Amnesty: Israel ”utplånar familjer ostraffat” i Rafah, Gaza

4
544

Red: Inga kända protester från USA eller Sverige, men från FN och Sydafrika South Africa makes ‘urgent request’ to ICJ to stop Israeli attacks on Rafah. Varför protesterar inte judiska föreningar i Sverige?

Israeliska flyganfall dödade minst 100 personer i den desperat överbefolkade staden Rafah den 12 februari, rapporterade det palestinska utrikesdepartementet.

Den israeliska militären sade att den ”genomfört en rad attacker mot terrormål i området Shaboura i södra Gazaremsan”.

I fredags beordrade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förberedelser för en markoffensiv i Rafah trots varningar från internationella hjälporganisationer om att en attack mot Rafah skulle bli ett ”blodbad” på grund av de 1,3 miljoner civila i staden, inklusive hundratusentals fördrivna människor som söker skydd där.

När Netanyahu fick frågan om vart civila skulle kunna ta vägen svarade han ”Du vet, de områden som vi har rensat norr om Rafah, det finns gott om områden där. Men vi håller på att utarbeta en detaljerad plan.”

Netanyahu påstod sig uttrycka oro för civila i Rafah samma dag som Amnesty International publicerade en rapport som fann ”nya bevis på dödliga olagliga attacker i den ockuperade Gazaremsan” och visade hur ”israeliska styrkor fortsätter att strunta i internationell humanitär rätt och utplånar hela familjer med total straffrihet”.

Organisationen genomförde en undersökning av fyra israeliska attacker, tre i december 2023 och en i januari 2024, som dödade minst 95 civila, inklusive 42 barn, i Rafah, när det förmodligen var det ”säkraste” området i remsan.

Netanyahu planerar Rafah-offensiven nu när Gaza är på randen av svält.

Befolkningen på Gazaremsan lider av ”oöverträffade” nivåer av ”nästan hungersnödliknande tillstånd” när den israeliska offensiven fortsätter, sade FN:s jordbruksorgan på måndagen.

”Det finns aldrig tidigare skådade nivåer av akut matosäkerhet, hunger och nästan hungersnödliknande tillstånd i Gaza”, sa FAO:s biträdande generaldirektör Beth Bechdol i en intervju publicerad av den Rom-baserade byrån.

”Vi ser fler och fler människor i huvudsak på randen av och flyttar in i svältliknande förhållanden varje dag”, sa hon.

Föregående artikelHur är det egentligen i Kinas Xinjiangprovins? Tvångsarbete åt bilindustrin?
Nästa artikelUSA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Jag kan tillägga att Sydafrika har begärt extraordinärt ingripande av domstolen ICJ i Haag (som handlägger ärendet mellan Sydafrika och Israel, som bekant) i och med Israels upptrappning av de rättsområden i kriget ICJ just nu dömer i fallet.

  Det skulle kunna innebära att ICJ kan rycka in och döma ut omedelbart vapenstillestånd.

  Vi kan bara gissa hur Netanyahus regim med handgångna israeliska nazister som Ben-Gvir och Smotrich skulle följa det utslaget.

 2. De som ser till att apartheid israel jämkas med marken skulle göra mänskligheten en jätte stor förtjänst.
  Många av de stora fredsproblemen i vår samtid har sin upprinnelse i apartheid israel. Denna cancersvulst måste avlägsnas skyndsamt från vår värld – om inte är det ajöss med hela världen! Valet är därför givet.
  Världen måste kraftsamla för att få bort cancersvulsten apartheid israel. Jo snarare desto bättre.
  Död åt apartheid israel!

  • Fast det är emot internationell lag och mot FN-stadgan.

   Det enklaste vi kan göra är att följa de många FN-resolutionerna och återupprätta staten Palestina: inom 1967 års gränser, med lika rätt till säkerhet, försvar, okränkbarhet och självständighet som sina grannstater i regionen.

   Lika lite som vi vill utplåna Palestina som den högerfascistiska Netanyahu-regimen, ska vi inte heller utplåna Israel heller. Däremot skall vi utplåna Israels ockupation och ekonomiskt och militärt driva ut Israel enligt internationell lag och FN-resolutionerna.

   Land skall med lag byggas. Så också det nya Palestina och det legala Israel inom 1967 års gränser.

 3. En fullständig katastrofal beteende från våra folkvalda som skall representera försvaret för människor i ett livsfarligt tillstånd ty när det handlar om att rädda människors liv är vi alla lika.
  Att det är borgliga partier von oben som gör en sådan uppdelning på människovärdet tillsamman med ett högerextremt parti, som försökt göra sin yta anständig, förvånar inte det minsta.
  Jag vill beteckna vad som pågår är en systematiskt fördrivning av det Palestinska folket. Något som i och för sig inte är nytt utan samma handlingsmönster finns inom näraliggande tidsrymd vars exempel vi alla känner till.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here