Ännu en vit-tvättning av USA-lett sabotage av Nord Stream?

24
1582

 

Nordstream 2. Bild Midt i Fleisen

Det kommer ännu en vit-tvättning av USA-lett sabotage av Nord Stream? En tolkning (av mig) är att det är möjligt denna insats är en del av ett USA-lett sabotage som Seymour Hersh rapporterat om. Hur man spränger en rörledning (Nord Stream) Vem har skrivit om den möjligheten? Rapporten är förenlig med rapporten i New York Times?
Mer om USA-utspel om sabotaget av Nord Stream!
Hur man spränger en rörledning (Nord Stream)

Aftonbladet skriver ”Tyska utredare har kunnat peka ut en kvinna och fem män för sprängningarna av Nord Stream.
De misstänks ha placerat ut bomber från en hyrbåt flera veckor före explosionerna, uppger tidningen Die Zeit.

Rester av sprängmedel har i efterhand hittats ombord, enligt uppgifterna”.https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Q78xER/nord-stream-de-pekas-ut-for-sprangningen-tyska-uppgifter

Motsvarande uppgifter publiceras av andra medier.

Aftonbladet skriver vidare ”Tidigare under tisdagen skrev New York Times, med hänvisning till amerikanska underrättelsekällor, att en pro-ukrainsk grupp kan ha legat bakom sprängningarna av gasledningen Nord Stream i höstas.
Uppgifterna var inte särskilt detaljerade, men tidningen poängterade att det inte finns någon bevisad koppling till Ukrainas regering.

På kvällen kom nya detaljer i en sampublicering mellan Die Zeit och flera andra tyska medier.
Enligt tidningen har tyska utredare kunnat identifiera en yacht som misstänks ha använts när bomberna placerades ut vid gasledningarna. Den hyrdes av ett polskt bolag som i sin tur ägs av två ukrainare.

Båten la ut från tyska Rostock redan den 6 september – drygt tre veckor före explosionerna. Dagen efter var den bland annat synlig vid Christiansø, norr om Bornholm.

Enligt Die Zeit fanns sex personer ombord, en kvinna och fem män. De utgjorde ett team med en kapten, två dykare, två assistenter och en läkare, skriver tidningen. Personernas nationaliteter är oklara eftersom de använde professionellt förfalskade pass när båten hyrdes.

Sprängmedlet och övrig utrustning ska i förväg ha levererats till hamnen i Rostock med en lastbil.

Efter den hemliga operationen lämnades båten tillbaka till ägarna i ostädat skick. Enligt de nya uppgifterna ska utredarna i efterhand ha hittat rester av sprängmedel på ett bord i båten, uppger Die Zeit.

De tyska tidningarna skriver också att underrättelsetjänsten i ett ospecificerat västland redan under hösten ska ha tipsat en europeisk allierad om att ett ukrainskt kommando låg bakom Nord Stream-sabotaget.

Inte heller i den tyska utredningen finns dock några bevis om vilka som beordrat och finansierat sprängningarna.

Enligt Die Zeit har de tyska utredarna inte kunnat utesluta att båten och de sex personerna kan vara planterade bevis som ska lägga skulden på Ukraina i en så kallad false flag-operation. Tidningen poängterar dock att de inte har funnit några belägg för ett sådant scenario.

Relaterat
New York Times: Pro-ukrainsk grupp bakom Nord Stream-attacken
Mer om USA-utspel om sabotaget av Nord Stream!
Hur man spränger en rörledning (Nord Stream)
Hur USA slog ut Nord Stream-rörledningen
Folkrättsprofessor: ”USA:s sprängning av Nord Stream innefattar ett flertal brott mot internationell rätt och FN-stadgan”
USA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream.
Sy Hersh och livet. Vilka tjänade mest på sprängningen av Nord Stream? Varför rapporterar media som de gör?
Vem låg bakom explosionen av Nord Stream 1 och 2?
Vem sprängde Nord Stream? Äntligen bevis! Eller hur?
Rysslands ”hyllning”/ersättning av Nord Streams pipelines.
Också USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2

Föregående artikelMer om USA-utspel om sabotaget av Nord Stream!
Nästa artikelBeslagtagna dokument visar Kievs planer på större anfall mot Donbass
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

24 KOMMENTARER

 1. Inte tycker jag väl att det är sådan ”medietystnad”. Det har rapporterats överallt det senaste dygnen; i svensk som internationell media. Det kanske beror på att dessa olika versioner skall just träffa vissa, och särskilda, mottagarländer för denna information.

