ÖB Micael Bydén varnar för storkrig mot Ryssland med svenskt deltagande

25
2559
Micael Byden-pressfoto-forsvarsmakten.se_-765×700

Red: Det blir värre och värre och värre. En Nato-ansökan ökar risken för ett krig mot Sverige och från Sverige som vi inte kan kontrollera. Hur galna är våra valda beslutsfattare (dit den i bl.a. USA tidigare verksamme ÖB inte hör). Med största sannolikhet har ÖB stöd hos regeringen i sitt uttalande, men man vågar/vill inte träda fram. Läs även Ekots intervju 3 december med ÖB Micael Bydén är skrämmande. ”Nätverket Nej till svenskt Natomedlemskap” har protesterat, hållit tal och delat ut flygblad mot detta.

Sammanfattning och video följer nedan.

 

ÖB till svenska folket: Förbered er för att dras in i storkrig mellan Ryssland och Nato

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg menar att kriget i Ukraina kan utvecklas till ett storkrig mellan Ryssland och Nato.  Sveriges överbefälhavare Micael Bydén säger att han delar Stoltenbergs uppfattning och vill ändå att Sverige går med i Nato och dras in i det kriget.

Av U.S. Department of State from United States – 3 Secretary Pompeo Meets with NATO Secretary General Stoltenberg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77989991

ÖB menar SVT:s intervjuprogram 30 minuter att svenskarna måste förbereda sig på att gå i krig med Ryssland som en konsekvens av ett medlemskap i Nato. 

ÖB säger att han ”jobbar på” att situationen inte ska utvidgas till ett sådant storkrig men konkretiserar inte vad det arbetet består i.

Vapenleveranserna, det ekonomiska stödet till Ukraina och sanktionerna mot Ryssland från EU, där de flesta medlemsländer också är med i Nato, signalerar enligt många att man jobbar mot fortsatt och ökat krig där Nato av Ryssland uppfattas som en alltmer aktiv fiende i konflikten.

Stoltenberg har även bjudit in Ukraina till medlemskap. Putin klargör att han uppfattar dt då som att Nato blir en krigande part och att det skulle utlösa ”det tredje världskriget”.

Att Sverige inför bedömningen att risken att dras in i ett sådant storkrig är alltmer överhängande skulle pausera anslutningen till Nato är inget alternativ för Bydén. Anslutningsprocessen fortgår och om medlemskapet innebär att svenskarna för första gången på 200 år tvingas dra ut i krig är det en konsekvens vi enligt ÖB måste acceptera.

Nyligen klargjorde Jens Stoltenberg i det norska pratprogrammet ”Lindmo” i NRK1 att det norska folket som medlemmar i Nato måste vara beredda på att ta till vapen mot Ryssland om Ukrainakriget eskalerar till ett storkrig, en risk som Stoltenberg ser som mycket stor. Han beskrev situationen som en ”ödestimma” för Europa.

Och nu säger alltså ÖB Micel Bydén att han och den svenska försvarsledningen ”delar generalsekreterarens bedömning” och att svenskarna som blivande medlemmar i Nato måste förbereda sig på samma sätt som norrmännen.

Bild i Pål Steigans nättidning.

ÖB säger också att ett sådant krig med svenskar och svenskt territorium inblandat kan komma att involvera såväl kärnvapen som andra massförstörelsevapen, exempelvis kemiska och biologiska stridsmedel. Det vi måste förbereda oss på att bli en del av är enligt Bydén en ”förskräcklig och väldigt svår situation”.

https://www.svtplay.se/video/jMVX6Wb/30-minuter/micael-byden-ob

Föregående artikelFolkmord på etniska ryssar i Ukraina om USA/Nato/Ukraina vinner kriget?
Nästa artikelKrig och miljöförstöring hotar livet på jorden – Militärens stora effekter
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

25 KOMMENTARER

 1. Till synes en oroväckande händelseutveckling där stridsropen blir allt högre. Och vi hör en allvarstyngd ÖB, flitigt understödd av en högerregering som alltid varit beredda att tjäna militären med dess intresse för vapenmakten förträfflighet framför fredsskapande möjligheter.
  En synnerligen sorglig historia som Socialdemokraterna låtit sig förledas av trots att medlemmarna tydlig avvisat detta förfärliga insteg mot krigets fasor som ingen vet vart det leder. Och den allmänna medierapporteringen ställer sig lydigt in i ledet och följer snällt med. Till detta efterlyser jag en omfattande fredsorganisation från folkdjupet innan makten också stryper åsikts o yttrandefriheten. Jag bävar för det värsta-”de små stegens tyranni” innan det är försent.
  Frågan som vän av ordning också bör ställa ;Hur länge tillåts denna, som exempel öppna kanal ge en annan verklighetsbild än Husbondens röst?

