Kinas Xi träffar Putin och pratar med Zelensky efteråt – fredssamtal?

5
971

 

 

 

Av Dave DeCamp , Anti-War, 13 mars 2023

Dave DeCamp.

Kinas president Xi Jinping planerar att prata med Ukrainas president Volodymyr Zelensky för första gången sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes,  rapporterade  The Wall Street Journal  på måndagen.

Rapporten, som citerar personer som är bekanta med saken, sa att Xi också planerar att träffa Rysslands president Vladimir Putin i Moskva nästa vecka och kommer sannolikt att hålla sitt samtal med Zelenskij efter sin resa till Ryssland.

Rapporten indikerar att Xi vill medla mellan de två sidorna och kommer efter att Peking  släppt en 12-punkts fredsplan för konflikten  i Ukraina, som fokuserar på att uppmana till en paus i striderna och ett återupptagande av fredssamtalen.

Zelensky uttryckte öppenhet för Kinas förslag, men det avvisades av president Biden och andra amerikanska tjänstemän. Biden avvisade helt idén om att Kina skulle förmedla ett slut på kriget som inte bara skulle gynna Ryssland.

Men Kinas medlingskunskaper fick precis ett stort uppsving efter att Iran och Saudiarabien tillkännagav planer på att normalisera relationerna, en uppgörelse som förmedlats av Kina som kom efter dagar av förhandlingar i Peking. Teheran och Riyadh är gamla regionala rivaler och har inte haft formella diplomatiska förbindelser sedan 2016.

Under hela konflikten i Ukraina har Kina krävt vapenvila och förhandlingar. USA anklagade nyligen Peking för att överväga att beväpna Ryssland, men lämnade inga bevis för påståendet. Det finns inga tecken på att Kina har beslutat att ta ett sådant steg, eftersom kinesiska tjänstemän har varnat för att att skicka vapen som ska användas i kriget bara skulle  förlänga fientligheterna.


Dave DeCamp är nyhetsredaktör för Antiwar.com, följ honom på Twitter @decampdave. Visa alla inlägg av Dave DeCamp

Föregående artikelEU betalade för arresteringsordern mot Putin
Nästa artikelVad säger Seymour Hersh idag om sabotaget mot Nord Stream?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Både Washington och London har nog en samsyn när det gäller Ukraina, och från båda håll hör man att andra länder skall inte hjälpa Ryssland med vapen för det kommer bara att förlänga konflikten, men att andra länder bör skicka vapen till Ukraina för det kommer bli avgörande för ett snabbt slut på kriget och Ukrainas seger.

  Vad Zelensky tycker har ingen betydelse, då han är helt styrd av Washington, och om Washington vill låta honom någon enstaka gång få ha en egen mening, så gör han nog som England vill trots allt. Alla oligarkerna av betydelse är i England, och England utbildar ukrainsk militär så det sker inte gratis.

  Nedan en video om vapen som beslagtagits av rysk militär som ukrainare lämnat då de flyr.

  ⚡️🇷🇺🇺🇦🎬 Russian Army took Javelin in Service⚡️

  The Russian military thanked American taxpayers for the captured FGM-148 Javelin and promised to use it to the fullest. A portable anti-tank missile system was abandoned by Ukrainian soldiers before retreating. This weapon costs at least $150,000. Now it will be used by the Russian army.

  I nedan video en rysk militär bredvid tillfångatagna vapen och han säger:
  Vi uttrycker vår djupaste tacksamhet till amerikanska skattebetalare för deras generösa assistans.
  Denna kostar 12 miljoner rubles.
  Det tar år för att lära sig hantera en leopard tank
  Och de här Javelinas. Ge en apa en granat och se vad som händer.

  Så är ukrainska soldater hög på droger. Det är otäckt, du skjuter mot honom, men han bryr sig inte, utan fortsätter bara.
  Alla ryska soldater kan berätta detta. Vi har alla sett det.
  När vi undersöker ukrainska fångar, har nästan alla droger i kroppen.

  Personen blir tokig, har ingen rädsla, enbart en instinkt att överleva.
  En del rädslor kan hjälpa dig att sakta ned ”Stopp du måste vänta här”, och då är det rätt att följa den instinkten.
  Men för dem, finns inget som stoppar dem. De går bara direkt till slakten.
  Varken äter eller sover.

  https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/22512

 2. För mig är det ett mycket glädjande besked att relationerna förbättras mellan Iran och Saudiarabien.
  Därför det kommer motverka Västeuropén att försöka söndra Mellanöstern genom sprida understödja splittring som syftar till att genomföra demokratins idéer och inkludera de här länderna till den liberala demokratins och direkta eller indirekt kontroll över den oljerika regionens natur-resurser utan att ta någon som helst hänsyn till folkets där högst egna kulturer och traditioner.

