Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva

22
1806
Navalny. Licens shutterstock_1651844506 (1)

Förgiftningen kan sätta stopp för tysk-rysk gasledning. Sveriges Radios mångåriga Rysslandskommentator Maria Persson-Löfgren rapporterar på eftermiddagen 3/9 2020, dvs idag
Reaktionerna är hårda dagen efter nyheten att ryske Kremlkritikern Aleksej Navalnyj förgiftats.

Ett stopp för den tysk-ryska gasledningen i Östersjön Nordstream kan bli en konsekvens.

Det enda språk och svar, som Vladimir Putin förstår är gas och gasförsäljning, men det måste vara ett europeiskt gemensamt svar, förklarar tyske CDU politikern, Norbert Röttgen till tyska radion Deutschlandfunk varför han förespråkar ett stopp för tysk-ryska gasledningen Nordstream i Östersjön.

Som ordförande i utrikesutskottet i tyska förbundsdagen betonar han samtidigt att det först och främst krävs ett gemensamt europeiskt svar till Ryssland på Novitjokförgiftningen av Aleksej Navalnyj.

Från flera håll i Europa kommer fördömanden. Chockerande, kommenterar försvarsalliansen NATO:s chef Jens Stoltenberg, som liksom Tysklands Angela Merkel kräver en öppen och heltäckande rysk utredning av förgiftningen.

Novitjok klassas som ett kemiskt stridsmedel och skapades i sovjetiska laboratorier.

Vem som helst kan inte komma över det och med exemplet Skripal pekas finger mot ryska säkerhetstjänsten och därmed direkt mot Kreml och presidenten Vladimir Putin själv. I fallet Skripal i Salisbury i Storbritannien lyckades polis lägga tydligt spår till två FSB agenter, som dock hann lämna landet. Svaret från Storbritannien var att utvisa ett stort antal ryska diplomater.

Den här gången har förgiftningen skett i Ryssland och att Navalnyj behandlas i Tyskland innebär inte att det främst handlar om en ny diplomatisk konflikt mellan Ryssland och Tyskland, utan är en fråga för alla demokratiska stater, påpekar en rad politiker.

Röttgen konstaterar i radiointervjun att det gäller också för politiker som Frankrikes Macron att omvärdera sin mer försonliga hållning till makthavarna i diktaturer som Ryssland, som Röttgen uttrycker det.”

Wolfgang Kubicki, vice ordförande för Bundestag och från Free Democratic Party, uttryckt tvivel om regeringens berättelse om Navalny-fallet och har uppmanat Berlin att inte vidta drastiska åtgärder angående samarbete med Moskva om energiinfrastrukturprojektet.“Jag är skeptisk till om vi borde ifrågasätta ett projekt av denna storlek baserat på den aktuella fasen av våra resultat”. ”Jag vill inte tro att [Rysslands president] Vladimir Putin eller den ryska regeringen står bakom denna attack. Det finns också krafter i Ryssland som ibland verkar leva ett eget liv. ” Sputniknews.

Kubicki anser att det är viktigt att klargöra bakgrunden till Navalny-situationen, och om han förgiftades, att hålla de ansvariga ansvariga. ”Mitt hopp är att Putin själv kommer att dokumentera att det inte hände på hans begäran, att det inte hände under hans ledning.


Kremls talesperson Dimitri Peskov upprepade att Ryssland inte förgiftade Navalny och uppmanade Berlin och andra länder att inte “dra förhastade slutsatser” i frågan.

Han betonade också att Ryssland är redo att samarbeta med tyska myndigheter och att Moskvas åklagarmyndighet har skickat en officiell begäran men inte har fått svar från den tyska sidan

Den ryska underrättelsetjänsten utesluter inte falskspel. Chefen för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten Sergei Naryshkin säger att det “inte kunde uteslutas” att utländska underrättelsetjänster stod bakom Navalnys påstådda “förgiftning”.”Gårdagens uttalande från tyska tjänstemän ger upphov till fler frågor än det ger svar”, sade han och betonade att ryska läkare inte hade hittat några spår av gift i Navalnys kropp innan han flyttades till Tyskland.

