Nato och Taiwan diskuterar att utvidga sin verksamhet till Asien-Stillahavsregionen. Försvarsallians?

5
1395

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Redaktören: Hur väl rimmar detta i beskrivningen av Nato som en försvarsallians av intresse för Sverige?

Taiwans utrikesminister vill ha ett närmare samarbete med Nato. Militärpakten diskuterar att utvidga sin verksamhet till Asien-Stillahavsregionen.

https://www.german-foreign-policy.com/news/detail/8924

Bakgrunden till kravet är å ena sidan att Nato för närvarande diskuterar en utvidgning av alliansens verksamhet till Indiska oceanen och Stilla havet. Å andra sidan försöker Taipei också hitta nya allierade, eftersom förhoppningarna om att Washington skulle kunna hjälpa Taiwan med trupper i händelse av ett krig med Folkrepubliken Kinan har minskat med tanke på kriget i Ukraina, och dessutom sker USA:s vapenleveranser till Ukraina också på bekostnad av leveranser till Taipei. Det skulle vara svårt för Nato att samarbeta med Taiwan, eftersom ön internationellt sett erkänns som en del av Kina (”Ett Kina-politiken”) och dessutom är av stor geostrategisk betydelse för en eventuell kapprustning mot Folkrepubliken från främmande makts sida.

Europa i Stilla havet

Taipeis utrikesminister Joseph Wu uppmanar till nära samarbete mellan Nato och Taiwan. ”Den sydostkinesiska ön ”kan ännu inte kalla Nato för en partner”, förklarade Wu i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung, men det förs nu ”allt fler samtal mellan Taiwan och Nato”: ”Vi ser en potential för mer samarbete.”[1] När det gäller de påstådda eller faktiska samtalen förklarade Wu: Flera europeiska stater har ökat sin militära närvaro i Stilla havet; Storbritannien har till exempel skickat en stridsgrupp med ett hangarfartyg och en nederländsk fregatt på manöver i Stilla havet, medan Tyskland har skickat fregatten Bayern på olika krigsövningar i Indiska oceanen och Stilla havet (german-foreign-policy.com rapporterade [2]). Frankrike ökade också sin manöververksamhet i de två haven under 2021.

”Inga trupper skickade”

Taipeis krav på närmare samarbete med Nato har en dubbel bakgrund. Å ena sidan har kriget i Ukraina orsakat stora skakningar i förbindelserna mellan Taiwan och Förenta staterna. Det faktum att Washington beväpnade Ukraina som en buffert mot Ryssland [3], men inte stödde det med amerikanska trupper efter den ryska invasionen, har fått den tidigare majoritetsuppfattningen att falla samman bland den taiwanesiska allmänheten att USA skulle ge Taipei direkt militärt stöd i händelse av en militär konflikt med Peking. Medan omkring 65 procent av den taiwanesiska befolkningen i november 2021 fortfarande ansåg att amerikanska trupper skulle ingripa på Taiwans sida i händelse av krig, var det i mars bara 35 procent som förväntade sig detta.[4]

Ukraina i stället för Taiwan

Det orsakar för närvarande viss missnöje i Taipei att den kraftiga ökningen av USA:s vapenleveranser till Ukrainas väpnade styrkor överskuggar annan amerikansk vapenexport, inklusive den till Taiwan. Först nyligen blev det känt att de amerikanska M109A6 Paladin-stridsvagnshowitzers inte kommer att levereras till Taiwan från 2023 som planerat, utan tidigast från 2026. Dessutom erkänner till och med amerikanska militärtjänstemän öppet att de enorma summor pengar som Washington för närvarande spenderar på Ukraina – senast ett finansiellt paket på hela 40 miljarder US-dollar – snart måste sparas på annat håll.

”Hot i Indo-Stilla havet”.

Taipeis krav på närmare samarbete med Nato kommer vid en tidpunkt då den transatlantiska militärpakten återigen diskuterar en utvidgning av sin verksamhet i Asien-Stillahavsregionen. Anledningen är att ett nytt strategiskt koncept ska antas vid Natos toppmöte i Madrid i slutet av juni. Hittills har särskilt Storbritannien förespråkat att Nato ska överge sin tidigare inriktning på Europa, Afrika och Mellanöstern och i stället inrikta sig mer på Asien och Stillahavsområdet.

