Storbritannien levererar ammunition med starkt hälsofarliga utarmat uran till Ukraina 

41
2323


Den brittiska armén donerar 14 Challenger 2-stridsvagnar till Ukraina. (Foto: Si Longworth / MOD)

Redaktören: Utarmat uran medför stora och kända hälsokonsekvenser. Pentagon: USA har använt kemiska vapen – och utarmat uran – i Syrien och Irak.

Den kraftiga ökningen av barnadödlighet, missbildningar och barncancer i Irak talar sedan länge starkt för att USA och Storbritannien använt vapen som innehåller utarmat uran i Irak, fast det länge förnekats. Då och då har påståtts av USA använt dessa förbjudna vapen även i Syrien. Nu påstår till och med Samuel Oakford i Foreign Policy, som väsentligen företräder USA:s officiella utrikespolitik, att så är fallet. Foreign Policy 2017: USA har använt utarmat uran. Detta har därefter bekräftats av Pentagon. Pentagon bekräftar Det har också använts vid Gulf-kriget 1990 enligt US Department of Veteran Affairshttps://www.publichealth.va.gov/exposures/depleted_uranium/, och det finns stark indikation på att det använts i Nato:s folkrättsstridiga krig mot Serbien. FN:s miljöprogram har beskrivit utarmat uran som en ”kemiskt och radiologiskt giftig tungmetall”.

Jag har tidigare skrivit om uranvapen i artiklar och debattinlägg i Aftonbladet, Dagens Medicin, Folket i Bild-Kulturfront, Göteborgsposten, Irak-Solidaritet, Läkartidningen och Svenska Läkare mot kärnvapen, ibland tillsammans med kolleger, samt på denna blogg. Tillsammans med andra professorer sökte jag anslag  på Vetenskapsrådet för forskning inom detta område, men vi fick inget anslag

Vad är uranvapen?
Det handlar om projektiler som innehåller uran, som är mycket tyngre än bly och har större penetrationsförmåga genom pansar och bunkrar. I uranvapen, som helt domineras av uranisotopen U-238, kan finnas avfall från anrikning av U-235 i naturligt uran till kärnkraftsbränsle (utarmat uran, “depleted uranium”, DU), låganrikat uran och det särskilt farliga uranet som redan använts i kärnkraftverk, med små mängder mycket giftigt plutonium. Den miljö- och hälsofarliga effekten finns kvar i miljön i många år efter nedslaget.

Med uranvapen i Ukraina är det människor och miljö där som främst kommer att skadas.

Utarmat uran projektil

Vid nedslag brinner projektilerna med hög temperatur och bildar ett fint stoft av uranoxider, som lätt sprids med vinden. När stoftet inandas eller på annat sätt kommer in i kroppen kan partiklar fastna i lungorna och nå andra organ. En miljondels gram U-238 sönderfaller med tusentals alfa-partiklar per dygn, som skadar celler och arvsmassan, liksom små mängder giftiga och andra radioaktiva ämnen.

Hälsoeffekter
Uranvapen kan med stor sannolikhet orsaka cancer, missbildningar och ökad dödlighet. Man har funnit belägg för det i Basra och Falluja, Irak, där hårda strider pågick mellan trupper från USA och irakier 2004. Forskare fann att uranrester är en möjlig orsak. Tolkningen stöds av forskning på försöksdjur och cellkulturer. Enligt rapporter från Irak är uppemot 300 platser förorenade med uranrester. Ökad cancerfrekvens har också rapporterats efter krigen i f.d. Jugoslavien, bl.a. hos militärer från Italien som tjänstgjort där.

Uppgifter tyder på att uranvapen kan ha använts i Afghanistan. Bör inte regeringen utreda om att svenska soldater i Afghanistan har exponerats för uranvapen och om Bofors tillverkar(t) dessa vapen?”

Nu ska det användas i Ukraina av Sveriges militära bundsförvant Storbritannien.

Artikeln är skriven av Phil Miller.

Han är chefsreporter på Declassified UK. Han är författaren till Keenie Meenie: The British Mercenaries Who Get Away With War Crimes. Följ honom på Twitter på @pmillerinfo

Källa: https://declassifieduk.org/author/phil-miller/

________________________________________________________________________
Brittiska stridsvagnar som ges till Ukraina kommer att förses med kontroversiella granater med utarmat uran, har det framkommit.

Storbritannien kommer att skicka ”pansarbrytande ammunition som innehåller utarmat uran” till Ukraina, för användning i stridsvagnsskvadronen som donerats av den brittiska armén.

Försvarsminister, Baroness Goldie, medgav i går (20 mars 2023, o.a.) som svar på en skriftlig parlamentarisk fråga från Raymond Jolliffe, 5:e baron Hylton i överhuset.

