Ekots intervju 3 december med ÖB Micael Bydén är skrämmande

11
2178

Ekots intervju 3 december med ÖB Micael Bydén är skrämmande

NATO-medlemskapet innebär att 2 % av BNP skall avsättas till försvar och krig. Idag erhåller Försvaret 70 miljarder kr, vilket skall höjas till 130-150 md kr, men ÖB vill ha mer, cirka 2,5 %. Vi hamnar då på cirka 180 md kr.

Från vilka poster i statsbudgeten skall dessa miljarder tas?

Den borgerliga regeringens nyligen lagda statsbudget kallas stram, och det är väl närmast ett understatement. Branschorganet Komunner och Regioner (SKR) har begärt 30 md kr, och fick 6 md kr, om jag minns rätt. Vård, omsorg och skola dras med stora svårigheter att rekrytera personal. Ett drastiskt exempel nyligen var Raketskolan i Kiruna, som fick skicka hem eleverna för att det saknades lärare (sjuka, och inga vikarier fanns). Omsorgen dras också med problem att rekrytera personal, och att hemtjänsten knappt hinner sticka in näsan innanför dörren, förrän de skall rusa till nästa ställa. Tanken att sitta ned en liten stund och prata med de gamla, är lika avlägsen som Jupiters månar. Slår man upp en dagstidning finns mängder av brister inom flera områden. Tag bara sjukvården.

Svenska soldater.

Jag är för att man rustar upp Försvaret, men inte NATO:s satsningar på krig. Sverige skall vara alliansfria och ha ett starkt territorialförsvar, vilket inte skall gå att flytta utanför landets gränser. ÖB kunde nu i lördagsintervjun meddela att Sveriges nya försvarslinje skall gå i Balticum och hela Östersjön. Sverige skall rusta upp till den grad att vi kan ta ”första smällen” – med ÖB:s ord. Skall svenskt flyg och trupp stationeras i Balticum så är det svårt att tolka ÖB Micael Bydén på annat sätt än att svenska smällen skall tas i Balticum.

ÖB erkänner förbehållslöst att NATO-ansökan är farlig för Sverige. Han sa Sverige nu är ett mål för Ryssland. Tänk att en gammal knekt kan drabbas av en bakvänd insikt: Så bra att vi blir en måltavla! Varje normal människa torde dra den motsatta slutsatsen.

ÖB betonade vidare hur viktigt ”värdlandsstödet” var. Det kommer att innefatta infrastruktur, förhandslager, drivmedel, ammunition, förvara vapen, utrustning, för att kunna ta emot s k stöd. Sverige skall – med andra ord – ha hubar för de utländska trupperna. Således stor uppgift för Sverige att vara en bas för Nato. Det handlar inte om permanenta baser, utan om långt gångna förberedelser. Det låter som att Sverige skall fungera som uppmarschområde, för anfall österut.

När NATO-kramarna i Riksdagen ”smög ihop” ansökan talades bara om att få ”skydd”. Nu hörs annat ljud i pipan. Oavsett om Sverige är uppmarschområde för anfallande militära enheter eller ”spets” i Balticum så har skyddet förvandlats till måltavla – eller bryskt uttryckt kanonmat.

Mats Eriksson, Ekot, fällde två viktiga kommentar, efter att ÖB-intervjun avslutats:

1. Trupper i Balticum, och vår flyg där, Då blir Sverige spetsen och vårt ansvar gäller Balticum.

2. Kärnan i ett försvar är att skydda sitt territorium, men om Sverige skall ansvara för annat också, t ex Balticum, blir det en svår avvägning.

Min (Ulf Karlströms) kommentar: Det går inte att sitta på två hästar eller stolar samtidigt. Antingen har vi ett nationellt försvar, eller så stöps det om till en del av NATO, och då handlar det inte om försvar av territoriet, utan skapandet av en krigsorganisation för att operera utanför Sverige. Vad som händer med den svenska ”spetsen” eller det lilla skalförsvaret, som blir kvar i Sverige, skiter NATO-hegemonen – dvs USA – totalt i. Det är kanonmat, ungefär som det ukrainska folket nu är.”

Redaktören: Meddelande till prenumeranter och läsare: Artiklarna ”Gemensam europeisk intressefront mot USA – eller?” och ”Väst spelar rysk roulette” publiceras först i morgon preliminärt.


Relaterat

Kärnvapen och permanenta baser inte uteslutna säger ÖB
Protest mot kärnvapen och främmande militärbaser i Sverige!
Sven Britton; Skamligt att att två S-kvinnor sviker tidigare s- kvinnors kamp för nej till atomvapen och nedrustning.