  Det jag vill se nu är att den kapitalistiske erövraren kläms åt och dess grepp om världen försvagas.

  Visserligen kommer det här kosta en ökad militarisering och även militärt våld men här litar jag på demokratins oförmåga när det kommer till det demokratiska valet att betala 200 kronor för en liter mjölk och samtidigt få ett nuckleärt luftförsvar eller försöka behålla prisbilden så inte folket gör uppror mot sin egna demokrati.

  Om Ryssland utnyttjar Västerlandets demokrati på det rätta sättet tror jag USA kommer tvingas till fred i Ukraina inom sinom tid.
  Hets passar inte här. Den förenklade karaktären är för en imperialistmakt som tar till storsläggan med en gång därför ingen hittills har haft makten att anklaga.

  Istället är det här som när jag kokar potatis.
  Man måste hålla vattnet sakta kokande en längre tid för att potatisen ska ge upp sitt förhårdade motstånd rakt igenom.
  Men till slut gör den det och man kan då med lätthet dela upp den i sådan bitar man vill ha och som passar på tallriken.

  Tallriken, i det här fallet en multipolär värld där makten är mer utspridd och inte ensamt leds av en kapitalism administrerad från från Västeuropéns och anglosaxarens imperialistmakt USA.

  USA, den värdefulla juvelen i kapitalismens krona.

 3. Zelensky har hittills inte varit något annat än USAs nickedocka, men kanske även ha börjar förstå att USA inte har några fredliga avsikter för Ukraina. Kanske det är tid att att övertyga Zelensky att tiden är mogen att stå upp mot USA aggressionen.

 4. Tyvärr tror jag chansen är mindre för att Kina och Ryssland ska bli ”riktiga” bundsförvanter.
  Därför det finns inget i historien som pekar åt det hållet.

  Det förväntade partnerskapet mellan Kina och Ryssland kommer snarare att bygga på en affärsrelation där båda har något att vinna.
  Sedan hänger det på utvecklingen hur länge den affärsrelationen varar.

  Men å andra sidan måste inte en affärsrelation vara sämre än en vänskapsrelation.
  Det finns ett gammalt ordspråk som säger att:

  – Tjänster och gentjänster så varar vänskapen längst.

  Vänskap är också en fråga om ett lyckat samarbete.
  Fungerar samarbetet fungerar också vänskapen.

  Det jag hoppas på är att både Ryssland och Kina kan känna sig nöjda med det här fördjupade samarbetet länderna mellan.
  Dock lär det vara Kina som gör den stora ekonomiska vinsten.

  Men jag förstår Ryssland.
  Trygghet är inte gratis.
  Säkerhetsföretag, de som säljer säkerhet, brukar ta ordentligt med betalt.
  Anledningen är att de upplever sig som behövda.

  • @arbetarklass 24 mars, 2023 At 09:03
   Kina och Ryssland är redan ”riktiga” bundsförvanter, och alla siffror talar för det. Vi har redan gått in i en ny global multipolär era och därmed tydlig brutit med historien.

   Helt sant att det bygger på ett samarbete där båda har något att vinna, och där båda kan fritt driva sin interna politik oberoende av den andre. Det är ju det den principen den nya multipolära världen bygger på. Dagarna av politisk likriktning och politisk kontroll och förtryck som USA alltid krävt är över. I alla fall för dom som förstår det och anpassar sig.

   Det är inte bara Kina som gör den stora ekonomiska vinsten, utan även Ryssland, och det är ju just avsikten. Båda skall kunna behålla sitt oberoende av den andre internt, och båda skall tjäna på relationen. Win-Win.

   Nu väntar vi bara att länder som Sverige skall överge den diktatoriska och destruktiva USA hegemonin och samarbeta med länder som Ryssland, Iran och Kina och då kommer Sverige att vinna på det. Inga mer hungriga barn, inga mer kalla bostäder, inga mer döende i vårdköer. Det kanske tar tid dock. Svenskarna är inte längre kända för att vara intelligenta och smarta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here