Goldie sa: ”Sådan ammunition är mycket effektiv för att besegra moderna stridsvagnar och pansarfordon.”

Ryssland har tidigare varnat för att man kommer att betrakta användningen av utarmat uran i Ukraina som en ”smutsig bomb”.

Kremls representant, Konstantin Gavrilov, sa i januari: ”Om Kiev förses med sådana granater för Natos tunga militära utrustning, kommer vi att betrakta detta som användningen av smutsiga kärnvapenbomber mot Ryssland, med alla påföljande konsekvenser.”

Ammunition med utarmat uran har kopplats till cancer och fosterskador. De användes i stor utsträckning av allierade styrkor i Irak.

Granaterna är radioaktiva och forskare tror att deras toxiska effekter på människors hälsa kan fortsätta att märkas långt efter att konflikterna tagit slut.

En talesman för Vita huset avböjde att bekräfta huruvida USA levererade sådana granater till Ukraina, på frågan av en reporter i januari.

Sedan Declassified först publicerade denna historien den 21 mars 2023, har Rysslands president Vladimir Putin hotat att han ”kommer att behöva reagera därefter”, medan hans försvarsminister Sergei Shoigu sa att det för världen ”färre och färre” steg bort från ”kärnkraftskollision”. .”

FN:s generalsekreterares biträdande talesman Farhan Haq berättade vid en presskonferens om de farhågor vi har uttryckt under åren om all användning av utarmat uran, med tanke på konsekvenserna av sådan användning, och dessa farhågor skulle gälla alla som tillhandahåller sådana vapen”.

Haq tillade: ”Vi har klargjort, bland annat genom vårt kontor för nedrustningsfrågor, att vi är oroade över all användning av utarmat uran var som helst.”

Doug Weir, forsknings- och policydirektör vid Conflict and Environment Observatory, berättade för Declassified: ”Storbritanniens beslut ökar den befintliga oron för Rysslands användning av utarmat uran under invasionen.

”Sedan 2007 har stora majoriteter ställt sig bakom FN-resolutioner som lyfter fram de hälso-, miljö- och tekniska problem som är förknippade med användningen av vapnen. Storbritannien har varit ett av endast fyra länder som konsekvent röstat emot dem.”

Weir uttryckte också tvivel om tillförlitligheten hos de brittiska granaterna, som är kända som CHARM3. Han varnade: ”Vid sidan av de problem som kontaminering med utarmat uran kommer att skapa för Ukrainas hantering av skadade militärfordon har Storbritanniens åldrande CHARM3-ammunition passerat sin livslängd och det är oklart om den kommer att fungera som avsett.”

Kate Hudson, generalsekreterare för kampanjen för kärnvapennedrustning (CND), sade: ”Precis som i Irak kommer tillägget av ammunition med utarmat uran i denna konflikt bara att öka det långsiktiga lidandet för de civila som är indragna i konflikten. Granater med utarmat uran har redan pekats ut som orsak till tusentals onödiga dödsfall i cancer och andra allvarliga sjukdomar.

”CND har upprepade gånger uppmanat den brittiska regeringen att införa ett omedelbart moratorium för användningen av vapen med utarmat uran och att finansiera långtidsstudier av deras hälso- och miljöeffekter. Att skicka dem till ännu en krigszon kommer inte att hjälpa folket i Ukraina.”

 

 

 

 

 

 

Föregående artikelVad säger Seymour Hersh idag om sabotaget mot Nord Stream?
Nästa artikelRapport från ”Nej till Nato”-manifestationen i Stockholm 4 mars
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

41 KOMMENTARER

 1. En av svenska statliga Public Service-företaget SVT:s professorer/experter som man brukar använda sig av påstår är ofarliga vad beträffar radioaktivitet.

  SVT:s artikel börjar med: Experten förklarar

  Längre ned kan man läsa:
  ”– Utarmat uran är ett grundämne och en tungmetall. Radioaktiviteten är inte farlig över huvud taget, säger han.”

  Ni får tycka vad ni vill här…. men jag anser fortfarande

  Skrota Public Service!

  Dess auktoritet blir som en domstol.
  Svår att argumentera emot när de har makt över sanningen.

  Privatägd MSM media är inte bättre men i alla fall inte påtvingad folket och dess begränsade auktoritet beroende på kundkrets gör den påverkansbar.

  Det som talar mot är att kapital ger MSM makten att påverka.

  Medier är ett problem då eliter har så mycket större möjlighet att göra sin röst hörd.
  Folkets röst är oftast svag och illa organiserad.

  Rösten från folket kan bra beskrivas genom de röster som hörs Frankrike just nu.
  En röst som inte kommer från exklusiva redaktioner och dyrbara tidningspressar och som ofta avnjutes i de lugna och trygga borgerlighetens hemma-miljöer.

