Vad anser Noam Chomsky om kriget i Ukraina?

2
1184
Noam Chomsky.

Den brittiska tidskriften New Statesman har intervjuat Noam Chomsky, den 94-årige amerikanske vänsterikonen, om kriget i Ukraina. Chomsky har nyss utkommit
med boken ”Illegitimate Authority”, ett urval intervjuer med statsvetaren C J Polychroniou.

Det är ”USA och Storbritannien” som har ”vägrat” fredsförhandlingar i Ukraina, säger Chomsky mig , för att främja sina egna nationella intressen, också när landet ”slås sönder och ödeläggs”.

Enligt Chomsky agerar Ryssland med återhållsamhet och måttfullhet om man jämför med USA under invasionen av Irak 2003. Att Ryssland strider mer humant i Ukraina än USA gjorde i Irak, anser Chomsky uppenbart. ”Delegationer av FN- inspektörer måste dras tillbaka när invasionen av Irak började, för att attacken var så allvarlig och extrem… Det är den amerikanska och brittiska krigsstilen i krig.”

Chomsky påpekar att de officiella FN-siffrorna är cirka 8 000 civila offer i Ukraina. Hur många civila förlusterblev det när USA och Storbritannien attackerade Irak?
FN s höga kommissarie för mänskliga rättigheter har i en ofullständig statistik registrerat 8 490 civila dödade och 14 244 skadade i Ukraina sedan starten av Rysslands invasion för 14 månader sedan.

Antalet utländska dignitärer som har besökt Kiev sedan kriget bröt ut är bevis av Rysslands återhållsamhet, säger Chomsky. “När USA och Storbritannien krossade
Bagdad var det några utländska ledare som åkte för att besöka Bagdad? Nej, för att när USA och Storbritannien går i krig, går de in för snabb och total seger. De förstör
allt […] allt som får samhället att fungera.”

Chomsky kommenterar också Sveriges och Finlands Nato-ansökningar och menar att de inte hade något med ”ryskt hot” att göra. Istället bottnade de i att de båda nordiska ländernas försvarsindustrier ser “stora nya marknadsmöjligheter” i Nato och ”tillgång till avancerad utrustning”.

Källor: https://www.newstatesman.com/the-weekend-interview/2023/04/noam-chomsky-interview-ukrainefree-actor-united-states-determines (Hela intervjun).

Ryska posten nr 20, utgivare Stefan Lindgren. Prenumerera!

Ansv. utgivare och red: Stefan Lindgren +46 (0)736 151 999 (mob)
Prenumeration: 250 kr/år privat och skolor, 600 kr/år företag, institutioner (inkl moms).
Bankgiro: 403-2132. (Från utlandet:
IBAN SE86 9150 0000 0915 0938 2242 och BIC-adress SKIASESS.)
Copyright: Stefan Lindgren om inte annat anges. Eftertryck och vidare distribution utan tillstånd beivras.
Adress: Web: http://rysk.info.

 

Föregående artikelPressen är fri!?
Nästa artikelNato och Taiwan diskuterar att utvidga sin verksamhet till Asien-Stillahavsregionen. Försvarsallians?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Assanges pappa håller tal bredvid ryska flaggan. En stor del av Australiens befolkning står på Rysslands sida.

  I Australien går ett gigantiskt tåg av människor, ca tretusen bakom banderollen: Kan krig starta med lögner, Kan fred uppnås med sanningen. Mot Nato och för Ryssland.

  🔥Three thousand people came to a rally against NATO and in support of Russia in Sydney

  🇦🇺And this is Julian Assange’s father at a rally in Sydney

  🇷🇺Russia is really becoming some kind of generalized symbol of the struggle against Western dictatorship and censorship.

  Source: @arbaletgovorit

  📱 InfoDefenseENGLISH
  📱 InfoDefense

  https://t.me/infodefENGLAND/7566

 2. Kloka ord av Chomsky. De nämnda civila offren, vilkas antal kan komma att justeras och tyvärr mer sannolikt uppåt, lär dessutom nästan utan undantag gälla rysktalande som utsatts för Kiev-regimens planmässiga beskjutning av bostadsområden ända sedan 2014. Civila som hamnat i korselden är relativt få till skillnad från vad som hände t.ex i Syrien. De civila har evakuerats från de områden där strider pågått, i Mariupol lyckades detta inte då nazibataljonerna inte tillät evakuering. Antalet civila ukrainsk-ukrainska offer, ursäkta formuleringen, lär vara tämligen begränsat och de är de enda som medielarmet gäller. Varje civilt offer är tragiskt, men västpubliken fattar inte att Kievregimens uppbackare faktiskt jublar över de civila offren – för de är ju ryssar. Folk vars ben man matar hundarna med som den begravde naziledaren sagt, han vars begravning Finlands statsminister hedrade med sin närvaro – hon som skippade sin egen fars begravning, hans minne var inte hennes närvaro värd, regnbågsmänniska som hon är.

  Chomsky visar att han hänger med, fastän han gjorde bort sig under covid -skrämselpropagandan. Dessutom är det belagt att han träffat Jeffrey Epstein fler gånger än som verkar sunt och på frågor har han reagerat provokativt. Även krigsförbrytaren Yehud Barak, den israeliske politikern, har ingått i umgänget och frågan har ställts vad som föranlett mötet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here