Amerikanska och norska myndigheter sprängde Nord Streams rörledningar. Bevis?

9
1684

 

Den här artikeln av Eric Zuesse publicerades först av The Duran

Den 8 februari rubricerade världens mest berömda och högt respekterade undersökande journalist,  Seymour Hersh,  sin blogg  ”How America Took Out The Nord Stream Pipeline”, och  beskrev i anmärkningsvärd detalj inte bara Biden-administrationens start i december 2021 för att planera operationen för att spränga Nord Streams rörledningar, men den betydande upptakten till Bidens beslut i december att godkänna det. Hersh beskrev också där Bidens farhågor från juni 2021, som hade framkallat hans beslut. Han beskrev också i detalj hur den operationen genomfördes, och den norska regeringens – det vill säga också kungen av Norge – avgörande engagemang för att bistå den operationen.

När artikeln publicerades fanns det stora förväntningar, bland de relativt få personer som lärde sig av den och som läste den, att stora nyhetskanaler skulle följa upp genom att göra egna undersökningar för att antingen verifiera eller på annat sätt motbevisa vad Hersh hade rapporterad.

Det fanns också, nästan allmänt, bland personer som hade läst artikeln, en förväntning om att de europeiska nationerna, som nu betalade mer än dubbelt så mycket priser för energi som före uppsägningen av dessa pipelines, att det skulle finnas officiella förfrågningar för att antingen bekräfta eller motbevisa Hershs påståenden.

Men ingen av dessa förväntningar uppfylldes: världens stora nyhetsmedier gjorde inte dessa uppföljande undersökningar, och inte heller regeringarna i de skadade europeiska länderna.

Från och med idag är Hershs redogörelse allt vi har (förutom några uppenbart falska och några till och med löjliga historier, som att ukrainska amatörer hade gjort det).

Sedan, den 11 april  satte den kände grävande journalisten Jonathan Cook rubriken på Mint Press News och på sin blogg ”  Varför media inte vet sanningen om Nord Stream explosinen”-  Han rapporterade om den slående bristen på nyhetsbevakning av Hershs anmärkningsvärd blockbuster, och om det totala ointresset från inte bara alla vanliga nyhetsmedier, utan alla regeringar och länder som får betala kanske så mycket som en biljon dollar i förluster på grund av den framgångsrika bomboperationen.

Nu, över en månad efter Jonathan Cooks fortsätter den totala tystnaden. Det finns ännu  ingen uppföljning .

Allt detta hade börjat med Hershs journalistiska redogörelse för vem och hur operationen genomfördes; men  nu  har världen extremt viktiga och övertygande YTTERLIGARE bevis angående hans rapport: och det är detta:

Ju längre denna tystnad fortsätter, desto större är sannolikheten att Hershs berättelse är sann och korrekt. Kanske är detta ytterligare bevis ”bara indicier”, men ibland kan indicier bli så starka – starkare för varje dag nu – att det därför med allt större sannolikhet blir avgörande, så att det till och med i slutändan kan överskrida vissheten ”utom rimligt tvivel.”

Har tysnaden fortsatt tillräckligt länge för att rimliga människor nu skulle dra slutsatsen, bortom rimligt tvivel, att Hershs berättelse var ”sann” – att hans berättelse utgör den faktiska historien bakom händelsen?

Jag tror att det är så.

Vad jag tycker är  särskilt  anmärkningsvärt i detta avseende är att fastän mer än tre månader förflutit sedan den 8 februari har ingen ännu tagit fram några uppgifter som motsäger något i Hershs berättelse.  Biden och andra har sagt att det var falskt, men inga bevis har ännu presenterats mot något i Hershs rapport. Naturligtvis, om något sådant  motsägelsefullt  bevis fanns, skulle motivationen och medlen för att föra ut det till allmänheten nästan säkert redan ha presenterats.

Jag är därför nu villig att säga att Hershs berättelse har  bevisats, bortom allt rimligt tvivel, att ha varit sann .

Eventuella brister i åtal i detta skede kommer därför att innebära en intensifiering av mörkläggningen. Denna massiva brottslighet växer sig alltså större, nu, varje dag, dag för dag. Det har blivit ett brott av pressen, mot allmänheten och även av regeringstjänstemän i de skadade länderna, som Tyskland – och inte längre bara ett brott av förövarna av dessa explosioner.