 2. Vad fan händer ärligt talat. När ska dessa klantskallarna sluta. Hur har detta kunnat pågå på detta öppna sätt över 1år nu utan att ens Nato heller blivit MINSTA granskade. Dom har övriga världen emot sej,men övriga clownerna här hemma i EU har agerat högst korkat och livsfarligt från 1a sekund. Usa ledda valparna har bara eldat på konflikten och förlängt krisen och lidandet, utan MINSTA lilla stopp DAGLIGEN sedan dess. Lill-brittanien har gått över ALLA gränser sedan längesen och varit i fronten ihop med flera till(bortsett från högsta chefen i Washington)Jag tror nu att denna kris mellan Washington ledda Nato och Ryssland kommer börja eskalera bortom kontroll inom snart. Det är bara Ungern som är vettiga i skallen sistone och fattat/insett läget att man kommer EJ slå världens största kärnvapenmakt. Inga freds samtal finns inom sikte ALLS. Hur kan de vara på detta sätt, detta vidriga Usa ledda korsningståget? Hur länge till med detta livsfarliga galenskap undrar jag sedan längesen. Hur kan man från här hemma, och övriga EU fortsätta vara världens största klantskallar

 3. Storbritannien kommer att ta konflikten i Ukraina till en ny nivå av eskalering om de skickar ammunition med utarmat uran till Kiev-soldater. Ryssland kommer att tvingas svara. Det uppgav Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
  Lavrov varnade Storbritannien för Ryska federationens svar på transporten av ammunition till Kiev med uran.
  ”Moskva kommer att tvingas svara på leveransen av granater med utarmat uran till Kiev, med hänsyn till Ryska federationens militärdoktrin”, sa Sergey Lavrov vid en gemensam presskonferens med chefen för det eritreanska utrikesministeriet. Hans ord hördes på TV-kanalen ”Russia 24”.
  Ministern betonade att ”det här är ett steg mot ytterligare eskalering, och ett allvarligt sådant.” Lavrov angav att användningen av sådana skal skulle orsaka allvarlig skada för jordbruket i Ukraina.

  Tidigare kallade den serbiske advokaten Srdjan Aleksic, som tidigare representerade offren för Natos bombningar av Jugoslavien 1999, användningen av ammunition med utarmat uran för ett krigsbrott. Han krävde att användningen av dem skulle förbjudas internationellt.
  Den 21 mars meddelade Storbritannien att de var beredda att förse Kiev med sådan ammunition.
  Vitrysslands president Alexander Lukasjenko kallade sådana planer galna, rapporterar RT

 4. Detta är väl yttersta beviset på att USA/NATO (inklusive Sverige) inte bryr sig det minsta om det Ukrainska folket. Tyvärr är det ett tecken på att man inte kommer att lyssna på Ryssland förrän det är för sent.

  • Vad är det här för bakvänt argument. Väst ger Ukraina möjlighet att försvara sig emot en invasion och det yttersta beviset att väst inte bryr sig är att vi förser Ukraina med de vapen dom önskar.
   Är det så du tänker?

   • @Robert 24 mars, 2023 At 20:16
    Glöm inte att Zelensky regimen är en amerikansk marionettregim som tillsattes av USA efter en USA sponsrad statskupp 2014. Detta är inte en fråga om försvar, det är amerikansk invasion och erövring med proxy, precis som i fallen Vietnam, Afghanistan, Syrien, Korea, Japan, osv. USA vill ha kontroll av Ukraina, dels för att plundra landet ekonomiskt på naturrikedomar, dels för att användas som bas för en invasion av Ryssland och i förlängningen Kina. För mänsklighetens bästa, det är idag viktigare att vi stoppar USA i tid än det någonsin var att stoppa nazisterna i Tredje Riket.

    • Inget av det du skriver har på något sätt nåt att göra med min kommentar till Jonny.
     Dom störtade den genomkorrupta Janukovytj det stämmer ,och hade han varit västvänlig istället för en nickedocka för Putin hade du skrivit att det var en folklig revolution.

     ”Detta är inte en fråga om försvar, det är amerikansk invasion och erövring med proxy” se där så det är Amerikanska trupper som dödar civila i Ukraina.

     ”USA vill ha kontroll av Ukraina, dels för att plundra landet ekonomiskt på naturrikedomar, dels för att användas som bas för en invasion av Ryssland och i förlängningen Kina.” Oj ringde dom dig och talade om det? Hur kan du annars dra så säkra slutsatser.

