Beslagtagna dokument visar Kievs planer på större anfall mot Donbass

12
2228
Påstådd massgrav där 800 offer för Kievregimens krig mot Lugansks befolkning är begravd. ”Vi glömmer inte och vi förlåter inte.”

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. En påminnelse.

Ingress: Denna information kom via en läsare. Jag återger en del i dessa dagar från RT och Sputniknews vilka är eller ligger nära officiella ryska uppgifter. Detta som ett komplement till uppgifter i västpress. Viktigt med uppgifter från båda håll. Stämmer uppgifterna nedan? Det vet jag inte med säkerhet, lika litet som jag med säkerhet vet om en del andra uppgifter om kriget är riktiga. I början av kriget påstod Ukraina att hela 5000 ryska militärer dödats. Fler än antalet dödade soldater från USA och allierade under mer än 18 års krig i Irak. Wikipedia. Här dristar jag mig att tro att uppgifterna från Ryssland om 498 dödade ryska soldater ligger sanningen närmare.

_____________________________________________________________

Beslagtagna dokument visar Kievs planer på större anfall mot Donbass

Rysslands försvarsdepartement (MoD) säger sig ha säkrat bevis på att Ukraina tänkte attackera Donbass redan i mars 2022.
I artikeln avslöjar man och offentliggör dokument som visar att Ukraina förberedde en stor militäroffensiv mot Donbass.

”Under loppet av en speciell militär operation kom hemliga dokument från befäl från Ukrainas nationalgarde i den ryska militärens besittning. Dessa dokument bekräftar en hemlig förberedelse av Kievregimen för en offensiv operation i Donbas planerad till mars 2022, ” sade den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet, generalmajor Igor Konashenkov.

Rysslands MoD minns väl uttalandena från Kievregimen , som cirkulerades i februari av västerländska medier, om att det inte fanns några planer för ett väpnat anfall av folkrepublikerna Lugansk och Donetsk (LPR, DPR) och Ukrainas påstådda önskan att lösa alla frågor påstås ”med politiska och diplomatiska medel”, sade generalmajor Igor Konashenkov.

Men originalen av de hemliga militära dokumenten från Ukrainas nationalgarde bevisar tydligt att dessa uttalanden är falska” sade Konashenkov

Talesmannen specificerade att MoD hade i sin besittning order från befälhavaren för Ukrainas nationalgarde, överste-general Mykola Balan, daterad 22 januari 2022, som i detalj beskriver planen för att förbereda en offensiv i Donbass.
Åtgärder för att bygga upp den ukrainska militärens kapacitet i Donbass-området genomfördes på order av överbefälhavare för Ukrainas väpnade styrkor från den 19 januari avslöjar det beslagtagna dokumentet.
Det ovannämnda direktivet utfärdades ”för att genomföra de åtgärder som fastställts genom order från överbefälhavaren för de väpnade styrkorna i Ukraina nr 39/304/78 daterad 19 januari 2022 för att öka kapaciteten för grupperingen av de gemensamma styrkorna på territoriet i Donetsk- och Lugansk-regionen.

Dokumentet innehåller också instruktioner för alla aktiviteter som syftar till att uppnå ”kampsamordning av nationalisterna” som ska vara slutförda den 28 februari, för att säkerställa fullgörandet av ”stridsuppdrag som en del av den ukrainska ”Joint Forces Operation” i Donbass,” Konashenkov sa.

Rysslands särskilda militära operation, som inleddes den 24 februari, har alltså föregripit och omintetgjort en storskalig offensiv av ukrainska styrkor mot folkrepublikerna Lugansk och Donetsk, betonade Konasjenkov.

Han tillade att ukrainska militära enheter som var planerade att användas i Donbass-offensiven hade tränats av amerikanska och brittiska instruktörer i Lvov sedan 2016

Föregående artikelÄnnu en vit-tvättning av USA-lett sabotage av Nord Stream?
Nästa artikelNej till Nato – Manifestationen 4 mars på Medborgarplatsen. Första delen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Vi måste komma ihåg mycket väl, att alla större krigsmakter tar fram planer och riktdokument om alla möjliga scenarier. Det innebär dock inte att de alla vare sig ska eller bör genomföras.

