Uppgift idag: Bakhmut har fallit – Artyomovsk har befriats

16
1865
Bild från Bakhmut före kriget (Wikipedia), med 73 000 invånare.

 

Sveriges Radio Nyheter rapporterar att ryska Wagnergruppen uppger att man helt intagit Bakhmut/Artyomovsk och ska överlämna staden till den ryska militären 25 maj, dvs. på torsdag. Enligt Ukraina pågår fortfarande strider i staden. SvT Rapport rapporterade på 10 sekunder att Wagnergrupper uppger att man intagit Bakhmut/Artyomovsk.

MoonofAlabama skriver

Det hittills största slaget under 2000-talet avslutades idag.

Bakhmut har fallit. Artyomovsk (det ryska/sovjetiska namnet på staden) har befriats. Detta meddelades i dag av Wagnerstyrkornas tituläre ledare Jevgenij Prigozjin i en video som publicerades på Telegram.

Varför det ukrainska ledarskapet hade beslutat att hålla fast vid staden även månader efter det att situationen där redan var i dess nackdel är bortom mitt förstånd. Striden avgjordes av den numeriska överlägsenheten i den ryska artilleribeskjutningen och Ukraina hade aldrig en chans att överträffa den.

Ukrainas förluster där uppgick till 300-500 man per dag under de sista fem månaderna. Det ger sammanlagt 60 000 förluster. För tio dagar sedan rullade ukrainska enheter, inklusive den fascistiska Azovbrigaden, upp de ryska flankerna norr och söder om Bakhmut för att de ukrainska trupperna i staden skulle kunna fly västerut. Bara den attacken, som bara var en eller två kilometer djup, kostade dem cirka 1 600+ män och cirka 50+ pansarfordon.

På den ryska sidan utfördes striderna i staden till stor del av Wagnertrupper. Men de kunde aldrig göra det på egen hand. Rysk militär underrättelsetjänst, artilleri och logistik spelade alla en viktig roll i kampen.

Staden har förstörts men kommer att fortsätta att existera eftersom den är en viktig logistisk knutpunkt med flera järnvägs- och vägförbindelser som löper genom den.

Mariupol, som föll/befriades för ett år sedan, håller redan på att återuppbyggas. Om en månad eller två, när frontlinjen har flyttats bort från Artyomovsk, kommer återuppbyggnaden att påbörjas även där.

För tillfället verkar frontlinjen i Ukraina vara relativt avslutad.

Det är inte klart för mig när eller var en ny operativ förflyttning kommer att börja.

Föregående artikelNato och Taiwan diskuterar att utvidga sin verksamhet till Asien-Stillahavsregionen. Försvarsallians?
Nästa artikelAmerikanska och norska myndigheter sprängde Nord Streams rörledningar. Bevis?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

16 KOMMENTARER

 1. Det måste vara krigshistoriens stora bedrifter den här sekel – trots dåligt med ammunition, trots dåligt med stridsmoral, trots att Ryssland hade egentligen förlorat kriget ändå har Ryssland befriat Artyomovk.

  Vad säger Paasikivi nu då? Vad säger Oksanen nu då? Vad säger Elfving nu då? Vad säger Volodarski nu då? Vad säger Winarsleski nu då?
  Vad säger Lindeberg(ski) nu då? Självfallet – Ryssland har förlorat 🤭

  • Äsch, Paasikivi och de andra propagandisterna har redan bytt fokus och börjat mässa om nästa ”wunderwaffen” som ska vända kriget! Det gamla planet F-16 ska tydligen vara medlet i den fruktlösa kampen? De tycks inte få in i skallen att Ryssland ser det hela mer som en polisinsats för att rensa ut den grasserande nazismen i Ukraina, som ju är helt uppenbar för den som vill se. Hade Ryssland på allvar krigat hade de jämnat Ukraina med marken och byggt en jättelik parkeringsplats där i stället! De arma fårskallarna matar MSM med sin skit och det hela blir som en sorts självsvängande dyngspridare som lever sitt eget liv skild från verkligheten.