     • Inga belägg finns för att korruptionen minskade i Ukraina efter statskuppen mot Janukovitj. Han kunde hyggligt balansera mellan EU och Ryssland. Första statsbesöket gick till Bryssel. Hösten 2013 la EU fram ett ekonomiskt erbjudande till, Ukraina. Medan Ryssland la fram ett avsevärt bättre bud… Tjänstefel att inte anta Rysslands bud. Statsksuppen följde.

   • Nu får det vara nog! Dags för General Kinzhal eller Zircon att lämna sina visit kort vid City of Lönndom – källan till allt det här!

    • Kan inte svara Anders ovan som börjar med
     ”Inga belägg finns för att korruptionen minskade i Ukraina efter statskuppen mot Janukovitj.”
     Jag skrev inte heller att den minskade så förstår inte vad det har med saken att göra. Att han åkte till Bryssel först är också oväsentligt.
     Det stämmer att Ryssland la fram ett bud och det var säkert jättebra, saken är den att folket i Ukraina ville inte binda sig vid Ryssland. Spelade nog mindre roll var det för erbjudande då folket inte såg Ryssland som framtiden, att acceptera den dealen och dra landet i en riktning folket inte ville det är sant det hade varit tjänstefel.
     Ekonomi är viktigt men det är inte allt. Folket i Ukraina ser framtiden i att röra sig emot Europa inte Ryssland, ni må tycka att det är fel men så är det.

   • Visst. Om Ukraina vill ha kärnvapen ska de förstås få det också (och de har uttryckt önskemål om det också någon gång). För då blir både Ukraina och hela världen säkrare.. Låt de sen också fälla kärnvapnen över Donbass för att få bort de dumma ryssen från ett land de tycker är deras. Så flyr säkert ryssen utan att svara militärt och då får Ukraina tillbaka den bit av land från folk som inte vill vara en del i Ukraina. Tveksamt bara vad man sen kan använda det land till.
    Samma gäller uranvapen, det gör marken obeboeligt.

    Ja, jag var ironisk.

    • Ukraina hade kärnvapen. Ett tag hade dom den tredje största arsenalen, kan vara fel och dom var nummer fyra men dom hade en ansenlig mängd kärnvapen.
     Dom gav upp dom i och med att dom fick säkerhetsgarantier ifrån drumroll please, Ryssland. Samma Ryssland som I dag bombar dom, så mycket vad dom säkerhetsgarantierna värda.

     • En del menar istället att efter Sovjetunionens kollaps Ryssland blev huvudarvtagare, inklusive alla kärnvapen, och en del var stationerade på Ukrainsk mark. Ukraina avstod från att ha dem kvar för att underhåll av kärnvapen är enormt dyrt och komplicerat och de ville inte behöva pyssla med det.

      Må så vara att Ryssland gav garantier. Men jag tänker att när USA manövrerade in sig i Ukraina på det sättet de gjorde, speciellt efter Irak och Jugoslavien, och efter sån boom av rysshat i Ukraina under 90, och 00-talet (man kan se t.ex. klipp med barnböcker riktade till 5-åringar med lovord om NATO och Bandera med nazi budskap), det förändrade de geopolitiska förutsättningarna avsevärt. Krim har redan 91 innan Ukraina blev självständig röstat för att bli en del av Ryssland men nekades. Sedan dess dragkamp med Ukraina om autonomi. Även de övriga utbrytarrepublikerna i Donbass har flera gånger vädjat till Ryssland att komma med i Ryska federationen men nekats av Ryssland. Under tiden har Ukraina bombat civilbefolkning i Donbass sedan 2014. Så nån gång får det vara nog, tänker jag..

      Inget av detta är dessutom relevant för ämnet, som var utarmad uran i granater, och hur det på olika vis förgiftar mark och människor.

 5. J.A
  det som händer är enkelt att förstå.

  Politiker är inte klantskallar
  Politiker är medvetna skallar
  om vad de gör, hur de ska göras
  och orsakerna till varför 
  de gör som de tycker de bör.

  Klantskallar är folket
  som förstår
  vad politikerna gör
  men fortsätter rösta som sig bör
  på dessa skallar som oss stör
  år efter år
  tills den ena klantskallen
  efter den andre inget annat än dör.

  Politikerna bryr sig inte 
  när folken dör
  Nej, dessa skallar
  följer kapitalets mallar
  och många klantskallar
  unga som gamla
  som sagt, detta förstår
  men fortsätter rösta
  på samma politiker ändå.

  Arvet från en klantskalle
  går till en annan
  Politikerna gör allt
  de inte bör
  för de vet
  att arvet går 
  från den ene 
  till den andre
  och till riksdagsvalet
  sina säkra röster får.