  Någon läsare kanske minns de gamla nazistiska planerna på att anlägga en slags militärbas i Antarktis och alla de ofta helt orimliga knasrykten som svävat runt i efterkrigstiden att det verkligen bodde hemliga tyska nazistceller bland pingvinerna i minus 50 graders kyla och snöstorm på denna kontinent decennium efter decennium utan någon som helst försörjning utifrån (d.v.s. inte ens olja och kol etc.), för att inte nämna de närmast odödliga ryktena att Hitler, tydligen vid full hälsa och vigör över 115 och 120 års ålder ännu skulle bo där.

  Det vore närmast tjänstefel om inte den ukrainska krigsmaten hade fäst på papper hur man skulle kunna genomföra olika sorts operationer på Donbass territorium, och dels hur man skulle bemöta ett angrepp därifrån och så vidare.

  Ett sådant angrepp från ukrainsk sida på just Donbass skulle ju taktiskt vara en önskedröm för just den ryska krigsmakten som då skulle kunna genomföra en helt legitim och moralisk motoperation som man verkligen sett ur dess synpunkt, borde ha inväntat, men som inte kom just därför att planerna faktiskt inte genomfördes.

  Kan dokument i andra sammanhang också vara utplacerade i desinformationssyfte: ja, ofta är de just det.

  kan de vara helt sanna – ja, det också!

  • Det är klart att staberna gör upp planer för möjliga och omöjliga krigsfall. Det som i det här fallet kan tyda på att det var allvarligt tänkt är ju att stora ukrainska styrkor samlades vid gränsen mot folkrepublikerna. Nu har de ju inringats och håller på att oskadliggöras, så vi vet inte riktigt vad de tänkte göra om inte ryssarna ingripit. Men möjligen förhindrades en storskalig etnisk rensning, i stil med när serberna fördrevs från Krajina i Kroatien.

  • Det fanns även ”helt orimliga knasrykten” om att de tyska nazisterna tänkte utrota judar, kommunister, allmänt onyttiga och gå vidare österut och förslava Sovjet.
   Här och där märker man en uppdämd revanschism över att Operation Barbarossa gick och helvete.

  • Precis som du gör kan vi bara sitta här och spekulera, men skulle man väntat på attacken, skulle det säkert ha blivit för sent. Azov bataljonen tillsammans med andra nazistiska bataljoner som blivit utsedda som frontkrigare, skulle gjort en blixt aktion och snabbt tagit kontroll på området. Det fanns nog med i beräkningen, att Ryssland kunde gå in, så det måste ske snabbt och effektivt.

   Omvärlden skulle förmodligen inte bry sig. För under dessa 8 år, då man dödat mer än 14000 människor i Donbass, har jag inte sett en enda notis i media om detta. Att Donbass enbart har 30000 försvarare mot 100000 från ukrainska armen. Det jag har hört i media är att ryska armen är i Donbass och hotar resten av Ukraina. Så skulle deras nazi krigare gått in i Donbass, så skulle man nog framställt det som att de försvarar sig mot ryska armen.

   Det hörde man på EU:s utrikesministrar, de trodde att det var ryska armen som var i Donbass och stackars Ukraina som måste försvara sig mot denna. De har alltid talat om Ukraina mot Ryssland De verkar inte ha förstått att de rysktalande regionerna faktiskt också är ukrainare. I Syrien där man på en lögn bombade sönder en stor del av infrastruktur och dödade tusentals, brydde sig inte världen, inga demonstrationer på gatorna mot USA:s bombningar.

   Det händer nog mycket som vi inte vet om ifall vi skall fortsätta att spekulera. Det är mycket troligt att det finns någon i ledningen i Ukraina med goda relationer med Ryssland, som visste om att denna plan med ett blixtkrig mot Donbass skulle sättas i verket. Någon som ville stoppa detta, kontaktade Ryssland och berättade både om aktionen och dokumenten. Denna någon kan ha sett till att Ryssland fick tillgång till dessa vid sin specialinsats. 

 2. Att Ukraina tänkte attackera Donbass är ingen nyhet. Man mobiliserade ju omkring 200,000 trupp vid Donbass och gjorde ingen hemlighet av det, man organiserade ett slags civilförsvar, och även Zelensky var uttryckligen tydlig med att ”resa flaggan” i Donbass. Om man läser bortom den amerikanska propagandan å ena sidan och Rysslands halvofficiella media får man en tydlig bild. Nu har man tydligen hittat planerna, vilket bara bekräftar vad vi redan visste. Nu vet vi även att stridsledningen sitter i USA, att USA var med och styrde kriget har vi vetat länge, nu finns handgripliga bevis att kriget drivs och leds från USA. USA hare enorma resurser med satelliter, spioneri och övervakning.