  Men det är just nu en slags obekräftade rykten, kanske rentav falsk ryktesspridning. Kanske avsiktligt förvillande. Specialister och experter sitter i intervjuer och är ”oväntat mycket förvånade”.

  Orden ”pro-ukrainska aktivister” och liknande är naturligtvis till för att värma upp sympatierna för vad som egentligen är det största statsterroristiska dådet på decennier i Europa; d.v.s. en krigshandling mot just Europa självt. Priset för höga bränslepriser är en anledning till ilska, irritation och rentav total ekonomisk desperation för många europeiska hushåll som måste välja mellan sådan nutida arbetarklasslyx som mat för dagen och värme i hushållet.

  Men det ÄR just KRIG och inga sanningar är just nu vare sig vita eller svarta, bara många farliga nyanser av grått.

  Vi kan påminna oss om och noga betänka gamle tyske kanslern Otto von Bismarcks värdefulla citatord:

  ”Det ljugs aldrig så mycket som innan ett val, under ett krig och efter en jakt”.

  Vi ska inte dra några för tidiga slutsatser, det är det som är den utlagda fällan. De olika (faktiskt) versioner som medieplanteras just nu är inte till för upplysning, utan förvirring. Det kommer fler uttalanden liksom versioner på detta tema: det är det enda som är säkert.

  Den ”slarviga aktivistgrupp” som i tyska Rostock ”hyrt en båt” och som lämnats tillbaka ”ostädad” med allehanda ”spår” som ett verktyg för denna mycket allvarliga statsterrorism borde få till och med en kommissarie Clouseau att ana oråd och ugglor i mossen. ”En gravad hund” med andra ord.

  • Johan de Naucler, du skriver ”Men det ÄR just KRIG och inga sanningar är just nu vare sig vita eller svarta, bara många farliga nyanser av grått.”
   Det är en myt som vi ska tro på för att vi inte ska förstå, att verkligheten i ex ett visst skeende kan beskrivas exakt som den är eller har varit.
   Om vi ser verkligheten som den är så kan vi ju bli farliga för dom som grundar sin makt på lögner.

   • Den som har allvetande upplysningar får väl då träda fram med dessa. Jag har det då inte, och ingen annan privatperson heller.

    De enda instanser som torde ha något sånär täckande information om vad som hände kring sprängningarna av NordStream i september 2022 är en del militära och kanske civila underrättelsetjänster, förslagsvis amerikanska, ryska, tyska, brittiska och måhända polska och svenska.

    Av förklarliga skäl släpper de inte fullständiga versioner till media och offentlighet på många decennier om inte någon avhoppare lyckas skvallra eller smuggla ut något på en USB-sticka. Det är faktiskt på den nivån vi alla befinner oss, vare sig de är någon Östlund eller en annan Naucler.

    Privatpersoner som påstår sig ha sanningen i detta fall ljuger framför allt för sig själv, och förleder andra.

 2. Hyrt en båt och skickat ner dykare till närmare hundra meters djup utan utrustning för dekompression och annan nödvändig utrustning? Ska man hitta på en sådan här saga måste man väl för f-n göra ett bättre jobb…Det är en så uppenbar desinformationskampanj så att inte ens femåringar blir lurade. Och nog hängde fulmedia på direkt, annat var det för en månad sedan när Hersh avslöjade de riktiga förövarna bakom sprängningen, då var det knäpptyst. Det är väl endast härdade USA-nissar som tror på ännu ett exempel av löjlig USA-propaganda och som dessutom är rena förolämpningen mot folks intelligens.

  • Man kan ju tycka det, men det verkar inte va så noga. I princip räcker det med att Seymour Hershs artikel är tillräckligt nedtystad. Den här storyn är bara till för att röra om lite i grytan. Sen att både Hersh, och de tidigare anklagelserna mot Ryssland, pekat på att detta är en jätte operation som bara en stor militärmakt kan utföra, spelar mindre roll. 90% av befolkningen är inte tillräckligt intresserade för att ens lägga märke till såna ”små detaljer.” Och även om man gör det, så rynkar man lite på ögonbrynen och tänker; Jamen, dom säger det ju på radion så då måste det ju ligga nånting i det. Det är otroligt sorgligt hur lättmanipulerade de breda befolkningslagren är. Vi vill helt enkelt tro på vad myndigheter och våra medier säger.