  • Jag tror det fungerar så att det demokratiska system vi har i Västvärlden idag per automatik sållar fram en liberal mittenpolitik.
   Det är just därför borgaren och den reformistiska socialistiska rörelsen ser demokratin som det absoluta.
   En politik som endast varieras inom nyanser men aldrig mer.
   Utan demokrati skulle alternativ politik få möjligheten att göra sig gällande vilket är borgerlighetens skräck.
   Man kan se det i USA där det har kastats mängder av skit från demokratins härförare på Donald Trump och Trump erhållit sitt största stöd från det vi kan kalla arbetarna och som vill ha en förändring.

   Jag har slutat hylla politiken och politiker därför jag tycker vi lika gärna kunde ha en fast administration med direkt anknytning till folket.

   Det skulle göra att kapitalet inte längre skulle få möjligheten att bli den primära makthavaren vilket kapitalet genast vinner i en demokrati med sin möjlighet att påverka genom sitt ägande.

   Glöm inte att multinationella företag idag har möjlighet att skaffa sig större makt än en stat.
   Staten tvingas då liera sig med kapitalet.

   Det låter frånvänt i Väst men jag har börjat få smak på autokratier och diktaturer.
   När man ser vad de faktiskt kan åstadkomma när det vill sig väl.

   Jag tror Kina och Ryssland kommer vinna i stort sett hela den Afrikanska kontinenten från Västvärlden.
   De båda stormakternas politiska system verkar passa bättre överens med länderna i Afrika än Västvärldens liberala demokrati som jag Afrikas ledare betraktar mer som en utsugare som dessutom pekar finger än som en pålitlig samarbetspartner.

   Jag hoppas jag får rätt i den saken och det skulle var bra för den globala rättvisan som i sin tur minskar krigen.

   • @arbetarklass 24 mars, 2023 At 15:19
    ”vi lika gärna kunde ha en fast administration med direkt anknytning till folket.”

    Glöm inte att Kina redan har ett system med fast administration. Den administrationen är folkvald, folkstyrd i alla beslut, och kan även folkligt avlägsnas när som helst.

    ”De båda stormakternas politiska system”

    Kina och Ryssland har olika politiska system, och det är just poängen med multipolaritet. Var land måste ha ett politiskt system som passar landets folk och fungerar. Kinas system är multipolärt i sig självt, för Kina har ett stort antal folk och etniciteter, och ett centralstyrt system som västs ”demokrati” fungerar inte, vilket visade sig under Kinas demokrati 1913 till 1949.

 6. Putin: Det kollektiva väst börjar använda vapen med en kärnvapenkomponent i Ukraina.
  Ryssland kommer att tvingas svara på leveransen av granater med utarmat uran till Kiev. Storbritanniens planer på att förse Ukraina med ammunition med utarmat uran talar om västvärldens beredskap att bekämpa Ryssland till den sista ukrainaren, sade Rysslands president Vladimir Putin efter samtal med Kinas president Xi Jinping.

  ”Det verkar som att västvärlden verkligen bestämde sig för att slåss med Ryssland till den sista ukrainaren, inte i ord utan i handling. I detta avseende skulle jag vilja notera att om allt detta händer, kommer Ryssland att tvingas reagera i enlighet med detta, med tanke på att det kollektiva väst redan börjar använda vapen med en kärnvapenkomponent” citerade TASS honom.

  • 22 mars, 12:14
   Militär operation i Ukraina
   Vad är känt om utarmat uran. Den 21 mars meddelade Storbritannien att de skulle förse Ukraina med granater med utarmat uran.
   https://tass.ru/info/17339755?utm_source=24smi&utm_medium=cpc&utm_campaign=13267&utm_content=4853809&utm_term=16523

   Den 21 mars meddelade den brittiska biträdande försvarsministern, baronessan Annabelle Goldie, att Storbritannien skulle förse Ukraina med granater som innehåller utarmat uran och har ökad effektivitet i att förstöra pansarfordon.

   Den 22 mars sa det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova på Sputnik-radion att användningen av ammunition med utarmat uran är ett folkmord mot befolkningen i territorier där denna typ av vapen används.

   Om denna metall, dess egenskaper och den potentiella risken för dess användning – i
   Grundläggande information
   Utarmat uran (DU) är en giftig tungmetall som är en viktig biprodukt vid tillverkning av bränsle för ett antal typer av kärnreaktorer och kärnvapen. Vid tillverkning av sådant bränsle anrikas naturligt uran genom att öka halten av isotopen U-235, vilket säkerställer kärnklyvning.
   Efter att ha erhållit anrikat uran återstår en blandning – utarmat uran, som innehåller minskade mängder isotoper U-235 och U-234. Denna blandning är 60 % mindre radioaktiv än naturligt uran.
   Kemiskt beter sig DU på samma sätt som naturligt uran. Det är en metall med mycket hög densitet – dubbelt så stor densitet som bly. Den kan användas som ballast i fartyg och flygplan, såväl som för tillverkning av flerskiktspansar (särskilt i modifieringar av amerikanska Abrams-tankar) och kärnor för pansargenomträngande underkaliberprojektiler. tunn, den tunga och kraftiga pilkärnan i en sådan projektil möter inte mycket luftmotstånd under flygning och kan tränga igenom pansar, vilket frigör stor kinetisk energi. När DU-ammunitionen kolliderar med rustningen frigörs uranoxiddamm.

