Varför Ukraina kan anta Kinas fredsplan

19
1327
Bild: Asia Times, Screengrab/Twitter/ISPI

Denna artikel https://asiatimes.com/2023/03/why-ukraine-may-embrace-chinas-peace-plan/ har skrivits av SPENGLER, en pseudonym för David P Goldman, född 1951, en amerikansk ekonom och analytiker och inflytelserik krönikör i tidningen Asia Times. Översatt av Rolf Nilsson. Som komplement kan man läsa Kina förslag till lösning på krisen i Ukraina och Kinas Xi träffar Putin och pratar med Zelensky efteråt – fredssamtal?

Vid en privat konferens med USA:s främsta utrikespolitiska experter nyligen ansågs Ukraina riskera att förlora ett utmattningskrig trots västvärldens ansträngningar.

En dyster bedömning av Ukrainas utsikter till seger mot Ryssland framkom nyligen vid en privat sammankomst av före detta amerikanska toppmilitärer, underrättelsetjänstemän och forskare, med meritförteckningar som sträcker sig från Reaganadministrationen till Trumpadministrationen.

En talare hävdade att Ukrainas president Volodymyr Zelensky, i brist på utbildad personal och ammunition, skulle kunna överväga en kinesisk fredsplan, särskilt efter Pekings framgångsrika medling i tvisten mellan Iran och Saudiarabien.

De, flera dussin deltagare, varav många hade haft positioner i kabinett eller underkabinett, möttes enligt Chatham House-reglerna, som förbjuder identifiering av enskilda deltagare, men tillåter att själva innehållet presenteras.

De flesta deltagare lutade mot en upptrappning i form av ytterligare vapen till Ukraina. En framstående analytiker föreslog att man skulle bilda en ”utländsk legion” av krigare från andra länder för att komplettera Ukrainas krympande pool av utbildade och tränade soldater.

Den stora majoriteten av deltagarna var för att riskera allt för en absolut seger över Ryssland. Ingen av deltagarna nämnde de betänkligheter som den tidigare presidenten Donald Trump uttryckte den 17 maj om risken för en nukleär eskalering i Ukraina.

Frågan om hur kriget mellan Ryssland och Ukraina skulle kunna eskalera till en bredare konflikt fick ingen uppmärksamhet. Deras frustration var snarare att Ukraina sannolikt inte kommer att besegra Ryssland, även om västvärlden gör maximala ansträngningar och riskerar en upptrappning.

Vi bör inte bli förvånade, sade en av de ledande föredragshållarna i slutet av konklaven, om Ukrainas president Zelensky tar upp Kinas fredsplan. Ingen i väst räknade med att Kina skulle medla mellan Saudiarabien och Iran.

Även om Washington har avvisat Kinas fredsplan för Ukraina har Zelensky inte gjort det. Ryssland skulle behålla Azovska sjön och större delen av Donbas, en uppgörelse som skulle kunna tvingas på Ukraina när det börjar få slut på manskap och ammunition. USA:s syn på Kina är ”primitiv”, tillade experten, och den tenderar att underskatta den kinesiska graden av sofistikering.

En talesman för det nationella säkerhetsrådet avvisade det kinesiska initiativet, som kräver ett omedelbart eldupphör, och konstaterade att ett eldupphör skulle göra det möjligt för Ryssland att stanna kvar på det territorium som det tagit från Ukraina.

Ukraina har drabbats av två tredjedelar så många förluster som Ryssland, men med en tredjedel till en fjärdedel av Rysslands befolkningsstorlek har Ukraina betydligt sämre förutsättningar att klarar av förlusterna enligt en expert som tillbringat många månader på plats i Ukraina.

Hela den armé som Nato utbildade mellan 2014 och 2022, som förberedelse för ett ryskt angrepp, är utplånad, och rekryter kastas in i stridslinjerna med tre veckors träning.