En förnuftig person kan alltså nu dra slutsatsen att Hersh den 8 februari presenterade en sann och korrekt beskrivning av hur detta brott begicks. Men dessutom: de växande antalet brott som begås av dessa pressorganisationer, och av regeringstjänstemän i de drabbade länderna, är nu obestridliga och hopar sig mer och mer och blir allvarligare för varje dag. Klockan tickar, eftersom straffriheten för de gangsters som är ansvariga för dessa brott mot allmänheten växer, varje dag, starkare och starkare.

Det är vissa regeringar och pressorganisationer som måste ersättas. De kan inte accepteras inom en demokrati. Detta faktum är klart nu. Den enda kvarstående stora frågan har blivit hur man gör det. Det är inte bara ett internationellt problem: det är också ett nationellt problem, internt i många länder. Myten om att detta är ”demokratier” har krossats. Vi lever nu under extraordinära omständigheter.

Relaterat
De vet att USA sprängde Nord Stream, men får inte prata om det…
Nord Stream-explosioner bör utredas opartiskt – Kina i FN:s säkerhetsråd, som avslog förslag på opartisk utredning
New York Times: Pro-ukrainsk grupp bakom Nord Stream-attacken
Mer om USA-utspel om sabotaget av Nord Stream!
Hur man spränger en rörledning (Nord Stream)
Hur USA slog ut Nord Stream-rörledningen
Folkrättsprofessor: ”USA:s sprängning av Nord Stream innefattar ett flertal brott mot internationell rätt och FN-stadgan”
USA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream.
Sy Hersh och livet. Vilka tjänade mest på sprängningen av Nord Stream? Varför rapporterar media som de gör?
Vem låg bakom explosionen av Nord Stream 1 och 2?
Vem sprängde Nord Stream? Äntligen bevis! Eller hur?
Rysslands ”hyllning”/ersättning av Nord Streams pipelines.
Också USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2

Föregående artikelUppgift idag: Bakhmut har fallit – Artyomovsk har befriats
Nästa artikelIran (5) – “Vita revolutionen” och “festernas fest”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Återstår för Ryssland att trycka upp affischer med

  1. Bild på terroristen (som alla vet vem det är)
  2. Dead or Alive
  3. Pris

 2. Bevis? Som det sägs. Om det ser ut som en anka, låter som en anka, går som en anka, luktar som en anka, då är det nog en anka.

  • Helt korrekt beskrivning av Single Source Seymour som han också kallas bland journalister. Han var berömd för ca 50 år sen, sen dess har han fört en tynande tillvaro och försöker att tjäna några slantar på sin tidigare berömdhet.

   SSS har en(1) källa för sin i och för sig välkomponerade historia men noll (0) bevis.

 3. Seymour Hersh gjorde ett smart drag – han har många olika källor men låtsas som han fick sprängstoff informationen från en. Sedan så spelar det ingen roll egentligen om det är en eller 50 källor. Faktum kvarstår att INGEN har motbevisat Hersch. Istället är det som har hänt att (i linje med Pelle @osmart ovan) så smutskastas hans namn i hopp om att folk inte skulle lyssna. Men det funkar inte. Tvärtom.

  https://www.globalresearch.ca/america-state-media-blackout-biden-corruption-truly-pulitzer-level-stuff/5819382?utm_campaign=magnet&utm_source=article_page&utm_medium=related_articles

 4. Vart är den seriösa oberoende utredningen av detta undrar jag sedan längesen?? Detta attentat kräver ju ett seriöst oberoende utredning vart är denna någonstans?? FYFAN vad EU gör bort sej här. Det är locket på. Föreställ er bara om detta vore ett annat land än Ryssland, för 1sekund. EU är ju pinsamma så det skriker om det. Det finns noll värdighet och förtroende för dessa klantskallarna

 5. Den oberoende Nord Stream-expeditionen upptäcker ledtrådar som missat av officiella utredare
  Grayzone deltog i vad som verkar vara den första oberoende expeditionen som undersökte sabotage av Nord Streams rörledningar. Nära en av sprängplatserna upptäckte vi en dykstövel som användes av US Navy-dykare. Hur har svenska utredare missat detta?

  På kvällen den 24 maj 2023 stod jag ombord på ett litet fartyg som heter Baltic Explorer. Med solen fortfarande högt uppe i Östersjön satt vår båt för ankrad trettioen nautiska mil från Danmarks kust och direkt ovanför den brustna Nord Stream 2-rörledningen i Sveriges exklusiva ekonomiska zon.

  I flera minuter stirrade jag på ett livevideoflöde från en undervattensdrönare som visade aldrig tidigare sett bilder av bristningarna i rörledningen. Plötsligt dök ett konstigt föremål upp på skärmen. Det var en svart och orange dykarstövel.