   DU-ammunition togs i tjänst hos den amerikanska armén på 1970-talet och användes först i strid av den amerikanska militären 1991 under Operation Desert Storm i Persiska viken. Därefter användes de av Natos styrkor i operationen för att bomba Jugoslavien 1999, USA efter invasionen av Irak 2003 och andra militära konflikter. DU ammunition är i tjänst med USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och andra länders arméer. Öppna uppgifter om beståndet av sådana skal publiceras inte.
   Det brittiska försvarsdepartementet kallar utarmat uran för en standardkomponent i pansargenomträngande ammunition som ”ingenting har med kärnvapen att göra”.

   Potentiell fara
   Olika statsmän, offentliga personer och läkare i olika länder har upprepade gånger uttryckt oro över att utarmat uran från ammunition som lämnas i konfliktområden på grund av deras kemiska och radiologiska egenskaper kan vara farligt för människor och miljö. Ett antal veteraner från militära konflikter från USA och Storbritannien tillskriver sina hälsoproblem exponering för DU-ammunition.
   Flera militärer som ingick i Natos kontingent i Jugoslavien fick diagnosen leukemi. Även i områden där DU-projektiler användes under konflikter visade ett antal studier en signifikant ökning av antalet onkologiska sjukdomar och missbildningar hos barn.

   Utarmat uran är något radioaktivt (halveringstiden för U-238 överstiger 4,5 miljarder år). Internationella atomenergiorganet (IAEA) har bedömt att DU-ammunition ”inte verkar utgöra någon betydande radiologisk hälsorisk”.
   Enligt IAEA:s beräkningar, vid inandning av DU-aerosol – till exempel när en projektil med DU träffar ett militärfordon – kan den effektiva strålningsexponeringsdosen nå flera millisievert, m3v. Enligt International Basic Safety Standards är årliga dosgränser för medlemmar av allmänheten och för arbetare med tillgång till radioaktivt material 1 mSv respektive 20 mSv.
   Myndigheten klargör att i konfliktområden där DU-ammunition använts har endast ”begränsade studier” utförts. FN:s vetenskapliga kommitté för effekterna av atomstrålning drog slutsatsen att inga kliniskt signifikanta avvikelser associerade med exponering för DU-strålning har registrerats av tillgängliga vetenskapliga studier.

   I resolutionen om användning av utarmat uran, som antogs av FN:s generalförsamling 2018, kallas även hotet vid kontaminering av territoriet med fina DU-partiklar obetydligt. Samtidigt reserverar FN sig mot ofullständigheten i de genomförda studierna och menar att det fortfarande finns en ”potentiell” fara för strålningsexponering för människor som är i kontakt med fragment eller hela DU-ammunition.
   US Environmental Protection Agency varnar medborgarna för farorna med DU om det kommer in i människokroppen. relaterad till påverkan av radioaktiv strålning från DU har tillgänglig vetenskaplig forskning inte registrerats. I resolutionen om användning av utarmat uran, som antogs av FN:s generalförsamling 2018, kallas även hotet vid kontaminering av territoriet med fina DU-partiklar obetydligt.

   Samtidigt reserverar FN sig mot ofullständigheten i de genomförda studierna och menar att det fortfarande finns en ”potentiell” fara för strålningsexponering för människor som är i kontakt med fragment eller hela DU-ammunition. US Environmental Protection Agency varnar medborgarna för farorna med DU om det kommer in i människokroppen. hotet i händelse av kontaminering av territoriet med fina OS-partiklar kallas också obetydligt. Samtidigt reserverar FN sig mot ofullständigheten i de genomförda studierna och menar att det fortfarande finns en ”potentiell” fara för strålningsexponering för människor som är i kontakt med fragment eller hela DU-ammunition.
   Taggar:Ukraina Storbritannien Militär operation i Ukraina.
   https://tass.ru/info/17339755?utm_source=24smi&utm_medium=cpc&utm_campaign=13267&utm_content=4853809&utm_term=16523