Peskov sa: “Både Kreml, våra läkare och våra specialister förklarade från första dagen förklarade denna situation. Och man måste vara döv för att inte höra den.””Alla tester som togs, alla biologiska prover och så vidare tillät inte våra specialister – läkare, toxikologer och så vidare – identifiera några giftiga ämnen”, sa han.

Ryssland, enligt Peskov, vill få tyska uppgifter, enligt vilka giftet i Navalnys kropp hittades “utan tvekan.”“Igår hörde vi från Berlin att ett giftigt ämne har fastställts tydligt. Dessutom sägs det att det är ett kemiskt förgiftande ämne med neuroparalytisk verkan. Om så är fallet måste vi veta för våra förundersökningsförfaranden vad våra tyska kollegor har funnit. Vi hoppas att vi kommer att få denna information, säger Peskov.


Kommentar:

Den stora förloraren på detta är Ryssland och Putin förstås. Jag skrev i morse
“Vilket motiv skulle Ryssland ha för att förgifta Navalny vid en tidpunkt då de omfattande protesterna och oroligheterna i Vitryssland medför visst fokus på Ryssland, och en kritisk diskussion om Rysslands roll. Bara misstanken på att Ryssland ligger bakom detta försvagar Rysslands anseende i bl.a. Belarus, och inför förhandling gällande Belarus.
* Om nu ryska myndigheter förgiftat Navalny, varför var de så positiva till att Navalny skulle kunna flygas för vård i Berling, där eventuellt gift skulle kunna identifieras?” Vladimir Putin – tidernas dumskalle?

Vem vinner på det? De som minska Rysslands inflytande och stoppa Nord Stream 2. USA har lagt ned mycket arbete och hotat Tyskland med sanktioner om Tyskland genomför det för landets ekonomi viktiga Nord Stream 2 i stället för att köpa dyrare och sämre olja och naturgas från USA.

Som bekant kan Novichock tillverkas av många länder. ‘No secret’: Western countries have known Novichok formula for decades, German media report.

Jag hoppas att en internationell utredning som föreslås av både Tyskland och Ryssland kommer till stånd. Varför inte ny provtagning genast med läkare från Tyskland, Ryssland och andra länder närvarande? (Kanske har substansen eliminerats).

Relaterat.
Utrikesministern och förre CIA-chefen Mike Pompeo: “Vi ljög så mycket då jag var på CIA”
“Vi tillåter inte Amerika att ingripa”: varför Tyskland motsätter sig USA:s sanktioner mot Nord Stream 2
USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner.

Föregående artikelSystematisk demoniseringskampanj mot Ryssland
Nästa artikelÖppet brev till radions Maria Persson-Löfgren
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

22 KOMMENTARER

 1. Det märkliga är att hade Navalny agerat i Tyskland som han gör i Ryssland hade han skakat galler sedan länge! I Tyskland skulle han sitta bakom lås och bom för sin nazistiska och fascistiska agenda och allmänna brottslighet! Säkert hade han suttit i fängelse även i Sverige för han hade varit med i NRP och mot S-staten! Uppenbart är att politiker aldrig kollar på Youtube eller andra kanaler där figurer som Navalny lägger sina alster! Och vad “passande” denna “giftchock” kom för Bryssel och Washington med tanke på Vitryssland och gasledningen! Tänk om SR/SVT för en gångs skull gjorde sitt jobb och kritiskt granskade Navalny förutsättningslöst? Då kanske vi skulle slippa Löfvens korkade uttalanden i alla fall på det området. Men Navalny blir rik på att vara nyttig idiot åt EU och USA och det är nog hans plan! Han inser ju att han är värdelös för dem om han lämnar Ryssland och det franska åtalet skulle väl tas fram ur garderoben också!

