Hemskt uttalande av Rysslands ambassadör – eller hur?

17
4241
Rysslands ambassadör Viktor Tarantisev. Bild: Svensk-ryska vänskapsförbundet.

 

Redaktören: DN skrev 29 mars ”Den ryske ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev, har kallats upp till utrikesdepartementet i Stockholm på grund av sitt hotfulla uttalande om militär ”vedergällning” mot Sverige om landet går med i Nato.” Michael Winiarski: Rysk desperation bakom Tatarintsevs hotfulla inlägg Enligt andra presskommentarer skulle syftet med denna text på ryska på den ryska ambassadens hemsida (?) vara att påverka svenskarna. Ja, kanske alla svenskar brukar besöka denna hemsidan och de kan nog läsa ryska. Fattar att jag är det stora undantaget – har aldrig besökt hemsidan och kan inte ryska. Och har inte fattat tidigare att svenskarna genast instämmer i uttalanden från ryskt håll. Man får lära sig hela tiden!

ÖB Micael Bygdén

Inom parentes kan nämnas att ÖB sagt detsamma som Rysslands ambassadör – att svenskt Nato-medlemskap ökar risken för att Sverige dras in i krig. Ekots intervju 3 december med ÖB Micael Bydén är skrämmande

28 mars publicerade Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev följande uttalande på ambassadens hemsida.

Uttalandet publicerades på ryska, översättningen är utförd av Stefan Lindgren som först publicerad detta på Nyhetsbanken. Min svärtning av text.

_________________________________________________________________________

Sverige har officiellt den 23 mars i år övergivit den alliansfrihet som har tjänat det troget för 200 år.

Utan att invänta den slutgiltiga ratificeringen av avtalet från alla 30 Nato-länder, röstade riksdagen för att gå med i alliansen. Av de 349 ledamöterna, röstade endast 37 emot, och 43 föredrog att inte närvara  (uppenbarligen inte av en slump).

Samtidigt intalar de centrala svenska media, politiker och så kallade experter, som aktivt formar den allmänna opinionen, ihärdigt vanliga svenskar samma sak: detta steg är en absolut välsignelse och en värderad biljetten till en ljusare framtid. Försök bara att ifrågasätta det förnuftiga i ett så hastigt fattat beslut!

Och alla de som vågar att offentligt uttala en motsatt uppfattning riskerar att få känna på sitt eget skinn hur selektivt det svenska samhällets stolthet – demokrati och yttrandefrihet – fungerar.

Är du inte överens? Då gör du dig skyldig till att sprida ”rysk propaganda”, och att stödja Ryssland, vilket som vi vet har blivit en åttonde dödssynd här i landet (även om den kristna läran i västvärlden tolkas mycket vitt).

När de svenska politikerna gjort sitt val för landet till förmån för NATO har de förvägrat sitt folk möjlighet att uttrycka sin vilja. De var uppenbarligen rädda för att resultatet av en folkomröstning skulle kunna avvika från förväntningarna hos landets utländska ”partners”.

Ty trots det dominerande narrativet i media växer antalet tvivlare: Ambassaden tar emot fler och fler brev från vanliga svenskar som fördömer Stockholms transatlantiska ambitioner och uttrycker solidaritet med Ryssland. Varför vi inte publicerar dem har vi redan förklarat.

Russofobin har inpräntats i svenska medborgares sinnen under årtionden, om inte århundraden, och på en undermedveten nivå har hela tiden det historiska minnet och förbittringen över felslagna  imperieambitioner gjort sig påminda. Samtidigt som vanliga människor noga inympats med en irrationell rädsla för ryssarna har Sverige gradvis berövats sin utrikespolitiska suveränitet som förberedelse till en lydig omvandling till en sedvanlig USA-koloni.

Det är väl känt att att man började dra in landet i Nato långt före Rysslands  särskilda militära operation i Ukraina. När en formell anledning dök upp återuppväcktes rädslan för vårt land och drevs på. Den logiska slutpunkten var en order från Washington: sluta låtsas vara oberoende, hela Nordeuropa måste bli ”Nato:s nya front mot Ryssland.” Detta är just den formulering som exempelvis användes av en lärare vid Försvarshögskolan, överstelöjtnant Håkan Edström.

Analytiska centra, s k think-tanks, som exempelvis ”European Council on Foreign Relations”, vilka omhuldas av de svenska journalisterna, talar om ”ett starkt Väst under USA:s ledning” som ska ska gå till samlat anfall mot Ryssland.

