Smärtans imperium

1
2060

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Den här recensionen har skrivits av bibliotekarien Jan Bergsten, som länge varit recensent på Folket i Bild Kulturfront

Smärtans imperium

Författare: Patrick Radden Keefe. Översättning: Eva Johansson. Albert Bonniers förlag

Den stora frågan jag ställer mig som läsare efter att ha läst den här boken är: varför begå brottsliga gärningar olagligt när man med mycket bättre förtjänst kan göra det lagligt och med myndigheternas godkännande? Smärtans imperium är historien om hur smärtstillande opioder blev en exempellös framgång i USA och lämnade en halv miljon döda efter sig. Pillret som sades vara lösningen mot smärta skulle inte kunna skapa något beroende försäkrade tillverkaren. Men det var just vad den gjorde och i takt med det de allt starkare doserna och ökade förskrivningen ökade också vinsterna i samma grad.

Författaren Patrick Radden Keefe har gjort en minst sagt grundlig research, vadat genom drivor av papper, domstolsutlåtanden och mejlväxlingar. Historien låter så här. Bröderna Sackler började i liten skala som medicinare för att sedan alltmer övergå till PR- och reklambranschen och till slut hamna i läkemedelsbranschen.

Deras profession som läkare var en slags garant för deras kunnighet, men deras driv var en annan, business. När så deras företag Purdue på 1990-talet tog fram den smärtstillande medicinen Contin, baserad på opium, som sedan kom att att följdas av den ännu starkare varianten Oxycontin hägrade en lysande vinstgivande framtid. Enligt företagets PR-konsulter led uppemot femtio miljoner amerikaner av odiagnostiserad smärta. Potentialen var med andra ord enorm och därigenom de förväntade vinsterna. Företaget lyckades få myndigheternas tillstånd och försäkrade att det inte fanns möjligheter att pillret kunde missbrukas eller skapa beroende. Detta på grund av en fördröjd verkan. Pillret försäkrade bolaget räckte i tolv timmar. Det var inte sant. Hos många brukare uppstod en abstinens flera timmar innan som gjorde ont värre. Snart blev det känt bland missbrukare att här var nu legalt piller som man kunde få utskrivet på doser upp till 80 milligram. Oxycontin.

En annan sida av familjen Sacklers verksamhet var deras aktiva sponsring av elituniversitet som Yale och Harvard, museum som Tate och Gugenheim. Institutioner med den allra högsta prestigen. Sacklers var högt aktade donatorer. Museibyggnader blev namngivna efter dem. Kort sagt de visade kapitalismen från dess bästa sida.  De hyllades efter ”förtjänst”. Inte heller inom politiken var de njugga utan sponsrade demokraterna. Hela tiden var deras humanistiska ådra i centrum. När det gällde läkemedelsverksamheten var de utåt sätt märkligt anonyma. I verkligheten var det däremot ingen tvekan att det var familjen och bara den som styrde skutan.

Nu finns inte företaget kvar. Det förklarades i konkurs. Men spåren efter opioidkrisen lämnade ett hav av döda bakom sig. Som vanligt frestas man konstatera, så gick de verkliga förövarna gick fria, även efter att de hade fällts. Sacklers miljardförmögenhet förblev intakt. Priset betalades i stället av de som gjorde Sacklers rika. Av de som blev beroende av Oxycontin vars liv blev förödda..

Så onödigt det är att bli en brottsling och riskera fängelse för sina gärningar, när istället andras olycka och beroende kan vara själva affärsidén. Med stöd av ett samhälle som ser sig självt som demokratins högsta utpost och med institutioner som villigt låter sig köpas. Radden Keefe har skrivit en bok som beskriver en cynism som överträffar alla maffiaskildringar.                                                            

Kommentar:
Dödligheten i läkemedel som innehåller opioider, som Oxycontin, har ökat också i Sverige. Folkhälsomyndigheten skriver ”Överdoser till följd av opioider är vanligast Antalet narkotikarelaterade dödsfall i Sverige är högt och har ökat över tid. Oavsiktliga förgiftningar (överdoser) är den vanligaste orsaken bland de narkotikarelaterade dödsfallen, följt av förgiftningar med oklar avsikt och suicid med narkotika. Opioider är de vanligaste substanserna bland dödsfallen, men ofta förekommer flera olika substanser.” (https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/andts/utveckling-inom-andts-anvandning-och-ohalsa/skadeverkningar/narkotikans-skadeverkningar/narkotikarelaterad-dodlighet/).

Enligt uppgifter från Rättsmedicinalverkets statistik över substanser vid dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar, 2019 var antalet förgiftningsdödsfall 832 år 2019.

199 (24%) skedde med heroin som enda och dominerande drog, medan 16 % tillskrevs amfetamin. Resterande 60 % tillskrivs läkemedel. 19 % det vanliga svaga sömnmedlet Propavan (som jag tar 5-6 st/år), 9 % Tramadol  medan (15%) tillskrivs oxycontin. Elva procent tillskrevs buprenorfin  och 10 % metadon, vilka används vid substitutionsbehandling av ”heroinister”. Sålunda var 24 %+15%+11%+10%=60% av dödsfallen opioidrelaterade.

Källa: Dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar. (https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/statistik/2022-6-7915.pdf)

Jag har tidigare ingående diskuterat den frågan som behandlas i artikel Kapitalet, läkemedelsindustrin och mutade läkare orsakar kraftig ökning av heroinmissbruk och dödlighet

Sveriges Radio: Del 1: Familjen Sackler – pillerdynastin och den amerikanska opioidkrisen

Föregående artikelFörintelseöverlevare ”Israel är 1000 gånger värre än Hamas”
Nästa artikelIsraels slutliga lösning av Palestinafrågan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here