Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva?

40
4265
Navalny. Licens shutterstock_1651844506 (1)

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Igår publicerade jag Vladimir Putin – tidernas dumskalle? som också behandlar Navaly-frågan. Flera artiklar har publicerats efter 4/9 2020.


Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva?

Förgiftningen kan sätta stopp för tysk-rysk gasledning. Sveriges Radios mångåriga Rysslandskommentator Maria Persson-Löfgren rapporterar på eftermiddagen 3/9 2020, dvs idag
Reaktionerna är hårda dagen efter nyheten att ryske Kremlkritikern Aleksej Navalnyj förgiftats.

Ett stopp för den tysk-ryska gasledningen i Östersjön Nordstream kan bli en konsekvens.

Det enda språk och svar, som Vladimir Putin förstår är gas och gasförsäljning, men det måste vara ett europeiskt gemensamt svar, förklarar tyske CDU politikern, Norbert Röttgen till tyska radion Deutschlandfunk varför han förespråkar ett stopp för tysk-ryska gasledningen Nordstream i Östersjön.

Som ordförande i utrikesutskottet i tyska förbundsdagen betonar han samtidigt att det först och främst krävs ett gemensamt europeiskt svar till Ryssland på Novitjokförgiftningen av Aleksej Navalnyj.

Från flera håll i Europa kommer fördömanden. Chockerande, kommenterar försvarsalliansen NATO:s chef Jens Stoltenberg, som liksom Tysklands Angela Merkel kräver en öppen och heltäckande rysk utredning av förgiftningen.

Novitjok klassas som ett kemiskt stridsmedel och skapades i sovjetiska laboratorier.

Vem som helst kan inte komma över det och med exemplet Skripal pekas finger mot ryska säkerhetstjänsten och därmed direkt mot Kreml och presidenten Vladimir Putin själv. I fallet Skripal i Salisbury i Storbritannien lyckades polis lägga tydligt spår till två FSB agenter, som dock hann lämna landet. Svaret från Storbritannien var att utvisa ett stort antal ryska diplomater.

Den här gången har förgiftningen skett i Ryssland och att Navalnyj behandlas i Tyskland innebär inte att det främst handlar om en ny diplomatisk konflikt mellan Ryssland och Tyskland, utan är en fråga för alla demokratiska stater, påpekar en rad politiker.

Röttgen konstaterar i radiointervjun att det gäller också för politiker som Frankrikes Macron att omvärdera sin mer försonliga hållning till makthavarna i diktaturer som Ryssland, som Röttgen uttrycker det.”

Wolfgang Kubicki, vice ordförande för Bundestag och från Free Democratic Party, uttryckt tvivel om regeringens berättelse om Navalny-fallet och har uppmanat Berlin att inte vidta drastiska åtgärder angående samarbete med Moskva om energiinfrastrukturprojektet.”Jag är skeptisk till om vi borde ifrågasätta ett projekt av denna storlek baserat på den aktuella fasen av våra resultat”. ”Jag vill inte tro att [Rysslands president] Vladimir Putin eller den ryska regeringen står bakom denna attack. Det finns också krafter i Ryssland som ibland verkar leva ett eget liv. ” Sputniknews.

Kubicki anser att det är viktigt att klargöra bakgrunden till Navalny-situationen, och om han förgiftades, att hålla de ansvariga ansvariga. ”Mitt hopp är att Putin själv kommer att dokumentera att det inte hände på hans begäran, att det inte hände under hans ledning.


Kremls talesperson Dimitri Peskov upprepade att Ryssland inte förgiftade Navalny och uppmanade Berlin och andra länder att inte ”dra förhastade slutsatser” i frågan.

Han betonade också att Ryssland är redo att samarbeta med tyska myndigheter och att Moskvas åklagarmyndighet har skickat en officiell begäran men inte har fått svar från den tyska sidan

Den ryska underrättelsetjänsten utesluter inte falskspel. Chefen för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten Sergei Naryshkin säger att det ”inte kunde uteslutas” att utländska underrättelsetjänster stod bakom Navalnys påstådda ”förgiftning”.”Gårdagens uttalande från tyska tjänstemän ger upphov till fler frågor än det ger svar”, sade han och betonade att ryska läkare inte hade hittat några spår av gift i Navalnys kropp innan han flyttades till Tyskland.

Peskov sa: ”Både Kreml, våra läkare och våra specialister förklarade från första dagen förklarade denna situation. Och man måste vara döv för att inte höra den.””Alla tester som togs, alla biologiska prover och så vidare tillät inte våra specialister – läkare, toxikologer och så vidare – identifiera några giftiga ämnen”, sa han.

Ryssland, enligt Peskov, vill få tyska uppgifter, enligt vilka giftet i Navalnys kropp hittades ”utan tvekan.””Igår hörde vi från Berlin att ett giftigt ämne har fastställts tydligt. Dessutom sägs det att det är ett kemiskt förgiftande ämne med neuroparalytisk verkan. Om så är fallet måste vi veta för våra förundersökningsförfaranden vad våra tyska kollegor har funnit. Vi hoppas att vi kommer att få denna information, säger Peskov.


Kommentar:

Den stora förloraren på detta är Ryssland och Putin förstås. Jag skrev i morse
”Vilket motiv skulle Ryssland ha för att förgifta Navalny vid en tidpunkt då de omfattande protesterna och oroligheterna i Vitryssland medför visst fokus på Ryssland, och en kritisk diskussion om Rysslands roll. Bara misstanken på att Ryssland ligger bakom detta försvagar Rysslands anseende i bl.a. Belarus, och inför förhandling gällande Belarus.
* Om nu ryska myndigheter förgiftat Navalny, varför var de så positiva till att Navalny skulle kunna flygas för vård i Berling, där eventuellt gift skulle kunna identifieras?” Vladimir Putin – tidernas dumskalle?

Vem vinner på det? De som minska Rysslands inflytande och stoppa Nord Stream 2. USA har lagt ned mycket arbete och hotat Tyskland med sanktioner om Tyskland genomför det för landets ekonomi viktiga Nord Stream 2 i stället för att köpa dyrare och sämre olja och naturgas från USA.

Som bekant kan Novichock tillverkas av många länder. ‘No secret’: Western countries have known Novichok formula for decades, German media report.

Jag hoppas att en internationell utredning som föreslås av både Tyskland och Ryssland kommer till stånd. Varför inte ny provtagning genast med läkare från Tyskland, Ryssland och andra länder närvarande? (Kanske har substansen eliminerats).

Relaterat.
Utrikesministern och förre CIA-chefen Mike Pompeo: “Vi ljög så mycket då jag var på CIA”
“Vi tillåter inte Amerika att ingripa”: varför Tyskland motsätter sig USA:s sanktioner mot Nord Stream 2
USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner.