”Nu tar vi ett steg mot en tryggare Sverige” är rubriken på en artikel som publicerades på debattsidan i Svenska Dagbladet den 22 mars i år av försvarsminister Pål Jonsson och de försvarspolitiska talesmännen Mikael Oscarsson (KD)  och  Anna Starbrink (L).

Vi vill föreslå en annan titel: ”Nu tar Sverige ett steg ut i avgrunden.” Vi ska försöka förklara varför denna titel förefaller oss mycket närmare sanningen och varför de argument som framförs i nämnda artikel bygger på rena lögner.Låt oss ta det i tur och ordning. ”Demokrati, rättssäkerhet, respekt för mänskliga rättigheter – ingen av dessa saker vill Ryssland se utvecklas i sitt grannskap.”

Självklart syftar ”grannskapet” på Ukraina. Där utvecklas ingen av de uppräknade sakerna , utan snarare försämras. Demokrati? Ett obestridligt faktum är att en marionettregim kom till makten som ett resultat av en olaglig kupp arrangerad av Väst.

Rättsstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna? Dessa kan knappast anses känneteckna ett land vars myndigheter har systematiskt dödat befolkningen i Donbass i mer än åtta år, förbjudit undervisning i ryska språket, låtit nazistiska processioner äga rum i huvudstaden och bytt namn på gator för att hedra Bandera-brottslingar.

Manifestationen för att hylla Bandera i Ukraina efter 2013. Bandera är hedrad hjälte av många ukrainare för att ha lett den politiska flygeln av den antisovjetiska självständighetsrörelsen, men betraktas som en förrädare av andra för att ha lett ett upprorskrig mot sovjetiska styrkor och samarbetat med Nazityskland. (Bild och bildtext från Radio Free Europe, Radio Liberty)

Ryssland vill verkligen inte se en sådan ”utveckling” i sitt grannland.

”Ryssland är och kommer att fortsätta att vara ett hot mot Sverige och resten av Europa.” Ett land som begår terrordåd och sabotage på infrastruktur för energi i Europa är det verkliga hotet. Vi vill inte nämna några namn, alla vet redan vem vi pratar om.

Och Stockholm tycks, tillsammans med Köpenhamn och Berlin, hela tiden städa undan bevis som skulle kunna peka på förövarna bakom sabotagen.

”På det militärt-geografiska planet kommer svenskt och finskt medlemskap i Nato att stärka försvarsförmågan i norra Europa.”

Det enda som stärks av Sveriges och Finlands medlemskap i militärblocket är Sveriges och Finlands beroende av order från Washington.

”Sverige kommer att vara redo att bidra till Nato:s säkerhet i andra geografiska regioner.” Tydligen räcker det inte med att skattebetalarnas pengar har använts för att främja Nato:s intressen i Ukraina (har någon förresten tänkt på vilka enorma summor pengar satsas på Bankovaja Ulitsa (de ukrainska regeringskvarteren, ö.a.) och vem som betalar?

Sverige kommer nu att vara skyldigt, både ekonomiskt och genom att sända sin egen militär, att tjäna andras intressen runt om i världen.

Sponsringen av Kievregimen och stödet för anti-ryska sanktioner har redan kostat svenskarna en hel del pengar: rekordhög inflation, stigande konsumentpriser och kronans minskade värde. Den snabba försämringen av den ekonomiska situationen serveras uteslutande som manipulationer av Kremls allestädes närvarande hand. Ännu en lögn.

Jag erinrar mig att vissa medier uppmanade alla missnöjda personer att skicka sina el-räkningar till Moskva. Men kära svenska medborgare, detta är inte ”Putins” priser utan  ”EU–Nato:s” priser. Så skriv ner adresserna:

NATO HQ, Blvd Leopold III, B–1110 Bryssel.
 
Europeiska Kommissionen, Rue de la Loi 200, 1040 Bryssel.

