New York Times: Pro-ukrainsk grupp bakom Nord Stream-attacken

24
1562

 

Redaktören: New York Times rapporterar alltså att pro-ukrainsk grupp, som ej var kopplad till president Zelinsky (förstås), ligger bakom Nord Stream-attacken. Uppgifterna kommer från ”tjänstemän i USA”. Något belägg för detta presenteras inte i artikeln. Artikeln nämner dock Seymour Hershs rapport som detaljerat menar att USA sannolikt låp bakom attacken, med stöd av Norge. President Bidens tidigare uttalanden om att Nord Stream måste förstöras nämns inte, och inte heller jublet från utrikesminister Blinken och vice utrikesminister Nuland efter sabotaget. En inte alltför djärv tanke är att USA:s ledning känner sig pressad att yttra sig i frågan, och då passar det bra att lägga skulden på en okänd, icke namngiven pro-ukrainisk gruppp som även kan innehålla ryssar. Ukrainas regering kan i sitt starka beroende inte protesterar särskilt högljutt, och det gör den inte heller. Källa: https://www.newsmax.com/newsfront/nord-stream-attack-ukrainians/2023/03/07/id/1111424/, som tydligen återger artikeln i New York Times.

SvT återger nyheten – medan man mig veterligen teg om Hershs viktigare rapport. Och i motsats till NYT nämner SvT inget om Seymour Hersh… SvT tillägger ” Även Ryssland kommenterade uppgifterna på tisdagkvällen. Det ryska FN-sändebudet Dmitri Polyanskiy kräver nu att FN inleder en internationell utredning av händelsen, uppger nyhetsbyrån AP. Den tyska regeringen sade på tisdagen att man tagit del av New York Times upppgifter men tillägger att den egna utredningen ännu inte är klar, skriver nyhetsbyrån AP. Inte heller den svenska statsministern Ulf Kristersson (M) vill spekulera om de nya uppgifterna. I Sverige är det en pågående förundersökning i den frågan så jag kommer inte kommentera just nu, sa han under en pressträff på tisdagskvällen.”
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/pro-ukrainsk-grupp-kan-ligga-bakom-attacken-mot-gasledningarna-nord-stream

_____________________________________________________________

”Tjänstemän i USA säger att de har granskat nya underrättelser som tyder på att en pro-ukrainsk grupp låg bakom attacken mot Nord Stream-rörledningarna 2022, enligt The New York Times.

Tidningen säger att underrättelserna är ett steg mot att fastställa vem som är ansvarig för sabotaget. Amerikanska tjänstemän sade att det inte fanns några bevis för att Ukrainas president Volodymyr Zelensky eller någon av hans främsta män var inblandade. Dessutom fanns det inga bevis som pekade på ukrainska tjänstemän.

Attacken väckte spekulationer om vem som var ansvarig. Fingrarna pekades mot en lista av nationer, däribland Ryssland, Ukraina, Storbritannien och USA.

AFP rapporterade i februari att Vita huset avvisade en rapport från den erfarne undersökande journalisten Seymour Hersh om att USA låg bakom sabotaget av gasledningarna Nord Stream.

I en egenpublicerad rapport skrev Hersh att amerikanska flottans dykare med hjälp av Norge hade placerat ut sprängladdningar på de rörledningar som går under Östersjön mellan Ryssland och Tyskland i juni och detonerat dem tre månader senare.

Adrienne Watson, talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd, beskrev Hersh-rapporten, som publicerades på hans sida på webbtjänsten Substack, som ”fullständig fiktion”.

The Times noterade att Ukraina och vissa av dess allierade har av vissa tjänstemän setts som det mest logiska motivet för att sabotera rörledningarna. De har motsatt sig projekten i åratal och kallat dem ett hot mot den nationella säkerheten.

Red: Här nämner man inte upprepade uttalanden av USA-presidenter och regeringsmedlemmar med samma innehåll.

Amerikanska tjänstemän medger att det fortfarande finns mycket att lära om sabotörerna. De nya uppgifterna tyder på att de är motståndare till Rysslands president Vladimir Putin. Den namnger dock inte gärningsmännen eller gruppen. Tjänstemännen ville inte avslöja hur underrättelserna samlades in.

De sade att den nya underrättelsen lämnar öppet för möjligheten att operationen kan ha genomförts i hemlighet av en proxystyrka med kopplingar till den ukrainska regeringen eller dess säkerhetstjänst.

Tjänstemännen sade att de trodde att sabotörerna troligen var ukrainska eller ryska medborgare, eller någon kombination av dem. Amerikanska tjänstemän sade att inga amerikanska eller brittiska medborgare var inblandade.

Samtidigt är amerikanska tjänstemän som informerats om den senaste informationen splittrade om hur mycket trovärdighet de ska ge den, rapporterade Times.