Föregående artikelUSA satsar hårt på krig i och från rymden. Ökad risk för världskrig?
Nästa artikelHur blir det i EU? Större självständighet från USA efter Afghanistan-fiaskot, eller seger för Polen-Hultqvist-linjen?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

40 KOMMENTARER

 1. Det märkliga är att hade Navalny agerat i Tyskland som han gör i Ryssland hade han skakat galler sedan länge! I Tyskland skulle han sitta bakom lås och bom för sin nazistiska och fascistiska agenda och allmänna brottslighet! Säkert hade han suttit i fängelse även i Sverige för han hade varit med i NRP och mot S-staten! Uppenbart är att politiker aldrig kollar på Youtube eller andra kanaler där figurer som Navalny lägger sina alster! Och vad ”passande” denna ”giftchock” kom för Bryssel och Washington med tanke på Vitryssland och gasledningen! Tänk om SR/SVT för en gångs skull gjorde sitt jobb och kritiskt granskade Navalny förutsättningslöst? Då kanske vi skulle slippa Löfvens korkade uttalanden i alla fall på det området. Men Navalny blir rik på att vara nyttig idiot åt EU och USA och det är nog hans plan! Han inser ju att han är värdelös för dem om han lämnar Ryssland och det franska åtalet skulle väl tas fram ur garderoben också!

   • TYSKLAND OM NAVALNY-FALLET
    Gregor Gysi misstänker Nord Stream 2-motståndare – och inte Putin. Medan många tyska politiker kritiserar Ryssland skarpt efter förgiftningen av Kreml-kritikern Alexej Navalny, är rösterna från vänster och AfD mycket olika. Gregor Gysi spekulerar till och med om en konspiration från motståndarna till rörledningen – och försvarar Putin. Vänsterpolitiker Gregor Gysi har sina egna åsikter i fallet med den förgiftade Kreml-kritikern Alexej Navalny. Efter att den federala regeringen ” utan tvekan” bekräftat att Navalny hade attackerats med ett kemiskt nervmedel, varnade Gysi mot en ”fördom” av Vladimir Putin och Kreml. ”Vi vet inte ens vem gärningsmannen var. Alla antar att det var regeringen. Men det kan också vara en enda man från underrättelsetjänsten som blev nötter, ”sa Gysi på fredag ​​morgon vid” MDR Aktuell ”- och lade sedan avhandlingen om en konspiration i rummet. ”Det kan också vara att det var en motståndare till naturgasledningen till Tyskland . Eller en beställd motståndare som visste: Om du arrangerar ett sådant mord, som sedan klandras av regeringen, kommer det att leda till en försämring av relationerna, säger Gysi. Den tidigare vänstra parlamentets gruppledare krävde att Ryssland först skulle rensa upp frågan. I fallet med den mördade saudiska journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi var den saudiska kronprinsen Mohammed Bin Salman ”aldrig hållen ansvarig”, tillade Gysi.
    Enligt hans uppfattning är det helt absurt att Rysslands president Putin kan stå bakom attacken. ”Vad är hans intresse för det? Han vet att detta kommer att förvärra relationerna med väst. Putin måste vara särskilt dum om han hade beställt det, och det är därför jag inte tror det, ”betonade Gysi – för vilken en konspiration från motståndarna till rörledningen verkar mer realistisk. https://www.welt.de/politik/deutschland/article215033894/Nawalny-Gregor-Gysi-verdaechtigt-Nord-Stream-2-Gegner-nicht-Putin.html

  • Anatoly Wasserman, publicist, politisk konsult och TV-presentatör, den 3 september i en kolumn på REN-TV-kanalens webbplats sa att Tysklands uttalanden om den påstådda förgiftningen av den ryska bloggaren Alexei Navalny var ett försök att motivera sanktioner mot Nord Stream 2-projektet.

   ”Sanningen är inte längre relevant. Ingen kommer att förstå varför den blodiga regimen räddade Navalnys liv och gjorde allt för att ta honom till en tysk klinik, som hans släktingar bad om. Ingen bryr sig om frihet, kampen för demokrati och gift. För dem som startade det här spelet är det bara viktigt att förhindra lanseringen av den andra etappen av Nord Stream och all förstärkning av Ryssland, sade han och kommenterade rapporterna från FRG om ”förgiftningen” av Navalny med giftet från Novichok-gruppen.

   TV-presentatören påminde om att läkarna på Omsk-sjukhuset inte hittade några spår av kolinesterashämmare i Navalnys kropp. Wasserman uppmärksammade också att läkare offentligt har meddelat att de är redo att tillhandahålla prover av biologiska vätskor de har tagit för forskning, förutsatt att tyska läkare svarar in natura.
   ”Jag försäkrar er i klartext: det har redan beslutats att hänga Navalnys spöke på Spasskaya-tornet. Det spelar ingen roll att inget enda symptom på antikolinesterasgift observerades, konstaterade den politiska konsulten.

   Tidigare den 2 september sade chefen för oppositionens tyska parti Soyuz-90 / gröna, Katrin Goering-Eckardt, att den politiska styrkan kräver att den tyska regeringen stoppar genomförandet av Nord Stream 2-projektet på grund av nya uppgifter om händelsen med Navalny.
   Nord Stream 2 är inte längre ett projekt som vi kan göra tillsammans med Ryssland, citerar politiker RTL .

   Navalny kände sig dålig under Tomsk-Moskva-flygningen den 20 augusti. Flygplanet landade snarast i Omsk och patienten fördes till ambulanssjukhuset nr 1. Senare transporterades han till Charite-kliniken i Berlin. Han är i koma. Den tyska kliniken sa att de hittade bloggaren tecken på berusning med ett ämne från gruppen kolinesterashämmare. Omsk-läkare avslöjade inte berusning med detta ämne under Navalnys undersökning.

   FRG-myndigheterna sa att ett speciellt laboratorium i Bundeswehr påstås ha hittat i proverna av Navalny ”entydiga bevis” för ett kemiskt ämne i nervmedlet i Novichok-gruppen.
   I december 2019 införde USA för första gången sanktioner mot företag som är inblandade i implementeringen av Nord Stream 2. På grund av detta avbröts projektet. Washington fortsätter fortfarande att sätta press på europeiska företag som bygger denna gasledning. Tysklands förbundskansler Angela Merkel bekräftadeBerlins engagemang för rörledningen den 1 september.
   https://iz.ru/1056567/2020-09-03/vasserman-nazval-sanktcii-protiv-severnogo-potoka-2-tceliu-otravleniia-navalnogo

   • Man få tillägga också: eftersom läkarna på Omsk-sjukhuset inte hittade några spår av kolinesterashämmare i Navalnys kropp, innebär det att alla giftspår som Tyskarna säger sig ha hittat måste ha tillkommit efter det att Navalny hamnade i Tysk ägo. Alltså är det Tyskland som förgiftade Navalny i så fall.

    • Varför inte ta nya prover under närvaro av läkare från Ryssland och andra länder. Om nu substansen finns kvar.

     Provet sägs haanalyserats på militär anläggning. Varför? Enligt en uppgift skedde analyserna på laboratotiet i Por tDown i Stirbritannien där storbritanniens säkerhetstjänsts laboratoritum, där man utförde analyser i Skripal-fallet. Detta har dock inte bekräftats (för mig).