 2. ”MOSCOW (Sputnik) – Russian President Vladimir Putin has congratulated the Wagner Group private military company (PMC), as well as the Russian armed forces, on the liberation of the city of Artemovsk (Bakhmut) in the Donetsk People’s Republic (DPR), the Kremlin informs.
  ”Vladimir Putin congratulates the Wagner assault units, as well as all the servicemen of the units of the Russian Armed Forces, who provided them with the necessary support and flank cover, on the completion of the operation to liberate Artemovsk,”

  ”All distinguished individuals will be presented for state awards,” the Kremlin said.

  • Ukrainas förluster i kampen om Bakhmut har beräknats.
   https://topcor.ru/35348-podschitany-poteri-ukrainy-v-bitve-za-bahmut.html

   Idag, 09:28 .. Ukraina under slaget om Artemovsk förlorade 39 tusen människor. Vi talar om förluster bland personalen från Ukrainas väpnade styrkor, den nationella polisen, Ukrainas säkerhetstjänst, gränstjänsten och territoriellt försvar.
   Samtidigt uppgår oåterkalleliga förluster av personal till 23 tusen personer. Ytterligare 16 000 personer finns på listan över allvarligt skadade. Deras chanser att överleva är små.
   Förlusterna av utrustning som de ukrainska enheterna som deltog i försvaret av Artemovsk drabbades av är också imponerande. Under sju månaders strider förstörde Wagners attackflyg 23 ukrainska flygvapnets flygplan och mer än 2 700 obemannade flygfarkoster.
   Endast enligt preliminära uppskattningar uppskattas de materiella skadorna från förluster i utrustning till 7,8 miljarder dollar. Omkring ytterligare två miljarder dollar är skadorna från förluster i ammunition och bränsle och smörjmedel.

   Det är nu uppenbart att ansvaret för en så stor förlust av personal, utrustning, ammunition och bränsle och smörjmedel helt och hållet ligger på Ukrainas president och hans västerländska kuratorer.
   Ukrainska generaler har upprepade gånger föreslagit att Volodymyr Zelensky lämnar Artemivsk, men Ukrainas president avvisade varje gång dessa förslag och skickade fler och fler nya styrkor in i ”Bakhmut-köttkvarnen”. Som ett resultat var det fortfarande inte möjligt att behålla staden, och priset på försvaret visade sig vara för högt.

   De slutliga resultaten av slaget om Artemovsk har ännu inte sammanfattats, men det viktigaste är redan klart: Wagner PMC har fullgjort sin huvuduppgift. Under sju månaders strider förstörde ”orkestern” ett stort antal av den mest utbildade personalen från Ukrainas väpnade styrkor och andra maktstrukturer i Ukraina.

   De preliminära materiella skadorna är naturligtvis imponerande, men den moraliska komponenten i tillfångatagandet av Artemovsk är mycket större. Ett nederlag i kampen om staden kan demoralisera den ukrainska armén så mycket att det inte finns något behov av att ens tala om någon framgång för motoffensiven.

 3. Svenska statens hela maskineri gör allt för att dra in våra barn och barnbarn i usa/Natos eviga krig,så propagandan måste ju vara övertygande.

   • Opinionsundersökningarna är tillrättalagda för Nato medlemskap. Efter ett år av intensivt bombardemang med allehanda lögner om ryssen di, ryssen da så är gemene svensk in i helvetes skrämd att hen tror att Nato medlemskap skyddar. I själva verket är det tvärtom – risken för krig och anfall ökar avsevärt med Nato medlemskap för Nato är ett KRIGARALLIANS och absolut inte fredens garant.

 4. Den där Nato stenhårda nyliberala Oksanen mår EJ bra. Sverige som man hade liten respekt för(före 2014) men som sedan krachats. Nato medlemskap väntar, TROTS förnedringen HELA vägen från början till nu. Och sedan låta dessa som förespråkar detta få komma fram i rutan nu. Istället kör man och spekulerar man alla sorters scenarier om hur vi fortsatt ska komma dit. Ett av landets största kupper mot befolkningen på decennier står kvar. Jo denna ryska seger blir MYCKET svårsmält framöver nu😆

