Amerikanska tjänstemän vill verkligen, VÄLDIGT GÄRNA att du ska veta att USA är världens ”ledare”.

5
1074
USA shinning-city-on-a-hill

Denna artikel har publicerats av Caitin Johnstone, den 23 mars https://caitlinjohnstone.com/2023/03/23/us-officials-really-really-want-you-to-know-the-us-is-the-worlds-leader/ och har översatts av Rolf Nilsson.

Som svar på de frågor han fick under en presskonferens i måndags om att Xi Jinping och Vladimir Putin skulle cementera en ”ny era” i det strategiska partnerskapet mellan Kina och Ryssland, gjorde John Kirby från Vita husets nationella säkerhetsråd inte mindre än sju påståenden om att USA är ”ledare” i världen.

Här följer utdrag ur hans kommentarer:

 • ”De två länderna har kommit närmare varandra. Men de är båda länder som är irriterade på USA:s ledarskap runt om i världen.”
 • ”Och i Kinas fall i synnerhet skulle de verkligen vilja utmana USA:s ledarskap i världen.”
 • ”Men detta är inte två länder som har, du vet, decennier av erfarenhet av att arbeta tillsammans och fullt förtroende och tillit. Det är en uppkomst på senare tid, baserad på USA:s ökande ledarskap runt om i världen och de försöker kontrollera detta.”
 • ”Peter, det här är två länder som länge har varit irriterade, som jag sa till Jeff – länge irriterade på USA:s ledarskap runt om i världen och det nätverk av allianser och partnerskap som vi har.”
 • ”Och vi arbetar med dessa relationer en i taget, eftersom varje land på kontinenten är annorlunda, har olika behov och olika förväntningar på amerikanskt ledarskap.
 • ”Det är kraften i det amerikanska samlandet ledarskapet. Och den kraften ser man inte från vare sig Ryssland eller Kina.”
 • ”Men en av anledningarna till att du ser att relationen skärps är att de inser att de inte har den starka grunden av internationellt stöd för det de försöker göra, vilket i princip är att utmana det amerikanska ledarskapet i världen.

Den illusoriska sanningseffekten är en kognitiv bias som får människor att förväxla något som de har hört många gånger med ett etablerat faktum, eftersom det sätt på vilket den mänskliga hjärnan tar emot och tolkar information tenderar att göra liten eller ingen skillnad mellan upprepning och sanning. Propagandister och imperieförvaltare utnyttjar ofta detta glapp i vår wetware (syftar på vår hjärna, med en anspelning på datorvärldens hardware och software, ö.a.), vilket är vad som händer när du ser dem upprepa nyckelfraser om och om igen som de vill att folk ska tro på.

Vi såg en annan upprepning av denna replik nyligen vid en onlinekonferens som anordnades av den amerikanska handelskammaren, där USA:s ambassadör i Kina hävdade att Peking måste acceptera USA som ”ledare” för den region som Kina råkar befinna sig i.

USA:s imperieförvaltare blir naturligtvis mycket bestämda när det gäller berättelsen om att de är världens ”ledare”, eftersom detta självutnämnda ”ledarskap” utmanas av Kina och de nationer som, med ökande öppenhet stöder det, som Ryssland. De flesta av dagens stora internationella nyhetshändelser är antingen direkt eller indirekt relaterade till denna dynamik, där USA kämpar för att säkra unipolär planetarisk dominans genom att motverka Kinas framväxt och underminera sina partners.

Det budskap de sänder ut är: ”Detta är vår värld. Det är vi som bestämmer. Alla som påstår något annat är knäppa och onormala och måste bekämpas”.

Varför säger de egentligen att USA är världens ”ledare” i stället för dess ”härskare”? Jag är oklar om skillnaden, som den tillämpas praktiskt. Är det meningen att ge oss intrycket att USA styr världen genom demokratiska omröstningar? Att detta är något som resten av världen har samtyckt till? För jag minns verkligen inte att jag röstade för det, och vi har alla sett vad som händer med regeringar som inte följer USA:s ”ledarskap”.

Jag hör inte till dem som tror att en multipolär värld kommer att vara en underbar sak, jag erkänner bara att det slår fanimej alternativet, det vill säga en allt mer hänsynslös balansakt på randen till kärnvapenkrig för att upprätthålla global kontroll.

USA har haft befälet tillräckligt länge för att klargöra att den världsordning som landet dominerar endast kan upprätthållas genom nonstop våld och aggression, där mer och mer av detta våld och denna aggression riktas mot stora kärnvapenmakter. Fakta finns och fallet är avslutat: USA:s unipolära hegemoni är ohållbar.