Den första ö-kedjan

Framstegen följs med största uppmärksamhet i Peking. Där påpekas det upprepade gånger att Natos expansion österut och utvidgningen av Natos samarbete med Ukraina har skadat Rysslands säkerhetsintressen allvarligt och skapat spänningar som delvis bidragit till Rysslands motiv och mål för kriget. Samtidigt varnar Peking regelbundet för att västmakterna militärt expanderar sina positioner i Indiska oceanen och Stilla havet på samma sätt som de en gång gjorde med Natos expansion österut i Östeuropa. Quad Alliance och AUCUS-pakten brukar nämnas i det här sammanhanget.[10] Natos samarbete med Taiwan skulle vara ett ännu mer uppenbart brott mot centrala kinesiska säkerhetsintressen: Ön tillhör inte bara Kina enligt den internationellt erkända uppfattningen (”Ett Kina-politiken”), utan ligger också, som Taipeis utrikesminister Wu påpekar, ”i Kinas första ökedja”, som sträcker sig från Japans södra öar via Filippinerna och Taiwan till Borneo. Om den första ökedjan kontrolleras av en fientlig stat kan den staten inte bara hindra Kinas flotta från att bryta ut, utan också använda öarna – till exempel Japan och Taiwan – som baser för attacker mot Folkrepubliken”[11].

”Störd”

Wang Wenbin, talesman för det kinesiska utrikesministeriet, svarade på den brittiske utrikesministerns uppmaning om militärt stöd till Taipei i slutet av april och sade att det skulle vara till stor hjälp att ”reflektera över hur Natos expansion österut påverkar den långsiktiga freden och stabiliteten i Europa”. ”Nato har ställt Europa i gungning”, förklarade Wang, och frågade sedan retoriskt: ”Försöker Nato nu också ställa Asien-Stillahavsregionen och hela världen i gungning?”[12]

Referenser

[1] Friederike Böge: „Es gibt immer mehr Gespräche zwischen Taiwan und der Nato“. Frankfurter Allgemeine Zeitung 17.05.2022.

[2] S. dazu Mit der Luftwaffe an den Pazifik.

[3] S. dazu Waffen für die Ukraine und Machtkampf mit Tradition.

[4] More Taiwanese believe Japan will aid Taiwan if China invades: poll. english.kyodonews.net 22.03.2022.

[5] Friederike Böge: „Es gibt immer mehr Gespräche zwischen Taiwan und der Nato“. Frankfurter Allgemeine Zeitung 17.05.2022.

[6] Matthew Strong: Taiwan military sees possible delay in Stinger deliveries from US. taiwannews.com.tw 03.05.2022.

[7] Guermantes Lailari: Does the US focus on aid for Ukraine make Taiwan more vulnerable to Chinese invasion? taiwannews.com.tw 16.05.2022.

[8] Cristina Gallardo: Boris Johnson calls on NATO to go global. politico.eu 19.02.2022.

[9] Cristina Gallardo: UK’s Liz Truss: NATO should protect Taiwan too. politico.eu 27.04.2022.

[10] S. dazu Manöver in Ostasien und Der AUKUS-Pakt und die Fregatte Bayern.

[11] S. dazu Der Konflikt um Taiwan (I).

[12] Foreign Ministry Spokesperson Wang Wenbin’s Regular Press Conference on April 28, 2022. fmprc.gov.cn 28.04.2022.

Föregående artikelVad anser Noam Chomsky om kriget i Ukraina?
Nästa artikelUppgift idag: Bakhmut har fallit – Artyomovsk har befriats
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Det har blivit populärt att jämföra Ukraina med Taiwan. Det fungerar inte. I Ukraina är det i realiteten USA mot Ryssland med Ukraina klämd i mitten. Avsikten är att stoppa USAs och Ukrainas etniska rensning och USAs krigsförberedelser med NATO.

  När det gäller Taiwan och fastlandskina är det samma folk. Hur skulle stockholmarna känna för att kriga mot gotlänningarna.