 3. Måste säga att man lärt sej MYCKET under denna kris vad gäller den fortsatta stenhårda propaganda och desinformationen vad gäller massmedia. Dessa har ju kommit undan så länge nu i åratal. Har ärligt talat nu svårt tänka mej,att fler av befolkningen inte insett och förstått detta nu vad gäller hur ofta massmedia medvetet och kalkylerat vilseleder befolkningen. Usa är självfallet största mästarna på detta sedan längesen. Det är ju hur ofta som helst som våra medier både hemma och övriga EU medierna hänvisar till amerikanska massmedia. Jag har genom åren sett många av dessa vidriga desinformation kampanjer som HELT uppenbart saknat fakta och MINSTA lilla bevis,där dom direkt varit HELT falska från början till slut. Man har många gånger hänvisat till Usa media TROTS inga som helst MINSTA lilla bevis, fakta eller information till genom åren. Hur korkade dessa rubriker än varit har det EJ spelat någon roll. Ryssland har tyvärr varit det land som varit i fronten, redan före denna krisen. Då dessa var utsatta för ett korsningståg av massmedia DAGLIGEN från år2014 som saknade motstycke,fram till denna krisen. Men sett detta klart tydligt även mot Syrien, Iran, Venezuela och Kina på senaste åren nu, för att bara ta par snabba exempel nu. Även Nato ingår där,men vad gäller Nato har det sett HELT tvärtom ut,då man kämpat järnet på att tvätta rent den korrupta kriminella Usa ledda krigsorganisationen. Man har efter den högst vidriga Libyen katastrofen, detta senaste decenniet tagit in fler medlemmar,och även byggt ut sitt högkvarter och förfinat högkvarteret bokstavligt talat. Där man fortsatt hålla sina korkade möten med fina rubriker,och även pekade ut Ryssland och Kina som sina motståndare att”hålla koll”på. Tycker ärligt talat man varit högst korkade här hemma under hela denna kris,där många händelser ägt rum både före och under tiden nu,där man så gott som DAGLIGEN genomskådat dessa klantskallarna. Det finns idag många alternativa medier på sociala medier,som gör sitt jobb på utomordentligt bra sätt,så som man SKA göra. Dessa förtjänar verkligen ett STORT pris för sitt hederliga stenhårda arbete dom gör. Finns självfallet även flera modiga medier utanför Usa ledda staten EU,här allt ju är samma genomskådade SKITSNACK. Då tänker jag på Mellanöstern och Asien speciellt,men även Afrika faktiskt där man är opartiska och kör på, så som riktiga journalister SKA göra. Har märkt genom åren att Mellanöstern och Asien når ut till mycket bredare publik än sina afrikanska kollegor,vet EJ orsaken till detta, men det är ändå MYCKET bra att dessa eldsjälar finns tycker jag. Vad gäller denna artikel är den ren desinformation kampanj direkt från gärningsmannens egna landet, OCH inte värt att kommentera mer. Men tycker att här hemma så borde Sveriges SVT publik service OCH sedan största dagstidningen Dagens nys stämmas hundratals gånger. Utan att ens gå in på övriga. Men SVT publik service och Dagens nys borde stämmas hundratals gånger

 4. Även om jag inte är en expert på vare sig dykning eller sprängningar låter det otroligt att 5-6 personer i en hyrd båt skulle klara av en såpass avancerad attack. Tyskarna spekulerar nu att det handlar om en false flag attack för att ge Ukraina skulden.
  Med all säkerhet kommer det dyka upp fler teorier om vem och hur detta utfördes.
  Egentligen är det ingen nyhet, möjligen är något mera information om vad CIA tidigare har kommunicerat. Redan i juni 2022 varnade CIA flera nationer i Europa för att NS kunde bli utsatta för angrepp. Varför skulle de varna om de själv planerade att förstöra gasledningarna. Det har inte SH lyckats förklara i sin version.
  Ingen av dessa versioner ger ett starkt motiv i att spränga gasledningar som inte var i bruk och saknade kunder.
  Att SH kallar denna teori för desinformationskampanj är logiskt. Vad skulle han annars säga? Att min egen teori är ”hittepå” 😊

  • Man måste leta bland de politiska, geopolitiska och militära aktörer och vektorer som vill förhindra (till varje pris) att Kontinentaleuropa, Ryska federationen och Kina, liksom Indien, binds ihop ekonomiskt, tekniskt samarbetsmässigt och på politiska samförståndsstadier.

   Då kan vi på ena handens fingrar räkna upp vilka länder det rör sig om som har motivet.