Ukrainas bästa soldater har redan dödats i kriget. Foto: Foto: USA:s försvarsdepartement

Det är inte så att Ukraina bokstavligen kommer att få slut på soldater, utan att kvaliteten på landets väpnade styrkor, såväl värnpliktiga som officerare, har försämrats. Kritiska delar av den civila ekonomin kommer att kollapsa när arbetskraften flyttas över till militären.

Enligt denna expert är Ukrainas förluster 120 000 dödade eller allvarligt skadade jämfört med 150 000 till 200 000 ryska.

(Enligt andra bedömare, bl.a. Douglas Macgregor, uppgår de ukrainska förlusterna snarare till ca 250 000 man, vilket skulle vara 8-10 ggr så många som de ryska förlusterna, ö.a.)

 

Andra uppskattningar från amerikanska expertanalytiker är något högre för Ukraina, men den strategiska slutsatsen är densamma: Med en mycket större militär kommer Ryssland att vinna ett utnötningskrig. En ukrainsk bataljon förlorade 600 man i januari, fick 700 ersättare och förlorade sedan 800 man i februari – en förlustfrekvens på 60 procent på två månader.

Utsikterna för ett genombrott för att få slut på dödläget längs kontaktlinjen är dåliga, fortsatte föredraganden. Den förväntade ukrainska våroffensiven är en av de mest efterlängtade manövrerna i militärhistorien, och Ryssland har haft gott om tid på sig att förbereda försvarspositioner. Ukraina skulle behöva 650 moderna stridsvagnar och 1 000 beväpnade personalvagnar för att göra skillnad, anser en expert.

En annan före detta högt uppsatt amerikansk befälhavare hävdade att USA borde skicka 1 000 Abrams M1-stridsvagnar till Ukraina, även om han inte förklarade varifrån de skulle kunna hämtas. Ukraina bör få vapen som kan förstöra mål djupt inne i Ryssland, tillade han, och USA ”bör göra sig av med den konstgjorda gräns som säger att Ukraina inte kan slå till inne i Ryssland”. Ryssland är en del av slagfältet.”

USA har politiska begränsningar för stödet till Ukraina, invände en tidigare högt uppsatt Pentagon-tjänsteman: Om vi inte kan ge stora mängder stöd om två år är det bättre att vi skär ner på förlusterna nu.

En utrikespolitisk analytiker, som har varit rådgivare åt det amerikanska försvarsdepartementet, noterade att Putin kan kalla in 1,7 miljoner reserver om han måste. ”Det kan vara roligt att sänka ryska fartyg i Svarta havet eller att förstöra mål inne i Ryssland”, sade han, ”men det minskar inte trycket på Ukraina. Det är som det amerikanska inbördeskriget. Södern kämpade mer effektivt, men norr hade ett överväldigande övertag i fråga om manskap och ammunition. År 1865 hade sydstaterna inte tillräckligt med soldater för att försvara Richmond.” Han föreslog en internationell armé av frivilliga som skulle kämpa för Ukraina.

En före detta högt uppsatt utrikespolitiker föreslog att USA skulle hota Kina med sanktioner för att begränsa dess stöd till Ryssland. Även om sanktioner mot Ryssland inte har fungerat är Kina ett annat fall, hävdade han, eftersom landet är mer integrerat än Ryssland i det ekonomiska världssystemet.

Det finns många antiryska känslor i Kina, tillade han, och det kinesiska folket kommer inte att gilla tanken på att acceptera svårigheter för att hjälpa Ryssland. Ukraina och Kina, tillade han, ”har ett robust partnerskap som sträcker sig flera decennier tillbaka”.

Det står mig fritt att rapportera vad jag sa till gruppen. Kriget i Ukraina har satt igång en global omorientering, inklusive avtalet mellan Kina, Iran och Saudiarabien. Med tanke på USA:s misstag i Ukraina har saudierna dragit slutsatsen att USA inte kommer att sätta in marktrupp i Mellanöstern och letar efter andra vänner.