  Sedan har vi en annan faktor. Teknologin. Taiwan är världsledande i avancerad halvledarteknologi. Skulle fastlandskina arbeta som Ryssland i Ukraina, skulle USA omedelbart kidnappa alla Taiwan ingenjörer och flytta dom till USA precis som man kidnappade alla raketforskare i Nazityskland 1945 och förde dom till USA. Wernher von Braun och hans team lade grunden både för USAs rymdprogram och kärnvapenmissiler. Sedan skulle USA förstöra och spränga allt på Taiwan för att hindra Kina att få tag i teknologin. Det var det USA gjorde i Ukraina med USAs biovapenlabb.

  Kina tycks istället ha utarbetat en plan på att isolera Taiwan, att förhindra en sådan kidnappning och stöld av teknologin. Det skulle även förhindra USA att ständigt stödja Taiwan med mer vapen, militär personal, och pengar som dom gjort i fallet Ukraina. SCMP reder ut här.

  https://www.scmp.com/news/china/military/article/3177617/do-pla-drills-reveal-china-strategy-deny-military-help-taiwan

  Trycket inom Taiwan för en återkoppling till fastlandskina ökar, och det tydligt demonstrerades i USA nyligen när en Taiwan född person attackerade medlemmarna i en kyrka som förespråkade Taiwans självständighet. En lokal revolution och uppror mot USAs marionettregim på Taiwan är långtifrån uteslutet. Det har till och med varit knytnävsslagsmål i det USA kontrollerade parlamentet.
  https://mychinaway.blog.se/darfor-vann-taiwan-over-coronan/

  Det har länge pågått ett försoningsarbete mellan folken på Taiwan och fastlandskina och det är mycket framgångsrikt.
  https://mychinaway.blog.se/kinapodden-p1-och-taiwan/
  https://mychinaway.wordpress.com/2020/08/13/usa-regimens-sprakror-i-sverige-svt/

  • Att jämföra Taiwan med Gotland haltar. Lämpligare är nog att jämföra med Åland.

   De pratar svenska där men tillhör ett annat politiskt system sedan länge och är nog knappast intresserade att byta styre. Sverige är nog heller varken intresserade eller dumma nog att med vapenmakt försöka tvinga Åland till skifte.

   Den äldre generationen var mer öppen för ett förenande med Kina medans bland den yngre är det ett kompakt motstånd. Det fanns ett fönster för detta för ett par decennier sedan men detta har sakta men säkert stängts.

   Vad det gäller militära förmågor har kriget i Ukraina visat vad ett litet land kan göra mot ett större med moderna vapen. Det är helt nya spelregler nu och en invasionsförsök är i det närmaste helt dömt att misslyckas.
   Jag tror heller inte att stormakterna kommer att acceptera en isolering av Taiwan. Och att ge sig på utländska fartyg som närmar sig Taiwan skulle inte bara riskera en större militär konflikt med ett stort antal länder ytan även en isolering som den som Ryssland får smaka på. Kina är heller inte i närheten i militär förmåga som t.ex. USA, varken på/under havet eller i luften.

   Jag tror inte att Kina skulle göra samma misstag som Ryssland då vinsten är så mycket lägre än kostnaden för en konflikt. Det är bara för Kina att observera hur mycket Ryssland blöder militärt och ekonomiskt idag så förstår man.

 2. Hur väl rimmar detta i beskrivningen av Nato som en försvarsallians av intresse för Sverige?

  – Jag har hört något ännu värre från dumburken, nämligen ”fredsalliansen Nato”…

  Det är så dumt att jag misstänker att journalisten gjorde en sådan satirisk överdrift i syfte att meddela oss att han inte längre får säga något negativt om Nato.

  T.o.m. en normalintelligent tolvåring förstår överdriften.

