Nord Stream-explosioner bör utredas opartiskt – Kina i FN:s säkerhetsråd, som avslog förslag på opartisk utredning

7
1701
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

Redaktören: Denna artikel https://tass.com/world/1595231 på Tass har översatts av Rolf Nilsson.

Länderna som röstade för en FN-utredning av Nordstream-sabotaget var Ryssland, Kina och Brasilien, vars tre röster tillsammans representerar 23% av jordens befolkning, 27% av jordens totala yta och 20% av mänsklighetens totala BNP.

De tolv medlemmarna i säkerhetsrådet som lade ned sina röster: Albanien, Ecuador, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Gabon, Ghana, Japan, Malta, Mozambique, Schweiz, Storbritannien och USA motsvarar tillsammans 9% av mänskligheten, 9% av jordens yta och 39% av mänsklighetens BNP.

_____________________________________________________________________

Den kinesiske FN-diplomaten Geng Shuang sade att sabotaget ”berör inte bara säkerheten för den europeiska infrastrukturen utan även den globala, transnationella infrastrukturen”.

Peking anser att Nord Stream-explosionerna bör utredas opartiskt och att resultaten bör offentliggöras så snart som möjligt, sade Kinas vice sändebud vid FN Geng Shuang på måndagen.

”Detta illvilliga sabotage berör inte bara säkerheten för europeisk infrastruktur utan även global, transnationell infrastruktur. En objektiv, opartisk och professionell utredning av händelsen ligger i alla länders intresse <…> så att dess resultat kan offentliggöras så snart som möjligt och förövarna ställas till svars”, sade diplomaten i ett tal vid ett möte i FN:s säkerhetsråd.

Moskva beklagar att FN:s säkerhetsråd vägrade anta Rysslands resolutionsförslag om en utredning av sprängningarna i Nord Stream, sade Kremls talesman Dmitrij Peskov på tisdagen.

https://sputniknews.com/20230328/kremlin-regrets-unsc-not-adopting-resolution-on-nord-stream-investigation-1108861301.html

”[Vi] beklagar det, vi anser att alla borde vara intresserade av en objektiv utredning som involverar alla berörda parter, alla som kan kasta ljus över beställarna och förövarna av detta terrordåd, vi anser att detta är extremt viktigt”, sade Peskov till reportrar.

Ryssland kommer att fortsätta att anstränga sig för att förhindra att ämnet tystas ner av västländerna, tillade tjänstemannen.

”Vi beklagar att vårt initiativ inte gick igenom. Men den ryska sidan … kommer inte att låta detta ämne tystas ner”, sade Peskov.

I måndags röstade medlemmarna i FN:s säkerhetsråd om en av Ryssland utarbetad resolution där man begärde en FN-ledd utredning av sabotaget av Nord Stream-gasledningen. Endast Ryssland, Kina och Brasilien röstade för resolutionen, medan övriga länder avstod från att rösta.

Gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2, som byggts för att leverera gas under Östersjön från Ryssland till Tyskland, drabbades av explosioner i september förra året. Nord Streams operatör, Nord Stream AG, sade att skadorna var utan motstycke och att det var omöjligt att uppskatta hur lång tid reparationerna skulle kunna ta.

Ryssland betraktar explosionerna av de två rörledningarna som en internationell terrorhandling. Det finns ännu inga officiella resultat av utredningen. Den amerikanska journalisten och Pulitzerpristagaren Seymour Hersh hävdade att explosionerna organiserades av USA med stöd av Norge. USA har förnekat sin inblandning i händelsen.

Tyskland beväpnar aktivt Ukraina och blir mer och mer involverat i konflikten, betonade Peskov.

”Tyskland deltar aktivt i att beväpna Ukraina, pumpa Ukraina med vapen. Tyskland ökar direkt och indirekt nivån på sitt engagemang i denna konflikt. Därför kommer sådana åtgärder och beslut inte att leda till något positivt”, sade Peskov till reportrar.

I måndags fick Ukraina 18 tyska Leopard 2-tanks och ett 40-tal pansrade infanteristridsvagnar av typen Marder. Dessutom försöker Berlin öka den budgetfond från vilken stödet till Ukraina finansieras, från 2,2 miljarder euro till 5,4 miljarder euro (5,8 miljarder dollar) i år. https://www.rt.com/russia/573728-un-vote-nord-stream/

Ryska diplomater antydde att resultatet av omröstningen var resultatet av diplomatiska påtryckningar från västvärlden på andra länder.

Utkastet till resolution, som syftade till att inrätta en internationell oberoende kommission för att undersöka ”alla aspekter av sabotagehandlingen” av de rörledningar som direkt förbinder Ryssland och Tyskland under Östersjön, samt identifiera attackens sponsorer och organisatörer, stöddes av tre länder (Ryssland, Kina och Brasilien). Inget land röstade emot dokumentet, med 12 nedlagda röster, vilket resulterade i att resolutionen förkastades.

Vasilij Nebenzia, Moskvas ständiga representant vid FN, påpekade att efter omröstningen kommer ”misstankarna [om] vem som står bakom sabotaget vid Nord Stream bara att öka”.