  Grayzone har identifierat en modell som liknar denna stövel och används av både US Navy och kommersiella dykare. Ukrainska marinens dykare har också setts bära liknande stövlar.

  Vi har också fått reda på att kängans närvaro tidigare hade rapporterats till utredarna, men de har inte samlat in den eller avslöjat dess existens.

  En ny ledtråd på Östersjöbotten

  Det som ägde rum den 26 september 2022 krossade den lugna atmosfären som vanligtvis råder i Östersjön. Den dagen, när kriget i Ukraina fördjupades, bröt fyra explosioner sönder de 23 miljarder USD Nord Stream 1- och 2-rörledningarna som transporterade naturgas från Ryssland till Europa. Det var den allvarligaste industriella sabotagehandlingen i mänsklighetens historia, som skar huvudartären för prisvärd energi från Ryssland till Tyskland – billig energi som var avgörande för att upprätthålla Tysklands industriella bas.

  Nord Stream 1 och Nord Stream 2 består vardera av två rör. Tre av dem var spruckna. En linje av Nord Stream 2 är intakt.

  Sverige, Danmark och Tyskland har genomfört undersökningar, men med undantag för en tidig svensk bedömning att explosionerna troligen orsakades av ”grovt sabotage” har deras fynd ännu inte offentliggjorts.

  Nu, mer än åtta månader senare, har en ny ledtråd avslöjats i ett av århundradets mest akuta geopolitiska mysterier.

  Stöveln som sågs på vår expedition har en slående likhet med dem som bärs av US Navy-dykare.

  Ukrainas USA-utbildade marindykare har också setts använda samma modell, eller en som är praktiskt taget identisk. Det bör dock noteras att stövlar med liknande utseende verkar finnas kommersiellt tillgängliga också.

  Ger detta en ledtråd om identiteten på förövarna av Nord Stream-attacken? Uppenbarligen krävs ytterligare undersökning av stövelns härkomst, men dess placering och märke verkar vara betydande.

  I slutet av maj fick den svenske ingenjören Erik Andersson tillgång till sprängplatser längs både Nord Stream 1- och 2-rörledningarna, i både de exklusiva ekonomiska zonerna i Sverige och Danmark. Under vår expedition till sprängplatserna har The Grayzone erhållit ekolodsbilder och undervattensdrönare och videor som aldrig har setts av allmänheten tidigare.

  Svenska och danska sjöfartsmyndigheter underrättades om expeditionen. Som en försiktighetsåtgärd lämnade expeditionsarrangören in en ansökan till Försvarsmyndigheten om att få publicera expeditionens aldrig tidigare skådade högupplösta ekolodsbilder.

  Stöveln upptäcktes cirka fem meter från den lilla läckageplatsen i Nord Stream 2-rörledningen i den svenska exklusiva ekonomiska zonen. Det var några minuter före 19:00 den 24 maj 2023 när vår expeditions undervattensdrönare fick syn på den.

  Det är okänt hur länge stöveln hade legat exponerad på havsbotten (se fig. 2). Andersson, arrangören av expeditionen, tror att det är möjligt att stöveln tidigare var täckt av sediment eller lera som kan ha flyttats av undervattensströmmar eller sprängningar. Annars är det oklart hur utredarna kunde ha missat det.

  Stöveln påminner mycket om Thor-dykaren som tillverkas av Northern Diver, ett brittiskt företag vars produkter tillverkas i Kina.

  ”Det här ser ut som en Thor-overboot,” sa Neil Tordoff, militär och kommersiell försäljningschef på Northern Diver, efter att ha sett ett foto av stöveln som skickats av The Grayzone. ”Jag kan inte vara 100% säker.”

  Tordoff sa att Northern Diver inte längre tillverkar denna stövel på grund av produktionsstörningar orsakade av Covid-19-pandemin.

  ”Om det är Thor over boot, användes denna och används fortfarande i olje- och gasindustrin för dykare. Det är en del av en torrdykardräkt som normalt skulle användas i förorenat vatten för att hålla dykaren säker”, förklarade Tordoff.

  ”Det här föremålet används över hela världen,” tillade han.

  Ägaren till stöveln kan ha varit en dykare som tappade den när han planterade bomberna. Alternativt kan kängan tillhöra en dykare som beordrats tillbaka till brottsplatsen för att hämta den oexploderade laddningen avsedd för den intakta linjen i Nord Stream 2 – en teori som föreslagits av Seymour Hersh. Eller kanske det tillhörde en kommersiell dykare.

  Expeditionens arrangör, Andersson, kontaktade företaget Nord Stream 2 AG (NS2 AG) för att fråga om kängan. En representant för företaget bekräftade förekomsten av föremålet.