CIA avböjde att kommentera Times rapport. Det nationella säkerhetsrådet hänvisade frågor om rörledningarna till europeiska myndigheter.”

Mykhailo Podoliak, rådgivare till chefen för den ukrainska presidentens kansli, har sagt att Ukraina inte var inblandat i explosionerna vid den ryska gasledningen Nord Stream och att landet inte hade någon information om några proukrainska agenter som skulle kunna ha gjort det. Källa: European Pravda. https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/03/7/7392393/

Relaterat
Hur man spränger en rörledning (Nord Stream)
Hur USA slog ut Nord Stream-rörledningen
Folkrättsprofessor: ”USA:s sprängning av Nord Stream innefattar ett flertal brott mot internationell rätt och FN-stadgan”
USA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream.
Sy Hersh och livet. Vilka tjänade mest på sprängningen av Nord Stream? Varför rapporterar media som de gör?
Vem låg bakom explosionen av Nord Stream 1 och 2?
Vem sprängde Nord Stream? Äntligen bevis! Eller hur?
Rysslands ”hyllning”/ersättning av Nord Streams pipelines.
Också USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2

Föregående artikelKRIG: När vanliga människors liv missbrukas i politiska och ekonomiska intressestrider 
Nästa artikelEn kvinnlig pionjär -Mary Wollstonecraft. Kom till möte på ”Internationella kvinnodagen!”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

24 KOMMENTARER

 1. Det är typisk PsyOps – att vilseleda och förbrylla allmänheten. Samma krafter som låg bakom terrordåden mot Nord Stream sprider nu falsk info om ”vilka som kan ha legat bakom” terrordåden.

  NYT skriver ”underrättelserna är ett steg mot att fastställa vem som är ansvarig för sabotaget.” Det är samma nyhetsbolag som också spred den alltigenom falska WMD storyn

 2. Denna rapport är renodlad lögn från början till slut. Kasta ut ett HELT korkat rykte såhär till allmänheten,då det börjar brinna i arslet på gärningsmannen. När såg detta diskuteras i kvällens aktuellt igår kväll, med den där Hallonberg och Bert Sundström som gäster,var det motbjudande ärligt talat. Pro ukrainsk grupp och utan MINSTA lilla koppling till Zelenski har utfört detta? 😂😂😂😂 Vafan händer ju seriöst? Det börjat somsagt brinna mycket i arslet på gärningsmannen över Atlanten sistone med alla protester och demonstrationer över Europa,så man kastar ut detta högst korkade idiotiska ut till allmänheten. Kunde se hur förvirrade Svt aktuellt med sina gäster var igår,då dessa EJ kunde bemöta detta med expertis och övertygande sätt OCH visste själva innerst inne att de rent SKITSNACK,men inte hade magen att våga gå in på de spåret. Fiasko är bara förnamnet på detta

  • De hade använt sig av en 3D u-båt, tyst och osynlig med stealth tech🤣🤣
   Det är så Zelensky lyckades👹

 3. ”Tjänstemän i USA säger att de har granskat nya underrättelser som tyder på”. Det är en mycket typisk och normal omskrivning för CIA. ”En anonym tjänsteman–”, ”Uttalade sig på villkor om anonymitet—”. Etc.

  Vad USA gör är en klassisk mycket välkänd propaganda grej, skapa förvirring, tvivel och blanda bort korten.

  Sprängningen var en stor oration med ton av sprängämne. Det fordras mycket avancerad dykarutrustning, utbildade dykare, och specialkunskaper som bara finns hos militären. Det här görs inte genom att hyra en motorbåt.

  Samma metoder används i fallet Covid19.

  USA är mästare på detta.

 4. Thomas Röpers kommentarer är intressanta. ” Den 7 mars rapporterades det att spåren av Nord Stream-explosionen ”leder till Ukraina”. Det är intressant att olika medier rapporterade detta samtidigt, med hänvisning till olika källor, vilket tyder på en kontrollerad mediekampanj.”
  PÅ tal om att kastas under bussen verkar det vara stor sannolikhet så småningom om man betraktar RANDs rapporter.
  https://www.anti-spiegel.ru/2023/spuren-fuehren-in-die-ukraine-eine-nord-stream-show-der-us-regierung/

 5. Hör på Radion vid varje nyhetsinslag P1 så rapporteras om denna artikel, vill minnas att Seymour Hersh artikel ej rapporterade det om på samma sätt så denna bisarra artikel, skall tydligen spridas. Men svårt att tro att den kommer att fylla sitt syfte, för vore jag Tysk skulle jag nog resonera som så
  mm denna sprängning ger oss dyrare energi,
  mm ger mig två skiffrig inflation
  mm ger mig dyrare matpriser
  mm ger oss tyskar rekord stora konkurser av småföretagen
  mm högre räntor
  och detta som resultat av Ukrainas Nationalister
  VARFÖR I HELVETE SKALL VI STÖDJA UKRAINA NÄR DE GÖR SÅ HÄR MOT MIG!!
  Tror inte det var så bra att Väst producerade denna artikel….

