Khmelnytskyi – förstörde Ryssland granater som innehöll utarmat uran?

9
1324

Av Larry Johnson

Larry C Johnson

Den här artikeln publicerades först på A Son of the American Revolution: https://sonar21.com/khmelnytskyi-did-russia-vaporize-depleted-uranium-shells/

Rysslands flyganfall mot den ukrainska staden Khmelnytskyi väcker stor uppmärksamhet på grund av rapporter om en topp i gammastrålning efter flera massiva explosioner. Erfarna analytiker tror att ökningen av gammastrålningen kan vara en konsekvens av att de ryska bomberna sprängde brittisk ammunition med utarmat uran till damm.

Bilden ovan visar den intakta vapendepån strax utanför Khmelnytskyi taget en tid före Rysslands attack. Khmelnytskyi ligger 350 kilometer väster om Kiev, vilket betyder att dessa attacker med största sannolikhet utfördes av kryssningsmissiler, som Kinzhal eller Iskander. Dessa attacker ger också levande bevis för att Ukrainas antimissil luftförsvarssystem inte existerar eller är inaktiverat i och runt Khmelnytskyi.

Låt oss titta på några av videobevisen. Det var minst tre bomber som träffade denna vapendepå. Den första träffen kommer klockan 04:29 (se den första videon nedan, som visar de tre nedslagen). Den bomben antände uppenbarligen sekundära explosioner från ammunition och sprängämnen som lagrats vid den anläggningen. Det finns en andra explosion inspelad klockan 05:07 följt av en massiv explosion klockan 06:10, vilket resulterar i ett svart svampmoln som tornar upp sig över Khmelnytskyi.

4:29, 5:07 och 6:10

Följande bild visar hur det såg ut efter attacken. Den stora kratern i den övre vänstra delen av bilden visar ett par byggnader och skogsteige som utplånats. Kanske kommer denna attack, med fler missiler, att döda den trötta berättelsen om att Ryssland har slut på missiler och skrapar botten av kassan.

Det är inte klart om vapen som innehåller utarmat uran förstördes eller inte. Säkert är att Ukraina förlorade en enorm mängd ammunition av olika slag som inte enkelt eller snabbt kan ersättas. Det är också anmärkningsvärt att Ryssland har utfört denna typ av attack, inte alla med lika framgång, på flera platser i Ukraina under de senaste åtta dagarna. Vilka små framsteg Ukraina än har lyckats med på Bakhmuts flanker, kompenserar de inte för den massiva förlusten vid Khmelnytskyi. Detta är en grafisk påminnelse till ukrainarna väster om Kiev om att de befinner sig i krig och att ukrainska militära installationer inte är säkra.

Relaterat
Storbritannien levererar ammunition med starkt hälsofarliga utarmat uran till Ukraina .
Mer än 15 ton bomber med utarmat uran släpptes över Jugoslavien 1999. Kraftig ökning av cancer.
Pentagon: USA har använt kemiska vapen – och utarmat uran – i Syrien och Irak.


 

Föregående artikel”Kinas och Rysslands taktik ”Vi måste säkra oss själva, medan fiendens nederlag ligger i hans egna händer”. Vad menar man?
Nästa artikelDet historiska sveket och demokratins urholkning
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Stämmer bar det. lill-Britannien ”skänkte” missiler med utarmad uran. Depån som Rysslands berömda Kinzahl reducerade till aska sägs även varit förråd för andra farliga vapen. Och nu blåser vinden västerut – först att drabbas blir Europas hyena (Karma is a bitch?!).