   • TYSKLAND OM NAVALNY-FALLET
    Gregor Gysi misstänker Nord Stream 2-motståndare – och inte Putin. Medan många tyska politiker kritiserar Ryssland skarpt efter förgiftningen av Kreml-kritikern Alexej Navalny, är rösterna från vänster och AfD mycket olika. Gregor Gysi spekulerar till och med om en konspiration från motståndarna till rörledningen – och försvarar Putin. Vänsterpolitiker Gregor Gysi har sina egna åsikter i fallet med den förgiftade Kreml-kritikern Alexej Navalny. Efter att den federala regeringen ” utan tvekan” bekräftat att Navalny hade attackerats med ett kemiskt nervmedel, varnade Gysi mot en “fördom” av Vladimir Putin och Kreml. ”Vi vet inte ens vem gärningsmannen var. Alla antar att det var regeringen. Men det kan också vara en enda man från underrättelsetjänsten som blev nötter, “sa Gysi på fredag ​​morgon vid” MDR Aktuell “- och lade sedan avhandlingen om en konspiration i rummet. ”Det kan också vara att det var en motståndare till naturgasledningen till Tyskland . Eller en beställd motståndare som visste: Om du arrangerar ett sådant mord, som sedan klandras av regeringen, kommer det att leda till en försämring av relationerna, säger Gysi. Den tidigare vänstra parlamentets gruppledare krävde att Ryssland först skulle rensa upp frågan. I fallet med den mördade saudiska journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi var den saudiska kronprinsen Mohammed Bin Salman “aldrig hållen ansvarig”, tillade Gysi.
    Enligt hans uppfattning är det helt absurt att Rysslands president Putin kan stå bakom attacken. ”Vad är hans intresse för det? Han vet att detta kommer att förvärra relationerna med väst. Putin måste vara särskilt dum om han hade beställt det, och det är därför jag inte tror det, ”betonade Gysi – för vilken en konspiration från motståndarna till rörledningen verkar mer realistisk. https://www.welt.de/politik/deutschland/article215033894/Nawalny-Gregor-Gysi-verdaechtigt-Nord-Stream-2-Gegner-nicht-Putin.html

  • Anatoly Wasserman, publicist, politisk konsult och TV-presentatör, den 3 september i en kolumn på REN-TV-kanalens webbplats sa att Tysklands uttalanden om den påstådda förgiftningen av den ryska bloggaren Alexei Navalny var ett försök att motivera sanktioner mot Nord Stream 2-projektet.

   ”Sanningen är inte längre relevant. Ingen kommer att förstå varför den blodiga regimen räddade Navalnys liv och gjorde allt för att ta honom till en tysk klinik, som hans släktingar bad om. Ingen bryr sig om frihet, kampen för demokrati och gift. För dem som startade det här spelet är det bara viktigt att förhindra lanseringen av den andra etappen av Nord Stream och all förstärkning av Ryssland, sade han och kommenterade rapporterna från FRG om “förgiftningen” av Navalny med giftet från Novichok-gruppen.

   TV-presentatören påminde om att läkarna på Omsk-sjukhuset inte hittade några spår av kolinesterashämmare i Navalnys kropp. Wasserman uppmärksammade också att läkare offentligt har meddelat att de är redo att tillhandahålla prover av biologiska vätskor de har tagit för forskning, förutsatt att tyska läkare svarar in natura.
   ”Jag försäkrar er i klartext: det har redan beslutats att hänga Navalnys spöke på Spasskaya-tornet. Det spelar ingen roll att inget enda symptom på antikolinesterasgift observerades, konstaterade den politiska konsulten.

   Tidigare den 2 september sade chefen för oppositionens tyska parti Soyuz-90 / gröna, Katrin Goering-Eckardt, att den politiska styrkan kräver att den tyska regeringen stoppar genomförandet av Nord Stream 2-projektet på grund av nya uppgifter om händelsen med Navalny.
   Nord Stream 2 är inte längre ett projekt som vi kan göra tillsammans med Ryssland, citerar politiker RTL .