Samtidigt upprepar politikerna samma sak: ”Goda nyheter för säkerheten i Sverige och Europa.” Endast läsare som helt har förlorat förmågan att tänka kan tro på detta. För dem som har följt den säkerhetspolitiska situationen i Europa under de senaste 30 åren är det uppenbart att Nato, som gör anspråk på att vara en ”försvarsallians”, ständigt har expandera österut och kommit nära Rysslands gränser.Det vore intressant att få veta om inte de svenska ”fredsvännerna” besväras av att gå med i en organisation som har genomfört mer än 200 militära insatser sedan andra världskriget.Helt nyligen erbjöd sig Ryssland att sitta ned vid förhandlingsbordet och diskutera säkerhetsgarantier. NATO och EU ville inte det. För dem som inte vet det: Stockholm brydde sig inte om att svara på förslaget från den ryska sidan utan gömde sig fegt bakom ryggen på EU i Bryssel. Det har gått lite över ett år och frågan hare inte ens kommit med på dagordningen. Det är just Nato som önskar ytterligare upptrappning.Efter anslutningen av Finland och Sverige har den totala längden av Rysslands gräns mot Nato nästan  fördubblats. Om någon fortfarande tror att detta på något sätt kommer att förbättra säkerheten i Europa, måste de inse att de nya medlemmarna i det fientliga blocket kommer att bli legitima mål för Rysslands motåtgärder, inklusive militära sådana.

Nato-landet Storbritannien förbereder sig redan för att skicka ammunition av utarmat uran till Ukraina. Utan hänsyn till sin egen försvarsförmåga ökar Sverige snabbt sina leveranser av tung offensiv utrustning, som delvis måste tas direkt från förbanden. Svenska frivilliga ansluter sig till Ukrainas krigsmakt och några av dem råkar av en märklig slump vara svenska stamanställda militärer.

Man kan inte utesluta möjligheten att Nato:s önskan att kämpa mot Ryssland ”till sista ukrainaren” kommer att leda till att det helt enkelt inte kommer att finnas några ukrainare kvar att slåss och att Nato fattar beslutet att gå in i konflikten i full skala. I det fallet blir utan tvekan även svenskar indragna och kommer att skickas att dö för främmande intressen.

Var verkligen den tvåhundra åren av alliansfrihet en mörk tid i svensk historia? Förvisso inte. Det är tydligt att svenska politiker som ”tjusats” av Washington avsiktligt kastar sig sitt folk ut i Nato:s avgrund. Men de i Sverige som stillatigande accepterar att ett så katastrofalt val kan inte sedan skylla på sin regering när det blir uppenbart exakt vad som hänt det en gång så välmående landet, vars socioekonomiska modell och självständiga utrikespolitik en gång var riktpunkt för många länder.

Föregående artikelAnmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet
Nästa artikelNord Stream-explosioner bör utredas opartiskt – Kina i FN:s säkerhetsråd, som avslog förslag på opartisk utredning
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Den svenska attityden till Ryssland så otroligt ansvarslös. Om det nu verkligen var så som DN skriver att uttalandet vittnar om ”Rysk desperation”, vilket jag personligen i och för sig inte alls tror, borde inte detta ge upphov till varningssignaler och en ambition om att faktiskt lyssna på vad ryssarna säger, istället för självbelåtna ”höhöhö, titta så desperata de löjliga ryssarna är, deras desperation är bevis på att vi agerar korrekt med eskaleringen”?

  Om du möter en beväpnad och hotfull person på gatan som skriker åt dig – är din reaktion då att säga ”höhöhö, vilken fjant, titta så desperat han är, låt mig se vad som händer om jag petar honom i magen”? Eller är en mer rationell reaktion att försöka desarmera situationen, kanske genom att visa respekt, ta ”galningen” på allvar och lyssna på hur han beskriver sin verklighet?

  Antingen så tror inte DN och svenska befattningshavare på sin retorik om att Ryssland är ”desperata”, utan ljuger av propagandistiska skäl, eller så beter man sig på ett vansinnigt ansvarslöst sätt gentemot en förmodat ”desperat” kärnvapenbestyckad granne.

  Detsamma gäller det ständiga förlöjligandet av Putin som sjuk, döende och på gränsen till bindgalen. Om ni tror på detta – är ständig eskalering då en rimligt approach?

 2. Nytt koncept om rysk utrikespolitik:
  Ryssland är inte en fiende till väst.
  Det nya konceptet om rysk utrikespolitik säger att Ryska federationen inte är en fiende till väst och inte har några fientliga avsikter mot det. Dokumentet publiceras på den officiella portalen för juridisk information.
  I texten står det att Ryssland ”beräknar med sin (väst) medvetenhet om det meningslösa i en konfrontation med Ryssland.”
  Det noteras också att Ryska federationens regering förväntar sig ”en återgång till interaktion baserad på principerna om suverän jämlikhet och respekt för intressen.”