  • 6 september 2020 DIE WELT
   Tysk politiker: det är inte Putin som står bakom förgiftningen av Navalny utan motståndarna till Nord Stream 2
   Vänsterpartiets medlem Gregor Gizi varnade för hastiga anklagelser mot Kreml och dess chef Vladimir Putin i fallet med Navalnys förgiftning, rapporterar Die Welt. Enligt honom är versionen att den ryska presidenten står bakom detta ”absurd”. Det kan vara en ”förvirrad ensamstående från specialtjänsterna” eller, mer troligt, en motståndare till Nord Stream 2, anser den tyska politiken.
   Efter nyheten att den ryska bloggaren Alexei Navalny hade förgiftats kom många tyska politiker ut med hård kritik av Moskva, skriver Die Welt. Men vänsterpartiets medlem Gregor Gizi varnar för hastiga anklagelser mot Kreml och dess chef, Vladimir Putin.
   ” Vi vet inte ens vem förgiftaren är. Alla antar att regeringen står bakom detta. Men det kan vara en förvirrad ensamstående från specialtjänsterna, – förklarade han. – Det kan vara sådant att det gjordes av fienden till gasledningen som ledde till Tyskland. Eller en anställd motståndare som visste att om en sådan död förfalskades, för vilken regeringen senare skulle klandras, skulle det leda till en försämring av relationerna .

   Enligt Gizi är versionen att Putin står bakom förgiftningen ” absurd ”: “ Vad är hans intresse för detta? Han förstår att detta kommer att förvärra relationerna med väst. Putin måste vara väldigt dum för att beställa det, så jag tror inte på det. ” Politiker anser att versionen av en konspiration från motståndarna till Nord Stream 2 är mer trolig.
   Gizi förklarade samtalen från sina kollegor att stoppa byggandet av gasledningen på följande sätt: ” politiker har också sina egna preferenser och ogillar .” Han erinrade också om att överge projektet är exakt vad USA: s president Donald Trump vill ha.
   Gizis åsikter delas också av politiker från partiet Alternativ för Tyskland. Gunnar Lindemann, medlem av Berlins senat från AfD, talade på Facebook om ” förhållandet och de ekonomiska banden mellan Navalny, Soros och Obama-Clinton-klanen .” Enligt hans mening är förgiftningen av Navalny ” propaganda riktad mot den ryska regeringen .”
   https://russian.rt.com/inotv/2020-09-06/Nemeckij-politik-za-otravleniem-Navalnogo

 2. Tyskarna lämnade Navalnys prover till labbet Porter Down i Storbritannien som kom fram till att det var samma gift som de ”hittade” på Skripal. Unnamed German Lab Says Navalny Poisoned with Novichok; U.K.’s Porton Down Lab’s Involvement Makes the Case Stink
  Sept. 2 (EIRNS)— German government spokesman Steffen Seibert has reported that according to toxicology tests performed on Alexei Navalny’s blood samples by a German military lab, there is now “unequivocal proof” that the Russian opposition figure was poisoned by a nerve agent of the Novichok family, Reuters reported. Predictably, this has unleashed a wave of indignant responses from within Germany and internationally on a par with the hysteria around the orchestrated 2018 Skripal case, demanding that Russia be held accountable. Russian President Vladimir Putin himself is targeted.
  While Kremlin spokesman Dmitry Peskov reported today that the Kremlin has received no report from Berlin on these findings, nor replies to any previous requests for more detailed medical information on Navalny’s status, Seibert solemnly announced that the “Federal government will inform its partners in the EU and NATO of the results of the investigation … and will discuss an appropriate joint response with the partners in the light of the Russian response.” The implication is that sanctions could be imposed on Russia. In her own statement, Chancellor Angela Merkel proclaimed, “it’s now clear” there was an “attempt to murder Navalny…. He is the victim of a crime. He was meant to be silenced. This raises very difficult questions that only the Russian government can and must answer. This goes against the basic values that we stand for.” Foreign Minister Heiko Maas said he would be calling in the Russian ambassador to demand an immediate response to the German lab’s findings. The name of the lab hasn’t been identified.
  The stench emanating from Seibert’s assertion of “unequivocal proof” is unmistakable. The Guardian gives it away when it mentions that, according to Der Spiegel, experts at Berlin’s Charité Hospital where Navalny is being treated, consulted Britain’s secretive Porton Down lab, notorious for its role in the Skripal case, precisely “because of possible similarities with the 2018 Skripal attack.” It also quotes a German Green MP who studied at Yale University with Navalny, who bellowed that this new information raises the whole issue to “an international level,” and demanded an international investigation be launched immediately. On cue, British Prime Minister Boris Johnson called the revelations “outrageous” and demanded an immediate explanation from Russia. The White House called the report “completely reprehensible.” The Guardian coyly notes that, so far, Germany remains committed to the Nord Stream 2 pipeline project with Russia, implying that the alleged poisoning of Navalny might change that.
  TASS notes that Russia’s Prosecutor General had requested Germany’s legal assistance in replying to 20 pertinent questions regarding Navalny’s treatment, diagnosis and test results as well as on a preliminary diagnosis from the German clinic, and medical documents and research by German specialists, both during Navalny’s transportation from Russia to Germany and his stay at the Berlin hospital. The Germans never responded to these requests.

 3. Förgiftad på ett ryskt inrikesflyg.

  Löfven är inte korkad, utan tar en billig poäng, det är inte många han kan hösta hem med mp vid sin sida. Det är inte heller Löfven som bestämt att han ska regera med mp, utan Verkställande Utskottet, med feministisk majoritet och stött av Tro och Solidaritet, dvs muslimska brödraskapets sidoingång i regeringen. Han är en marionett.

  https://ledarsidorna.se/2020/08/vem-ar-tro-och-solidaritets-nye-ordforande/

 4. Debatten på altmedierna pekar på att Usa snabbt,(eventuellt redan strax innan) agerade för blockering sanktioner etc mot användning av Rysslands Covid-vaccin.

  • I USA är man väldigt orolig för ryska inkomster av gas, vaccin, kärnkraft, vapen m.m d v s exakt det samma som USA vill sälja! Passar ju bra att lura sina vasaller att gå med på ytterligare sanktioner! Finns bara ett ”litet” problem med alla dessa sanktioner och det är att den inhemska ryska ekonomin stärks plus handeln med Kina medan EU förlorar! Då kan man ju fråga sig…Hur korkade är vasallerna?

 5. Vad jag har förstått så är novichok framtaget för att snabbt döda offren men att därefter snabbt försvinna.
  Man skulle utsätta ett av fienden besatt område med giftet där alla oskyddade skulle dö men att de egna trupperna snart därefter kunde berätta samma område.
  Tror inte för ett ögonblick att vare sig Navalny eller Skripals drabbats av novichok då alla överlevde händelserna.
  Det här handlar om ljugande britter.

 6. 1. Är Vladimir Putin så slug att han förgiftar en viss Navalny, sedan ser till att denne hamnar i Tyskarnas ägo?

  2. Är Vladimir Putin så slug att han använder ett mycket dödlig gift. Dock misslyckad hans vältränade undersåtar med att ta död på denne Navalny?

  3. Är Vladimir Putin så slug att han låter förgifta denne Navalny med samma gift som sägs ha använts till att förgifta Skripal och dotter?