  • Tre bränder föll ner i Ginungagap:
   Frihet, Jämlikhet, Broderskap.
   Det kunde ha blivit en ståtlig brand
   Dessbättre dock brinner ej öken och sand.

   Det kunde ha blivit ett bål mot sky
   Men det ljuset är slocknat som slängs i dy.
   Tre bubblor brann till i Ginungagap:
   Frihet, Jämlikhet, Broderskap.

   https://proletaren.se/artikel/ganska-mager-om-bena-tillika-om-armar-och-hals

   …och kommunisterna här inne är inte villiga att organisera sig brett tillsammans med andra fredsälskande partier, patrioter och med folket, vilka alla hatar denna förfärliga bankmaffia och deras NATO-lakejer. Detta är ingen åsikt, men ett tragiskt faktum.

   Svensken saknar intelligens, helt oavsett vilken ism som de gjort till sin gud.

 2. USA:s dominerande ställning är över, vilken är den vikande kapitalismen som kommer att falla med den amerikanska?
  USA med sitt NATO kommer att sätt hela världen i brand, ett svart inferno. När jag lyssnar till Rickard Wolff i länken nedan, kryper allvaret in under huden.
  https://youtu.be/PNCivSCBiDE

 3. Sverige böjde sig för dom tyska nazisterna.
  Sverige böjer sig för amerikanska neocons, som vill ha kriget mot Ryssland. Kriget i Ukraina har pågått sedan 2014 med starkt ekonomisk hjälp från USA, som lovat Ukraina vinst mot Ryssland.
  Sverige gillar Ukrainska nazister och skickar vapen i mängder.
  Storkrig kommer vara oundvikligt, men den här gången vill Sverige inget hellre än att vara med.

  • Haha, ja i Sverige åtalar man tonåriga blöjnazister som gör Hitlerhälsning på TikTok samtidigt skickar regimen miljarder till riktiga nazister i Ukraina som mördar folk! Rena snurren, men visar väl på det mentala förfall som USA-indoktrineringen i årtionden lett till!

 4. Jag är sååå besviken på ledningen i mitt gamla parti, socialdemokraterna. Hur kan ni välja att stödja USA imperialismen? Hur kan ni överge alliansfriheten? Zelenskiy har förbjudit all opposition och alla som bara är tveksamma till kriget hamnar på deras dödslista, till och med den gamle höken, USAs fd utrikesminister Henry Kissinger som var med Nixon och beslutade om terrorbombning av storstaden Hanoi julen 1972. Olof Palme fördömde detta illdåd. Det var fel av Ryssland att gå mot Kiev. De skulle ha begränsat sig till att försvara de rysktalande i östra Ukraina som hade utsatts för terrorbombning sen kuppen 2014. Ett inbördeskrig styrt av de USA finansierade nazisterna. Redan 2013 hade USA investerat 5 miljader dollar, enligt Viktoria Nuland, på att få igång detta krig och nu har de lyckats men det är mycket farligt och det inser Kissinger som intervjuades i Time, July 25 / August 1 i år. Han sa att han hade varnat dem (Biden & co) för att göra kriget om Ukrainas frihet till ett krig om Rysslands framtid. Det behövs ingen större analys för att förstå att för honom liksom för många andra insatta är Zelensky ett verktyg för USA i dess kamp, desperata kamp för världsherravälde.
  Under pandemin lyssnade vi på Anders Tegnell som alltid frågade efter EVIDENS, alltså vetenskapliga bevis för att nåt fungerade för att hindra smittspridning m.m. Men vilka bevis har vi sett för att det fanns eller finns ett hot från Ryssland mot Sverige? Ingenting, absolut ingenting har presenterats. Gammal skåpmat om att Gotland ligger strategiskt. När jag gjorde militärtjänst på 1970-talet så pekades tre områden ut i vår närhet som var strategiskt viktiga i händelse av en stormaktskonflikt: Öresundsregionen, Gotland och norra Sverige/Skandinavien. Båda parter hade intresse av att kontrollera dessa områden av ganska uppenbara skäl och inget har egentligen förändrats. Ryssland har inget intresse av Gotland annat än vid en konflikt med NATO. Och det är klart att blir vi med i NATO så blir bland annat Gotland med dess framtida NATO installationer ett försthandsmål.
  Jag undrar vem som skrämde sosseledningen och vad använde de för argument? En erfaren USA överste med stor erfarenhet från Pentagon, Irak mm sa att Sveriges beslut om att gå med i NATO var ”emotional” och det skulle bara öka kostnader och risker. Varför har ÖB inte pressats på bevis? Vi vill ha EVIDENS! Mer på min FB sida …