 3. Till fred nu. Gå inte på finterna som Usa Nato massmedierna levererar. Ryska operationerna är mycket mer framgångsrika än det sägs lovar jag dej. Sök dej till alternativa medier och även medier i Asien och arabländerna Mellanöstern. Där får du fakta utan lögner. Ukraina kommer ALDRIG bli sej likt igen. Den delen främst Donbass och hela gränsen där mot Ryssland och svarta havet, kommer sluta med att de införlivas med Ryssland. Det är ändå rysktalande befolkningen som bor där längs hela kusten och Donbass regionen. Kan tänka mej att kanske Ryssland ger tillbaka något av det, men då med garantier att dess befolkning EJ råkar illa ut. Detta är ju Proxy krig mellan Usa Nato och Ryssland. Som du oxå vet hade Ukraina EJ överlevt vecka utan oss. Dvs Usa Natos alla pengar och tunga vapen på löpande band utan stopp. Låt dej EJ luras, av att de bara ukrainska män som strider hela denna tiden som gått. Usa Nato har hundratals med manskap som direkt från 1a sekund assisterat Ukraina på ALLA sätt och punkter, när gäller de militära. Då menar jag EJ alla tusentals och tusentals utlänningar som anslutit frivilliga. Eller dom 10tusentals i vintras, detta året som Ukraina hyrt in för våra europeiska pengar. Eller att Usa Nato världen direkt tränat och tränar, tusentals ukrainska män på europeisk mark också. Utöver detta har man från Nato, då främst Usa och lill-brittanien i spetsen, men även Polen med flera direkt assisterat Ukraina militärt från 1a sekund vid fronterna. På ALLA punkter. Militärt och all det viktigaste underättelse arbetet. De får du se veta sedan när detta är över. Jag tycker som dej och vill ha Fred. Men Ryssland malt sönder ukrainska militären på så många olika sätt. Och det hade EJ ens behövt gå så långt som de gjort. Men Usa Nato är blodtörstiga och gav sej inte. Vilket dom fortsätter göra nu. Det hade verkligen EJ behövt gå såhär långt. Ryssland har ju malt sönder ukrainska militären. är därför Ukraina begått terroristattacker på löpande band mot slagfältet och även inne i Ryssland. Man begått terroristattacker på löpande band, månad efter månad mot Ryssland kontrollerade områden och Krim. Men även inne i Ryssland varje månad. Och dom tusentals som alla pratar ständigt om, kommer EJ lyckas göra någon större skillnad ALLS. Titta på kartan över denna delen där krisen pågår. Donbass och söderut mot Cherson och Odessa hållet. Europas största kärnkraftverk är fortsatt under rysk kontroll sedan krisens start, med rysk bevakning för att skydda denna mot just ukrainska terroristattacker. De varit nära flertalet gånger tidigare, men Ryssland lyckats skydda den. Och gör dom korkade EU största tjänsten som fortsatt kontrollerar denna. Ukrainska militären har begått massvis med krigsbrott, rena mord och även massmord. Man har direkt mördat många civila också i många byar, speciellt närheten av Donbass regionen. För att dessa EJ gått emot ryssen. Ryssland har också MASSOR med bevis, som videon och bilder med MASSOR av andra bevis på detta. Man delar det med övriga världen som är vänliga, dvs hela världen utanför Usa ledda Nato världen. Jag är också för Fred. Men Usa Nato har ALDRIG varit det. Man har ENDAST förlängt och förvärrat HELA krisen från 1a sekund. Man vunnit MASSOR på det också och fortsätter vinna på det. Krigsindustrin blomstrar och har ALDRIG mått bättre. Sedan har vi dyrare gasen och gas-krisen som Usa cashat in otroliga miljarder och miljarder dollar på också. Det går bättre för Ryssland än du tror lovar jag dej. Ukraina är mycket svagare än du tror, dessa svarar med terroristattacker hela tiden mot Ryssland och även egna befolkningen också. Man begår och begått krigsbrott på löpande band,som Usa Nato EU vet om, MEN inte talar om självklart. Lögn-medierna gått och går på stenhårt varv. Man har inte mycket manskap kvar för att slå Ryssland och det kommer EJ ske. Till förhandlingar GENAST och sluta ljuga för oss europeiska befolkningen

 4. Ryssland och Kina bör jaga Nato ut ur Asien. Ryssland och Kina ska inrätta en flotta som patrullerar och kontrollerar de viktiga passagerna i Stilla Havet. Nato/USA ska hålla sig till deras egna bakgårdar och ta hand om skiten som växer där. Om inte få de lära sig den hårda vägen vad som gäller och vilka det är som bestämmer. Ryssland och Kinas behöver sätta ett definitivt slut på USA/Natos ”världspolis” fasoner. Varken USA eller Nato är starka nog att vinna ett konventionellt krig mot Ryssland och Kina. Det vet USA och det vet Nato. Ryssland och Kian behöver således klippa USAs/Natos vingar till rätt storlek!!!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here