  4. Tack ock lov har vi intelligenta journalister i väst som inser hur slug Vladimir Putin är. Dessa intelligenta journalister har givetvis inga kritiska frågor eller andra teorier som skulle kunna förvirra betraktaren. Det vore givetvis helt onödigt.

  5. Politiker i väst är dessutom så intelligenta, synska och förutseende att de visste långt innan Navalny landade i Berlin att han var dödlig förgiftad av Vladimir Putin.

  6. Vi har dessutom en extremt intelligent befolkning i väst som samverkar och väljer sådana intelligenta hederliga politiker i val efter val.

  Politisk satir? – Nej. Jag skulle aldrig drömma om något sådant. Någon identitetspolitiker väst eller några grävande intelligenta journalister skulle ju kunna bli kränkta och vi vill ju inte kränka dessa förträffliga politiker och journalister, som gör sitt jobb på ett så förträffligt och hederligt vis.

  • Ja, vi har ju sorgligt många fall bara i Sverige som kunnat undvikas om ”journalisterna” gjort sitt jobb som exempel Ouick-fallet, Nuon-skandalen, Karolinska m.m listan är i det närmaste oändlig där media helt misslyckats med att granska politiker, makthavare och andra myndigheter! Korruptionen i Sverige är så systematiserad att folk i allmänhet inte ens uppfattar det som korruption längre utan tror det ska vara så!

  • Mycket värdefull intervju. En felaktig uppgift florerar, nämligen att Novitock som utvecklades 1980-talet, endast kan tillverkas i Ryssland. Det är känt att detta gamla gift kan tillverkas i andra länder. Detta skedde på 1990-talet. Hoppas kunna komma med en litet rapport om det under dagen.

  • Novichock finns ssedan 1990-talet i bla. Tyskland, USA och Storbritannien och inom Nato. Hoppas kunna publicera en rapport om det idag.

  • Japp, en annan ”sanning” är att endast ryssar kan hantera vodka på ett godtagbart sätt! Och vilka är vi att ifrågasätta denna sanning? Bert Sundström kan uppenbarligen inte hantera vodka och ska omedelbart skickas hem för avgiftning med regeringsplanet…(Detta enligt ”säkra källor” erfar Bennys ”nyhetsbyrå” haha….)

  • Intressant att signaturen ”lassevbg” anser (?) att SVT:s ”rysslandsexpert” Bert Sundström inte bara besitter tillräckliga kunskaper inom detta komplexa område så att han till och med ”har kunnat slå fast” att bara ryssar kan hantera det påstådda militära giftet ”novitjok”. Jag hade inte aning om att SVT:s mellanhand någonsin kunnat förmedla några som helst trovärdiga och opartiska uppgifter från Ryssland då Bert Sundström inte ens behärskar det ryska språket, inte ens med hjälp av en turistparlör eller med assistans från sin medarbetare och fotograf Anton Koposov.
   Men Bert Sundströms ”rapporter” kan tydligen gro även i näringsfattig och SVT-krattad jord.

 7. Den ende som tjänat på att förgifta sig självt verkar vara Navalny själv – han blev världskänd trots allt, en av de mest kända brottslingar i samtiden vill säga.

 8. Det är ändå det mest märkliga: i de ryska blodproven som även lär ett av dem överlämnats jämte patienten till det tyska sjukhuset fanns inte giftet att spåra i provet. Men först då det passerat det tyska militärlabbet hittade man då giftet? Varför skulle i all sin dar ryska myndigheter lämna ut en potentiellt förgiftad person med det föregivna giftet i kroppen, som lätt kan upptäckas, för att befinna sig med byxorna nere och bevis i hand? Antingen är detta någon slags underlig spegelvänd logik man vill kasta på Vladimir Putin, eller en ren set-up? Vi vet att britterna vid flera tillfällen spelat ut giftgaskorten i kriget i Syrien, där barn strax efter slets in från gatan och överspolades brutalt med vattenslangar -allt i direktsänt tv. Barnen tillfrågades, och sade efteråt att de inte hade minsta aning vad som var i görningen (i bl.a. Al-Jazira) och vi vet senare att detta var iscensatt av de s.k. Vita Hjälmarna som är en direktansluten organisation till brittiska utrikestjänsten MI 6. De syriska familjerna har även vittnat om detta på presskonferenser i Bryssel -få tv-bolag i USA och Europa sände ens en kommentar om dessa framträdanden. En slump?

  Väst, framför allt de anglo-amerikanska krafterna, har synnerligen svåra bekymmer att ”komma åt” Ryssland på världsscenen numera där man förlorar ständigt mark och inflytande mot de euroasiatiska länderna; och har man med MI 6 och CIA att göra vet vi att arrangerade och påhittade tillfällen som dessa liksom inträffar så gott som vid lämpliga tillfällen att spridas ut i media.

  Det är dessutom bara på brittisk mark som detta så dödsbringande novitjok dödat folk efter att en engelsk polis kort stund varit i ett rum med det och senare avled – medan Navalnyj som hade det i kroppen i flera dygn (om man skall tro de tyska analyssvaren) till slut närmast återhämtade sig mirakulöst väl. Det är klart att det är någon underrättelsepolitisk hund begraven i detta underliga ärende. Britterna har inte ens visat upp fader och dotter Shkripal och förvägrar anhöriga i familjen Shkripal i Ryssland ens tala med dem på telefon och till och med förnekar anhöriga inresevisum till Storbritannien att besöka sina då ”dödssjuka” familjemedlemmar. Det hela går ju inte logiskt ihop ens med det så effektiva MI 6 inblandat. Om man frågar mig liknar det en synnerligen misslyckad underrättelseoperation i det hela från Shkripal till Navalnyj. Ett underrättelserykte från rysk sida säger att fadern Shkripal redan är död -men det vet vi inte offentligt. Det kanske är därför britterna inte kan visa upp de sjuka konvalescenterna Shkripal eller tillåta anhöriga ha ens den enklaste kontakt med dem.

  Som det gamla ryska ordspråket heter: De goda gömmer sig inte.

 9. John Helmer:
  Tyska kliniska bevis på Alexei Navalnyys kroniska användning av litium- och bensodiazepinläkemedel före hans sensationella kollaps förra året undanhålls och täcks av berlinläkarna som fick bevisen från att testa ett prov av Navalnys hår.

  Betydelsen av hårtestet identifierades denna månad av en experttoxikolog anställd av den brittiska regeringen. ”[Det] skulle vara intressant”, sa han och bad att hans namn inte skulle släppas, ”för att se hårtestet eftersom detta endast kommer att återspegla de läkemedel som gavs upp till sex dagar eller mer tidigare i Ryssland.”

  Betydelsen av hårtestet identifierades denna månad av en experttoxikolog anställd av den brittiska regeringen. ”[Det] skulle vara intressant”, sa han och bad att hans namn inte skulle släppas, ”för att se hårtestet eftersom detta endast kommer att återspegla de läkemedel som gavs upp till sex dagar eller mer tidigare i Ryssland.”