   Navalny kände sig dålig under Tomsk-Moskva-flygningen den 20 augusti. Flygplanet landade snarast i Omsk och patienten fördes till ambulanssjukhuset nr 1. Senare transporterades han till Charite-kliniken i Berlin. Han är i koma. Den tyska kliniken sa att de hittade bloggaren tecken på berusning med ett ämne från gruppen kolinesterashämmare. Omsk-läkare avslöjade inte berusning med detta ämne under Navalnys undersökning.

   FRG-myndigheterna sa att ett speciellt laboratorium i Bundeswehr påstås ha hittat i proverna av Navalny “entydiga bevis” för ett kemiskt ämne i nervmedlet i Novichok-gruppen.
   I december 2019 införde USA för första gången sanktioner mot företag som är inblandade i implementeringen av Nord Stream 2. På grund av detta avbröts projektet. Washington fortsätter fortfarande att sätta press på europeiska företag som bygger denna gasledning. Tysklands förbundskansler Angela Merkel bekräftadeBerlins engagemang för rörledningen den 1 september.
   https://iz.ru/1056567/2020-09-03/vasserman-nazval-sanktcii-protiv-severnogo-potoka-2-tceliu-otravleniia-navalnogo

   • Man få tillägga också: eftersom läkarna på Omsk-sjukhuset inte hittade några spår av kolinesterashämmare i Navalnys kropp, innebär det att alla giftspår som Tyskarna säger sig ha hittat måste ha tillkommit efter det att Navalny hamnade i Tysk ägo. Alltså är det Tyskland som förgiftade Navalny i så fall.

    • Varför inte ta nya prover under närvaro av läkare från Ryssland och andra länder. Om nu substansen finns kvar.

     Provet sägs haanalyserats på militär anläggning. Varför? Enligt en uppgift skedde analyserna på laboratotiet i Por tDown i Stirbritannien där storbritanniens säkerhetstjänsts laboratoritum, där man utförde analyser i Skripal-fallet. Detta har dock inte bekräftats (för mig).

  • 6 september 2020 DIE WELT
   Tysk politiker: det är inte Putin som står bakom förgiftningen av Navalny utan motståndarna till Nord Stream 2
   Vänsterpartiets medlem Gregor Gizi varnade för hastiga anklagelser mot Kreml och dess chef Vladimir Putin i fallet med Navalnys förgiftning, rapporterar Die Welt. Enligt honom är versionen att den ryska presidenten står bakom detta “absurd”. Det kan vara en “förvirrad ensamstående från specialtjänsterna” eller, mer troligt, en motståndare till Nord Stream 2, anser den tyska politiken.
   Efter nyheten att den ryska bloggaren Alexei Navalny hade förgiftats kom många tyska politiker ut med hård kritik av Moskva, skriver Die Welt. Men vänsterpartiets medlem Gregor Gizi varnar för hastiga anklagelser mot Kreml och dess chef, Vladimir Putin.
   ” Vi vet inte ens vem förgiftaren är. Alla antar att regeringen står bakom detta. Men det kan vara en förvirrad ensamstående från specialtjänsterna, – förklarade han. – Det kan vara sådant att det gjordes av fienden till gasledningen som ledde till Tyskland. Eller en anställd motståndare som visste att om en sådan död förfalskades, för vilken regeringen senare skulle klandras, skulle det leda till en försämring av relationerna .