   Vilket land (vilka länder) förlorar på en europeisk-euroasiatisk-asiatisk handel och samförståndsanda?

   Frågan är alltså inte lustigt retorisk, utan högst blodigt allvarlig eftersom avancerad statsterrorism är tydligen väl inblandad.

   Det är dessa aktörer som svenska folket nu skall lägga sin framtida militära och diplomatiska säkerhetspolitik i. Och det är mycket allvarligt.

  • Svammel H2! NS1 var i bruk och det var därifrån miljökatastrofen härledes då den var fylld med gas! CIA gör inga sådan här operationer det är ett verk av USA-militären med hjälp av Norge! Att bara komma här och försöka släta över och desinformera är typiskt din s k debattstil för enligt dig har ju USA aldrig gjort något ont! Och nog var Tyskland beredda att åter köpa gas, det var därför som USA sprängde ledningen vilket de ju själva erkänt de skulle göra! Case closed för länge sedan…

   • Benny, vänligen håll dig till kända fakta. Det fanns inget flöde i NS1, alltså inte i bruk. För övrigt erbjöd Ryssland gas till Tyskland via den oskadade delen av NS2. Tyskland tackade nej.
    Läs SHs version noga. Det är många felaktiga detaljer i den. Han påstår att CIA var inblandad. Om det stämmer, varför skulle CIA varna för en attack om de (eller andra USA organisationer) var inblandade? För att riskera de egnas liv?

    • Vad en stor underrättelsetjänst å ena sidan säger och å andra sidan utför är två helt skilda saker; det första för att förmodligen dölja det andra. Att underrättelsetjänster till och med sprider flera olika och sinsemellan motsägande rykten och information/desinformation samtidigt, är faktiskt dessa organisationers ofta helt normala tillvägagångssätt. Det vet naturligtvis FSB, SVR och GRU på den ryska sidan utmärkt väl; det är just därifrån amerikanska tjänster ofta lärt sig detta intrikata spel. Vad underrättelsetjänster säger i kris, krig och konflikter är -märkligt nog- egentligen helt oväsentligt eftersom vi inte känner till dess ursprungliga orsak (och avsiktliga verkan). Så vad t.ex. CIA (de amerikanska Förenta staterna lär ha 16 olika underrättelsetjänster, t.ex. det militära DIA) sagt och skrivit i ärendet för offentlig konsumtion är helt onödigt att fördjupa sig i som deras sanning och analys. Det är vad som INTE sägs som är det viktigaste.

    • Var tror du all gasen kom ifrån då som bubblade upp till ytan och förstörde miljön? Ja, du är godtrogen bortom all sans…Givetvis visste USA att tyskarna i smyg importerade gas genom NS1 och ansåg att detta måste stoppas!

     • Benny, säga vad man vill om dina teorier men de är underhållande. Så tyskarna importerade i smyg. Attans germaner till att vara kluriga. Det kanske var tyskarna som sprängde gasledningarna för att blidka USA. Eftersom man sparade halva NS2 kan man fortfarande importera gas i smyg. Win – Win!
      Vad en gasledning med kranarna stängda innehåller behöver man inte vara raketforskare för att förstå. En 120 mil lång ledning innehåller mycket gas.

  • @H2 8 mars, 2023 At 19:23
   Jag har licens (PADI) som sportdykare, så detta är något jag kan ganska bra. För att kunna dyka på det djupet måste man använda speciella gasblandningar och med speciell utrustning, dykarna måste vara utbilda i att använda det, det måste finns en dekompressionskammare, vilken är en flera ton tung pjäs som definitivt inte går att ha på en motorbåt, och det måste finnas specialutbildad personal att hantera den. Militära experter har bedömt att omkring fem ton sprängmedel använts, och det är heller inget man stoppar i ruffen på en motorbåt. Hela denna historia är en omöjlighet. Min egen uppfattning är att USA lät Sverige placera sprängämnet med den svenska SAAB ubåten A26, viket är den enda ubåt i världen som kan transportera och lasta av gods i U-läge och släppa ut och ta emot dykare i U-läge.
   https://navalpost.com/wp-content/uploads/2021/03/A26-Kockum-submarine-696×492.jpg

   • Karl W, vilka experter menar att det behövdes 5 ton sprängmedel? Trycket i gasledningen är runt 200 bar (högre i början och lägre i slutet på ledningen) Det övertrycket gör att det inte behövs så väldigt stor påverkan utifrån. Jag tvivlar på att det behövs 5 ton men har du en källa ska jag läsa med nöje och lära mig mer.
    Jag tvivlar också starkt på att en segelbåt med 5-6 man har gjort detta. Har det varit inblandad så lutar jag mer åt false flag.
    Fundera på varför NS2 inte helt förstördes. Det är ett intressant faktum.