  • Det förs ett ekonomiskt krig mot Europa, och det kommer västifrån.

   Om Europa blir ekonomiskt, diplomatiskt och säkerhetspolitiskt självständigt (d.v.s. Europeiska unionen övertar helt sin egen militärpolitik) så faller den amerikanska stormakten.

   Det är den som står på spel i dessa dagar efter kollapserna i Irak, Syrien, Libyen och Afghanistan.

   Få förstår att det är egentligen just de amerikanska Förenta staterna -och Washingtons vapenexportörer och våldsetablissemang som är i den svåraste geopolitiska krisen i dagens värld. Att bli överkörd ekonomiskt av ett Europa med 800 miljoner invånare och ett mer integrerat Europa och Asien utom amerikanskt inflytande är mycket existentiellt skrämmande för Washington: att bli ett avlägset Brasilien med några kärnvapenraketer i ett hörn på världskartan.

   ”Transatlantisk integration” fungerar bara för den rödlistade ålstammen, som även den lika tanklöse moderate statssekreteraren PM Nilsson hjälpt till att förminska på lika klantigt vis som Washington kämpar för sin sakta utdöende stormaktsstatus.

 6. En typisk ”pro-ukrainsk grupp” kan t.ex. vara NATO, EU eller USAs högsta ledning.
  Seymour Hersh föreslår i en intervju att man ska fråga Joe Biden eller Vita husets talesman om man har beställt någon utredning av Nordstream-sprängningarna av CIA eller liknande amerikanskt organ. Det har man nämligen inte, och det torde bero på att man redan vet hur det ligger till.

 7. Det går inte att till hundra procent styrka att det var US och Norge som utförde det.
  Hersh bevisar ju inte sina påståenden. Om då US presenterar resultat från en egen utredning, också utan bevis, är det för dem lätt att hävda riktigheten i sina påståenden. Ingen kan ju bevisa nåt annat. Det blir lätt för US att avfärda Hersh.

     • Min kommentar var enbart sedd som att media i Amerika idag tycks bedriva hög grad av politiskt korrekt självcensur och självpåtagen tystnad.

      Det är en rent subjektiv syn från min sida. Jag kan självklart ha helt fel intryck.

  • Det går heller inte motbevisa att rosa enhörningar inte existerar HH. Alla spår och bevis leder till att USA ligger bakom sedan om det var Norge eller GB som hjälpte till är av mindre betydelse. USA kan omöjligen avfärda Hersh och det är därför man sprider tidingsankan med segelbåtar och ukrainare, den storyn är ju bara löjlig precis som all propaganda från USA.

  • @HH 8 mars, 2023 At 18:06
   Skillnaden är att Hersh är mycket trovärdig med en långt förflutet att bevisligen tala sanning. USA är det motsatta.

 8. svenska marinen har goda kontakter med den amerikanska marinen som vi såg vid ubåtskriget i hårsfjärden 1982. svenska marinen befann sig på brottsplatsen där nordstream sprängdes några dagar före detonationen. vad gjorde dom?

  • Vet ni inte om det? De var som vanligt ute och letade efter slaviska minkar, lyssnade på sillpruttar och följde den gamla taxibåten Amalia. Ständigt denna Amalia! Tyvärr var den avseglad till Rostock med ett polskt-ukrainskt festsällskap som glömt gamla fyrverkerier och smällare ombord, och inte heller städat fint preussiskt ombord efter sig.

   Så nu kommer Carl Bildt spela upp kryptiska ryska ubåtsoljud på tv som rört sig utmed NordStream i många veckor. Undrar faktiskt om Östersjöns lilla sillbestånd räcker till höstens surströmmingsburkar? Det lär väl ”den där Bildt” bevisa med råge. Annars får vi väl ”äta sardiner på (svärfar Gösta Bohmans) dass”, som Sten Broman en gång beskrev surströmmingsupplevelsen som.

 9. Det senaste propaganda-ljuget om ”nordstream” är som att att kasta ett ruttet ägg på golvet, för att sedan påstå att det egentligen är en marsipantårta. Var så goda, hoppas det smakar.
  Medierna levererar vilket trams som helst, särskilt om det gynnar ”lögnimperiet”. Allt för att avrätta fakta och sprida dimridåer.

 10. Jo, men vi har två obevisade påståenden, det är upp till var och en att TRO på den ena eller andra. Men, vi kan inte till hundra procent VETA.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here