?

    Mest sannolikt är det att alla dess objektiva och opartiska jourhavande propagandister kommer att låtsas som om det regnar …

    https://www.globalresearch.ca/dont-talk-about-nord-stream-wapo-report-further-demolishes-official-narrative/5815188

  2. ’by desception we shall do war’..de fyras gängs terrormotto. Och ända tillbaks till farmarkriget mot Boerna, och därefter..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here