Turkiet har blomstrat som handelsförmedlare mellan Kina och Ryssland och har återupprättat förbindelserna med Gulfstaterna och Israel. Indien, som skulle vara en allierad mot Kina, har blivit Rysslands största oljekund och har kraftigt utökat sin handel med Kina, som nu står för 30 procent av Rysslands import av annat än olja.

Förenta staterna förlorar på ett katastrofalt sätt inflytande genom att underskatta Ryssland. Det har inte den industriella kapaciteten att förse Ukraina med artilleriammunition. Den bästa politiken är ett omedelbart eldupphör, hävdade jag.

Det skulle vara en förödmjukelse för Förenta staterna, men en nyttig sådan. På 1970-talet gjorde Vietnam USA en tjänst genom att förödmjuka det innan Ryssland gjorde det. Debaclet i Vietnam möjliggjorde en fullständig omprövning av USA:s försvarsstrategi och USA:s slutliga seger i det kalla kriget. Putin kan alltså göra USA en tjänst genom att förödmjuka landet

Föregående artikelNord Stream-explosioner bör utredas opartiskt – Kina i FN:s säkerhetsråd, som avslog förslag på opartisk utredning
Nästa artikelAmerikanska tjänstemän vill verkligen, VÄLDIGT GÄRNA att du ska veta att USA är världens ”ledare”.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Jag läste allt.
  Mycket intressant höra snillena spekulera.
  Man förstår den militära USA imperialistmaskinen inte längre är självgående.
  Motorn som hitintills varit i toppklass börjar visa svagheter samt att det börjar bli brist på bränsle.

  Hur länge kan en världsmästarmaskinen hålla sig på topp innan andra maskiner tar vid?

 2. Det är inte Ukraina som i krig mot Ryssland utan sionist/neokonservativas krig mot Ryssland. Dessa vill inget annat än att FÖRINTA det kristna ortodoxa Ryssland, deras arvfiende s a s. Således kommer Kinas fredsplan hur bra den må vara inte att antas av av ukrozionazi enheten av just DEN anledning.

  Betänk också att de sionist/neokonservativa anhangen har förberett Europas hyena (precis som Ukraina förr) som nästa front för deras krig mot Ryssland. Detta krig avslutas inte med ett fredsplan tyvärr, utan med att de sionist/neokonservativa anhang som styr USA och Europa tvingas bort från makten.

  Följande krönika ger en kärnfull analys av läget

  https://strategic-culture.org/news/2023/03/27/lentente-is-a-bitter-pill-for-the-west/

  • Förstår inte vad du ’menar’, Aa. Ingen är väl emot det semitiska folket, det äkta semitiska folket då Alltså, bara för att observationer runt sionisternas brott mot mänskligheten görs. Brotten utövas ju mot det semitiska folkslaget (t ex Libyer, Syrier, muslimska och kristna Palestinier osvosv), av sionisterna, Ja sionisterna kallar semiter för ’antisemiter’ om semiterna kritiserar sionisterna.., dvs de verkliga antisemiterna, för deras flagranta brott i t ex mellanöstern (för några dagar sedan bombade sionisterna Syrien igen) och över allt annars på jordklotet.

   • Wikipedia skriver ”Semiter var en grupp folk som sedan omkring 3000 f.Kr. hade en dominerande ställning i Mellanöstern. Namnet syftade ursprungligen på folk nämnda i Bibelns Första Mosebok (10:21–31) som ättlingar till Noas son Sem. Namnet användes första gången på 1700-talet, först i samband med de språk som semiterna talade, men blev senare vanligt namn på själva folken.

    Den allmänna uppfattningen är att semiterna hade sitt ”urhem” i den sydliga delen av Arabiska halvön och därifrån vandrat västerut till Etiopien, i nordvästlig riktning till Palestina, Syrien och Mesopotamien samt till Egypten och Nordafrika i nordväst. Man vet till exempel att en stor ström semiter kom till Egypten redan i förhistorisk tid. Alla de tre stora monoteistiska religionerna judendom, kristendom och islam har grundats av semiter. De har därigenom präglat livsvanor och kulturformer över hela världen.” https://sv.wikipedia.org/wiki/Semiter

    • Jo vet Anders, men som vanligt tar wikipedia inte med allt (trots att de har tusentals som med lätthet skulle ha kunnat plocka fram hela kontexten) utan klipper och klistrar så ’allt ska vara normalt’ och intetsägande.