  Tidigare rapporterades att den ryske presidenten Vladimir Putins dekret om godkännande av det nya konceptet för landets utrikespolitik publicerades den 31 mars på den officiella internetportalen för juridisk information.

  Dokumentet består av 43 sidor. Det definierar prioriterade områden, mål för Ryska federationens internationella verksamhet, det kommer att vara en färdplan för det ryska utrikesministeriet och andra ministerier och avdelningar.
  https://www.gazeta.ru/politics/news/2023/03/31/20104057.shtml

 3. Tack för att ni publicerar detta. Man förstår varför krigshetsarna inte vill återge det i sin helhet utan bara en lösryckt mening. Men det är otillständigt.

 4. Finns det verkligen svenskar som är så in i h-e naiva att de tror att svenskt medlemskap i en grupp av stater som för indirekt (men närapå direkt snart?) krig mot Ryssland inte kan medföra ryska åtgärder mot Sverige? Var inte USA-militärer här för ett tag sedan om tjattrade om Gotland som ”ett osänkbart hangarfartyg”? Om Gotland används som bas för NATO-angrepp mot Ryssland lär inte tryggheten för gotlänningarna öka i alla fall.

 5. Svært velformuleret av den russiske diplomaten.
  Hvem har bestemt at Sverige skal gå inn i Nato? Det er jo USG.
  Det var ingen folkomröstning i Sverige om de skulle inn i Nato. Som jeg forstod det; saken var ”for viktig” til å overlate dette til en folkomröstning, ifølge Magdalena Andersson. Tragisk, tragisk.
  Det er inte min business, men jag er dog kvartsvensk.

 6. Ingen ska i efterhand kunna påstå att de inte blivit tillräckligt varnade.
  Vice ordförande i Ryska federationens säkerhetsråd Dmitrij Medvedev sa att de så kallade Natos fredsbevarande styrkor kommer att bli ett legitimt mål för den ryska armén om de hotar Ryssland genom att deployera på kontaktlinjen i Ukraina .

  Han skrev i sitt telegram att dessa ”fredsbevarare” kommer att gå in i en konflikt på sidan av Rysslands fiender och ”släppa lös det tredje världskriget som de är så rädda för i ord. De kommer att vara ett legitimt mål för våra väpnade styrkor om de placeras i frontlinjen utan Rysslands samtycke med vapen i sina händer och direkt hotar oss. Och då måste dessa ”fredsbevarare” hänsynslöst förstöras”, betonade Medvedev.

  Tidigare har Ungerns premiärminister Viktor Orban sagt att EU- länderna är nära att diskutera frågan om att skicka trupper av ”fredsbevarande typ” till Ukraina.
  Förra året sa Polens premiärminister Mateusz Morawiecki att Nato kommer att skicka ett fredsbevarande uppdrag till Ukraina.

  Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov betonade att detta skulle vara en direkt sammandrabbning mellan Ryssland och alliansen.
  https://www.gazeta.ru/politics/news/2023/03/31/20105497.shtml?updated

 7. Hur kunde man begå sån korkad historiska tabben att efter 200års alliansfrihet gå med i kriminella korrupta krigsalliansen Nato. Jag går fortfarande och grubblar över detta historiskt korkade beslutet som man genomförde. Sättet man gjorde de på också, tidpunkten, utan MINSTA lilla seriös debatt heller före,då detta gick rekord fort. Fyfan vad korkade våra politiker men även medierna varit. Senaste året sen dess har vi blivit förnedrade också HELT öppet av Turkiet. Men även av Ungern på sistone. TROTS detta finns inga som helst MINSTA lilla tankar på att dra tillbaka ansökan GENAST, varken av politikerna eller medierna. Medierna här har varit HELT korkade från början till slut. Dra tillbaka ansökan GENAST. Ha seriöst program om detta nu för fan de på tiden,och låt andra sidan också komma till tals. Äh detta är landsförräderi men även den värsta kuppen mot svenska folket under HELA 2000talet utan tvekan

 8. Medlemskapet i NATO kommer automatiskt att göra Sverige (och Finland) till Rysslands fiender. (NATO-gränsen mot Ryssland fördubblas).
  Storkrig ev. med kärnvapen riskeras.
  Det enda vi kan göra är demonstrera för FRED och motstånd mot NATO.