  Sanningen är det första offret i krig som bekant, och den ene sänder vilseledande signaler för att missleda den ande. Kom ihåg när britterna under kriget utrustade trupp med vinterkläder, vinterkängor, och utbildade som i vinterkrig, och sedan skickade dom till Nordafrika.

 3. Ryska UD har publicerat dessa dokument för alla att läsa: https://twitter.com/mfa_russia/status/1501461950735257602?s=21.

  En kommentar: ”They don’t think anyone on Twitter can read in Ukrainian? ”

  Dokumenten nämner inte Donbass, Donetsk eller Luhansk men däremot att Ukraina förstärker i andra delar av landet (bl.a. nordväst om Kiev). Inte så konstigt med tanke på den ryska uppbyggnaden av trupper under januari-februari.

  RT/Sputnik vrider alltså återigen kraftigt på sanningen.

 4. Det är verkligen inte nödvändigt att ”hitta” hemliga dokument: den 25 mars 2021 utfärdade president Selenski dekret nr. 121/2021 : militär strategi för Ukrainas säkerhet (A. Jermak). Där kan man läsa, att säkerheten består i att återställa ett okränkbart territorium inom statsgränsen. Krim och Donbass ockupation ska med hjälp av den internationella gemenskapen återföras till Ukraina. osv.
  Den avsikten var ingen hemlighet. Rysslands utrikesminister Lawrow citerades i tysk press (FAZ, 3.4.21): ” ..den som vågar börja ett nytt krig mot Donbass, kommer att förstöra Ukraina”.
  och så har det alltså blivit …

 5. H2 tror du är ett troll som jämt kommer in med enstaka mening har jag märkt. Men du kommer igenom jämt iaf de väl bra. Ukraina hade nästan HELA sin militära manskap här fullt beväpnade till tänderna. Man måste minnas att dessa byggt stenhårda försvarslinjer längs hela Donbass regionen under 8årens lopp där man terroriserade och slaktade befolkningen när man än kände för. Minsk avtalet vet vi sanningen om idag. Varför TVINGADES inte ett utfattigt och korrupt Ukraina att genomföra Minsk avtalet av övriga idioterna till EU där Tyskland och Frankrike var nyckelspelare i detta avtalet under 8år. Detta tänkte jag ständigt på månader efter månader under dessa årens lopp. Vad hade Ukraina att säga eller sätta emot? EXAKT! Ryssland hade världens tålamod och försökte sitt bästa hela tiden att få Minsk avtalet på plats som ju var det bästa för Ukraina själva. Man bedrog och ljög bara,samtidigt som massmedia var på korsningståg mot Ryssland med sitt SKITSNACK utan MINSTA lilla slut till. Man bara stöttade Ukraina på ALLA sätt, diplomatiskt, politiskt, ekonomiskt och militärt utan MINSTA lilla press på det korrupta landet. Nej man ägnade sej åt att pumpa upp dess militära manskap på ALLA sätt istället och samtidigt vinna denna goda tiden på 8år över hela fronten. Nynazisterna och Azov tilläts att bryta mot alla regler och mörda oskyldiga människor och barn på löpande band under dessa årens lopp, HELT skyddade av både EU och media. Det började HELT klart spåra ur på sistone före krisen,vilket det finns MASSOR med videon och bilder på. Med så många vittnesmål,bevis och rena fakta till,utan att EU brydde sej MINSTA lilla som man gjort DAGLIGEN under dom 8åren som gick. Man även tvättade rent dessa nynazister och Azov i medierna TROTS att ryssarna hade hur MYCKET bevis och direkta videon på,när dessa begår vidrigaste övergreppen och rena mord. Står i tusentals beväpnade till tänderna i deras tränings videos OCH direkt hotade Donbass regionen. Kan tillägga att dom på flera videon även hånar väst upprepade gånger och EU. TROTS att dessa EU matat och beväpnat dessa under årens lopp. Dessa terrorister går EJ att tämjas. Ryssland hade världens tålamod för länge, något jag EJ förstod ärligt talat. Här är vi idag. Konflikten är mycket komplicerad, OCH började EJ 24/2 som propaganda medierna kör på med fortfarande DAGLIGEN. TROTS alla så många klart genomskådade fall som varit på löpande band av massmedia med att hålla igång SKITSNACKET

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here