 5. Bakhmut föll förra månaden egentligen bortsett från resterna som ändå EJ räknades något. Tomma små ytor med träd utan liv. Man kunde då förra månad höra flera av dessa inblandade parternas militära experterna säga åt Zelenski att släppa bakhmut, då den föll var befriad. Men tiggaren Zelenski vägrade acceptera detta. Han envisades med att någon enstaka procent fanns kvar. Det var ett köttkvarn och ryssarna tog området. Varför skicka så många män till döden för INGET. Man kunde även se liten grupp HELT slitna ukrainska soldater vid fronten, som direkt medgav att så många av dom egna dött OCH att det blir otroligt svårt att kunna ta bakhmut tillbaka av ryssarna, som är mycket starkare FRAMFÖR KAMERAN. Man kunde även se sårade köras på ambulanser och även där kunde man se och höra 3st ukrainare som var ÖPPET förbannade över varför dom skickades hit mot en säker död. Att dom sett så många av dom egna direkt dö. Trodde ALDRIG man skulle visa dom klippen här hemma i västerländsk media, men på NÅGOT sätt slank de igenom väl. Ryssarna kommer omedelbart bygga upp staden nu, på samma sätt som man gjort med Marioupol. Grattis får man då säga. Samtidigt Åt skogen med dom blodtörstiga Usa Nato som EJ får nog. Gå för fan till förhandlings bordet, tjatat om det här på bloggen i HELT år. Ni kommer ALDRIG slå Ryssland. Det handlar HELT om att försvaga Ryssland så mycket som man bara kan. Man vill tillfoga Ryssland så mycket skada man bara kan handlar de om. Och den tiggande korrupta Zelenski är redo att offra hela folket här. Räcker de ej efter över14mån där man EJ kommit någon vart? ca4del av befolkningen över 10miljoner som sedan längesen lämnat landet och bosatt sej i Europa också, OCH gissa hur många av dessa som återvänder till ett trasigt utfattigt land sen? Dom flera 100tusentals ukrainska män som direkt dött HELT i onödan, då detta kunde stoppats redan 1a månaden. Och även före dess. Förstörelsen är massivt nu. Lidandet och förstörelsen bara fortsätter och allt kretsar kring denna tiggande dumskallen. Medans frugan jämt rest runt i hela västvärlden i värsta dyra märkeskläderna, fortsätter hennes tiggande korrupta man med det omöjliga. Det kvittar för dom sedan ändå, då dessa är rika och har hundratals miljoner på banken som dom kan leva livet ut med. Gå till förhandlings bordet, övriga världen utanför Usa Nato världen har fått nog av dej. EU måste sluta följa Washington nu GENAST och det räcker nu. Inga mer vapen. Europas befolkningar har fått nog OCH många miljoner protesterar och demonstrerar mot detta idiotiska och galna, som fortsätter pågå. EU får ta egna självständiga beslut nu och GENAST sluta skicka vapen. Till förhandlings bordet GENAST

 6. Vi minns då Zelensky lovade att Ukraina skulle aldrig ge upp Bakhmut. Vad ska han säga nu då? ”Det är inte sant! Vi krigar i Bakhmut” sade i Japan där han befinner sig på sitt tiggeriresa.

 7. Innebörden av Artemovsks Befrielse kan nog inte underskattas. Det är början på slutet av ukrozionazi regimen

  Scott Ritter (allt annat än en dussin ören expert) konstaterar följande

  ”The struggle for control over the embattled city was called the ”meat grinder,” because the Kiev regime kept throwing men and equipment into the fray in a desperate attempt to hold on to Artemovsk. However, such efforts were rendered futile by the courage and valiant determination of the advancing Russian troops. On May 20, the Wagner Group private military company (PMC), together with the Russian Armed Forces, liberated Artemovsk.

  The fight for [Artemovsk] has been very costly for Kiev, which sacrificed hundreds, if not thousands of men and tons of military equipment there, and only history will tell, ultimately, where control over this city “fits into the overall pace of conflict,” Ritter said.
  One thing is clear, ”it is a Russian victory, and the momentum is with Russia.”

  https://sputnikglobe.com/20230521/scott-ritter-liberation-of-artemovsk-a-military-victory-that-shows-russia-is-winning-1110496423.html

