”Vitare kan tvätten inte bli” med Stefan Lindgren och Jan-Erik Gustafsson, Nej till EU

0
1851

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Har glädjen att kunna visa en film av Gunnar Lindholm av mötet på Solidaritetshuset 3 april 2022. Där presenterade Stefan Lindgren sin bok ”Vitare kan tvätten inte bli” och med inlägg också av Jan-Erik Gustafsson, Nej till EU.

Arrangörer: Nej till EU StorStockholm och Folket i Bild Kulturfront.

I en resolution 19 september 2019 behandlar EU-parlamentet historieskrivningen av andra världskriget. Bl.a. sägs att Sovjetunionen och Tyskland startade världskriget tillsammans och delade upp Europa i intressesfärer efter att i augusti 1939 ha ingått det tysk-sovjetiska icke angreppsfördraget.
Författaren och översättaren Stefan Lindgren skriver i sin gedigna bok, Vitare kan tvätten inte bli, att parlamentets resolution relativiserar Tysklands skuld till andra världskriget. Syftet med ”vittvätten” är att urskulda de västpolitiker som banade vägen för Hitler och de hundratusentals icke-tyska européer som deltog i invasionen av Sovjetunionen. Vittvätten är också försök att förmildra det faktum att EU:s egen historia går tillbaka på nazisternas planer för ett ”Neuropa”.
Stefan Lindgren
Om författaren: Stefan Lindgren (f. 1949) är författare och översättare. Förutom tre böcker om krigets Afghanistan (Pansjir, fem tigrars dal; I vargens gap och Månsken,kom!) har han gett ut böckerna Leningrad, på andra stranden och Lenin.Sedan 1997 utger han veckobrevet Ryska posten med oberoende nyheter från Ryssland. Han är också redaktör för webbsidorna Nyhetsbanken.se och 8dagar.se.Han är fil.mag. med historia som huvudämne.

 

Läs mer här Läs Stefan Lindgrens bok ”Vitare kan tvätten inte bli. EU:s historieskrivning om andra världskriget.”

Föregående artikelVi minns Jesus död – stor revolutionär eller?
Nästa artikelDe vet att USA sprängde Nord Stream, men får inte prata om det…
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here