Förra månaden släppte den berömda undersökande journalisten Seymour Hersh en rapport där han anklagade USA för att ha iscensatt attacken mot rörledningarna. Washington har förnekat ansvaret, men i förra veckan sade Rysslands president Vladimir Putin att han ”helt och hållet håller med” om reporterns slutsatser.

https://www.globalpolitics.se/vad-sager-seymour-hersh-idag-om-sabotaget-mot-nord-stream/

”Ju fler bevis som vittnar om Washingtons och dess Nato-allierades inblandning [i Nord Stream-sabotaget] som kom upp till ytan, desto mer högljudda blev västblocket om den påstådda olämpligheten av en internationell utredning”, tillade Nebenzia.

Samtidigt antydde Rysslands biträdande ständiga representant vid FN, Dmitrij Polyanskiy, i en intervju med RIA Novosti, att västvärlden hade utövat påtryckningar på andra länder i samband med omröstningen. ”Jag tror att alla andra var lite rädda för att stödja oss öppet”.

Västländerna, tillade han, ”gjorde det helt klart att de inte är intresserade av en omröstning som skulle stödja den ryska ståndpunkten”.

I en kommentar till resolutionens förkastande hävdade USA:s FN-ambassadör Robert Wood att det ryskstödda utkastet ”inte var ett försök att söka sanningen” utan snarare försökte ”misskreditera arbetet” i de pågående utredningarna i Sverige, Danmark och Tyskland och ”påverka de slutsatser” som dessa länder skulle kunna komma fram till.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova gav också sitt bidrag och sade att en utredning av sabotaget ”kommer att skada” USA och dess allierade direkt, eftersom den hotar att avslöja sanningen om händelsen.

Relaterat
New York Times: Pro-ukrainsk grupp bakom Nord Stream-attacken
Mer om USA-utspel om sabotaget av Nord Stream!
Hur man spränger en rörledning (Nord Stream)
Hur USA slog ut Nord Stream-rörledningen
Folkrättsprofessor: ”USA:s sprängning av Nord Stream innefattar ett flertal brott mot internationell rätt och FN-stadgan”
USA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream.
Sy Hersh och livet. Vilka tjänade mest på sprängningen av Nord Stream? Varför rapporterar media som de gör?
Vem låg bakom explosionen av Nord Stream 1 och 2?
Vem sprängde Nord Stream? Äntligen bevis! Eller hur?
Rysslands ”hyllning”/ersättning av Nord Streams pipelines.
Också USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2

Föregående artikelHemskt uttalande av Rysslands ambassadör – eller hur?
Nästa artikelVarför Ukraina kan anta Kinas fredsplan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. BELLINGCAT & MOUSE GAME REVEALS ADVANCE RUSSIAN INTELLIGENCE OF NORDSTREAM ATTACK OPERATION

  Natos underrättelsetjänst, känd som Bellingcat, har precis tagit fram nya bevis från NATO om ett utarbetat katt-och-råtta-spel som flottorna och flygvapnen i Danmark, Sverige, Tyskland, Polen och USA spelade mot ryska styrkor i Östersjön. Havet utanför Bornhom Island veckan före detonationen av sprängämnen på Nord Streams gasledningar den 26 september.

  Katt och råtta är också spelet som Natos propagandaorgan spelar nu.

  Syftet med underrättelsetjänsten, som publicerades förra veckan av den kvasi-statliga tyska medieplattformen T-Online, och i den danska utlöparen av Bellingcat känd som Oliver Alexander, är att anklaga den ryska flottan för pipelineattacken med hjälp av en miniubåt och djuphavsdykare. Detta är baserat på Natos och USA:s identifiering och spårning av en rysk flottilj med sex fartyg flera dagar före explosionerna – ett underrättelsefartyg, ett djuphavsoperationsfartyg, två bogserbåtar och tungt beväpnad anti-fartyg och anti-ubåt fregatt och korvett .

  ”Det var just sådana miniubåtar som kunde ha placerat sprängladdningarna som fäster den vid rörledningarna, misstänkte experter från första början,” hävdar T-Online, med hjälp av den hypotetiska följt av en villkorlig plus ytterligare tre hypotetiska.
  https://johnhelmer.net/bellingcat-mouse-game-reveals-advance-russian-intelligence-of-nordstream-attack-operation/

  • @M 1 april, 2023 At 19:01
   Sverige är det enda land som har en fullskalig ubåt som kan utföra sådana uppdrag, att lasta av och släppa ut dykare i undervattensläge. SAAB Ubåt A26. En svensk ubåt var bevisligen på platsen.

    • @H2 2 april, 2023 At 10:41
     Helt rätt att den inte är ”färdigtillverkad”, snarare färdigutvecklad, men att vara ”färdigtillverkad” betyder att den är komplett med fungerande vapensystem, fullt utprovad, och militärt operativ. Det behöver den inte vara för att leverera sprängämnen och dykare. Enligt tidskriften Naval technology, som citerar SAAB, leverans 2022 till 2024. Andra uppgifter säger 2018 till 2019. Fullt operativ 2027.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here