     Ordet sem kommer fr namnet Shem som var Noahs äldste son, och semiterna har Shem som stamfader och ev vi i Europa också, jag vet inte,
     Noah hade också ytterligare barn, men vet inte mer än detta ftf. Sem, Shem, semiter.

     Ashkenazerna, som är fr en stäppnomadisk ryttarstam fr volgaområdet, vid namn kasarer (ryttarna hade spiralformade lockar som hängde ned vid tinningen ned till kinden..) och de pratade ett språk som jiddisch har sitt ursprung i. De är def inte semiter, men de vill uppenbarligen gärna vara det för att låtsas tillhöra och äga landet Palestina, och utgör 99% av israhels befolkning..Samtidigt gör de ’ägaranspråk’ på Ukraina och Ryssland och resten av världen. Deras talmud säger ju detta…

     Källor, bl a Eustace Mullins och Arthur Koestler

     • Utan större kunskap om detta vill jag ändå anföra ett par källor.

      Wikipedia. ”Ashkenazer, även ashkenaziska judar eller ashkenazim, (hebreiska: אַשְׁכְּנַזִּים, Ashkenazi [ˌaʃkəˈnazim], singular: [ˌaʃkəˈnazi]; även יְהוּדֵי אַשְׁכֲּנַז, Y’hudey Ashkenaz, ”Tysklands judar”, jiddisch: אַשכּנזישע ייִדן) är den grupp av judar som på medeltiden kom att bosätta sig i Tyskland och norra Frankrike, samt därefter i Polen och andra östeuropeiska områden såsom det judiska bosättningsområdet i Kejsardömet Ryssland.

      På grund av traditionella bröllopsvanor och segregation från de omkringliggande kulturerna är ashkenazer genetiskt homogena.[16] https://sv.wikipedia.org/wiki/Ashkenazer

      ”Procenttalen representerar andelen MyHeritage DNA-användare med etniciteten Ashkenazisk-judisk i det landet. Israel. 51.6%.” https://www.myheritage.se/ethnicities/ashkenazi-jewish/ethnicity-worldwide-distribution

    • Ok Anders, tack för svaret. Jag uttryckte mig fel när jag skrev att det var ’99% av befolkningen i israhel’. Vad jag menade var 99% av den sk judiska befolkningen. Skriver sk, därför det inte är helt lätt att definiera vad sk judisk är, eftersom de semitiska hebreerna har Mose och Gt som sin ledstjärna, och kallades inte ’judar’ under biblisk tid (blev ett begrepp först på 1800 talet; källa Benjamin Friedman, 1961 anförande på Wilard Hotel) och är sefarder och inte ashkenazer, medan de ickesemitiska ashkenazerna har talmud och ngn annan som sin ledning. Ashkenazistska sk judarna är alltså iinte semiter, men de drar ändå ’antisemit’kortet när ngn är emot dem (en tidigare israhelisk utbildministr Shulamit ..något, sa vid ett tillfälle; ”its a trick we use when we get resistance”). Och i talmud står att det bara är dom som ska äga, allt, och alla andra ska vara tjänare/slavar, inte äga ngt och vara ’lyckliga’ över det.. Så de har alltå även ’bestämt’ vad som ska göra ’alla andra lyckliga’..förutom att de ’bestämt’ att de ’ska äga allllt’..