   Enligt Gizi är versionen att Putin står bakom förgiftningen ” absurd ”: “ Vad är hans intresse för detta? Han förstår att detta kommer att förvärra relationerna med väst. Putin måste vara väldigt dum för att beställa det, så jag tror inte på det. ” Politiker anser att versionen av en konspiration från motståndarna till Nord Stream 2 är mer trolig.
   Gizi förklarade samtalen från sina kollegor att stoppa byggandet av gasledningen på följande sätt: ” politiker har också sina egna preferenser och ogillar .” Han erinrade också om att överge projektet är exakt vad USA: s president Donald Trump vill ha.
   Gizis åsikter delas också av politiker från partiet Alternativ för Tyskland. Gunnar Lindemann, medlem av Berlins senat från AfD, talade på Facebook om ” förhållandet och de ekonomiska banden mellan Navalny, Soros och Obama-Clinton-klanen .” Enligt hans mening är förgiftningen av Navalny ” propaganda riktad mot den ryska regeringen .”
   https://russian.rt.com/inotv/2020-09-06/Nemeckij-politik-za-otravleniem-Navalnogo

 2. Tyskarna lämnade Navalnys prover till labbet Porter Down i Storbritannien som kom fram till att det var samma gift som de “hittade” på Skripal. Unnamed German Lab Says Navalny Poisoned with Novichok; U.K.’s Porton Down Lab’s Involvement Makes the Case Stink
  Sept. 2 (EIRNS)— German government spokesman Steffen Seibert has reported that according to toxicology tests performed on Alexei Navalny’s blood samples by a German military lab, there is now “unequivocal proof” that the Russian opposition figure was poisoned by a nerve agent of the Novichok family, Reuters reported. Predictably, this has unleashed a wave of indignant responses from within Germany and internationally on a par with the hysteria around the orchestrated 2018 Skripal case, demanding that Russia be held accountable. Russian President Vladimir Putin himself is targeted.
  While Kremlin spokesman Dmitry Peskov reported today that the Kremlin has received no report from Berlin on these findings, nor replies to any previous requests for more detailed medical information on Navalny’s status, Seibert solemnly announced that the “Federal government will inform its partners in the EU and NATO of the results of the investigation … and will discuss an appropriate joint response with the partners in the light of the Russian response.” The implication is that sanctions could be imposed on Russia. In her own statement, Chancellor Angela Merkel proclaimed, “it’s now clear” there was an “attempt to murder Navalny…. He is the victim of a crime. He was meant to be silenced. This raises very difficult questions that only the Russian government can and must answer. This goes against the basic values that we stand for.” Foreign Minister Heiko Maas said he would be calling in the Russian ambassador to demand an immediate response to the German lab’s findings. The name of the lab hasn’t been identified.
  The stench emanating from Seibert’s assertion of “unequivocal proof” is unmistakable. The Guardian gives it away when it mentions that, according to Der Spiegel, experts at Berlin’s Charité Hospital where Navalny is being treated, consulted Britain’s secretive Porton Down lab, notorious for its role in the Skripal case, precisely “because of possible similarities with the 2018 Skripal attack.” It also quotes a German Green MP who studied at Yale University with Navalny, who bellowed that this new information raises the whole issue to “an international level,” and demanded an international investigation be launched immediately. On cue, British Prime Minister Boris Johnson called the revelations “outrageous” and demanded an immediate explanation from Russia. The White House called the report “completely reprehensible.” The Guardian coyly notes that, so far, Germany remains committed to the Nord Stream 2 pipeline project with Russia, implying that the alleged poisoning of Navalny might change that.
  TASS notes that Russia’s Prosecutor General had requested Germany’s legal assistance in replying to 20 pertinent questions regarding Navalny’s treatment, diagnosis and test results as well as on a preliminary diagnosis from the German clinic, and medical documents and research by German specialists, both during Navalny’s transportation from Russia to Germany and his stay at the Berlin hospital. The Germans never responded to these requests.

 3. Förgiftad på ett ryskt inrikesflyg.

  Löfven är inte korkad, utan tar en billig poäng, det är inte många han kan hösta hem med mp vid sin sida. Det är inte heller Löfven som bestämt att han ska regera med mp, utan Verkställande Utskottet, med feministisk majoritet och stött av Tro och Solidaritet, dvs muslimska brödraskapets sidoingång i regeringen. Han är en marionett.

  https://ledarsidorna.se/2020/08/vem-ar-tro-och-solidaritets-nye-ordforande/

 4. Debatten på altmedierna pekar på att Usa snabbt,(eventuellt redan strax innan) agerade för blockering sanktioner etc mot användning av Rysslands Covid-vaccin.