 5. Jag tror faktiskt inte att Seymour Hearsh håller sig med teorier om hur krigsattentatet gått till.
  Jag tänker ta kontakt med SR om deras förtigande av dennes halvårslånga gräv. SR P1 ägnade ganska lång tid åt gårdagkvällen ”släpp” och har aldrig ens nämnt Hearsh journalistiska arbete. Jag hoppas att flera med mig gör detsamma!

   • Jadå! Både SR och SVT har genomgått en gradvis förändring och förskjutning åt höger de senaste 30 åren. 2007-2008 sker en stor förändring då Reinfeldt-regeringen byter ut många (illojala) chefer för ett antal myndigheter. Detta har gett att ”objektiva” SR och SVT underlåtit att rapportera om USA-NATOs inblandning i de olika ”färgrevolutioner” som ägt rum runt om i världen.
    Förändringen/förskjutningen har fortsatt under ökat NATO-”samarbete” och nu under kriget och ny svensk repressiv-nyliberal regering.

 6. Det är faktiskt intressant att man kastar misstankarna mot Ukraina, för USA/Nato vet vid det här laget att Ukraina är chanslöst och bara har månader kvar till en kapitulation. Därför kan man lika gärna kasta lite skit på dom, så det blir lite lättare när man måste börja fjärma sig från Zelenskyj…

 7. I SR Nyheter intervjuas nu Patrik Oksanen, som vidhåller att Ryssland troligen gjorde det. Man hade innan stoppat gastillförseln via Nord Stream pga ”force majeure”. Inte alls typiskt för USA att agera så säger den hyllade experten Oksanen. Maria Persson Löfgren instämmer. Reportern har förstås inga allvarliga invändningar, men säger att vi inte vet om det är Ryssland.

  • Ständigt denna Oksanen. Han känns som en Nato-avatar i 3D.

   Allt som sägs i Washington är sant, allt som Amerika gör är korrekt och allt som överhuvudtaget Moskva gör och säger är alltid fel.

   En slags hyperliberal totalitär agenda i bästa Arthur Koestler-stil.

 8. Det börjar hända väldigt intressanta saker. Vittvättning och propaganda börjar nu elimineras. Nu uppmanar fastlandskinas parlamentariker främst unga kineser på Taiwan att börja ta del i fastlandspolitiken, för att öka förståelsen. Källa SCMP. Det kan dom naturligtvis göra för Taiwan och fastlandskina är samma folk och land. Motsvarande gäller andra vägen förstås, kineser i fastlandskina ska börja ta del i taiwanpolitiken.

  Kinas parlamentariker kan naturligtvis inte uppmana svenskar att ta del i Kinas politik, och kineser att ta del i svensk politik, men verkligheten är att så börjar det fungera. Främst yngre börjar köra över politikerna och deras propagandaorgan media och journalister i Sverige och ta personliga direktkontakter, utan mellanhänder.

  Alla vet att de bild av Kina som journalister och media i Sverige målar upp är otäckt grovt förfalskad. Genom direkt kontakter med varandra med moderna kommunikationssystem kan alla ha direktkontakt person till person och få en sann autentisk bild av den andra partnerns och deras samhälle. Alltså bättre förstå. Mellanhänder som journalister, propagandister, media och politiker blir överkörda.

  Alla vet att USA kontrollera och styr demokratier, både sitt eget och andras som den falska skendemokratin på Taiwan, eller demokratin i länder som Sverige. Vad för demokrati har gällt när det varit fråga om avtal med USA, som värdlandsavtalet, kärnvapenavtalet, eller NATO. Där har demokratin varit avskaffad.

  Så – börja etablera personliga vänner i Kina, och välkomna personer i Kina att etablera direktkontakt med personer i Sverige. Använd resurser som TikTok eller WeChat, för då undviker ni massövervakning och filtreringen från agenter som MUST, SÄPO och CIA. Weixin-WeChat har även en ytterligt bra översättare. Personer i Kina kan skriva på kinesiska, och svenskarna får det engelska, och vv. Svenska vinns inte ännu.

  Detta har redan blivit en rörelse med eget liv, som diktatorerna, politikerna eller media inte kan styra, även om dom desperat med propaganda försöker. .

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here