  Detta påstående upprepades förra veckan vid Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i Haag. Enligt ett uttalande den 5 oktober från en grupp OPCW -medlemsregeringar, ”är det nu mer än ett år sedan Alexei Navalny förgiftades med ett nervmedel under resan i Ryssland. OPCW: s tekniska sekretariat bekräftade, efter ett teknisk assistansbesök i Tyskland, att Navalny utsattes för ett nervmedel från Novichok -gruppen. Det här är en fråga av stor oro. ”

  Under ledning av Tyskland, Storbritannien och USA anklagade regeringarna också att ”Ryska federationen ännu inte har gett en trovärdig förklaring till händelsen som ägde rum på dess mark.”

  Det ryska utrikesdepartementet svarade två dagar senare, den 7 oktober, och anklagade anklagarna för ”inkonsekvenser, motsättningar, desinformation, skumma utvecklingar som ännu inte har klargjorts, insinuationer på högsta politiska nivå och direkta lögner som väst bekänner … en provokation, grovt planerat och grovt utfört av vissa västländers specialtjänster. ”

  Betydelsen av de tyska läkarnas hårprovstest är att resultaten bekräftar litium- och bensodiazepinmissbruk i Navalnys blod och urin som hittades vid hans ankomst till Berlin.

  En oberoende brittisk toxikolog tillägger att halterna av drogerna i hårtesterna också skulle bekräfta Navalnys beroende av dessa läkemedel i Ryssland, långt innan han anlände till Tomsk och långt innan Novichok ”incidenten” påstods vid OPCW förra veckan. ”Utan att se den faktiska håranalysrapporten gissar vi vilka specifika läkemedel och föreningar som var vanliga för blod och urin och hår. Håren är alla före attacker. Om ”flera” droger var i håret, som Berlin -rapporten säger, skulle Navalny beskrivas som en kronisk misshandlare. Det, plus hans multipla bakterieinfektioner som Berlin-rapporten också identifierar, skulle få den utbildade professionella klinikern som tittade på data att tro att patienten var en gatuperson med ett allvarligt läkemedelsproblem och psykiska problem. ”

  Medicinska psykiatriker och toxikologer erkänner att kombinationen ”cocktail” av läkemedel som Navalny hade tagit innan han kollapsade den 20 augusti kan förklara hans efterföljande symptom och orsaken till hans kollaps. Litium, enligt den brittiska regeringens toxikolog som rapporterade förra veckan, ”skulle inte upptäckas genom normal läkemedelsscreening och måste av någon anledning ha angetts för att få dem [Charité sjukhusläkarna] att utföra som ett särskilt riktat test. Det skulle vara intressant att veta varför det testades för och blodkoncentrationen – behandlade ryssarna [Navalny] för en bipolär sjukdom? ”

  Eckardt ombads att förklara sin anledning till att testa Navalny för litium och bensodiazepiner. Han blev också tillfrågad om vilka specifika föreningar som upptäcktes i testet av hårprov från dag 4 som han riktade. Eckardt vägrade svara eller ge det OPCW förra veckan kallade ”en trovärdig förklaring”.

  I december förra året undertecknade Eckardt, medförfattare David Leindl och tolv andra tyska läkare en klinisk rapport om fallet Navalny, som publicerades av The Lancet. Klicka för att läsa rapporten.

  Vänster: rapportera publikationskälla. Rätt, Dr Kai-Uwe Eckardt, identifierades offentligt och tackades av Navalny som chef för teamet som behandlade honom. Enligt den publicerade artikeln skrev Eckardt och Leindl ”det första utkastet till rapporten, samordnade internrevisionen och förberedde den inlämnade versionen … [De] hade obegränsad tillgång till alla kliniska data och rapporter.” Dessa rapporter, enligt Eckardt och Leindl, inkluderade rapporter från tyska Bundeswehr Institute of Pharmacology and Toxicology i München ”som gjorde repetitiva mätningar av … kolinesterasstatus och gav toxikologisk rådgivning”.

  Det som Eckardt och Leindl kallade ett ”kompletterande tillägg” bifogade Navalnyys fallrapport. Detta omfattar fyra separata kliniska datasammanfattningar. Läs dem alla här.

  Bilaga S2 säger att det rapporterar resultaten av testning av Navalnyys blod- och urinprov ”vid ankomst av patienten till Charité – Universitatsmedizin Berlin (dag 3). Dag 3 var den 22 augusti 2020. Läs den här för analys av varje förening som identifierats. Klicka för att läsa en oberoende medicinsk-psykiatrisk diagnos av mönstret för läkemedelsintag.
  Källa: https://drive.google.com/

  Den brittiska regeringens toxikolog begärde att granska detta och de tre andra bilagorna kommenterade: ”[detta är] en intressant cocktail och såvitt jag kan se, administreras de flesta läkemedel till honom (kanske under ledning av läkare som har erfarenhet av behandling av OP [organofosfat] -förgiftning någon annanstans i världen). Fentanyl [gavs] säkert i luftambulans – inte säker på sufentanil även om det nämns i Lancet -tidningen och antagligen också gavs i ambulansen. Det är intressant att mycket propofol och midazolam administrerades men ingen rapporterades (upptäcktes). Hur bra är [Berlin] toxprovning? Skulle vara intressant att se hårtestet eftersom detta endast kommer att återspegla läkemedel som getts upp till 6 dagar och mer tidigare i Ryssland. ”

  ”[Jag är] förvånad över bristen på atropin i blod – ryssar måste ha stoppat det eller testat okänsliga. Barbiturater och rokuronium överensstämmer med intubation och påtvingad ventilation men konstigt att inga hullingar i urinen är blodpositiva. Också konstigt att rokuroniumnegativt i blod (när det används i Storbritannien hittar du det i veckor efteråt, så jag undrar igen om kvaliteten på [Berlin] -toxen?). ”

  Den vetenskapliga forskningslitteraturen avslöjar att litiumkoncentrationer kan mätas i hårprover från sex till tolv månader innan håret testas. Hårprovtagning är också ett standardförfarande som används av polisen för bevis på olagligt köp och konsumtion av bensodiazepiner. ”Hår har identifierats som ett bra analysprov och bevis för kronisk droganvändning. Resultat från analys av hårprover ger tillräckliga bevis för tidigare läkemedelsanvändning samt information om hur länge läkemedlet användes, beroende på hårets tillväxttakt (cirka 1 cm/månad), och kan därmed fungera som nyckel bevis i rättsliga beslut. ”
  Av bensodiazepinläkemedel som finns registrerade i Navalnyys kropp i Berlin är temazepam (varumärke Restoril) relativt kortvarigt; diazepam (Valium), nordiazepam (CalmDay) och oxazepam (Serax) kommer att finnas i hårtester i upp till 90 dagar. Koncentrationerna av dessa läkemedel är fortfarande mätbara i hårprov efter 10 månader.

  En oberoende brittisk toxikolog som specialiserat sig på organofosfater som finns i gödningsmedel och kemiska vapen kommenterade att ”allt som finns i hårprovet måste vara 21 dagar [efter intag] eller ännu längre tillbaka i tiden.” Det betyder 21 dagar före 24 augusti 2020 – 3 augusti 2020.