 5. Svante Lejon!
  En väl genomtänkt analys av vad händer i Ukraina och därtill Sveriges valda position i detta krig.

  Varför Sverige intog denna ståndpunkt som innebär att tydligt visa en fientlig inställning
  till allt vad avser Ryssland är en outgrundlig frågeställning? Och då inte enbart makten i Ryssland utan den även träffar ryska folket och dess kultur vilket kommer att sätta spår i vårt utbyte med detta land i flera avseende, generationer framöver. En ståndpunkt vald tillsammans med EU som innebär oroväckande avtryck i hela Europa som ingen framtidsbild kan förutsäga.
  Jag är övertygad om att Sverige som alliansfritt land hade varit till gagn för
  för fredlig förhandlingslösning i detta krig. Men andra intresse ville annat och i det släptåget följde dessvärre Socialdemokraterna.
  För övrigt; en delförklaring till Sveriges val att underordna sig USA/NATO går sannolikt att finna hos Finlands ståndpunkt, och vilka bevekelsegrunder det fanns i deras beslut är något som inte framkommit och belysts på djupet i Svensk debatt.

 6. Svante Lejon!
  En god analys av vad händer i Ukraina och därtill Sveriges valda position i detta krig.

  Varför Sverige intog denna ståndpunkt som innebär att tydligt visa en fientlig inställning
  till allt vad avser Ryssland är en outgrundlig frågeställning? Och då inte enbart mot makten i Ryssland utan den träffar även det ryska folket och dess kultur vilket kommer att sätta spår i vårt utbyte med detta land i flera avseende, generationer framöver. En beklaglig ståndpunkt vald tillsammans med EU som innebär oroväckande avtryck i hela Europa som ingen framtidsbild kan förutsäga.
  Jag är övertygad om att Sverige som alliansfritt land hade varit till gagn för
  en fredlig förhandlingslösning i detta krig, men andra intresse ville annat och i det släptåget följde dessvärre Socialdemokraterna.
  För övrigt; en delförklaring till Sveriges val att underordna sig USA/NATO;s intresse av att vidga sitt kontrollbehov går sannolikt att finna hos Finlands ståndpunkt. Och vilka bevekelsegrunder det fanns i deras beslut är något som inte framkommit och belysts på djupet i Svensk debatt.

  • @M
   Det är bara ett spel för galleriet.
   Sultanen av kalifatet Kalkonien vet att Sverige inte kan uppfylla hans krav på utlämningar av politiska motståndare.
   Antingen vill han bara jävlas med NATO och visa dominans eller så har han andra baktankar som köp av nya F-16 vilket just nu blockeras i USA.