 7. Det föds fosterskadade barn i Serbien, Irak, Syrien, Libanon, Palestina. Fosterskadade av ’det icke radioaktiva uranet’..som har en halveringstid på 500 000 år. Experten har ’inte läst på’ och blåljuger det betalningstvingade folket rakt i fjejsen. Utan att skämmas, såklart. F ö att minnas är tomahawkangreppet på Syrien, för en hittepåanklagelse i lögnmedia som fick opinion naturligtvis (vad är annars lögnfabriken till för), som har motbevisats 1000ggr och som begravts, och där washington igen sluppit straff. De går nu öppet ut med att de tänker agera än mer krigsförbrytare än de redan är, i ’förvissning’ om att de är ’untouchables’. Kallas för chutzpa/lusfräckhet på jiddisch

  • Utdrag från artikeln du refererade till ger annan information ”Iraksjukan som drabbat brittiska och amerikanska veteraner kan vara orsakat av utarmat uran.[3] Efter beskjutningar i slaget om Falluja 2004 tycks mängden missbildade barn, som fötts där och även i USA ha mångfaldigats. De som gjort undersökningen nämner utarmat uran som en tänkbar orsak.[4]”

   • ”Kan” är inte ett bevisat samband. Om nu Ukriana får den ammunitionen så används den inom det egna territoriet. Ryssarna kan ju bara lämna om de är rädda för att bli träffade. De har ingenting där att göra

    • Russia is here to stay! Det finns mycket att göra. Take it or leave it!
     När Ukraina är rensade från ukrozionazister så kommer Ryssland att inrätta en demilitariserade zon i närheten av gränsen till Europas hyena. Endast då kapitlet ”regime change in Russia” är död och begravd 🎚🎚🎚 avslutas OPERATION Z

    • Nej H2, den används på ryskt territorium i Donbass och Luhansk regionen, remember. Och d ä r har kiev inte att göra.

  • Haha..wikipedia..den var rolig den, för att inte säga who..hehe. Den första som är totalkapad, har grundaren tagit absolut avstånd ifrån och är på gång med ett nytt och säkrare koncept. Den andra, ja den vet vi att gates med hustru har komprometerat up to the teeth. Men den var rolig iallafall, din referens…

 8. @H2 24 mars, 2023 At 17:19
  Cancerdrabbade serber stämmer Nato för användning av utarmat uran i attacken mot Jugoslavien 1999
  Hans advokat Srdan Aleksic avslöjade att den serbiske officerens klagomål är helt identisk med de 500 stämningar som inlämnades av italienska soldater som sattes in i Kosovo 1999

  Aleksic avslöjade att den serbiske officerens klagomål är helt identiskt med de 500 stämningar som lämnats in av italienska soldater som var utplacerade i Kosovo 1999. Av dessa beviljades 181 anspråk, och Italiens försvarsministerium kompenserade skadorna. Det första liknande fallet slutade för flera månader sedan med en målsägandes seger i Frankrike. Liknande stämningar pågår för närvarande i Storbritannien, Turkiet, Tyskland och Nederländerna.

  ”Min italienska kollega Angelo Tartaglia försåg mig med över 70 domar och över 1 000 sidor med bevis, inklusive papper från den italienska parlamentariska kommissionen som bevisade sambandet mellan utarmat uran och onkologiska tillstånd, såväl som bevis från Världshälsoorganisationen, och bevis som samlades in vid en amerikansk flygvapenbas i Kalifornien 1988 som indikerar den skada som utarmat uran gör på människor”, betonade Aleksic.

  Enligt serbiska tjänstemän ledde bombningen till dödsfall för 3 500 till 4 000 människor, medan cirka 10 000 människor skadades, två tredjedelar av dem var civila. De materiella skadorna uppgick till 100 miljarder dollar. Under de tre månaderna bombningen pågick släppte Nato 15 ton utarmat uran som bomber.

  Därefter blev Serbien nummer ett i Europa när det gäller cancersjukdomar, under de första 10 åren efter bombningarna drabbades cirka 30 000 människor av cancer i landet, och mellan 10 000 och 18 000 av dem dog.
  https://tass.com/world/1246955

 9. @H2 24 mars, 2023 At 22:05
  För tjugotre år sedan: Efterdyningarna av kriget mellan USA och Nato mot Jugoslavien. De outtalade effekterna av ammunition med radioaktivt utarmat uran
  Aggressiva cancerformer i Serbien når epidemiska proportioner

  Bombningen av Serbien varade i 78 dagar. 1 031 soldater dödades, 5 173 soldater och poliser skadades, 2 500 civila dödades – inklusive 78 barn – och över 6 000 civila skadades. Utöver DU-projektilerna, som även visade spår av mycket giftigt plutonium, har andra explosiva kombinationer och raketbränslen med vissa kemiska föreningar använts, som är mycket giftiga vid explosioner och orsakar cancer. Andelen av dessa cancerformer ökade från år till år. Dessutom ökade antalet nyfödda med missbildningar och antalet aggressiva leukemifall hos barn. (8) För över ett år sedan tillkännagavs uppskattningar från Serbian