  ”The destruction of depleted uranium ammunition supplied by the West to Ukraine has led to the appearance of a radioactive cloud that is heading toward Western Europe, Russian Security Council Secretary Nikolai Patrushev said on Friday.”

  https://sputnikglobe.com/20230519/radiation-from-depleted-uranium-ammo-in-ukraine-approaches-europe–top-security-official-1110459293.html

  Noterbart är att än så länge det också alltjämt tyst i de ofria västmedierna – som om tystanden skulle blåsa bort problemet

 2. UKRAINA KRIS
  19 MAJ, 14:15
  Radioaktivt moln från Ukrainas eliminerade ammunition driver till Europa – Säkerhetsrådet
  ”En ökning av strålningsnivåerna har redan registrerats i Polen,” varnade Nikolay Patrushev

  Sekreterare för Rysslands säkerhetsråd Nikolay Patrushev
  © Alexei Druzhinin/Ryska presidentens press- och informationskontor/TASS
  SYKTYVKAR, 19 maj /TASS/. Förstörelsen av ammunition med utarmat uran som levererats av väst till Ukraina har orsakat ett radioaktivt moln som driver mot Europa, sade säkerhetsrådets sekreterare Nikolay Patrushev vid en konferens i Syktyvkar på fredagen.

  Han uppmärksammade det faktum att USA:s president Joe Biden anlände till Japan i torsdags för att delta i G7-toppmötet.

  ”Inklusive att upprätthålla, som amerikanerna tror, ’gemensamma demokratiska värderingar’. Cheferna för västländer under påtryckningar från USA kommer också att diskutera bistånd till Ukraina”, påpekade Patrushev.

  Han noterade att ”amerikanerna har ”hjälpt” andra länder på detta sätt mer än en gång i historien.

  ”De ”hjälpte” Ukraina också, genom att sätta press på sina satelliter och leverera ammunition med utarmat uran. Deras eliminering har orsakat ett radioaktivt moln som nu rör sig mot Västeuropa. En ökning av strålningsnivåerna har redan registrerats i Polen,” varnade Patrushev .

  Dessutom, fortsatte han, ”USA utvecklar och använder redan kemiska och biologiska vapen, inklusive i Ukraina.”

  Patrushev påminde om att i augusti 1945, utan någon militär nödvändighet, släppte USA A-bomber på Hiroshima och Nagasaki, vilket orsakade ”katastrofande konsekvenser och döden för ett stort antal civila.”

  ”De bad inte om ursäkt! Och de kommer inte att be om ursäkt för vad de har gjort. De fortsätter att hjärntvätta japanerna för att få dem att tro att det var Sovjetunionen, inte USA, som använde kärnvapen mot dem,” Patrushev uppgav. ”Det är vad amerikanskt bistånd och demokrati handlar om!”.

  • @Carina Lundström 19 maj, 2023 At 16:51
   ”De fortsätter att hjärntvätta japanerna för att få dem att tro att det var Sovjetunionen, inte USA, som använde kärnvapen mot dem,”

   Folk i Japan är mycket väl medvetna om att det var USA som kärnvapenbombade Japan. Någon ”hjärntvätt” lär inte fungera. Jag säger det med erfarenheten att tidigare ha bott i Japan, har goda kontakter där, och att hjälpligt tala språket.

   Problemet Japan har är att USA tvångsintegrerade Japan i USA efter kriget, ekonomiskt och politiskt. USA har gjort enorma ansträngningar att amerikanisera Japan, och göra landet till en lydstat och virtuell USA stat och amerikansk militärbas. Japans nyliga upprustning har beslutats i Washington, inte i Tokyo. Amerikanisering ligger på ytan, men Japan har i grunden inte förändrats på djupet, något som man tydligt märker när man bor där en längre tid. Den USA påtvingade ”demokratin” i japan ligger på ytan, medan japan i verkligheten fortsätter att fungera som landet alltid har gjort. Den av USA påtvingade ”demokratin” i Japan är ett spel för gallerierna.

   Samarbetet mellan Japan och Kina ökar, till USAs fasa, som försöker stoppa den utvecklingen. Kulturella, språkliga och politiskt samarbete mellan Kina och Japan har alltid varit starka, även om Japan alltid har tydligt markerat sitt oberoende av Kina.

   Till del har det lyckats, USA har även behållit sina enorma ockupationstrupper och ett stort antal militära baser i Japan.
   https://militarybases.com/overseas/japan/
   I Japan pågår allt starkare protester, inklusive kravaller, att kasta ut USA, vilket svenska USA styrda media inte rapporterar om.

