Vad säger Seymour Hersh idag om sabotaget mot Nord Stream?

6
1286
Biden och Scholz i Vita Huset 230303. Officiellt foto.

 

Seymour Hersh: Det har gått sex veckor sedan jag publicerade en rapport, baserad på anonyma källor, där president Joe Biden utpekades som den tjänsteman som beordrade den mystiska förstörelsen i september förra året av Nord Stream 2, en ny rörledning för 11 miljarder dollar som skulle fördubbla volymen naturgas som levereras från Ryssland till Tyskland. Historien fick stor spridning i Tyskland och Västeuropa, men var nästan helt borta från media i USA. För två veckor sedan, efter den tyske förbundskanslern Olaf Scholz’ besök i Washington, försökte amerikanska och tyska underrättelsetjänster öka mörkläggningen genom att ge New York Times och den tyska veckotidningen Die Zeit falska täckhistorier (cover) för att motverka rapporten om att Biden och amerikanska agenter var ansvariga för förstörelsen av rörledningarna.

Press som stödjer för Vita huset och Central Intelligence Agency har konsekvent förnekat att USA var ansvarigt för sprängningen av rörledningarna, och dessa proformaförnekanden räckte väl för Vita husets presskår. Det finns inga bevis för att någon reporter som är stationerad där har frågat Vita husets pressekreterare om Biden hade gjort det som varje seriös ledare skulle ha gjort: formellt ”ge” den amerikanska underrättelsetjänsten i uppdrag att genomföra en djupgående utredning, med alla sina resurser, och ta reda på vem som hade utfört dådet i Östersjön. Enligt en källa inom underrättelsetjänsten har presidenten inte gjort det och kommer inte heller att göra det. Varför inte? Därför att han känner till svaret.

Sarah Miller – en energiexpert och redaktör på Energy Intelligence, som publicerar ledande branschtidningar – förklarade för mig i en intervju varför rörledningshistorien har varit en stor nyhet i Tyskland och Västeuropa. ”Förstörelsen av Nord Stream-rörledningarna i september ledde till en ytterligare ökning av naturgaspriserna som redan var sex eller fler gånger högre än före krisen”, sade hon. ”Nord Stream sprängdes i slutet av september. Den tyska gasimporten nådde en topp en månad senare, i oktober, med tio gånger högre nivåer än före krisen. Elpriserna i hela Europa steg, och regeringarna spenderade enligt vissa beräkningar så mycket som 800 miljarder euro för att skydda hushåll och företag från effekterna. Gaspriserna har nu sjunkit tillbaka till ungefär en fjärdedel av toppnoteringen i oktober, vilket beror på den milda vintern i Europa, men de är fortfarande mellan två och tre gånger högre än före krisen och mer än tre gånger högre än de nuvarande priserna i USA. Under det senaste året har tyska och andra europeiska tillverkare stängt sina mest energiintensiva verksamheter, t.ex. gödsel- och glastillverkning, och det är oklart när, om någonsin, dessa anläggningar kommer att öppnas igen. Europa kämpar för att få sol- och vindkraftskapacitet på plats, men det kanske inte kommer tillräckligt snabbt för att rädda stora delar av den tyska industrin.” (Miller skriver en blogg på Medium.)

I början av mars var president Biden värd för Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Washington. Resan omfattade endast två offentliga evenemang – en kort proformautväxling av komplimanger mellan Biden och Scholz inför Vita husets presskår, utan att några frågor tilläts, och en CNN-intervju med Scholz av Fareed Zakaria, som inte berörde anklagelserna om rörledningarna. Förbundskanslern hade flugit till Washington utan någon tysk press ombord, ingen formell middag var inplanerad och de två världsledarna skulle inte hålla någon presskonferens, vilket är vanligt vid sådana högprofilerade möten.

I stället rapporterades senare att Biden och Scholz hade ett 80 minuter långt möte, där inga medhjälpare var närvarande under större delen av tiden. Sedan dess har inga uttalanden eller skriftliga överenskommelser offentliggjorts av någon av regeringarna.

Jag har fått veta av någon med tillgång till diplomatiska underrättelser att man diskuterade avslöjandet om rörledningen och att vissa delar av Central Intelligence Agency därför ombads att i samarbete med den tyska underrättelsetjänsten utarbeta en täckhistoria som skulle ge den amerikanska och tyska pressen en alternativ version av Nord Stream 2:s förstörelse.

Källa: https://substack.com/profile/3455155-seymour-hersh?utm_source=substack&utm_medium=email

Föregående artikelKinas Xi träffar Putin och pratar med Zelensky efteråt – fredssamtal?
Nästa artikelStorbritannien levererar ammunition med starkt hälsofarliga utarmat uran till Ukraina 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

   • Nu är meningen borta men jag misstänker det har med störningar att göra.
    Något som hindrar en kontinuerlig ström som ofta är effektivare.

    Gasleveranser i rörledning kan ge kontinuerlig ström.
    Gasleveranser med fartyg kan endast komma i form av pulser.

  • @Rune N 23 mars, 2023 At 14:40
   Texten är borta så jag kan inte se sammanhanget, men förmodligen talar vi om vad kallas puls teknik, vilket är ett uttryck som används i leverans system i till exempel tillverkning. Det effektiviserar. Principen är att man levererar lite hela tiden, det byggs upp ett ”lager”, för att sedan kunna förbruka det lagret på en kort tid.

   Nu är vi inne på fysik igen. En sådan här gasledning är inte som vattenledningen hemma i köket. Öppnar man kranen så strömmar det ut, och då måste det strömma in lika mycket i andra ändan. I princip är det en väldigt lång trycktank.

   På in-sidan pumpar man långsamt i gas till trycket stiger till en viss nivå. Nu har man ett stort ”lager” av gas i röret, och när förbrukningen plötsligt ökar i andra ändan, som vid frukost och middag, då tappar man snabbt ut gas som är lagrad i röret. Det betyder att pump kapaciteten på in-sidan inte behöver vara densamma som förbrukningen i var ögonblick, systemet ”pulsar”. Det spar store pengar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here