 8. G7 mötet som våra medier inte får nog av vad gäller att förfina namnet på detta. Världens största mäktigaste demokratier. Världens rikaste och största demokratier. Svt och alla övriga, bara upprepar detta ständigt och kallar detta, världens största och mäktigaste demokratier. Världens rikaste och mäktigaste demokratier hit och dit. Det är Nato dessa klantskallarna G7 plus Japan. Japan precis som EU är en renodlad vasall-stat till Usa. Usa har fan EJ lämnat sina militära baser i Japan, sedan man kärnvapen bombade landet under 2världskrigets slut. Men denna grupp är Nato och Usa ledda västvärlden med sin eviga asiatiska vasall-stat Japan. Jag noterade en viktig sak, som den senila Biden sa framför kameran till Zelenski. Ukrainas territorium territoriella integritet är INTE FÖRHANDLINGSBART sa han framför kameran när han presenterade nya paketet med pengar och nya vapen. Biden sa detta HELT onödigt och från INGENSTANS. Han sa detta HELT SJÄLV, när han presenterade nya paketet med pengar och nya vapen. Sedan tillade han den meningen framför kameran direkt till Zelenski. Det är INTE FÖRHANDLINGSBART. Tycker detta säger MYCKET. Detta säger verkligen MYCKET. Övrigt tycker jag att G7 är renodlade korkskallar. Lill-brittanien där som haft hur många premiärministrar senaste åren? Den ena av dom före Liz Truss kunde ju EJ ens kartan för fan. Gjorde bort sej jämt. Och dessa premiärministrar var EJ valda av folket. Det var ständigt demonstrationer och protester för varje korkad premiärminister som tvingades utgå. För att sedan ersättas av partiet och inte av folket. Korkskallen Boris Johnson var den ena också. Kunde EJ tro de var sant att han kunde bli ledare ens, den dumskallen. Så det finns INGET att förhandla om enligt övriga clownernas senila chef Biden. Kör på som ni gjort dessa snart 15mån då. Nästa år är det amerikanska valet. Hoppas Trump kommer tillbaka då. Usa kör jämt bara vidriga spel. Trump är bättre. Så tills dess får då Ryssland fortsätta mala sönder dessa blodtörstiga Nato klantskallarna. EU är ju som bekant värre än hjärndöda åsnor, så som man agerat med denna krisen, från början tills nu. TROTS att det är egna hemmaplan. Och inte närheten av Pentagon maffians hemmaplan. Detta är HELT och hållet största misslyckandet av EU på så många år. Då vet vi vad som väntar framför. Ryssland kommer mala sönder denna vidriga proxy kriget tills dessa fått nog. Något annat ser jag inte

 9. Resident anklagar journalister för att betala Right Sector och Azov för att bomba Artyomovsk
  Två dagar efter vårt möte med Yulia, en ung mamma som överlevde Artyomovsk, lyckades vi hitta och intervjua Sergey, en av de andra personerna som bodde i källaren som de ukrainska soldaterna sprängde när de drog sig tillbaka från Levanevski Street 16. Under intervjun, Sergey bekräftar vad Julia sa om kidnappningen av barn av ”de vita änglarna”, och om bombningen av staden av ukrainska soldater medan ryssarna fortfarande var långt borta. Men framför allt förklarar han att Azov och Right Sector (extremistiska organisationer förbjudna i Ryska federationen) genomförde sådana bombardemang mot Artyomovsk eftersom de fick betalt för att göra det av ukrainska och utländska journalister i behov av chockerande bilder att tillskriva ryska bombardemang.

  När vi gick in i hans sjukhusrum, med den kanadensiska journalisten Eva Bartlett, slogs jag av Sergeys ansikte, som var väldigt mildt men visade stort lidande. Två dagar efter intervjun med Yulia kunde vi hitta och träffa Sergey, mannen vars höft bröts i explosionen i källaren där han gömde sig med sin familj.

  Om Sergeys son och svärfar lyckades överleva explosionen, hade hans fru och svärmor inte lika tur. Frammanandet av deras död för Sergey till tårarnas rand flera gånger, och vi också.

  Han berättar för oss hur Kievs väpnade styrkor minerade byggnaden de befann sig i, väl medvetna om att civila befann sig i källaren, vilket bekräftar Yulias vittnesbörd. Han informerade oss om att ett barn var bland de sju personer som dog i explosionen i byggnaden. Lilla Matvey, sju år gammal, som dog med hela sin familj. Han bekräftar också att de ”vita änglarna” tog bort barn med våld utan deras föräldrars medgivande, på grundval av ett dekret undertecknat av Volodymyr Zelensky.