  ”Jag hade ett långt samtal [med NS2 AG den 30 maj],” förklarade Andersson. De ”förnekar tydligt att det någonsin har dykt för konstruktion eller underhåll av rör i området.”

  Andersson fick också veta av NS2 AG att företaget hade ”upptäckt kängan i februari och rapporterat den till de svenska utredarna.”

  HMS Belos, ett ubåtsräddnings- och dykfartyg från den svenska flottan, genomsökte läckageplatserna i oktober 2022. Under mer än åtta timmar, två separata dagar, i början av och sedan slutet av oktober, stod fartyget stillastående över platsen där stöveln upptäcktes.

  Varför har de svenska utredarna försummat att samla in stöveln eller ens nämna den i något av sina offentliga uttalanden? Vid tidpunkten för publiceringen har The Grayzone inte fått något svar på ett e-postmeddelande med begäran om förtydligande från dem.

  En källa i kontakt med The Grayzone pratade med en Belos-dykare som förnekade att stöveln hade burits av någon av deras dykare. Dykaren ska ha sagt att det är möjligt att dess bärare kanske inte har märkt att den var frånvarande.

  En Belos-dykare inblandad i den svenska utredningen och NS2 AG-representanter hävdar att de inte spelade någon roll i stövelns utseende.

  Vem bombade Nord Stream?

  I februari citerade den undersökande veteranjournalisten Seymour Hersh en ”en källa med direkt kunskap om den operativa planeringen” av en hemlig operation utförd av CIA i partnerskap med Norge, en viktig NATO-partnerstat, för att förstöra Nord Streams rörledningar. En handfull självbeskrivna forskare med öppen källkodsunderrättelsetjänst (OSINT) hävdade att de ”avslöjat” avslöjanden i Hershs rapport, men det har sedan dess blivit uppenbart att några av påståendena som ursprungligen gjordes av OSINT-forskare kan ha varit överdrivna.

  Sveriges Expressen rapporterade i maj 2023 att relevansen av de observerade ryska fartygen hade ”avfärdats” och ”inte längre anses intressant för de tyska utredarna”. Enligt Expressen är fartygens ”positioner kartlagda och slutsatsen måste vara att de inte har befunnit sig på en sådan plats att de kunde ha utfört dådet.”

  För närvarande verkar tyska utredare vara fokuserade på Andromeda, en privat yacht som de misstänker hyrdes av ett litet team av pro-ukrainska militanter för att transportera sprängämnen till Nord Streams rörledningar.

  Genom vår expedition till platserna för Nord Streams pipelinesattack har The Grayzone erhållit bilder och videor som aldrig har setts av allmänheten. Ekolodsbilderna och undervattensdrönarvideor och bilder kan ge inblick i mängden sprängämnen som användes i sabotaget och deras placering.

  För närvarande undrar vi varför svenska utredare ännu inte offentligt har visat något intresse för en känga som hittats nära en Nord Stream-sprängplats. Det återstår att se om föremålet kan ge en ledtråd till identiteten på attackens förövare.
  https://thegrayzone.com/2023/06/05/nord-stream-expedition-official-investigators/

 6. Tysk utredning säker på att Kiev sprängde Nord stream
  Det var Ukraina som låg bakom sabotaget mot Nord Stream i Sveriges ekonomiska zon i september förra året, enligt en tysk utredning som fortfarande pågår gällande händelsen.

  Enligt tyska Der Spiegel och ZDF har utredarna hittat bevis som ännu inte är offentliggjorda, men som beskrivs som ”extremt politiskt känsliga” då de ”entydigt pekar mot Kiev”.

  Den tekniska bevisningen pekar enligt Spiegel ”åt ett enda håll”, nämligen mot den ukrainska regimen. De misstänkta gärningsmännen befann sig dessutom i Ukraina både före och efter sprängningen.

  Tyska utredare inom åklagarmyndigheten och förbundspolisen hyser inte längre några betydande tvivel på hur det hela gått till, enligt Spiegel.

  Bland annat ska utredarna ha hittat spår av sprängämnet octogen i den båt som ukrainarna hyrde och som ska ha befunnit sig på platsen när attentatet utfördes.
  https://www.friatider.se/tysk-utredning-saker-pa-att-kiev-sprangde-nord-stream

  • Tyskarna lägger ut dimridåer eftersom de inte kan säga sanningen att det var deras ockupationsmakt USA som låg bakom sprängningen. En tysk ”utredning” i frågan har lika stor trovärdighet som att rosa enhörningar har hittats i Vietnams djungler!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here