 7. Man kan inte nedlåta sig till att rösta på de idiotpolitiker i riksdagen som lagt upp sig för USA och Nato- anslutningen och denna vansinnig krigshets.
  USA är enligt många ekonomer på ruinens brant och kommer aldrig att kunna hjälpa Sverige i ett storkrig mellan Nato och Ryssland, med annat än några kärnstridsspetsar. De är bara en USA-dröm och inbillningsfaktor av västpropaganda. Ett kärnvapenkrig ”Gud förbjude” kommer att utplåna större delen av EU-ropa. Det som sedan blir kvar av USA, när askan har lagt sig, kommer inte att kunna beträdas på minst trettio till hundra år och London med omnejd kommer att bli utraderat från världskartan.
  USA kommer aldrig i någon större omfattning till EU:s hjälp, utan blir USA:s nya proxy-armè som kommer att förintas, i ett krig som startats av och underhållits av USA.
  Det går liksom inte att tänka sig annat än att alltihop är ”propagandahotelser” där västvärlden och EU framställer sig som hotade av Ryssland och därför måste rusta upp inför ett ”ryss-hot”, som egentligen aldrig existerat i verkligheten. Alltihop ända från det kalla krigets dagar fram till nu, har det bedrivits lögnaktiga hat och hot-propaganda kampanjer, särskilt från militära kretsar och vissa industriella intressen, enbart för att tjäna USA:s hegemoniska strävanden för att främja amerikans vapenproduktion och dominans liksom inhemska svenska militära intressen.
  De värst ”odjuren” är våra kommersiella medier och militära rådgivare som i hösta grad bidrar till krigshot och konflikter genom sin krigiska propaganda kampanjer.

  • @Erik Andersson 23 december, 2022 At 03:50
   USAs avsikt är inte att hjälpa Sverige i ett storkrig mellan Nato och Ryssland. USAs avsikt är att Sverige skall utkämpa ett sådan krig som legosoldater precis som USA idag använder ukrainare som legosoldater. Det är svenskarna som skall återvända i liksäckar, inte amerikanare. Det är så NATO är tänkt att fungera.

 8. Utan Nato skulle Ukraina vara dött!” — avslöjanden från den tidigare chefen för den franska underrättelsetjänsten

  Konflikten i Ukraina provoceras av Amerika, säger den tidigare chefen för franska underrättelsetjänsten Alain Jouillet till Mondafrique. Enligt honom gjorde Washington allt för att involvera Ryssland i fientligheter. Men Europa bör inte ägna sig åt illusioner om ryssarnas svaghet, utan söka en fredlig lösning.

  Enligt Jouyet visste alla europeiska underrättelsetjänster att situationen i Ukraina var mycket spänd och att det fanns risk för konflikter. I synnerhet rapporterade franska specialiserade experter: ”Det finns starka oroligheter, men det finns ingen verklig risk idag.” Och de svarade som svar: ”Ja, men amerikanerna sa att det finns!”. Och ingen motsatte sig att de alltid säger så i Washington. Även om alla vet att det var staterna som provocerade allt detta, diskuteras det inte ens. Sedan 2014 har de gjort allt för att involvera Ryssland i fientligheterna.

  Amerikaner ljuger regelbundet. Kom ihåg Irak: de försökte få oss att tro att Saddam Hussein hade en kärnvapenbomb. Sedan Syrien, Afghanistan. Och varje gång amerikanerna manipulerade oss. Men tillbaka till Ukraina. Händelserna runt Kiev kan delas in i tre etapper, och den första av dem började 2014-2015.

  Fransmännen och tyskarna var väl medvetna om situationen när upploppen och demonstrationerna började på Maidan. Det stod direkt klart att under påtryckningar från amerikanerna skulle det uppstå stora problem mellan pro-ryska ukrainare och pro-västerländska.

  Paris kunde inte uppnå genomförandet av de första och andra Minsk-avtalen, eftersom amerikanerna tillsammans med Nato satte press på de ukrainare som tog makten i Kiev. Från det ögonblicket tappade vi fotfästet och våra specialtjänster kunde bara se vad som hände utifrån, men inte störa.

  Situationen ser ut så här. Å ena sidan ukrainare som led i början av konflikten. De räddades av Natos utrustning och konsulter – nu vet alla att Natos rådgivare kommer till Ukraina.

  Å andra sidan ryssarna. 300 tusen mobiliserade kommer att anlända till zonen för väpnade operationer. Det betyder att det i slutet av vintern kommer att finnas militär paritet.

  Och sedan säger generalmajor Miller, stabschef för den amerikanska armén att det är dags att inleda förhandlingar. Detta innebär att alla befann sig i en situation som är jämförbar med en strategisk återvändsgränd, eftersom ”styrkorna från båda sidor är ungefär lika stora, och ingen kan få en fördel.”

  Du måste sluta fantisera. Européer tar ofta sina önskningar för verkligheten. Du måste sluta fantisera och anta att motståndaren är ”sjuk, galen, dum, han har slut på förråd, men våra mäktigaste.” Det är inte sant.