  Det var midsommar i Ryssland vid den tiden, och Navalny har dagligen annonserat fotografier av sig själv med full hälsa, trygg och ohotad. Söndagen den 2 augusti 2020 var Navalnyj på distanslöpning i Moskva. Måndagen den 3 augusti 2020 och tisdagen den 4 augusti publicerade han en Instagram av sig själv på sitt kontor. Onsdagen den 5 augusti var han på sin dacha utanför staden. Fredagen den 7 augusti vandrade han på en flod i Moskva.

  Alexei Navalny twittrar från ett utomhuslopp i Moskva, 2 augusti 2020.
  Navalny på sitt kontor i Moskva den 4 augusti 2020.
  Navalny och hans fru Yulia Navalnaya på deras stuga den 5 augusti 2020.
  Navalny i ett videoklipp med vattenbåtar som han gjorde bakom en motorbåt, Moskva 7 augusti 2020.

  Hårprovstesterna som rapporterades i Berlin den 23 augusti 2020 avslöjade de läkemedel som Navalny konsumerade under de publicerade fotografiernas dagar. Dessa hårtestresultat har undanhållits av Charité -sjukhusläkarna, även om Eckardt och Leindl erkänner att de vet vad de var.

  ”De tyska läkarna säger att” flera ”av de blod- och urindetekterade drogerna hittades också i Navalnys hår,” sa den brittiska experten från den förra veckan. ”Jag ser ingen logisk anledning till att ge en omfattande blod- och urinrapport och inte göra detsamma med hår. Utan att se den faktiska håranalysrapporten gissar vi vilka specifika läkemedel och föreningar som var vanliga för blod/urin och hår. ” Vad som är medicinskt säkert, enligt den brittiska toxikologen, är dock att ”håret är alla före attacker.”

  ”Alkoholbruk/missbruk är kanske den vanligaste typen av hårprov”, enligt denna källa. ”Du kan hålla av sprit en dag eller två, men håret ljuger inte. Etylglukuronid är etanolmetaboliten som finns i håret. Återigen, fyra veckor och äldre är historien [i hårprovet] ”.

  Eckardt-Leindl-rapporten i The Lancet beskriver i detalj många typer av tester för Navalny, inklusive ”toxikologisk analys och läkemedelsscreening i blod- och urinprov som erhållits vid intagning”; ”Kranial CT- och MR -skanning”; ”Analys av cerebrospinalvätska”; ”Hudpinnar erhållna vid intagning”; ”Laboratorieanalyser [av blod] plasma”; och ”hårprovet som erhölls på dag 4”.

  De enda testresultaten som inte exakt identifierades av Eckardt och Leindl från denna lista var från hårprovstestet. Istället noterade de ”närvaron av flera av de föreningar som detekterats i blod och urin” – utan att identifiera vad de var. ”Dessutom”, hävdar Eckardt och Leindl, deras hårprovning ”avslöjade närvaron av Tropicamid.”

  De brittiska experterna frågar varför Eckardt och Leindl specificerade tropikamid men utelämnade de andra föreningarna. Tropicamid är ett läkemedel av atropintyp som vanligtvis används i form av droppar för ögonbehandling. Navalny har krävt ögonbehandling sedan 2017, då han attackerades. Å andra sidan, i Ryssland och Italien, enligt publicerad medicinsk forskning, används tropikamid intravenöst för att uppnå toppar i kombination med alkohol och opiater. När tropikamid kombineras med överdos, inkluderar de ”medicinska effekterna av missbruk av tropikamid suddigt tal, ihållande mydriasis [utvidgning av ögonpupillen], medvetslöshet/svarslöshet, hallucinationer, njursmärta, dysfori,” öppna ögondrömmar ”, hypertermi, darrningar, självmord känslor, kramper, psykomotorisk agitation, takykardi och huvudvärk. ” År 2017 noterade denna rapport om drogmissbruk i Ryssland att tropikamid var det ”senaste gatudroget”.

  En internationellt erkänd europeisk ögonkirurg kommenterar att tropikamid är en snabbverkande aktuell applikation vars effekt att slappna av ögonmusklerna och vidga pupillerna försvinner inom två timmar. Han tror att läkemedlet inte kommer in i kroppens biokemiska system, så det skulle inte registreras på blod- eller hårprov. Testning av biomedicinska systemresponser på tropikamidfall i ögat, såsom hjärtfrekvens och blodtryck, visar ingen effekt. När Eckardt och Leindl upptäckte tropikamiden i Navalnyys hårprovstest, insåg de att Navalny hade tagit läkemedlet för ett icke-medicinskt syfte.
  Källa: https://www.sciencedirect.com/

  Enligt denna översyn av den medicinska forskningen om missbruk av tropikamid kan ”akuta tropikamidförgiftningar leda till antikolinergt syndrom, hypertermi, darrningar och kramper. Kroniska tropikamidrelaterade problem inkluderar kardiovaskulär toxicitet, psykos, njur- eller leversvikt, allvarlig viktminskning och infektioner. ” För lekman är den vanligaste orsaken till ”antikolinergt syndrom” förgiftning från överdoser av läkemedel.

  Berättande om Navalnyy sa Berlin -läkarna under ledning av Eckardt och Leindl att ”på grundval av kliniska och laboratoriefynd diagnostiserades allvarlig kolinesterashämning.” Men Eckardt och Leindl säger också att de inte mätte detta själva på sitt sjukhus i Berlin. De påstår inte heller att de har hittat Novichok i något av de Navalny -prover som de testat.

  Istället rapporterar de att det var ”Bundeswehr [German Army] Institute of Pharmacology and Toxicology (IPTB) i München, Tyskland, som gjorde repetitiva mätningar av butyrlcholinesteras, aceltycholinesteras i röda blodkroppar och kolinesterasstatus och gav toxikologisk råd.” För Läs mer om denna militära enhet och dess roll i Navalny Novichok -operationen.

  Huvudläkaren som ansvarade för IPTB -testet i München var Horst Thiermann. Han hävdar att han har upptäckt nervförgiftning i Syrien, Irak, Japan och Malaysia. I november 2018 höll Thiermann ett tal för en mässa i Düsseldorf som sålde medicinsk teknik till Nato och andra arméer; Thiermanns tal hade titeln ”sängdiagnostik och biomedicinsk verifiering av exponering för kemiska krigföringsmedel”.

  Nästa månad, den 15 november 2021, kommer Thiermann att dyka upp igen på samma mässa i Düsseldorf och sälja sina råd om ”terapi och verifiering av förgiftning av organofosforföreningar”. Detta kommer att vara Thiermanns första offentliga framträdande sedan hans roll i att auktorisera Novichok -anklagelsen avslöjades av Eckardt och Leindl i The Lancet.

  För närvaro vid Thiermanns presentation den 15 november för journalister och ”intresserade”, fyll i denna ansökan till arrangörerna, Medica Dusseldorf.