Föregående artikelTecknarupproret Nej till Nato ”Bokkväll” 9/12 och Luciatåg 13/12!
Nästa artikelElon Musks opinionsundersökning om Julian Assange
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

11 KOMMENTARER

 1. Meddelande till prenumeranter och läsare: Artiklarna ”Gemensam europeisk intressefront mot USA – eller?” och ”Väst spelar rysk roulette” publiceras först i morgon preliminärt.

  • Vad säger du då om USA vars folkrättsstridiga krig har dödat minst 10 gånger fler bara detta millenium. Och alla USA:s statskupper och stöd till statskupper i demokratier?

   Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
   – 1953 Mossadeq, i Iran
   – 1954 Arbenz, Guatemala
   – 1960 Lumumba, Kongo
   – 1964 Brasilien
   -1965 Dominikanska republiken.

   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 i Haiti.
   – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2013 Morsi i Egypten
   – 2014 Ukraina
   -2019 Bolivia.
   -2021 Belarus?

  • @Teodor Svahn 9 december, 2022 At 12:05
   Om det inte finns kommer USA att skapa ett nytt krigsscenario. Glöm inte USAs målsättning, att ta kontroll över hela världen. Den ambitionen började med stillhavskriget under WW2. Historiker är helt eniga. USAs avsikter var att ta kontrollen av hela Asien, främst Kina, för att ta deras naturrikedomar och utnyttja dess arbetskraft för USA. USA lyckades med Japan, Sydkorea, och ett flertal länder, men in te med Kina. Det är den planen USA oligarkin nu försöker fullfölja.

  • @Martin Gustavsson – Valsamverkanspartiet 9 december, 2022 At 19:34
   Billig arbetskraft i USAs vapenindustri förmodligen, på moderata kostnader förstås.

 2. ÖB och en stor del av officerskåren är nazi-influerade, nog jämförliga med galningen i filmen Dr Strangelove med Peter Sellers.
  Det verkar som om svenska högre officerare är obotliga krigsälskare, paranoida storlögnare och mytomaner och propagandamakare för krig, emedan de har som sin uppgift att försvara landets territorium.
  Det värsta av allt, är de de verkar ha fått obehindrad access till SVT och det offentliga rummet där de propagerar för Natos krigshetsande utrikespolitik med stöd av högerspökena i riksdagen.

  • Problemet är att deras sak blivit så självklar på grund av konflikten i Ukraina att det inte går att säga emot utan att bli misstänkliggjord.

   – Vem är du? Pro-ryss? Rysstroll?

   Det jag hoppas på är att Ryssland lyckas avsluta kriget i Ukraina så det blir en nesa för Västvärlden så folk här i Väst innerst inne börjar förstå, vad hade USA och Västvärlden där att göra?
   Vad det vi i Väst som förstörde Ukraina och bidrog till alla människors död och lidande med våra vapen?
   På ett sätt liknande USA förstörelse av Vietnam men nu på manövrerat på avstånd.
   USA:s och Västvärldens invasion av Irak för ett tjugotal år sedan är också ett avskyvärt exempel på vad den liberala demokratin kan orsaka.

   Förresten har jag inte varit här inne på några dagar.
   För när kampanjinläggen kommer stötvis i klump om kommunismens lovande förträffligheter när de flesta av erfarna försök inser motsatsen då känns det inte särskilt trivsamt att vara här.

   Kommunister är en liten sekt propagerande för en extrem ideologi.
   Kommunister är inte folket och definitivt inte arbetarna som sällan eller aldrig tänker i dess termer.

   Vara ryss- och Öst-vän är ingen liten sekt.
   Ryssland, Kina m.fl. länder består av långt över en miljard människor.
   De flesta som inte vill bli erövrade av Västvärlden.
   Problemet med Västvärlden är dess maktfullkomliga avsikter som de med jämna mellanrum visar Öst-världen med sina våldsbetonade handlingar.

   Socialism är ingen lösning.
   Socialism bara förtrycker förtrycket som kommer explodera den dagen då socialistförsöket rasar ihop på grund av sin egna omöjlighet och brist på anpassning till människan.

   Jag såg den här australiska dokumentären från Sovjetunionen gjord 1984.
   Märkligt med årtalet, var det inte en bok om socialism som hette så?

   Dokumentären är som en reklamfilm för Sovjetunionen men det som visas är verkligheten.
   En annan verklighet fanns också men som inte visas.
   Jag tror på filmen, allt är sant och det som visas ser mycket bra ut.
   Ett lyckat samhällssystem där alla var inspärrade bakom en järnridå.
   Men sedan måste man tänka, vad hände fem år senare?

   Se filmen, mycket trevlig film faktiskt.

   https://www.youtube.com/watch?v=Hlb-HwxUxSU

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here