   Att USA på samma sätt som en gång med Hiroshima och Nagasaki skulle bomba Kina är en av de möjligheter som oroar folk i Kina. USAs mycket aggressiva militära expansion i Asien känns mycket oroande bland gemene man i Kina.

 3. En farlig besvärjelse är att säga” Ryssland har slut på krut” för så fort man säger besvärjelsen så haglar det som bara den och så kaboom👋🏾. Så blev det också i Khmelnytskyi

  • SvT har hittat en ringrostig ”militärexpert” som hävdar att Ryssland använder rostiga granater eftersom dess ammunitionsförråd sinar. Jorgen Elfvings besvärjelse är blir inte mycket till besvär

 4. Ja men såhär är det varje vecka (Man måste minnas här sedan krisens 1a dag)Så har det ENDAST varit en och samma linje vad gäller massmedierna i Usa ledda Nato världen och INGET annat. Man måste vända sej till andra medier i Asien, arabländerna Mellanöstern och även vissa afrikanska på sistone. Sedan spelar alternativa medier MYCKET stor roll i detta också. Och där är denna bloggen djupt uppskattad. Det är HELT och ENDAST Usa Nato lögner och desinformation med propaganda som ju matas ut DAGLIGEN. Det är EJ förän man blir tagen med byxorna nere som man då och då erkänner något misstag men i övrigt tvärsIGENOM lögner till Ukrainas fördel och INGET annat. Usa ledda Nato Krigsindustrin blomstrar och man förlänger och förvärrat ALLT med denna krisen från början till slut. Från 1a sekund. ENDAST förlängt och förvärrat lidandet och förstörelsen med alla tusentals och tusentals HELT onödiga liv. Usa Nato är det vidrigaste Gud någonsin skådat

 5. Ryssland beordrar arrestering av ICC-åklagaren
  Den brittiske advokaten som anklagade president Vladimir Putin för ”krigsförbrytelser” åtalas nu själv

  Det ryska inrikesministeriet utfärdade i fredags en arresteringsorder på Karim Asad Ahmad Khan, den brittiska advokaten som för närvarande agerar som chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

  I mars begärde Khan gripandet av Rysslands president Vladimir Putin och Maria Lvova-Belova, barnrättskommissionären, för det påstådda krigsbrottet ”olaglig deportation och överföring” av barn från ”ockuperade områden i Ukraina” till Ryssland.

  ICC hade agerat på påståenden från regeringen i Kiev om att Rysslands evakuering av barn från civila områden som var under beskjutning från ukrainska styrkor uppgick till tvångsförflyttning av befolkning, vilket definierades som ett brott enligt den fjärde Genèvekonventionen.

  Tre dagar efter Khans tillkännagivande, den 20 mars, inledde den ryska utredningskommittén en undersökning av åklagaren, samt tre ICC-domare som godkände hans arresteringsorder – Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala och Sergio Gerardo Ugalde Godinez. Utredningen fokuserade på artiklarna 299 och 360 i den ryska strafflagen, nämligen att väcka åtal mot personer som är kända för att vara oskyldiga, och förberedelser för en attack mot en företrädare för en främmande stat som åtnjuter internationellt skydd för att försvåra internationella relationer.

  Moskva har avfärdat ICC-besluten mot Putin och Lvova-Belova som ogiltiga, eftersom Ryssland inte är part i Romstadgan som skapade domstolen. Inte heller USA, Kina, Indien och flera dussin andra länder.
  https://swentr.site/russia/576584-hague-prosecutor-wanted/

 6. En artikel idag i VeteransToday framför uppfattningen att det ammunitionsförråd som Ryssland anföll även innehöll två taktiska kärnvapen och i artikeln framförs gissningen att de var på 25kton
  ”On May 13, 2023, in Khmelnitsky on May 13, 2023, it was not just conventional ammunition, or even depleted uranium ammunition but two real atomic bombs stored in the Khmelnitsky ammunition depot unbeknownst to anyone that exploded hit by a Russian missile.”
  Dom exploderade inte i form av den typ av atomexplosion som sker när ett atomvapen används men det höganrikade materialet kan spridas av en konventionell explosion.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here