 9. Ambassadören bara påpekar vad som är verkligheten, oavsett svenskarna drömmerier eller USAs propaganda.

  Om Sverige skriver på en militärpakt, krigsallians, här kallat försvarsallians, med USA som NATO, för NATO är USA, och strider utbryter med NATO, då blir Sverige automatiskt en stridande part och därmed automatiskt ett legitimt mål för vedergällning.

  NATO innebär även att svenska soldater ställs under USAs befäl och kan av USA beordras att strida mot ett land som Ryssland för USAs räkning som legosoldater eller förbrukningsmateriel och USAs kanonmat . Det är alltså samma situation som i dagens Ukraina. Ukrainska medborgare strider mot Ryssland för USAs räkning, på USAs order.

  Ingen är lurad av ordvighet att bara kalla det för något annat.

  Det blir svenskar som kommer hem i liksäckar precis som ukrainare idag. Regimen i Sverige är lika mycket en USA kontrollerad marionettregim idag som naziregimen i Kiev.

  Gör er inga falska föreställningar om verkligheten.

  Var vill Sverige vara i framtiden? Tillbaka till grottorna och tugga rötter kanske.

  • Bra fråga. Vad vill Sverige i framtiden?
   ”Rysslands seger är förutbestämd. NVO kommer att sluta med störtandet av Kievjuntan. Den ryska armén kommer att återlämna de historiska territorierna. Kiev kommer att tappa makten när fronten börjar falla sönder under en specialoperation i Ukraina”. Detta sade chefen för Krim-parlamentet Vladimir Konstantinov.
   Situationen utvecklas nu mot slutet av konflikten. Det kommer inte ta slut snabbt. Och det kommer inte att sluta i fred, utan i den fullständiga förlusten av makten över landet av Kiev-juntan. Deras front kommer att falla sönder, detta nazistiska träd som de har odlat så länge kommer att kollapsa”, säger Konstantinov i en intervju med RIA Novosti. Enligt honom kommer Ryssland att kunna återlämna sina historiska landområden under NWO.

  • Karl W
   Jo men visst så ser läget ut för vårt oskuldsfulla land Sverige som måste inse den krassa verkligheten att vi blivit en lydstat under en aggressiv kärnvapenbestyckad stormakt
   som i sin tur delvis styrs av mycket starka krafter utanför deras folks inflytande.
   Särskilt trist är det då att Svenska folket i blindo valt denna, av dessa makter, krattade manege som inte går att göra om, helt enkelt.
   Vad som dessutom är riktigt illa är att våra politiker även planerar ett fullskaligt kärnkraftsprogram, Detta utan någon folklig förankring liksom beslutet om Nato ansökan.

   Jag undrar; var det denna framtidsbild våra förkämpar i folkbildningens namn tänkte sig?
   Nej, givetvis var det inte så!

   • @Olof 1 april, 2023 At 09:35
    RT har ett par bra analyser.

    —Västeuropa styrde en gång världen, nu är dess tidigare makter bara vasaller till USA
    —Ryssland och Kina formar global politik medan USA dominerar sina anhöriga över Atlanten, och lämnar dem som bara passagerare
    —USA använder Storbritannien som sin främsta hejarklacks ledare i Europa
    —Ukrainakriget har i slutändan bara påskyndat Europas isolering och irrelevans
    —EU är bara en passagerare.
    https://www.rt.com/news/573676-russia-china-politics-eu-us/

    —Trots Washingtons kampanj för att isolera Peking har den visat sig kunna styra den globala politiken mot sina mål
    —De senaste veckorna har sett en omfattande show av diplomatisk styrka från Kina
    —Kina har lyckats normalisera relationerna mellan Saudiarabien och Iran. Ett slag mot USA’s inflytande i Mellanöstern.
    —Kina övertalade Honduras att byta diplomatiskt erkännande från Taiwan till Peking
    —Nu står högt uppsatta västerländska politiker och EU-tjänstemän, kö för att för att besöka Peking. Notera att Peking inte besöker dom, dom besöker Peking.
    —Kina njuter av massiva diplomatiska vinster på bekostnad av USA, och häller iskallt vatten på Washingtons försök att isolera Peking
    —Kina har visat att det är en supermakt med förmågan att styra globala angelägenheter i sin egen riktning, ett privilegium som USA trodde var sin egen exklusiva rättighet.
    —Europeiska ledare har svarat på Xi: s besök, inte genom att vända sig mot Kina, som man hoppades, utan genom att intensifiera sitt diplomatiska engagemang med Peking och klättrar för att stanna kvar ombord med Peking.
    —Detta visar klart att det internationella erkännandet av ”One China-politiken” växer, och därför bekräftelsen att Taiwan är en del av Kina.
    https://www.rt.com/news/573801-china-win-diplomatic-struggle-us/

    Nu är von der Leyen och Macron på väg till Kina för att ”läxa upp Kina” så Kina skall vara till ”västs” belåtenhet. Kommer Kina ens att bry sig skratta åt dom.