  • I USA är man väldigt orolig för ryska inkomster av gas, vaccin, kärnkraft, vapen m.m d v s exakt det samma som USA vill sälja! Passar ju bra att lura sina vasaller att gå med på ytterligare sanktioner! Finns bara ett “litet” problem med alla dessa sanktioner och det är att den inhemska ryska ekonomin stärks plus handeln med Kina medan EU förlorar! Då kan man ju fråga sig…Hur korkade är vasallerna?

 5. Vad jag har förstått så är novichok framtaget för att snabbt döda offren men att därefter snabbt försvinna.
  Man skulle utsätta ett av fienden besatt område med giftet där alla oskyddade skulle dö men att de egna trupperna snart därefter kunde berätta samma område.
  Tror inte för ett ögonblick att vare sig Navalny eller Skripals drabbats av novichok då alla överlevde händelserna.
  Det här handlar om ljugande britter.

 6. 1. Är Vladimir Putin så slug att han förgiftar en viss Navalny, sedan ser till att denne hamnar i Tyskarnas ägo?

  2. Är Vladimir Putin så slug att han använder ett mycket dödlig gift. Dock misslyckad hans vältränade undersåtar med att ta död på denne Navalny?

  3. Är Vladimir Putin så slug att han låter förgifta denne Navalny med samma gift som sägs ha använts till att förgifta Skripal och dotter?

  4. Tack ock lov har vi intelligenta journalister i väst som inser hur slug Vladimir Putin är. Dessa intelligenta journalister har givetvis inga kritiska frågor eller andra teorier som skulle kunna förvirra betraktaren. Det vore givetvis helt onödigt.

  5. Politiker i väst är dessutom så intelligenta, synska och förutseende att de visste långt innan Navalny landade i Berlin att han var dödlig förgiftad av Vladimir Putin.

  6. Vi har dessutom en extremt intelligent befolkning i väst som samverkar och väljer sådana intelligenta hederliga politiker i val efter val.

  Politisk satir? – Nej. Jag skulle aldrig drömma om något sådant. Någon identitetspolitiker väst eller några grävande intelligenta journalister skulle ju kunna bli kränkta och vi vill ju inte kränka dessa förträffliga politiker och journalister, som gör sitt jobb på ett så förträffligt och hederligt vis.

  • Ja, vi har ju sorgligt många fall bara i Sverige som kunnat undvikas om “journalisterna” gjort sitt jobb som exempel Ouick-fallet, Nuon-skandalen, Karolinska m.m listan är i det närmaste oändlig där media helt misslyckats med att granska politiker, makthavare och andra myndigheter! Korruptionen i Sverige är så systematiserad att folk i allmänhet inte ens uppfattar det som korruption längre utan tror det ska vara så!

  • Mycket värdefull intervju. En felaktig uppgift florerar, nämligen att Novitock som utvecklades 1980-talet, endast kan tillverkas i Ryssland. Det är känt att detta gamla gift kan tillverkas i andra länder. Detta skedde på 1990-talet. Hoppas kunna komma med en litet rapport om det under dagen.

  • Novichock finns ssedan 1990-talet i bla. Tyskland, USA och Storbritannien och inom Nato. Hoppas kunna publicera en rapport om det idag.

  • Japp, en annan “sanning” är att endast ryssar kan hantera vodka på ett godtagbart sätt! Och vilka är vi att ifrågasätta denna sanning? Bert Sundström kan uppenbarligen inte hantera vodka och ska omedelbart skickas hem för avgiftning med regeringsplanet…(Detta enligt “säkra källor” erfar Bennys “nyhetsbyrå” haha….)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here