     Allt finns i wef,s, cfr,s, trilaterala komm,s, romklubbens och eu,s dogmer, samt naturligtvis i fn,s 2030 agenda.. Inte märkligt, eftersom dessa sk organisationer styrs av sanhedrinprotokollen (sanhedrin; källa, Henry H Klein) som har sitt ursprung i talmud, vilket är en text som rotschilds och troligen även rockefellers haft som ledskrift i 150år minst. Och dessa två klaner instiftade alla de nämnda organisationerna, och säkert 1000 till. Deras agenter är soros, gates, kissinger, breschinsky (gått bort), macron, bildt, lööf, löve’n nu i fn, trudeau, stoltenberg osv medan andra är ’uppåt’vardanda duktiga och användbara lakejer..

     • Lite varstans Anders, har ingen specifik källa mer än de jag uppgett (broder Nathanael är en annan)
      t ex har det aldrig suttit ngn sefard på den israhelska pm -el presidentposten och troligen heller aldrig i deras högsta domstol, alltid ashkenazer, fr bengurion o chaim weizmann och framåt. Sefarderna utgör 1-2% numera

  • Aa 2 april, 2023 At 20:15

   ”Varför låter du antisemitismen frodas i kommentarsfältet Anders?”

   Väldigt intressant när demokrater hotar det fria ordet.
   ”Det är något konstigt med friheten”

 3. ”Det finns många antiryska känslor i Kina” Det stämmer inte. Generellt är man i Kina mycket vänligt inställd till Ryssland. Man är väl medvetna om forna konflikter med Ryssland och och på båda sidor om gränsen uttrycker man tydligt att sådana konflikter hör till historien, och kan stanna där.

  Dessutom sitter det mycket djupt i Kinas kulturer att man inte skall lägga sig i andras angelägenheter. Alltså motsatsen till väst.

  Det är två saker som ofta dyker upp i diskussionerna, dels är man rädd för att USA skall kärnvapenbomba Kina för att erövra landet. USAs angrepps och invasionskrig är ju välkända. Dels är man rädd för att USA helt enkelt kommer att kollapsa som nation. Det skulle ha stor inverkan även på Kina.

  • CNN som är väldigt anti-ryskt, anti-syriskt och förfalskar även nyheter för att få fram den rätta amerikanska andan, skickade till Kina en reporter som talade flytande kinesiska (möjligtvis ursprung Kina). Jag kan tänka mig att hon verkligen ville få tag i personer som var anti ryska, men fann inga.

   I videon på Telegram som inte går att kopiera, bara sända till någons mail, säger de kinesiska rösterna: Gillar Putin som är en verkligen tuff kille, tycker alla borde kunna ha en fredlig relation, Hoppas Ryssland vinner, men fred är bäst, Alla döda är otäckt att se, kriget är skrämmande, tycker det är fel av USA att skicka vapen dit, Ukraina startade kriget,
   bra att Kina och Ryssland har en bra relation.
   Hon hittade inte någon som fördömde Ryssland. Skulle hon fråga samma sak i Sverige så skulle hon förmodligen inte hitta någon som inte fördömde Ryssland.

   Texten till videon nedan
   The American television channel CNN conducted a survey among the Chinese population, finding out the opinion of ordinary residents about the conflict in Ukraine and what they think about the Russian special military operation.

   ◾ According to ordinary citizens of China, the policy of Russian President Vladimir Putin is correct and necessary. The Chinese look at the development of Russian-Chinese cooperation with a perspective and add: ”Ukraine has started a war, I hope Russia will win”, ”The United States is making a mistake by sending weapons to Ukraine.”

   • @ Månsson 3 april, 2023 At 08:28
    ”I videon på Telegram som inte går att kopiera”
    Om en video inte går att spara eller kopiera kan du använda en så kalla ”screenrecorder” Dom spelar in en kopia av videon från skärmen. Det finns åtskilliga på webben, en del gratis. Sök på ”freeware screen recorder” så får du många resultat och förslag.

 4. ” ..snillen spekulera..” , som ”arbetarklass” skriver ovan är precis mitt intryck också. Det verkar som om varje generation av makthavare i USA är dummare än föregående.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here