  Association for the Prevention of Cancer: Studier har visat att användningen av uranvapen har orsakat 15 000 cancerformer och 10 000 dödsfall mellan 2001 och 2010, enligt förbundets chef och onkolog Prof. Slobodan Cikaric. Totalt fanns det 330 000 cancersjukdomar i Serbien under denna period. Dödstalen har ökat årligen sedan 1999 med 2,5 procent. (9)

  Redan 2013 sa Prof. Cikaric i tidningen ”Blic” att Serbien förväntade sig 14 år efter bombningen med DU en explosion av cancer av alla slag. (10) Han borde ha rätt. Överförs är nedbrytningar av immunsystemet med ökande infektionssjukdomar, allvarlig dysfunktion av njure och lever, aggressiv leukemi och andra cancerformer (inklusive flera cancerformer), störningar i benmärgen, genetiska defekter och missbildningar samt aborter och för tidiga födslar hos gravida kvinnor som efter Tjernobyl-katastrofen. Om man idag läser en serbisk tidning eller går över en serbisk kyrkogård, märker man i de sidlånga dödsannonserna eller gravinskriptionerna den korta livslängden för många döda människor. Det borde stå: ”Död av konsekvenserna av DU-förgiftning och strålning.”
  https://www.globalresearch.ca/aftermath-of-the-us-nato-war-on-yugoslavia-the-unspoken-impacts-of-radioactive-depleted-uranium-ammunition/5623803

 10. EU är en helt löjeväckande organisation! Man vill alltså förbjuda bly i jaktammunition och har samtidigt inget mot att utarmat uran sprids i krigen de är inblandade i? De mest komiska är alla dessa som plötsligt omhuldar banditerna i Bryssel bara för att de stödjer Ukraina i kriget! Hyckleriet är som vanligt monumentalt…

  • Kan du verkligen inte göra skillnad att på att Jaga för skojs skull och försvara sitt land emot en invasion?

   • Hur menar du.. ’försvara mot en invasion’..Om du menar att kiev ’försvarar sin nation’..så har du missat att; de/kiev/’försvararna av sin nation’ har blivit avbrutna i sina försök att fördriva och utrota en grupp som ville annat än ’försvararna’ ville.
    Ingen kan väl vara emot någon som avbryter en mördare mitt i akten, eller..och en seriemördare dessutom som hållt på i 8år..8år. Den som avbrutit borde ju istället ha en fredsutmärkelse. Eller hur

 11. Britter till Ukraina: Gör dig redo för fler cancer och fosterskador

  Storbritannien har ett nytt sätt att hjälpa Ukraina i deras förlorade sak att behålla Krim och Donbas från Ryssland. Gör dig redo för detta: utarmat uranskal. Dessa ”tankmördare” kommer att tillhandahållas tillsammans med britternas Challenger 2-stridsvagnar.

  Problemet är att dessa tankmördare också är ukrainska folkmördare. Eftersom dessa pansarpiercingskal innehåller radioaktivt utarmat uran, orsakar deras användning fosterskador och cancer. Fråga bara irakierna som fortfarande lider av höga nivåer av båda 20 år efter deras groteska användning av Uncle Sam i Irak. Den brittiska vice försvarsministern Annabel Goldie bajsade oron över att döda civila och sa: ”Sådana omgångar är mycket effektiva att besegra stridsvagnar och pansarfordon”. Det är dock inte troligt att Goldie någonsin kommer att besöka Ukraina efter kriget. Skulle inte vara klokt med allt brittiskt utarmat uran som ligger runt.

  För att inte bli överträffad av britterna, ber fyra amerikanska senatorer att president Biden skickar Ukraina klusterbomber, förbjudna av över 100 länder enligt 2008 års konvention om klustervapen. Vi har 3 miljoner tillgängliga. De är inte oroliga för tusentals oexploderade bomber som spränger intet ont anande ukrainska barn decennier längre fram. Men som med Annabel Goldie, om vi skickar dem, antar att de senatorerna inte kommer att ta med sina små barnbarn på en naturvandring i Ukraina efter kriget. Den där blanka metallbiten de plockar upp för att inspektera kan vara det sista de någonsin gör.

  Med Ukraina närmar sig kollaps förlänger misslyckandet med att fullfölja en förhandlingslösning onödig död och lidande. Att lägga till utarmat uran och klusterbomber kommer bara att göra döden och lidandet värre.
  https://www.antiwar.com/blog/2023/03/23/brits-to-ukraine-get-ready-for-more-cancer-and-birth-defects/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here