  • Europa kan ha upp till 150 amerikanska kärnvapen, sade Rysslands ständige FN-representant Vasily Nebenzya under ett möte med den internationella organisationens säkerhetsråd på fredagen.

   ”Enligt olika uppskattningar kan cirka 100-150 amerikanska taktiska kärnvapenbomber redan placeras ut inom ramen för samarbetet mellan Nato-länder i Europa på kärnkraftssfären”, säger den ryske diplomaten.
   Han betonade också att moderniseringen av dessa vapen och deras eventuella bärare precis har börjat och kommer att fortsätta att vara mer aktiv i framtiden. Nebenzia uppmärksammade det faktum att den exakta platsen för USA:s taktiska kärnvapenarsenaler utomlands inte avslöjades.

   Det finns bara information om att den lagras på militärbaser i Nederländerna, Belgien, Italien, Tyskland och Turkiet, även om motsvarande infrastruktur finns i vissa andra länder.
   Samtidigt betonade den ryska representanten att Ryssland skulle ha full kontroll över kärnvapen som är belägna på Vitrysslands territorium, vilket innebär att landet fortsätter att förbinda sig till principerna om icke-spridning av massförstörelsevapen.
   https://rg.ru/2023/03/31/nebenzia-v-evrope-mozhet-nahoditsia-100-150-amerikanskih-iadernyh-bomb.html

 10. Zelensky som tigger om hjälp oavbrutet, och de ukrainska soldaterna klagar över knappa portioner med mat, de är hungriga och kastar sig över smulorna efter ryssarnas mat som lämnat sina positioner. Ändå skickar han hjälpsändningar till terroristerna i Syrien, inte till folket som verkligen svälter. Man kan fundera över vad som finns i långtradarna, det har nog inte varit något kontroll. Kanske vapenleverans för att attackera terroristernas fienden i Syrien.

  Marwa Osman som lagt ut denna tweet, berättade strax innan att Israel har bombat 4 flygplatser i Syrien samtidigt. Hon säger att Israel is a colonial entity that only understands power. Israel must be bombed back to deter it from bombing Syria ever again.

  https://twitter.com/Marwa__Osman/status/1642429120062652417

 11. Skulle Michael Winiarski skriva om detta? Osannolikt. Varför? Jo, för att det är inte i linje med lögnimperiets agenda och Winiarski skriver inte om något annat än det som är i linje med USAs ”State Department.”

  Kan någon annan ”journalist” skriva om detta då? Nja, tveksamt. Inte de som jobbar med MSM i alla fall.

  Vad handlar det om det då? Arresterings ordern som den ICC, o k s International Clown Center,
  har avslöjats en rapport finansierad av just USAs ”State Department”

  https://thegrayzone.com/2023/03/31/iccs-putin-arrest-state-dept-report/

 12. Den ryske människorättskommissionären Tatyana Moskalkova

  Moskalkova diskuterade också anklagelserna om att Ryssland genomfört den ”olagliga utvisningen” av barn från Ukraina. Påståendena fick Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att utfärda arresteringsorder för Rysslands president Vladimir Putin och hans barnrättskommissionär, Maria Lvova-Belova, tidigare denna månad.

  Moskalkova sa att hon upprepade gånger hade tagit upp frågan med tjänstemän i Ukraina och begärt att de skulle tillhandahålla listor över barn som anses ha blivit ”tvångsdeporterade”. Men människorättskommissionären sa att hon inte fått något svar och att diskussioner med FN-representanter inte heller har gett några bevis för att stödja påståendena.

  ”Jag kontaktade en representant för FN:s flyktingkommissariat i den här frågan.

  Enligt stadgan kan de prata med flyktingar en-mot-en för att få information”, förklarade Moskalkova. Hon hävdade att representanten ”sa att han inte träffade en enda person som skulle tvångshållas [av Ryssland] i tillfälliga inkvarteringscenter eller någon annanstans.”
  https://swentr.site/russia/573867-ukrainian-language-children-education/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here