  Den brittiska regeringens toxikolog och den brittiska organoforsexperten har ifrågasatt varför Eckardt och Charité -sjukhuset i Berlin misslyckades med att testa och mäta Navalnys kolinesterasindikatorer, och varför de istället förlitade sig på Thiermann och den tyska armén. Den andra av dessa källor sade: ”Berlinsjukhuset som förlitar sig på armén eller något externt labb för att utföra acetylkolinesteras [AChE] -analysen har ingen mening alls. Berlin verkade inte ha några problem med att mäta butyrylkolinesteras, men inte den mer relevanta AChE. Ta exemplet med en tysk bonde som av misstag förgiftade sig med bekämpningsmedel OP [organofosfor]. Skulle Berlins sjukhus verkligen behöva lita på armén? AChe -analysen är enkel, enkel. AChe är den mest kritiska analysen, men den ”skickades ut” till ett armélaboratorium. Vad var anledningen?”

  Eckardt och Leindl kontaktades via e -post på deras Charité -sjukhuskontor och ombads att klargöra de medicinska bevis som de har publicerat i The Lancet under deras namn.

  Eckardt och Leindl har inte svarat. De vägrar svara på bevisanalysen från de brittiska experterna.
  http://johnhelmer.net/hair-raising-new-evidence-berlin-hospital-test-reveals-alexei-navalnys-lithium-and-benzo-addiction-his-german-doctors-are-covering-up-tropicamide-poisoning-also-hidden/

 10. Tack för lång presentation av det märkliga och synnerligen mystiska fallet Navalnyj – helt enkelt ett kringgående apotek och giftlaboratorium och en man med tydligen många diagnoser. Hans tidigare uppträdanden och växling mellan många olika och inbördes oförenliga politiska ståndpunkter avslöjar en svajig mental hälsa.

  Det finns många anledningar till att utländska tjänster kan använda sig av denne Navalnyj, kanske han själv inte inser att han och hans hälsa utnyttjas för underminerande syften från anglo-amerikanska säkerhetstjänster: det går inte att bortse från.

  Om nu detta militära giftet novitjok är så snabbverkande och oerhört giftigt: men ingen i dessa massmediafallen tycks dock ingen enda dö av det. Kan det användas för att möjligen smutskasta och kompromettera media och motståndarstater: allt osar underrättelseoperationer om dessa fall. Vi vet att just senkapitalismens England och Förenta staterna har sedan många år frustrerat svårt att åtgärda sina ”ryska problem” och Euroasiens allt starkare roll i den post-amerikanska världen på just dessa två länders bekostnad.

  Om det brittiska fallet Shkripal vet vi inget offentligt, rykten i underrättelsevärlden säger dock att fadern Shkripal faktiskt redan ÄR död, men britterna offentliggör precist ingenting. Kanske har man anledning att inte avslöja detta falls allt svagare trovärdighet och svajigare skepnad.

 11. Nej, det är väl ingen utanför apparaten som tror eller ens trodde på dessa historier. Men kommer historiernas bakgrund att avslöjas, det är frågan.

  I fallet Skripal är det slutgiltiga beviset på ett MI-6 -fiasko det faktum att paret gömts undan, troligen tills Skripal själv avlider. Dottern som inte är insatt i detaljerna kan sedan eventuellt gå fri och slå sig ned i Seattle, exempelvis, där ingen känner igen henne.

  För Navalnyjs del fanns det indikationer på att aktionen planlagts av självaste apparaten, eftersom de hade ett flygplan i beredskap redan innan han förgiftats. Var avsikten att han skulle dumpas och var det därför han så villigt återvände till Ryssland, eftersom han begrep att hans liv var i trygga händer i ryskt fängelse medan hans kumpaner varit bredda att knuffa honom över stupets rand ?

  Men håranalysen är en fyndig detalj. Den avslöjar personens hälsotillstånd och -historia före förgiftningen. Små knep och detaljer kan ofta stjälpa hela lasset av lögner.

 12. Samtidigt måste man fråga sig vilken nytta t.ex. just det anglo-amerikanska blocket skulle ha av en politiskt stärkt Navalnyj?

  Liknande äventyrare som georgiern Michail Saakashvili åstadkom och åstadkommer inget politiskt effektivt, flyr sitt eget land som han efterlämnat i sämre politiskt och ekonomiskt skick än han tog över, blir efterlyst för korruption (han har ju nu återvänt till Georgien där han genast häktats och hans parti led -för honom- ”oväntat nederlag” i valen nyligen) och hans svajiga sejour som politiker i Ukraina ger närmast intryck av honom (utan att jag är avsiktligt oförskämd) som smitande patient från nödvändig madrasserad cellvård -hissen tycks inte gå ända upp, helt enkelt, för Saakashvilis del. Det måste vara klart för analytiker och psykiatrer i säkerhetstjänsterna att en man som Saakashvili är allt annat än stabil -vem tuggar på en slips i en tv-sändning?

  Navalnyj tycks visa närmast liknande impulsiva symptom. Det är alltid lätt att vara emot politiska fenomen som korruption och politiska ränkspel -frågan är varför det är så intressant i och för Washington och London?

  Det enda svaret är nog att det är det enda halmstrået för att destabilisera det allt hårt starkare Ryssland som man i Moskva äntligen börjat få ordning på efter den västliga ”kaoskuren” på 1990-talet.

  Men vad skulle Navalnyj kunna ge det anglo-amerikanska blocket om han skulle hamna vid makten som rysk president? Det är den gyllene och avgörande frågan. Vilken roll skulle Navalnyj ha rent politiskt? Räcker han bara som vildsint kritiker av allt?

  Skulle Navalnyj riva upp och förstöra de båda Nordstream-ledningarna i Östersjön? Nej.
  Han har också själv hävdat att han anser Krim som ryskt och Navalnyj har verkligen inte mycket till övers för de ukrainska högernationalisterna (som han föraktar, precis som kaukasierna och georgierna). Han kan alltså inte ge framtida stabilitet i östligaste Europa öster om Warszawa.

  Är Navalnyj ett särskilt ömmande demokratifall som man ska gråta och fälla tårar liksom krokodiltårar över? Är han egentligen så mycket mer än en orator, pratmakare och ren äventyrare? Nej, förmodligen inte. Vi känner överhuvudtaget inte till hans praktiska politiska framtidsprogram heller. Och det är det som passar Washington och London: ett Moskva och Beijing som kan tänka och planera framåt och genomföra det och bli starka stabila länder: det går inte för sig för de anglo-amerikanska anarkisterna som bara vill ha kaos öster om Warszawa.

  Någon annan slutsats går faktiskt inte att dra. Navalnyj som taktisk politisk aktör och framtida vald makthavare i Moskva kan nämligen inte ge London och Washington något alls.

  Det enda som kan behaga Washington och London med de märkliga supergiftattackerna, som alla tycks överleva, är att man vill ha så mycket politiskt kaos, svaghet och instabilitet i Kontinentaleuropa som möjligt.

 13. Faktum är.. att alla stora och små frågor först måste lösas direkt eller indirekt med ”Suveränen”, som för tillfället är inkvarterad i Washington DC och inte kan lösas av vasaller, som Rysslands Navalny, Ukrainas Zelensky, Georgiens Saskasvili, Vitrysslands Tichanovskaja eller några andra marionettfigurer. Detta är ett faktum som inte kan undvikas.