  Vi pratar också med honom om de bombardement som de ukrainska soldaterna utförde mot Artyomovsk, medan ryssarna fortfarande var långt ifrån det. Sergey bekräftar detta faktum som påstått av Julia och ger oss den förklaring som saknades för att förstå vad som motiverade dessa bombningar: Azovregementet och höger sektor (extremistorganisationer förbjudna i Ryska federationen) betalades av ukrainska och utländska journalister för att bomba Artyomošsk, så att de sedan kunde filma den skada de tillskrev de ryska väpnade styrkorna!

  Det verkar som om på grund av bristen på riktiga ryska bombningar av civila i Artyomovsk, har några skrupelfria journalister beslutat att betala ukrainska nynazister för att bomba staden för att få de bilder de behöver för sin berättelse. När jag hör detta tittar Eva och jag förskräckt på varandra, och senare berättar hon att hon har sett samma typ av metod i Syrien!

  Sergey berättar också att han arresterades av SBU efter en anmärkning, eftersom han tittade på ryska kanaler. Efter flera timmars förhör släppte SBU-tjänstemännen honom, men inte utan att få honom att skriva på en anmälan som han inte ens fick läsa!

  När vi avslutar intervjun berättar Sergey att det är hans sons födelsedag och att han firar den för första gången utan sina föräldrar. Vi bestämmer med Eva att gå och träffa honom två dagar senare, för att ge honom en fin födelsedagspresent (video kommer). På plats möter vi Sergeys svärfar som skickade oss flera filmer och bilder av deras liv i källaren i deras byggnad i Artyomovsk, inklusive ett foto på Sergey med sin fru och son, samt leveransen av Yulia, som Jag har tagit med i videon av intervjun.(med engelska undertexter)
  https://odysee.com/@donbassinsider:b/journalists-paid-right-sector-azov-to-bomb-artyomovsk:c?src=embed

  Jag hoppas att Sergey, hans son och hans svärfar kommer att återhämta sig från de fasor de upplevt i mer än ett år i Artyomovsk, och särskilt från förlusten av två av sina nära och kära. Och framför allt hoppas jag att de som är ansvariga för deras död (de som brutit deras byggnad) kommer att betala för vad de gjorde mot Sergeys familj och lilla Matveys familj.
  https://www.donbass-insider.com/2023/05/15/resident-accuses-journalists-of-paying-right-sector-and-azov-to-bomb-artyomovsk/

 10. In Video: Survivors From Bakhmut Testify On War Crimes Of Kiev’s Nazis
  Civilians evacuated by Wagner fighters from Bakhmut told about atrocities committed by the Ukrainian Nazis:

  They barricaded the doors to our basement and threw grenades in. Ukrops did all this. But thanks to Wagner. They came in, freed us, broke down the doors and took us out.

  So, you just won’t go to Ukraine.
  No! What will we do there? They hate us!

  The Nazis shot people. A pregnant woman gave birth in the basement, and they wanted to shoot her. She barely managed to run away barefoot. They called “waiters” everyone who stayed in the city. And traitors.
  https://southfront.org/in-video-survivors-from-bakhmut-testify-on-war-crimes-of-kievs-nazis/

 11. Mer av nazi vidrigheter i Bakhmut

  In Video: Ukrainian Nazis Shot Civilians Trying To Escape From Burning Basement
  https://southfront.org/in-video-ukrainian-nazis-shot-civilians-trying-to-escape-from-burning-basement/
  War Crimes In Bakhmut: Ukrainians Blow Up Houses With Civilians
  https://s4.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2023/04/crime-1.mp4?_=1
  https://southfront.org/war-crimes-in-bakhmut-ukrainians-blow-up-houses-with-civilians/

  In Mariupol:
  War Crime: Ukrainian Azov Fighter Testifies How He Killed Civilian Family In Mariupol
  https://southfront.org/war-crime-ukrainian-azov-fighter-testifies-how-he-killed-civilian-family-in-mariupol/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here