  Tyvärr pågår det en mycket tuff konflikt just nu, där båda sidor lider. Det är uppenbart att ”det kan inte finnas en vinnare i det, en sann vinnare.” Därför måste en lösning hittas.

  Nu om huruvida situationen kan nå ett kontinentalt krig? Det här är bara berättelser från journalister. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger mycket om detta, men det nordatlantiska blocket är kopplat till Ukraina och bekämpar Ryssland genom det. Utan Nato skulle Ukraina vara dött!

  Stoltenberg försvarar sitt ”kapell”, och han gör det mycket bra. Vad säger han? Det finns liksom en risk för ett fullskaligt krig i Europa. Men det kommer aldrig att hända, för varken européerna, tyskarna, fransmännen eller något annat land i Europa vill slåss med Ryssland. Hela världen säger att vi måste komma till ett beslut, president Macron är den mest högljudda. Och nu för vi krig genom en mellanhand.

  Vi har förlorat vårt oberoende. Och vi lider av påtvingad anpassning till amerikansk politik. Det råder ingen tvekan. Och allt för att vi återvände till Nato. Vi fick lämna allt som förut. Som general de Gaulle ville, Pompidou, allt upp till Chirac.

  Att argumentera om det faktum att vissa västländer, i synnerhet anglosaxarna, kan vara ansvariga för att släppa lös denna konflikt, bör man påminna om Brzezinski. För han gjorde Ukraina till västs spjutspets riktad mot Ryssland. Från det ögonblicket trodde amerikanerna alltid att de behövde ta Kiev i sina händer, och 2002 sa Putin till dem i ansiktet: ”Rör inte Ukraina!”

  USA hade investerat för mycket i detta land redan före 2014, de hade för avsikt att störta den styrande regimen och ersätta den med en pro-västerländsk. Och Victoria Nuland berättade för kongressen om det.

  Vi glömmer att tidigare president Obama kallade sin dåvarande vicepresident Biden som ”Mr. Ukraina.” Hela världen visste att Biden var mycket involverad i Kiev-ärenden. När han satt vid makten fortsatte han sin verksamhet.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/12/22/bez-nato-ukraina-byla-by-mertva-otkroveniya-eks-glavy-francuzskoy-razvedki

  • @23 december, 2022 At 12:03
   Tvärtom, jag tror inte Ukraina skulle vara dött, jag tror däremot att utan NATO och krigshetsaren USA skulle Ukraina idag vara fredligt. Tiotusentals, kanske hundratusentals, liv skulle vara sparade från krigisk död. Ukrainare och Ryssland skulle leva i harmoni med varandra och dricka latte tillsammans.

   Därför är det så viktigt att NATO och USA avskaffas. Vi måste finna en väg att genomföra det.

 9. Ok. Ingen här inne verkar vilja lösa problemet genom bred fredlig valsamverkan med nya hederligare & fredligare människor och partier…

  Det gör mig nyfiken. Hur anser ni att vi löser problemet? Genom en ständig klagan på denna blogg, på fultuben och på Zuckerboken som ägs och kontrolleras av bankmaffian?

  Hur tänker ni då? Vad har ni för plan?

 10. Det bästa sättet är att rösta bort och byta ut ” kolhuvudena” i riksdagen” i nästa val. Det är den enda gången på fyra år man har chansen till äkta demokrati. Ingen vettig person kan inbilla att Nato är en ”försvarspakt” för fred och stabilitet, med tanke på vad som hänt hitintills. Att ansluta sig till en fredsorganisation och kampanja till kommande val, är nödvändigt,. Nato bör upplösas omedelbart

  • Bra förslag! Det är mycket gnäll här inne på Global Politics, men få som kommer med förslag på hållbara lösningar. Envetet biter man sig fast i gruppolarisering, trots att både fakta och 4%-spärren pekar på vikten av breda lösningar.

   Vetenskapliga partiet är för fred och oberoende, och vänster likt Olof Palme, vilket idag placerar oss ungefär mellan V och KP på den socioekonomiska skalan.

   Inom högern finns också människor som är för fred. Vi valsamverkar brett, tycker jag! Det handlar om allas vår överlevnad, barnens överlevnad och framtidens generationer, helt oavsett vad vi anser om skattesatsen.

   Skattesatsen är en oviktig fråga i jämförelse med fred och oberoende.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here