 14. Något om marionetten och vasallen- tillika Ukrainas president Zelenskij, som sålt sig till nationalister likt en judisk soldat som kämpade för nazister under andra världskriget.
  Den före detta ryska presidenten och säkerhetsrådets chef Dmitry Medvedev har bedömt den ukrainska ledaren Volodymyr Zelenskij och hävdar att politikern har vänt ryggen på sina judiska anor genom att söka stöd från extremhögern. Medvedev hävdar att Ukraina letar efter en tydlig känsla av sitt syfte och dess historia, ”men ukrainska ledare, särskilt högsta tjänstemän, har ingen stabil identitet av sina egna.
  ”Vilket land är de medborgare i? Var är deras rötter? Vilken är deras historiska identitet? Etnicitet? Vilka gudar ber de till? Är de ukrainare? ”Européer”? Ryssar? Judar? Tatarer? Ungrare? Karaiter?”
  ”Det påminner om den vansinniga situationen där medlemmar av den judiska intelligentsian i Nazityskland ombads att tjänstgöra i SS”.
  Den nuvarande presidenten i detta krossade land är en person med vissa etniska rötter. Han talade ryska hela sitt liv. Han arbetade i Ryssland och tjänade bra på pengar, som komiker från ryska källor. Men efter att ha blivit statschef, av rädsla för att en Maidan skulle riktas mot hans personliga makt, har hans politiska och moraliska kompass förändrats, Han gav avkall på sin identitet. Han har på allvar börjat tjäna de mest rabiata nationalistiska krafterna i Ukraina”.
  Moskva har konsekvent anklagat Zelenskij för att söka stöd från högerextrema, antiryska, nationalistiska grupper för att stanna vid makten. Förra året anklagades den före detta TV-komikern för att ha tackat nej till en inbjudan till ett minnesarrangemang i Förintelsen i Jerusalem av rädsla för att göra antisemitiska fraktioner ilskna hemma.
  Under de senaste åren har landet utsatts för kritik från utländska observatörer för en rad händelser och hyllningar tillägnad historiska personer som är inblandade i folkmord från andra världskriget.
  Tidigare i år arrangerade aktivister en fackeltågsparad till stöd för Stepan Bandera, som hölls av många som arkitekten för ukrainsk självständighet. Bandera ledde den ukrainska insurgentarmén (UPA), som samarbetade med nazisterna i kampen mot den sovjetiska röda armén och var ansvarig för massmorden på judar och etniska polacker under en etnisk rensningskampanj.
  I april uppvaktade Kiev igen kontroverser genom att tillåta en marsch till ära för SS Galicienheten, som kämpade för Hitler, att gå vidare. Israels ambassad hävdade händelsen som förhärligande av soldater som ”var inblandade i några av de värsta brotten som inträffade under Förintelsen”.
  Förra året avslöjade en RT-undersökning att minst en högerextremt grupp fick skattebetalares finansiering för att iscensätta krigsspel med unga ukrainare för att ”sprida idéerna om ukrainsk nationalism” och slåss i hand-till-hand-strid. Gruppen, ungdomsnationalistkongressen, märker övningarna som ”patriotisk utbildning” och skryter med att dess akademiker har fortsatt att slåss i den krigshärjade Donetsk-regionen i landets öster.
  https://www.rt.com/russia/537148-medvedev-zelensky-sold-himself-nationalists/

  • Ukraina ett låtsasland som söker identitet! Problemet är att inte många vill vara just ukrainare utan något annat som t ex polack framförallt i västra delarna, rysk mest i de östra delarna och sedan har vi judar, tatarer och en mängd andra folkslag som har en egen identitet inom gruppen och som inte identifierar sig som ukrainare. För den med lite vett inser ju att det inte kan fungera och gör det inte heller utan Ukraina har fallit ihop politiskt, ekonomiskt och moraliskt till ett moras av inneboende konflikter. Känns det här scenariot igen för vad som händer i USA som också är ett låtsasland mitt framför våra ögon?

  • Fast vem har sagt eller påstått att politik skulle vara ENKELT ?

   I antikens Grekland ansåg filosofer och politiker att politik var den optimala intellektuella utmaningen. Det står sig än i dag.

   Ingen skulle sätta sig i ett flygplan och låta sig lyfta och landas av…tja, flygplatsmekanikern. Ingen skulle heller lägga sig på neurokirurgens brits och ta bort tumören med en inryckande…, tja, rörmokare.

   Det är inget fel på yrkena mekaniker och rörmokare -tvärtom. Det är gedigna lärofyllda mästaryrken. Men var man på sin plats.

   Problemet är just politiken. Närapå vem som helst är beredd att utan minsta tvekan rycka in obetänksamt med sina åsikter och styra och ställa i stat, budget, lag och grannskap. Till och med skådespelare som spelar president på tv. Det visade sig vara -förmodligen- svårare än man tänkt sig.

   Ingen statschef är i princip bättre och klokare än sina rådgivare och omgivning. Är den miljön illa nog, blir hantverket än sämre. Ukraina är inne i ett negativt spiralspinn, till stor del orsakat av rådgivare från ”väst” i decennium efter decennium. I Ukraina tog jeltsinismen nämligen aldrig slut.

   Ukraina skulle ha ofantligt mycket att lära av de ryska grannländerna Finland och Kazachstan som lyckats bli produktiva goda grannar till världens största land.

   Men det är som Churchill kallade amerikanerna: de kommer välja den bästa lösningen när de misslyckats med precis alla andra.

 15. Den franska åklagarmyndigheten avvisade Navalnys klagomål
  I Frankrike utfärdade den rättsliga utredningen ett dekret att avsluta utredningen mot Yves Rocher -företaget på klagomålet från Alexei Navalny, rapporterade den lokala byrån France Presse idag, 15 oktober, med hänvisning till åklagarmyndigheten.
  Som ni vet anklagade bröderna Alexei och Oleg Navalny i februari 2019 Yves Rocher -företaget för förtal. En första undersökning av deras klagomål inleddes av åklagarmyndigheten i staden Van (västra Frankrike).
  ”Jag bekräftar för dig beslutet att avvisa målet på begäran av åklagarmyndigheten, utfärdat den 11 oktober”, säger åklagaren för Van Maksim Antje.
  Navalnys franska advokater, William Bourdon och Amelie Lefebvre, sa att de planerar att överklaga beslutet.
  Som EADaily rapporterade vägrade domstolen den 4 oktober att överväga Navalnys överklagande att ersätta den villkorliga domen med en verklig.
  Navalnys advokat Vadim Kobzev överklagade till kassationsinstansen mot Moskvas tingsrätts beslut att ersätta Navalnys villkorliga straff med ett verkligt straff i brottmålet ”Yves Rocher” och avslogs.
  https://eadaily.com/ru/news/2021/10/15/i-vy-tuda-zhe-prokuratura-francii-otklonila-zhalobu-navalnogo

  • Oj då – nu blir det liv i luckan! Navalnyj är ju i alla fall alltid oskyldig, kan aldrig dömas och framför allt aldrig straffas.

   Nu blir det väl amerikanska straffsanktioner mot Frankrike!!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here