Problemet är att det amerikanska imperiet självt inte vet detta. Denna skrämmande bana vi befinner oss på, mot ett världskrig i atomåldern är resultatet av att imperiets doktrin om att det till varje pris måste behålla den unipolära kontrollen kraschar mot framväxten av en multipolär världsordning.

Det behöver inte vara så här. Det finns ingen giltig anledning till varför USA måste fortsätta att styra världen och inte bara kan låta olika människor i olika regioner sköta sina egna angelägenheter, som de alltid gjort tidigare. Det finns ingen giltig anledning till varför regeringar måste svinga Harmageddon-vapen mot varandra i stället för att samarbeta fredligt i hela mänsklighetens intresse. Vi drivs mot en katastrof för att bevara ”amerikanskt ledarskap i världen”, och jag för min del samtycker inte till detta.

Föregående artikelVarför Ukraina kan anta Kinas fredsplan
Nästa artikelRegimbyte har varit USA:s mål i Ryssland i flera år
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. USA är en föredetting, inget annat och den måste lära sig att förlika sig med att vara andra fjol. Ryssland+Kina=💞💞💞 är samtidens melodi där även Indien, Brasilien, Iran, Sydafrika, Venezuela, Indonesien, m fl ingår.

  ”Det fanns en tid då alla vägar korsads Washington DC” skrev en skribent nu senast. Inte längre alltså. Den Globala Syd har upptäckt USA imperiets Akilles häl – dollarn – och håller på att de-dollarize (som det heter på jänkarnas tungomål). Nu talas det om att dagens finanskris är den första där dollar värdet inte går upp. Mer av den varan lär 2023 bjuda.

  Tragedin för Sverige är att landets eliter och RIKSDASS valde att binda sig självt med ett fallande imperium just när världen vänt bort från USAs ”ledarskap.” Neutralitet kunde inneburit att Sverige skulle fortsätta vara en relativt stark aktör. Istället ”valde” Sverige att tillhöra imperiets slav plantaget, jag menar ”Nato”.

  https://english.almayadeen.net/articles/analysis/a-most-consequential-alliance

 2. 2023-02-04 17:15
  Om telefonsamtalet mellan Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och USA:s utrikesminister E. Blinken. Den 2 april ägde på initiativ av den amerikanska sidan ett telefonsamtal rum mellan Ryska federationens utrikesminister Sergey Lavrov och USA:s utrikesminister E. Blinken.
  I samband med diskussionen av den fråga som tagits upp av utrikesministern om frihetsberövandet i Ryssland av den amerikanska medborgaren E. Gershkovich misstänkt för spionage, uppmärksammades E. Blinkens på behovet av att respektera de ryska myndigheternas beslut, fattade i enlighet med Ryska federationens lag och internationella förpliktelser.
  Det betonades att det är oacceptabelt för tjänstemän i Washington och västerländska medier att väcka uppståndelse med den tydliga avsikten att ge detta fall en politisk färg.
  Lavrov noterade särskilt att E. Gershkovich togs på bar gärning när han försökte få hemlig information, samla in data som utgör en statshemlighet under täckmantel av en journalistisk status.
  Mot bakgrund av de etablerade fakta om den amerikanska medborgarens illegala verksamhet, vars kvarhållande den amerikanska ambassaden i Moskva underrättades i enlighet med det fastställda förfarandet, kommer hans vidare öde att bestämmas av domstolen.
  Under samtalet berördes även några aktuella frågor av bilateral karaktär.
  https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1861139/

 3. Ingen jag vet i Kina ser USA som ledare. USAs ”ledarskap” är mer en fråga om gisslantagande, att tvinga andra till underkastelse med militära aktioner, invasioner, hot, sanktioner och påtryckningar.

  Ledarskap i Kinas kulturer är som filosofen LaoTzi skrev redan för över 2,000 år sedan. Att leda folk är att följa dom. Det är också vad som sker i världen, allt fler ser Kina som en ledare värd att följa. USA förlorar hela tiden makten som utövat militärt och med dollardominansen. Brasilien och Kina har just kommit överens om att sluta handla i dollars. Även Indien överger dollarn.

  Skillnaden mellan att leda och härska är att ledarskap innebär att andra väljer att följa, medan härska betyder att dom tvingas till underkastelse.

  Kina, tillsammans med allt fler andra, systematiskt och metodiskt demonterar USAs självpåtagna ledarroll en liten bit i taget. USA är desperat.

  Kina försöker alltså inte att utmana USA, utan det är världen som vänder ryggen mot USA. Honduras det senaste exemplet. USAs nätverk av allianser och partnerskap faller alltså helt enkelt sönder när man alltmer vänder USA ryggen och följer Kina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here